Tagovi

Apologeti zla

Ovo je moj odgovor na dnevnik @Scarface-a, s ispravljenim greškama koje sam uočio, i neznatno proširen.

Najprije da ukratko definiram svoju poziciju. Današnja politička usmjerenja podijelio bih ugrubo u tri grupe: regresivnu / totalitarnu ljevicu, ne-regresivnu / ne-totalitarnu ljevicu, i desnicu, s tim da između dobrog dijela desnice i regresivne / totalitarne ljevice ne postoji praktički nikakva razlika.

Moja politčka pozicija je ona ne-regresivne ljevice, ali jako dobro shvaćam da naljepnica "lijevo" ili "desno" u općem slučaju ne znači ama baš ništa. Ja promatram svakog isključivo po tome koliko je istinito i razumno ono što govori i koliko je na strani dobra a ne zla. O tome kakvu "lijevo-desnu" naljepnicu netko ima - što bi rekli Englezi: "I couldn't care less".

Koga smatram ne-regresivnom ljevicom? Na um mi najprije padaju, od poznatijih (barem u svijetu, ako ne kod nas): George Orwell, Oriana Fallaci, Richard Dawkins, Bill Maher, Pat Condell, Alan Sokal, Sam Harris, Christopher Hitchens, kapetan Paul Watson, Jane Goodall, Steve Best, Steven Wise, filozofi Peter Singer, Tom Regan, James Rachels, David Sztybel... Itd, itd.

Je li moguće da se složimo oko toga da su partizani bili pozitivci u Drugom svjetskom ratu, a ustaše negativci?

Promatrati svijet u crno-bijelim okvirima tipično je za regresivnu ljevicu. Ako su zločini "njihovi", tada ćemo ih demonizirati i uveličavati do neba, ako su zločine počinili "naši" tada ćemo ih negirati, zanemarivati ili opravdavati na sve moguće načine. I stavljati sliku jednog od najvećih zločinaca prošlog stoljeća (Staljina) u dnevnu sobu ili iznad kreveta. I opravdavati i sprdati se s tim zločinima. I tada dotičnu osobu (koja slavi zločinca - Žižeka) slaviti kao ikonu (regresivne) ljevice. Kao što je Chomski najprije negirao svjedočanstva o milijunskim masakrima Pola Pota i Crvenih Kmera, da bi kasnije idiotski za sve optužio Ameriku - Ameri su toliko uzrujali Pola Pota da je morao masakrirati milijune sunarodnjaka da se ohladi. Ima smisla!

Kad se zbroje svi zločini "ljevičara" (Staljin, Mao, Pol Pot, Čaučesku, Sjeverna Koreja, Enver Hodža) mislim da uopće nema dvojbe da višestruko kvantitativno nadmašuju desničarske zločine. Da ne govorimo da su dotični pretvorili svoje države u totalitarne, zločinačke diktature (počevši od Jugoslavije pa nadalje).

Partizani i komunistička partija također su počinili grozne zločine, i u Golom Otoku i u Bleiburgu i po svim jamama u koje su bacali "poražene snage" i njihove obitelji. I ne samo da su ih ubijali, često su ih ubijali na najgroznije načine. I reći to ne znači "izjednačavati zločine".

U mnogim aspektima zločini na Golom Otoku bili su monstruozni - ali to nije važno, njih su počinili "ljevičari" - i to je onda ok.
Uopće mi nije jasno zbog čega ne postoji ama baš nikakva komemoracija za te zločine.

Besmisleno je praviti se centraš, onaj tko je bez ideologije, tko ne ide „ni lijevo ni desno“. Jer taj ne može drugačije nego uvijek skrenuti udesno.

Upravo ovaj stav je besmislen. Čovjek otvorenog uma, istinoljubiv čovjek, ne gleda na naljepnicu, ne gleda na formu, već gleda na suštinu. Crno-bijeli svijet regresivaca čista je fikcija, fantazija.

Desnica, otkada je neovisne države Hrvatske, neprestano falsificira povijest, i nudi svoju interpretaciju iste. Ona ne prihvaća drugačiju istinu od svoje istine.

Upravo ti si onaj koji inzistira da naljepnica "lijevo" znači sve pozitivno, blistavo čisto, bez mrlje, istinito. Umjesto da govoriš o konkretnim argumentima ti govoriš jedino o veličanju političke ideologije u koju si se svrstao, i demoniziranju suprotne.

Ironija je da je tvoja politička snaga - regresivna ljevica - po mnogim aspektima danas vjerojatno najnegativnija politička snaga uopće. To je snaga koja vuče zapadni svijet u totalitarizam, neslobodu i u konačnici u orvelovsku diktaturu. I u tome ste, nažalost, već prilično daleko odmakli. To nije puzajući totalitarizam, to je kaskajući totalitarizam, s tendencijom prelaska u galop. U Hrvatskoj to možda nije toliko vidljivo, ali u Zapadnoj Europi, Americi, Kanadi itekako jest.

Vi ste snaga koja ukida (i dobrim dijelom već je ukinula) slobodu govora - čak i na sveučilištima (zainteresirani mogu pogledati što Richard Dawkins ima za reći o tome). Istinu više nije moguće govoriti bez rizika da se bude zbog toga proganjan i zatvaran! Osobno, ljude koji sprečavanju da se govori istina smatram zlim i monstruoznim! Ali to je regresivna ljevica.

Vi ste snaga koja Zapadnu Europu ubrzano islamizira (i tako pretvara u totalitarne vukojebine slične Saudijskoj Arabiji, Iranu, Egiptu i drugima). Vi ste snaga koja će dokinuti sve teško izborene vrijednosti, poput jednakosti žena, emancipacije homoseksualaca, slobode govora i mišljenja, političkog pluralizma; vi ćete dokinuti i pokret protiv ljudskog šovinizma, za prava ne-ljudskih životinja, koji je tek hvatao zamah proteklih desetljeća - zahvaljujući vama, s tim je gotovo. Vi ćete pretvoriti Zapad u mjesto s neusporedivo više patnje nego što je danas.

Richard Dawkins snimio je seriju "Neprijatelji razuma". Ali smatrati da će, primjerice, kristali nekom pomoći mada nema nikakvog znanstvenog dokaza za to, benigno je.
Istinski "neprijatelji razuma" zapravo ste vi - i vaše neprijateljstvo prema razumu nije nimalo benigno.

Vi proizvoljno blatite i bez ikakvog razloga vrijeđate kršćanske vjernike kao "klerofašiste" dok istovremeno svaku racionalnu kritiku islama kao totalitarne političke ideologije idiotski žigošete besmislenom riječju "islamofobija", ili još gore, urlate riječi poput "rasist" ili "fašist" na istinske eksperte za islam, koji su ga proučavali desetljećima, koji su napisali desetke knjiga o toj tematici, ljude s enciklopedijskim znanjem iz tog područja - kao što su Robert Spencer, Bill Warner ili Raymond Ibrahim.

Vi niste u stanju vidjeti stvari onakvima kakve jesu pa demonizirate jedinu normalnu državu na Bliskom Istoku - Izrael, falsificirate povijest i podržavate teroriste poput Hamasa (pri čemu Fatah zaista nije bitno drugačiji), te podržavate one koji žele Izrael izbrisati s lica Zemlje - jer to je njihov jedini program.

Pat Condell sažeo je vašu dijagnozu u jednom od svojih briljantnih video zapisa (a takvi su uglavnom svi): "Apologeti zla". Zaista ga vrijedi pogledati.

Ali, druže @Scarface, možda su me previše obuzele zlomisli danas. Možda bih trebao staviti kopiju Novogovora na uzglavlje i čitati ga svakodnevno prije spavanja. Ili ne bi bilo zgorega zamoliti duh druga Staljina ili voljenog vođe Kim Il Sunga za oproštaj?

Ironiju na stranu, Jamie Glazov napisao je vrlo kvalitetnu knjigu na ovu temu: "United in Hate: The Left's Romance with Tyranny and Terror". Preporučam.

Komentari

dobar

Dobar dnevnik iako se normalno s nekim stvarima ne bi baš složio (neću ulaziti u raspravu).

Želim samo reći ono što pretpostavljam i vrapci na grani znaju:
Nostalgija prema komunizmu će u Hrvatskoj nestati tek kada dovedemo ekonomiju u red, kada ljudi budu imali delo i ne budu trajno strahovali od nezaposlenosti.

Danas komunizam dobro izgleda velikom broju Hrvata jer se sjećaju (ili su čuli od roditelja) o sistemu gdje su "svi bili zaposleni" i o sistemu gdje nije bilo ugovora na određeno vrijeme. Ime sistema realno govoreći nije važno jer je jedino važna ekonomska sigurnost koje danas nema.

Broj zaposlenih 1989 godine je iznosio 1.618.204
Broj zaposlenih početkom 2015 je iznosio 1.387.337, a koliko od njih je bilo zaposleno na određeno vrijeme ?

U osnovni se slažem s dnevnikom da ljevica gura Europsku uniju i Hrvatsku u novi totalitarizam što se po meni najbolje može vidjeti u ekonomiji.

Tko je glasao

Komunizam dobro izgleda samo lopinama koji bez mozga i

rada žive na tuđoj grbači. Milanović, Josipović, Opačićka, Pupavac, Pušićka, Feniks, Bube%co... to su paraziti već generacijama, njihovi roditelji parazitirali su i pili krv narodu, oni nastavljaju i usput veličaju komunizam jer u okviru toga ne moraju biti sposobni, karakterni, vrijedni, ljudi... oni su podobni i kao takvi smrt narodu kojemu sišu krv.
Njih nema tako puno, no problem je što su umreženi i stalno se guraju i guraju jedni druge, a imaju i metode kako privući dovoljan broj glasača uhljeba, dakle uhljebe određeni broj i svi skupa parazitiraju na umirućem narodu. To je smrtonosni parazit s kojim se treba nemilosrdno boriti.

Ekonomsku sigurnost nemamo jer su nas upravo komunisti razbili, mentalitet nas je ubio. Taj mentalitet "lako ćemo", "daj proviziju", "jebeš narod", zaposli mi rođaka, kuma, ženu, sina, nećaka, nema veze što su idioti", komunističko je naslijeđe i ravnomjerno i ravnopravno je zastupljeno u svim strankama ma koliko se neke ritale da nisu takve. Na kraju se ispostavilo da su najgori karijeristi i podlaci ovi iz MOSTA, danas su upravo oni primjer komunističkog uma, uz prigodnu parolu: Nama što više vlasti i nula rada, a vama qrac od ovce pa tko dulje izdrži.

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Podmićeni ljevičari , nakaza Merkel i ostali, napadaju Europu

Merkel i ostali, od bogatih muslimanskih država podmićeni političari, napadaju Europu izbjegličkim kvotama.

Koga Merkel dovodi Nijemcima u državu, njihova je briga, ali kada isto nameće drugim državama, radi se o agresiji na te države:
http://narod.hr/eu/ceska-ne-iskljucuje-mogucnost-pravnog-postupka-protiv...

Merkelica je postala zlo ravno Hitleru.
Dok je Hitler napadao Europu vojno, ona je izdajnički napada useljavanjem rodnih fašista i širenjem islama u Europi.
To može samo Nakaza gora od Hitlera.
http://pollitika.com/pokrenuo-se-zlocinacki-merkelicin-stroj-nasilja-nad...

Tko je glasao

pošten i glup

ppetra

merkelica ima odgovornost
za njemačku državu, građane i narod
ima i nešto naivnosti, ipak je kćer pastora, a u politiku je ušla kao disident istočnonjemačkog komunističkog režima
2014, 2015, 2016, 2018
su, kao što bi slavko goldstein kazao
godine koje se ponavljaju

merkel mora spriječiti rat
raspad EU
sukob s rusijom
treći poraz njemačke u sto godina
najsigurnije je biti pošten i glup

luka

Tko je glasao

Rodnim fašsitima treba zatvoriti ulaz u Europu

Njemačka je poražena. Porazila je samu sebe prihvaćajući milijun rodnih fašista na svoje tlo. Ti ljudi žene smatraju toliko nižim bićima, prljavim bićima, da ne podnose niti protokolarno rukovanje.
Neka njima njihove vjere, ali takav rodni fašizam ne smijemo prihvaćati u svojim zemljama.
Neka njih dalje od nas.

Posebno me čudi kako žene ne prosvjeduju protiv primanja takvih ljudi. Red je da im upravo one zabrane dolazak u njihove zemlje, u njihov dom, a ne da im ispranih mozgova uručuju dobrodošlice.

Ta oni i liječnice, i političarke, i sve žene smatraju manje vrijednima, a muškarce Europe "šonjama" papučarima, mlitavcima , ..., koji su dozvolili da im niža bića budu jednako vrijedna. Zato se osjećaju superiornima i nad europskim muškarcima, zato bacaju kamenje na europske policajce.

Zašto je važnije koliko je imigranata stradalo u sukobu s makedonskom policijom? Nema reportaža o ozlijeđenim policajcima, njihovih izjava o "jadnim" imigrantima.

Spriječiti rat prihvaćanjem milijun neprijateljskih vojnika?

Ludo , zar ne!
Misliš nisu vojnici, nego civili.
Ne treba tako misliti o bijesnim muškarcima koji nasrću na europske policajce, kojittraže, a ne mole, koji zahtijevaju, umjesto da traže pomoć, koji zahtijevaju bolji život, a nisu spremni prihvatiti nikakave moralne i ostale mjere koje vrijede u društvima od kojih traže da ih prime. Našu kultiviranost oni smatraju našom blesavoćom u kojoj njihov seksualni potencijal ima neku vrijednost, jer eto svi Europljani su obični "pederi" koji ne znaju sa ženama.

Merkel se teško ogriješila o sigurnost Europljana.
Kažeš disidentica?
Ma ona je prava sljedbenica toga sustava, a ne disidentica, njihova SKOJ-evka.
Od Njemačke je napravila ono što joj mogu samo neprijatelji- pretvorila ju je u neslobodnu himeru komunističke mreže nad demokracijom.

Ona je osoba koju zazivaju rodni fašisti. Ona je osoba koja se usudila dovesti takvu opasnost za 50% europskog stanovništva. Dovela je najgore fašiste u Europu- rodne fašiste.

Jasno je da ti sa svoga muškog stanovištato ne smatraš toliko bitnom stvari, jer oni ne zadiru u tvoju osobnu slobodu, ali stavi se u obrnutu poziciju: da u Europu primamo milijune ljudi koji će tebe, tvoga sina, brata, unuka, ..., smatrati manje vrijednima, smatrati vas nedostojnima slobodnog kretanja bez pratnje neke žene iz obitelji, koji...

Ma, možeš li uopće zamisliti takav horor za sebe?
A kako onda i ti ipak prihvaćaš da obrnuto nije problem?
Ima li u tebi i njihovog osjećaja da su žene ipak manje vrijedna bića od muškaraca?

Europski muškarci, spavaju, dok im se samouzvani machomenovi s Istoka .u.če po Europi, omalovažavaju njihove žene, i dok dozvoljavaju da ih vlastite vlade pretvaraju u "pederske" zajednice kojima onda iste vlasti dovode prave muškarčine koji ne prezaju od silovanja, čim vide nezaštićeno žensko, nepokriveno šatorom i bez muške pratnje iz drugog svijeta, da im prave radnike za ugrožene kapitalistiće.

Prejadno je što europski muškarci trpe da im komunjarska "babetina" dovlači takve ljude, što su se predali, i još su se usuđivali nazivati fašistom jedinog muškarca koji je stao u obranu svoje države, ali i Europe- Viktora Orbana.

Ovdje su me ismijavali kada sam pozitivno o njemu pisala, na samom početku imigrantske krize, a sada polako na vidjelo izlazi ispravnost njegove politike.

Svim onim ženama ispranog mozga koje viču "dobrodošli" trebalo bi da ih okruže kao u Koelnu, pa neka im onda izražavaju dobrodošlicu. Uostalom upravo oni kojima daju dobrodošlicu, smatraju ih prljavima, .urvama koje su im na raspolaganju, glupačama,...da ne redam dalje- njihovo je razmišljanje pokazano širom Europe, gdje god su se pojavili.

Oprosti na stilu pisanja, ali kada se makne pozlata humanizma, europske zatupljenosti, ideologije,neslobodnih medija, ostaje samo borba za opstanak.

Do kuda ide ispiranje mozga viodljivo je što , nekada kao napredne, žene u udrugama, vrše pritiske da se rodne fašiste, koje i njih i sve žene smatraju manje vrijednima od stoke, primaju u države. Vjerojatno se radi o plaćenicama, a takve je briga samo za novac koji će dobiti.

Ovdje se ne radi o humanosti, nego o invaziji s ciljem, jednakim cilju s kojima su preci današnjih imigranta dolazili s oružjem.

A Merkelica je te pustila u Europu i zato je ta komunistička babetina teško zlo za cijelu Europu. Ona mrzi nacije i ide onom "Proleteri svih zemalja ujedinite se. Zato je agresivna prema Mađarskoj, Poljskoj, ... Hrvatskoj, jer želi unionističku, monolitnu Europu, bez nacija, multi-kulti papazjaniju.

Po mojim promišljanjima europski političari debelo su podmićeni od strane prebogatih muslimanskih vladara i boli ih briga za Europu i cijeli svijet. Imaju oni svoga Boga- novac!
Najgori neprijatelj Njemačke postala je Merkel i klika oko nje, a onda i Europe.

Trebalo je brodove na Sredozemno more, a izbjeglice kako dolaze, tako ih vraćati. Svako plovilo koje ih dovozi -pod more. I sve bi vrlo brzo stalo.

A ako kome trebaju radnici, neka preseli industriju u manje razvijene europske države, jer jedinstvo se stvara gospodarskim zajedništvom i napredkom, a ne jedinstvom s Merkeličinom glupošću i pokvarenošću.

Ovim Merkeličinim postupcima od Europe stvara se Bliski istok, novo žarište terorizma i nereda.

Tko je glasao

Ne slažem se s dosta toga,

Ne slažem se s dosta toga, ali cijenim kvalitet.

regresivnu / totalitarnu ljevicu

Ne radi se o ljevici. U pitanju je "jugoslavenska", nacionalistička, orjunaška šovinistička desnica.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Naravno @MKn, da se radi o rigidnoj nacističko-fašističkoj

jugoslavenskoj desnici. Drago mi je da si to spomenuo pa se usput uklopilo u priču o 666 pitanja koje Hlad postavi anti-reggresivu, ne bi li dokazao da anti-regressive nema veze sa nacističko-kibidabiantifa-fašističkom-orjunaškom desnicom, ali naravno da ta pitanja nije postavio i Bigulici, jer ona je dokazala da je u rangu Hitlera i Tita, a takve nema potrebe testirati

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Baš si ga nadrobil

@anti-regresive
Ponajprije ti želim dobrodošlicu na portal.
6 godina i 48 mjeseci pišem na ovom portalu nastojeći biti objektivan unatoč tome što sam umjereni ili napredni socijalist. Nikako ne mogu shvatiti da ljudi u svojim napisima dnevnicima ne prepoznaju barem trun neistine ili prikazati stanje kakvo bi željeli da
Postoji u njihovim glavama i svjetonazoru.

Vi ste snaga koja Zapadnu Europu ubrzano islamizira (i tako pretvara u totalitarne vukojebine slične Saudijskoj Arabiji, Iranu, Egiptu i drugima). Vi ste snaga koja će dokinuti sve teško izborene vrijednosti, poput jednakosti žena, emancipacije homoseksualaca, slobode govora i mišljenja, političkog pluralizma; vi ćete dokinuti i pokret protiv ljudskog šovinizma, za prava ne-ljudskih životinja, koji je tek hvatao zamah proteklih desetljeća - zahvaljujući vama, s tim je gotovo. Vi ćete pretvoriti Zapad u mjesto s neusporedivo više patnje nego što je danas.

Fantazija ljudske gluposti i neznanja. Zemlje s područja najvećih svjetskih civilizacija nazivati totalitarnim vukojebinama nije da se čovjek prekriži već da se posprdno osmjehne. Tamo je postojala civilizacija dok Isusek ni bil ni u 5.000 godišnjem planu.
I sada da te upitam po čemu si ti anti regresivan kako ti stoji u nicku?
Pa ne želiš valjda tvrditi da su desničari izborili prava koja navodiš u citiranom djelu.
Ukidanje slobode govora? Pročitaj izjave Karamarka i Hasanbegovića o slobodi govora.
Nemoj nam naturati ;

Koga smatram ne-regresivnom ljevicom? Na um mi najprije padaju, od poznatijih (barem u svijetu, ako ne kod nas): George Orwell, Oriana Fallaci, Richard Dawkins, Bill Maher, Pat Condell, Alan Sokal, Sam Harris, Christopher Hitchens, kapetan Paul Watson, Jane Goodall, Steve Best, Steven Wise, filozofi Peter Singer, Tom Regan, James Rachels, David Sztybel... Itd, itd.

Nadam se da te um ne boli previše kad su ti na njega pali toliki, dr.sc.prof i kaj ti ja znam kakve velike titule nemaju. No zanimljivi je nešto drugo. Većina njih su deklarirani ateisti i antifašisti.(Oriana Fallaci, Pat Condel, pročitaj „Sokalovu psinu“,da shvatiš parodiju tog fizičara, http://hrcak.srce.hr/20714, Richard Dawkins, profesor na Oxfordu koji ima drugačije ideje o evoluciji a nedavno je izazvao sablazan „konzervativaca“ sa člancima o pedofiliji i ostalim, samo njemu svojstvenim razmišljanjima http://www.tportal.hr/tema/?keywords=Richard+Dawkins
Paul Watson režiser , David Sztybel, Borac za prava životinja. I ostali.
Grupa ljudi koje dokazuje sve suprotno od tvoje tvrdnje.
Kad se zbroje svi zločini "ljevičara" (Staljin, Mao, Pol Pot, Čaučesku, Sjeverna Koreja, Enver Hodža). E sad molim te pokušaj navesti neke nekomunističke, desničarske barbae, zločince.
Nekoliko primjeraka tebi tako bliskih zapadnjačkih izvora.
http://www.portaloko.hr/clanak/daily-mail-utvrdio-listu-najgorih-masovni...

Gdje je tu??????
Belgijski kralj Leopold s 8-10 milijuna ubijenih Kongoanaca
Benito Musolini, Franco, Salazar, Pinochet,
Da ne nabrajam malo proguglaj.
Po mome skromnom mišljenju potpuno deplasirani, promašeni i neargumentirani odgovor na dnevnik @Scarface-a
Voli bi da te malo dohvate Golgota i ekipa. Ovako mislim da sam ispao prilično pristojan.

Tko je glasao

Golgota je nestao nakon što se izblamirao sa

onim pričama "šuška se o Crnoji", pa se ispostavilo da šuškaju velikosrpsko-antifa-retardirani mediji, no kad je vidio da je nasjeo na imbecilne priče ljevičarskih medija i apologeta zla, odmah je od srama nestao, tebi se ne može dogoditi da se zasramiš, jer srama nemaš.

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

pak si pijan?

@Laganini
Kaj morti hoćeš reči da nije bilo točno to o Crnoji?

Tko je glasao

Pak si pijan Boltek?

Golgota je nešto naškrabao o mučenju starca Srbina i pljačkanju istog, pa mu je, gle čuda, Zaphod napisao da nešto ne štima, jer je u to vrijeme Crnoja bio u Tirani, nešto. Uglavnom Golgota se odmah povukao, a ti nastavljaš jel?

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

My God,

It's Full of S(hit)ars !

Tko je glasao

Vidim da sam sebe uzdižeš

Vidim da sam sebe uzdižeš iznad "crno-bijele" ljevice, odnosno takvog razmišljanja (dio o zločinima), no upadaš u isti stereotip, samo drugog predznaka, pa te hvali rigidna desnica.

Što se žrtava tiče, ako ti se da, baci pogled na izvrstan članak kolumnista Večernjeg Borislava Ristića o Jasenovcu.

U njemu su nijanse od kojih u tvome tekstu nema ni traga.

B-52

Tko je glasao

Kad smo već kod Ristića

http://poskok.info/wp/ljevicarsko-prekrajanje-povijesti-i-unistenje-mora...

Ljevičarsko prekrajanje povijesti i uništenje moralne refleksije
Svako malo u Hrvatskoj se nekim povodom pusti medijski spin u cilju opravdanja komunističkog režima u bivšoj Jugoslaviji, obično o nekim praznicima tog nikad prežaljenog sustava. Tako je bilo i ove godine povodom obljetnice 29. studenoga, bivšeg komunističkog praznika, takozvanog Dana Republike. Na taj dan se, kao što znamo, u SFRJ obilježavao dan kada su jugoslavenski komunisti oružani otpor okupaciji zemlje proglasili za socijalističku revoluciju, čime su legitimirali uspostavljanje revolucionarne diktature.

Dakle, tim povodom je gotovo sve hrvatske portale preplavila vijest o “senzacionalnom otkriću” dvojice slovenskih sociologa, Sergeja Flerea i Rudija Klanjšeka, koji tvrde kako “Titova Jugoslavija nije bila totalitarna država”. Ta stvar je, kaže se u najavi ove senzacije, sada i “znanstveno dokazana”. Da se, međutim, ne radi ni o kakvom senzacionalnom znanstvenom otkriću, dovoljno govori i okolnost da je riječ o proširenoj verziji teksta, koji je Sergej Flere objavio još prije tri godine u jednoj znanstvenoj publikaciji u Srbiji, a koji je pisan povodom odluke Ustavnog suda Slovenije od 26. 9. 2011. da poništi odluku gradskih vlasti u Ljubljani da jednoj ulici daju naziv po Josipu Brozu Titu.

Borislav Ristić l večernji.hr

Očito da je tekst dvojice sociologa iskorišten u sasvim neznanstvene svrhe odbacivanja osude Brozove diktature kao totalitarnoga, što, doduše, nije namjera strana niti izvornom tekstu. Ovi opetovani pokušaji relativizacije kriminalnog političkog režima koji je uspostavljen u Jugoslaviji odlukama AVNOJ-a, imaju sasvim jasnu dnevnopolitičku funkciju ideološkog legitimiranja aktualnih politika u Hrvatskoj, a time i znatan utjecaj na oblikovanje naše budućnosti. Kao što kaže Orwell: “Onaj tko vlada prošlošću, vlada i budućnošću; onaj tko vlada sadanjošću, vlada i prošlošću.”

Hrvatska predstavlja ogledni primjer ambivalentnog odnosa prema totalitarnoj prošlosti. Ne samo zbog toga što smo imali tu nesreću da iskusimo zla dva totalitarna sustava, već prije svega zbog toga što je to iskustvo znatno iskrivilo našu moralnu percepciju stvarnosti. Poharana u prošlosti zlom ustaškog fašizma, kao i titoističkog komunizma, moralna reflekcija u Hrvatskoj je uzela formu moralne ucjene, koja kaže: ako si protiv komunista, onda si zacijelo ustaša; a ako si protiv ustaštva, onda si zacijelo komunist.

No, to nije cijela istina. Ova vrsta moralne ucjene funkcionira na asimetričnoj osi. Naša prirodna moralnost nema problema u osudi ustaškog režima. Režim čija je ideologija čitave narode (Srbe, Rome, Židove) htjela zbrisati s lica zemlje, doista nema ništa od moralnog sjaja, koji bi mogao obuzeti imaginaciju ljudi. Ustaški režim je poražen, a njihovi zločini objelodanjeni. Njihove žrtve su pobrojane, njihovi planovi osujećeni. Ljudima koji su ubijani kao stoka, naše sjećanje je povratilo dostojanstvo da budu upamćeni kao ljudi. Samo poremećena moralna refleksija, kojoj je stalo do šokiranja i estetike koketiranja s tamnim sjajem zla a ne do zauzimanja moralnog stava, još može slaviti ustaške zločine i ustaški režim.

Ono što našu moralnu vertikalu iskrivljuje i čini ju asimetričnom, jest okolnost da ova vrsta suočavanja sa zločinima koje je počinio komunistički režim nije bila ni približno otvorena i iskrena. U svojoj knjizi Zla kob stoljeća, francuski je povjesničar, Alain Besançon, skrenuo pažnju na tu čudnu asimetriju kojom je obilježeno naše sjećanje na zločine totalitarnih režima koji su obilježili XX stoljeće. Prema njemu, mi možemo jasno detektirati fenomen koji on naziva hipermnezijom nacizma i amnezijom komunizma. To u najvećoj mjeri vrijedi i za Hrvatsku.

Sa žrtvama komunističkog režima se ni na približan način ne postupa kao sa žrtvama ustaškog režima. Dapače, još uvijek se obilježavaju i slave praznici njihovih dželata, nerijetko i uz učešće visokih državnih zvaničnika na tim skupovima. Ideje komunističke revolucije se ugrađuju u temelje nove hrvatske državnosti pod krinkom antifašizma. Sramotna okolnost da jedan trg u Zagrebu još uvijek nosi ime po čovjeku koji je bio na čelu tog režima, smatra se sigurnom obranom od pobjede fašističkog zla, a napori da se ta moralna ljaga skine sa zagrebačkih ulica nailazi na veliki otpor institucija hrvatske države. Svako upućivanje na zločinački karakter tog sustava izazva moralni zazor o motivima i konzekvencama takvog stava. Kao da je još uvijek na snazi deviza da “komunizam nema alternativu”, pa bi osuda komunizma istovremeno značilo pristajanje uz fašizam, kao da je još uvijek na snazi ta dualistička stupica komunističkog morala.

Premda su savjest i sjećanje na žrtve jedno od osnovnih obilježja moralnosti naše kršćanske civilizacije, čini se da u slučaju žrtava komunističkog režima naše društvo nije prošlo taj test vlastite moralnosti. U slučaju komunizma, oni koji su ubijeni kao stoka, moraju ostati i zakopani kao stoka. Iako o brojevima stradalih od ruke komunističke pravde još uvijek možemo samo nagađati, njihov broj je ogroman. Ako uzmemo za svjedočanstvo izvještaj koji je, po okončanju najsnažnijeg vala revolucionarnog terora novih komunističkih vlasti, podnio prvi komunistički policajac, Aleksandar “Leka” Ranković, same brojke izazivaju jezu: “Kroz naše zatvore je prošlo između 1945. i 1951. 3,777,776 zatvorenika, dok smo likvidirali 586,000 narodnih neprijatelja.” U zemlji od 15 milijuna ljudi. To je broj žrtava koji prevazilazi i broj ustaških žrtava, a procentualno se približava broju žrtava staljinističkog terora tijekom 30 godina strahovlade u SSSR-u.

Titov komunistički režim je bio poznat kao najradikalniji čak i unutar sovjetskog lagera. Titovi partizani su, kako su gdje osvajali vlast, odmah kretali s masovnim ubojstvima i progonima. Dok su boljševici ubijali vođeni logikom traženja krivca za neuspjeh uspostave socijalizma, Tito nije čekao, nego su masovni zločini bili dio uspostave socijalističkog sustava u Jugoslaviji. Sijanjem beskrajnog terora i straha on je učvršćivao svoju vlast. Rat u Jugoslaviji nije završio 1945. Nakon obračuna s političkim neprijateljima, kreću čistke protiv svakog za koga bi se moglo pretpostaviti da ne bi pristajao uz novi režim, uglavnom pripadnicima građanske klase. Potom slijedi kolektivizacija sela i obračuni sa seljacima. Nakon toga ubilačka paranoja zahvaća i samo Partiju, pa slijede unutarpartijski obračuni.

Nakon takvog pokolja, doista nije ostalo nikoga više za ubijanje. Zavladali su masovni strah i amnezija komunističkog zla – amnezija koja traje i danas. Razglabati o tome da “Titov režim nije bio totalitaran u više od pola vijeka svoje vladavine” znači ignorirati efekte totalitarnog terora kojemu je stanovništvo komunističke Jugoslavije bilo intenzivno podvrgnuto prvih godina nakon osvajanja vlasti. To samo znači da smo i sami žrtvama te amnezije i da su efekti Titovog velikog terora još uvijek djelatni.

Zamislimo situaciju u kojoj nacisti sklapaju pakt sa Saveznicima i pobjeđuju u Drugom svjetskom ratu. Oni otkrivaju zločine koje su počinili komunisti. Većina Nijemaca ništa ne zna o holokaustu, u Hrvatskoj se ne zna ništa o Jasenovcu, tek pokoji disidentski glas na Zapadu dozvoljava da se nazru razmjeri uništenja, ali i oni vrlo brzo bivaju ušutkani, a njihovi nalazi relativizirani ukazivanjem na razmjere zla koje su počinili komunisti. U poraću, nakon normaliziranja sustava, Hitler, Mussolini i Pavelić zadržavaju svoju karizmu ratnih pobjednika, ali zbog imperativa efikasnog funkcioniranja sustava moraju vlast predavati partijskoj i državnoj birokraciji. Time sustav zahvaćaju centripetalne sile i totalitarni pritisak slabi. Pojavljuju se čak i disidentski glasovi unutar samog pokreta, frakcije unutar Partije, pjesnici i pisci i dalje pišu, ponekad usvajajući i estetike koje nisu u skladu s nacističkom dogmom, krenula je normalizacija sustava pritisnuta silama života…

Na kraju se taj sustav nacističke Nove Europe ruši pod pritiskom unutarnjih slabosti. Ponovno se uvodi kapitalistički sustav i liberalna demokracija, nestaje jednopartijski sustav i osnivaju se nove stranke, postoji sloboda tiska, itd. Međutim, to su već dvije-tri generacije odgojene u fašističkom sustavu. Mnogi od njih, njihovi očevi i djedovi, bili su funkcioneri u fašističkom sustavu, pa prirodno na taj sustav gledaju s blagonaklonošću, žale za izgubljenom mladošću, sustavom u kome se znao red i za izgubljenim idealima. Što bismo, na kraju tog misaonog eksperimenta rekli kada bi se pojavio članak koji potpisuje bivši visoki službenik fašističkog režima, sada ugledni znanstveni djelatnik, u kome on prosvjeduje što se u Leibachu, nekadašnjoj Ljubljani, ne dozvoljava gradskim vlastima da ulicu imenuju po Adolfu Hitleru, s obrazloženjem da “Hitlerov režim nije bio totalitaran”? I što bismo rekli kada bi u demokratskoj Hrvatskoj, u kojoj bi jedan trg još uvijek nosio ime poglavnika Ante Pavelića, mišljenje tog slovenskog znanstvenika 10. travnja prenijeli svi mediji kao kakvo senzacionalno znanstveno otkriće?

Vjerojatno bi reakcije bile mlake i s prešutnim odobravanjem moralne većine, kao rezultat dugotrajne totalitarne pedagogije laži, kao što je to bio slučaj i s ovim naknadnim i opetovanim medijskim spinom povodom 29. studenoga ove godine. Naša moralna percepcija stvarnosti je uveliko iskrivljena i još uvijek oblikovana totalitarnim naslijeđem komunističkog režima. Mimo broja ubijenih i komunističkih statistika užasa, mimo političkih i ekonomskih disfunkcionalnosti izazvanih teškim naslijeđem bivšeg totalitarnog sustava, nesposobnost za normalnu moralnu percepciju zločina vjerojatno je najteže i najpogubnije naslijeđe totalitarnog komunističkog režima, jer naša neprevladana prošlost određuje i našu budućnost. Amnezija komunističkog zla je ključni sastojak iskrivljene moralne percepcije naše stvarnosti, a time i izvor svih teškoća koje Hrvatska ima da bi se uspostavila kao normalna pravna država, tržišna ekonomija i parlamentarna demokracija.

sve dobro...

Tko je glasao

Vidim da se uopće ne osvrćeš

Vidim da se uopće ne osvrćeš na temu i ono što sam napisao pa nisam ni pročitao što je sve udrobljeno u taj trolerski komentar.

Ali ako ipak imaš nešto pametno reći u vezi mog komentara, i licitiranju žrtvama Jasenovca, u nastavku ću rado pročitati.

B-52

Tko je glasao

LMAO

Ovo ti nije trebalo :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Sva sreća da komentari nisu

Sva sreća da komentari nisu na @sm-ovom dnevniku, jer taj odmah sve što mu se ne sviđa stavlja u spam.
Navike iz komunjarske prošlosti i sadašnjosti- sve što nije u skladu s ideologijom kojoj pripada, treba maknuti.

Tko je glasao

pozoveš se na Ristića @sm

a onda ga proglasiš trolerom....sve gore je samo njegov osvrt na poricanje komunističkih zločina.

Eto viš kako ste zapravo bez prave argumentacije. Toliko je jednostavno vas kvasiljeve uhvatiti u raskoraku.

sve dobro...

Tko je glasao

Nije on troler nego

Nije on troler nego ti.

Umjesto da raspravljaš o tekstu koji sam dao, a izravno je vezan uz temu, ti trolaš guranjem nekakvog drugog, o sasma drugoj temi.

No to je već uobičajeno za trolove, svi znamo, jer oni ni ne teže suvislo raspravljati.

B-52

Tko je glasao

a ti barem šuti

sm

bolje bi bilo,
na razini taktike,
barem kao zabranjeno pušenje
da ne odgovaraš na upise koji te potpuno obaraju
ovako uistinu ispadaš jadan

drži se svojih dnevnika
i sve što ti se ne sviđa pospremi u spam

drvosjek ti je odgovorio istim načinom

luka

Tko je glasao

e jebiga @sm

ja mislio da je tekst o ustašama i partizanima, hehe..pa ti se pozvao na Ristića i ja istog autora nešto linkao i kopirao..uredno naveo ...

tekst nije moj...

Ristić očito ide s tezom da su sva zla jednostavno zla i da nema dobrog zla.

Ti i takvi poput tebe ne priznajete komunističke zločine i samo u tome je problem.

Četnicima paše da je opravdano bilo ubijati Hrvate. Proglasiš ih ustašama i...kolji.

Jigošljamerima koji glume ljevicu, e oni se bore za ljepšu prošlost Mirka i Slavka.

sve dobro...

Tko je glasao

Jadniče, smb, ispao si totalni idiot i dalje nemaš srama

i karaktera i nastavljaš trolati. Ti si stvarno jebeno glup troler i koliko god da ti plaćaju previše je, jer se sad sigurno i svi tvoji zacenjuju od smijeha kako si ispao budala. Meni te samo žao, jer ovo što ti sebi radiš ljudsko biće ne zaslužuje. hehe

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Drago mi je sto si objavio dnevnik

Ne obaziri se na ove predtavnike regresivne totalitarne ljevice.

Za ovu vrstu ljevičara:

    "Ljevičari su danas sinonim za bjesnoću, agresiju, vrijeđanja, nekulturu, histeriju, petu kolonu vlastitih država i sinonim za opasnost po Europu i europske narode!"
    "Smrt komunizmu, sloboda narodu!"

Tko je glasao

ne-regresivna ljevica ?

Moja politička pozicija je ona ne-regresivne ljevice...
što je ne-regresivna ljevica? uz dužno poštovanje prema trudu koji si uložio u pisanje dnevnika, bilo bi mnogo jasnije da si precizniji oko političke pozicije ne -regresivne ljevice. Nazivi i imena i ovako ne znače ništa, ako ih sam ne obrazložiš.
Kakve su tvoje pozicije što se tiče države i društva, liberalne demokracije, oblika vlasništva, funkcioniranja države, korporacija, privatizacije, javnog dobra, kolektivnog vlasništva i poduzetništva, odnosa rada i kapitala, nevladinog sektora, politike oskudice ili fiskalnih ekspanzije, Europske unije, eurozone, schengenske zone, podjele vlasti itd ?

Tko je glasao

Loš ti je vic

A na tragu je onoga o profesoru koji je uredno pitao na ispitu koliko je ljudi stradalo u Nagasakiju i Hirošimi, uz uvjet da mu daju 500 eura, a kad je došao student bez 500 eura profesor ga isto upita, kad mu ovaj točno odgovori, profesor dreknu: "A imena kolega, znate li sva ta imena?"

Tako i ti sa ovim pitanjima od pola kilometra. Daj mi samo reci jel' ovo važi za sve zborištare, jesu se svi očitovali po svim mogućim pitanjima, te tako sebi osigurali status ljevičara, isto važi i za desnicu, ili je ovo smiješan i primitivan presedan s ciljem odstranjivanja anti-regressiva?

Jesi postavio Bigulici ova pitanja, ili je ona po defaultu krvnih zrnaca rođeni ljevičar pa se ne mora i nije nikad očitovala po svih 666 točaka koje ti mudro postavi?

I da, molim te objasni mi što tebe kvalificira da odlučuješ tko je porijeklom ljevičar, a tko to mora dokazivati pisanjem 666 tomova knjižurina?

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Lijevo desno nigjde glavnog stana

Vjerujem da bi Dnevno.hr vrlo rado objavilo ovakav tekst, odmah uz tekst Zrinke K.

leddevet

Tko je glasao

Gang of four

Bilo bi zanimljivo otkriti što je nađeno toliko pogrešnog u mojem gornjem upisu da sam zaslužio minus, da li je razlog kvaliteta ovog dnevnika ili kvaliteta dnevno.hr ili kvaliteta Zrnike K. ili zato što je u jednoj relativno jednostavnoj rečenici prepoznata komunističko-kominternovska-jugošljamerska-udbaško-oznaška-pederoliberalna namjera autora ili je jedini razlog što je to napisao L9?

P.S. Laganini, ovo se ne odnosi na tebe jer me tvoje mišljenje ni najmanje ne zanima, iako me zapravo ne zanima niti tvoje mišljenje ppetra, niti tvoje mišljenje Skviki, niti tvoje mišljenje trešćice. Zapravo ovo je bilo samo retoričko pitanje s ciljem da pokaže koliki ste jadnici.

四人帮 (Gang of Four)

leddevet

Tko je glasao

Ti si toliko iskrivljen da ni sam ne znaš što sve s tobom

nije u redu, a onda smo mi krivi zbog tvoje nesreće.

Opusti se, uzmi pilulu.

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

2,0 DM/kg

Lagani, ajde se ne trudi uzalud, ta rekoh da me tvoje mišljenje ne zanima iz vrlo jednostavnog razloga što imanje mišljenja, makar i krivog, implicira i imanje mozga što kod tebe nije slučaj, a ako ipak mozak postoji očito da nije spojen i slijedno toga se svodi na prethodno rečeno.

P.S. ako ipak imaš mozak, iako je to mala vjerojatnost, vjerujem da bi ga mogao dobro prodati s napomenom: glanc novi, neupotrebljavan!

leddevet

Tko je glasao

Nisi uzeo pilulu Papak9

Hm, ne valja ti to, ne možeš ovako da funkcioneš, jel bre Papak9? hh

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci