Tagovi

Arlović i Radoš u Svemiru

Sredinom rujna, zaintrigirala me mala vijestica u 24sata. Ona je bila rezultat HINA vijesti - "Članovi izaslanstva Hrvatskog sabora u Skupštini Zapadnoeuropske unije (WEU) sudjelovali su na Simpoziju o svemiru, obrani i europskoj sigurnosti od 19. do 22. rujna u Kourou u Francuskoj Gvajani na kojem se raspravljalo o iskorištavanju svemira u svrhu jačanja europske sigurnosti i obrane u Europi. Potpredsjednik Sabora i voditelj izaslanstva Mato Arlović i član saborskog odbora za obranu Jozo Radoš izjavili su u utorak na tiskovnoj konferenciji da su na sumpoziju naglasili da svemir treba biti prostor zajedničkog dobra, a ne konfrontiranja između sukobljenih strana na Zemlji a kao zajedničko dobro treba poslužiti razvoju civilizacije i tehnologije."
Neš' ti poruke svijetu naših vrlih političara Joze i Mate...

Inače, taj člančić pomogao mi je da shvatim kako je dalekovidna hrvatska politika. Nema problema na i u lijepoj našoj i ekipa je krenula rješavati probleme u svemiru, te radi na dobrobiti svih nas iz svemirske perspektive. O čemu je riječ?

Čitam u istim novinama, kreće prvi komercijalni tj. turistički let u svemir, iz Rusije, iz Bajkonura. Raketom Soyuz sutra će u svemir krenuti jednog američkog i jednog ruskog astronauta i prvu svemirsku turistkinju Anousheh Ansariju. Ova Iranka multimilijunerka platila je let oko 20 milijuna dolara, i tu su se izgleda nekome u našoj turističkoj zajednici upalile lampice i oči pretvorile u dva dolar znaka. Umjesto da prodajemo more, sunce, slane srdele, u sljedećem koraku na našem putu prema ekskluzivnom turizmu prodavat ćemo svemirske aranžmane samo tako. Već su krenule priče da ćemo u svemir poslati Madonnu, koja ima strašnu želju letjeti u svemir, ali jadna, ne zna gdje. HTZ već ju je kontaktirao.

Tako su se naš podpredsjednik Sabora Mato i zastupnik Jozo, lukavi kakvi već jesu, ogrebali (vjerojatno na državni troška nekog saborskog odbora za svemir) na višednevni boravak u Francuskoj Gvajani gdje pozorno prate rasprave o razvoju svemirskog programa. NATO konferencija, pišu novine, bavi se svemirskim temama, i to na mjestu odkuda evropska svemirska agencija lansira svoje satelite (barem mi se tako čini). I naravno, Hrvati, kao bogom dani, moraju sudjelovati u istraživanju svemira, kako bi razvijali novu granu turizma – svemirski turizam. No, takav put u svemir krije u sebi mnogo opasnosti, što je čak i laiku jasno, pa da se ne bi domaći ljudi pomamili, evo baš jučer državotvorna televizija reprizirala je "Apollo 13", koji dokumentarističkim minimalizmom govori o skoro propalom letu na mjesec.

Objašnjenje zašto je bitno da se Mato Arlović nađe na konferenciji o svemirskim letovima shvatio sam nekoliko stranica dalje, gdje se nenametljivo prenosi članak iz China Dailya koji kaže da "broj otpadaka zemaljskog porijekla koji trenutačno kruži oko planeta Zemlje iznosi oko 100000". Prva komad smeća bila je rukavica američkog astronauta Eda Whitea iz 1965., a posljednji je nekakav šeraf koji su izgubili evo neki dan prilikom popravaka na međunarodnoj svemirskoj postaji. Različito smeće, kaže "China Daily" može biti opasno, jer postoji mogućnost da oštete letjelice i astronaute.

Zaključak se vjerojatno nameće i vama: ako je Mato u Gvajani, a lansiranje se provodi u Rusiji, nemoguće je da se ovom prilikom lansira i Mato, pa će broj komada smeća ostati jednak kao i do sada. Jedino što sa sigurnošću znamo da će se Mato, nažalost, vratiti u Hrvatsku. A za Hrvatsku, kao buduću turističku svemirsku velesilu, moraju vrijediti ista pravila kao i svemir, a to znači da smeće može biti opasno jer prijeti mogućnosti različitih oštećenja. A Mato i njemu slični odavno su nas naučili da su vrlo vrlo štetni.

Možda da se ostavimo svemirskog turizma i vratimo Mediteranu kakav je nekoć bio, a političare lansiramo u svemir kao otpad?
I to pozicijske i opozicijske? Jer upravo ovim trenutno oporbenima u skoroj izbornoj puna će usta biti štednje, rezanja troškova i razbacivanja novca od strane bivše garniture. A zaboravit će svoj jesenski izlet u Gvajanu. Kao što je isti zaboravljen u priopćenjima o aktivnostima saborskih dužnosnika na www.sabor.hr...

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci