Tagovi

Antiinflacijske mjere: Premijer Ivo Sanader (opet) u ništa!

Famozno Sanaderovo povjerenstvo za praćenje cijena (ili kako to Milanović voli nazivati povjerenstvom za praćenje bure i kiše) slavodobitno je objavilo rezultate svojeg rada. Točnije, sam Ivo Sanader odlučio je priopćiti hrvatskoj javnosti rezultate rada. Cijene kruha, mlijeka i ulja smanjuju se od 8 do 12 posto! Hura! I ne samo to, cijene energenata neće rasti cijelih 6 mjeseci! Što će biti nakon 6 mjeseci, nitko ne zna.

No sad se vratimo u zbilju i pogledajmo koliko će to jedna osoba uštedjeti mjesečno. Kruh pojeftinjuje za 0,61 Kn, mlijeko za 0,60 Kn i ulje za 1,90 Kn. Dakle mjesečno će osoba potrošiti manje, pod pretpostavkom da kupuje litru mlijeka i jedan kruh dnevno; 30×0,61 + 30×0,60 = 36,30 Kn! Ali to nije sve… tu je još i ulje. Koliko ono čovjek potroši litara ulja mjesečno? Litru? Dvije? Neka je pet! 5×1,90 = 9,5 Kn. Kad to sve zbrojim, dolazimo do podatka da će osoba mjesečno uštedjeti čak nevjerojatnih 45,80 Kn! Taj iznos sigurno će zaustaviti inflacijsku spiralu.

Istina je na žalost sasvim drukčija. Ovakve vatrogasne mjere sigurno neće pridonijeti zaustavljanju inflacije, jer inflaciju ne generiraju kruh, mlijeko i ulje, već cjelokupni rast cijena. Zadržavanje cijena ovih namirnica jedino može biti od koristi onim najsiromašnijim slojevima kojima je i 50 Kn mjesečno velik izdatak. Ali to nije antiinflacijska mjera, već najobičnija socijalna mjera, koja čak nije ni pravedna, jer će i oni koji imaju novaca plaćati manje.

No Sanader ne staje samo na vraćanju tih 50 Kn građanima, već ide i dalje! Tako će se ministar Šuker sastati s bankama kako bi razgovarali o pitanju rasta kamatnih stopa. Što mislite koliko će banke uvažiti Šukerove vapaje da se kamatne stope smanje, a da im za uzvrat ne nudi ništa, dok mjere HNB-a tjeraju banke da povisuju kamate, a sve u cilju zaustavljanja zaduživanja građana?

Još jednom pokazuje se da HDZ-ova vlada pod vodstvom Ive Sanadera nema odgovore za probleme (ili kako to Sanader voli nazivati „izazove“) Hrvatske posrnule ekonomije. Umjesto da se donesu konkretne mjere kao što su smanjenje trošarina, poreza ili raznih doprinosa (što se naravno nitko ne usudi jer nitko iz HDZ-a nije dovoljno kvalificiran čak niti napraviti kvalitetnu simulaciju posljedica takvih poteza; prisjetimo se samo predizbornih obećanja iz 2003. kada je Šuker lupetao da će smanjiti PDV jer će poboljšati naplatu), Vlada RH odlučila je gurati glavu u pijesak još dublje i populističkim istupima prodavati javnosti muda pod bubrege, pa dokle ide, ide…

Spomenimo još ovdje i jednu zanimljivost iz Zagrebačkog gradskog poglavarstva, koje je ovih dana posebno na meti sindikata zbog urnebesnih poskupljenja u Zagrebu. Naime, kako bi se gradsko poglavarstvo solidariziralo s građanima Zagreba, ovih dana pročelnici Davor Jelavić i Ladislav Prežigalo odmaraju se negdje na Kubi, naravno o trošak građana grada Zagreba. Kako tamo ne bi bili usamljeni sa sobom su poveli i tajnice, a još im se priključio i neodređen broj gradskih dužnosnika koji su se odlučili ovih dana otvoriti bolovanje.

cnn.blog.hr

Komentari

marin držić "još jednom

marin držić

"još jednom pokazuje se da HDZ-ova vlada pod vodstvom Ive Sanadera nema odgovore za probleme"

skoro je notorno ovo što u dnevniku piše i posve je istinito, jer svi moji bližnji u našim malim životima ovo političko vrijeme hadezeja osjećamo kao gubitak vremena i standarda uz svekoliki energetski pad.

no ne živi čovjek samo o kruhu.
naime, brine me što su mediji koji su dostupni većini stanovništva nevjerojatno kontrolirani od big iwo jime
već nekoliko dana znam da se osim proklamacija neodgovorne i nesposobne vlade o zamrznuću cijena, definitivno zamrzavaju i pregovori o ulasku hrvatske u eu
to znači da smo i nadalje u ovoj našoj maloj zemlji u raljama iwo jime i nijemih štrumfova u vladi, na neodređeno vrijeme

treba mu napokon poslati poruku - iwo jima, please, look at prodi in italy and via - nigdje ne piše da hrvatsku naciju moraš ugrožavati 4 godine

neka to radije bude 4 mjeseca i sretan ti put
Las Vegas je sasvim ok mjesto, pa se kockaj i ruletiraj sa svojim životom,
ostavi naše

marin držić

Tko je glasao

I onda će govoriti da je

I onda će govoriti da je HDZ konzervativna stranka??? Gdje je nestalo slobodno tržište, kao temelj konzervativizma. HDZ je prepun bivših komunjara, pa valjda zato stalno forsiraju elemente planske ekonomije i socijale. S tako širokom lepezom stavova, ideologija i "programa", Hrvatskoj stvarno ni ne treba višestranačje.

Tko je glasao

S tako širokom lepezom

S tako širokom lepezom stavova, ideologija i "programa", Hrvatskoj stvarno ni ne treba višestranačje.

... a ne trebaju nam ni neprijatelji!

Napisao sam ovo kao prvo što mi je palo na pamet nakon gornje rečenice želeći se malo našaliti, ali ne znam koji znak staviti na kraju: :-) ili :-( ...

Tko je glasao

Svejedno je koji znak

Svejedno je koji znak stvaiš. Najveći su naši neprijatelji - mi sami (dokazano u psihologiji).

Tko je glasao

Eto, ipak je drugarica Mira

Eto, ipak je drugarica Mira u školi bila u pravu: socijalizam i planska ekonomija pobjeđuju!!!

Imamo socijalističkog premijera, birokracija se množi, mediji su pod kontrolom, vođa je neprikosnoven, moramo biti stalno na oprezu zbog vanjskih i unutarnjih neprijatelja... Da nema kompjutera i novih automobila, te vjeronauka u školama, pomislio bih da smo u vremeplovu i da smo se vratili u 70'-te i 80'-te...

Naravno da ove populističke mjere - u kojima se još uvijek dr.Ivo pojavljuje kao spasioc i mediji to spremno gutaju - nemaju nikakve veze sa suštinom problema. "Stanje nacije", odnosno ekonomsko okružje je u jadnom stanju: visoki troškovi regulative, skupa birokracija, neefikasno sudstvo, nizak rast produktivnosti, korupcija - sve su to stvari koje naš "spasioc" ne rješava nego potiče (pa sad kao daje ultimatume ministrici Lovrin, što je smiješno jer je pitanje što uopće ta žena radi tamo, kao što je i bilo pitanje kako je uopće Kirin POSTAO ministar, ali priprema se teren da još jedno žrtveno janje spržimo i skrenemo pažnju...). Jerbo, znamo, za sve ovo kriv je netko drugi...

Tko je glasao

Sličnosti s Milkom su i

Sličnosti s Milkom su i faze, nakon burnog naprijed punim jedrima i sa što više milijardi nagli obrat u stezanje. Zatim, oni što su tražili još i govorili nedovoljno sada u obratu. Zatim, zbunjeni tehnomenadžeri i neki ih šutiraju sa zapovjednog mosta i iz kombinacija (Čačić, Kuštrak, Žuvanić, Škegro ...) a socijaldemokrat Jurčić brine umjesto njih za makroekonomiju i umjesto za narod.

Ili sumarno, sve naopako a kao logično, a ponavljanje lekcije kao u doba Milke i tko zna koji put.

Tko je glasao

Jadan smo i glup narod ,

Jadan smo i glup narod , udarne vjesti u najgledanijim vjestima su takava protuinflatorna postignuća da se pitaš zar smo stvarno svi toliko zabrijali da nas sve zajedno toliko omalovažavaju, sranja koja smo morali slušati kroz kampanjau, takva količina demagogije još i možeš nekako opravdati natjecateljskom atmosferom, ali meni se to više ne sluša meni je pun kufer svih ovih hadezeovskih sranja, vrijeme je da se ujedine sve mudre i poštene glave i da najurimo na slijedećim izborima lopove, kriminalce, nepoštenjake bandite, licemjere demagoge, varalice svake vrste. DOSTA JE ovog hadezeovskog silovanja .

Tko je glasao

Mi smo sasvim običan,

Mi smo sasvim običan, prosječan europski narod. Ništa bolji niti lošiji od recimo Španjolaca, Turaka ili Engleza.
Naš je problem u tome što u cijeloj svojoj povijesti (a posebno novijoj) nismo imali nijednog narodnog tribuna. Čovjeka koji bi napravio taj VELIKI KORAK za svoj narod.
Imali smo i još uvijek imamo samo narodne - manipulatore.

# Kad ljubav postane zapovijed, mržnja može postati užitak.

# Kad ljubav postane zapovijed, mržnja može postati užitak.

Tko je glasao

Znas sta, nije toliko

Znas sta, nije toliko problem u "glupom narodu" koliko je problem sto imamo preuranjene, ali i stalne povike kave upravo iznosis pa onda oni ostanu niskorisni i kad su opravdani i kad nisu. Razvije se tolerancija na budalaste povike i vese niko ne trza. To ne znaci da je narod glup vec stalni povici.

Tko je glasao

Tako će se ministar Šuker

Tako će se ministar Šuker sastati s bankama kako bi razgovarali o pitanju rasta kamatnih stopa. Što mislite koliko će banke uvažiti Šukerove vapaje da se kamatne stope smanje, a da im za uzvrat ne nudi ništa, dok mjere HNB-a tjeraju banke da povisuju kamate, a sve u cilju zaustavljanja zaduživanja građana?
Zapravo je ovo jedna vrlo opasna situacija ! Sanader (HDZ) se voli razmetati onim što nije njegovo osobno a nad čim ima, odnosno mu je data kontrola (suvišno je spominjati primjere poput ZERPa, HTa, itd.).

Jednog dana će pristići račun na naplatu "svima" a za koji najvjerojatnije nećemo ni znati.

PS Razmetanje se da primjeniti i na mnoge ostale hrvatske političare. Korisno je pogledati definiciju riječi "hapanje", "tko je jamio,...", itd.

Tko je glasao

Eh da nije tog ultimate

Eh da nije tog ultimate imperativa popljuvati HDZovu Vladu i sve s tim u svezi mozda bi i mogli nesto korisnije popricati i zahvatiti. Ovako smo osudeni usmjeravati paznju na ne toliko bitne koliko zvucne detalje po kojima se moze lupetati do vijeka.
He he koliko mi se cini ti si predvidao ovo:
Ivo je čitav igrokaz fino osmislio. Osnujemo povjerenstvo. Dok se ono pokrene prođe mjesec dana. Zatim to povjerenstvo mora utvrditi činjenice. To je još par mjeseci. Kad se konačno utvrdi ono što već svi znaju, da rast plaća ne prati rast cijene, ode još par mjeseci. Zatim slijedi predlaganje mjera, usuglašavanje i beskonačni sastanci o tome što je ostvarivo, a što nije… i tu je već otišlo najmanje godinu dana. I sve kockice su posložene, samo jedna fali… za sad.. pristanak najvećeg sindikata da igra kako Ivo kaže. http://pollitika.com/povjerenstvo-za-nadziranje-plinova-u-sabornici
Dok su ove mjere ipak nesto konkretno pa koliko god se ti trudio sad banalizirati 50kn ustede.
Ne samo to, loptica je vrlo simpaticno prebacena na komunalca Bandica kojemu su jucer sindikalni povjerenici pjevali pod prozorom. S obzirom da se sprema veliki prosvjed da ne kazem demonstracije mogle bi one zavrsiti pod Bandicevim dvorima.

Tko je glasao

Pa ti koraci su upravo dokaz

Pa ti koraci su upravo dokaz koliko velikim koracima se ide. To nisu antiinflacijske mjere i to je ono što je bitno, a ne hoće li ostati 50 Kn više ljudima u džepu na kruhu, mlijeku i ulju. Na ovaj način tih 50 Kn ne da neće ostati, nego će odletjeti još nekoliko puta toliko u vidu podizanja drugih cijena. Najobičnije mazanje očiju javnosti.

Kao, dat ćemo ovdje ljudima 50 Kn nazad, ali ćemo im uzeti na drugom mjestu 5 × toliko.

Tko je glasao

To nisu antiinflacijske

To nisu antiinflacijske mjere i to je ono što je bitno a sto jesu? Ti si iznio da ocekujes odugovlacenje, a nista nisi rekao sto bi to bile antiiflacijske mjere koje bi te zadovoljile i usrecile. Sto je najcrnje i neki opozicijski lideri u prvom redu Milanovic su takoder isli u tom smjeru: To je kao povjerenstvo za praćenje bure i kiše. Ako nam uopće treba povjerenstvo, treba nam ono za zaštitu od bure i uklanjanje od kiše,” . A to je nista nego posprdno uvjeravanje javnosti da se nista nece dogoditi. Medutim ipak se nesto dogada. Cak stovise nesudeni premijer Jurcic uspio je u istom dahu dometnuti i ovo:
Sada je osnovni cilj sačuvati makroekonomsku stabilnost uspostavljenu 2002. godine, dovedenu u pitanje destabiliziranjem cijena,... sto ipak znaci da je stidljivo ili ne makroekonomska stabilnost ipak vazna stvar.
Bas u to vrijeme SDP je pokusavao stati na celo sindikalne kolone, a sada bi mogao postati cilj te sindikalne jer je jedini koji nije nista ucinio SDP u Zg kojeg je Milanovic poceo opravdavati.
Sada vec slijedi SDP tecaj dogovorne ekonomije s kojim ce se sad opet pljuvati na Vladu.

Tko je glasao

Zar vlada ne provodi

Zar vlada ne provodi dogovornu i dohodobnu ekonomiju već s ovim krasnim dogovorom. Mislim da i po kadru i po djelovanju mogu držati oni SDP-u i svima nama predavanje o dogovornoj ekonomiji. Već je barem pet puta ponovljeno ovdje u komentarima koliko ove mjere asociraju na mjere SIV-a s početka i sredine'89-ih.
Da li u ijednoj ekonomskoj teoriji, osim kardeljevoj, postoji ekonomska mjera koja predviđa dogovor vlade, proizvođača i trgovaca oko cijene nečega, bilo čega. Nisam ekonomist, ali koliko pratim te stvari, sve su mjere nekako indirektne da se utječe na tržište.
Kamatnim stopama svugdje u svijetu, pa valjda i kod nas upravlja centralna monetarna vlast HNB. I šta sad Šuki ima pričat s bankarima. Prijetiti ima da će im malo temeljitije pregladati porezne kartice što bankovne, što privatne, ako ne smanje kamatne stope? Nije li to onda korupcija, iznuda i kriminalno djelo? Gdje je tu opet sloboda tržišta?
Ova vlada se deklarirala za slobodno tržište, i to je glavni postulat njihove ekonomske politike. Slobodno tržište je nužan uvjet za ulazak u EU. Da li ova odluka oslikava slobodno tržište? Posljedice će biti da će inflacija nakon ovih neekonomskih mjera još jače buknuti, a zbog pritisakana banke, i ono malo investicijskog kapitala će se povući.

Tko je glasao

Ova vlada se deklarirala za

Ova vlada se deklarirala za slobodno tržište, i to je glavni postulat njihove ekonomske politike. Slobodno tržište je nužan uvjet za ulazak u EU. Da li ova odluka oslikava slobodno tržište?

Bush je pripremio 100 milijardi dolara za intervenciju kako bi ustabilili situaciju. Pa optuži i njega onda za plansku ekonomiju.
Osim toga Bush je također odaslao molbu da se razmotre mjere kako pomoći ljudima koji su nastradali u problemima s kreditima za kuće, otprilke isto kao što je Šuker rekao da će porazgovarati s bankama oko kamata na kredite...

Ono što vaš sve mući ovdje nije da li Sanader tu krši koji postulat slobodnog tržišta itd, već zato što ste osjetili da će na kraju svega prikupiti političke bodove, da sindikati neće na ulicu itd. I sad vas to brine jer će narod reći "dobro je to Ivo napravio, eto pojeftinilo ulje". A vaš jadni Zoran Zmijske oči Milanović ne bi imao pojima koga nazvati a kamoli da organizira ovakvu operaciju

p.s.
uskoro će 8 mjeseci od kada je Zoki dobio na posudbu one luksuzne limuzine od Eurolinea. Pratimo da li će ih vratiti

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

Iz aspekta zbilje, što je

Iz aspekta zbilje, što je kod nas zadnjih desetljeća jako izvan mode ali ipak, je važno šta jest, kuda ide i slično a manje je bitno intervencionizam ili bilo kakve tehnolgije kojima se do toga dolazi.

Iz aspekta zbilje se naziru blage nijanse problema.

Bush je pripremio 100 milijardi dolara za intervenciju kako bi ustabilili situaciju. Pa optuži i njega onda za plansku ekonomiju.
Važno je da je on to pripremio a da mi nismo a i da nam očigledno toliko ne bi bilo dovoljno, kao osamdesetih.

Osim toga Bush je također odaslao molbu da se razmotre mjere kako pomoći ljudima koji su nastradali u problemima s kreditima za kuće, otprilke isto kao što je Šuker rekao da će porazgovarati s bankama oko kamata na kredite...

Dvije nijanse su različite.

Kod njih treba premostiti nekih najviše 3 % ukupne vrijednosti, u sustavu koji ukupno ima viškove. Kod nas je cca 100 mlrd EUr-a vrijednosti zajedničkih kuća i stanova sve uzela ekipa od nekih 10-15 %, uključujući sve političke i nazovi poduzetničke snage. I s time nisu u plusu i treba ih dohranjivati velikim količinama novaca, jer je sva ta praksa u tome da nosu u stanju za sebe platiti ni taksene marke a gdje bi kakvu infratsrukturu, samo uzeti. I onda treba premnostiti to i cca 60 % vrijednosti, uključujući goruće požare oko kredita za pretežno mlađe radno i ekonomski udarne generacije. A pred vratima su razni utvjerovači dugova, uključujući cca 267 ministara i odličnika ex SAO Krajine.
A kredibilitet Šukera, vičnog promoviranju mesara Fiolića i sličnoj razini, i objektivna pozicija države su takvi da su na takvu Šukerovu najavu banke uredno digle kamate. Ako još ejdnom zucne, vjerojatno će još jednom dići. Zato je najbolje da se hrvatski ministar financija ne pojavljuje i ništa ne radi niti govori. I "ministar" financija Grada Zagreba i cca 99 % financijsko-menadžerske elite.

Ono što vaš sve mući ovdje nije da li Sanader tu krši koji postulat slobodnog tržišta itd, već zato što ste osjetili da će na kraju svega prikupiti političke bodove, da sindikati neće na ulicu itd. I sad vas to brine jer će narod reći "dobro je to Ivo napravio, eto pojeftinilo ulje".
To muči nekoga. većinu dugo muči apsolutna neposobnost i oko tržišta, i slobode i intervenccionizam i bilo čega, vidljiva nesvijest koja se u zbilji izražava beskrajnom koncentracijom na državno-društvene prihode i mogućnosti, sijamski vezano iznimnim deficitom bilo kakve veze sa zbiljskim i pameću. Dakle, ne problem Vlade i predsjednika, nego svega, u dubinu i širinu, i jahanje na cjeđenju nešto stvarnijih poslovanja, dugovima, prodajama, prisvajanjima i bskrajnoj trgovini manipulacijama, nečim u sustavnom raskoraku sa zbiljom i pameću. Nešto što je na bazi desetljeća, i o čemu vjerojatno u suatavima valsti odavno nitko nema pojma niti može šta poduzeti.

uskoro će 8 mjeseci od kada je Zoki dobio na posudbu one luksuzne limuzine od Eurolinea. Pratimo da li će ih vratiti.
Ovo i slično su jako važne stvari, jer su vječnost jedan od ključnih otrcanih tehnoloških mehanizama, koji stalno uspješno rade. Naoko bez ulaganja, održavanja i dotakanja goriva, a zapravo sa enormnim troškovima i potencijalima za održavanje takve tehnologije. U novcima izraženo nešto što je sijamski vezano sa više od 100 mlrd EUR-a. I onda tu ništa ne pomaže, to je nešto s čime se ne bi mogli hrvati niti Njemačka i slične zemlje.

Da li Vlada i šire strukture imaju pojma da je situacija veoma slična početku osamdesetih, kada je vječnost puzila i bujala beskrajna nemoć i davež oko bilo čega, dok je kakvih cca 1 milijun "elite" samo kružilo oko toga sve zbunjenije kao zbunjene životinje oko vruće kaše. I da je to već prije krenulo, da je nesvijest oko tokova novca i spirala dugovanja već dosegnula stupanj kada u superkomercijalnim ogromnim procesima fizički nema novca niti za taksene marke, kao osamdesetih, devedesetih ...

Tko je glasao

ap, ti stvarno zanimljivo

ap, ti stvarno zanimljivo pišeš. i počašćen sam da trošiš toliko vremena odgovoarajući na moje komentare...

ali daj, kad već imaš toliko vremena i znanja, učini nešto stvarno korisno. naprvi nam hrvatski yahoo da prodamo jednu zgradu, nekoliko tisuća kompjutera i 2-3 cd-a source coda (ako i toliko) za 44 milijarde dolara... ne zagađuje okoliš, ne radi buku, samo neke web stranice poslužuje na par domena (što god da te domene jesu) i sve to vrijedi 44 milijarde USD

ili napravi još jedan adris koji će investirati 2 milijarde kuna u turizam jedne regije...
ili, daj bilo što napravi, recimo budi jedan od ovih poduzetničkih snaga EU

Jesi ti svarno sposobniji od Šukera, Dropulićke, Radića i svih drugih koje kontinuirano prozivaš u svojim komentarima da od sedamdesetih predstavljaju band of brothers koja nam kroji budućnost...

Kakvu ti budućnost nudiš umjesto njih, što bi ti moralnije i bolje napravio... U čemu je ustvari njihov grijeh osim što su živi i aktivni od sedamdesetih...

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

Jesi ti svarno sposobniji od

Jesi ti svarno sposobniji od Šukera, Dropulićke, Radića i svih drugih koje kontinuirano prozivaš u svojim komentarima da od sedamdesetih predstavljaju band of brothers koja nam kroji budućnost...
Kakvu ti budućnost nudiš umjesto njih, što bi ti moralnije i bolje napravio... U čemu je ustvari njihov grijeh osim što su živi i aktivni od sedamdesetih...

I bez nekog plana i namjere sam, kao i niz drugih, već za razdoblja srednje škole zarađivao i participirao u nekom poduzetništvu a za vrijeme studija raznovrsnim radom zajedno sa nekima sufinancirao neke zajedničke aktivnossti koje su već tada postale tip top u SFRJ i evropske i drže se u nekoj mjeri kao takve i danas.

Odmah potom i zajedno sa tim, također sa nekima, neočekivano smo bili predmet ozbiljnih novinskih plitičkih analiza kako neopisivo mala i nepripremljena obrtničko poduzetnička ekipa, ispod minimuma potencijala, za 20-25 % nižu cijenu otima poslove najvećim tvrtkama i završi ih bolje i brže od njih i kud to vodi, u eri ekonomske stablizacije i nedostajućih invetocija, novaca i poslova. Zatim su me igre okolnosti navele da kao mlad i prilično neiskusan vodim tada nasloženije poslove pod presijom nedostatka novca i kratkih rokova, jer su svi bježali od togaa pa te svi rado gurnu u to, pa sam htio ne htio morao i postigao ne bolje rezultate od Šukera, Dropulićke, Radića i sličnih tada (i sada) partijskih instant likova nego doslovno najbolje u SFRJ, pa i od Slovenaca, koje je trebalo dobijati u izravnoj konkurenciji u svim elementima. Ključje u tome obrnutom, nije to tako teško, kada se nađeš u takvim situacijama sa takvom konkurencijom, onda je skoro pa nemoguće ne biti uvjerljivo bolji od njih.

Jer se tu non stop radi o tome da su to sve ekipe nesposobne za izdržati i nekoliko koraka uspjeha na stavrnoj razini, već nakon prvog koraka uspjeha takvi proklizaju i voze dalje bez ikakve orjentacije. I tako sa jako puno ljudi, čim mi odlučujuće nešto djelujemo na uspjeh, elitne maoističke snage i divizije su tu i sve otklizava. I tako tisuće i tisuće puta, tako hranimo taj maoizam i hrvemo se s njime. Usput, kao iz razdoblja srednje škole, sa pola novaca koje zaradimo i nelikvidnostima ključno i odlučujuće finaaciramo ta pokretanja, jer još nije zrelo da te snage za početak plate i taksene marke a o ostalom nema govora. Tu je dio ključeva i strategije kao se kod nas ključno uspjeva, ako si spreman uložiti svojih i 10.000 kuna za poslove, što može zaraditi i student, najbrže nekim težim radom, te to povezai sa raznoraznim podacima i logikama te raditi i fleksibilno manevrirati oko toga, apsolutno si bez konkurencije u tom djelu. Ako imaš smisla i u stanju si odigrati i male nijanse, kao platiti i neke njihove nužne troškove pa i hotelijerima jelo i piće u njihovim hotelima za njihove poslove, onda s tim možeš kreirati strategijsku prednost i pred Čačićem i Todorićem i svima a Šuker, Dropulićka, Radić i cijele divizije nikad ništa od toga neće moći niti shvatiti - sve te divizije su samo pogleda uprta naprijed po jednoj liniji i nikakve druge smjerove, točke i složenost nisu u stanju percipirati, jer to jeste osnova "napredovanja" (čvrsto slijediti liniju, čvrsto se ne dati ničim smesti i ničem ne nasjesti pa ni kada sve gori oko tebe). Jedna od čvrstih karakteristika svih tih pravocrtnih uspješnih divizija jest da nikada nisu čuli niti im je tko rekao da se ključna znanja i rad oko znanja za uspjehe plaća, i to debelo, pa se i dalje jako zahvaljuju kada im nešto ključno rješiš oko posla red veličina 10 mlijuna EUR-a i slično i zarada 2-3 milijuna EUR-a ili nezgode, tj. to su sve i dalje veoma zahvalne snage.

Tako da naše prakse ni jedne ni druge vrste nemaju nikakve logične ni dodirne veze sa američkima pa ni evropskima. I ponavljam, ključan je ritam uspjeha i uspjeh sam, već nakon prvog koraka klizanje.

Tako da je sada krenulo novo razdoblje toga, kada smo razni prinuđeni svoja impresivna iskustva s uspjesima po tko zna koji put sva koristiti za moderiranje klizanja bez kontrole, pa sada prvi put i na ovaj način, jer ssmo staalno prisiljeni na sve moguće načine, inače ništa. Ali, lako je za mene, trenutno su zbilja najbolje hrvatske snage, ljudi na kojima je teret znanja i rada oko svega, iznad granica mogućnosti razvučeni da novi val ne bi po tko zna koji put odnio jako puno toga ili sve u davež bez kraja i konca. I po tko zna po koji put se pokazuje da je stupanj neznanja i nesvjesti i o elementarnom puno dublji i veći nego što smo procjenjivali. I već su snažno krenula poznata masovna i duboka neplaćanja, gubljenja bilo kakve orjenatcije, nefunkcioniranja i oko rješenog, nešto što se je na složen način rješilo cca 1 godinu ili dvije olako i na stotine načina nestaje po smetlištima a i najneiskusniji nastupaju kao mega snage - jer ritam u kojem cvjeta tisuće cvjetova i tisuće škola, u kojem su i ti istaknuti likovi u svaki za sebe tisuće takvih škola (u 9.00 jedna, u 9.30 druga, u 11.15 treća, u 14.12 stota) i ni jedna ni za glavu ni za rep, taj ritam nije tako lak ni za Hrvatsku, apsolutno najiskusniju zemlju za sadašnje globalizacijske kretnje.

Ali nema razloga za defetizam, jer kada smo to prevladali bezbroj puta do sada i sada ćemo, baš zato što nemamo izbora a imamo beskrajno iskustva, znanja pa i novaca. Ovaj put treba računati na to da je to sve skupa i sve traženija evropska roba, sanaležnje i rezultati u složenoj zbrci, pa ćemo vjerojatno morati htjeli ne htjeli preuzeti i veliki teret evropskih prestrukturiranja.

A moda amerikanizacije će opasti, čak ćemo mi biti prisiljeni biti mali lideri u novim modnim kretanjima. Doslovno sam tako i uz pomoć takvih iskustava uspješno uticao na jedan uspješan projekt koji je financirala USA putem USAID, kada sam nakon cca godinu dana daveži na D day trenutku odluke branio projekt kakav jeste i sve razloge šta se može desiti ako primjenimo njihove ideje i izmjene, pristali su na sve i to je zbilja i njih i njihovog več jako kiselog ambaasadora na odlasku spasilo od blama i kiselosti koja preliva čaše. I korektno su tome malom doprinosu odali priznanje, iako su izgubili godinu dana u prazno.

P.S. Yahoo slijedi kada malo zgasimo novi val "kulturne revolucije", nema smisla žuriti, bolje je pustiš ih sve ispred sebe, da pobjegnu jako, i onda polako ali sigurno stižeš i prestižeš, nije fora pored toliko guračine po prepunim stazama gurati se kada se to nakon račišćavanja može ugodno i puno bolje napraviti. A tako ujedno uspostavljamo bolje odnose sa mladima i starima.

Tko je glasao

Nije nesto dogovorna

Nije nesto dogovorna ekonomija ako se negdje spomene rijec dogovor.
Nevjerojatno. Vladi se zamjera sve i svasta ukljucujuci i cijene, poskupljenja, ovo ono, a onda kad Vlada djeluje onda joj se jos i to zamjera sto je nesto dogovorno. Zar i zamjerke Vladi na visokim cijenama, a kako su bile izrecene kod nas nisu u startu izraz dogovorne ekonomije ili u najmanju ruku takvih ocekivanja. Na ovu nelogicnost nitko se nije osvrtao niti glumio pazljivost kad su se izricale optuzbe. Sad kad je Vlada djelovala odjednom je problem dogovorna ekonomija. Reci iskreno, zar ne?

Tko je glasao

Mene zanima u kojoj

Mene zanima u kojoj ekonomskoj teoriji se ovakav dogovor smatra mjerom ekonomske politike i koji je cilj te mjere po toj teoriji.
Vladi se generalno zamjera neimanje ekonomske politke. Visoke cjene su samo posljedica, a ne uzrok. Pa sad on liječi posljedicu, a o uzroku ne razgovaramo. Moja osobno zamjerka vladi je da kad već poduzima neke mjere, ne poduzima mjere ekonomske politike, a ne neke populističke mjere.
Povike na vladu o visokim cijenama, ne treba shvatiti doslovno, a onda idemo smanjiti cjene. Porast cijena govori nešto drugo, o puno većim problemima u ekonomiji, i da se treba intervenirati da se stvari vrate pod kontrolu.
Naš premijer je povike o visokim cijenama shvatio doslovno, i smanjio ih. Što je vrlo jednostavna i kratkoročna varjanta.
Da je te povike shvatio ka signal da se nešto otima kontroli i da to nešto vrati pod kontrolu, to je teža i dugoročnija varijanta. Koliko ja vidim, oni iskreno vjeruju da su napravili nešto super dobro. Međutim, oni su nas s ovim ukopali da ćemo se slijedeće 2 godine vaditi samo odo ovih mjera, da nijednu drugu ne poduzmu. Svijetla budućnost nam se sprema.

Tko je glasao

Vladi se generalno zamjera

Vladi se generalno zamjera neimanje ekonomske politke. Visoke cjene su samo posljedica, a ne uzrok. Pa sad on liječi posljedicu, a o uzroku ne razgovaramo. Moja osobno zamjerka vladi je da kad već poduzima neke mjere, ne poduzima mjere ekonomske politike, a ne neke populističke mjere.Točno tako. Npr. držanje psihološke granice cijene eurosupera uz objašnjenje da to gorivo troši većina građana je čisti populizam. Izvan zdrave pameti je držati cijene supera i dizela gotovo izjednačenim jer privreda i transport idu na dizelska goriva. Da ekonomska politika Sanaderove vlade nije bila populistička, branila bi cijenu dizela, a ovako nam takvo kupovanje izbora sada dolazi na naplatu kroz dodatnu ugradnju u inflaciju.

Tko je glasao

Tako će se ministar Šuker

Tako će se ministar Šuker sastati s bankama kako bi razgovarali o pitanju rasta kamatnih stopa.

Naravno Sanader i Šuker se zalažu za manje kamate. Rohatinski je zločest pa neda i treba ga prikazat kao krivca za rast cijena.

Tko je glasao

Mislim da ni slavni Branko

Mislim da ni slavni Branko Miulić u začecima inflatornih kretanja nije radio ovako pacerske korake.
On je otprilike pokušao dogovorit, da nam je g, ili ti gravitacijsko ubrzanje preveliko, i da ćemo ga smanjiti na pola.
Ekonomski zakoni djeluju, znali ih mi ili ne, prihvaćali ih mi ili ne. Tako i sad i ovdje. On je možda vratio cjene nekim prehrambenim proizvodima, zaustavio trežišno usklađivanje energetskog sustava, što je dio koalicijskog ugovora, a partneri šute. Sve ovo utječe na ekonomiju, i izazvati će reakcije. Da li je svejstan kolike i kakve reakcije će biti. Da li su slučajno napravili projekcije događanja, nakon ovih poteza?
Bojim se da će ovi potezi nakon pola godine izazvatisamo ješ veći inflacijski šok. Zašto svi naši vajni ekonomski stručnjaci sad šute. Da im nije opet medijski prostor zatvoren?
Još je danas Šuki kod bankara da popriča o kamatamo. Nije li to, pak, posao HNB-a? Hoće li ih neko upozoriti da su se malo zaigrali. Da se igraju kamenjem a ne loptama, i da će biti velike štete od njihove igre?

Tko je glasao

Meni se sve cini da se nas

Meni se sve cini da se nas premijer zove Milka Planinc jer me ove mjere podsjecaju na mjere kada je ona bila premijer one drzave.
Dakle uskoro ocekujmo redukcije struje i bonove za gorivo kao mjere stednje energenata.
sve u svemu da nije zalosno bilo bi smijesno. Podsjeca me na brod kojem kapetan tjera posadu da vesla iako ima motor.

Tko je glasao

Meni se sve cini da se nas

Meni se sve cini da se nas premijer zove Milka Planinc ...

samo bih se nadovezao na tvoj komentar - Vlada RH čini se postaje Savezno Izvršno Vijeće, ako je suditi po donešenim mjerama :-).

Tko je glasao

Stvar je vrlo

Stvar je vrlo jednostavna.
Ogranici se cijena kruha i odjednom kruha nema u trgovinama. Ogranice cijenu ulja i ulje nestane s polica. Stvari su vec vidjene prije 20 i kusur godina kad se cekalo u redu za crni kruh. Sigurno postoje mjere ekonomske politike koje se ne bi bazirale na ogranicenjima cijena.

Tko je glasao

Istina je na žalost sasvim

Istina je na žalost sasvim drukčija. Ovakve vatrogasne mjere sigurno neće pridonijeti zaustavljanju inflacije, jer inflaciju ne generiraju kruh, mlijeko i ulje, već cjelokupni rast cijena.

Ha, ha, ha, ha... Pa ti POJIMA nemaš o inflaciji i razlozima nastajanja, njenim pozitivnim i negativnim učincima itd..
Tebi je inflacija samo rast cijena = Sanader je kriv = jebeš HDZ = gdje je SDP da me spasi...

LOL, Uveselio si mi cijeli dan.
Ajde ostani ti pisati svoje konstatacije i žutilo - pusti se analiza nije to za tebe...

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

proizvodnja koja pokriva

proizvodnja koja pokriva potražnju , a ne uvoz

savjesni

Tko je glasao

Bijesni, a kako bi bilo da

Bijesni, a kako bi bilo da nam ponekad osim ismijavanja tuđe analize daš argumentiranu "protuanalizu". Iz tvojih nekih ranijih komentara zaključio sam da si briljantan ekonomski analitičar, npr. kada si svojevremeno (također u raspravi s CNN-om) rješenje prevelikog uvoza hrane pronašao u tome da ljudi kupuju hrvatsko. Pa tko te ne bi poželio barem za ministra gospodarstva (ionako je dokazano da to u HDZ-ovoj vladi može biti baš svatko). :-)

Tko je glasao

Inflacija od 2 - 3 % može

Inflacija od 2 - 3 % može imati pozitivan učinak, ako ju prate i mjere Vlade (čega naravno nema), a inflacija od 6% je problem (a ne izazov).

I na kraju mala školica za bijesadrugog. Pojam INFLACIJA. (Inflacija je povećanje agregatne razine cijena u odnosu na vrijednost novca. Pojam inflacije također se može definirati kao pad vrijednosti novca. Vrijednost novca označava njegova kupovna moć. Dakle, ako u određenoj privredi postoji inflacija, kupovna moć te valute pada...)

Tko je glasao

A stvarno nam je država u

A stvarno nam je država u k***u (kako to ovdje mnogi od vas vole govoriti)..CNN nam piše analizu o inflaciji i ekonomiji.
Eh svega

Famozno Sanaderovo povjerenstvo za praćenje cijena (ili kako to Milanović voli nazivati povjerenstvom za praćenje bure i kiše) slavodobitno je objavilo rezultate svojeg rada. Točnije, sam Ivo Sanader odlučio je priopćiti hrvatskoj javnosti rezultate rada. Cijene kruha, mlijeka i ulja smanjuju se od 8 do 12 posto! Hura! I ne samo to, cijene energenata neće rasti cijelih 6 mjeseci! Što će biti nakon 6 mjeseci, nitko ne zna.

Samo tri opcije što će biti za tri mjeseca
- stabilizacija cijena nafte
- stabilizacija dolara (oporavak od ove katastrofe od stambenih kredita)
- i najvažnije - ljeto u HR, početak turističke sezone - teba dozvoliti slobodno formiranje cijena na principu ponude/potražnje. Tu je naravno opcija dodatnog rasta cijena, ali i pada zbog povećanog prometa.... Duži ljetni dani, struje se troši manje...

ima X razloga zašto je to tempirano do ljeta...

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

Duži ljetni dani, struje se

Duži ljetni dani, struje se troši manje...

Evo, komentirat ću najsporedniju stvar iz tvoga komentara. Točno je da su ljetni dani duži - i točka. To ne znači da se troši manje struje. Naprotiv - koliko mi je poznato - ljetna potrošnja struje dosegla je zimsku (klime!), što je otvorilo i neke probleme u energetskom sektoru. Ali, nećemo valjda i njega 'uvesti u igru' u ovoj priči!?

ragusa

Tko je glasao

LOL ... dobre viceve shibas

LOL ... dobre viceve shibas iz rukava :-)))... sad mi je i drago kaj si jos ovdje, bas je lijepo ovak se grohoto nasmijat u rane jutarnje sate.

BTW jel ti uopce ista razmislis prije nego sto nesto napishes ili jednostano samo lupetas bezveze.

Tko je glasao

- i najvažnije - ljeto u

- i najvažnije - ljeto u HR, početak turističke sezone - teba dozvoliti slobodno formiranje cijena na principu ponude/potražnje. Tu je naravno opcija dodatnog rasta cijena, ali i pada zbog povećanog prometa.... Duži ljetni dani, struje se troši manje...
Iz ovoga se vidi kako nemas pojma jer potrosnja struje ljeti kad su dani topli dostize potrosnju po zimi jer klima uredjaji rade neprestano. Odlicna strategija cekajmo ljeto i novce od turista te manju potrosnju struje. Bas fenomenalno.

Tko je glasao

A što kad dođe jesen i

A što kad dođe jesen i zima? Bit će repriza 2007... samo u još gorem obliku.

I da mi je samo znati otkud ti znaš da će se dolar i cijena nafte stabilizirati? Bit će da imaš neke nadnaravne moći, jer se ni jedan ozbiljan analitičar ovih dana ništa ne usudi prognozirati kad su u pitanju dionice, dolar i nafta.

Tko je glasao

Ono sto bi svaka odgovorna

Ono sto bi svaka odgovorna vlada morala napraviti je strategija razvoja koja se oslanja na vlastite potencijale i energije i hrane. I jedno i drugo su strateski proizvodi i svaka odgovorna ponavljam odgovorna vlast mora se pobrinuti da tih strateskih proizvoda ima dovoljno iz vlastite proizvodnje. Pored toga moralo bi se inzistirati na provodjenju sto vece energetske ucinkovitosti i kroz poticajne mjere doci do 30% proizvodnje energije iz alternativnih izvora i kroz ustede energije. Apsurdno je da i danas ja ne mogu postaviti solarne celije i uvezati ih u elektrodistribucijski sustav.

Tko je glasao

Da bi dobili dozvolu za

Da bi dobili dozvolu za gradnju vjetroelektrane, morate proći proceduru koja traje cca 2 godine i potrošti silne novce. Toliko o poticanju izgradnje bilo kojeg energetskog objekta. Strategiju neću pominjati. Misaona imenica

Tko je glasao

Da bi dobili dozvolu za

Da bi dobili dozvolu za gradnju vjetroelektrane, morate proći proceduru koja traje cca 2 godine i potrošti silne novce. Toliko o poticanju izgradnje bilo kojeg energetskog objekta. Strategiju neću pominjati. Misaona imenica
Ja sam razmisljao o jos necemu. Ekonomska ucinkovitost malog potrosaca kroz poticanje stednje energije postavljanjem termofasada i kroz poticanje proizvodnje vlastite energije kroz solarne celije. No kako bi nas onda drzali u saci kroz cijene energenata jer je HEP slijedeci na listi za privatizaciju i mora imati monopol poput T-scuma od prije par godina. Projektirana usteda sa izvodjenjem gore napisanog je sigurno 60 do 70% i jasno da drzava nece poticati nesto od cega ce poslije ubirati samo manje poreze. No da je u proteklih 8 godina s time pokriveno samo 20% kuca koje su izgradjene na stari nacin izracunajte koliko bi manje nafte morali uvesti. Prosetajte se po manim gradovima i pobrojte koliko jos kuca nema fasade i koliki su to gubitci u energiji.

Tko je glasao

Nešto je pokrenula agencija

Nešto je pokrenula agencija za zaštitu okoliša. Viđam jumbo plakate na tu temu kraj ceste, ali se treba potruditi i naći konkretne informacije o tome imali kakvih poticaja u tom smjeru.
Na ovom linku je master plan energetske učinkovitosti, tako su ga naime, oni nazvali:

http://www.energetska-efikasnost.undp.hr/show.jsp?page=72499
ili
http://www.fzoeu.hr/hrv/pdf/EEkampanja.pdf
nisam uspjela nigdje naći da postoje novčani poticaji za domaćinstva za investiranje u energetslu učinkovitost. Valjda računaju da su uštede same po sebi dovoljne. Pa da ne bude k'o s plavušom:

Prošle sam godine dala na kući zamijeniti sve stare drvene prozore sa novom pvc stolarijom i skupljim izo staklima.
Prozori su super,štedimo na grijanju i sve bi bilo izvrsno da me nije prije nekoliko dana nazvao vlasnik firme koja je postavljala prozore i rekao mi da je prošlo godinu dana, a da prozori nisu plaćeni.
Bila sam jako iznenađena tom njegovom izjavom pa sam mu ponovila što su mi rekli njegovi iz prodaje kada sam kupovala :
"Ti su prozori toliko dobri i štedljivi da će za godinu dana sami sebe
otplatiti "

Halooooooo !!!!!!!!!!!!! Prošlo je godinu dana
!!!!!!!!!!!!!!

Tko je glasao

Pa kaj nemaš račun i

Pa kaj nemaš račun i potvrdu da su plačeni?

Tko je glasao

Nisam se petljala, kad sami

Nisam se petljala, kad sami sebe odplaćuju. :-)

Tko je glasao

Skviki nisi razumio vic.

Skviki nisi razumio vic. Mozda si i to po prirodi plavusa (bez zamjerke).

Tko je glasao

Bosančero, Bez brige ti

Bosančero,
Bez brige ti budi, razmel sam ja kaj je Vipera napisala. Samo sam htel ispitat jel je trgovina išla po zakonu i jel je napisan ugovor za posel, njegova cjena koja se za to treba platit i u kojem roku.
Ak to nije išlo tim putem onda je posel sumljiv.

Tko je glasao

Skviki, i ti si meni malo

Skviki, i ti si meni malo sumnjiv :)

Ništ osobno, da nebi kaj zameril...

# Kad ljubav postane zapovijed, mržnja može postati užitak.

# Kad ljubav postane zapovijed, mržnja može postati užitak.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci