Tagovi

Antifašizam je civilizacijska vrijednost

U filmu About Schmidt (2002), kako sam ga ja doživio, je priča o slobodi vremešnijeg čovjeka (Jack Nicholson) koji ostaje bez posla i umire mu supruga. Izgubljen u novoj samoći on otkriva slobodu i povrijeđen otkrićem da ga je supruga varala s prijateljem, više ne mora pišati sjedeći pa je nezaboravna scena kada svjestan te slobode, piša stojećki, bez ruku a potom se, ne prekidajući zavrti oko svoje osi (u 50-oj minuti filma) sve ukrižio očima.

Ovo gore je priča o slobodi čovjeka a nastavak je o slobodi ili neslobodi ideja u demokraciji, odgovornosti država, grupa, partija i pojedinaca. O lustraciji. O pravu na ideju.

Antifašizam je civilizacijska vrijednost

Na splitsku konferenciju Stalnog Foruma antifašista i antifašističkih boraca i Instituta za povijest jadransko-jonskih gradova su stigli predstavnici iz Barija, Ancone, Perugie, Venecije, Monfalcone, Trsta, Slovenije, Istre, Rijeke, Zadra, Trogira, Dubrovnika, Splita, Kotora, Bara, te delegacija iz Srbije.

Predsjednik Udruge antifašista Splita Josip Milat reče (2014.) da danas u Europi sve više rastu različiti oblici neofašizma, da fašizma u izvornom smislu danas nema, no da ta ideologija nije nestala. "Fašizam je ideologija, a antifašizam je civilizacijska vrijednost, koja želi da se sjećamo strahota fašizma i njegovih posljedica, da se ne bi ponovilo"

Naši desničarski drekeci neskriveno, revidiranjem povijesti radi popločavanja svoje budućnosti, rade da bi se ponovilo. Pogledajte: BUJICA 23.03.2015. HEBRANG I JURČEVIĆ O TITU I "ANTIFAŠISTIMA". I sve druge Bujice.

Desničarski drekeci 

No, mada glasni jesu, koju su oni konferenciju uspjeli organizirati da im dođu predstavnici iz “iz Barija, Ancone, Perugie, Venecije, Monfalcone, Trsta, Slovenije, Istre, Rijeke, Zadra, Trogira, Dubrovnika, Splita, Kotora, Bara, te delegacija iz Srbije”.  Dobili bi ove iz Dortmunda i zasigurno one u crnom Right Sector i Svoboda iz Kijeva.

Konferencije iz naših šatora i u barakama su izvan političke mode - postrojavanja su in kao i spiskovi. Kada se budu pravili spiskovi lustracije ne treba zaboraviti uvrstiti imena sa spiska učesnika Stalnog Foruma antifašista i antifašističkih boraca i Instituta za povijest jadransko-jonskih gradova. S naglaskom na strance. Te i mnoge svjetske jer u prošlih desetak godina te sadašnjost nagovještava da je neofašizam u nadolazećoj fazi (John Pilger: Why the rise of fascism is again the issue). Jer priča o lustraciji, u našoj varijanti je zapravo priča o neofašizmu. Dovoljno je pogledati tko je zagovara i koji/čiji portali se na priču o tome linkaju.

Kraljevi pišaju stojeći

Pitanje koje se propituje je kako nazvati zapadno, nadasve američko ‘upravljanje svijetom’ naročito u trajanju tzv. hladnog rata, prestanka i za posljednjih deset godina njihove izuzetnosti (On Western Terrorism from Hiroshima to Drone Warfare ).

O djelima NATO saveza na rušenju ili uništavanju pojedinih država je nebrojeno tekstova i knjiga. Sada se se to što je dozvoljeno državama pojavljuje i prelijeva u pokrete i u organizirane grupe, političke, oružane i terorističke sada već zauzimaju pojedine države. Pokušajte googlati “State-Sponsored Terrorism, Crimes, and Lies” pa se možemo zagledati u kolekciju, završava s 2011.godinom,  sa skoro 500 naslova razvrstanih u 14 grupa.

Nacionalna ‘lustracija’ i internacionalni Body Count

U nacionalnoj ‘lustraciji’ je pogrešno što globalizirani svijet, tipkovnicom smo tamo gdje nam je svakodnevni interes, svodi na usko nacionalno. Tito i antifašistička borba što ju je on vodio dio su i evropske, i svjetske povijesti, jednako je svjetska povijest sastavnica naše. Stravična je slika koju nudi Nevladina organizacija "Liječnici za Društvenu Odgovornost", organizacija koja je dobila Nobelovu nagradu za mir 1985. u “Body Count. Casualty Figures after 10 Years of the “War on Terror Iraq Afghanistan Pakistan” iz ožujka 2015. Pogledajte je. Ima li se snage lustrirati predsjednika Njemačke ili eventualno bivšeg ambasadora Petera W. Galbraitha vezano za Hag 2008. Ili Busha Jnr.

Sve što nam se događa - ratovi, geopolitička preslagivanje, siromaštvo i bogatsvo, ima direktne veze s novom realnosti svakodnevnice (Rogue Economics. Capitalism's New Reality), načinom kako i zašto radimo u sustavu kapitalizma i nametanja demokracije i univerzalnog nazora onima koji za to još nisu spremni.

John Pilger piše o 'faustovskom paktu' kojim se omogućuje suzbijanje suvremenog fašizma na Zapadu i njegovo oslanjanje na propagandu kao vijest, i pozivanje na rat koje se rijetko imenuje. Naravno, uspjeh je u tome da zapadnjaci nemaju spoznaju o stvarnim razlozima washingtonskih smrtonosnih intervencija u Jugoslaviji, Bliskom Istoku, Afganistanu, Libiji, Ukrajini, Indoneziji, ili Latinskoj Americi. Najprozirnije laži (Masters of Illusion; American Leadership in the Media Age) dovode ljude da ignoriraju prepoznati laž. Laži u propagandne svrhe su cijena za ogroman broj smrtnih slučajeva i ranjenih i ozlijeđenih te ‘mogu dovesti izravno do rata s Rusijom i Kinom’.

Zaključak po domaći

Koga treba lustrirati u Hrvatskoj? – odgovor je nikoga. Osim mene, komunista više nema a svi drugi imaju pravo mijenjati mišljenje i stavove. Ali ako se baš mora onda sam za to da se lustriraju ovi neofašisti, uz izuzetak tj. da se ostave Jurčević, Banac, Čičak, General Glavaš sve dok ne vaskrsne Gojko Šušak. Bujicu ostaviti da za domaću stvar radi zauvijek. Da se ima odmak ka normalnom.

Namjerno sam, osim ilustracijom, preskočio Europu. U američkom sukobu s Rusijom, isprovociranom sukobu EU s Rusijom, na strani sam Rusije i Putina.

Napredak i bogatsvo svakog od nas, dobar i dug život vrijedan samopoštovanja nas očekuje. To je optimizam, no ako bude sporije i teže svi imamo pravo na ideje.

Meni je baš super ideja!? da se siromašnima pomogne tako da se dizajn kontejnera za smeće prilagode na način da se po njima lakše i učinkovitije prebire otpad. Baš humano, socijalno i zapravo drugarski.

(Izraz ‘drekeci’ sam davno čuo u razgovoru s prabakom moje kćeri , devedesetsedmogodišnjom gospođom, mojom prapunicom i danas u zdravlju i  pameti, izraz je to kojim je označavala pokvarene ljude, ološ.)

-----------

http://www.sabh.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=794%3Aprof-emeritus-dr-sc-josip-milat-&Itemid=7

http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/375492/Kako-se-HHO-zaokrenuo-za-180-stupnjeva.html

http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/303275/Franjo-Habulin-novi-voda-antifasista.html

http://www.psr.org/assets/pdfs/body-count.pdf

http://www.index.hr/vijesti/clanak/mars-neonacista-izazvao-kaos-na-ulicama-dortmunda/810270.aspx

https://youtu.be/Pr7lO8H876A Dortmund

http://www.belfasttelegraph.co.uk/opinion/john-pilger-why-the-rise-of-fascism-is-again-the-issue-31040612.html

https://www.youtube.com/watch?v=iQW6J4zfWtU Bujica, 23.03.2015, Hebrang, Jurčević

https://www.youtube.com/watch?v=VmYCBuk4Zqg Bujica, 20.03.2015., Banac

Making the future : occupations, interventions, empire and resistance by Noam Chomsky, (2012)

Karin von Hippel, Democracy by Force; US Military Intervention in the Post-Cold War World (2004)

Michael J. Butler, Selling a ‘Just War’; Framing, Legitimacy, and US Military Intervention (2012)

Rosefielde & Mills - Masters of Illusion; American Leadership in the Media Age (2007)

Loreta Napoleoni~Ološ ekonomija-Tamna strana novog svetskog poretka (Rogue Economics. Capitalism's New Reality), 2008

Godfrey Hodgson, The myth of American exceptionalism, 2009

Chomsky & Vltchek - On Western Terrorism from Hiroshima to Drone Warfare (2013)

Komentari

Antifašizam je postao maska crvenihi šarenih fašista

Antifašizam je postao maska za fašista 21. stoljeća čije su mete nacija, obitelj, muškarci i žene koje se tako i osjećaju, djeca.

Cilj im je uništavanje nacija, obitelji, razlike između muškaraca i žena, vjere, i stvaranje svijeta po novim "Mein Kampfovima" novih Hitlera!

Tko je glasao

Fašizam je ideologija,

Fašizam je ideologija, antifašizam je civilizacijska vrijednost

Dresden, Gulag, Goli otok, Bleiburg, Jazovka, Tezno, Huda jama... Vukovar (Titova antifašistička JNA)...

[quote]Osim mene, komunista više nema

Sada je jasnije zašto se toliko pokušava opravdati antifašizam.

Tko je glasao

@kozmopolit Dolje gdje psuješ

@kozmopolit
Dolje gdje psuješ sam te zarolao.

Imaš problem razlikovanja ideologije i metode, koji možeš riješiti ako prelistaš recimo i npr:
Stanislao G. Pugliese, Fascism, Anti-Fascism, and the Resistance in Italy. 1919 to the Present, 2003.epub i http://www.index.hr/vijesti/clanak/umberto-eco-kako-prepoznati-fasizam/7...

I nemoj trošiti nerve, svakako ste autsajderi; koliko god se glasali niti jedan od vas nema muda reći "Otvorit ćemo Auschwitz"

Onako na prvi pogled, nisam čitao/zapamtio tvoje dnevnike, ličiš mi na Bujanca. Mada nisam promjetio da on priča sam sa sobom.

Tko je glasao

niti jedan od vas nema muda

Tko je glasao

Bube- Jačanje ekstremista u

Tko je glasao

Rasizam i propagiranje rasizma je nedozvoljivo

@kozmopolit
Rasizam i propagiranje rasizma je nedozvoljivo
"Ne želim biti stranac u vlastitoj domovini niti da mi crnčuge, Arapi i obojeni ološ radi sranja u mojoj domovini, zbog ljevičara koji bi ih dovlačili kako bi se mogli bolje osjećati jer nisu "rasisti" i "ksenofobi" poput ostatka "zatucanog" hrvatskog društva."

Svaki tvoj upis pod ovim dnevnikom ću zarolati i zatražiti baniranje

Tko je glasao

Bube, dosljednost je odlika načela

Odgovor na spam je po definicijin spam. Dakle kad rolaš neki komentar rolaj sve koji imaju izravne veze s tim komentarom pa i svoje odgovore... načelo je načelo!

Tko je glasao

mislim kao i ti o dosljenosti

mislim kao i ti o dosljenosti i o zarolavanju, no:

Prvi je bio kosmopolitov komentar koji nije zarolan niti kasnije (njegov stav s kojim se ne moram složiti).
Uslijedili su drugi komentari, ne meni, u kojim psuje druge komentatore i naveo sam razlog zarolavanja.
Konačno treće je napomena da neću trpjeti rasnu propagandu, navedoh moj razlog (rasizam) za to zarolavanje i citirao sam njegov rasistički navod. Nadalje sam sve njegove kasnije komentare, bez čitanja, zarolao.

Čak sam nakon toga na PP dobio odvratnu poruku, poruku koju je moguće shvatiti kao prijetnju.

Možda je čovjek imao samo loš dan.

Tko je glasao

Propagiranje bijelog genocida

Tko je glasao

Hvala.

Bube, Hvala Ti za ovaj tekst.

Shared na FB i Twitter.

Pozdrav iz Rijeke :)

Mirtaflora

Tko je glasao

Objektivnost prof. dr. Andrije Hebranga

Moja supruga je kod njega studirala radiologiju i zato respekt.
Ali pogledajmo odnos prema Titu.
Zamislite da vam je 5 godina. Odgajaju vas bez oca i majke. Da li su vam rekli: oca ti je ubio Tito.
Imate drugo ime: kada ste uzeli ime oca. Imate 10 godina i vele vam: majka ti je u zatvoru, zbog Tita.
Zna li to dijete tko je taj Tito ?
Zar očekujete da ga ne mrzi ?
Sudbina Andrije Hebranga je teška, bio on stariji ili mlađi.
Andrija Hebrang stariji je bio u situaciji da mora odati prijatelje.
Obitelj mu je uništena.
U takvim uvjetima je najčešći izlaz smrt.
Zato će mnogi biti u pravu.
Vjerujem da ga Tito nije zadavio svojim rukama.
Kao što mag. Branka Iljazović POA nije izbacila sa 20. kata.
Ne ponovilo se.
Vl

Tko je glasao

Nije bolest sve što boli (stara narodna).

Jel se taj antifa jede? Jel od toga živite?

Tko je glasao

Privitak antifažizmu i njegovoj civilizacijskoj vrijednosti

Citat Moše Pijade sa prvog zasjedanja AVNOJ-a novembra 1942. u Bihaću:
" Potrebno je zato stvoriti toliko mnogo beskućnika, da ovi beskućnici budu većina u državi. Stoga mi moramo da palimo.
Pripucaćemo pa ćemo se povući. Nemci nas neće naći, ali će iz osvete da pale sela. Onda će nam seljaci, koji tamo ostanu bez krova, sami doći i mi ćemo imati narod uza se pa ćemo na taj način postati gospodari situacije. Oni koji nemaju ni kuće ni zemlje ni stoke, brzo će se i sami priključiti nama, jer ćemo im obećati veliku pljačku.

Teže će biti sa onima koji imaju neki posed. Njih ćemo povezati uza se predavanjima, pozorišnim predstavama i drugom propagandom. Tako ćemo postepeno proći kroz sve pokrajine.
Seljak koji poseduje kuću, zemlju i stoku, radnik koji prima platu i
ima hleba, za nas ništa ne vredi. Mi od njih moramo načiniti
beskućnike, proletere. Samo nesrećnici postaju komunisti, zato mi
moramo nesreću stvoriti, mase u očajanje baciti, mi smo smrtni
neprijatelji svakog blagostanja, reda i mira. "

[Dokument se nalazi u Arhivu vojnoistorijskog instituta u Beogradu u fajlu Štaba vrhovne komande (JVUO) - Četnička arhiva, pod oznakom
K-12, 30/12.]
____________
Jel ovo pisao Šešelj ili antifašist Moša?
Ili je to jedno te isto?

Tko je glasao

Ovaj je dokument

vjerodostojan kao i lažni Talmud.

Posve prikladno za onog tko ga citira.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Potraga bivšeg p. za ravnotežom zla

@otpisani

Ajde sada objasni od kuda ti u oznaci ono “četnička arhiva”

tražiš li ravnotežu zla, pomoćniče ? ili kopiraš sa dnevno.hr

pa partizane pojačavaš četnicima.

Tko je glasao

Zato jer su jedno te isto a i

Zato jer su jedno te isto a i ratovali su u početku "rame uz rame". Uostalom pitaj Britance!
E vidiš, otud!

I dobro si napisao- pojačao sam partizane četnicima kao što su se i oni tada pojačavli a naročito početkom 1945.

A ti sad spamiraj kada nemaš argumenta za upisano.

No, doći će "maca na vratanca"... Lustracija, lustracija moj @bubač

Tko je glasao

Anifašistkinja i HOS-ovac, tvrdi "Hrvat..."

Tko je glasao

A Merzelicu i Soldu možeš

A Merzelicu i Soldu možeš "zamatati" koliko ti drago!:):):):)
Njih ni povoji iz isusova groba nisu u stanju zamotati.

Oboje služe na čast anifašističkim tekovinama. :):):)
Naročito Soldo, jer za ovu sam odavna znao i tko je i što je.

Tko je glasao

još jedno objašnjenje...

zaboravljamo zakone prirode, a tumačimo zakone čovjeka sisavca,

zakon prirodni
uređuje i određuje samoOdrživost pojedinca slobodom ukrasti i ubiti...

zakon čovjeka sisavca,
<> travoJeda, mesoJeda, sveJeda, razumitelja, filozofa, autora
<> uređuje i određuje samoOdrživost pojedinca bez slobode ukrasti i ubiti...

zaključak...
u prirodi svatko smije ukrasti i ubiti...
čovjek sisavac ne smije ukrasti i ubiti...

ali,
ako čovjek sisavac NE smije ukrasti i ubiti,...
a kako će živjeti?

čovjek sisavac lukavo je utemeljio državu, koja smije ukrasti i ubiti...

dakle,
<> čovjek sisavac NE smije ukrasti i ubiti...
<> država čovjeka sisavca smije ukrasti i ubiti...
<> država proizvodi lopovluk i ubijanje za preživljavanje čovjeka sisavca

sve što se događa svugdje oko nas
<> kao lopovluk i ubijanje
<> jest državno zloČiniteljstvo...

MI svi...
oduvijek smo nevini...

adfilantrop

adfilantrop

Tko je glasao

Nešto široke rupe na tom antifašističkom situ

"""Fašisti su, kao što ih je nabrojio list „24 sata“ Franjo Tuđman, Gojko Šušak, Zdravko Tomac, Vlado Košić, Željka Markić, Ivan Aralica, Marko Perković, Milan Ivkošić, Jakov Sedlar, Nino Raspudić, Hloverka Novak Srzić, Karolina Vidović Krišto, Ivo Banac, Ivica Marijačić, Zoran Vuman, Andrija Hebrang, Slaven Letica, Kuzma Kovačić, Tomislav Karamarko, Kolinda Grabar Kitarović, Zlatko Sudac, Anja Šovagović i brojni, brojni drugi, poznati i nepoznati. U jednom se trenutku na sličnom popisu našla čak i Saša Broz! Fašisti su manje-više svi svećenici, branitelji, članovi i glasači HDZ-a, svi koji priznaju da je na Bleiburgu i „križnom putu“ izvršen masovni zločin i koji se ne dive Titu, svi koji nešto mrmljaju o Udbinim egzekucijama, svi koji drže da brak može biti samo zajednica muškarca i žene, svi koji su skeptični prema „regionu“, svi koji misle kako ćirilici nije mjesto u Vukovaru, svi koji nisu glasovali za Ivu Josipovića, svih onih osamdeset i nešto posto građana koji su glasovali za neovisnost."""

Da dodam i ja malo...

Naravno, bar 4-5 papa.... svi nadbiskupi i biskupi... svi koji kažu da Srbi ne smiju ubijati Albance na Kosovu kao lovnu divljač...znači svi prijatelji Albanaca, osim naravno ako su u pitanju albanski mafijaši u vezi s počasnim predsjednikom antifašista koji eto exskluzivno ima pravo biti dobar s Albancima.. svi koji su za stvarnu ravnopravnost Hrvata u BiH.

Da ne zaboravim..na forumu Pollitika su fašisti : MKn, Ppetra, Otpisani,Skviki,, Indian, Vjetarsjuga , moja ustašuljačka malenkost i još neki kojih se sada ne mogu sjetit..nek oproste..ali prevladavaju ..antifašisti i ovdje se ne osjećaju ugroženo jer su u većini....iako skoro nikad nisu u pravu..

.

sve dobro...

Tko je glasao

...kad´ se već i moj nik našao tu negdje,

...a nikako nemam volje prežvakavati iznova iste ispraznosti kako se nekome ćefne, ili dobije umnu erekciju na neku fotku iz jutarnjeg ili pak inspiraciju na temu...a čak nije na razini ranijih sugovornika...niti inspirira nekom određenom duhovitošću, niti pokazuje sposobnost tolerancije drugačijeg mišljenja...
...zato ću koristiti mrvicu minulog rada...

indian — Uto, 31/01/2012 - 19:19.
@doza,

...kada si već na toj temi, ´nako kao kolega s pollitike
bih te zamolio za savjet,...koju krinku da navučem e da
bih okolo po svijetu mogao hodati kao stopostotni
nefašista, kak´i bi to atributi trebali biti izloženi pogledu,
i kako da se deklariram, koji je to izraz stopostotno imun
na fašističke konotacije...ima li kakvog bogougodnog
naziva koji ne bi bio krivo shvaćen ako se pojam "kreacionizma"
u veleumnim diskusijama koristi kao pejorativan, diskvalificirajući.
...kao a priori nazadan i neracionalan, kao regresivni nazor u
doba kvazireligioznog vjerovanja u nužni napredak, kao
ograničena vizura već egzaktno objašnjenog svijeta
...pitam, jer si lijepo ponabrajao što jest fašizam, a mene
iz čisto praktičnih razloga zanima što to nije fašizam.
,,,,,,,
...hvala, ali ...ja sam nasušno trebao odgovor na postavljeno pitanje,
´nako da bih mogao okolo hodati kao punopravni član društva, bez
potpitanja o razlozima mojih uvjerenja.
...i hvala na razumjevanju, niti ja ne stavljam znak jednakosti između
ateista i glupana, dobro da i ti to ne činiš.
,,,,,,,,,,,
...jasno da je nelako, pa najbitnije stvari i jesu nelagodne,
nisu dekorativne, teško su razumljive...
...ali ono "...mrzim te" u naslovu dnevnika mi je osvjetlilo
dan, pomislio sam da ću napokon, poslije toliko desetljeća,
dobiti odgovor od nekog pametnog...što to nije fašizam?
...i ponovo se je pokazalo da se mrzi bez da se zna što
je to što se može voljeti....jer mrziti nešto bez da se zna
što je to što se treba voljeti...znači u ovom slučaju opću
mizantropiju, ako se mrzi fašiste a da se ne zna koji to
nisu fašisti ...to znači sve, svakoga, koga god čuješ a da
nije 100% izrekao tvoje mišljenje. U krajnjoj liniji nefašisti
po tome mogu za svakoga postojati samo kao odraz u
ogledalu.

indian — Uto, 15/05/2012 - 00:36.
kako prepoznati trag fašizma u riječi profesionalaca?

Ezra Pound: "Ako čovijek nije spreman trpjeti za svoju ideju, ili mu ideja ništa ne vrijedi, ili taj čovijek ništa ne vrijedi"
Knut Hamsun: "Dobro prođe bez traga, zlo sa sobom vuče posljedice"
Louis-Ferdinand Céline: "Nesposobnost za mišljenje osuđuje neke ljude na besciljnu mržnju"
...ovo troje genijalnih pisaca su primjeri u najmanju ruku simpatizera nacizma...i njihove misli koje sam uzeo za primjer su prihvatljive i korektne svakom antifašistu...i kazuju da svaka ideologija u interpretaciji intelektualca od kalibra može biti prihvatljivo interpretirana. Da je po riječima majstora riječi, mi korisnici kulture bi smo prepoznali fašizam tek kada bi završili na nekom stadionu s nekom obojanom trakom na rukavu...i kada bi zatražili od nas da zlatne zubne navlake predamo na za to određeno mjesto. Ne prije. Nepismeni bi bolje prošli, njih bi usmena predaja odvela među prvoborce pokreta.
...otprilike, objašnjenje zašto ne držim do intelektualnog prenamaganja niti jednog ideološki obojenog borca protiv totalitarizma. Vrijedna su mi mišljenja jedino onih što to rade s pozicija morala i humanosti, neovisno o ideologiji. Za to ne trebaju ljudske učitelje... osim majke ili bake.
........
@Red, ja sam se u prvom redu veselio tvom odgovoru da iz prve ruke čujem od nekoga (...iako, kontaktiram s više Rusa od jednog) pametnog i vjerodostojnog, neutralnog, kako objašnjava takovi revival i masovno propagiranje, recimo tako, krajnje lijevog sentimenta...a da u isto vrijeme na parlamentarnim izborima iste stranke tako loše prolaze.
...ja sam si to u svojem neznanju i zbunjenosti objašnjavao to otprilike,...pismeni i obrazovani su oduvjek pripadali narodnim elitama. Sljedovno su im status i primanja u takvim društvima bili takovi da i nisu djelili stvarnost s većinom, drugim riječima, ništa im nije falilo, svijet im je izgledao ružičastiji,...jedino što su imali za obvezu bilo je da to svoje oduševljenje sustavom urbi et orbi pronose iz dana u dan...
...otprilike tako sam u svojoj možda i iskrivljenoj mašti došao do postotka današnje potpore toj ideji na izborima. Ako ona velika većina odbija taj pristup, ako su to ljudi koji su proživjeli i iskusili i to prije i ovo deformirano kasnije, tko sam ja da im ne povjerujem da imaju razloga za svoje odluke...
...e, odgovoru na to sam se veselio. Tvoje osobno viđenje.
Ovo sve što si napisao čovijek mojih godina je prožvakao već više puta . Šteta da i ti i ja trošimo to vrijeme što imamo na propagandne, obavještane i diplomatske spletke.
Revolucije i promjene bi trebale biti za narod a ne u svrhu kruha svagdašnjeg tih službi.
...a što se tiče mog odgovora @tomyju, bolje pusti njega, on to zabavno radi...
...a i ne moraš sam nositi križ borca protiv totalitarizma?
,,,,,,,,,,,
...pišeš "Fašizam je apsolutizacija rase, nacije i države. On je, i njihovo pretvaranje i inaugurisanje u vrhovne i vrhunske principe, ali i intezivna totalitarna pretenzija ka pojedincu za apsolutnom identifikacijom sa tim principima.Fašizam je destrukcija individualnog" između ostalog...
...kao povjesničar, ako se ne varam, znaš kojim riječima su Reagan & Co. krajem ´80tih slavodobitno na svakom koraku svjetini govorili o pobjedi nad silom zla. I to je bilo općenito mišljenje...kako god bilo, i USA i svijet je tada, prije tri i pol desetljeća, bio manje pod kontrolom unificiranog mišljenja nego danas, Pobjedu nad Sovjetskim sustavom (ne kažem komunističkim ,tá ta paušalizacija ne stoji jer komunizam nikad nije ostvaren nigdje već je bio himera za sovjetske ljude) nisu slavili samo zapadnjaci, Slavilo se je i u "oslobođenim" zemljama...vjerojatno stoga što im je dojadila
"intezivna totalitarna pretenzija ka pojedincu za apsolutnom identifikacijom sa tim principima"
i stoga što su željeli da napokon prestane
"destrukcija individualnog"
...možda mi zaključak iz tog ponašanja masa živućih u Sovjetskoj republici i zemljama trabantima i njije ispravan? ali videći da komunističke partije tih zemalja i dalje ne dobijaju podršku na izborima veću od petine u tim zemljama rekao bih da tim ljudima još nije ovladala demencija, da imaju dobre razloge da od izraza "komunizam" bježe kao vrag od tamjana.
Je li to fašizam sadržan u Sovjetskoj praksi? koji priječi te ljude da požele ponovo živjeti u njemu, ne znam. Možda su , nelagodno mi je to izreći, fašisti ti koji u komunizmu vide zlo? ne znam. Ali znam da je u vrijeme općeg nezadovoljstva pecati izgubljene i ustrašene duše na mamac ocvalih i dokazano neuspješnih ideja grijeh po svim mjerilima. Da je bar štogod novog ponuđeno pa da čovijek odglumi naivnog zaluđenog dječarca...
,,,,,,,,,,,,
lobistički sustavi

...vidiš, ja ti vidim problem s takvim zidovima što se kao prepreka idiotizmu dižu sada i ovdje...
...svi su ideološki. Da su pragmatični imao bih više povjerenja u razloge.
..te kao prepreke idiotizmu mi izgledaju falše, postavljene kao i one bivšim sustavima...samo da budu kao formalna granica jednom sustavu vrijednosti koji nikada nije niti zaživio e da bi se uspostavio novi a da sve ostane isto. Da niti taj novi ne dobije šansu da zaživi. A sve to samo zbog nesposobnosti biti dosljedan, zbog fige u džepu svih uključenih. Niti jedan sustav ovdje nije konzekventno uspostavljan, niti onaj prijašnji niti sadašnji društveni, niti društveni podsustavi poput socijalnih, upravnih, kulturnih, okolišnih... svi su ad hoc kombinacije nadograđivane od prilike do prilike...i sad kada je u slijepoj ulici bez pravog rješenja, bez mogućnosti resetiranja jer nema konzistencije, "intelektualci", životno ovisni od milodara države i lobista, u dubokoj žalosti objavljuju promjenu imena "sustava" kojemu pokušavaju dati "novi sadržaj". Mo´š mislit´.
...Tariq Ali npr. ili tkogod drugi može o svijetu konstatirati štošta, može pozivati na promjene paradigme, može skupljati sljedbenike...sve ok., ali ako ne vidi da su sve poluge za promjene pri ruci pogriješiti će ako ih pokuša popularizirati, ako populizmom pokuša osigurati potporu.
Biti će to ista greška poput prijašnjih, bilo koji populizam mora dovesti do lobističkog društvenog sustava kakav prevladava danas u nas i na zapadu.
,,,,,,,,,,

Tko je glasao

Povezivanje razlikovanjem - Hitlerov Papa Pio XII

Povezivanje razlikovanjem

Argumente za i protiv mogu se naći traženjem sličnosti ali i prema različitostima. Važno je i ograničiti se na neki vremenski period – ponekad je suvišno dokazivati da je civilizacijka tekovina 6.01 sat, 4. travnja 1968. godine kada je okončana rasna segregacija i kad su američki crnci napokon dobili pravo glasa  ili da nije kada je Katolička crkva stala uz najozloglašenije desničarske vladare vijeka - Franka, Salazara, Musolinija, Hitlera.

Hitlerov Papa Pio XII je bio prijatelj(1) Pavelićeve Hrvatske. Pavelićeva Hrvatska je nacistička tvorevina. Republika Hrvatska je svoju samostalnost i priznanje te samostalnosti ostvarila i stoga što je preko Tita postala dio pobjedničke antifašističke koalicije u WWII.

Lustracija samo po kriteriju članstva u nekoj organizaciji, partiji uvijek je podložna preispitivanju po obuhvatu, koje grupe, u kom razdoblju, tko ocjenjuje, evidentira, po kojim popisima i tko ih pravi.

Dok Amerika i NATO pripremaju ratove u Europi, a da bi održavali i podizali tenzije u državama koje do svog suvereniteta nimalo ne drže, nametnuli su Hrvatskoj da se bavi nekakvom komunističkom opasnošću – i to provode preko svog izaslanika u liku koga drugog nego bivše tajnice NATO-a. Micanje Titove biste je potez propupale čistačice a ne državnice – potez državnice bi bio da je objavila kako NATO zbog njenog dolaska na počasno mjesto predsjednice povećava opseg nabave roba proizvedenih u Hrvatskoj x puta.

Predsjednički izbori su pokazali da je Hrvatska svjetonazorski podijeljena. No to zapravo nije ništa novo. Zato je na nama da se to pretvori u prednost, da se konkurira idejama.

Nije ideja svaki drugi dan tražiti ostavku Vlade niti izazivati lokalne izbore na kojima se pokaže da su procjene ‘o putući do nogu’  bile pogrešne a troškovi apsolutni. Možemo reći da što više izvanrednih isprovociranih izbora to Hrvatska više ulaže u demokraciju pa znači da je demokratičnija? Sutra kada HDZ bude? na vlasti baš će svake godine u svim lokalnimm jedinicama po nekoliko puta organizirati takve izbore!

Jačanje ekstremista u Hrvatskoj pokazuje samo da se prima pelcer iz Europe: antiimigrantska Pegida u Njemačkoj, radikalni nacionalizam Marine Le Pen u Francuskoj, radikalnih desničara Nigela Faragea u Velikoj Britaniji, antiimigrantske Stranke za slobodu u Nizozemskoj, nacistička Zlatna zora u Grčkoj. Lijevi pokreti jednako jačaju pa sada postoje sve moguće pozicije -  s različitih pozicija radikalnih ljevičarima, komunista stare škole, ultranacionalista, neonacista. Hrvatska nema antiimigrantsku stranku ali je zato jedna od zemalja s najmanjim brojem imigranata.

Bez obzira na uzrok, činjenica je da njihovo postojanje ugrožava dojučerašnju političku sliku Europe i da se različito procjenjuje budućnost, i to oprečno od pozitivnog do krajnje opasnog za mir i stabilizaciju europske ekonomije – a mi hoćemo lustrirati komuniste. I tu lustraciju zagovaraju i pripremaju nacionalisti, prepoznatljivi i sebi i drugima.

Lustracija, kada se odnosi na ponašanja od prije 30 i više godina, po svojoj prirodi podrazumijeva da se individua definira jednom za uvijek i više nije podložna promjeni stavova, mišljenja i postupanja. Ja znam da novoustaše iz Bučja nemaju psihoterapeuta(2) , no neki od njih su bili članovi iste partije i možda u isto vrijeme kao i general Tuđman.

Lustracija, koja u globaliziranom svijetu ostaje u nacionalnim granicama, je po meni upitna po prirodi i nepotrebna u praksi. Međunarodne konvencije kojih smo potpisnici, naši zakoni usklađeni s EU zakonima u području ljudskih prava i kršenja ljudskih prava, kao i zakoni koji pokrivaju krivična djela dozvoljavaju da se društvo zaštiti. Jedina upitnost je u tome koliko je svojih ljudi u sudove upio ubaciti i zadržati Šeks tj. hoće li sudska praksa biti ujednačena i na temeljena samo na pravu.

Da ponovim: protiv sam lustracije, no:

1.  karikiram – da ja lustriram onda bih po popisu stanovništva iz 2011 pod lustraciju došli svi koji su se izjasnili kao katolici a za koje ne postoji pisani dokaz da su se izjasnili da je Papa Pio XII zločinac jednako kao i Pavelić.

2.  karikiram – da ja lustriram a želim broj lustriranih svesti na najmanje moguću mjeru,  onda bih po popisu članova HDZ i satelita došli u obzir svi koji nisu katolici, Srbi, crnci i psi.

Ne odgovaram ponavljajućim ‘argumentima’ naših ustašuljaka u komentarima, oni, ti naši neonacisti imaju svoje istine i nema tu kritičkog u promišljanju, baš uvijek su u pravu.

Zapravo je totalno tupilo svaki put odgovarati na neumorno ponavljanje jednog te istog po pedesetak puta pod dnevnicima posve različitih tema kao što radi @drvosjek&Co.

----------

John Cornwell - Hitler's Pope; the Secret History of Pius XII (1999), poglavlje Friend of Croatia str. 241-267

Walter Laqueur, Fascism; Past, Present, Future, Oxford UP, (1996)

I.W. Charny, Fascism and Democracy in the Human Mind; a Bridge between Mind and Society (2006, Chapter 8 Psychotherapy as Antifascism and Training for Democracy, str. 189-253

Tko je glasao

Antifašizam je civilizacijska

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

"Pretpostavljam da ste

"Pretpostavljam da ste razumjeli da se neću niti želim ispričati zbog odavanja počasti Vašim sunarodnjacima koji su se tijekom Drugog svjetskog rata borili protiv nacizma. Umjesto toga, iskoristit ću ovu priliku da im se u ime norveškog naroda i u osobno ime, od srca još jednom zahvalim."

Henrik Ofstad - Veleposlanik Kraljevine Norveške u RH

http://www.index.hr/vijesti/clanak/norveski-veleposlanik-ne-podrzavam-di...

Kad lokalni pametnjakovići pokušaju nešto objašnjavat izvan svoje polupismene prčije onda dobiju jednu kulturnu peščurinu.

Tko je glasao

Ovdje nešto ne štima. Ili pak

Ovdje nešto ne štima. Ili pak stvari sjedaju na pravo mjesto. Prošla su već tri dana od javne prepiske Mate Knezovića (koji jest minorna politička figura, ali se ovdje samozvano pojavljuje kao glasnogovornik "nekomunističke Hrvatske") i norveškog veleposlanika (što je izazvalo opću konsternaciju i izljeve bijesa na krajnjem desnom krilu hrvatske politike) a službena Hrvatska se pravi da ništa nije čula.

Za Banske Dvore to nije iznenađenje, s obzirom da su veleposlanikove poruke u skladu s politikom Vlade o neupitnim vrijednostima antifašističke borbe u Hrvatskoj. Međutim, šutnja Pantovčaka je znakovita, u svjetlu nedavno izvršenog obećanja desnom biračkom tijelu o uklanjanju Titove biste iz zgrade ureda predsjednika Republike, kao simbola te antifašističke borbe. Reakcija onih na čiju adresu je poruka iz Norveške poslana svela se je na primitivne izljeve bijesa po "desnim" portalima, uz apsurdnu argumentaciju kako samo "mi" znamo pravu istinu, a sve što drugi misle jest bezvrijedno, pogrešno i anti-hrvatsko.

Hrvatskoj prijateljska Norveška jest relativno mala zemlja, ali u svjetskim razmjerima predstavlja diplomatsku velesilu, koja djeluje aktivno i samosvjesno. Zato je teško je proniknuti u kojoj mjeri su potezi norveškog veleposlanika koordinirani s drugim državama. Ali, bez obzira na to, radi se o diplomatskom potezu značajnog pondusa.

S obzirom da funkcija Predsjednika Republike u Hrvatskoj nedvojbeno uključuje odnose sa stranim diplomatskim predstavnicima, pasivnost Predsjednice u ovome slučaju, koji predstavlja otvoreno bačenu rukavicu u lice snagama čijim se je ona, uz ostale na hrvatskoj desnici, eksponentom predstavila ekspresnom realizacijom predizbornog obećanja, ovo prešućivanje indirektnog upozorenja "da se stane na loptu" ukazuje na taktički uzmak koji ne može a ne izazvati razočaranje među njenim najvatrenijim obožavateljima. Biti će zanimljivo pratiti dogadjaje koji slijede.

The Observer

Tko je glasao

čekaj

jel drug Mkn glavom i bradom Mate Knezović, precjednik obiteljske stranke iz bivšeg saveza za rvacku? hahahaah kakva travestija od države.

mkn-e očituj se o ovome kako ti je norveški ambasador održao lekciju, učinio si nemjerljivu međunarodnu štetu našoj domovini svojim priglupim ognjištarskim ispadom. bit ćeš lustriran i optužen za veleizdaju ne pokaješ li se javno, na zborištu.

hvala i doviđenja.

Tko je glasao

što bi trebalo po tvom @bet

Zemlja koja je dala jednog Andersa Behring Breivika i jednog Vidkuna Quislinga...luteranska zemlja gdje je kralj ujedno i poglavar crkve..zemlja gdje je pedofilija legalizirana...

...pa kad ti neki odatle počne držati prodike... to treba izignorirati u skladu s dobrim običajima.... bio, došao , prošao...
Naravno da će takav podržavati najgore među nama...nelustrirane komunističke ubojice koji su u stanju za mrvicu međunarodne potpore podvoditi i vlastitu djecu... očaj je to ....što drugo...

Pederi i pedofili se danas dobro osjećaju među ..najgorima među nama...

Eto..da li sam dovoljno diplomatičan...jel bih se mogao zaposliti u diplomaciji ;-)))

..Očajno je tražiti podršku na sve strane... protiv svog naroda...

sve dobro...

Tko je glasao

čuj

legalizirana pedofilija.

pa onda red pedera, pa nelustrirane komunističke ubojice koje podvode djecu, pa opet pederi i pedofili skupa.

uostalom, zemlja koja je dala kvislinga bi tebi trebala draga srcu jer si ti fan pavelića, domaćeg pandana vidkunu. i jedan i drugi su bili nacističke kujice, dakle ono što ti želiš postat pod stare dane.

dobro si reka, očaj je to. očaj rvacke desnice koju je gospodin norveški ambasador izbukakkirao činjenicama.

Tko je glasao

površno @lignja

Norvežani su imali svoju državu početkom WW2, a Hrvati nisu...znači...Quisling bi bio usporediv s Nedićem...nikako s Pavelićem u doslovnom smislu.. Nedić je u ime srpske "aristokracije" predao Srbiju nacistima..a Pavelić je pravio državu.....i branio je od četnika i komunista...tako da to nije usporedivo...tako da i ti i taj Norvežanin..možete jedan drugom..ma znaš...al u redu..dobar si ti @lignja...čim nisi za Jugu..

sve dobro...

Tko je glasao

kao

instalirana marioneta nacista bio je upravo navlas isti kao i pavelić. domaći izdajnik zbog kojeg smo skoro postali srpsko-talijanska kolonija. da je 'pravio' državu spada u antologiju ognjištarske gluposti i ma koliko ti to ponavlja, neće postat istina. on je glumio budalu dok je ima zaleđe i komadao tu famoznu državu koju je pravio, a kad su nazi ragazzi najebali zahvaljujući veličanstvenoj borbi partizana na čelu s najvećim sinom naših naroda i narodnosti - titom, pobjego je kao zadnje smeće.

hrvatsku su, dragi drvo, stvorili partizani, u današnjim granicama, a tito je za dobru mjeru ušetao u trst, da ne bude nismo znali. to je ko da smo mi u oluji došli do beograda, čisto da se zna da nema zajebancije, a ne kad gazda kaže stat pred banja lukom i pustit stvaranje republike srpske.

razumiješ li veličinu tita drvo? pred njim su drhtali zapadni saveznici, a ne kao tuđmanu naređivali di će mu vojska stat i dokle smije ić. a onda '48. pljuska staljinu, kad su i za manje pizdarije ruski tenkovi dolazili u vizite. grandiozno, kolosalno, nikad viđeno. imam ukrudbu od same pomisli na geopolitičku veličinu broza.

ponovi za mnom - ŽIVIO DRUG TITO!!!! kao nekad, kad si bio mlad.

Tko je glasao

komunističko - titoistička tlapnja

Hrvatske nije bilo u smislu nezavisnosti, Pavelić ju je stvorio tada kakvu je mogao u realnim okolnostima...pomogli su mu Hitler i Musolini...

Tito je stvarao socijalističku, sovjetsku Jugu..a ne Hrvatsku..

Što se tiče otimanja od Talijana i od Mađara...što su obavili hrvatski partizani...kapa do poda...međutim...ako uzmeš polazišne osnove prije WW2..Banovinu Hrvatsku...Tito je više dao Srbima i Crnogorcima nego što je vratio Hrvatima. Vratio je Jugi a ne Hrvatskoj.

Pavelić nije imao što rasprodavati što već ranije nije srpski kralj dao Italiji jer su bili na istoj strani poslije WW1..i Talijani su jednostavno uzeli..a Srbin kralj potpisao....tako da tlapnje o "Pavelić prodao" su glupost i komunistička propaganda...

Početkom WW2 pobjegao je i kralj kao zadnje smeće, zar ne..i država se raspala..pa su Hrvati tada pravili državu kako su mogli i znali..da se obrane od četnika i komunista.

No dobro...činjenica jest da je Tito krepo, pa je krepala i njegova tvorevina, a Pavelićeva ideja države za Hrvate---je tu..ma koliko god se tebi dizao na Tileta.

Znači...brbljaj koliko hoćeš...Tite nema..Juge nema.

Ukoliko uzmemo da je bio pozitivac u WW2 ( a nije)...činjenica jest da je bio zločinac i diktator poslije WW2--daaaaleko veći od Pavelića...tako da nekritičkim veličanjem zločinca Broza...veličaš zločin.

Zašto misliš da nije zločin poslije rata (POSLIJE RATA) ubijati Talijane, bacati ihu more i u fojbe, civile i razvojačene fašiste..bez suda.. a da jest zločin u ratu ( U RATU) ubijati Srbe civile i komuniste i četnike , zarobljenike i dr.

Zar gospođa Teršelić , jedna od čelnica udruge za veličanje lika i dijela druga Tite..nije stalno govorila: zločin je zločin.

sve dobro...

Tko je glasao

ali

drvo, znaš da mi osnove svoje državnosti vučemo puno prije tvog ljubimca pavelića. od stoljeća sedmog, ako je vjerovati draženu žanku, a nema razloga da mu ne vjerujemo.

imaš opet neke logičke probleme koji su ti tako svojstveni u zadnje vrijeme. kakvu je to nezavisnu hrvatsku ante stvorio ako je morao razdijelit teritorij tuđinu po odredbi srpskog jebenog kralja? znači nezavisna hrvatska kojoj svaka šuša može otkinit dio teritorija. pa to je fantastično, u rangu drvenog željeza, ili željeznog drva.

tito je stvorio hrvatsku u današnjim granicama i amen misa, možeš ti sad konstruirat kako oćeš, ali činjenica je da je hrvatska, ovakva kakva je na karti stvorena od strane najvećeg sina naših naroda i narodnosti. banovine se ne sjećam baš najbolje i ne da mi se guglat, ali koliko me pamćenje služi, otpala je hercegovina, a dobili smo istru. ako mene pitaš, sutra bi opet takvu razmjenu napravio.

veličanje broza je dužnost svakog pravog hrvata jer bez njega ne bi bilo hrvatske. sramotno je da ti, koji se predstavljaš hrvatom, veličaš veleizdajnika antu koji bi eventualno stvorio novo dušanovo carstvo da nije podvio rep pred braćom partizanima. može te bit sram i stid.

realno gledajući, tito i partizani su zapravo porazili hitlera jer je tu izgubio dragocjeno vrijeme prije napada na rusiju i onda najebo na zimu. još realnije gledajući, huškajući blokovsku podjelu tito je, usto šta je muzao novac od obje strane, pokrenuo utrku u tehnologiji koja je dovela do svemirskih programa i leta na mjesec. znači tito je praktički sam, bez ičije pomoći, odveo čovječanstvo na mjesec :)

a hrvatima na zemlji podario temelje za ostvarenje tisućljetnog sna o državnosti kojeg su odvratni konvertiti, desničari i ognjištarci pretvorili u noćnu moru gluposti i lopovluka.

ali sve će to riješit lustracija, jelte.

Tko je glasao

veličanje broza je dužnost

Tko je glasao

Odgovara ti nadimak. a tito

Tko je glasao

Odgovara ti nadimak. a tito

Tko je glasao

Da, da @lignja

kažem ja...vi titoisti ste danas više medicinski nego politički problem...

No dobro igre radi...vidi kako ja to gledam..ako uzmeš povijest hrvatskog naroda geometrijski..matematički..kao jedan metar... razdoblje NDH je cca 3-4 milimetra.

Prirodno je da narod želi biti svoj na svome, pa smo kroz povijest bili u raznim savezima i ratovali za razne strane vladare..s jednima protiv drugih...malo nas je a na zgodnom smo prostoru, jel..

No u narodu je uvijek ideja ( od kad su nastale nacije i države kao političke činjenice) da ima svoju državu. Tako su i Hrvati imali tu ideju. Stara sveslavenska ideja pokazala se kao loš pokušaj..jer u prvoj Jugoslaviji Srbi se nisu ponašali kao braća Slaveni ( brat je mio koje vjere bio) nego kao okupatori i diktatori. Tako je nastao ustaški pokret. Tito je isto bio protiv stare kraljevine Juge ali s klasnih pozicija..i to mu ide u + i kod mene.

Tito je bio Staljinov igrač. Kad govorimo o vremenu WW2. Pošto se Juga raspala Hrvati su si napravili državu. Tito i partizani su bili za Jugoslaviju i Hrvati su stjecajem okolnosti izgubili nezavisnu državu i ponovno su..ovaj pud pod prijetnjom ruskih tenkova i Staljinovih orgulja..natjerani u još goru zajednicu... ovaj put komunističku Jugoslaviju.

Država za kakvu ti govoriš da je stvorena za Hrvate Titinom borbom...bila je manje država i imala je manje samostalnosti..nego danas, recimo neka naša županija.

Kad su Hrvati, antifašisti i partizani..tražili više državnosti...Tito ih je uz pomoć Srba i dr. ubijao, zatvarao, blokirao i sl.

U Sj. Koreji broje godine od rođenja onog njihovog prvoh Kim Il...što već... kako ste vi titoisti krenuli..titoizam je vaša religija..Tito legenda i svetac..znači..medicina..ili možda egzorcizam; istjeravanje Tite iz onih koji su opsjednuti Titom...kao ti npr.

Usput, da je po Titinom..ne bi ti meni pušio travu..nego tucao kamen na Golom... uživaj

https://www.youtube.com/watch?v=ggvd_Uji5vE

sve dobro...

Tko je glasao

Županija s ovlastima federalne republike?

Država za kakvu ti govoriš da je stvorena za Hrvate Titinom borbom...bila je manje država i imala je manje samostalnosti..nego danas, recimo neka naša županija.

Bio si član Saveza komunista Hrvatske. Država Jugoslavija se zvala Federativna narodna RJ a potom Socijalistička federativna RJ. Organe i ovlasti republika u Jugoslaviji je se ne može uspoređivati s ovlastima današnjih Županija u RH. Čak će ti o federalizmu i nadležnostima federalnih jedinica i hr.wiki dati točne podatke.

Čemu neistina?

Tko je glasao

Nije neistina, nego učiš djecu pogrešno @bube

U Hrvatskoj se nije smjelo prdnuti bez znanja Tite i Beograda. U diktatorskom sustavu gdje je sva vlast bila kod jednog čovjeka koji je sve kontrolirao s tajnom civilnom ( udba) i tajnom vojnom ( kos) policijom..a kao krajnju prijetnju imao vojsku spremnu upotrijebiti protiv naroda....ti se USUĐUJEŠ brbljati o federalizmu, federativnim uređenjima i o tome da se država zvala - federativna...

Misliš li da je netko jeben u mozak...kako samo možeš tako bulazniti.

Ponavljam tvrdnju. Veću samostalnost danas imaju naši župani i gradonačelnici..nego što su imale tzv. socijalističke republike u Hrvatskoj.

Komunisti koji su operativno obnašali vlast na nižim nivoima...obavezno su po mišljenje išli kod viših drugova..a ovi kod viših i najzad..kod Tite.

Zadnja je bilo njegova...a jebo zakone na papiru..pa poznat je po tome da je rekao sucima da se ne drže zakona ko pijani plota.

Još jednom...srami se zbog pokušaja uvaljivanja muda pod bubrege. Laganja .

sve dobro...

Tko je glasao

Mozak

@drvosjek
Tvoje ću komentare i pored toga što si nastavio sa tvojim upropaštavanjem svake normalne diskusije, ostaviti, no, ovo je suviše

ti se USUĐUJEŠ brbljati o federalizmu ?=?

Ovo je moj dnevnik u kojem se eto USUĐUJEM reagirati na tvoju laž i uputiti te na izvor.

A ovo tvoje objašnjenje je posve imbecilno i nije dostojno bivšeg člana.

Tko je glasao

Ma koji izvori kruh te ranio @bube

pobunio sam se na tvoje da je bivša socijalistička republika Hrvatska bila ---država..i na tvoj argument o federaciji...pa baš zato što federacija nije federirala desilo se Hrvtasko proljeće...Savka , Mika i par njih najviših su pošteđeni po devizi: "Druga zaštititi pojavu osuditi"..a niži kadrovi , neki profesori i mlađarija studentarija potrpana u zatvore.

Onda je došao ustav iz 1974.g. koji je NA PAPIRU dao nešto više samostalnosti socijalističkim republikama tj. njihovim komunističkim vodstvima..ali svejedno nisu smjeli samostalno ni prdnuti jer ih je Tito pomoću udbe i kosa nadzirao..pa se taj period kolokvijalno naziva " razdoblje hrvatske šutnje"

Onda je Tito najzad crknuo..pa su po republikama počeli talasati..ne toliko zbog nacionalne svijesti i nacionalnog buđenja...nego su se crveni oligarhi...crvena buržoazija..odlučili najzad obogatiti... Svaka republika i autonomna pokrajina imala je svog Titića...koji su počeli nesmiljeno krasti...znajući da im je još malo vremena preostalo....

Tako imaš Miku Špiljka ( školovanog postolara) i danas jednog od najbogatijih Hrvata njegovog sina Vanju..naftnog magnata u Švicarskoj.

Onda je u Srbiji dopizdilo...vidjeli su da sve ode u kurac..JNA je imala glas u partiji kao sedma republika... i SANU je napravila program...instaliran je Slobodan Milošević...odlučilo se na auzmeš..novu podjelu karata...

...krenulo se pomoću ulice i mitinga u ustavne promjene...s očitim ciljem...ili unitarna Jugoslavija po pravilu jedan čovjek jedan glas..gdje bi Srbi zacementirali majorizacijom svoju prevlast kao najbrojniji...ili Velika Srbija...ostalo je povjest...

..te granice su bile doslovce ..administrativne...nisu ih priznali Srbi..a Bogami ni Badinterova komisija..koja je utvrdila da se Juga raspala...

Kurac bi tebi netko priznao granice bivše SRH..da nije Hrvat s puškom izišao na njih...ja npr. na Unu..

Sad ti meni da ja lažem i upućuješ me na " izvore"...mene koji sam prošao nekoliko omladinskih i partijskih političkih škola..druga i komunista, omladinca i rukovodioca na omladinskim radnim akcijama..druga i rezervnog starešinu..)))...

Gledaj..tupi ti svoje...međutim..nemojmo se lagati..ako ne zbog nas..a onda zbog možebitne mladeži...kojekakve studentarije i sl...koji eventualno čitaju...

Znači da, tvoj je dnevnik..korektno je što ne zarolavaš suprotno stajalište...

poštujem..ja nikad ne koristim mogućnost spama..porastao si u mojim očima zbog toga...ali naše istine i viđenja Jugoslavije se bitno razlikuju.

Ti imaš pomalo romantičarsko viđenje...ja ne...ja točno znam kakvo je to sranje bilo..i Hrvati su doslovce, kao nacija bili porobljeni u obje Juge.

sve dobro...

Tko je glasao

Drveni, Dobro da nisi pal na

Drveni,

Dobro da nisi pal na provokaciju:
hrvatsku su, dragi drvo, stvorili partizani, u današnjim granicama, a tito je za dobru mjeru ušetao u trst,

Istina je da je Tito ustupio djelove Hrvatske drugim republikama, a kaj se tiče Trsta, pa kaj nisu Slovenci bili većinski narod u njemu.

Tko je glasao

...

a kaj se tiče Trsta, pa kaj nisu Slovenci bili većinski narod u njemu.

do kada se ti skviki misliš sramotiti sa svojim neznanjem?

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

Di bi danas bija Henrik

Di bi danas bija Henrik Ofstad i zemlja koja ga je izabrala da je predstavlja kad bi vodili računa o tome šta imaju za reć kreature poput tebe.

Tko je glasao

Dolazi iz neke kraljevine

Da smo mi Hrvati slušali Norvežane, Nizozemce i sl. još bi bili u Jugi...i to sada pod princom Aleksandrom ..koji čeka pogodan trenutak da ga ponovno ustoliče za kralja Srbije...a ako može...i cara Balkana...hahaha

koji bezveznjaci...

Nek se ti pedeofili pare u srodstvu kao i do sada između sebe..a nas Hrvate neka puste na miru da živimo svoj život. Naravno da će oni podržati najgore među nama..a to su svakako bivši boljševici koji se danas kriju iza antifašizma.

U Beogradu na suđenja za ratne zločine dolazi Šešelj, rojalist s princezom u publiku da prati suđenja četničkim masovnim ubojicama.

Tamo su na vlasti obrijani četnici. Znači..podržavati petokolonaše u RH je tako IN..kako vidimo i na ovom forumu. Od nekih naravno..ne svih..neki samo navijaju. Kao ti.

sve dobro...

Tko je glasao

neka mi Hrvati...

... ono, ti si predstavnik "nas Hrvata" ili mi manjevrijedni Hrvati i Hrvati s ne tako "grbavom karom" imamo pravo na svoje mišljenje?

Ja se ne sjećam da sam ti delegirao pravo da govoriš u moje ime. Ono, pokaži punomoći. Ili odi pregledaj svoju shizofreniju...

Tko je glasao

opet ti

ja govorim / pišem u svoje ime i nadam se da imam dosta istomišljenika...nas Hrvata..koji ne volimo Jugu, Regiju i sl. Ko mi zamjeri ja mu odmjerim

sve dobro...

Tko je glasao

shizofrenija, II. stupanj

Punomoći na sunce tih istomišljenika. S pečatom.

Inače posjeti liječnika, možeš ppetrinog, još jedino ona ovdje priča u ime "Vas Hrvata" - a čak se i s njom ponekad ne slažeš. Tada imamo dva tabora "nas Hrvata" koji ne misle isto, što je zanimljivo.

Blago Vašem Liječniku.

Tko je glasao

Mi, drugovi . . .

Za koliko Hrvata možeš pouzdano reći da misle isto identično kao ti, 10, 20, 100, 1.000?
Da li si razgovarao s njima i da li su ti dali nekakav mandat da ih zastupaš?

Nemoj samo reći da svi oni koji su potpisali za antipederski referednum misle kao ti.

leddevet

Tko je glasao

Jednostavno

svi koji nisu za Jugu su moji...koji su za Jugu...nisu moji. Može li jasnije.

Koji su za Titu nisu moji. Zlo ne može jahati samnom.

Protivnike ne brojim niti važem....

sve dobro...

Tko je glasao

evo

ja nisam za jugu, ali sam još manje 'tvoj'. šta ćemo sad?

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci