Tagovi

Bajić odgovoran za Hašku sramotu

Hrvatska javnost u šoku je nakon presude Haškog suda za zločine počinjene na Ovčari 1991. godine. Za te zločine optuženi su bili oficiri JNA Miroslav Radić, Veselin Šlivančanin i Mile Mrkšić. Raspravno vijeće ICTY proglasilo je krivim Veselina Šljivančanina i dosudilo mu 5. godina i Milu Mrkšića kojem je dosuđeno 20 godina zatvora. Raspravno vijeće oslobodilo je Miroslava Radića svih točki optužnice. Više o presudi od blogera opinioiuris, Radić nevin po svim točkama, Šljivančanin kriv po jednoj, a Mrkšić po 3 točke optužnice
S obzirom da je kazna ne srazmjerna zločinima počinjenim na Ovčari hrvatska javnost je sa razlogom nezadovoljna. Svoje nezadovoljstvo javno su iskazali Vukovarci, branitelji i građani.
Hrvatska Vlada, Hrvatski sabor i Predsjednik RH također iskazuju nezadovoljstvo presudom. Nažalost njihovo nezadovoljstvo ne može se shvatiti kao iskreno. Naime oni su morali djelovati i sudjelovati u prikupljanju dokaza i praćenju sudskog procesa. Morali su znati kakvo je stanje i kakva se presuda očekuje. Oni su zakazali.
Zašto?
Analizom presude stručnjaci smatraju da je visina kazne odgovara dokazima koji su sudu dostavljeni. Što više ovakav ishod suđenja za stručnjake bio je očekivan. Smatra se da je zakazalo tužiteljstvo. Više od blogera opinioiuris, Poraz tužitelja: Radić nevin,
Šljivančanin kriv po jednoj, a Mrkšić po tri točke optužnice.
.
Osim tužiteljsta Haškog suda odgovornost bi trebalo snositi i Državno odvjetništvo Republike Hrvatske. Odvjetništvo je trebalo istraživati ratni zločin, prikupljati dokaze i svjedoke, podizati optužnice i surađivati sa Haškim sudom.
Posljednji zapovjednik obrane Vukovara 1991. godine Branko Borković na današnjoj je konferenciji za novinare koalicije HSS-HSLS u Vukovaru prozvao državnog odvjetnika Mladena Bajića i Državno odvjetništvo da ne rade dobro svoj posao..
Borković nije zadovoljan sa radom Državnog odvjetništva te kaže:

"Više od 1400 ljudi nalazi se u službama državnog odvjetništva. Toliko je ljudstva imala 204. vukovarska brigada. Rezultati te brigade su poznati i dobro znani, a gdje su rezultati Državnog odvjetništva u procesuiranju ratnih zločina, da ne govorim o vojsci, policiji i tajnim službama koji bi trebali prikupljati dokaze za ratne zločine"

Predsjednik RH smatra da "moramo poduzeti ono što je u našoj moći. Da pred svojim pravosuđem dižemo optužnicu i tražimo njihovo izručenje".

Na pitanje zašto to nismo učinili do sada, Mesić je izbjegao odgovor, rekavši kako to "treba pitati tužitelje ili nekog drugog".

Dakle institucije RH nisu dobro obavile svoj posao. Nisu prikupile dokaze, podignule optužnice, nisu radile svoj posao. Odgovorni za njihov rad, Vlada i Sabor nisu adekvatno nadgledali rad tih institucija. Glavni državni odvjetnik u zadnjem tjednu prije ljetnog raspuštanja Sabora podnio je izvještaj o radu, koji je Sabor pohvalio i jednoglasno prihvatio. Ta sramota opisana je u Zastupnici izglasajte nepovjerenje sebi.

Vlada RH i Sabor RH
moraju prije nego krenu u akciju sramoćenja po svijetu utvrditi što i koliko su učinili u Hrvatskoj. Zašto nije DORH odradio svoj posao, tko je odgovoran. Ovu sramotnu nesposobnost državnog odvjetništva treba sankcionirati. Metla treba pomesti Bajića i sve njegove nesposobne tužitelje. Metla ne smije stati samo na odvjetništvu već mora počistiti i pomesti paučinu iznad DORH-a. Pravosuđe i Vladu.

Nesposobnost Državnog odvjetništva poznata je stvar i mogu nabrojiti neke novije tragedije koje nisu adekvatno obrađene i tužene:

- korupcija u državi

- pljačka u HFP

- Kornatska tragedija

- zatrovana voda u Zagrebu

- urušena Kupska ulica u Zagrebu

- u Hrvatskoj lani na radnom mjestu poginula 62 radnika, nitko odgovoran
- opasnost od urušavanja u Mikulićima i t. d.
Karakteristika rada DORH-a, poznate žrtve, poznati počinitelji a nema optužbe, nema kazne, nema procesa. Ne treba niti DORH-a.
Zbog svih koji su dali svoje živote, svoje zdravlje, svoje najbliže i svoju imovinu za domovinu, Hrvatski sabor dužan je pokrenuti proces utvrđivanja krivca za ne utvrđivanji i ne procesuiranje odgovornih za stradanja u domovinskom ratu. Prvenstveno su dužni utvrditi odgovornost institucija i pojedinaca u RH a zatim i šire. Dužni su poduzeti mjere da sve institucije djeluju u skladu sa Ustavom RH, zakonima RH i u interesu građana RH. Također su dužni spriječiti sve radnje koje imaju za cilj zataškavanja odgovornosti i korištenje žrtava u svoju promociju, osobnu ili stranačku.
Dužni su stvoriti uvjete za pobijanje ove sramotne presude u drugom stupnju.
Vremena je malo, odnosno vremena nema.

Komentari

Da li Bajić ili da li samo

Da li Bajić ili da li samo Bajić. Tko je zadužen za suradnju s Haškim sudom. KOd nas se suradnja s Haškim sudom shvaća uglavnom kao igra oko isporuke odnosno ne isporuke hrvatskih osumnjičenika. Još nisam primjetila da netko u javnosti iznosi kao vid suradnje s pmenutim sudom prikupljanje dokaza, svjedočanstava o zločinaima iz tog vremnea, a koji bimogli pomoći osudi zločinaca. I sad svi viču itraže nešto. Nitko još nije pomenuo žalbeni posopak, i što u tom djelu Hrvatska može učiniti.
Nekako mi se čini da ovim u politici i obavještajnoj zajednici nikako ne odgovra ustanovljavanje istine o Domovinskom ratu. Kao da bi čak i u slučaju osude vukovarskih krvnika, došlo do otkrivanje nekih mutnih igara naše mile vlasti, osobito ondašnje.

Tko je glasao

Tko je zadužen za suradnju


Tko je zadužen za suradnju s Haškim sudom

Odgovor na to pitanje dao je opinioiuris u
Vukovar: međunarodni ili nemeđunarodni sukob?
Odnosno hrvatska se mogla ukljućiti u suđenje vukovarskoj trojki kao prijatelj suda, ali nije. Postavlja se pitanje zašto?

Tko je glasao

Slušam danas na radiju da

Slušam danas na radiju da Dubrovnik obilježava obljetnicu agresije na grad. Za sve što se Dubrovniku dogodilno nitko nije osuđen.
Nije li i za to krivo naše državno odvjetništvo a i vlada?

Tko je glasao

Za sve što se Dubrovniku

Za sve što se Dubrovniku dogodilno nitko nije osuđen.

Ovo nije točno. Pavle Strugar je osuđen na 8 godina pred Tribunalom. Možemo raspravljati je li to adekvatna kazna, ali netočno je tvrditi da "nitko" nije osuđen.

Nisam siguran je li netko osuđen od strane hrvatskih sudova, ali teško mi je vjerovati da nije barem podignuta optužnica i proveden kakav postupak u odsutnosti. Ima li netko podatke o tome?

Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

Danas u vjestima hrvatskog

Danas u vjestima hrvatskog radija su javili da se obilježava obljetnica u Dubrovniku i da za zloćine nitko nije odgovarao. Nisam provjeravao tu vjest te se ispričavam što sam krivo prenio.

Tko je glasao

Koliko znam postoji i Ured

Koliko znam postoji i Ured za suradnju s Haaškim sudom pri Vladi RH. Što je taj ured učinio u ovoj stvari? Želio bih to znati. Ali i Bajić sa svojom "korumpirano-nesposobnom" brigadom mogao je više učiniti da je htio. A nije. Ili nek kaže tko ga je priječio da nije ili nek odstupi.

Tko je glasao

Državnom odvjetništvo je

Državnom odvjetništvo je posao prikupljanje dokaza i podizanje tužbi. Zašto to oni ne rade neka odgovore Saboru, a sabor narodu.
Ovaj slučaj postaje apsurd.
Hrvatska traži presudu a ne osigura dokaze.

Kada joj presuda ne odgovara, kriv je cijeli svjet. Sada Sanader piše UN a Bajića zaboravio.

Tko je glasao

Hrvatskoj politici je već

Hrvatskoj politici je već 800 godina uvijek netko drugi kriv. Dakle, to je naša najstarija tradicija, koliko ja znam.

Tko je glasao

900 godina smo si sami krivi

900 godina smo si sami krivi za sve, prve dve godine rata smo bili složni i zato smo i ostvarili svoju samostalnost. onda smo počeli po starom jel nam je izgleda bilo dosadno.
Momentalno smo u takvoj ekstazi, da više nije za gledat.

Tko je glasao

Odlično mladi gospon.

Odlično mladi gospon. Izvrsno. Pun pogodak. Slažem se.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci