Tagovi

Antonio Di Pietro (2)

Javivši se kurtoazno nekidan na blog kolege Antuna Petrovića (Antonia di Pietra), zamolio sam ga za nekoliko riječi za blogere Pollitika Bloga; ne očekujući neku reakciju, više da testiram njegovu blogovsku otvorenost. Ugodno sam se iznenadio našavši sljedeću poruku na svome mailingu:

Sent: Wednesday, January 24, 2007 3:07 PM
Subject: R: http://pollitika.com/antonio-di-pietro-moj-idol
Dear Friends
Thank you for giving me trust and substain. What me and my party are trying to do in the Italian government is to put at the centre of the agenda, together with the normal political business, the moral question. Just like I tryied to demonstrate years ago with Mani Pulite, the question is: do we have to serve the citizens, their needs, or do we have to just gain power and rule? I think that the first is the right way. If we don't understand this, corruption and malevolence will always be the result of our actions.
To pursue this goal, trasparency is the element with which I wanted to show my electors the kind of work I do, how I do it and why and the internet and my blog are the means through which I communicate with them. Up to now I am really satisfied of how the things are going, even if my government, particularly on the side of Justice, must still do a lot of efforts to distinguish itself from the past, from Berlusconi's system, from the illegal practices that are still part of a certain Italian mentality. It will be a hard job but we won't give up, as we have always did.
Best regards
Antonio Di Pietro

Slobodnim prijevodom bi to značilo:

Dragi prijatelji,
Hvala za povjerenje i podršku. Ono što ja i moja stranka pokušavamo u Talijanskoj vladi jest, uz redovito političko djelovanje, stavljanje u centar vladinog programa rada pitanje morala. Upravo kao što sam to pokušavao demonstrirati prijašnjih godina s Mani Pulite, pitanje jest: da li mi trebamo služiti građanima, njihovim potrebama, ili tek trebamo zadobiti moć i vlast? Smatram da je ono prvo pravi put! Ako to ne shvaćamo, korupcija i zlonamjernost će uvijek biti rezultat našeg djelovanja.
Da bismo ostvarili taj cilj, transparentnost je onaj element pomoću kojeg želim pokazati mojim biračima narav moga rada, kako i zašto to činim, a Internet i moj blog su sredstva s kojima komuniciram s njima.
Do sada sam stvarno zadovoljan kako se stvari odvijaju, mada moja vlada , posebice kod pravosuđa, još mora mnogo toga učiniti kako bi se distancirala od prošlosti, od Berlusconijevog sustava, od nezakonite prakse koja je još uvijek izvjesnim dijelom prisutna u talijanskom mentalitetu. Bit će to težak posao, ali se nećemo predati, kao što nikada nismo.
Najbolji pozdravi
Antonio Di Pietro

Čisto kao kuriozum, a možda i sugestiju našem cijenjenom kolegi blogeru Lesaru da nagovori neke od onih iz izvršne vlasti da se "isele" iz svoje kule bjelokosne i izlože svojim biračima na isti način kao jedan talijanski Ministar.

Posebice mi je interesantna ova opaska o Berlusconiju kao pojavi. Neki su se zaista trudili ga kopirati u hrvatske uvjete, i ta pojava je i u Hrvatskoj uzela dubokog korjena, ne samo u strukturama vlasti nego dobrim dijelom se ukotvila i hrvatski mentalitet kao "normalna" pojava. Toliko "normalna" da je alarmirala i samog kardinala Bozanića.

I ne bismo trebali previše oklijevati i otezati jer su neki od nasih susjeda "gori" od nas, dobrano nas prestigli - kao što je rumunjski primjer.

Komentari

Sjajno da se javio i

Sjajno da se javio i odgovorio. Njegov site mi je vec dugo na listi preporucenih linkova. Kao i cijeli slucaj Manipulite, na engleskom. Ne znam zasto nasi politicari nisu u stanju pozvati u pomoc nekog iz Europe tko dokazano ZNA, kako se rijesava problem korupcije. Izgleda da je lakse dovesti i preplatiti ( najcesce) nekog nogometasa. Dok se god ovdje dozvoljava neustavni i privilegirani polozaj politicara sa neustavnim mirovinama, placama i imunitetima, a dok se sve pokriva laznim izborom izedju crvenih i crnih, ovdje nece zazivjeti politika shvacena kao javni servis. Onima koji te politicare na kraju i - placaju.

Tko je glasao

Ne želim sebi dozvoliti da

Ne želim sebi dozvoliti da potonem u paranoju, ali mislim da je ovo što se nama događa se duboko uselilo u naš mentalitet, što pojačava odgovornost ljudi od savjesti i s osjećajem morala u građanskoj akciji kad jalove državne institucije to ne mogu preokrenuti.

Ovako duboko prodiranje i ugrađivanje nemorala u mentalitet je došlo:

Najprije radi negativne selekcije "kadrova" (koji su radi vlastitih krivih nasađenosti već od prije imali problema s osobnom promocijom koju su poslije promjena kapitalizirali kao političko proganjanje a time i bonus u novoj vlasti).

Drugo, jer je sada već stvoren i učvršćen neobično nastran sustav, koji funkcionira ne na idealima i ideologiji nego na interesnoj uvjetovanosti (što sam sarkastično opisao u Monadama i Sfinga na vrlu piramide).

Treće i najgore, nije HDZ jedini koji je stvorio "monadologiju" u praksi nego i sve druge naše stranke, a to ukazuje da je bolest političkog sustava vrlo blizu onog u Italiji (u vremenima Di Pietrovi Mani Pulite), kad se raspao bivši sustav na europskim parlamentarnim tradicijama (naime klasični raspon od komunista prema socijalistima, preko demokršćana do profašista), kad si stvorene su razne Masline, Lige i sl. što je dezorjentiralo talijankse glasače i dovelo do bolesne pojave Berlusconizma.

Ono što treba priznati, jest da je u talijanskom društvo moralizam kao politički projekt se konkretizirao i ustvario odnio praktičnu pobjedu, i da se stvari kreću za njih povoljno u gospodarskom i političkom smislu. Zamisli dokle? Ovaj Di Pietro je nekidan u jednoj dobroćudnoj krizi oko Zakona o skraćivanjima rokova zastara knjigovodstvenih prekršaja, gdje je netko smuljao proceduru donošenja promjena zakona, pa je Di Pietro od Prodija zatražio tematski sjednicu Vijeća ministara dakle Vlade s jednom jedinom točkom dnevnog reda: ugrađivanje moralnih principa u politiku praksu! Ma zamislimo koja bi to osoba u vvladi HDZ-a ili sutra neke druge uopće postaviti ??

P.S.

Nisam zaboravio ono o turizmu, malo spremam ideje da se uobliče ali ću dati poseban komentir gdje i kako vidim problem ACI jai ostalih državnih priča.

Tko je glasao

Veza s Berlusconijem - bio

Veza s Berlusconijem - bio sam prisutan kad je na prošloj predizbornoj kampanji Sanader na jednome skupu najveći dio govora potrošio na prepričavanje svog razgovora s njim, tek toliko da pokaže svojim slušačima kako on, eto, ćakula s najvećim svjetskim državnicima, a stranačke gakolege odslušale razjapljenih usta i sa zaljubljenim pogledima. I onda se mi nadamo nekom hrvatskom di Pietru... Dajmo čovjeku državljanstvo, sigurno će od njega biti više koristi nego od Da Silve i Ettoa

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci