Tagovi

Apsurd monopola

Neki dan sam dobio račun za Halo usluge. Naravno, radi se o pošiljci kakvu ogromnom broju građana svaki mjesec uputi T-Com. Onaj isti koji je u posjed većinskog paketa dionica Hrvatskih telekomunikacija došao na temelju tajnog ugovora sklopljenog s Hrvatskim fondom za privatizaciju još davne 1998.godine. Sukladno obvezama iz tog ugovora kojeg je dio i danas obavijen velom tajne, Račanova je vlada DT-u morala osigurati ne samo većinski paket dionica već i monopolistički položaj na tržištu.

Sve ove godine T-com ubire značajan profit kojem se slobodno može dodati prefiks „ekstra“. Svi to znamo, o tome se puno pisalo i piše, ali mnogi si još ne mogu dočarati kako to „ekstra“ izgleda u praksi. Moram priznati da se ni ja nisam previše opterećivao razmišljanjem o tome sve dok nisam primio posljednji račun i uočio apsurd. I ja sam kao većina drugih račune primao i poslušno plaćao ne ulazeći puno u strukturu istih. Radi potpunijeg uvida, pridodat ću ovdje i račun za Internet usluge. Pa pogledajmo zajedno.

Račun za Internet usluge:

Mjesečna naknada MAXadsl Flat 114,75kn
Mjesečna naknada MAXtv 53,27kn
Ukupno za usluge bez PDV-a 168,02kn
PDV 36,97kn

Sveukupno: 204,99kn

Račun za Halo usluge:

Mjesečna naknada za 08/2007 56,00kn
Mjesečna naknada-ADSL 1024/256 60,43kn
Nacionalni promet (07:00) 0,82kn

Ukupno za usluge bez PDV-a 117,25kn
Popust 0,82kn
Ukupno s popustom bez PDV-a 116,43kn
PDV 25,61kn

Sveukupno: 142,04kn

Neki će sad reći pa to ti je pretplata i pitati: Zar to nisi znao i ranije?

Naravno da sam znao. Znam i da određeni iznos otpada na razgovore koje možete obaviti u okviru mjesečne naknade, kao i to da isto ranije nije bilo moguće, te da se omogućilo tek nakon pritisaka pretplatnika i javnosti. Znam i da je mjesečna naknada izmišljena kao supstitut pretplate koja je kao neustavna ukinuta tek sudskom odlukom. Znam i koliko je trebalo da se u prostor pružanja telekomunikacijskih usluga ubace drugi operateri, pa i to još ne bez ograničenja.

Međutim, iako znaš za njega, dok nije pred vlastitim nosom, apsurd nije vidljiv. Ja sam tek sad, na vlastitom primjeru vidio da za nešto čega je vrijednost 0,82 kune moram platiti njih šezdesetak.

Koliko je god normalno da platiš uslugu koju si koristio, toliko nije normalno da platiš ako nisi razgovarao?

Kao i kod TV pretplate (zove li se još tako?), korisnik plaća mogućnost gledanja, slušanja, razgovaranja ili korištenja nečega. Logičnije i normalnije bi bilo da se plaća gledanje, slušanje, razgovaranje ili korištenje. Pa što košta da košta.

Ovako, država svojim zakonima omogućava da neki zahvaljujući monopolu ili zbog drugih razloga naplaćuju nešto apstraktno.

A to nije u redu.

Komentari

Zbog HT monopola prešao sam

Zbog HT monopola prešao sam na Iskon. Imam Iskon.DUO - telefon i aDSL2+ internet aDSL pristup internetu. Jako sam zadovoljan uslugom i odnosom prema nama korisnicima.
Za tv pristojbu, pored navedenoga, smeta me da moram plačati da bi gledao reklame koje su već dobro naplaćene. Tv bi trebala raditi na principu tržišta ili državna tv od pristojbi ali bez reklama. Državna tv ne bi trebala raditi glamure i spektakle, skupe produkcije, mutne poslove, stvarati zvjezde i sl.

Tko je glasao

:)))) sva sreća da je t-com

:)))) sva sreća da je t-com vlasnik Iskona

Tko je glasao

Jedini način za

Jedini način za izbjegavanje plaćanja naknade / priključka HTu ili TV pretplate HTVu jest prelazak na opciju internet/TV/telefon putem optičkog kabla. Usluga je dostupna u nekim dijelovima Hrvatske (neću reklamirati firmu koja to nudi, prosurfajte sami :) a moguće je uvesti telefoniju i internet bez plaćanja (ili uz otkazivanje) postojećeg telefonskog priključka HTu. Plus, TV se dobiva putem interneta (dakle ne nužno TV ekrana) te stoga nije potrebno plaćati pristojbu (ukoliko se riješite TV ekrana).

To je zasad meni jedini poznati način da se potpuno zaobiđu monopolisti u ovom sektoru...

Tko je glasao

Hmm, TV preko interneta,

Hmm, TV preko interneta, veliš...
Jesi li ti to probao u praksi?

Tko je glasao

Nije li postojeći MAXtv, tv

Nije li postojeći MAXtv, tv preko interneta? Razlika je u ekranu.

B-52

Tko je glasao

I mislio sam na MAXtv, zato

I mislio sam na MAXtv, zato i pitam jeste li vi to
vidjeli na djelu. Da jeste, onda nebi pričali da
TO ČUDNO NEŠTO može zamijeniti tv.
Osim mazohistima.

Tko je glasao

Ako pročitaš post, iz

Ako pročitaš post, iz računa ćeš vidjeti da sam korisnik MAXtv-a zbog čega je logično da sam vidio.

Imam razne programe, ali čujem da ima i bolje. Netko navodno nudi preko satelita, masa programa, pa i sve iz bivše Juge, po žanrovima sve, uključno erotika. Veže se uz telefonsku uslugu i internet. Samo sam zaboravio tko nudi. Kolega mi reče da mu je to sim sredio pa ne zna detalje, ali navodno nije T-Com.

Možda ti znaš?

B-52

Tko je glasao

Ono o cemu ja pisem nije MAX

Ono o cemu ja pisem nije MAX tv vec usluga preko optickih kablova, Triple Play.

Tko je glasao

U najmanju ruku mora se

U najmanju ruku mora se plaćati radijska pretplata jer tumačenje te pretplate se svodi na jedan vid poreza.

Tko je glasao

Da zakon ne kaže televizor

Da zakon ne kaže televizor ili radio već televizijski ili radijski prijamnik:-) a to danas može biti bilo što...

Tko je glasao

iskon me uvjeravao da ta

iskon me uvjeravao da ta djelatnost nema veze sa ht-om. prodan je portal koji je promjenio ime net.hr a bio je iskon.hr

Tko je glasao

Ah, Mućke dolijao. Točne

Ah, Mućke dolijao.

Točne informacije su (zar to nisi mogao provjeriti u lokalnoj kavani, ili su ti i tamo rekli krivo):

- HT je kupio cijeli Iskon
- Iskon portal NIJE kupio HT, portal je odvojen u zasebnu firmu i promjenio ime u net.hr

Upravo ubrnuto od tvojeg razumijevanja...

Dakle, ti si i dalje u HT-ovom monopolu, jedino koristiš Iskonove usluge koje djelomično leže na telekom infrastrukturi koju je Iskon izgradio paralelnos HT-ovom prije prodaje..

Sad možeš nastaviti pisati o privatizaciji.

--
youtube.com/bijesdrugi

Preporučam i
youtube.com/HDZzna
youtube.com/PokrenimoHrvatsku

Tko je glasao

Možda griješim, ali kad su

Možda griješim, ali kad su kupovali Iskon, onda je neka komisija rekla da ne mogu biti vlasnici portala jer je to monopol. Izgleda da je tebi neko poturio baš suprotnu priču.

Tko je glasao

Iskon je nezavisan od T-Coma

Iskon je nezavisan od T-Coma kao što je Tomato nezavisan od VIP-a.

Tko je glasao

Iskon je B brand T-Coma koji

Iskon je B brand T-Coma koji radi ono sto oni ne mogu - dakle tuče se s konkurencijom, pa dok ide ide...

Tko je glasao

Ok stari ali Iskon ti je

Ok stari ali Iskon ti je isto sto i HT od kad su ga kupili, znaci pare idu u istu kasu. Ako se oces rijesit ht-a moras ici ili na optimu, metronet ili amis.

Tko je glasao

Toplo preporučam

Toplo preporučam Metronet.
Najbolja usluga i najpovoljnije cijene.

Tko je glasao

Btw., a kakva je bila

Btw., a kakva je bila procedura prelaska novom operateru? Kako si uredio odnos s prethodnim? Ima li komplikacija?

B-52

Tko je glasao

Na Iskonovom portalu su

Na Iskonovom portalu su formulari koji se ispune, ispišu i potpisani faksom pošalju Iskonu. Potom oni riješe sa HT i dođu instalirati modem. Ugrađuju sa bežičnom vezom, sve za kunu.
Prije je potrebno provjeriti dali broj podržava željenu uslugu.
Zanimljivo i do sada ne doživljeno. Kada je smanjena cijena i povečana brzina usluge za koju sam potpisao ugovor na 1. godinu, Iskon je smanjio cijenu i nama sa ugovorom po većim cijenama.
Zbog monopola i mobitel imam u Tele2, prema svim mrežama 0.49 lipa, 50 kn pretplate koji se troše na razgovore.

Tko je glasao

Slažem se sa svime što si

Slažem se sa svime što si napisao o telefonskim računima - i sam sam to uočio. Kako si spomenuo i «TV pretplatu», želio bih to malo šire prokomentirati. Malo skreće s glavne teme, ali mislim da se uklapa u ovu tvoju konstataciju:
Ovako, država svojim zakonima omogućava da neki zahvaljujući monopolu ili zbog drugih razloga naplaćuju nešto apstraktno.
«TV pretplata» prema zakonu o HRT-u zove se pristojba. Članak 53. Zakona o HRT-u: (1) Vlasnici radijskih i televizijskih prijamnika na području Republike Hrvatske dužni su HRT-u plaćati pristojbu.
(boldao ja)
Prema ovoj odredbi ne plaća se gledanje ili mogućnost gledanja programa nego je pristojba zapravo «porez» na posjedovanje određene vrste aparata. Imao sam prilike razgovarati s jednim «inspektorom» za utjerivanje naplate s HRT-a (a slične stvari mogle su se pročitati i u tisku) koji mi je rekao da u Hrvatskoj ima područja koja nisu pokrivena signalom HRT-a i nije moguće gledati program, ali vlasnici televizora koji gledaju satelitski ili program iz susjednih država moraju plaćati pristojbu HRT-u.
U istom članku zakona nalazi se i ova odredba:
(3) Vlasnik prijamnika nije dužan plaćati pristojbu ako prijamnik odjavi.
Što znači odjaviti prijemnik? Prije nekoliko godina kada sam odlazio u inozemstvo otišao sam u predstavništvo HRT-a, rekao da me neće biti dulje vrijeme i oni su «odjavili» televizor, tj. oslobodili me plaćanja pristojbe. Apsurd je u tome što se ja nisam odrekao vlasništva nad televizorom nego sam se odrekao gledanja programa zbog izbivanja iz Hrvatske. Razlog odjave ne mora biti samo odlazak– možeš jednostavno reći da želiš «odjaviti» televizor, (ne znam dolaze li u tom slučaju «zapečatiti» televizor kao što se to nekada radilo), ali de facto televizor je i dalje u tvom vlasništvu. Dakle, u nekim slučajevima iako ne gledaš program moraš plaćati pristojbu jer si vlasnik televizora, a u nekim slučajevima ne moraš?!

Tko je glasao

Dakle, u nekim slučajevima

Dakle, u nekim slučajevima iako ne gledaš program moraš plaćati pristojbu jer si vlasnik televizora, a u nekim slučajevima ne moraš?!

Apsurdi poput citiranog se događaju uvijek kad se traže načini za naplatu nečega što se ne bi trebalo plaćati. Dakle, glupo je obrazloženje zakonodavca da pristojbu plaćaju vlasnici televizora ili radijskog prijemnika (jer drugačije obrazloženje zakonodavac nije našao) uz istovremeno ostavljenu mogućost da jednostavnim manevrom (odjava prijemnika) izbjegneš plaćanje.

Nekada davno se prilikom kupovine TV aparata u trgovini ispunjavala prijava na temelju koje se kasnije plaćala TV pretplata. To je bio način da se vlasnici aparata obavežu na plaćanje. Naravno, prilikom odjave, službenik je dolazio u dom pretplatnika i pečatio TV prijemnik.

Toga danas nema. Televizor kupiš, nosiš bez ikakve prijave i radiš s njim što ti je volja. Prijavit ga (ne)moraš sam.
Ne znam kako se misli kontrolirati korištenje jer je apsurdno da se zakonodavac oslanja na šetnje ulicama i "gledanje" tko ima TV antene ili prijave "savjesnih" susjeda.

Kad je nešto opravdano i normalno, nije problem smisleno regulirati obvezu i način plaćanja.
Međutim, kad se zakonodavac utječe kreativnosti da bi opravdao neopravdano ubiranje novca, događaju se apsurdi poput opisanog.

B-52

Tko je glasao

Javna televizija se europska

Javna televizija se europska specifičnost i skoro svugdje se najvećim dijelom financira putem pristojbe, odnosno poreza - mislim da su Španjolska i Portugal tu iznimke, ali zato obilno dotiraju javne televizije iz proračuna. To je stvar odluke - želiš li imati televiziju za sve, na kojoj će biti zastupljeni i negledljivi sadržaji ili još nekoliko klonova RTL-a i TV Nov@ koji podilaze najnižim strastima publike, jer je u biti prodaju oglašivačima. U Italiji te i ne pitaju imaš li ili nemaš TV, jednostavno početkom godine od porezne uprave dođe uplatnica za RAI i moraš platiti, što je efikasniji način od ovog našeg. Jednostavno se tim novcem financira javni servis - alternativa je da to ide netransparentno iz budžeta, odnosno da bude pod utjecajem dnevne politike kod donošenja svakog budžeta. Da je tako ne bi imali Sanadera kod Bage ili Šprajca koji se sprda s dnevnim glupostima vlasti ili oporbe. Možda bi imali samo RTL like podilaženja onima koji vam daju novce.

Tko je glasao

A kad se ne pazi što i kako

A kad se ne pazi što i kako s javnom televizijom dobiješ ovo:

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci