Tagovi

Apretumbacija

Tema je HNS, organizacija, i kritika iste spada u politiku i ovaj blog, ali ću ipak početi s nečim što nema izravne veze s politikom - po starom dobrom hrvatskom običaju ću se petljati u samu struku! Naime, iživciran Bilićevom ocjenom 5 koju je dao sam sebi ću pokušati dokazati da njegova ocjena nije prolazna.

Kao prvo oksimoron kojeg je sam prezentirao. Rekao je kako su u Poljsku i Ukrajinu došli postati prvaci Europe, kako je minimalan cilj prolazak skupine, a na konferenciju za novinare nakon debakla protiv Italije (čime su šanse za to bile skoro pa izgubljene) je došao s taktikom napad je najbolja obrana i napao je sve novinare kako je neriješen rezultat protiv Italije dobar. Bilić je na toj utakmici po tko zna koji put trenerski ponižen od strane protivničkog trenera, a smatrati bod uspjehom se može, ali samo u kubertenovskoj maniri. Drugi dokaz Bilićeve nesposobnosti je utakmica protiv Španjolske, u utakmici u kojoj ti odgovara svaki neriješen rezultat osim 0:0, protiv protivnika kojem odgovara svaki neriješen rezultat, cijelu taktiku svesti na ultimativnu obranu vlastitog gola i kontre jeste neiskustvo. Dodatno, Bilić je odrastao s ovom generacijom i neprolazak skupine se mora okarakterizirati kao neuspjeh, niti Joachim Löw nije imao takvu inicijalnu prednost.

Tu dolazimo do prvog dijela teme koja pripada ovom blogu, a to je ponovni izbor neiskusnog trenera za izbornika. Nikad teže kvalifikacije za svjetsko prvenstvo će donijeti neizbježan debakl, Bilić je kao neiskusan trener bar imao prednost što je kostur reprezentacije poznavao u dušu. Štimac ima prednost što je rijetko viđen autoritet, ali populizam i seruckanje na TV-u ne daju znanje.

Iskreno sam se nadao da će odlaskom Markovića ustaški lobi nestati iz hrvatskog nogometa, da će se novi predsjednik uhvatiti u koštac s ustaškom koreografijom i rasističkim hukanjem. Šuker ne da nije taj čovjek, nego nam predstoje čak i gori dani. Nemojte misliti da je on ustašoid poput Markovića radi onih slika, ne, problem je puno veći, taj čovjek je loša osoba sam po sebi, on je u startu ono za što je Markoviću trebalo punih 13 godina da bi postao.

Jedino pozitivno je to što će Šuker htio ne htio, a i po nahođenju mu to stoji na putu, pokušati podignuti ligaško natjecanje na višu razinu. Ukoliko se u sljedeća dva ciklusa ne uspijemo kvalificirati na svjetsko i europsko prvenstvo, ali u isto vrijeme udvostručimo broj gledatelja na tribinama prvoligaških natjecanja, to bi svakako trebalo biti pokazatelj dobrog rada i ja ću prvi napisati dnevnik podrške Šukeru predsjedniku.

Za kraj oporba. Dario Šimić treba nastaviti putem koji je zacrtao, svaki odmak od toga bi bio kontraproduktivan, te svakako loš i za njegovu zasad stvarno neviđeno blistavu karijeru. On je čovjek za budućnost, istinski rijedak primjerak u Hrvata, prava igrača bi trebala biti njegova glavna i jedina preokupacija u sljedećem periodu ukoliko želi dobro svojoj karijeri, te samim time i nama koji volimo hrvatski nogomet. Najpametnije mu je zasad biti samo na rubu bare s krokodilima.

Paradoksalno, glavni oporbenjak postaje neponovljivi Reno Sinovčić. On se već uštekao u ulogu, na zadnjem stranačkom izboru za čelnika zadarskog HDZ-a je bio protukandidat the krokodilu Božidaru Kalmeti. Sve ono što vrijedi za Šimića je ovdje u kontra stilu: čovjek je kombinacija strica Jelavića, Bagarića, Keruma, Horvatinčića i Čačića. On nije "mafijaš", on na vrhu svih svojih poslova (uključivo NK Zadar i par zadarskih medija) funkcionira po uzoru i na načelu talijanske mafije u SAD-u početkom dvadesetog stoljeća.

Kao uostalom i hrvatska država i njen najreprezentativniji predstavnik HNS.

Komentari

Eh, prevario sam se za

Eh, prevario sam se za oporbu, Tumba Rogić je trener vratara u reprezentaciji. Tumba je jedna od 243 desne ruke Sinovčića.

Štimac je nastupio lijepo populistički, komplet s Badeljem stožernim veznjakom, Maločom kao stožerom obrane (žrtveno janje), Vukušićem kao budućnosti napada i s tika takom uz devet i pol posto posjeda.

Nego, postoji ogromna vjerojatnost i mogućnost da Štimac ne doživi uhodani cijeli mandat. Nitko na hrvatskoj klupi nije doživio tri poraza zaredom, a kako u Belgiji nema nikakve šanse (treća utakmica), Makedonci 7. rujna igraju na kartu svrgnavanja Štimca. Ovaj je sam započeo borbu nedolaskom na dogovoreni intervju nakon utakmice. U svakom slučaju zanimljiv početak sezone.

Mafijo letiš letiš samo još ne znaš da l' u pičku materinu!

Tko je glasao

Trener svih trrenera

http://www.index.hr/sport/clanak/ciro-progovorio-ako-je-jedan-stimac-mor...
"Svi mi obilazimo oko kaše. Mamić je kralj hrvatskog nogometa, a vi svi šutite! Pa jesmo li mi normalni? Jebem ti hrvatski nogomet u kojem je Mamić bog i batina, u kojem on sve odlučuje. Ako je jedan Štimac, takav karakter i borac, morao s njim sklopiti pakt da bude izbornik...Mamić je glavni krivac za sve, a odmah iza njega je onaj ministar Jovanović, govorio je da će isušiti močvaru, a sam je upao u nju i pliva u živom pijesku. Sve je on blagoslovio, poslao im je Skansija da s njima sve dogovara", rekao je Blažević.

začinjeno po nenadjebivo konstantnom hrvatskom slovu u kamenu:

"Ne slažem se s onima koji su sad odmah osuli paljbu po Štimcu. Poznajem njega, njegovu inteligenciju i siguran sam da će izvući iskustvo iz ovog vrlo teškog poraza i da će maksimalno dobro pripremiti reprezentaciju za početak kvalifikacija. Štimac je inteligentan, shvatit će gdje je pogriješio i uvjeren sam da će dobro posložiti momčad već za prvu utakmicu s Makedonijom. Vjerujem u plasman Hrvatske u Brazil, bez obzira na dosta tešku skupinu", istaknuo je u razgovoru za SD.

Gornji tekst je referendumski (glede medija) 100% hrvatski iskaz. Ne proturječim, objašnjavam neupućenima medijsku sliku u RH. Sportska nacija domoljubnog open source RH specifikuma, juga na kvadrat, BIH, Srbija, Crna Gora ili nemaju našu kvalitetu ili imaju loš rad.

"Treba što prije iskristalizirati sastav, vidjeti koji su igrači najbolji za reprezentaciju. Kakav Modrić, kakav Kranjčar, ako nisu u natjecateljskoj formi onda ne mogu igrati! Olića smo ugušili, upravo zbog krivo postavljene igre nije imao prostora da razvuče svoju brzinu u kontranapadima. Švicarci su nas skoro unakazili, moglo je na kraju biti i 6:2 za njih", za kraj će.
Trener svih trenera će oblačiti hrvatskim eterom u sljedećem periodu ako mu Bog podari zdravlja, očekujem ga u one2one sa svakim budućim hrvatskim izbornikom ukoliko ne preskočimo MakedonijuBelgiju.

Tko je glasao

strah

dobro je da još ima ljudi koji znaju i razumiju nogomet bolje od izbornika
već me bilo pomalo strah

luka

Tko je glasao

Kad si zadnji put pogledao

Kad si zadnji put pogledao novinarski intervju s nekim nogometnim dužnosnikom? Strah, nemoć i sukladno poltronstvo se osjeća u zraku, u niti jednom drugom sportu to nije niti blizu tome (ok, skijanje da, ali to je zato što je taj sport stvorila jedna obitelj), to je strah od mafije, od gubitka posla.

A zapravo je to natjecanje u starom dobrom zamagljivanju javnosti jer kad bi morali otvoreno reći da se Bilić pokazao kao bahato i nesposobno đubre, i da njegovi porazi nisu uspjesi, te da pošto je nogometna reprezentacija ogledalo ove države u do najsitnijem detalju, e to bi onda značilo da bismo morali početi govoriti i da su nam politički dužnosnici gnjida do gnjide i da nam je država smeće.

Gamad bahata i neodgovorna, sve do jednoga na obe strane.

Tko je glasao
Tko je glasao

Šuker i novčići

Nemojte protiv Šukera. On će u svakom avionu (a možda i vlaku i autobusu) drpiti po koji vrijedni novčić. Čovjek ima iskustva.

Tko je glasao

HNL

Našu ligu se može spasiti jedino tako da se svi tereni preoru, i to tako da se uprave klubova upregne u plug, pa da se onda fino posade krumpiri ili neka druga korisna kultura kao spomen obilježje na masakr nogometa koji se tu godinama vršio.
Na sav ostali folklor vezan uz nogomet u 'rvata (HNS, navijače, kladionice, "menadžere" i sivu eminenciju Mamića) treba startat đonom, da se prigodno izrazim, potrpati veliku većinu u zatvore, a ostale doživotno istjerati iz sporta. Sve amaterizirati na barem desetak godina, dati djeci da igraju i uživaju, a poslije toga vidjeti dade li se nešto profesionalno izgraditi na kako-tako zdravim temeljima.

Za kraj ove lamentacije bih priložio onu popularnu od Čorbe
http://www.youtube.com/watch?v=r95LrR2fZik

Tko je glasao

Uglavnom umjesto jednih

Uglavnom umjesto jednih mafijasa dobijamo druge mafijase.
Jedino pozitivno je to što će Šuker htio ne htio, a i po nahođenju mu to stoji na putu, pokušati podignuti ligaško natjecanje na višu razinu. Ukoliko se u sljedeća dva ciklusa ne uspijemo kvalificirati na svjetsko i europsko prvenstvo, ali u isto vrijeme udvostručimo broj gledatelja na tribinama prvoligaških natjecanja, to bi svakako trebalo biti pokazatelj dobrog rada i ja ću prvi napisati dnevnik podrške Šukeru predsjedniku.
Da bi to postigao morao bi raditi sam protiv sebe jer bi morao posloziti sustav natjecanja s ciljem dianja popularnosta a to je manje klubova i vise jakih utakmica to jest sustav od liga 10 cetverokruzno ili neka regionalna liga. Pored toga treba i detaljno financijsko konsolidiranje klubova te opostenjivanje cjelog sustava. No bojim se da Suker nije covjek za te stvari. No ono sto bi trebala biti najveca briga HNS-a je rad s mladima. Potpomaganje nogometnih skola i omasovljenje baze nogometasa te sto kvalitetniji rad s mladjim uzrastima trebao bi biti prioritet. Stvaranje uvjeta za sto kvalitetniji rad, i sto bolju selekciju stvarao bi nove igrace te ne bi morali dovoditi igrace koji niti ne znaju hrvatski jezik.

Tko je glasao

Nije Šuker za te stvari,

Nije Šuker za te stvari, svakako, ali je novi na funkciji pa ga po defaultu čeka makar brljavljenje po tome pošto se svi slažu da je to rak rana.

S mladima se manje više radi, nije n i to neki ogroman problem, doduše nikad više se neće dogoditi ono za vrijeme Jugoslavije da se svako dijete u Slavoniji promatra od strane nekog skauta i te stvari, nego su sad roditelji preuzeli primat u tome da se bave vlastitom djecom.

Problem mladih je puno dublji, tu je stvarno mafija zauzela takve pozicije da HNS tu ne može ništa bez države. Lokalni moćnici drmaju, ne samo da dijete ne može zaigrati u prvim momčadima svog uzrasta ukoliko nije dio ili cijeli patronat (budući ugovor) preuzeo lokalni moćnik, nego je i odlazak u drugu sredinu skoro pa nemoguć radi intervencija odozgo.

Jedna od kvalitetnih solucija stvarno jeste, bez pretjerivanja, ovo lignjino preoravanje...

Tko je glasao

Problem mladih je puno

Problem mladih je puno dublji, tu je stvarno mafija zauzela takve pozicije da HNS tu ne može ništa bez države. Lokalni moćnici drmaju, ne samo da dijete ne može zaigrati u prvim momčadima svog uzrasta ukoliko nije dio ili cijeli patronat (budući ugovor) preuzeo lokalni moćnik, nego je i odlazak u drugu sredinu skoro pa nemoguć radi intervencija odozgo.

I HNS je samo mafijaška filijala, tako da ne treba od njih očekivat nikakve pozitivne intervencije, dapače. A ovo da mladi ne mogu zaigrati u prvoj ako nisu sinovi odličnika koji mogu podmazati nadređene ili ako nisu pod patronatom likova poput Šoše, Sinovčića i sličnog polusvijeta je tužna istina i rak rana cijelog tog bolesnog sustava.

Tu treba napraviti radikalnu čistku, a hoće li je napraviti Jovanović ostaje za vidjeti. Sumnjam da će mu "isušivanje močvare" poći za rukom, ako se uopće upusti u to, jer bojim se da je tu u pitanju više isprazno busanje u prsa nego stvarna namjera da se nešto poduzme. Uostalom, ima on puno bitnijih i za društvo važnijih problema u svom resoru od nogometa i HNS-a. Nadajmo se da će barem te početi rješavati.

Tko je glasao

Sumnjam da će mu "isušivanje

Sumnjam da će mu "isušivanje močvare" poći za rukom, ako se uopće upusti u to, jer bojim se da je tu u pitanju više isprazno busanje u prsa nego stvarna namjera da se nešto poduzme.
Cijelo isusivanje mocvare ostalo je na pokusajima pljeskanja nekolicine komaraca. No malarija se i dalje siri bez ikakvih prepreka.
A ovo da mladi ne mogu zaigrati u prvoj ako nisu sinovi odličnika koji mogu podmazati nadređene ili ako nisu pod patronatom likova poput Šoše, Sinovčića i sličnog polusvijeta je tužna istina i rak rana cijelog tog bolesnog sustava.
Zanimljivo da u vecini sredina je situacija prilicno podjednaka.Pored toga postoji jos i dovodjenje mladih igraca koji su na stipendijama pa onda neki iznajmljuju stanove i na tome dobro zaradjuju pa su tu hranarine i slicne stvari pa novcane naknade koje cesto ti mladici niti ne vide nogo "moraju" potpisati da su primali novce ako zele dobiti profesionalni ugovor. Zato je i lakse hodati po raznim argentinama i slicnim tunguzijama u potraznji za nekim nogometasem kojem je prababa bila sa Solte ili Braca.
Sve u svemu jedni mafijaski klanovi zamijenili su druge mafijaske klanove i sve ce ostati po starom ili jos i gore jer Stimac nema nekih predispozicija za izbornika osim ako je predispozicija posjedovanje udjela u kladionici.

Tko je glasao

Sve u svemu jedni mafijaski

Sve u svemu jedni mafijaski klanovi zamijenili su druge mafijaske klanove i sve ce ostati po starom ili jos i gore jer Stimac nema nekih predispozicija za izbornika osim ako je predispozicija posjedovanje udjela u kladionici.
Za sve njih je to win-win situacija. Štimac dobija iskustvo, a tržište je takvo da mu izbornička funkcija Hrvatske garantira deceniju ili dvije dobrih ugovora, bez obzira kakav rezultat postigao. A on rezultat neće postići jer je ovaj put konkurencija za svjetsko užasna. Vjerujem da je baš ta teška skupina nagnala Mamića na ovakvo rješenje.

Mamić je za sljedeća dva ciklusa ušutkao protivnike. Štimac će izdržati najmanje cijeli mandat (ako se dobro prisjećam nikad izbornik Hrvatske nije službovao kraće od jednog mandata, neće ni ego triper poput Štimca izdržati manje), a Mamića nitko neće dirati najmanje 4 godine - Štimčev mandat i mandat onog nakon njega kojeg će on postaviti. Vuk sit, koze na broju.

Tko je glasao

Sve u svemu jedni mafijaski

Sve u svemu jedni mafijaski klanovi zamijenili su druge mafijaske klanove i sve ce ostati po starom ili jos i gore jer Stimac nema nekih predispozicija za izbornika osim ako je predispozicija posjedovanje udjela u kladionici.

Što se tiče Štimca, gledajmo to s vedrije strane, barem nećemo više morati slušati njegove sukomentatorske verbalne eskapade koje je naučio od velikog gurua Ćire.

Tko je glasao

Neću reći da nisam imao uzore

Neću reći da nisam imao uzore kad sam davao ime ovom dnevniku... :-)

Tko je glasao

Tko to još može

Eto, drago mi je da još netko prati nogomet i još više mi je drago da to itko shvaća ozbiljno. Ovdje u mojem društvu više nitko to ne prati i imali smo ozbiljnih problema odrediti kad i s kim igra Hrvatska, a da o drugim utakmicama ne govorimo.

P.S. Datumi utakmica su nam služili da znamo kad u birtijama ne urla televizor i naši rijetko netalentirani iritantni komentatori.

P.S.2. Ovo je komentatorski biser nogometne utakmice (doduše SP 2002. u J Africi)
"Ova utakmica je tako zanimljiva kao da gledate friško ofarbani zid kako se suši"

leddevet

Tko je glasao

Komentiranje utakmica i HTV

Komentiranje utakmica i HTV biseri su poseban slučaj. HTV se srozao do kraja, prva perjanica im je Drago Ćosić koji se u tandemu sa Štimcem "spremio" za našu zadnju tekmu protiv Španjolske na način da nisu znali kako nam rezultat 1:1 odgovara.

Delić i Mutić se prevrću u grobu. :(

Tko je glasao

Hvala majci, hvala ocu . . .

Ma Delić je bio navijač a ne komentator i bilo bi napokon vrijeme da ga stavimo među oriđinale gdje je uvijek i spadao.
Sportski komentator bi trebao komentirati utakmicu a ne samo baljezgati i pokušavati pogoditi ime igrača koji je dobio loptu.

leddevet

Tko je glasao

Ma da, svakako, ali im je

Ma da, svakako, ali im je spremanje za utakmice bio forte, sa strane struke su bili daleko iznad, ovakav gaf im se ne bi mogao dogoditi.

Nego, igrali su Njemačka i Koreja u SAD-u '94.-te, piči sunce, Mutić valjda popio pivu ili dvije, nema volje riječ izgovoriti.

"Klinsman, Klinsman, Klinsman, ..." - sve brže i glasnije dok ovaj prilazi šesnaestercu. Nema ga ćuti 2 minute nakon toha i oglasi se
"I to je bila dobra prilika za Južnu Koreju".
:-)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci