Tagovi

Auzerijanci prihajajo, ENGAGE!

U ovo uskrsno vrijeme često odvojim sat za Zvjezdane staze. Sad, ne znam kako vama, ali mene glava Jean-Luc Picarda neodoljivo asocira na uskrsno jaje. Što se sve u njemu krije? U današnjoj je epizodi tako hopsao između asteroida, potpuno sam, vođen tek blagim pritiskom na impulsne motore. Tako bi napravio i zec: HOP-HOP i izvan smo asteroidnog polja punog akceleratora koji nam oduzimaju snagu. Heh, tko je gledao epizodu zna o čemu govorim.

Za rođendan sam od stare prijateljice na poklon dobio DVD o Trekijima. S obzirom da ih i sam gledam svakodnevno, svrstavam li sebe među njih? Jesam li jedan od idiota koji će u 40-oj popizditi i izigravati Auzerijanca s Beta 4RC na godišnjim konvencijama slovensko-hrvatskih Trekija?

- Auzerijanci prihajajo, ENGAGE! – govorit ću im opijen pažnjom koju mi pridaju zbog zečjeg kostima.

Nezahvalno je snimati SF, pogotovo kada se emitiraju po ne znam koji put na TV-u i sve izgleda toliko zastarjelo. Ne govorim samo o kostimima, tu su i monitori deblji od današnjih LCD-ova. Čak i Sanader, onakav goropadan na sjednicama Vlade, djeluje modernije od Worfa. Ili govorimo o njegovoj supruzi, gospođi Sanader?

No, znate što me najviše smeta u Zvjezdanim stazama? Ne?! To što su im komunikatori smješteni na lijevu bradavicu!!!! Ako niste primijetili, stalno se lupkaraju po njoj! Nije li to pomalo nezdravo, dr. Crusher?

Apel scenaristima naših sapunica i inih serija: napišite neki SF scenarij o zečevima u svemiru! Meni su osobno Muppeti bili najzanimljiviji kad je ona prasad bila u svemiru predvođena Gospođicom Gicom.

- Njofra, hopni u warp 9. Engage! GROINK!

I nestadoše u beskrajnim svemirskim prostranstvima. Katkad se pitam hoće li se i nama isto dogoditi kada uletimo kao zečevi (čitaj prasad) u EU?! Hoćemo li se toliko asimilirati da ćemo se u potrazi za vlastitim identitetom možda proglasiti Auzerijancima? Sjetite se samo kako smo do samo prije koju godinu razmišljali o svom iranskom podrijetlu. To bi se, prema svim predviđanjima, zbog ZERP-a i sličnih odugovlačenja, trebalo dogoditi najkasnije 2011. Dotad imamo vremena smisliti tko smo i što smo. Nema baš puno vremena, ali ako je Matica Hrvatska mogla u tako kratkom vremenu kreirati novi pravopis, prilagođen hrvatskom standardnom jeziku, nema razloga za bojazan da bi mogli kojim slučajem izgubiti na svom identitetu.

Pitam se kad će prvi Hrvat/-ica u svemir? Sumnjam da će EU tako skoro imati svemirski program u kojem će moći uključiti ravnopravno sve zemlje članice. Prvo bi bilo najviše Poljaka, pa Nijemaca....Hrvati bi se mogli barem naći u orbiti oko Mjeseca prije Slovenaca, ako ćemo prema brojčanom kriteriju. Osim ako u to doba neće predsjedati EU-om pa nam presjeći i tu mogućnost prigovarajući nam još uvijek zbog ZERP-a...

Prije će se dogoditi da će netko od Hrvata u svemir privatnom linijom. Ako pogledamo s financijske strane tko bi to mogao biti, moja su predviđanja da bi to zasigurno mogao biti Todorić. Već vidim Konzum na Mjesecu! Kako bi se istaknuo od ostalih mogao bi imati upravo zečji kostim, s tim da bi komunikator mogao biti onaj slatki zečji repić, tako da svi gore-prisutni mogu reći:

- GE KAKO JE SADAK!

Rep bi mogao biti i opravdanje zašto blagajnice u Luna Konzumu ne bi mogle sjediti.

- Moram biti u stalnoj komunikaciji s upravom! – govorile bi.

Komentari

>Pitam se kad će prvi

>Pitam se kad će prvi Hrvat/-ica u svemir? Sumnjam da će EU tako >skoro imati svemirski program u kojem će moći uključiti ravnopravno >sve zemlje članice.

Jedan komentar na europski svemirski program. Europa ima svoju svemirsku agenciju. Da bi se sudjelovalo u europskom svemirskom programu, potrebno je biti član Europske svemirske agencije, i to nema direktne veze s Europskom unijom. Drugim riječima, kada postanemo članovi EU, nismo automatski i članovi ESA-e. Da bi se postalo član ESA-e, treba generalno uplatiti članarinu, odnosno neka financijska sredstva, i biti sposoban za sudjelovanje u istraživačkim i/ili tehnološkim projektima ESA-e. ESA obuhvaća i neke zemlje koje nisu u EU, pa čak i zemlje izvan Europe u nekom kooperacijskom statusu (npr Kanada). Od zemalja koje su nama blizu Slovenija je nedavno izrazila želju za uključenje u ESA-ine programe. SLovenija ima, po mojem sudu, bolje razvijenu astronomiju odnosno svemirsku znanost, za razliku od Hrvatske, gdje je situacija lošija (ali se vrlo polako mijenja nabolje, pa određena doza nade postoji).

Inače, blizu Ženeve postoji i veliki europski laboratorij za čestičnu fiziku, CERN, jedan od najvećih, ako ne i najveći laboratorij na svijetu. Vrlo impresivno mjesto. A i vrlo profitabilno, jer uz bavljenje "čistom" znanošću nužno ide i razvoj vrlo visoke tehnologije. U svakom slučaju, Jugoslavija je nekada preko Končara bila članica CERNa (pa čak i jedna od zemlja osnivačica), no onda je istupila jer nije mogla ili htjela (ne znam točno) plaćati godišnju članarinu. Končarevi uređaji se još i danas koriste u nekim dijelovima laboratorija. Hrvatski znanstvenici su uključeni dosta u projekte CERN-a, no to je čisto na bazi znanstvene kolaboracije, Hrvatska kao zemlja nije članica CERNa. Mogla bi to postati, što se i odnosi i na druge znanstvene institucije (nedavno je recimo Hrvatska ipak postala članica europskog laboratorija za molekularnu biologiju), no sve ovo skupa je tema za neki drugi post: znanstvena i tehnološka politika u RH i strategija razvoja hrvatske znanosti...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci