Tagovi

Balkan express III

Svjedoci smo kako nam u zadnje vrijeme na unutarnjem planu ne ide baš najbolje (sveopća kriza, proračunski manjak itd.), ali smo pomalo zaboravili na vanjskopolitički položaj RH osobito u svjetlu ostavke Sanadera koju ni do današnjega dana nije javno valjano obrazložio.
Upada u oči činjenica da se S. Mesić nije, barem to nije učinio javno, pretrgao pokušavajući dokučiti razloge ostavke bivšega premijera.
Zašto?
Vrlo vjerojatno jer je i sam umiješan u taj 'posao'.
Poznato je da na ovim prostorima najveći utjecaj od svjetskih sila ima V. Britanija, a osobito od 2000 god. i trenutka kada smo obavještajnu zajednicu predali u ruke Britancima; od kada je tadašnja vlast pristala uvesti Hrvatsku pod okrilje zapadnoga balkana kao jedan od uvjeta našega ulaska u EU.
Da je Britanija preuzela obavještajnu zajednicu u Hrvatskoj svjedoči i činjenica da je 'Hrvatski list' s još jednim tjednikom svojedobno objavio preslike dokumenata sa zahtjevima britanske službe naspram hrvatskih.
Nedugo zatim, Karamarko traži od HL-a povratak tih dokumenata jer su vlasništvo POA-e ne poričući autentičnost istih.
Od tada na ovamo imali smo bezbroj situacija kada nam je obećavan brzi ulazak samo da riješimo još ovu sitnicu: imali smo Gotovinu, pa ZERP da bismo na kraju imali tzv. slovensku blokadu!
Očito je da se od nas traže teritorijalni ustupci za možebitni ulazak u EU, ali hoće li to doista biti ona zadnja prepreka ?
Čisto sumnjam... već se pokazalo da uvijek postoji ono slijedeće 'ali'.
Možda je u Sanaderu proradio onaj mali atomčić patriotizma pa je odlučno, više puta ponovio, kako se neće trgovati teritorijem zbog pristupa u EU!
Ponavljao je i ponavljao dok nisu rekli: Dosta!!!
Postoje indicije da je britanski MI6, nezadovoljan Sanaderovom kooperativnošću jednostavno zapovjedio njegovo micanje i instaliranje J. Kosor za premijerku nadajući se njezinoj popustljivosti i neodlučnosti.
Britanci, još od prvoga svj. rata imaju svoj i politički i gospodarski interes na balkanu kojega su uvijek provodili kroz neki oblik jugoslavije. Danas je gospodarski Britancima neprihvatljivo da jedna od hrvatskih luka bude glavni punkt za uvoz kineske robe u Europu (nedavna posjeta kineskoga predsjednika zorno svjedoči da je i o tome bilo riječi) već se pretpostavlja da će slovenska luka Kopar imati prioritet pri uvozu spomenute robe- valjda nagrada za 'ustrajnost' u blokadi Hrvatske!
Protiv toga se, očito, ne može.
Izgubili smo partnersku nit sa SAD- om koju smo imali za vrijeme i nakon DR-a; Njemačka nam polako okreće leđa (a i ne smije se jako angažirati zbog povijesnih i geopolitičkih razloga) osobito nakon suđenja Pratesu tako da nam ostaju Britanci i neprežaljena jugoslavija.
Sanader me na trenutke podsjetio na S. Radića kada je ovaj išao europskim metropolama tražeći za Hrvate pravo na samoodređenje.
Odgovor je uvijek bio isti
Mi vam ne možemo pomoći, sporazumite se sa Srbima.
A toliko spominjana regija skupa sa Srbijom?
Srbija je u nekoliko mjeseci dobila snažnu financijsku injekciju sa Zapada, a nedavno i 2, 5 mlrd eura iz EU-e; svjetska banka pomaže BiH s 1, 5 mlrd USD i snažnije se angažirala oko ustavnoga uređenja države kako bi ju približila ostalim zemljama u regiji; Makedonija i Crna Gora već najesen dobivaju status kandidata za početak pregovora s unijom itd.
Što u međuvremenu radi S. Mesić, a polako počinje i J. Kosor?
Puna su im usta regije i toga kako Hrvatska neće blokirati ostale zemlje u pristupnim pregovorima (kao da bi uopće i smjela!).
Na sastanku nesvrstanih u Egiptu naš predsjednik sudjeluje kao promatrač (nostalgija možda?)
http://www.index.hr/vijesti/clanak/stjepan-mesic-u-govoru-pred-nesvrstan...
i govori o Titu, a na marginama se sastaje s predsjednicima Srbije, CG i Makedonije od svih 118 državnika koji tamo borave!!!
Kako napisa moj prijatelj Damir Pešorda u zadnjem broju HL-a:
...Mesić, koji je bio prvi predsjednik hrvatske vlade početkom 90- tih mogao bi biti i zadnji premijer koliko- toliko samostalne Hrvatske prije njezinoga konačnog utapanja u neke nove unije. Savršeni krug! I obilje štofa za neku novu knjigu znakovitoga naslova: 'Kako sam/ smo/ je rušio/ rušili/ rušena...'
S obzirom da se bacaju probni baloni oko nekakvih 'trećih' opcija, a 'druga' opcija je u srijedu već razgovarala u Kastvu
http://www.index.hr/vijesti/clanak/hsls-i-sdss-ne-iskljucuju-suradnju-s-...
lako moguće da se te opcije na čelu s Mesićem ujedine i preuzmu vlast.
S time bi bio optrčan štafetni krug i štafeta, tj. vlast, bi stigla na predviđeno mjesto.
Da to mjesto nije u Hrvatskoj to je većini jasno.
Stoga, do jeseni očekujem povećanu paljbu po 'desnima' u HDZ- u i to barem 10 puta više nego što su zaslužili (neću reći da nisu...), a usput će se na tapeti naći i M. Tuđman kojemu će objektivne ankete redovito davati između 1 i 1,5 %.
Da smo jednom nogom u balkanskoj asocijaciji potvruđuje i današnja ( odnosno jučerašnja) gotovo najudarnija vijest:
http://www.nacional.hr/clanak/62587/u-sudaru-autobusa-i-kamiona-u-egiptu...
Žao mi je svakoga ljudskoga bića, ali da ovo mora biti na svim portalima je ipak previše.

Komentari

Simpatično je ovo legitimno

Simpatično je ovo legitimno promišljanje o međunarodnom položaju Hrvatske a najviše mi se sviđaju dvije "poruke":

1.- Sanaderovu ostavku je iznudio MI6 pa se dakle ne radi ni o čemu drugome doli njegovoj "žrtvi za Hrvatsku", genijalno :))) , ni on sam ne bi bolje

2.-Miroslav tuđman u stvarnosti ima daleko veću potporu javnosti nego to iskazuju "objektivne" ankete (1-1,5%)

Navedene teze imaju i slabosti.

Primjerice, Sanadera hrvatska javnost predobro pozna pa se kao logičniji razlozi njegovog bijega od odgovornosti za ono što je učinio sebi i Hrvatskoj nameću i mnogi drugi razlozi, pisalo se o tome dosta (i ovdje).

Za drugo, oko Miroslava Tuđmana i njegove "stvarne" popularnosti, osim po tebi "objektivnih" anketa, na ruku mu ne idu ni rezultati izbora na koje je dosad izlazio (nije on neka nova faca koja se sad prvi puta kandidira).

B-52

Tko je glasao

oko Miroslava Tuđmana i

oko Miroslava Tuđmana i njegove "stvarne" popularnosti, osim po tebi "objektivnih" anketa, na ruku mu ne idu ni rezultati izbora na koje je dosad izlazio (nije on neka nova faca koja se sad prvi puta kandidira).

A nije možda žrtva detuđmanizacije koju je tako revno provodio politički patuljak Mesić kako bi dobio na popularnosti u javnosti?

Navedene teze imaju i slabosti.
Sve teze, kao i ljudi, imaju slabosti.
Ja također, ali me nije stid priznati.

cogito ergo sum

Tko je glasao

Sm, Kak se puno govori o

Sm,

Kak se puno govori o ostavki Sanadera i ti si dobro upučen u hrvatsku politiku imam za tebe jedno pitanje.

Jel je pokojni Ivica Račan isto dal ostavku i ak je kakve razloge je navel za svoj čin?

Tko je glasao

@sm ja bih se složila s

@sm
ja bih se složila s tobom po pitanju sanaderovog bijega. iskreno rečeno, te razne teze mi već postaju iritantne. još će sanader svojim kukavičkim činom dogurati u legende, jer će se slijedećih 20 godina razglabati o tome zašto je otišao i pronalaziti sve moguće i nemoguće razloge za njegov postupak.
ja bih se samo osvrnula na par teza.
ono da je otišao jer je to kao neka poruka eu, čista glupost. evo baš eu žile reže radi njegovog odlaska i sve ne zna što će, nude nam sve živo i mrtvo, toliko ih je to sve skupa potreslo.
takodjer, teza da je otišao zato što nije htio popustiti pritiscima ne pije vodu, jer je on pritiscima do sada uvijek redovno popuštao, pa ne znam što bi ga odjednom nagnalo da promijeni mišljenje.
bolestan nije, marsovci ga nisu oteli, pa bi time za mene priča tu prestala. očito se dobro provodi i uživa, a mi ćemo svi skupa još dugo godina plaćati za te provode, kako one bivše, tako i sve buduće.
što se miroslava tudjmana tiče, ja mu ne dajem puno šansi, izuzev u slučaju nekog eventualnog dogovora njega i hdz-a.
na stranu sada to što se i meni vrlo lako može dogoditi da mu dam svoj glas, no to jedino u slučaju da se ne pojavi niti jedan kandidat desnog centra koji bi imao realne šanse za uspjeh.

Tko je glasao

@diana, upisao sam komentaru

@diana, upisao sam komentaru plus uz jednu ogradu - nikada neću Sanaderu dati svoj glas. Da ne nabrajam 10 razloga kazati ću samo jedan ili dva: Ne poštujem one koji se povlače (bježe) kada je gusto*; ne poštujem bahate, umišljene i "sama pamet" osobe koje su takve kada su u "sedlu" a onda netragom nestanu kao zadnje kukavice....
(Iz istog razloga npr. smatram Antu Pavelića kao jednog od najvećih kukavica u povijesti ovog naroda.)

*jedino opravdanje onoga što je učinio Sanader jest bolest, ozbiljna bolest; ali u to osobno sumnjam i nikako ne želim da je to razlog njegova čina

Tko je glasao

@jelenska moj se komentar

@jelenska
moj se komentar nipošto nije odnosio na sanadera. njemu glas ne bih dala ni luda ni pijana, odnosno, ne bih se mogla toliko napiti da to uradim.
no, sanader sigurno nije jedini koji dolazi u obzir kao kandidat hdz-a.
ono što ja pokušavam reći je to, da mi, desni, nećemo imati puno izbora. i da će se dogoditi da to bude glasanje protiv, a ne glasanje za.
ja osobno, dat ću glas ama baš svakome (izuzev sanadera) tko bude imao realnu šansu za pobjedu, a zastupat će stavove što više različite od mesića. kakav god taj netko bio, sigurno će biti manje zlo od mesića.
btw, slažem sa u potpunosti s tobom po pitanju pavelića

Tko je glasao

Diana, radi se o dogovoru s

Diana, radi se o dogovoru s jednim potencijalnim kandidatom iz HDZ-e, koji ce se vjerojatno kandidirati zbog vapaja "barakasa". Ovu vijest sam dobio iz prve ruke. Za sada ne mogu nista odredjenije kazati.
Pozdrav

Tko je glasao

OK, @Pavao, ali taj mora

OK, @Pavao, ali taj mora biti čist kao sunce!
Postoji li takav među "barakašima" ili su ga oni locirali kao takvog - ima neke šanse.
Ne zaboravi (potvrditi će Ti i Tuna) da ja jako dobro preko pokojnog Drage Stipca znam koje su i kakve bile ideje i premise, odluke i pozitivni čini i naboj "barakaša". Znači u najužem krugu unutar osnivača HDZ-a, od "plješivičke skupine" pa do izbora dr. Franje Tuđmana za predsjednika HDZ-a.
I nisam jedini koji to zna!
Prema tome narod (birači) će se ponašati po onoj staroj biblijskoj: ...nađi mi jednog pravednika - poštedjeti ću grad...

Tko je glasao

Budući je gosp. 'mrak'

Budući je gosp. 'mrak' konstatirao da je moj dnevnik obično blebetanje bez stvarne podrške u činjenicama dajem poveznicu gdje se može pročitati zahtjev moje stranke upućen u svibnju 2007. Ustavnom sudu o ocjeni ustavnosti odluke Sabora za pristup NATO-u bez raspisivanja referenduma, odnosno, jeli prekršan članak 141. Ustava RH koji određuje stupanje RH u saveze s drugim državama:
http://www.jedinohrvatska.hr/index.php?option=com_content&view=article&i...

Molio bih sve da pročitaju cjelokupan tekst, a osobito kronologiju.
Možda netko uoči svezu između realnosti i mojih balkanskih blebetanja.
Unaprijed se zahvaljujem.

cogito ergo sum

Tko je glasao

ako ništa drugo, bar je

ako ništa drugo, bar je zabavno štivo.
predlažem da hrvatska predloži švedskoj da čine regiju, primjerice zato što toliko dio našeg izvoza otpada upravo na švredsku i što već poslovično baš sa švedskom imamo razmjenu ratnih zločinaca.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

ako ništa drugo, bar je

ako ništa drugo, bar je zabavno štivo.
Ako ništa drugo, drago mi je da te je štogod ponuđenoga od mene zabavilo :))
Mirnije ću spavati... ozbiljno.

cogito ergo sum

Tko je glasao

Puno hvala na linku,

Puno hvala na linku, sadržaj je više nego zabavan. Doista, kronologija je najzanimljiviji i najsuvisliji dio. Šteta što Ustavni sud nije institucija za ocjenu kronologija.

Student prve godine bi napisao suvisliji i profesionalniji pravni podnesak. Nažalost, ovo je politički pamflet, a ne pravni podnesak.

Opinioiuris

Tko je glasao

Nažalost, ovo je politički

Nažalost, ovo je politički pamflet, a ne pravni podnesak.
Nazovi kako hoćeš, ali je napisana kronologija istina , a takva istina, tipove poput tebe, boli... znam :)

cogito ergo sum

Tko je glasao

Kolega opinioiuris, Ovo nije

Kolega opinioiuris,

Ovo nije napad, niti sarkazam, već ono skromno i iskreno mišljene uz jedno jednostavno i iskreno pitaje:

Nismo svi isti, to svi znamo.
Nismo svi pismeni, to svi znamo.
Nismo svi završili neke visoke škole, to svi znamo.

Ali svi imao pravo na svoje mišljeje i izražavanje svog mišljenja na svoj način, to ja mislim da ne znamo (mislim na sve nas, a pod nas mislim u RH, pa čak i na PoLLitici)

Zašto mora biti politički pamflet ono što čovjek napiše i još uz to daje linkove koje služe kao prilog ili čak nekakva podloga tom njegovom mišljenu?

Je li vrijeđao nekoga izravno? (nekada ljudi nađu se uvrijeđeni jer sebe prepoznaju u nekim riječima, to razumijem, ali izravno nije nikoga vrijeđao... možda griješim...) koliko smo do sada imali prilike vidjeti ovo je način na kojem ovaj čovjek piše i ne skriva ništa po pitanju svog misljenja.

A kvaliteta se može također mjeriti i po drugim kriterijima osim "pismenosti" ili "usporedbom sa akademskim djelima", stvari poput "prenešene poruke, pouke, ideje, upozorenje itd"... "iskrenost, otvorenost itd"... zar ne?

Tako da bi te pitao ako se o ukusima ne raspravlja "tako rečeno" onda zašto pronalizimo način da preimenujemo "ukus" da bi raspravlajli o tome?

Jakša
"volim svoje i poštujem tuđe"
http://www.youtube.com/watch?v=OkO8qa3V5gg

Obrisan

Tko je glasao

Zašto mora biti politički

Zašto mora biti politički pamflet ono što čovjek napiše i još uz to daje linkove koje služe kao prilog ili čak nekakva podloga tom njegovom mišljenu?

Komentar o "političkom pamfeltu" se nije odnosio na dnevnik nego na linkani zahtjev za ocjenu ustavnosti koji je predan Ustavnom sudu. Mislim da je svakome tko zna čitati i ima komentare složene u thread to jasno.

Opinioiuris

Tko je glasao

Kolega Opi, Ako je tako kako

Kolega Opi,

Ako je tako kako kažeš. i zbilja vidim zašto si ga tako opisao, oept stoji dio mog pitanja, a to je taj dio o "stilu".

ismo svi isti niti iste struke. Nekada se npr. ovakav prijedlog aje u namjeri da se pomuti voda po tom pitanju naime da bi se kolo pokrenulo, ali isto tako može služiti i za jeftine neučinkovite promidžbe.

Sada koja je bila svrha znaju autori, ali autor dnevnika nije koristio kao "pamflet" već kao prilog svom dnevniku i u daljnoj raspravi, što meni znači za potrebe ovog dnevnika recimo meni nije važno što je auto "pamfleta" ciljao stim potezom.

Dobro je to što si naveo kako je "nestručna" osoba složila prijedlog, ali tu opet stojim u obrani "građana" koji ima pravo u svoje ime ili u ime organizacije kojoj pripada izražavati se slobodno i bez sraha, te pogotovo ako je u cilju nekakavog aktivima. Niso svi isti , a pogotovo "aktivisti" nisu svi isti, ali nekada ideja onoga poljoprivrednika koji je cijeli svoj život proveo na traktoru i na poljima ima više smisla nego sto ideja koje su složene formalno pravno i u skladu sa pravilnicima HR Sabora. Tako da osobno vjrujem kako valja poslušati svaki prijedlog i uzeti ih ravnopravno rijedne kao i one od strane "stručnjaka" koji su nas doveli do ove sjajne i bajne socijalno pravednog sustava u RH.

:)

Don't judge a book by its cover!

Jakša
"volim svoje i poštujem tuđe"
http://www.youtube.com/watch?v=OkO8qa3V5gg

Obrisan

Tko je glasao

Jaksa@jedinohrvatska Sto je

Jaksa@jedinohrvatska
Sto je s vama, ljudi? Jeste li prolupali? Opicenirus se prije pisanja komentara savjetovao sa clanovima mrakovog savjetodavnog i ocjenjivackog vijeca. Komiteta. A nije bilo od viska ako mu je suglasnost za komentar izrazila i uvazena Juliska.

Tko je glasao

@jedinohrvatska cijeli se

@jedinohrvatska
cijeli se hrvatski ustav mjenja i tumači onako kako kome paše u odredjenom trenutku. naš je ustav postao komad papira bez ikakve vrijednosti, jer se ne poštiva hrpa stvari koje su njime zagarantirane.

@mrak
a) u gornjem tekstu cijeli niz svojih vlastitih i ničime argumentiranih stavova proturaš kao činjenice o kojima se niti ne raspravlja, pa je tekst u najmanju ruku neuvjerljiv
ne vidim u čemu je problem. čovjek je iznio neke činjenice, svoje mišljenje o istima, te način na koji ih je on protumačio. tako radi svatko tko otvara dnevnik, ne vidim ovdje ništa drugačije. dnevnik je otvoren za diskusiju kojom bi se trebalo, kao i u svim drugim slučajevima, doći bar blizu nekog zaključka tko od nas tumači stvari krivo, a tko pravilno. zar to nije jedna od svrha diskusija?

Tko je glasao

Uistinu je nadvita opasnost

Uistinu je nadvita opasnost od prisile za udruživanje u svojevrsnu integraciju i na takav način Eu birokrati žele finiširati ulazak Hrvatske i ostalih zemalja u regiji u EU, samo je to nespojivo sa ustavom RH i voljom građana. Neće ići.
Slažem se s mišlju da je EU neodrživa, a potkrepljuje ju ova famozna glad Slovenaca za našim teritorijem i za našim morem.
Zašto bi željeli nešto što je naše, kada ćemo ionako biti u istoj EU?
A možda ipak nećemo, a izgleda da dugo neće ni oni. Tko bi razumio te prljave igrice?
Bolje da se mi držimo neutralnosti i udarimo težište na izgradnju turističkih potencijala uz razvoj poljoprivrede sa proizvodnjom zdrave hrane. Kada to uspijemo nikakva EU nam neće trebati.

Tko je glasao

ja ti nekako ne vjerujem da

ja ti nekako ne vjerujem da je u sanaderu proradila neka mrvica patriotizma, kako god malena bila. sumnjam da bi ju uspjeli pronaći i elektronskim mikroskopom.
nije mi djelovalo patriotski ono lociranje....
ne djeluje mi patriotski ni odustajanje od zerpa.
pa tako nikako da povjerujem da je neki patriotizam nagnao sanadera na ovaj postupak.
tim više, što se patriotizam ne iskazuje samo na gore pomenute načine, nego bi se (bar po meni) trebao sastojati i u tome da se vodi računa o dobrobiti svog naroda i svoje zemlje u cjelini.
a ja bih teško kriminal, kradje za koje nitko nije odgovarao, nepotizam, stvaranje stranački podobnog pravosudja i da dalje ne nabrajam mogla nazvati patriotizmom.
što se tiče miroslava tudjmana, moguće da mu se šanse umanjuju, ali ne vjerujem da se to znatno razlikuje od njegovih stvarnih šansi.
desnica ima gadan problem, a to je previše kandidata, slijedom čega će se naši glasovi razliti.
ukoliko se na vrijeme ne dogovorimo i ne podupremo svi skupa jednog kandidata, lako se može dogoditi da dobijemo drugog mesića na mjestu predsjednika.
naravno, ovisi o tome da li će hdz izaći sa nekim stvarnim kandidatom, ili će pustiti u utrku nekog za koga znaju da će izgubiti. učine li ovo posljednje, tudjmanu će se šanse vrtoglavo popeti, jer će to značiti da je našao zajednički jezik s hdz-om.
stave li pak ozbiljnog kandidata, lako moguće, da će usprkos svemu, desnica morati glas dati baš njihovom kandidatu.

Tko je glasao

nije mi djelovalo patriotski

nije mi djelovalo patriotski ono lociranje....
ne djeluje mi patriotski ni odustajanje od zerpa.

glavni razlog što desnica, pa i miroslav tuđman
nemaju realne šanse
je u tome što nisu realni

kad lijevi prigovaraju sanaderu
što je izručio gotovinu
ne ljute se što je izručio gotovinu
i oni bi, da su mogli
nego što nije ostao izoliran
(kao prava patriotska desnica)
i tvrdoglavo odbijao suradnju sa europom, sad, natoom
i tako ljevici olakšao vladanje hrvatskom

ne razumijem desne prigovore
ne razumijem što je patriotski u tome
da insistiraš na nečemu što sigurno ne možeš održati
jednom kad je potpisan sporazum kojime je suverena hrvatska država
nadležnost za eventualne zločine počinjene za vrijeme
akcije oluja prepustila haškom sudu

ako ne možeš podnijeti realnu politiku, daj ostavku
ali nemoj zamjerati onima koji mogu
nije sanader nepravedan ni nedovoljno patriot, nego oni koji to traže od njega
i oni u hrvatskoj koji ih bezrezervno podržavaju
(na primjer kandidat sdp-a ivo josipović)

ili misliš da bi sdp zadržao zerp
ili će ga opet proglasiti kad dođe na vlast

desnica ima problem kada nije realna
onda obično zamjera onima koji jesu realni
i pada na retoriku istinskih i manje istinskih navodnih poštenjačina sa ljevice

luka

Tko je glasao

tzv nemoj misliti na torticu

tzv nemoj misliti na torticu stav.
ti točno znaš sve (ali SVE) pa onda u svakom ponašanju od određenih ljudi vidiš to isto.
da ne ulazimo u ove dubioze, najjednostavnija "zamjerka" je da se mesić nije potrudio saznati razloge sanaderove abdikacije. rekao je da to nije ok, rekao je da je trebao reći razloge. što je pobogu trebao, sazvati skup eksperta i pozvati htv na brainstorming otkrivanja razloga sanaderove ostavke.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Ma nemaš straha prijatelju!

Ma nemaš straha prijatelju! Nikakve EU neće biti kada Hrvatska i ostaci „udruženog Balkana“ budu „spremni“ za ulazak u EU. Britanci će ovaj puta izgubiti bitku a mi se izvući iz Balkanske unije kakvom su ju zamislili Mesić i njegovi „kuhari“.

Blokadi EU, raspadu čak, će zadnji čavao u mrtvački sanduk zabiti Njemačka. U prošlih godinu dana sam to ovdje često spominjao i još češće bio ismijan i „minusiran.
Vodila me logika: Zbog čega bi Njemačka kao jedina ozbiljna sila (po svim pitanjima) u EU hranila kojekakve Francuske i Britanske zgubidane, da ne govorim o Talijanskim manekenkama u EK, tzv. parlamentu?

Pratio sam što Njemačka radi, od dogovora Angele Merkl, Timošenko i Putina oko energenata prošle zime pa sve do Njemačkih investicija u svijetu (Iran, npr.). Svakom realnom to govori da Njemačka sustavno gradi sebi put do energenata i put do tržišta izvan EU. To jasno govori da sa EU i članstvom u istoj dugoročno ne računa!

Današnji Večernji list donosi zanimljiv članak (Stojan de Prato): Nijemci zaustavljaju integraciju Europe
Zapravo, to i nije članak već ispis Njemačkih uvjeta i zahtjeva te PRESUDA nihova Ustavna suda.
*
- 30. lipnja je njemački Ustavni sud presudio da je Lisabonski ugovor u skladu s njemačkim ustavom; ali
- Sudačka opaska je bila, da prije nego li njemačkipredsjednikHorst Kohler potpiše ratifikacijsku ispravu, treba promijenama njemačkog zakonodavstva propisti na koji će se način savezni parlament uključivati u postupak odlučivanja u EU (!!?? – pitam se ja što bi to značilo?:):) )
- Njemački suci su ustvrdili da EP ne predstavlja europske građane već zemlje članice, pa zbog toga treba ojačati parlamentarne ovlasti na NACIONALNOJ razini
- predsjednik EK je ustvrdio da bi ta presuda mogla potkopati europski projekt
- Ukratko: S Lisabonskim ugovorom europska itegracija staje!
* prepičan/prepisan djelomično članak i činjenice

Zaključak koji se meni nameće – Njemačaka traži pravo veta! Njemačka izlazi iz EU.

Tko je glasao

Njemci su oduvijek bili

Njemci su oduvijek bili glavni zagovarači EU, i još uvijek su.. jednostavno ne vidim ovo što vi pišete jelenska. normalno, ima tu i pametnih koji su pritv EU,a li ne bih Merkelicu i općenito većinu svrstao u tu skupinu

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

Sudačka opaska je bila, da

Sudačka opaska je bila, da prije nego li njemačkipredsjednikHorst Kohler potpiše ratifikacijsku ispravu, treba promijenama njemačkog zakonodavstva propisti na koji će se način savezni parlament uključivati u postupak odlučivanja u EU (!!?? – pitam se ja što bi to značilo?

Kao prvo, sukob njemačkog suda i EU je stara vijest. Točnije, ECJ (Europski sud pravde, jedino tijelo nadležno za interpretaciju europskih propisa) i njemački ustavni sud bore se presudama od slučajeva Solange I i Solange II u kojem je ustavni sud konačno dopustio da se čak ni ustavni princip države članice ne može koristiti kao prepreka supremaciji EU prava koje je direktno primjenjivo u državi članici. Načelo supremacije podrazumijeva da nacionalni sud mora ignorirati nacionalno zakonodavstvo ako je u suprotnosti s normom prava EU. Njemački ustavni sud je s tim načelom imao problema jer ono podrazumijeva da se i ustavno načelo mora ignorirati ako je suprotno pravu EU. Njemački sud je u povijesti proglašavo EU temeljne ugovore neustavnima no tako tvrdi stav je uskoro napušten kreativnom interpretacijom ustava (npr. pozivanjem na preambulu, koja se inače smatra pravno neobvezujućim dijelom ustava).

Ono što je sud rekao ovog puta je da zakon o ratifikaciji Lisabonskog ugovora treba biti modificiran kako bi bio u skladu s njemačkim ustavom. Da bi zakon bio ustavan u njemu mora biti predviđena jača participacija njemačkog parlamenta u postupku prenošenja ovlasti na EU institucije (presuda na engleskom).

the Act Extending and Strengthening the Rights of the Bundestag and the Bundesrat in European Union Matters (Gesetz über die Ausweitung und Stärkung der Rechte des Bundestages und des Bundesrates in Angelegenheiten der Europäischen Union) infringes Article 38.1 in conjunction with Article 23.1 of the Basic Law (Grundgesetz – GG) insofar as the Bundestag and the Bundesrat have not been accorded sufficient rights of participation in European lawmaking procedures and treaty amendment procedures. The Federal Republic of Germany’s instrument of ratification of the Treaty of Lisbon may not be deposited as long as the constitutionally required legal elaboration of the parliamentary rights of participation has not entered into force

Ustav garantira participaciju građana preko izabranih predstavnika i ova odluka je samo refleksija principa da se volja naroda mora očitovati i u praksi odnosno da EU ne može dobiti nove kompetencije sama po sebi nego temeljem demokratske odluke demokratski izabranih tijela. Sud je zapravo naglasio da nacionalni postupci ratifikacije Lisabona moraju biti demokratski i promatrana tako ova presuda je zapravo pro-EU jer jača legimitet ratifikacijskog procesa.

Glede pitanja odlučivanja o zakonima EU, sud je zatražio da ratifikacijski instrument pojasni mehanizme. Na primjer, Lisabonski ugovor omogućava da se neka pitanja, za koja je potreban jednoglasan stav, prebace u područje kvalificirane većine. Sud traži da takva odluka glede Njemačke bude donesena u parlamentu, ne u okviru egzekutive (koja sudjeluje u tijelima EU).

"Zaključak" da Njemačka temeljem ove presude izlazi iz EU je naprosto stupidan, posebno kad je donesen bez čitanja (a kamoli razumijevanja) presude.

Opinioiuris

Tko je glasao

Sve u svemu kak sam ja to

Sve u svemu kak sam ja to laički razmel se tu sprovodi diktatura večine.

Zemlje koje su donesle ustavne zakone koji su jedni od naj modernijih i naj socialnijih na svjetu moraju te zakone mjenjat jel tak želi večina.

Sječam se kad su donesli zakon u EU da krastavac mora biti određenog oblika i debljine za evropsko tržište.

Tko je glasao

UPDATE: Njemačka je

UPDATE: Njemačka je odobrila zakon za ratifikaciju EU ugovora

The German Parliament (Bundestag), with a majority vote in favor of new legislation enabling the ratification of the Lisbon Treaty, has brought Germany one step closer to ratifying the Treaty. On September 18, 2009, the Bundesrat (Upper House) will also have to approve the “accompanying laws” before Germany can ratify the treaty.

Zakon na njemačkom
Tko je glasao za zakon, a tko protiv

Opinioiuris

Tko je glasao

"Zaključak" da Njemačka

"Zaključak" da Njemačka temeljem ove presude izlazi iz EU je naprosto stupidan, posebno kad je donesen bez čitanja (a kamoli razumijevanja) presude.
@opinioiuris, oprosti, ali meni se čini da si Ti samo priglupi štreber koji ne vidi dalje "od nosa" a ima i problema sa čitanjem i razumijevanjem pročitanog.
Sasvim mi je svejedno tko si i što si, ali jedno je apsolutno sigurno: - pametan baš nisi!
Drugo, tipovi poput tebe su u prošlih 1000 godina Hrvatsku stoljećima vukli "na dno" jer zapravo je strašna tragedija da kao "školovani" niste u stanju vidjeti, nazrijeti i obraniti sebe i svoj narod od onoga što dolazi.
Jadna ste vi pasmina!
Veleizdajnička, nesvjesno čak! Koštali ste nas potoke narodne krvi i stvorili ogromna grobišta ovog naroda jer nikada niti ste niti budete razumjeli svijet oko sebe. A postavljate se iznad tog istog naroda kao tumači nečeg o čemu pojma nemate. Najgore u svemu je što smatrate da ste pozvani docirati svima i svakome. Jadno.
P.S. Što sam ja pročitao ili nisam pročitao oko Njemačkih odluka Ustavnog suda i što one u konačnici znače i kuda vode... Tko mi ih je protumačio, koga poznajem u Njemačkoj u tim krugovima – nikada saznati nisi u stanju. Razlog je jednostavan – ograničen si i uzidan u „ruski rinzol“.
Eeeee, moj @opi, jadan je ovaj narod uz ovakvu „ineligenciju“ a la @opinioiuris!

Tko je glasao

@jelenska rasprava o

@jelenska

rasprava o europskim integracijama traži makar minimalno poznavanje europske pravne stečevine i elementarnog razumijevanja funkcioniranja političkog sustava EU. Na temelju toga se onda može argumentirano raspravljati. U protivnom, imaš problem kakav si ti upravo zorno demonstrirao: ideološka zaslijepljenost ne podnosi dovođenje u pitanje premisa na kojima je izgrađena pa poseže za uvredljivom, ali ničim zasluženom, diskvalifikacijom drugačijeg mišljenja.

Ima mnogo razloga zbog kojih bi projekt EU mogao doći u pitanje, od kojih demokratski deficit nije najmanji. Proces konstituiranja europskog političkog tijela je trajan i sastoji se od stalnog napredovanja u integraciji nacionalnih pravnih sustava s onim koji nastaje na razini EU. I obrnuto: integracije EU pravnog sustava s onima koji postoje i razvijaju se na razini nacionalnih država. Rezultat tog procesa nije i ne može biti nadređenost ili podređenost bilo kojeg pravnog poretka, nego njihovo međusobno prožimanje. Odluka njemačkog Ustavnog suda jest dio tog procesa, kako je argumentirano obrazložio opinioiuris.

nemesis

nemesis

Tko je glasao

Kratak dodatak, štovana

Kratak dodatak, štovana @nemesis: - pogledao sam udijeljene mi minuse gdje odgovaram @opi-ju onako kao je zaslužio i vidim da ti minusi predstavljaju pravu "malu Balkansku uniju".

Svi smo za Stipu, kaj ne?

Ma BRAVO, maestro!:):)

Tko je glasao

* Skviki Pon, 20/07/2009 -

* Skviki Pon, 20/07/2009 - 14:29 [Za]
* krrrrekani Pon, 20/07/2009 - 21:45 [Za]
* jedinohrvatska Pon, 20/07/2009 - 22:59 [Za]
* mrak Uto, 21/07/2009 - 08:34 [Protiv]
= -3???
@mrak, koliko tvoj "protiv" vrijedi minusa? 4 ili po potrebi?; ili su pridodani "protiv" Stipe&company?

Internet prisiljava na slobodu govora i što je bolja komunikacija, to je teže autoritativnim režimima ukinuti dijalog mežu ljudima - Rania Al Abdullah, jordanska kraljica ( i ako smijem dodati- PREKRASNA, ne samo pametna)

Inače, izuzetno cijenim Jordan, njihov narod i njihovog kralja! Još od 1992., kada su Jordanci kao pripadnici UNPROFOR-a zamijenili Kanađane (među kojima je svaki drugi je odlično govorio srpski !!?? - čudni neki Kanađani??) na zapadnoslavonskom ratištu a njihov nas kralj, doslovce, počastio svojom posjetom.
Izuzetan i kulturan narod!

Tko je glasao

Rode, tako počinje

Rode,

tako počinje diktatura.
--------
Crni

"Neki političari su duševni bolesnici pa od države prave ludnicu!"

--------
Crni

"Neki političari su duševni bolesnici pa od države prave ludnicu!"

Tko je glasao

Poštovana @nemesis, čovjek

Poštovana @nemesis, čovjek mi je napisao ovo "Zaključak" da Njemačka temeljem ove presude izlazi iz EU je naprosto stupidan,...
Koliko i tko zna nešto o rasprava o europskim integracijama traži makar minimalno poznavanje europske pravne stečevine i elementarnog razumijevanja funkcioniranja političkog sustava EU. se najbolje vidi iz našeg "napredovanja" oko ulaska u tu EU.
Očito je, nitko ovdje pojma nema što to je i nemojte izigravati pametnjakoviće po staroj hrvatskoj podaničkoj logici - SVE tuđe je bolje. Već ste stvarno smiješni, čak i maloj djeci.
Kod mene ne postoji nikakva ideološka zasljepljenost i prije puno vas sam i bio i radio u toj Europi. I bolje ju poznam nego li "EUroljupci"!
Nikakva, ama baš nikakva poštovanja nemam prema onima koji neprestano i uporno, bezglavo i ne pitajući za cijenu neprestance, "od sroljeća sedmog" se svim silama bore da Hrvatska vječito bude pod nečijom paskom, kontrolom, kraljevinom, carevinom, boljševističkom diktaturom ili federacijom.
I nikada i nigdje prema tima neću biti ni fin, ni uglađen niti ću im povlađivati. Ne želim lagati sam sebi!
Ja jesam i uvijek ću biti protiv toga da Hrvatska nikada nema, ne dozvoljavate joj, ni jedan ljudski vijek "daha" da sama pokuša živjeti i urediti svoju zemlju.
Vi radite svoj posao i dalje, a ja ću svoj.
Vidjet će se na kraju tko je bio u pravu.

Tko je glasao

"Zaključak" da Njemačka

"Zaključak" da Njemačka temeljem ove presude izlazi iz EU je naprosto stupidan, posebno kad je donesen bez čitanja (a kamoli razumijevanja) presude.
Prvo i osnovno, čovjek nije rekao da Njemačka izlazi iz EU već je rekao da se njemu nameće takav zaključak!
Zar se ne smije sada samovoljno zaključivati na osnovu dostupnih činjenica???
Jesmo li taj dio (vlastitoga razmišljanja) već usuglasili s europskim pravnim stečevinama pa ćemo mišljenje potražiti u Bruxellesu?

cogito ergo sum

Tko je glasao

a) u gornjem tekstu cijeli

a) u gornjem tekstu cijeli niz svojih vlastitih i ničime argumentiranih stavova proturaš kao činjenice o kojima se niti ne raspravlja, pa je tekst u najmanju ruku neuvjerljiv

b) agencije koje rade istraživanja su tvrtke koje ne trguju svojim kredibilitetom (ne sve, ali njih nekoliko većih definitivno ne) jer je to kontraproduktivno i besmisleno. Rating m. tuđmana JE 1-1,5% i neka nauči živjeti s time.

Tko je glasao

u gornjem tekstu cijeli niz

u gornjem tekstu cijeli niz svojih vlastitih i ničime argumentiranih stavova proturaš kao činjenice o kojima se niti ne raspravlja, pa je tekst u najmanju ruku neuvjerljiv
Ti bi htio, konkretno, što?
Da ti otkrijem tko mi je šapnuo da MI6 stoji iza Sanaderove ostavke?
Mogu ti to i tvoji reći. Možda su informiraniji od mene.
I od kada dnevnik ne smije biti niz tvrdnji odnosno zaključaka samoga autora?
Nigdje i nikada nisam napisao da su moje tvrdnje neporeciva istina!
Drugi će, ukoliko žele, iznijeti svoje argumente pa će razviti nekakva rasprava.
Ili to više nije primarni cilj na ovoj stranici???

cogito ergo sum

Tko je glasao

@mrak, osobnih i ničime

@mrak,
osobnih i ničime argumentiranih stavova koji se proguraju kao činjenice ovje (Pollitika.com) imaš koliko hoćeš, pa čak i ovo je dio toga:
Rating m. tuđmana JE 1-1,5% i neka nauči živjeti s time.

Inače, ime i prezime osobe se piše velikim slovom. NHF;

--------
Crni

"Neki političari su duševni bolesnici pa od države prave ludnicu!"

Tko je glasao

Kada bi Mesić bio 1% za RH

Kada bi Mesić bio 1% za RH od onoga što je Tile bio za SFRJ!!!!!

http://www.nacional.hr/clanak/13701/tito-je-uspio-prezivjeti-18-urota-i-...
http://www.geocities.com/titova.republika/clanci.html

Ali nemojmo gledati na Tileta kao uzor.... ipak njega danas ne smijemo više spominjati pogotovo ja iute "UE" i to još države koja ima slova "AU" .... tabu tema za mene :)

ali kada već jesam odande odakle jesam, ipak me mali dio te fundamentalističke škole naučila da proučavam i pratim više ono što mi veliki drugovi i bivša brača rade, misle, pišu itd itd...

evo jedan link koji ja mislim da je vrlo informativan općenito, pogotovo ako se malo dublje uđe u neke teme i kada se komadičke pzle polako slože u jednu lepu veliku sliku !
http://www.republika.co.yu/

Kako god bilo da bilo..... valjda ćemo moći pivati naše pisme.... i ako dođe do nove SFRJ kolega iz južni krajeva znam kako si siguran u jednu stvar, .... :).... znaš već što ću bubnuti.... Hajdu će ziveti večno... ako vetar puhne u taj sme! :)

A kod nas Dinamovaca "NEMA PEADAJE" :)

PS. Slobodno prati malo forume u BiH (muslimanski dio) te forume iz Srbije (i te tzv. Vojvodine) i vidjet češ kako češ nači još ultra jak matrijal za ovaj dnevnik.... ako ti se da.... ja već pola godine ne pratim više ništa njihovog... jer mi je i previše ovi naši... pa sam malo posustao... ali ali nisam do kraja odustao... pratim i dalje....

Nisi daleko od istine, i toga me strah, a nas je samo 4 mil. u RH..... fale nam naša dica koja su otišla trbuhom za kruhom i nihova dica... eeeee onda bi imali cca između 6 do max. 10 mil.... više ne bi bili tako mali! :) i nemočni.....

Jakša
"volim svoje i poštujem tuđe"
http://www.youtube.com/watch?v=OkO8qa3V5gg

Obrisan

Tko je glasao

PS. Slobodno prati malo

PS. Slobodno prati malo forume u BiH (muslimanski dio) te forume iz Srbije (i te tzv. Vojvodine)...
Sigurno, ali ću prvo pronaći nekoga prevoditelja... :)
Kao da mi nije dovoljno što je političkoj eliti pogled uperen prema braći...

cogito ergo sum

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci