Tagovi

Augijeve štale

Priče iz grčkih mitova pričaju o junaku imena Herkul koji je trebao obaviti 12 zadataka. Jedan od zadataka je i čišćenje štala elidskog kralja Augija. Augija je bio Helijev sin, pa je njegovo stado bilo blagoslovljeno, a imao je 300 crnih bikova, 200 plodnih bikova i 12 srebrno-belih bikova koji su branili celo stado. Njegove štale nisu bile očišćene jako dugo, a Herkul je sve morao isprazniti i očistiti u jednom danu. Herkul je prvo razbio dva zida, a onda preusmerio reke Alfej i Penej prema stajama. U roku od nekoliko sati, posao je bio gotov. Augij, po završenom poslu nije hteo dati dogovorenu desetinu stoke Herkulu, pa ga je on ubio, a njegovo kraljevstvo dao njegovom sinu Fileju.
Razmišljajući o današnjem stanju voljene nam domovine pomislio sam o Augijevim štalama koje nisu čišćene jako dugo te su pune balege. Da naslijeđe je to vladavine Ive Sanadera i njegove primadone Jadranke koja je posljednje dvije godine kročila njegovim stopama. Ova prelijepa zemlja zagađena je od vrha do dna prožeta korupcijom, lopovlukom, sivom ekonomijom, fiskalnom neodgovornošću i nalazi se na rubu bankrota. Kao u ovoj priči o Herkulovom zadatku i mi imamo prelijepo stado. Imamo prekrasne prirodne pogodnosti kakove malo tko ima. No imali smo gospodara koji je od naše domovine napravio zmazanu štalu koju dugo nije čistio te smo danas u stanju u kakvom jesmo.
Mnogi od nas gledajući na hrpu koju treba očistiti i razmišljajući o čistoj štali ne znaju s koje strane i kako bi se primili posla jer se sve čini vrlo uzaludno. Kamo god da se okreneš kamo god da zabiješ lopatu uvijek i nanovo izbijaju nove gomile gnoja koji preplavljuje. No kako vidimo rješenje je uvijek jednostavno treba samo napraviti pravi potez u kratkom roku dovoljno promišljeno da bi se sav nered u štalama očistio. No pitanje je tko ima političke volje za to i da li ima i malo hrabrosti srušiti zidove i pustiti rijeke da odnesu svu prljavštinu i sva govna koja su se taložila proteklih osam godina.
Update 17.45
Klauski kao da mi je uzeo ideju te ju razradio u svojem dobro poznatom stilu:
http://www.index.hr/vijesti/clanak/revansizam-nama-treba-bager-a-ne-pinc...
Da se i ne govori o svom onom smeću nagomilanom u proteklih osam ili čak 17 godina hadezeove vladavine. Od javnih poduzeća, državnih tvrtki i raznih institucija, do gospodarstva, sudstva, pravosuđa, medija, sporta...
Koliko god Kukuriku koalicija bježala od toga, revanšizam nam je nasušno potreban. Ne (samo) prema HDZ-u kao političkom protivniku, ne samo prema njegovim ministrima i vozačima, direktorima i čistačicama. Treba nam revanšizam prema njegovim medijskim slugama, pravosudnim jatacima, društvenim klonovima, tajkunskim parazitima.
Detuđmanizacija, desanaderizacija, dekosorizacija...
Ukratko, treba nam obračun s HDZ-ovom Hrvatskom. Bajićevom, Pavićevom, Todorićevom, Hloverkinom, Bandićevom, Mamićevom... Bez toga, sve ovo neće imati nikakvog smisla.
Prije puno desetljeće Ivica Račan pompozno je najavljivao obračun s Tuđmanovim nasljeđem. Pa od toga nije bilo ništa. Milanović danas nerado govori o obračunu sa Sanaderovim nasljeđem, čiji je Jadranka Kosor najizravniji eksponent.
Tko zna, možda ovoga puta budemo imali više sreće.

Po mojim razmisljanjima nema bas vjere u optimizam.

Komentari

Klauski je 100% u

Klauski je 100% u pravu!
Veliki komadi smeca se mogu ocistiti samo bagerom.
Ali sam jako skeptican jer Kurta bez Murte i obrnuto...tesko je zamisliti.
Pa zamisli da se onda pojavi netko sasvim novi?
A ne stalno isti kao do sad.

Tko je glasao

tiha voda brege dere

ili u hrvatskoj primjeni tiha voda čisti šale. samo mora biti tekućica.
možda se MIlanović toga drži ...:)

Tko je glasao

iz tvojih usta u božje uši :))

možda se MIlanović toga drži ...:)

samo, može li on, čak i tako tiho, počistit te štale s ovakvim ljudima:

molim te/vas, pročitajte samo odgovor uvažene gđe Vesne Pusić novinaru VL-a (odmah ispod članka, u sivom okviru) ne morate se zamarat tekstom, to su podaci o njenom ocu, iz Hrv. drž. arhiva); event. preletite pitanja koja joj je novinar poslao, za to razdoblje koje nije pokriveno u CV-ju); obratit pažnju na kvalifikacije, tj. način na koji atakira na novinara
(usput, preletite i odgovor glasnogovornika HNS, Kolmana, čisto da vidite tu razinu kulture)

http://www.vecernji.hr/vijesti/otac-vesne-pusic-bio-je-natporucnik-sudac...

i evo izvadak iz jednog komentara, a koji bi Zokiju bilo uputno da pročita:

Milanovic bi bio pravi drzavnik kada bi V. Pusic i R Cacic odmah brisao sa liste jer su oboje muljali i lagali. Ona o svojoj proslosti, a on o prilikama na cesti prilikom saobracajne nesrece.To bi bio preventivni potez, jer tko zna sto se u tim glavama jos skriva.

Naša buduća ministrica vanjskih poslova pokazala je svojim neodmjerenim, ljudski i politički nezrelim odgovorom, da se nije sposobna nositi sa demokratskim izazovima današnjeg vremena. Naviknuta na partijsku i elitističku zaštitu iz vremena njenog odrastanja u totalitarnom režimu, naša nova ministrica misli da je dovoljan njen, ničim argumentiran, odgovor na ovakav novinarski izazov pa da njena prazna riječ sama po sebi ima snagu, samo zato jer je to ONA rekla.

Kakvo licemjerje, "monumentalnih razmjerja".

CC

Tko je glasao

CC ipak ovo nije Stormfront

CC ipak ovo nije Stormfront da bi se virsile genetske analize roditelja i djece.
U najmanju ruku je glupo ako ne i bolesno.

Tko je glasao

G-news..

....čitaš li ti šta ja pišem? ili te zahvatio sindrom "bigulica" pa ti izmiče bit stvari :))

mene nervira njezin NAČIN, heloouuuuu, način kako se ponijela i kako je brza na okidaču (čit. negativnoj kvalifikaciji novinara). TO me nervira, jebe mi se šta joj je tata bio, da, baš tako, jebe mi se (bez ozbira što tu neki pišu da englezi, turci, blabla, taj dio me čak i ne zanima koliko god oni možda bili u pravu da to ima veze s englezima i njihovom politikom prema rh, pa onda nekakvim njenim odrađivanjem poslova za njih..sve te spekulacije ne uzimam za ozbač, tj. nadam se da to ipak nema veze s vezom ili još bolje, to će se pokazati s vremenom jel ima neke veze ili nema..)

ovo što me SAD zanima je njeno ponašanje. i ponašanje one nekulturne seljačine od glasnogovornika. na to sam se fokusirala...jer mi je više dosta bahatih likova u hrv. politici. Na koncu konca, Pusićkinu plaću i JA osiguravam, i svi mi ovdje, pa onda valjda imam pravo reći nekog boga.....

CC

Tko je glasao

plus za argument

Drago mi je da san dobija još jedan dokaz u prilog mojoj tezi da se pametan i bogat hrvat prekrcaje uspješno iz jednog u drugi tabor. Pametnog i bogatog ne toka križni put , jasenovac, kozara, neretva, goli otok , vukovar i ostale jebene destinacije .

Bravo pusići , evala i miritate da budete avangarda hrvackog puka .
Uvik sam govorija da ti više vridi brzi refleks za salto nego sva pamet svita.

Tko je glasao

Selektivno čišćenje Augiojeve štale

I kako da počne čišćenje Augijevih štala po Hrvatskoj, kada je toliko protivnika toga čišćenja.
Takvi bi čistili balegu, samo s gornjih slojeva, i oko odabrane stoke.

Evo svojim minusima potvrđuju, kako im neka balega nije za čišćenje!

Tko je glasao

Joooj, cc, kak si dosadna!

Vidim, premda ti dakako "ne bi o nečijem ocu, nitko nije kriv za svoga oca i ne bi ti brojala krvna zrnca", prosmucala si se pollitikom zaprašujući jednim te istim spinom previše puta - pa daaj odi više pisat na, kaj ja znam, večernjakov forum...

Uostalom, skužili smo - novinar je samo dobronamjerno želio upoznati čitateljstvo s Pusićkinom svjetlom prošlošću tipa "jeste li voljeli griz s ribanom čokoladom, jeste li nosili kečkice, je li vam otac bio zapravo ustaša" - a ona tako bahata...

Znamo doduše da neprijatelj nikad ne spava, ali imali ste dovoljno vremena za konstruktivno djelovanje (mislim, u prošlosti), a sad je i vama došlo vrijeme odmaranja u saborskim klupama, barem dok i vas ne zabole prepone.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

bigulica..

..ti si zabrinjavajuće glupa ili se praviš takvom? čudi me naime da ne vidiš da se ovdje radi o NAČINU na koji je Pusićka reagirala, a taj je blago rečeno, NEPRIMJEREN. etiketiranje novinara na način na koji je to ona napravila, je - ODVRATAN. (da ne govorim i o onom sirotom glasnogovorniku HNS-a, Kolmanu, đe ga samo nađe takvog pametnog i finog?

da budem iskrena, ja sam samo preletila podatke o njenom ocu, čak mi se nije dalo - i ne da mi se i dalje - povezivati to s Englezima, kao što radi Petra i ini tamo na Večernjaku, ne zanima me ni kako se spasio (neka je), priznajem da baš ne kužim što točno tu ne štima.

Ono što je mene do daske je NAČIN kako je Pusićka reagirala; opet se pokazala BAHATOM I PREPOTENTNOM. A ja zbilja (i ne samo ja) ne želim prepotentnu, bahatu ministricu vanjskih poslova, jel jasno? tko tebi ili meni garantira da se isto tako bahato neće otrest' na nekog EU officera/ministra/premijera...ako slučajno taj nešto pita ili komentira o RH što se njoj, recimo, ne bi dopalo, ha? zar mi treba da čitam one day u, štajaznam, New York Timesu ili gdje već, Croatian minister of foreign affairs nervously declined to answer about the alleged corruption in her own party, ili: Croatian m. f.a. allegedly helped her husband to get a lucrative deal with the Croatian state firm, ili cro. m.f.a. V.P. known as the first minister ever to have accused her own country for aggression (jer, garant će past negdje i takav naslov kad će ju predstavljati), itd.itd.

pa, p. mu m**** zar nam nije dosta naslova tipa, bivši hrvatski PM u zatvoru, jedini PM u svijetu (uz Timošenko), pa onda vladajuća stranka of RH na optuž. klupi, sad ćemo imat još ove: Madžarska sudi podpredsjedniku hrv. vlade zbog dva smrtna slučaja, itd.itd.

pa fakat mi je pun k**** takvih ljudi, takvih naslova i takvih sranja.ozbiljno.

i još jednom ću reći: koji joj je k*** bio da je TAKO reagirala? čemu, zašto? Pusićka važi kao inteligentna osoba i trebala je naprosto odgovorit, da, bio je to i to al' kak je bil ilegalac, naravno da to nema u arhivu, ili tak nekak..hoću reć' čudi me njeno nesnalaženje? a očekuje se od nje da bude spretna i snalažljiva kod, recimo, procesa arbitraže sa SLO, pa pregovoranja sa Srbijom, itd.itd. Kako ja mogu imat povjerenja u takvu osobu, da neće izgubit živce kad joj nešto ne bude pasalo pa onda možda zajebat i nas nekom svojom odlukom/stavom/prijedlogom Vladi itd. i to samo zato jer taj dan bila nadrkana na sugovornika ili joj nije bio simpatičan ili su je prali valunzi?

oprrosti ali NE ŽELIM takve očito ipak - usprkos znanju, obrazovanju, blabla - nestabilne karaktere na ključnim pozicijama. NE ŽELIM. pun mi ih je kufer, dosta je bilo tih raznih sranja u ovoj zemlji, zbilja dosta. i ako ti ne možeš shvatit ključnu poruku mojeg inzistiranja na ovoj priči, to je zbilja samo tvoj problem.

usput da dodam, glede tužbe za genocid, nema ona šta odlučivat u naše ime (pa ni Ivela); taj zahtjev treba ići na referendum, kao što je uostalom rekao i dr. Nazor. dakle, nek sluša stručnjake, nek još vidi i second i third opinion, nema problema, jer, nit je pravnica nit se kuži u sve to. I NEKA SE OSTAVI TOGA DA SE LAĆA I PRAVA I EKONOMIJE I KNJIŽEVNOSTI..Tih MULTIPRACTIC LIKOVA koji se kao u sve razumiju smo se nagledali svih ovih godina i zato i jesmo tu gdje jesmo. Nije li bilo dosta toga?

Osoba koja nije u stanju problem s novinarom riješiti na pametan, pristojan i diskretan način nego reagira ko' kakva uvrijeđena klinka, ili još gore, na piz****je reagira etiketiranjem ko u doba staljinizma....nije osoba koju želim vidjet na poziciji da predstavlja MOJU ZEMLJU. Točka.

CC

Tko je glasao

@CC

A tebe kao netko pita koga želiš vidjeti na kojem mjestu?

Osim toga, Jandroković ti je sada slobodan, uzmi si ga doma...

Tko je glasao

ne, bože sačuvaj...

..naravno da ne bi malog gordana, taj pak k**** nema pojma ni o čemu, al imaš tamo iskusne diplomate, pristojne ljude, napisala sam tamo negdje na drugom postu, dr. Mimica, Drobnjak, Mario Nobilo....sad se ne mogu sjetit koga još ima tko ima barem malo iskustva direktno u diplomaciji al ima ih, okej, Zoki je Orsata Miljenića uzeo za pravosuđe, što je super izbor, ali bi i on bio daleko bolji izbor od nadrkane Pusićke, lik je bio u Hagu i gdje ono još, za vrijeme Račana, radio kao veza za haški sud ali znam da je još nešto oko diplomacije bilo..ne znam sad točno..
dakle, ima, ima likova, ne treba nam nadrkana i frustrirana Vesna Pusić. ako se nije u stanju kontrolirat, i malo manje se bahatit..onda ta funkcija zbilja nije za takvu osobu

svi ovi dečki gore koje spominjem, pristojni su, ne deru se, čak su samozatajni, nema tu te silne potrebe za slikanjem po televizijama, ne iskrcavaju se na svaku temu, od ekonomije do recepata, kao pusićka, itd. takav treba biti diplomata, takav treba biti min. vanj. posl. baš takav kao oni..

CC

Tko je glasao

ahaaa

Ajde barem budi iskrena prema sebi (i prema nama koji te čitamo) pa lijepo reci "gđa Pusić me nervira uvijek i svugdje, smatram je bahatom, prepotentnom itd. - nervirala bi me kao ministrica, nervirala bi me kao predsjednica mjesnog odbora ili da mi je susjeda" - to je legalno i legitimno.

A nemoj to uvijeti u neko dušebrižništvo u vezi kadrova za vanjsku politiku, jer da je tome tako - onda si se na dan imenovanja Jandrokovića trebala samospaliti na nekoj livadi.

Tko je glasao

Manoly zahvat treći put:))

gđa Pusić me nervira uvijek i svugdje, smatram je bahatom, prepotentnom

jesus, pa ja to oduvijek govorim ali manji mi je problem to predstavljalo dok nas ona nije predstavljala (tj. bude) u svijetu i šire, a bogme, i manje je nje bilo po televizijama, itd. od predsj. kampanje iskače iz svake paštete, laprda o svemu i svačemu, i to već čovjeku zbilja može ozbiljno bacit na žifce
mislim da bismo ju trebali zvati ovako: Vesna Mesić. da, to je to. ženski Mesić, ajd samo bar misim da nije mažnjavala lovicu dijaspori, za razliku od tog cigana...

A nemoj to uvijeti u neko dušebrižništvo u vezi kadrova za vanjsku politiku, jer da je tome tako - onda si se na dan imenovanja Jandrokovića trebala samospaliti na nekoj livadi.

odgovor kao pod gore (s tim što to nema veze s "dušebrižništvom" dragi moj Manoli :))

usput, glede malog hartavog Jandrokovića, na dan imenovanja, nisam još znala kakav će taj horor bit, jedino sam vidjela tj. mislila da je premlad, neiskusan i da je ljakse...i, naravno, nisam pogriješila, ali onda je već bilo kasno da se pjenim - btw. ne sjećam se da je bilo tu neke jače dinamike oko njegovog imenovanja? - jer mališa je već zasjeo u foteljicu..:))

CC

Tko je glasao

i da još nešto..

...sad ću ovaj mejl, naravno, upristojit ću ga, stilski oblikovat, ovo, ono, poslat u SDP Zokiju ali i na neke adrese.......jer mi je fakat puna kapa tih bahatih likova na političkoj sceni. puna kapa. nigdje mi nećemo ići naprijed s takvom ruljom. dajte shvatite već jednom, ti stari isluženi likovi (dakle, ne samo Pusić) Hrvatskoj neće donijeti ništa dobra. Imali smo osam godina sranja, sad nam treba još daljnih četiri ili osam, whatever? za koji k****?

CC

Tko je glasao

Nije bio ustaša

Bio je Domobranski častnik, po partijskom zadatku.

Tko je glasao

domobrani i ante prazne kante

potomci domobrana su upoznati s pričom o anti Paveliću i starim kantama. radi se o slijedećem:
jedan dio domobran se je razučarao u Anti Paveliću i pomagali su partizane dojavama o vlakovima koji su dolazili iz njemačke a prevozili su naoružanje, hranu, odjeću za njemačke vojnike na teritoiju tadašnje NDH. partizani su pripremili sačekušu. prilikom jedne čišćenja ili plajče vlaka (kako se kome sviđa) na vagonima su napisali slijedeći tekst:;
' partizanima mast.
domobranima čast,
Anti (Paveliću) prazne kante.' .

neki domobranski časnisci su zajendo s nekim ustaškim časnicima sudjelovalu u neuspjeloj uroti Lorković- Vokić. sudionici te urote su zatvoreni i pogubljeni.
možda u je g. Pusić preživio (?) - nitko od sudionika to ne može potvrditi .

Tko je glasao

Čišćenje, a ne pokrivanje

Bio je Domobranski častnik, po partijskom zadatku.

Pa su ga od partizana, morali zaštitili Englezi - koji su htjeli maknuti partizane, da bi opet doveli srpskoga kralja u svoje podkraljevstvo!

Logično.)))
Ma, baš!

Svašta.

Nije dovoljno pokriti štalu, da ne bi smrdjela, već očistiti!

Tko je glasao

Zaustavite Reuters

Uostalom, skužili smo - novinar je samo dobronamjerno želio upoznati čitateljstvo s Pusićkinom svjetlom prošlošću tipa "jeste li voljeli griz s ribanom čokoladom, jeste li nosili kečkice, je li vam otac bio zapravo ustaša" - a ona tako bahata...

Savršeno!
Na portalu stalno o ustašama i partizanima, a sada, kada je otkriveno da je otac V.Pusić bio tolike godine među ustašama, ovakvo minoriziranje toga boravka među njima.

Da jje i istina, to što V.Pusić tvrdi, kako je bio u tom pokretu kao odličan partizanski špijun, koje veze bi s njime imali Englezi. Ta valjda bi partizani poznavali svoga špijuna, tako visoko rangiranoga, među ustašama. A Englezi su radili za kralja i otadžbinu!
Znači li to da je i E.P. radio za kralja i otadžbinu!?
Pa ona kuća što im je darovana u Londonu !?
Je li to zbog rada za partizane, koje su Englezi namjeravali maknuti da opet dovedu srpskoga kralja!?

Kako god da je bilo, nije dobro što je bio među ustašama!?

A V.Pusić, umjesto što se istresa na novinare zbog istine - koju svjedoče originalni dokumenti, svojim stavovima i najavama budućih poteza, potvrđuje ono što pišu po forumima.

Z.Milanović, bi micanjem dotične s mjesta koje ne zaslužuje, dokazao kako ona nije tu zbog odrade nezgodne domaće zadaće dobivene od njenoga kraljevstva: zabijanja temelja najvećim lažima u hrvatskoj povijesti: lažima o jednakoj odgovornosti za rat i građanskom ratu, što sjeverno kraljevstvo želi odraditi za svoje partnere na Balkanu.

Znamo doduše da neprijatelj nikad ne spava, ali imali ste dovoljno vremena za konstruktivno djelovanje (mislim, u prošlosti), a sad je i vama došlo vrijeme odmaranja u saborskim klupama, barem dok i vas ne zabole prepone.Ako su dobili mandat, nisu dobili dozvolu za nanošenje štete državi i narodu, za povlačenje optužbi za genocid, za brisanje naše povijesti!? A niti našu šutnju dok to budu pokušavali napraviti.

Strašna je medijska blokada o tome. Ništa ne priča Jutarnji list, Indeks.hr, Net.hr,... a na pollitika.comu bi također tišinu, kao i kod onoga najvećega zločina u "Oluji".

Za takvu političku poslasticu!?

Ta gospodin je bio uvaženi član HAZU, kćerka mu je u vrhu hrvatske politike, sin mu je predsjednik Građanskoga odbora za ljudska prava!?
Zašto bi se javnost odricala takve istine!?

Da je otkriveno kako je netko od Tuđmana, bio među ustašama, tresla bi se Hrvatska od novinarsko-istraživačkih aktivnosti, a pollitika bi bila zatrpana dnevnicima i ljigavim komentarima, a ovako "šut, šut, šut, nije lijepo, nevažno je što su bili roditelji, šut, šut, psst, psst, ta Vesnica tako silno želi biti hrvatska ministrica vanjskih poslova, moramo joj to omogućiti, bez obzira na podrijetlo, odnosno možda baš s obzirom na njeno podrijetlo..."
Gotovo da u Hrvatskoj netko ima moć zaustaviti Reuters.)))

Tko je glasao

treba nama preko rijeke

u naše vrijeme Augiju je najsličniji
Deng
nije važno je li mačka crna ili bijela, važno je lovi li miševe

i počeo čistiti desetljećima tovarene gomile govana koje je nanio komunistički način razmišljanja
i obračunavanja

Mak bi rekao
treba nama preko rijeke

luka

Tko je glasao

Stranački raspoređena

Razmišljajući o današnjem stanju voljene nam domovine pomislio sam o Augijevim štalama koje nisu čišćene jako dugo te su pune balege. Da naslijeđe je to vladavine Ive Sanadera i njegove primadone Jadranke koja je posljednje dvije godine kročila njegovim stopama.
Taložilo se i desetljećima prije njih.

No pitanje je tko ima političke volje za to i da li ima i malo hrabrosti srušiti zidove i pustiti rijeke da odnesu svu prljavštinu i sva govna koja su se taložila proteklih osam godina.
Znači li to da ti ona ranija g...a, odgovaraju, pa da ih nije potrebno čistiti!?

Valjda su ta g...a, dobro stranački raspoređena!:))?

Tko je glasao

Odmah i sve

"...treba samo napraviti pravi potez u kratkom roku dovoljno promišljeno da bi se sav nered u štalama očistio."
Neka mi bude dopušteno ustvrditi (iako ne volim takve formulacije): tipično hrvatski!
Ne postoje instant-rješenja.
Nema jednokratnih, a osobito ne kratkoročnih poteza, ma koliko promišljeni bili.

Nama treba sustavan, predan i svakodnevni rad na temelju dogovorene, jasne, pisane i svima dostupne strategije.

Ne postoji Herkul/Heraklo, on je davna prošlost.
Postoje samo mravi koji jedino kroz sinergiju predstavljaju realnu snagu i nadilaze individualne slabosti.

Tko je glasao

Odličan komentar

Moram primijetiti kako su naši članovi užasno pesimistični. Znam da nismo imali puno razloga za optimizam od nastanka naše države, da je i sada vrijeme preteško ali svi kao da igramo na "sigurnu" kartu: Uvijek je bilo loše pa će loše i ostati.
Ja sam prvi "dobio" po glavi na najbolji mogući način. Neviđeno sam napao Kukuriku koaliciju u najgore vrijeme prije izbora zbog mogućih ministra kulture-Stazića i ministra znanosti i školstva ( Flego, Budak). Napao sam i žestoko Zorana Milanovića, kao čovjeka koji neće da sluša struku i građane. I šta se desilo ?
U kulturi su poslušani građani i struka, Andrea Zlatar bi trebala postati ministrica makar premašuje HNS-ovu kvotu što su skoro svi tvrdili da je nemoguće. Moguće.
Flego i Budak su nestali a pojavio se Željko Jovanović, sugrađanin i kolega moga kandidata Lučina sa kojim radi na dva najbitnija projekta u Rijeci. To je i ona alternativa koju sam zagovarao- privremena uprava dok se ne raščisti korupcija. Upregli su najjačeg čovjeka za to. Ne znam kakav će rezultat biti ali biti će sigurno burno i siguran sam da korumpirana akademska ekipa ne spava baš blaženo. Nije sa nikim od njih u "talu", ne mogu ga za ništa ucijeniti. Odmjerio sam par dana sve za i protiv i definitivno mu dajem moju podršku te ću pokušati pomoći koliko je to u mojoj moći.
Na druženju u Baškoj Vodi Arsen Bauk mi je lagano dizao tlak zbog lagane bahatosti i rekao sam da će taj čovjek biti bauk u našoj politici te da nemam pojma što bi mogao raditi u Vladi. kada sam vidio da će dobiti Ministarstvo uprave, razmislio sam i dobro se nasmijao. Njima stvarno treba ovakav bauk i čim njima neće biti dobro to je dobro za nas. Mislim da može ili bolje rečeno da je opsjednut redom. Puno bolji ministar od prošlih na tome mjestu.
Branka Grčića, dekana ekonomskoga fakulteta od koga se meni diže stomak (na fakultet mislim), preveliki teoretičar, sav u projekcijama (svaka druga riječ), što on može učiniti u Vladi ? Neće valjda upravljati ekonomski ? Ne, izvlačiti će novce iz EU kroz fondove i to smatram odličnom pozicijom za njega.
Veljko Ostojić, turizam - napokon da je došao netko iz struke tko stvarno razumije svoj posao.
Spominjete Vesnu Pusić, nije sigurno lošija od Jandrokovića, čak naprotiv.
Uglavnom imamo Vladu za dva koplja bolju od prethodne što bi nam trebalo dati bar malo optimizma a njima bar malo vremena za , na miru, odraditi prve poslove.
Ako ne bude tako ja ću opet i na ulice ako treba. Hoće li sa mnom i svi naši dežurni pesimisti ?
Malo nade i vjere ljude. Ostavili smo svi mi ovoj Vladi punu vreću govana i sada bi htjeli pročišćenje u momentu kao kod odlaska u crkvu na ispovijed. Budimo realni - nemoguće. Čarobni štapići ne postoje.

Tko je glasao

Ezop i politika

Jednom se jednoj maloj ptičici zapalilo gnijezdo, ptičica je bila tužna i gledala kako gori.

Proletjela jedna ptica, vidjela to i dobacila "Tako ti i treba kad si glupava", te ispustila iz kljuna jednu slamku koju je nosila - na gnijezdo.

Proletjela druga, vidjela i samo šutke ispustila par kapi vode koje je nosila u kljunu - na gnijezdo.

Naravoučenje (obožavam ovu riječ): Niti se požar rasplamsao od one slamčice, niti ugasio od onih par kapi - ali ptičica je od tada znala tko joj je prijatelj a tko ne, i tko što želi u životu.

Tako će biti i sada. Nemogući su brzi rezovi - zbog mnogih demokratskih stečevina (kolektivni ugovori, stečena prava i sl.). Ali je moguće na tisuće sitnih i bitnih promjena, koje sinergijski daju učinak (kao mravi, što bi rekao @shiky). Brzo će se vidjeti tko dodaje slamčice, a tko pokušava gasiti.

Tko je glasao

Svatko svatkom neprijatelj

Makar nisam nikada bio član pobjedničke koalicije i redovito sam je kritizirao za loše poteze smeta mi što skoro nitko ne daje podršku ili barem nadu novoj vlasti. Čudan smo mi narod. Evo kada sam prije godinu dana "opleo" po Josipoviću zbog "malo nogometne mafije"
http://pollitika.com/fudbalska-mafija-vs-nogometna-mafija
to je po broju glasova bio moj najslabiji dnevnik jer mi je većina, izgleda, zamjerila što diram njegovo visočansvo , pobjednika izbora protiv "zlih", predsjednika Josipovića.
Ovih dana je Jovanović zatražio rasformiranje kompletne nogometne organizacije, prvi otvoreno stvar nazvao pravim imenom i predložio pravu metodu, nigdje riječ pohvale a Josipovića su za "malo mafije" proglasili velikim borcem za pravdu.
Danas na našim stranicama nitko ni da čestita pobjedniku izbora a kamo li mu da malo kredita i povjerenja.
Stvarno da imam malo više vremena (moram na put ujutro) stavio bih dnevnik čestitke novoj vlasti i otvorio raspravu o tome. Mislim da bi bila vrlo interesantna. Ako netko nađe vremena ili osjeti potrebu neka napiše jednu čestitku kao dnevnik na pollitika.com. Što mislite hoće li biti više čestitara ili kritičara ?

Tko je glasao

ajd ti splića..

...kad se ritornaš s puta..baci čestitku, ti si ipak pesnik :))

ja bi rado, ali ježi ga, više brijem na desno ali i da ne, nekak mi ne šmekaju ovi igrači, još kad sam Mikicu pogledala u NU2....eee, to me je dotuklo :))

jedine likove koje cijenim u SDP su: dr. Mimica, dr. Mirando Mrsić, dr. Ostojić.....čekaj, tko ono još...čini mi se da sam nekog zaboravila...sjetit ću se..ali, uglavnom, to bi bilo to.

ostalo je sve, da prostiš, smećašce...vidjet ćeš. garantiram ti. zapiši si tu šta sam rekla, pa ćemo razgovarat za, ajmo reć' god. dana...ili pola godine..

btw. Jovanović ...taj neurotik (jebi ga, je, jer ono kako se ponašao iako ne velim da nije bio u pravu al to se tak ne radi, ne urlaš ko' da te kolju, ne kriminaliziraš CIJELU stranku, itd.itd.da sad tu ne gnojim..)..okej, ovo što je najavio, to mu dajem plus, ali ajmo prvo vidjet u što će se izrodit ta njegova najava......

CC

Tko je glasao

Splica, posve si u pravu!

Kritizerstvo i defetizam - to je ono što obilježava stanje duha nacije, općenito.

Kako sam i sama tome sklona, evo sama sebi obećajem da neću više ;) I meni, kao i tebi, nadu daju (po meni) prvi dobri potezi i imenovanja nekih ministara/ministrica koja predstavljaju zapravo ugodna iznenađenja.

Zlobe, zlonamjernosti, podmetanja i likovanja nad potencijalnim velikim problemima s kojima će novopridošle snage morati suočiti - neće nedostajati od strane poražene struje, kao što i možemo svjedočiti uvidom u recentne proljeve gubitnika, pa i ovdje na pollitici.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

što je bolje

@splica,
što je bolje neiskrena čestitka ili dobronamjerna kritika. ko je Milanović pametan, a mislim da je, više će cijeniti dobronamjernu kritikunego nneiskranu čestitku. ovih zadnjih se je naslušao u pobjedničkoj noći kad su mu čestitali mnogi - nije li jedan od prisutnih izjvaio kako je uvijek na pobjedničkoj strani , ako se još sjetimo čime se je bavio u svojoj prošlosti sve je rekao.

Tko je glasao

ja mislim da je kritike i

ja mislim da je kritike i previse a jos se nema ni sto kritizirati..

to me naprosto fascinira, i ne cini mi se bas toliko dobronamjerno.. prema nama, ne prema kukuriku. ako krenu ispravno trebati ce podrsku a ne kritiku, jer ce duhovi (koji vec sad pocinju hujati sa svih strana) biti jako uzburkani i aktivni bas u razbijanju pozitivnih odluka, koje nece biti opcenarodno veselje. ovo sto imamo i sto su nasljedili je toliko strasno da ce biti potrebno malo anti-depresiva da sve to prebrodimo i ne dozvolimo novu splitsku rivu..

umjesto da trazimo ciscenje svi su se udruzili u prijetnjama novoj vladi zbog poteza koji ce se morati dogoditi. ne cini mi se to ni dobro ni pozitivno, a ne mislim ni da vodi bilo kud. treba ih jos jace pogurnuti i dati im podrsku bas u ciscenju... javnih i drzavnih "st(r)anja"

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

samozatajna podrška konstruktivnom kritikom

...ova Vlada nastupa s više nego solidnom biračkom potporom i
glasačkom mašinom u saboru. S te strane ne treba očekivati
problem. Kada bi, kako kažeš,odlučili da Hrvatska od sutra
ima biti umjesto Republika nazvana "prvom Rajskom Republikom"
formalno to mogu provesti. I sigurno bi se našlo nasmješenih
čestitara na genijalnoj ideji.
No, je li bit u tome kako ćemo sebe percipirati? Jesu li izabrani
da bi bili tapšani po ramenima? I koliko dalekosežna je ta
vizija promjena, koliko realna, i da li dovoljna? S kojim kadrovskim
materijalom bi se trebala nova politika provoditi?
Mislim da su potrebe za popravcima na tako širokom frontu, skoro
svakom sektoru, nedostižne za učiniti u potrebnom vremenu, brzo,
tako da nerealna očekivanja mogu samo dodatno naštetiti.
Zato bih predložio dobronamjernima samo tihu i efikasnu podršku.
Pa, koliko su u stanju neka odrade. Preko objektivnih mogućnosti,
svojih, naših i sustavnih, ionako neće moći.

Tko je glasao

ti to ljepse kazes od mene..

ti to ljepse kazes od mene..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

pobuna protiv vragolija na terenu...

@splića,
puno se riječi potrošilo na izbor novih vodstava.
I ne čini mi se problematičnim popunjavanje personalne križaljke,
Dok god se mandati raspodjeljuju osobama za koje si mislimo da
su makar dobronamjerne, ni po´ jada. Vještine će pokazati ubrzo.
Mene čini skeptičnim teren, oni što će hiniti novi kurs i glumiti otklon
od starih navada a neće moći niti htjeti mjenjati koruptni koncept
već stoga što drugačije ne znaju preživjeti. To je životni okoliš nastao
kao ad hoc prilagođavanje e da bi zadnje desetljeće bio prihvaćen
kao društveni sustav. Jednostavno, razrađene su prečice mi se čine
ne samo zavodljivim već i većini ovisnika o njima, jedinim poznatim
putevima bez kojih su izgubljeni. Kako kažeš, čarobni štapići ne
postoje. Neće biti bitnih promjena dok oni koji su plaćali koruptne
usluge ne počnu odbijati to činiti i nadalje, na svim razinama društva
i života. Bez "pobune" primatelja usluga ništa od društvenih promjena.

Tko je glasao

moderne tehnologije i korupcija

Mislim da je vrlo pametno danas podržavati projekte koji se oslanjaju na građansku svijest, budnost i inteligenciju. Pogotovo jer izgleda da volje ima.

Ako ništa drugo - treba čak igrati i na ljudsku zavist i zlobu (po meni). Ako netko konstantno gubi posao s nekom državnom tvrtkom, a zna točno zbog kojeg konkurenta gubi i na koji način - dajmo mu načina da to javno iskaže, argumentirano. U "zlatna vremena" ljudi se nisu htjeli pačati previše u to pod sloganom "ok, izgubio sam ovaj posao s A, malo ću podmazati posao s B - pa ću to nadoknaditi". No, smanjen broj poslova i pad prometa, učinio je nemogućim takav stav - te sve više dolazi onaj "ako ne ide drukčije, radit ću pošteno - samo da preživim", što treba iskoristiti.

I - projektima poput "Vjetrenjače", "crne liste doktora" i slično - jačati svijest o snazi građana, pogotovo - kada nešto postane preevidentno - građanskog pritiska, pa i bojkota određenih stvari.

Tko je glasao

...i nije bez vraga što

...i nije bez vraga što multinacionalke pri izboru regionalnih sjedišta
inzistiraju na izboru zemlje s izrazitijim pozitivnim odnosom prema
legalizmu. Davno je izračunato da su efikasniji, zaštičeniji i da ih
poslovne aktivnosti manje koštaju nego u zemljama gdje se energija
mora razbacivati na kojekakve "sive" aktivnosti. I gdje se u cijenu
usluge ili proizvoda treba ukalkulirati "sive" troškove.
Drugi je par rukava što su propisi uglavnom unificirani po špranci
koja upravo takvima odgovara, pa bivaju već po sili veličine prihoda
i koncentracije svladanih vještina privilegirani na tržištu. I to je ono
s čime treba računati.
Ojačana svijest da legalizam osim etičke ima i onu pragmatičnu
vrijednost, da je stvoren da bude općekoristan, bila bi od temeljne
važnosti za uspjeh najavljenih zahvata nove vlade. Kada građanska
svijest pokaže korisnost bit će je lakše prakticirati.

Tko je glasao

građanska svijest, veliki i mali, profit...

Nedavno mi je slučajno dopao u ruke članak koji govori da je EU prilično užasnuta svojom - prenormiranošću - prema vlastitim malim poduzetnicima.

Upravo je u izradi plan rasterećenja manjih firmi (u nekim granama do 100, a u nekima do 500 zaposlenih) - i to u raznim sferama. Od toga da male firme više nisu dužne kupovati službena vozila po ovim i onim eco-certifikatima, smanjenje broja obavezne evidencije koje tvrtka vodi itd., itd. Dosta propisa se počinje primjenjivati već od 1. siječnja.

Taj korak mi je izuzetno drag jer volim vidjeti da EU nije samo "stara raga" koja čeka svoju propast, već postoje snage koje znaju i analizirati trenutne podatke, i predložiti korake u pravom smjeru. Upravo takvi potezi daju manjim tvrtkama (po broju zaposlenih kod nas su to već srednja, pa i veća poduzeća) iz manjih zemalja - nekakvu šansu.

A kako pokazati korisnost u nekom mikrookruženju, nekom gradu ili RH - to ne znam niti sam. Ali sama spoznaja da netko o tebi (tvom zdravstvenom projektu, npr.) može pisati na temelju javno dostupnih podataka - već će neke natjerati da neke stvari naprave malo racionalnije.

Tko je glasao

prije i sada

prije je bio problem u minisarstvima - od ministra do nekih, ljudi. da u službenici u ministarstvima radili loše onda bi nam bilo još gore nego što je. nažalost uhodana staza (ne)rada je ostala i koliko su novi ministri, koliko god obećavaju, u stanju napraviti red u vlastitom ministarstu. ako se napravi temeljito čišćenje porast će brojkica na burzi.ali na kratko vrijeme. mogli bi se zaposliti nezaposleni s odgovarajućom stručnom spremom, a ne kao dosad gdje je bilo važnija rodjačka i kumska veza od stručne.

Tko je glasao

mislim da nitko ne misli na

mislim da nitko ne misli na instatnt rjesenja vec na brzinu djelovanja..

naravno da nam treba svakodnevan rad na temelju strategije, ali na pocetku treba malo naglije pocistiti, potrebno je nesto kao generalno ciscenje, jer se poslije nece moci tako a onda bi stanje ostalo nepromjenjeno.

na pocetku, svaka nova vlada ima vecu podrsku. to treba iskoristiti za nuzne ali politicki nezgodne poteze

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Brzina djelovanja kod generalnog čišćenja

Da skratimo priču: da li ti je poznat bilo kakav kriterij po kojemu će Kukuriku koalicija provesti generalno čišćenje o kojemu pišeš?

Tko je glasao

...čovijek je naše najveće blago...

...sigurno neki obzirni kriteriji.
Vjerojatno radnog naziva "Augijeve šale (i pošalice) 2012".

Tko je glasao

Da skratimo priču: da li ti

Da skratimo priču: da li ti je poznat bilo kakav kriterij po kojemu će Kukuriku koalicija provesti generalno čišćenje o kojemu pišeš?
Ja bas i nisam uvjeren u sposobnost SDP-a da se prihvati tog obima posla. To je ono sto je najzalosnije. Kako ono pjeva sve je isto samo njega nema.
Osobno mislim da bi veliko pospremanje i provjetravanje bilo neophodno jer ovi sto su dosli na vlast zaticu blago receno augijeve stale ili narodski receno svinjac. Ono za sto xe zalazem je potpuni preustroj domovine i pravljenje druge republike jer je ova ovako nakaradno napravljena da kozmetika ne igra ulogu i potreban je generalni remont. Ponovit cu. SDP za to nema niti volje niti zelje niti snage (volio bih da se varam) tako da cemo imati opet period blagog popravka koji nece biti potpuni jer imamo drzavu koja je napravljena disfunkcionalno.

Tko je glasao

@lunoprof, @bosancero,

E, to je to.
Mislim da svi želimo generalno čišćenje/veliko pospremanje i provjetravanje našeg društva i države.
No, kako kriterija za takvo što nema ili ih barem Kukuriku koalicija nije prezentirala javnosti, ostaje samo paušalnost, improvizacija, subjektivnost - dakle, nered koji može dovesti do individualnih osveta prema prigodnim okolnostima. A kada jednog dana sadašnji siđu s vlasti, oni drugi će nastaviti po istom principu osvećivanja. I tako iz kruga u krug...
Dokle tako?
Po meni, dok se ne provede javna diskusija s isto tako javnim, ali i obvezujućim zaključcima. Jasno, prije toga treba prezentirati sve informacije na stol...
A sve skupa to definitivno nije brzi proces.

Tko je glasao

Mislim kako ne treba javna

Mislim kako ne treba javna diskusija nego treba biti dobar i kompetentan sabor koji bi zakonski usmjeravao zemlju u zeljenom pravcu. Recimo oko ulaska u EU. Nitko nije postavio pitanje da li su nasi strucnjaci napravili cost benefit analizu. Ulazeci u ekonomske organizacije osnovni cilj nam je dobiti sto vise za sto manje naseg ulozenog novca. Nema niti jednog pokazatelja na razini cost benefit analize koji bi nam predocio sto nama znaci ulazak u EU. Ostaju samo nagadjanja. Izgleda kako su partiokratske strukture sebi izracunale koji udio u EU organizacijama pripada Hrvatskoj i koje sve pozicije zele zauzeti.

Tko je glasao

@lunoprof, @bosancero,

Kako ocjenjuješ što je to dobar i kompetentan Sabor? I koji je to željeni pravac po kojemu bi Sabor zakonski usmjeravao zemlju?
Za početak, uvaženi @Golgota uporno dokazuje da Sabor nije zakonski utemeljen zbog manipulacija s izbornim jedinicama. A gdje je tek sve ostalo o čemu pišete?
Vremena za dogovor naprosto mora biti. Inače ćemo ponovo dobivati batine na svjetskoj i unutarnjoj sceni, baš kao i do sada. Bez obzira na monetarni "rating" i sve ostalo čime nas straše.

Tko je glasao

znas koliko imamo vremena za

znas koliko imamo vremena za pocetak? do kraja sijecnja.. ja ne bih to nazvala uopce vremenom, to je tren.

ne znam da li je ovako trebalo biti, ne znam da li je dosadasnja opozija napravila dobro sto se nije jace aktivirala u proljece pa isforsirala izbore ranije.. onda sam vec bila zabrinuta zbog gubitka vremena i dodatnog vremena danog hdz za devastaciju..

ne znam, mozda je ovako demokratski, civilizirano i kako god hoces.. ali znam da je posljedica dodatna devastacija i to brzinom munje u par mjeseci (nova zaduzenja, novi stetni ugovori, nova zaposljavanja u javnoj i drzavnoj upravi, novi stecajevi realnog sektora, svasta se dogadalo loseg i jako loseg bas tih posljednjih mjeseci)

mozda treba i dalje biti civiliziran, demokrat, truditi se konzistentno provoditi proceduru kroz sabor bez obzira na opstrukciju koja ce se zasigurno dogadati od danasnje oporbe.. mozda je sve to u skladu sa demokracijom i civilizacijom..

ali mi kao narod nismo civilizirani. nas narod voli buku i galamu i saku na stolu. tada slusa s paznjom i slijedi vodu. hdz je sve krivo radio i jos uvijek ima sljedbenike.

ono sto smatram nemogucom misijom je postici demokratsko i civilizirano drustvo kroz pravila i obicaje koji vrijede u drzavama sa tradicijom. kod nas jos uvijek nije normalno da politicar odstupi zbog politicke odgovornosti a ti bi da raspravljamo u saboru i dogovaramo. mi naravno imamo dobrih ljudi u saboru i pametnih. ali imamo i keruma i jos mnoge klaunove od kojih neki jako dobro znaju kako opstruirati bilo kakvu demokraciju.

da bi plan, generalni plan prosao saborsku proceduru trebamo par mjeseci. a mi ih nemamo. sabor u ovom trenutku mora hitno donjeti ponistenja nekih zakona i odluka koje su donesene u prosloj godini. sabor mora smisliti kako formirati proracun a manjak u blagajni je veci za oko 30 od ocekivanog.. tko zna sto ce se jos naci kao stetno i zaustavljujuce.

generalni plan ciscenja je ono sto smo vec culi od raznih ljudi za njihove resore. detaljni planovi ciscenja moraju biti razradeni u svakom ministarstvu ponaosob. bilo bi dobro javno ih objaviti, no da li bi to bilo pametno ne znam. nadam se samo da ce ministri krenuti onako kako su pricali.. odmah u ciscenje, parcijalno svaki svog resora. smeca ima toliko da tesko mogu i polovicu obaviti u citavih godinu dana. sabor u ovom trenutku trebamo kao podrsku u promjenama i novim zakonima koji ce to omoguciti.

ne shvati me krivo, ali mislim da su rijetki oni koji stvarno razumiju u kakvoj smo financijskoj situaciji a da primaju placu iz nekog budzetskog izvora, a bez obzira koliko su pametni i svjesni situacije. mislim da su problemi koje realni sektor svakodnevno dozivljava ipak velika nepoznanica za one koji znaju da ce i sljedeci mjesec dobiti placu.

mislim da vecina ljudi ne shvaca da je danas upitna placa za preko 100.000 ljudi u realnom sektoru koji ocekuju blokade od porezne ili banke ili firme kojoj su duzni jer oni sami nisu naplatili. mislim da malo njih shvaca da ce stecajevi koji ce uslijediti kao posljedica tih blokada (koje bi se mogle izbjeci uz malu pomoc drzavnog usmjerenja) biti kao lavina.. ona kugla ce se povecavati i povecavati ako reakcija vlade (operativna) ne bude odmah, sada, jucer.

naprosto nemamo vremena. previse su izgubili od proljeca do sad. potpuni je kaos u realnom sektoru i panika.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Ne mogu a ne podsjetiti na

Ne mogu a ne podsjetiti na proljetne prosvjede koji su mahom bili ismijavani od raznoraznih vizionara-stratega-pametnjakovića, ukratko, lijenih štrebera i uhljebljenih ziheraša, koji su mudro klimali svojim (pretežno prosjedim, proćelavim i podbuhlim) glavama, zabrinuto namreškanog čela zbog kakti nedostatka cilja i vizije, a bogami i toliko željenog vođe. Da podsjetim, jedini artikulirani cilj proljetnih prosvjeda je bio - "PADA VLADA" i "HOĆEMO IZBORE!".

U međuvremenu su vladajući u svom rušilačkom pohodu usvojili metre novih malignih zakona i propisa, uhljebili i promovirali hrpu podobnika, zbrzali s ispunjavanjem svojih EU obećanja, malo se zarotirali po Saboru osiguravši si apanaže i ostavili štalu još kontaminiraniju nego li je bila proljetos.

U maniru "ne talasaj", a sve u strahu da val nezadovoljstva i njih ne odnese, tadašnja opozicija, a sadašnja pozicija priklonila se politici mlohave ćune, misleći da vrijeme radi za njih, furajući se na politikantski legalizam i kvazidemokraciju nefunkcionirajućih mehanizama.

Na žalost, sad će se morati suočiti s posljedicama vlastite lijenosti i komformizma, jer je podrška i razumijevanje masa za predstojeće bolne rezove danas daleko manja nego što je bila prije 10 mjeseci. Nadam se da su toga svjesni i da su potezi koje namjeravaju poduzeti odmjereni u suglasju s tim nemilim saznanjem.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

@lunoprof,

Ti pišeš o vatrogasnim mjerama koje treba hitno provesti kako privatni sektor ne bi kolabirao za nekoliko mjeseci. Ok, ne sporim.
Međutim, vatrogasne mjere su, kao i uvijek, parcijalne i privremene. Postavlja se pitanje što će se događati s nama nakon što vatrogasne mjere obave svoju funkciju. Hoćemo li se nastaviti ponašati po starom paušalu koji je i doveo do potrebe za kriznim intervencijama?
Stoga sam pokušao ukazati na potrebu za javnom diskusijom koja bi rezultirala nacionalnim dogovorom/nacionalnom strategijom - javno dostupnim i obvezujućim dokumentom za sve.
Razlog za to je, po meni, jasan. Ne želimo se ponovo dovesti u situaciju da nam trebaju vatrogasne mjere.

Tko je glasao

slazem se i podrzavam..

slazem se i podrzavam.. (nakon vatrogasaca)

mislim da je osim demokratske procedure vazno pokusati ljudima objasniti stvarno stanje..

to je jedini nacin da sprijece nemiri, da dovoljna kolicina gradanstva shvati.. samo ne znam kolike su uopce sanse da se to shvacanje ostvari.

vrijedi probati, u svakom slucaju. ako se ne uspije jos uvijek nam ostaje grcki scenario i puno gori rezultat od onog kojeg bi mogli dobiti generalnim planom, obvezujucim naravno.

ako nista drugo bar ce nova vlada i sabor moci reci da su pokusali objasniti i ostati cistog politickog obraza.. bez obzira na revoluciju koja ce se uslijediti nakon provedbe stednje za koju bez obzira na ishod dogovora ionako nema alternative ako zelimo izbjeci bankrot.

no ljepse bi izgledalo, to je istina.. a jos da uspije "shvacanje" bilo bi prekrasno..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

hocu reci da je bar sto se

hocu reci da je bar sto se stranaka tice .. taj nacionalni dogovor uz kulturnu i konstruktivnu raspravu u saboru skoro pa i nemoguca misija..

ne vjerujem da je moguce postici konsenzus.. ali je ipak moguce provesti raspravu..

koliko god to cudno izgledalo, mislim da su gradani zreliji i skloniji vecinom podrzati neki generalni plan nego sto ce se to dogoditi u saboru..

tamo ce se (ako ne bude silnog pritiska izvana, kojeg ne bi trebalo ocekivati) skupljati politicki poeni na populizmu, kontra vladajucih.. no ako kukuriku stvarno bude zelio ciscenje i dugorocno cist posao, provesti ce i taj dio demokratske procedure..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

nemamo vremena shiky.. to je

nemamo vremena shiky.. to je problem.. nemamo vremena za pocetak, on mora biti sada i odmah pa koliko se stigne..

ako ne naprave nista u prvih mjesec dana ode kreditni reiting. citala sam da je cacic rekao kako je uz pocetne korake dovoljno prezentirati generalni plan "ciscenja" drzavne i javne uprave i kako to planira napraviti jer bez toga ne moze zadrzati reiting.. po onome sto je rekao plan bi bio proveden u dvije godine, a njegovim stvarnim provodenjem omogucili bi odrzanje reitinga (bar sto se tog segmenta tice) i manje utjecaja u slucaju pozivanja mmf na unutrasnje ustrojstvo

tako da cemo ipak neki plan morati uskoro vidjeti..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Kreditni rejting. Sto to

Kreditni rejting. Sto to znaci? Da li to znaci prolongiranje vracanja kredita novim zaduzivanjem s povoljnijom kamatom? Znaci pada kreditni rejting rastu kamate a raste kreditni rejting padaju kamate. I koja je onda razlika? Zaduzuju se jedni zaduzuju se drugi. A rtko ce to vracati? s im da svako zaduzivanje ide za placanje sterih dugova tako da nema slobodne love koja bi se ubacila u gospodarstvo.
Mislim da su vaznije mjere:
Uciniti trosenje drzavne administracije transparentnim. treba se vidjeti i moci kontrolirati kamo ide svaka kuna iz proracuna. s ovim nivo korupcije drasticno pada te se samim time i proracun moze sastaviti bez deficita jer kao sto vidimo deficit u proracunu isao je na korupciju.
Ostri rez prema sivoj ekonomiji. s jedne strane omoguciti porezne olaksice svakom tko prijavljuje novi obrt a s druge strane uvesti rigorozne kazne za svaki rad na crno. Pored toga potrebno je uvesti reda u poreznoj upravi.
Takodjer uvesti kontrolu isplata placa jer mnogi poslodavci prijavljuju minimalac a radniku daju razliku na ruke. Vrijedi isto kao i gore. S jedne strane rasterecenje s druge strane stroga kontrola i onih koji placaju place i porezne uprave koja sve kontrolira.
S ovim mjerama rashodi drzave padaju a nakon nekog vremena masa prihoda raste a narocito u mirovinskim fondovima.
Pored toga treba preurediti javnu upravu koja bi bila odgovornija i efikasna te sankcionirana za neobavljanje datog posla. Onda se ne bi moglo dogoditi da se ceka na gradjevinsku dozvolu 6 i vise mjeseci kao sto sam ja cekao prije 3 godine. http://pollitika.com/bosancero-u-srazu-s-lokalnom-upravom

Tko je glasao

Spam s malo sarkazma

"Onda se ne bi moglo dogoditi da se ceka na gradjevinsku dozvolu 6 i vise mjeseci kao sto sam ja cekao prije 3 godine."
Ne, nije tako. Ja sam prije tri godine čekao na pregled u kod doktora ambulanti pet sati i mislim da prvo treba urediti zdravstvo. Jer, samo zdravi Hrvati mogu privređivati, boriti se protiv korupcije, kontrolirati administraciju i sve drugo o čemu si pisao

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci