Tagovi

Bandić i Kaptol zajedno grade 2.000 stanova za sirotinju

Događaj ima političku težinu, početak je zbivanja poslije državnih izbora a možda ima i potencijal početka političke abecede nakon 70 godina prekida. Iako je prerano i nezahvalno bilo šta tvrditi oko toga, red je bar malo naznačiti.
Bandić je u ovom slučaju glava koja malo tone a malo izranja iz vode i hvata malo zraka.
Kaptol je tradicijska paradržavna organizacija koju karakteriziraju sve društvene pojave u malom i specifičnom, koja uz to ima čvrstu povezanost s Vatikanom i svjetskom scenom, pri čemu specifične veze s religijom nisu odlučujuće općenito a za predmetno razmatranje imaju samo dodirne veze.
Stanovi su značajni dio hrvatskih zaplitanja i rasplitanja a ovdje su u ulozi klina koji se zabija radi izvlačenja iz bare i možda u napadačku oštricu konkurenata.
Sirotinja je ovdje amorfna tvorevina odbačeno u blato od strane konkurencije, koja služi kao priručno sredstvo za izvlačenje iz blata.
Ulaganje po tržišnim cijenama iznosi 150 milijuna EUR-a i vjerojatno je veoma isplativo za producente a minimalno do srednje isplativo za financijere.
Događaj će vjerojatno pomoći unutarnjem preslagivanju unutar izbornih rezultata, ali to nije bitno obzirom da će se preslagivanje kontinuirano nastaviti i nakon izbora te obzirom da je sve manje važno, osim za izravne interesne partnere.
Za ilustraciju teme treba napomenuti da je Zagreb do II svjetskog rata imao sve bolju i bolju tradiciju politike socijalnog stanovanja, u rangu najboljih evropskih, sa više od 30 % učešća u ukupnoj stambenoj imovini i solidnom praksom svega, a sada je sa nekih minus 10 % u ukupnoj stambenoj imovini i veoma nesolidnom i opterećenom praksom. Kaptol je partner sa sličnim pokazateljima u manjim okvirima.
Konkurencija tu stoji veoma loše, a najlošija strana konkurencije jest uvjerenje da stoji dobro. Oko toga je nepotrebno raspravljati puno, pa je dovoljno reći da su svi oko svakog poteza bili suglasni na stupnju 95 % a za sva pitanja s tim u vezi odgovarali to ćemo svakako riješiti kasnije i tako desetljećima. Šta je još gore za konkurenciju, ona se sustavno javno pomalo bavi time ali unutar sebe, na način da otvoreno prokazuju jedni druge, tko je zagrabio, tko je držao vreću, tko se je držao zakona organizacije a tko je prekršio taj zakon itd.
U određenoj mjeri sa temom imaju veze elita, mafija i religije.
Pod elitom ovdje podrazumijevamo veoma široke krugove koji drže poziciju uvijek iznad ostalih, pa i visokih krugova, razumjevanja radi gdje kontradiktorno spada i praksa koja u vezi radničkih stanova bolje stojećih tvrtki iz 1962. (Zapruđe) stoji na pozicijama ispunjavanja obećanja o boljim zamjenskim za 20 godina. Tu svako spada sva politička, poslovna i akademska elita koja je uvije govorila da će sve svakako rješiti vrlo brzo. Za predmetnu temu je značajna jedna od brojnih karakteristika elite, ona o navikama eliminiranja konkurencije i protivnika.
Pod mafijom ovdje podrazumijevamo praksu specifičniju od elite i s manje uticaja, koja u određenim prilikama tradicijski ojačava, uz ostalo koristeći i izvjesnu socijalnu osjetljivost. Ovdje nema naročite veze ali može imati.
Pod religijom se ovdje podrazumijevaju sve one tradicijske i brojne raznovrsne novije pojave koje u praksi djeluju na bazi istina o kojima se ne može raspravljati, na bazi pretpostavki i objava, dakle na one pojave koje su dominantni dio javne prakse. Ovdje su religije zanačajan čimbenik po impresivnoj fizičkoj pojavnosti a zbilja nemaju neke veze.
Događaj možda ima potencijal početka političke abecede nakon 70 godina prekida obzirom na naznačeni fizički položaj Hrvatske u vezi ovakve socijalne politike i još više zato što nakon dugo vremena ima formu abecede.

Komentari

Predmetna inicijativa tone,

Predmetna inicijativa tone, kao što tone puno toga. Inicijatori su se preforsirali svačim, pa se i ovo odvija u skladu sa skeptičkim reakcijama. Kao i drugo, počinje služiti zamagljivanju stvari. Grad Zagreb i uz najveći priliv do sada plaća najranije za 6 mjeseci i sve kasnije. Revolucija nije moguća, ni evolucija a natrag se ne može.

Tko je glasao

Ponovno sam pročitao

Ponovno sam pročitao članak u Jutarnjem koji piše o inicijativi. Uočio sam nešto zanimljivo.

Crkva ulaže zemljište, a stanove bi gradio grad Zagreb. Međutim, tamo jasno piše da se radi o zemljištu koje Crkva tek potražuje, a da sudski spor traje. Dakle, zemljište nije u vlasništvu Crkve i ista s njime ne može raspolagati. Ali, dobro zvuči.

Bit će zanimljivo pratiti neće li doći do neke "simbolične nadoknade" Crkvi. Na temelju nekog "pobočnog pisma".

B-52

Tko je glasao

Međutim, tamo jasno piše

Međutim, tamo jasno piše da se radi o zemljištu koje Crkva tek potražuje, a da sudski spor traje. Dakle, zemljište nije u vlasništvu Crkve i ista s njime ne može raspolagati. Ali, dobro zvuči.
Meni to zvuči kao pritisak na pravosuđe.
Ako ne dobijemo zemlju na sudu, nismo mi krivi što se stanovi ne rade, sud vam je kriv.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Načelno puno može imati

Načelno puno može imati veze i u praksi je puno zbrke ali je istovremeno puno toga veoma rutinska i masovna praksa rješavanja i veoma kompliciranih stanja (b), jer kako bi puno toga išlo.
Ovdje je po pravilu masovne rutinske prakse to rutinski rješivo, jer se i uz najveće komplikacije može raditi o nagodbi u malim razlikama, svaki od ova dva producenta su tu zbilja renomirani za rješiti. Tj. takve stvari masovno rješavaju početnici pa gdje ne bi takvi.
Sigurno se može raditi i o pritisku na pravosuđe, ali ne u smjeru traženja izlike što se nije rješilo nego u smjeru hoće li biti rješeno odmah ili sutra. Takvi pritisci su masovna praksa desetljećima, a u pojedinim razdobljima, kao ovo, poprimaju razmjere masovnog silovanja i trivijalne korupcije, uz legitimnu podršku i znanje velike većine. U javnosti značajni rezultati bivše ministrice Vesne Škare Ožbolt su nešto iznad toga, nešto prema čemu je Bandićev stil uljudno zagrebačko ponašanje.

Slučaj, i da se pojavi nešto takvo, ne može stvarno biti karakterističan po ničemu takvom i spornom, i iako ne izgleda ništa mudro i značajno, otvara puno toga što će djelovati i ovim već djeluje na razne navike, predodžbe i prakse.
Npr. ako to zalaufaju do izbora, a to nije problem ni malim poduzetnicima, razni djelovi političke retorike i navika će se izmjeniti bez potrebe objašnjavanja i agitiranja. To je ne zato što su Bandić i kaptol nešto uspješni, nego zbog činjenice da razni, pa i sadašnji, u 50 godina tako nešto nisu mogli niti čuti.

Za ilustraciju stvari, zbog profesionalne vokacije me je Bandićev glavni savjetnik početkom 2003.g., koji u životu nije platio piće i koji sve zna i o onome što je samo načelno čuo, u eri intenzivnih napada Čačića i HNS na Bandića i SDP zbog POS-a i drugog, prisilio na dulje piće koje sam morao prekinuti u smislu dosta je besplatnih savjeta itd. Iznio sam mu ad hoc desetak modela kojima mogu parirati i od kojih bi nešto morali početi iz općenitih razloga dosegnute tradicije, sve opći modeli s nekim primjesama situacije. On je za svaki imao to ne može, a kako će itd. Poslije su brzo osvanule neke prve najave zagrebačkog modela stanogradnje, koje sada kreću sa raznim nesolidnim i improvizirajućim potezima, onima koji su ispod razine prakse koju postižemo sa poduzetnicima početnicima, ali koje su i kao takve dovoljne da zasjene sve zadnjih 20 godina.

Početi će utrka stanovi za sirotinju, zatim stanovi za razne, zatim razne trke, sve sa velikim otkrićima prakse svuda i svagda osim u zadnjim razdobljima u Hrvatskoj.

Tko je glasao

U Zagrebu su još od

U Zagrebu su još od "socijalizma" rutinizirane zamjene zemljišta i rješavanja u kombinaciji raznih prava. Kako Kaptol još uvijek ima dosta raznog zemljišta i kako Bandić nije najveće oklijevalo, lako će oni to srediti i sa trećim strankama i međusobno. Kako im to sigurno odgovara, to vjerojatno ide, možda i forsirano, bar od Bandića. Ujedno je sa stambenim gradnjama u Zagrebu stanje gore nego za doba nakon 1971.g. - čim i postoji načelna mogućnost kreće ofenziva raznih koji u tome imaju i vide interese po načelu sve se nezaustavljivo rješava, nema priče itd. Kad POS i slično dobro prolaze na stupnju zadnje kakvoće za ulaganja na nivou visoke srednje klase, na sirotinjskim stanovima se sve da još bolje raspodjeliti i bez vidljivih nezgoda, pa tu nema okljevanja. Ako tome dodamo da izvršitelji i posrednici prolaze puno bolje s državom te da su Bandić i Kaptol pri vrhu, svi uvjeti za nezadrživu brzinu i uspjeh su tu.
Tako stvar ima i iznimni dinamički potencijal, koji možda već počinje tresti i onako napregnute konkurente.

Tko je glasao

Ovdje će

Ovdje će najproblematičniji biti kriteriji za dodjeljivanje ovih stanova. Gotovo sav trošak oko posla će snositi grad, kao što vidimo ni zemljište još nije u vlasništvu Crkve. Legalnost takvog ishođenja vlasništva nad zemljom kako to radi Crkva je isto upitna, ali to sada nije tema. Crkva se samo nakalemila na socijalu. Ne bi me čudilo da će pobožnost i praktično katoličanstvo biti najveća prepruka kod dodjele.

Naš sekularizam tone sve dublje i dublje.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci