Tagovi

Bajka o poreznom dugu

Stao jučer jutrom hrvatski narod u čudu iznenađen komentirati od svojih vladara objavljenu listu njegovih poreznih dužnika.

“Stup srama” nazvaše vladari tu listu ne bi li posramili besraman puk, a na njoj sve redom imena uvaženih poduzeća, trgovaca, neznanaca ali i znanih susjeda.

Stade se narod naslađivati nad stupom srama pa i pomalo jalnog pogleda nad gomilom novca koja je tamo ispisana uz imena ljudi zamišljati sliku života kakav mora da su vodili ti sramotni porezni dužnici.

- “Sve lopov do lopova” – prozbori narod.
- “Ne može pošten čovjek uživat kraj tolikog bogatstva i ostat pošten gledajuć susjede mu kako u mizeriji trpe život! Oni kradu državu i treba ih kaznit” – zaključi narod odlučno.

Stade narod dozivati svoje vladare i preklinjati da ih kazni. Najvještiji među narodom izrade vladarima batinu od granita, izrezbarenu narodskim motivima i drškom omotanom u čvrstu i mukom štavljenu, ispletenu kožu. Dadu oni prvom od vladara tu batinu kako bi kazna bila lopovima bolnija i kako bi kažnjenike snašla muka dana od naroda. Bit će im to pouka.

Vladarima se svidi batina.

No ne uvidje narod u tom trenu da vladari već oporezuju tri od pet im vreća mukom požnjetog žita pa i od svakog trećeg radnika što ga gazda zaposli u žetvi na polju novac mora platit vladarevoj hulji umjesto da plati radniku. Ne uvidje narod u tom trenu ni da je svaka četvrta potkova na konjima im dana vladarima, pa konj šepa i često ozljedi nogu, kao ni i da ih vladari sile da im sagrade po jedna kola za svaka u narodu sagrađena kola koja služe za prijevoz žita i slame. Na svaku sagrađenu kuću narod mora sagraditi još jednu vladarima kao znak odanosti i domoljublja. Za objedom, svaka obitelj ima dobro ugostiti jednu vladarevu hulju pa često neko od najmlađe djece ostane tu večer gladno ne bi li hulja pohvalila domaćina pred vladarom kako je baš kod ovoga dobro jela.

Stadu vladari od naroda danom batinom tući po onima koji im hulje ne hrane već hrane vlastitu djecu, onima koji im kuće ne grade stadu domove rušiti, koji kola ne dadu kola im spaljivati, novac uzimati i žito prosipati. Sve za kaznu i pouku, jer narod je to sam htio i to je dobro. Državu se ne treba varati.

Vladari tako uživaše dugo u bogatstvu koje im narod pod batinom daje, a narod je postao kao jedan, lopova je nestalo i svi su bili isti, gladni i siroti. No uživaše oni neko vrijeme barem gledajući kako vladari uživaju u silnom bogatstvu i kako se država ima čime u svijetu dičiti i kakvu raskoš pokazati.

Kako je batina jače mlatila tako su vladari živjeli u većem sjaju no uvidje ubrzo vladarevi računovođe kako narod izgleda opet nešto taji pred njima jer očito daje manje – naime brojevi ne lažu.

I stadu vladari udarati batinom još jače po narodu, skoro da su i batinu od granita slomili na izgladnjelim leđima mnogih, ali novca ni od kuda, niti žita, niti kuća nit kola, a objedi za hulje sveli se na koricu kruha.

Što će jadni vladari sada? Najbolje je oduzeti narodu slobodu jer niti batina ih ne sprječava da vladara kradu pa tako prisili sam narod da si izgradi tamnice i zatvori ga redom unutra jer jedino će ga tako imati na oku i sprječiti krađu. Noću spavaše na blatnim, zemljanim podovima, a danju radiše bez naknade za vladare i služiše im bezpogovorno uz uvijek budno oko vladarevih hulja koje su također vjerovale da nadgledajući ove sprječavaju lopovluk.

Umriješe tako mnogi od naroda pod batinom vladara, a ostali uvidjevši kakav ih kraj vjerojatno i same čeka stadoše pod okriljem noći bježati iz tog blagostanja. Mnoge što bježaše hulje ubiše, neki ipak ostadoše pa pomriješe, a neki i pobjegoše. Bilo kako bilo, s vremenom ne ostade s vladarima ni jedan od naroda.

Vladari se tada stali tući sami među sobom dok nije ostao među njima najjači, sa narodskom batinom od granita u ruci, na urušenom tronu izgrađenom krvlju i slobodom naroda kojeg je batina pobila il potjerala.

Ono malo od naroda što shvatiše da je sloboda čovjekova najveća svetinja pa pobjegoše, još uvijek negdje žive sretni i slobodni, a i uživaju u sreći na koju im je neka druga država i njen narod dala pravo.

Svako dobro,
vaš Kapitalac

Komentari

Osjećaj me rijetko vara

Ljudi, ne znam kako vi, ali ja se svaki put kad platim porez osjećam kao namagarčena volčina.

A plaćam porez svaki dan.

Muu!

Tko je glasao

lista srama ili lista dvostrukih mjerila

lista poreznih dužnika koju je objavilo ministarstvo financija mi naliči na listu koja pokazuje, bolje rečeno dokazuje kao u Hrvatskoj vrijede dvostruka mjerila. na listi osim onih koji zbog neplaćenih potraživanje nisu mogli platiti porez su se našle osobe i firme koje tijekom desetak i više godina nisu ispunjavale one obaveze koje se smatraju normalnim u demokratskim državama - plaćanje poreza i plaćanje dugovanja na vrijeme. ako obični građanin na vrijeme ne plati račune, rate kredita, porez slijedi mu opomena i iza nje ovrha. HRT je ne znam koliko ovrha izvršila nad osobama koje nisu platile pretplatu jer su ostale bez posla i prihoda. mogu samo konstatirati kako ova lista pokazuje koliko je naša država ne samo nepravna , nedemokratska već je uvela i kastinski sistem u kojem neki ne moraju podmirivati svoje obveze dok se druge kažnjava i za najmanji dug u koji su upali ne svojom krivnjom.

rimsko carstvo i njegov robovlasnički sustav su ništa prema sistemu koji vlada u ovoj državi.

w. ;)

Tko je glasao

Lista da blista

Lista kažu neki srama, ali ima u toj listi svega i kriminalaca i nevinih i izmišljenih dužnika. Ova je lista dokaz da Hrvatska nije pravna država, a da su je takvom učinili upravo oni koji su osmišljavali zakone, ali ih ne sprovode, jer su sebe digli iznad zakona. Da država dere građane, dere i to najviše ljude koji su joj vjerovali i ušli u biznis.Onako kako su tlačili "privatnike" u tzv. socijalizmu, nastavili su i u ovom lažnom komunističkom kapitalizmu.Tzv. društvena državna aparatura je sama sebi postala svrha postojanja države. Najvažnije je njih namiriti, pa onda građane što ostane.Harač rajo,harač.

Tko je glasao

Povijest

Nebitno je kako je to izgledalo u Rimskom carstvu ili drugdje, ne mora tako izgledati i danas.

U naravi zakon mora biti razuman, nitko ne bi smio naplatiti porez na ono što se nije desilo, ako nije plačeno onda ne bi smjelo biti niti poreza na to.

Ako netko nije zaradio dovoljno za raznorazna davanja onda ta davanja niti ne bi trebao platiti. Po današnje sistemu državi moraš dati novac i ako ga nisi zaradio i ako ga nemaš, moraš umrijeti od gladi, biti žrtvovan za državu.

Kukuriku koalicija zapravo odlično radi, i nije im cilj nekakav boljitak nego porobljavanje stanovništva i odlično im ide, nwo gospodari su vjerojatno jako zadovljni radom postavljene koalicije. PorezDA!

Tko je glasao

PorezDA! odlično!

PorezDA! odlično!

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci