Tagovi

Bagra

Na političkoj sceni Rusije još od kraja 80-tih egzistira jedna kasta (mislim da je to fakat najbolji izraz), koja se i u ozbiljnim i u manje ozbiljnjim današnjim analizama smješta pod opšti pojam liberala.
No neke buduće (al' pravo) ozbiljnije analize moraće ipak da je detaljnije i obrade i definišu i tako na taj način još više obogate spektar već odavno hipergeneričkih pojmova liberala i liberalizma.

Odmah da se razumijemo liberali u Rusiji nikada nisu bili omiljeni i vjerovatno su najveću šansu imali na prelazu iz 80-tih u 90-te godine prošlog vijeka ... no pročerdali su je.

Međutim iako su oni, narodski rečeno, prdnuli u čabar, to se za liberalizam ne može reći ... barem ne za neke njegove premise, koje možemo naći u programima raznih partija, bez obzira da li su one pozicionirane desno ili lijevo.

Situacija je takva da sa liberalnog švedskog stola u Rusiji u posljednje vrijeme uzima svako šta hoće i i zatim to i koristi kako i kada hoće. Jedan regionalni funkcioner LDPR-a objasnio mi je to ovako:
"Pa mi smo i marksizam rusificirali, a da to ne uradimo sa liberalizmom."

Naravno u svemu tome najveći gubitnici su sami liberali. Oni mogu samo nijemo da posmatraju kako drugi lešinare nad njihovim čedom.

Međutim ne treba ih žaliti, za sve što im se događa sami su krivi.

Kao prvo, bili su isuviše trijumfalistički samouvjereni; kao drugo, bili su isuviše radikalni; kao treće - dopustili su da u prvi plan, kao nekakva njihova elita, izleti ona gore pomenuta kasta; kao četvrto, šutili su dok je ona sebi prisvaja pravo da određuje ko je u Rusiji liberal, a ko ne i kao peto, mirno su posmatrali kako upravo ta kasta postaje sinonim i za liberale i liberalizam.

E ovo posljednje se pokazalo naročito problematičnim, jer za prosječnog Rusa lice ruskog liberalizma su lica pripadnika kaste.
Mada istine radi treba biti pošten i priznati da averzija prema liberalima nije isključivo nusprodukt djelovanja kaste, kasta je svojim aktivnostima zaslužna za (da tako to kažem) fasadu, dok su temelji i samo zdanje animoznosti građeni još od doba liberalnih reformi '90-tih.

A koliko je ta averzija jaka, izuzetno lijepo ilustruje i javna kuknjava jednog iz plejade prokletih - Čubajsa. Anatolij Borisovič se tako u jednoj emisiji žalio kako mu je samo pola sata nakon vijesti o smrti Gajdara, javljeno kako na forumima, blogovima uz tu vijest ide i stih:

Danas narod slavi,
danas likuje proletarija,
danas u paklu Jegora Timuroviča
dočekuje Lavrentij Pavlovič Berija.

Jedino mjesto gdje se govori i gdje se pokušavaju (i to ne baš uspješno) napraviti neke razlike u liberalnom taboru je neformalno prostranstvo tzv. Рунета, koje je porodilo pežorativne termine liberoid, liberast i liberastija (sintezu pojmova liberal/liberalizam i pederast/pederastija), kao i termini demšiza ili demofrenija (spoj demokratije i šizofrenije).

Naravno teško je i zamisliti da će zbog svog invektivnog karaktera bilo koji od ovih neologizama naći svoje mjesto u nauci, a i kao što rekoh - njihova uspješnost je krajnje upitna, pošto ih mnogi upotrebljavaju kao sinonim za sve liberale i za liberalizam uopšte.

Prije nego što izložim jedan broj za kastu karakterističnih citata, pokušaću ukratko da definišem ideološki okvir unutar kojeg se ti i takvi stavovi formiraju - kao prvo radi se o hiperotrofiranom anacionalizmu, pomiješanom sa rusofobijom, zatim infantilno nekritičkom zapadnjaštvu, potom patološkoj mržnji prema svemu vezanom za sovjetski period, te ni na čemu fundiranom euforičnom elitizmu i hiperkriticizmu prema svakom segmentu ruske sadašnjosti i prošlosti.

I dobro da ja ne bih sada pretjerao sa svojim impresijama, najbolje će biti da ih sami "poslušate" ... tako da bujrum dame i gospodo.

__________________________

Valerij Panjuškin

Svima bi na svijetu postalo lakše ako bi ruska nacija prestala postojati. Samim Rusima bi bilo lakše, ako sutra ne bi morali sređivati svoju nacionalnu državu i možda se čak pretvorili u mali narod, kao što su npr. Vodi, Hanti ili Avari.

Ja sam eto Rus, ali ja sam iskreno ubijeđen da je logika kojom se danas rukovodi moj narod, slična logici bjesnog psa.

Bjesni pas je smrtno bolesna životinja, njemu preostaje od tri do sedam dana života, no pošto on toga nije svjestan, on za to vrijeme u divljem trku jurca na sve strane, izbacuje otrovnu slinu i napada na svakoga koga sretne.
Pri svemu tome pas se zbog jakih bolova strašno muči i to mučenje prestaje tek kada ga ustrijele.

Нужен ли он? Журнал GQ No 2, 2005 г.
http://maxpark.com/user/760191066/content/950926

Anatolij Čubajs

- Vas ne brine to što je do izbora još nekoliko nedelja, a da je ime novoga predsjednika već poznato?
- Odgovoriću Vam na to kada Vi meni odgovorite na jedno drugo pitanje.
Zamislite da su u zemlji organizovani u potpunosti demokratski izbori, zasnovani na slobodnom izražavanju volje radnih ljudi (трудящихся). Izbori kojima prethodi i jednak dostup i sredstvima informisanja i novcu (...). Svi imaju pare, svakom su dali po sto miliona dolara i svi naprijed u tv programe, u Rusiju, u regione i svi mitinguju.
- Šta mislite ko će da pobjedi?
- Demokratija - ona je proces.
- Kakav proces?
Mi živimo u realnoj zemlji i odgovor na moje pitanje je jasan, apsolutno jasan. Rezultat takvih izbora bio bi neuporedivo gori, a vjerovatno i katastrofalan po državu.

http://www.svoboda.org/content/article/434779.html

Stanislav Belkovski

Vrlo jednostavno - Bahrein, Peta flota SAD nanosi taktički nuklearni udar.
To se uradi u dvije sekunde.
Crnomorska flota nestaje i u tom momentu mozak sviju vraća se u normalu.

http://udf.by/news/face2face/97156-belkovskiy-ne-nado-szyvat-sovbez-oon-...

Vladimir Bukovski

I eto došao je KGB i njegov predstavnik Putin. I šta su oni napravili?
(...)
Mi smo toliko razmišljali o tome na kakve djelove će se zemlja raspasti, a on je fino državu podijelio na sedam regiona i sada mi konačno znamo koji su to dijelovi.

http://www.agentura.ru/experts/bukovsky

Oleg Kašin

Ja u stvari odavno smatram i nisam promjenio to mišljenje, kako su Bandera i Šuhevič sve radili previlno i kako je njihova borba bila opravdana.
Oni su naravno nacionalni heroji Ukrajine i šteta je što Rusi nisu imali svoga Banderu.

https://www.facebook.com/oleg.kashin/posts/10152317543388112?comment_id=30173931¬if_t=comment_mention

Jegor Gajdar

U toku su radikalne reforme. Sa novcem je situacija krajnje složena i sasvim prirodna stva su i žrtve među onima koji nisu u stanju da se snađu.

http://www.mk.ru/politics/article/2010/01/21/416001-esche-odno-slovo-o-g...

Anatolij Čubajs

Znate ja sam posljednja tri mjeseca ponovo iščitavao Dostojevskog.

Prema tom čovjeku ja ne da osjećam samo mržnju, nego čak osjećam i želju da ga, zbog njegove ideje o Rusima kao izabranom i svetom narodu, zbog njegovog kulta patnje i zbog tog lažnog izbora koji on predlaže, jednostavno rastrgam na komade.

http://strana.lenta.ru/russia/chubais.htm

Valerija Novodvorskaja

Mene npr. uopšte ne brine koliko će raketa pustiti demokratska Amerika na nedemokratski Irak - što više, to bolje. Takođe mene ne užasavaju ni neprijatnosti povezane sa Hirošimom i Nagasakijem. Pa pogledajte kakva je bonbona ispala iz Japana - pravi "Snikers".

http://www.ds.ru/vnstat.htm

Julija Latinjina

U vezi sa ruskim jezikom ja gajim nikakve iluzije. Iskreno govoreći ja mislim da je ćirilica nacionalna katastrofa i uopšte ja više knjiga čitam na engleskom nego na ruskom.

http://www.echo.msk.ru/programs/code/1298280-echo/

Jurij Nesterenko

Rusija je zlo i to zlo u njegovom čistom obliku.

Naš neprijatelj nije samo kremaljski režim, naš neprijatelj i neprijatelj svog slobodnog svijeta, sve zapadne civilizacije i svih principa, koji su nam dragi, je sama Rusija kao takva. Stvar nije u nekakvim zlim neotesancima na tronu, niti u nekom konkretnom sistemu, jer Rusija jeste i biće zlo pri bilo kojem režimu i bilo kojoj vlasti.

Zlo je u suštini Rusije i zbog toga su besmisleni svi poušaji da se ona popravi, poboljša, oslobodi i tako spasi. Rusija nije TO što treba spasavati, ona je ONO od čega se treba spasavati.
(...)
Rusija je zlo planetarnih razmjera i zlo mora biti uništeno. Tako da je dobro sve što je usmjereno protiv Rusije.

http://newsland.com/news/detail/id/628648/

Ksenija Larina

Ja otadžbinu već odavno uvjereno ne volim.

http://echo.msk.ru/blog/xlarina/1250768-echo/

Galina Starovojtova

Ubijajte Ruse! Neka zemlja gori pod nogana okupatora.

Što se više Rusa bude ubijalo na ulicama Groznog, to će brže postati slobodna sveta zemlja Čečena i Inguša.

http://www.inomnenie.ru/debate/48

Aleksandr Podrabinek

Vrijeme je da se prekine sa tim vođenjem računa o osjećajima veterana, koje vrijeđaju napadi na sovjetsku vlast. Zlo mora biti kažnjeno, a njegove sluge takođe.

Prezir potomaka je najmanje što zaslužuju ti graditelji i zaštitnici sovjetskog režima.

http://ej.ru/?a=note&id=9467#

Ksenija Sobčak

Prvo 1917, a odmah zatim i 1937. Ta dva uzastopna uništenja elite doveli su do toga da je Rusija postala zemlja genetskog otpada.

Ja bi uopšte tu zemlju zabranila. Jedino što u njoj vrijedi to su slikarske galerije i cirkus.

http://www.echo.msk.ru/blog/statya/709632-echo/

Boris Stomahin

Sa Rusijom nema i ne može biti nikakvih pregovora, o kojima stalno priča Aslan Mashadov.
Rusija se može samo uništiti i ona se mora uništiti.

To je preventivna mjera samoodbrane ljudskog roda od te divljačke đavolštine koju Rusija nosi u sebi još od prvih masovnih ubistava i pogubljenja zbog suprostavljanja vlasti, još od vremena zauzeća Novgoroda i Kazanja.

Ruse treba ubijati i samo ubijati - među njima nema normalnih, mudrih i inteligentnih sa kojima bi bilo moguće se dogovoriti i računati na njihovo razumijevanje.

http://rko.marsho.net/articl/mashadov.htm

Jevgenij Ihlov

(...) general Vlasov je bio u pravu - najbolja opcija za našu zemlju je njezino djeljenje na etničke države, čiji bi najveći uspjeh bio njihova kasnija integracija u Zapadnu Evropu u statusu problematične mlađe braće.

http://www.kasparov.ru/material.php?id=4C340173653B2

Valerija Novodvorskaja

Ja sam se naslušala se i previše priča o pravima čovjeka. Nekada smo i mi i CIA i SAD koristili tu ideju kao taran za uništenje komunističkog režima i SSSR-a.

Ta ideja je odslužila svoje i treba prestati lagati i o pravima čovjeka i o borcima za ta ista prava.
(...)

Rusi u Estoniji i Latviji dokazali su svojim kukanjem, svojom lingvističkom netalentiranošću, svojom nostalgijom za SSSR-om i privreženošću ka crvenim zastavama, da ih u Evropu sa pravima ne treba puštati.

http://www.ds.ru/vnstat.htm#3

Sergej Kovalev

Sve dok se naša nacionalna svijest, naša unutrašnja i vanjska politika ne oslobode kompleksa državnosti, ni o kakvom poštivanju prava čovjeka u našoj zemlji ne vrijedi ni maštati.

U očima prosvjećenog čovjećanstva mi ćemo ostati ružno slamnato strašilo, pogodno samo za to da bude primjer za druge kako ne treba živjeti.

http://lineburg.ru/pedagogika/bocharova_a__i_dr__prava_cheloveka__kniga_...

Igor Jurgens

Rusiji smetaju Rusi - najveći broj naših sugrađana živi u prošlom vijeku i ne želi napredovati dalje od toga.

http://ruskline.ru/news_rl/2010/9/15/modernizacii_rossii_meshayut_russkie/

Viktor Šenderovič

Ruski narod je beba sa još ne zaraslim tjemenom i dok ono ne zaraste mi možemo u njegovu glavu da strpamo bilo šta.

http://www.63media.ru/press/14.03.2005/28426/

Alfred Koh

Mislim da je za oduzeti nam atomsko oružje dovoljno jedna padobransko-desantna divizija. (...) Naša armija nije sposobna da pruži nikakv otpor.

http://www.patriotica.ru/enemy/koh_inter.html

Narod nije adekvatan u odnosu prema svojim interesima. Narod koji je obžavao Staljina nikako ne može biti adekvatan.

http://www.idelo.ru/357/1.html

Semjen Novoprudskij

9. maja 1945 godine sovjetski narod (ne staljinski režim, ni u kojem slučaju ne režim) opravdao se pred cijelim svijetom za svo zlo, koje je do i poslije rata napravio i sebi i drugima.

http://www.gazeta.ru/column/novoprudsky/160459.shtml

Pavel Šehtman

Ako Putin odluči napasti Ukrajinu, trebalo bi u vazduh dići atomsku elektranu. Kao ekolog tvrdim da će nakon toga "vatnici" biti kao vjetrom oduvani.

https://twitter.com/PavelShehtman/status/484238923691196416

Sergej Medvedev

(...) Rusiji, kao neefikasnom i neodgovornom vlasniku, Arktik bi trebalo oduzeti i dati ga kao Antartik pod međunarodnu vlast, sa totalnom zabranom na bilo kakvu privrednu ili vojnu aktivnost.

http://echo.msk.ru/blog/potupchik/1167572-echo/

Valerija Novodvorskaja

Ja lično neču ridati od plača, ako Rusija sasvim nestane.

http://rutube.ru/video/36802dc35f393d1cae3ba8a24d9cdbc1/

Četiri dana učila sam ih mrziti državu koja se zove Ruska federacija i to zato što je Putinovska Rusija Fredi Kriger - manijak sa makazama, koji dolazi u toku sna onima koji se opuste i koji postanu neoprezni.

Treba stražariti nad svojom slobodom i svojim reformama i znati lice svog neprijatelja - ruski imperijalizam.

http://grani.ru/opinion/m.175697.html

Jevgenij Aljbac

Ne vidim ja u tome nikakav problem. Iskreno govoreći ja ne vidim ni problem ni u tome kada bi se Rusija raspala po Uralskom masivu. Mislim da je to neizbježno.

http://www.ntv.ru/novosti/677220/#ixzz3JMdyuP5M

Viktor Jerofejev

Iljič je znao šta treba raditi. Zavjera protiv naroda je ono što je sada potrebno. U Rusiji sve promjene trebaju se obavljati konspirativno. Samo je nasilje sposobno zemlju dovest u normalu.

O stanovništvu ne treba voditi računa.

Ako bude ubijena jedna polovina (nije šteta - naroda ima mnogo), ona druga će biti konstruktivnija. Stvar je u tome da je narod nesvjestan, a ništavnost sa demokratijom zajedno ne ide.

http://www.litmir.net/br/?b=58869&p=9

Jurij Pivovarov

Šta će biti ovog puta - ne znam. Sada su velike šanse da se stvari promjene defenitivno. Za to je potrebno da Rusija izgubi - skačem na drugu temu (ne bojte se) - Sibir i Daleki istok. A sve dok u našim rukama budu mineralni resursi, sve dok bude nešto za grickati, sve dok ... plate daju ako se podignu cijene na naftu, ništa se promjeniti neće.

http://politstudies.ru/universum/esse/9pvv.htm

Odvratni i mit i kult Aleksandra Nevskog stvorio je Bogu mrski Staljin.

http://lizard.jinr.ru/~tina/world/history/sud_t/sud-18.html
http://video.yandex.ru/users/kate-konkina/view/93/

Andrej Končalovski

Rus ne posjeduje osjećaj egoizma, što drugim riječima znači da on ne posjeduje osjećaj odgovornosti i pošto on nema taj osjećaj razgovor sa njim može se voditi samo na jedan način: udariš ga štapom po glavi i tek onda on sjedne.

http://teterin.raid.ru/iskusstvo-zhizni-andreya-konchalovskogo/

Dimitrij Bikov

Priče o ruskoj duhovnosti, izuzetnosti i suverenosti u suštini ukazaju na to da je Rusija zemlja otpada sa beznadežnim stanovništvom. Veći dio ruskog stanovništva ni za što nije sposoban i besmisleno ga je prevaspitavati - on ništa ne zna i ništa ne želi raditi. Rusko stanovništvo je neefektivno.

Njemu treba omogućiti ili da se mirno opija ili da umre od starosti, a usput ga šopati odgovarajućim sadržajima.

http://www.profile.ru/arkhiv/item/61171-programma-putina-61171

Andrej Ilarijonov

Neki djelovi današnje teritorije Rusije su istorijske oblasti susjednih država, onomad su anektirane i trebale bi tim državama biti i vraćene.

Na primjer: Latviji - Pitalovski rejon Pskovske oblasti; Estoniji - Kingisepski rejon Lenjingradske oblasti; Finskoj - sjever Karelijske prevlake, Priladošku Kareliju i Pečengu; Njemačkoj - Kalinjingradsku oblast; Bjelorusiji - Smolensku i Brjansku oblast; Ukrajini - Belgorodsku, Kursku, Voronješku i Rostovsku oblast, te Krasnodarski kraj i Krim; Kazahstanu - Omsku stepu; Kini - najmanje 1,5 milion kvadratnih kilometara Sibira i Japanu - Kurilska ostrva i Sahalin.

Naftni i gasni izvori, mreža magistralnih cjevovoda, bankovni sistem, kao izvore finansiranja agresivne politike, trebalo bi staviti pod međunarodnu kontrolu.

http://aillarionov.livejournal.com/745627.html

Sergej Kovalev

Ne, ja sam antipatriot. To što se naziva patriotizmom ja ne volim i smatram da je to društveno štetna ideja.

http://www.newizv.ru/politics/2005-10-31/34462-sergej-kovalev.html

Valerija Novodvorskaja

Meni se gadi na sve to gledati i iskreno govoreći biće mi potpuno svejedno ako takav narod izumre. On neće biti zabilježeno ni u kakvim spiskovima istorije i neće imati ni nadgrobnog spomenika. Na razvalinama autokratije njihova imena sigurno neće biti ispisana.

Jer izvinite ako se čovjek ne smatra građaninom, onda što se mene tiće može slobodno da umre.

http://www.echomsk.spb.ru/blogs/novodvorskaya/9257.php

Nemojte da mislite da će ovde, ako mi odemo, bilo ko ostati da živi u socijalizmu. Ako je, da bi se zbrisali sa lica zemlje komunisti, fašisti i imperijalisti, potrebno zbrisati i ovu zemlju zajedno sa svim njezinim stanovništvom, onda ne da nam neće zadrhtati ruka, nego ćemo još i sebe sa radošću žrtvovati.

Новый взгляд, 1994. №3
http://blikwomen.com.ua/writer/6263/books/19014/novodvorskaya_valeriya/n...

(Veći broj citata uzet je iz knjige Liberali o narodu, autora Nikite Garadže, prof. na Filozofskom fakultetu MGU)

Komentari

postavlja se samo pitanje ko

postavlja se samo pitanje ko bi bio u stanju da formuliše alternativu divljem kapitalizmu

U istočno-srednjoevropskom i balkanskom ekspresnom kapitalizmu sve vehementnije dolazi do izražaja razočarenje, gubitničko raspoloženje, osećaj bezdomnosti. Najšire narodne mase ne samo da su protiv Evrope, već se osećaju suvišnim, bez ikakvog osećaja pripadnosti. Oligarhijski sistem je razbio moralno poverenje u individualni učinak. Istočno-srednja Evropa je promenila politički sistem, uništila moralni sistem vrednosti socijalizma, ali nije stvorio ništa novo. Jednopartijske privilegije su zamenjene višestranačkim povlasticama koje dolaze do izražaja kako u sticanju radnih mesta, tako i u duhovnoj sferi, čak i u onoj izvan politike. Nova klasa naprosto nipodoštava moralne vrednosti daleko više nego što je to činila socijalistička nomenklatura. Kod nas su slobodno tržište i parlamentarni sistem uspostavljeni bez građanstva, bez onog građanskog sloja koji raspolaže autonomnim ekonomskim temeljima. Ovde je nedostajala najvažnija karika u lancu tranzicije – i od države nezavisni građanski sloj. Bez ovog sloja su izvedene „plišane revolucije” koje su „odozgo” koncipirane i vođene. Posle pada socijalizma izgrađeno je novo, ali onom starom veoma slično, etatizovano društvo. Privatizacija pod dirigentskom palicom države, kao i državna redistribucija, išle su na ruke partokratskom oligarhističkom sistemu, a to je široke mase odvratilo, udaljilo od ideja liberalne demokratije. Državni socijalizam je zamenjen državnim kapitalizmom. Nova kulturna elita, koja je svojevremeno u kritici autoritarnog socijalizma demonstrirala veliku hrabrost, posle promena se uvređeno povukla u svojevrsne razbojničko-kapitalističke kule od slonovače, i žalila se na sva usta da je gurnuta na periferiju. Predočavanje ljudskih sudbina procesu prvobitne akumulacije kapitala ostalo je izvan krugova njenih interesovanja. (Laslo Vegel)

http://www.autonomija.info/laslo-vegel-antikapitalizam-ovde-i-sad.html

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

većinu je uspavalo ex društvo koje je hranilo, branilo i davalo

Svi oni koji su hteli da naprave brzu karijeru i da se dokopaju najviših položaja, na varvarski način su ponavljali parole o spasu nacije.
...
Istočno-srednja Evropa je promenila politički sistem, uništila moralni sistem vrednosti socijalizma, ali nije stvorio ništa novo. Jednopartijske privilegije su zamenjene višestranačkim povlasticama koje dolaze do izražaja kako u sticanju radnih mesta, tako i u duhovnoj sferi, čak i u onoj izvan politike. Nova klasa naprosto nipodoštava moralne vrednosti daleko više nego što je to činila socijalistička nomenklatura.

kad je hrana došla u pitanje, vojska se stavila u službu lopova i odigrala igru sa davanjima darova "odabranima"

Tko je glasao

kotač povijesti

Kod nas su slobodno tržište i parlamentarni sistem uspostavljeni bez građanstva, bez onog građanskog sloja koji raspolaže autonomnim ekonomskim temeljima. Ovde je nedostajala najvažnija karika u lancu tranzicije – i od države nezavisni građanski sloj.

Ali, kako su uopće kod nas nastale političke stranke ako društvo nije stratificirano, i koga su one predstavljale?. Iz te socijalističke primordijalne juhe, tog egalitarističkog ustroja društva, mi pravimo zaokret nazad - u kapitalizam. Stranke niču kao gljive poslije kiše, a zapravo ih prave salonski intelektualci (Gotovac, Slavko Goldstein, Budiša, Antun Vujić, Franjo Tuđman...), i ne znaš za koga one nastaju. Narod je kao na pijaci birao sebi simpatične likove i za njih glasao... Parlament nije mjesto sučeljavanja društvenih blokova oko ključnih klasno-socijalnih tema, stvarno tržište ne postoji niti nakon 25 godina tzv. kapitalizma jer država još drži preko 60% ekonomije u svojim rukama...

Sve naše tzv. demokratske institucije su obični lažnjak...

Da se to nebi vidjelo služi magla koja sve obavija i omamljuje mase - nacija i nacionalizam. Kod nas sve stranke imaju prefiks H pa čak i liberali (HSLS)...

Kako je moguće da ogromna armija osiromašenih i deprimiranih Hrvata nema svoju stranku koja bi artikulirala njihove interese? Vidim, u Španjolskoj postoji.

...kotač povijesti se vrti unatrag, umjesto naprijed...

Tko je glasao

instant new class

par frakcija skh, nakon istjeravanja srba i drugih nacija, dodala je nove nazive a canjuga je dobio zadatak da objavi stagliše i stališe

Tko je glasao

(a to je onaj skh koji je nastao osamdesetih sa ciljem pljačke)

naravno, veliki dio to poslanje nije htio ili mogao vidjeti

Tko je glasao

salonski intelektualci

"""salonski intelektualci (Gotovac, Slavko Goldstein, Budiša, Antun Vujić, Franjo Tuđman...), i ne znaš za koga one nastaju""

kažeš Ričarde..i među njih trpaš Tuđmana..što naprasto nije točno...

Nabavka AK 47 i drugih nekakvih igrački...svladavanje do tada nepremostivih prepreka između raznih ideja .... pomirba Hrvata .. potvrđuje da se ne radi o salonskom intelektualcu nego o vrhunskom pragmatiku..

sve dobro...

Tko je glasao

napokon da se nešto i s tobom složim

tuđman nikako ne pripada ovom nizu, njegov mozak nije imao strukturu intelektualca

Tko je glasao

jebeš intelektualce

ti i ja bi se lakše dogovorili da velika većina bude zadovoljna

prodavače magle treba u smolu pa u perje i protjerati iz grada

hehe

sve dobro...

Tko je glasao

mi smo manjina

prodavača magle ko plijeve

magla je jedina tražena roba

to mi daje ideju

oni samo prodaju derivate magle
... iz fondova za ruralni razvoj da napravimo nešto: ti tamo u svojoj gospodarskoj zoni dogovori proizvodnju ambalaže i zaposli par sto ljudi za sakupljanje... možemo izvoziti kao originalni tradocionalni hrvatski zaštićeni brend

dealisdeal 50:50

oš neš?

Tko je glasao

oću

ali ja sam za da se ustaše i četnici fino dogovore i da odjebemo komunjare koji piju krv i jednima i drugima

a ti si ...mensečini..među krpeljima

onda ništa

hehehhe

ma da si i lijepa žena

sve dobro...

Tko je glasao

ti još sjediš u čadoru sa klukluxparaz?

znači ti si prodavač derivata magle sa certifikatom

...onda ništa

Tko je glasao

Nisam

¸jedan dan sam organizirao nas par ..odnijeli dvije šunke i par kobasica....pozdravili i dali moralnu podršku.

Naime...ja ti imam mirovinu u lipu istu ko moj kolega koji je otišao u penziju sa zvijezdom na šapki

a bio je mlađi nego ja kad sam išao... i nije ratovao kao ja...

Nisam tražio a mogao sam...istina..samo eto nisam imao sreće..bili neprecizni ..jebeš im mater...

a dati nekim psihijatrima koju tisućicu DM nisam htio..prije bi si muda odsjekao..iako ponekad sanjam mrtve četnike... mogao sam..

...

sve dobro...

Tko je glasao

Moralne vrijednosti, Nova Klasa, Gradani, autonomna ekono...

da ponovim dio citata:

Nova klasa naprosto nipodoštava moralne vrednosti daleko više nego što je to činila socijalistička nomenklatura. Kod nas su slobodno tržište i parlamentarni sistem uspostavljeni bez građanstva, bez onog građanskog sloja koji raspolaže autonomnim ekonomskim temeljima. Ovde je nedostajala najvažnija karika u lancu tranzicije – i od države nezavisni građanski sloj.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

dijalektika

Kad smo već kod toga treba reći: nema univerzalne etike, svaka dominantna snaga u društvu proizvodi svoj moral...

No važnije je reći da pozivanje na građansku klasu (koja ne postoji...) je vraćanje u 19. stoljeće, kada se taj društveni sloj pojavljuje na povjesnoj pozornici. Vraćanje na to stanje u 21. stoljeću je upitno.
Recimo i to: u građanskim revolucijama krajem 18. st. i početkom 19. st. ta nova klasa lomi prethodni društveni poredak i uvodi nove političke institucije, društvene odnose i moralne vrijednosti.

Socijalističke revolucije u 20. stoljeću opet izazivaju suštinske promjene u društvu i uvode nove vrijednosti (i moralne...). Pitanje: koja društvena snaga (klasa) zaustavlja taj tijek povijesti u pravcu moderniteta i vraća kotač povijesti unazad? Odgovor: obavještajne službe!!! I socijalistička nomenklatura sa ciljem novog repozicioniranja...

Boris Buden kaže da se socijalistička elita uplašila daljnjeg eksperimentiranja, još radikalnijeg iskoraka u budućnost..., pa nas je vratila u nacionalistički kić Ilirskog pokreta i 19. stoljeća, kada se stvaraju nacionalne države. Neki teoretičari govore o 'zakašnjelim nacijama'.

Drugi opet govore o novik klasama na obzoru: netokraciji i konzumterijatu...

Tko je glasao

@Конармия, ...dnevnik ti je

@Конармия,
...dnevnik ti je informativan, ali nepotpun.
Kao obrazovani lik, i angažiran, znam da znaš kako su svi suvremeni nazivi političkih travestija uzrpirani, i da ništa ne znače u svom izvornom obliku značenja.
...niti ovi ovdašnji naši “champagne socijalisti” nisu socijalisti kao što niti oni onomadne nacional socijalisti nisu imali ništa zajedničkog sa socijalizmom
...kao što su boljševici uzurpirali i komunistički i socijalistički naziv u svojoj ponudi lažnih izbora, kao što američki liberali nisu liberali, niti libertarijanci sa svojom doktrinom ne mogu biti liberali, per definitionem bez doktrine,...neoliberali? regulirani liberali bez spontanosti?
...e, znam da znaš, i zato ne znam zašto ove gore (nemam riječi kako da ih nazovem) predstavljaš bez rezerve kao liberale, bez obzira što su si sami uzurpirali taj časni naziv? uzurpatori si danas mogu nekažnjivo uzurpirati bilo koju stečevinu povijesti vrste, ne samo svoje nacionalne povijesti. I to čine zato što mogu...
...ali, treba li netko tko se predstavlja lijevim, ili desnim, ili "samo" neovisnim inteligentom pristati na bezrezervno širenje zaraze?

Tko je glasao

@Конармия, ...dnevnik ti je

Svjestan sam ja devalvacije pojmova .., al' stvar nije samo u tome da oni sami sebe tako pozicioniraju, niti u tome da je percepcija javnosti takva.

Kvaka 22 je da su oni kada je riječ o ekonomiji svi neoliberali, pa među njima su i perjanice ruskog neoliberalizma - Gajdar, Čubajs, Koh, Jirgens ... Novodvorskaja hvalospjeve govori o Rendovoj .., skoro svi su pisali za The Moscow Times, Forbes ... .

Takođe svi se žestoko bore za prava svih vrsta manjina, svi su branili Pussy Riot, svi kritikuju Putina sa pozicija onemogućavanja razno-raznih sloboda i najveći dio njih je početkom krajem '80-tih i početkom '90-tih i krenuo pod firmom borca za ljudska prava.

Tako da ne znam šta di ti kažem.

Postoji još jedan termn koji se za njih koristi (ali on nije originalno ruski izum), njih još i zovu - liberalni fašisti.

Tko je glasao

zemlja starih ljudi

Red Cavalry,

problem je kako (o, sa) čuvati ono što vrijedi iz sistema koji ne vrijedi
iz povijesne perspektive, višak revolucionarnog nasilja, većinom se čini nepotreban
to i jest jedan od razloga da mudri (od babelja, bulgakova do hašeka) to osjete
komandant bugulme je predlagao umjereni napredak u okviru zakona
ali on je bio čeh
iz austrougarske monarhije
države koja je usred rata, revolucionarne protivnike, progonila,
civilizirano
umjereno, u okviru zakona

na češki način, to je definicija europe
jesu li rusi nešto drugo, ili još nisu, ili neće biti, možemo naslućivati već sad

s pravom prodali aljasku
nikad neće biti amerikanci, slobodni ljudi
slobodni da s užitkom nose oružje, pucaju i budu upucani

raspad SSSRa
pokazuje da nisu Azija

kao Turska u doba mladog Ataturka
kaos iz kojeg se rađa nešto novo
ovisno o Europi, samodefinirano prema zamišljenom Zapadu, ali mlađe
bit će Zapad jednog dana, na svoj način

polako se naziru granice Europe
Europa je zemlja starih ljudi
između Rusije, Turske, Izraela, i arapskog Mediterana
Sve su te zemlje, države, društva,
prerazličiti da bi se pridružili bez velikih promjena
prejaki da bi se samo pridružili Europi po europskim pravilima
preslabi da bi je osvojili, promijenili

ima u rusiji što vrijedi
i to treba poštovati
ali to rusi moraju prepoznati

nije slučajno KGB dao andropova, gorbačova, putina
traže ljudi

luka

Tko je glasao

e, e, sad´ smo već bliže

e, e, sad´ smo već bliže zaključku da cijela ta komedija nije samo ruski specijalitet
...I Ilarijonov i Novodvorskaja se pojavljuju u svim, svim zemljama,...samo se drugačije zovu.
...samo ne znam kamo da svoj svjetonazor smjestim kad´ se onako intimno tu i tamo pitam?
Otelo mi ga...

Tko je glasao

pojmovi...

...prije je bilo lakše. Sjedi djed okružen unucima i unukama, vatra u kaminu pucketa i kažem im "Eh, kako sam se onomad najeo jabuka!". I unuci i unuke zagrizu jabuke (djeda ne može, nema zube) - i proživljavaju više-manje jednako iskustvo.

Danas to više ne možeš - ti kad kažeš "jabuka" misliš na malene kisele jabučice, oni takve nisu niti vidjeli.

Pojmovi su ostali, ali označavaju ljudima različite stvari. Ples, tulum, druženje, komunizam, solidarnost, slobodno tržište, građanski odgoj, paradajz.

Postaje teško riječima opisati što si jučer jeo kod prijatelja na selu, a kamoli općepoznatim pojmovima ukratko objasniti svoj svjetonazor.

Tko je glasao

...ako je baš tako, ako nam

...ako je baš tako, ako nam pojmovi ne znače isto
...ako iza riječi ne stoji otprilike isti sadržaj koji izričemo...onda je i ovaj site suvišan, i svaka verbalna komunikacija koja nije izričito vezana za osobno ime (uzmimo npr., Seve, Jelena, KIm, Gaga, Mica Trofrtaljka, Šaban, ili tkogod...) postaje nerazgovjetno mumljanje. Ili režanje?
...što u stvari čujemo? kada nekim čudnim slučajem komuniciramo apstraktnim pojmovima?
...ako razgovaramo o slobodi, a ona znači za svakog sugovornika možda dijametralno suprotno? ili o banalnim "lijevo" i "desno" pojmovima"? ili o pojmu "morala"? ako su to promjenjive kategorije?
Ako je baš tako, ako je bespredmetno komunicirati iz razloga nerazumjevanja pojmova istim značenjem, ako se ovi dilberi/ice iz Redovog dnevnika mogu nazivati liberalima (u slobodnom prijevodu: slobodarima)...e, ako i tebi osnovni pojmovi ne znače bar otprilike isto što i meni, ako i onima što čitaju ovo te riječi ne znače isto...ondak se drastično smanjuje broj razloga koji me drže u kontaktu s ostalima. Onda je to šteta vremena i energije
onda se treba samobanirati u interesu psihičkog zdravlja...bolje i samobaniranje od samospaljivanja (što ti je tehnološki napredak, ha?)
...onda treba potražiti sredinu u kojoj riječi i pojmovi nisu devalvirali u pomagala za onaniju.

Tko je glasao

tja...

... lako za nas ovdje... u dnevniku se autor vrlo precizno ogradio u samom uvodu - napominjući neke stvari o općem pojmu te specifičnostima. Ovdje više-manje dolaze ljudi koji nešto žele iskomunicirati, podijeliti, pročitati, naučiti - a svakoj komunikaciji je šum imantentan.

Što je šum manji, to se bolje razumijemo. Što je trud uvažavanja sugovornika i njegovih specifičnosti veći - to se bolje razumijemo.

Uglavnom će trebati početi uvoditi opise uz opće pojmove. Danas sam pojeo jabuku (berba listopad, područje branja SZ Hrvatska) crvene boje (Pantone 220C).

Lako za nas ovdje - no ono čime nas političari i tvrtke vabe da kupimo njihove proizvode su često samo - riječi. Ako one više uopće ne znače svima isto - onda smo u velikom problemu. Odabrat ćemo krivog, odbaciti pravog.

Tko je glasao

...ne, nije lako za nas

...ne, nije lako za nas ovdje.
Mi ovdje smo ono što je nama ovdje bitno. Jebeš političare, oni se razumiju među sobom.
S nama ne komunicira dvosmjerno, tako komuniciraju među sobom.
Ja i ti i kolege smo ovdje sve. Nitko drugi. Koga briga jel´ se oni tamo razumiju...ovdje smo, i ovdje se trebamo razumjeti. Ne tamo. Ovdje komuniciramo. Mi.
Kada nismo ovdje, bitno je tamo gdje smo, da se razumijemo.

Tko je glasao

nevjerovatno

nevjerovatno

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci