Tagovi

A(nta)goniziranje bivsih politickih zatvorenika

Ured predsjednika RH
n/r predsjednika
Pantovcak 241
10 000 Zagreb

G. Stipo Mesic
Ilica 87/II
10 000 Zagreb

Predmet: A(nta)goniziranje bivsih politickih zatvorenika

Prisjetivsi se da ste nekada bili podpredsjednik HDPZ-a, a racunajuci da ste jos uvijek emocionalno vezani za bivse politicke zatvorenike, odlucih Vam se stoga obratiti kako bih Vas upoznao s a(nta)goniziranjem njih nekih.
Surovost represivnog aparata bivse drzave je ostavio na njima ne samo oziljke, nego i nezacjeljene rane, koje i dan-danas znaju (pro)krvariti.

Prije nego li se dotaknem merituma, s rijecju-dvije cu se osvrnuti na jedan intervju Vase supruge objavljen proljeca 2000-te u “Gloriji”.
Kroz njegov sadrzaj nas je upoznala da su Vas, nakon izlaska iz starogradiske tamnice,
lokalni, republicki i federalni politicki celnici svestrano diskriminirali, a sa time kreirali za Vas i Vasu obitelj mukotrpno zivljenje. Navela je podatak da ste, prije nego li ste se zaposlili, podnijeli stopedest zamolbi za zaposljenje, kao i to da se ona pukom slucajnoscu, a zahvaljujuci svojoj prijateljici, ravnateljici djecjeg vrtica, uspjela zaposliti u njemu. U to nezahvalno vrijeme su Vas, rekla je, pomagali, tjesili i hrabrili mali, tj. obicni ljudi.

Zbog nedaca s kojim se susretaste poslije dosudjene i izdrzane kazne namjeravali ste, otkrila nam je, poci u egzil, ali Vas je ona odgovorila od te nakane.
Oh Boze, cim poceh o ovom, osjetih studen, slabost, bol u dusi, grc u grlu, najezih se, zaddrhtao sam. Upravo zato, ne cudite se ako i zamucam. Jer, kada ste planove o tome stvarali, stvarali ste ih sa autorom ovih redaka.

Medjutim, on nije mogao docekati Vas izlazak pa je otisao bez Vas. I dobro je sto je to napravio, buduci biste, zahvaljujuci Milki, odustali od puta. No, kako nije imao dosta svojeg vlastitog novca, a iznos kojeg mu je poklonio Vas vrli prijatelj Andjelko (sef Gradske kavane) nije bio dostatan za putovanje k Vasem ujaku Tomi u Nicu. Zbog toga se skrasio u Padricianu (Trst).
S obzirom sto nisam prorok, ne mogu reci kako biste prosli u tudjini da ste se u njoj zatekli, vec cu Vam tek priopciti da prema mnostvu politickih emigranata nije bila susretljiva, radi cega su se mnogi osjetno razocarali. Vjerovali mi ili ne, rijetki su u njoj postigli zadovoljstvo.

Prilicnom broju tih nesretnika, posebno onima koji su prispjeli u nju bez profitibilnih struka, bez znanja jezika i koji nisu imali u njoj rodbine ni prijatelja, poklanjani su prljavi, naporni i slaboplaceni poslovi. Ali, nisu imali izbora, morali su ih obavljati da bi prehranili sebe i clanove obitelji.
Usto, ni pripadnici starije politicke emigracije ih nisu srdacno docekali. Dapace, zbog sumnje i straha, upirali su prema njima prezirne poglede i pri tomu ih proglasavali: jugofilima, komunistima, udbasima...

I kao slag na tortu, jugoslavenske politicke i policijske strukture su nesebicno brinule o njima. U stopu su ih pratile, svakodnevno blatile i mnoge, znamo, umlatile. Perkovicevi jurisnici im ne htjedose priznati pravo na slobodu i demokraciju ni u slobodnom i demokratskom svijetu.
Zahtjevali su od njih da se i njemu pridrzavaju jugoslavenskih zakona.

Zbog svega nabrojanog, ogromna vecina poltickih prognanika je danonocno snatrila o povratku u svoju Hrvatsku. Na zalost, snatrenje je bilo neostvarivo. Drugim rijecima, jalovo.
Ipak, kad je Gorbacevljeva Perestrojka odzvonila pocetak kraja totalitarnim rezimima u istocnoeuropskim drzavama, snovi im se pocimaju priblizavati ozivotvorennju. Dakle, pocimaju biti stvarnost. Nije stoga cudno sto su se mnogi preporodili i osjetili neizmjero odusevjenje. A kako je ono brzo planulo, brzo se i ugasilo. Nije zalud latinska izreka: “brzo zrelo, brzo trulo” (cito maturum, cito potridum).

I cim je demokracija stupila na hrvatsko tlo, a iznad Hrvatske se pojavila zvijezda drzavnosti, prilican broj politickih uznika, odnosno prognanika se vratio u Hrvatsku. Istina, imali su i oni razlicitih ocekivanja, ali im je svima bila apriorna zelja steci mrvicu topline, spokojstva i zadovoljstva u Domu radi kojega su prolijevali suze i znoj. Umjesto ocekivanog - dobili su sipak. Povratak im je prolongirao agoniju..

Iako su jugoslavenskoj azdaji slomljene kandze i spaljena krila, a pripadnici njena represivnog aparata zavrsili na smetistu, uspjeli su ispuzati ispod smeca pa na prilicno strunuta, neoprana i smrdljiva tjelesa navuci novo ruho, a potom nastavili maltretirati dobrano izmrcvarene uznike/prognanike. Ravnanja radi, pogledajte ovaj primjer pa zakljucite.

Slucaj "Rado Pejic"

Radu Pejica je sudbina odvela i smjestila unutar zidina starogradiskog kazamata. Da je bio pametan, ili pak pokvaren mogao je tamo, jer mu je jedna cinjenica isla u prilog, bolje prolaziti nego sto je prolazio. Naime, majka mu je hrvatska Srpkinja, pa su mu radi toga nudjene benificije uz uvjet da se distancira od “ustasa”. Slavonci, poznato Vam je, cesto znaju reci: “Ponudis li budali dobro, nece ga primiti, a ako mu pruzis loso, objerucke ce ga prihvatiti”. Tako je, eto, tada i nas Rado glatko odbio ponudu.
A kad vec spomenuh “ustase” s kojima je prijateljevao i imenovat cu ih. To su bili: Srecko Bijelic, Franjo Mikulic, Djuka Srnec, Zvonimir Cervenko, Vlado Mutak. Da, cak su i te hrvatske antifasiste jugoslavenski fasisti: Boljkovac, Manolic, Fumic, Bulat i ini zvali ustasama.

Po napustanju St. Gradiske ne mogavsi dobiti posao, a bez mogucnosti za normalno egzistiranje, Rado je napustio Hrvatsku, a potom se zaustavio u Njemackoj. Uz sam pocetak rata, skoro je zakoraknuo na put povratka, no gledajuci skupine Hrvata koje svakodnevno iz domovine pristizu u Njemacku, a i slusajuci apele pok. ministra Suska s kojima je porucivao i inzistirao da prognanici odgode povratak, jer su, tvrdio je on, potrebniji vani kako bi skupljali i slali humanitarnu pomoc, Rado se tako angazirao na tom polju.

Negdje 99-te godine, Ministarstvo iseljenistva mu je u Karinu. dodijelilo upola srusenu i nagorenu kucu. Postupno ju je popravljao i nadogradjivao potrosivsi za to cca 100 000 eura. Proveo je u njoj nepunih deset godina da bi nedavno bio deloziran iz nje. Izbacen na ulicu.

Gospodine predsjednice, vecinu politickih uznika, tvrdim Vam, zivot nije mazio. Mnogima je bio trnovit i krvav. Brojni su osjetili Scilu i Haribdu jos u mladalackim danima, a zbog jedina razloga sto su zeljeli da im domovina bude slobodna, ugledna, uredna i napredna. I da bude garant, tj. zastitnik njihova integriteta i digniteta.
Nisu rijetki vlasnici konja koji ostarjele i isluzene konje posto-poto prodaju, cak i poklanjaju klaonicama, ili ih jednostavno ubijaju. No,, ljudi ipak nisu konji, iako ih kocijasi i vlasnici tretiraju kao konje. Doista me zanima zasto je tako i do kada ce se to tolerirati?

Premda mi nije poznato dokle sezu Vase ingerencije, ali ipak racunam da biste mogli i trebali povesti racuna o izlozenom predmetu. Jer, s rukom na srcu, on ne sluzi Hrvatskoj na cast. Nema drzava u naprednomu svijetu koje pakoste takvima koji su pozrtvovano i hrabro davali obol za krunu njene drzavnosti.
U vrijeme kad ste bili robijas, morali ste pokorno izvrsavati naredbe sefova (tako smo oslovljavali strazare i preodgojitelje). Ne, niste tada smjeli ni mogli uciniti nesto prema vlastitoj zelji i volji. Pa ako je to bilo onda, valjda danas nemate sefova. Ili grjesim, mozda ih imate?! Mozda ste i sad robijas? A ukoliko je tako, slobodno nam to recite pa cemo Vas lakse razumjeti.

Za skupinu bivsih politicki zatvorenika
Pavao Jelovic

P. s. Proslijedjeno tiskovnim i elekronskim medijima

Komentari

Da li znas ili ??? Pa da li

Da li znas ili ???
Pa da li znas da si se obratio bivsem suradniku i udbaskom provokatoru,sadasnjem covjeku koji koristi svoj predsjednicki polozaj za osvetu svakome ko mu je ikada imalo protuslovio...covjeku koji je iskoristio svoj polozaj da bi podebljao svoj tajni racun u inozemstvu i tamo kupio nekretnine,covjeku koji ima dva drzavljanstva.
Javno ga optuzujem-pogledaj moj blog, a odgovora nema jer zna da me ne moze pobiti posto imam dokaze za njegove kradje,ucjene,utjecaj na suce,tuzioce,policiju.
I ti od tako pokvarenog covjeka ocekujes intervenciju,pomoc. Ha,ha,ha...ponudi mu novac!

Tko je glasao

ja bih voljela pročitati

ja bih voljela pročitati malo više podataka o tome što se točno dogodilo radi pejiću, u čiju je kuću smješten i zašto je iz nje izbačen. imaš li ti možda više informacija?
a što se političkih zatvorenika općenito tiče, na žalost u hrvatskoj još uvijek vlada prava pravcata zbrka. puno je onih koji su ubačeni od strane udba-e kako bi skupljali podatke od stvarnih zatvorenika. takvima je status političkog zatvorenika ostao do dana današnjega. puno je i onih koji su zatvarani radi kradje i sličnih stvari, a danas takodjer imaju status političkog zatvorenika.
naravno, najviše je onih pravih, koji su doista prošli pakao po kazamatima ex jugoslavije, a na žalost, dobar dio baš takvih nema nikakav status.
po pitanju rade pejića, mogu reći da mi je žao svakog tko je proveo u zatvoru kao politički zatvorenik jedan jedini dan.
ali mu ne čini na čast što od pola milijuna, on 470 000 hrvatskih branitelja proglašava lažnjacima, iz čega ispada da je samo 30 000 branitelja branilo i obranilo hrvatsku.

Tko je glasao

@ Dijana Pejić nije

@ Dijana Pejić nije smješten, on je od države dobio kao državnu imovinu započetu gradnju- praktički temelje jedne devastirane nekretnine koju je vlastitom ušteđevinom izgradio i napravio dom. RH vlast je ta koja je omogućila da neka hrvatica to kupi pejiću ispod guzice, naravno uz malu pomoć suda i sve po zakonu...

Tko je glasao

@rush, Pratila sam nekoliko

@rush,
Pratila sam nekoliko dnevnika o Radi Pejiću. Iz dnevnika sam doznala da je Pejić dobio kuću na poklon kao što i sam kažeš. Iz nekih komentara na dnevnicima sam doznala da se pojavila prava vlasnica kuće koja je kuću na prodaju ponudila upravo Pejiću za 20.000 DM, ali je on bio spreman platiti 15.000 DM. Iz ovoga proizlazi da je Pejić shvatio da ta kuća koju je dobio na poklon ima svoga vlasnika. Sada mi nije jasno zašto Pejić nije:

1. Platio traženi iznos pravoj vlasnici
2. Zatražio povrat tih sredstava od onih koji su mu poklonili nešto što se poklanjati nije smjelo .

Ja sam zaključila da je neko iz vlasti RH poklonio kuću ( nezakonito ), kuću je prodala prava vlasnica s time da je nekretninu najprije ponudila Radi Pejiću ( zakonito ), vlasnik kuće postao je netko tko ima pravo da dobije u posjed nekretninu koju je kupio pa makar to bilo deložacijom od strane vlasti što je opet zakonito.

Tko je glasao

Skoro si uhafizala, al' samo

Skoro si uhafizala, al' samo skoro. Stvar je naime uvijek u detalju.
1. Pejić je od RH po zakonu o PPDS dobio nekretninu- ne kuću, kuću je sam napravio. Također je uredno pozvan od Vlade RH na povratak i to sa 1000 km udaljenosti.
2. RH se u Rješenju legitimirala kao vlasnik nekretnine.
3. Vlasnica je na razgovor došla kod Pejića a ne kod RH koja je u tom trenutku trebala biti pregovarač jer Pejić sa vlasnicom nije ni imao nikakvog posla.
4. Vlasnica je došla bez papira tako da se nije mogla legitimirati kao vlasnica, a niti nešto prodati, a stvarni kupac nekretnine je ustvari agencija koja je specijalizirana za takve bizmise i koja slučajno crpi informacije, i radi sa Uredom državne uprave!!!
5. Od kud ti ideja da je Rado Pejić baš tada mogao imati 20.000 maraka da kupi kuću? Ta nije on Ivan Fumić koji ga je sudio pa da je kreditno sposoban.
6.Zaključak ti je slab jer nije "netko iz vlasti" nego Sabor taj koji je donio zakon u kom se explicite u članku 8.pominju hrvatski politički zatvorenici, te da da će istekom 10 god. nekretnina preći u vlasništvo korisnika.
Daklen, vlast je namjerno i sa predumišljajem propustila odkupiti nekretninu kako bi Pejića, ali i političke zatvorenike Hoborku, Ditriha i duge, ubacila u mlin pravosuđa, a što to znači u RH nije potrebno valda posebno elaborirati, nakana je oteti im imovinu, zdravstveno uništiti, otjerati iz Hrvatske. Osim toga Pejića možete osobno kontaktirati ako idete na more. Adresa je: Rado Pejić, Višića put 20 /dvorište-pod vedrim nebom/ 23452 Karin Tel. 098/ 9007165

Tko je glasao

@rush, svakim novim

@rush,
svakim novim komentarom neke pojedinosti postaju jasnije, ali nedovoljno jasne. Ničim mi nisi dokazao da je moj zaključak neistinit. Sada opet navodiš kako je vlasnica došla Pejiću a da se nije mogla legitimirati kao vlasnica. Na temelju čega joj je onda ponudio 15.000 DM? Ja sam samo pokušala doznati istinu, ali mi je trud za sada uzaludan. Rado Pejić očito je oštećena strana samo je i sam u tome dao svoj doprinos, a oni koji su mu nanijeli štetu i doveli ga u zabludu trebali bi odgovarati.

Tko je glasao

Tvoj zaključak je 100%

Tvoj zaključak je 100% istinit, samo što je pogriješan. Ta "trgovina" između predmnijevane vlasnice koja nije imala papire kojima bi dokazala vlasništvo i druge strane, bila je puko seljačko sondiranje terena.
Međutim, uvjeravam te, da i prema pozitivnim zakonima RH građani imaju pravo vjerovati državi, te prema tomu niti Hoborka, niti Pejić ne snose ama baš nikakvu odgovornost za situaciju u kojoj su se našli, 0%.
Također je valda jasno tko vlada u RH, i kako su ti vladari raspoloženi prema bivšim političkim zatvorenicima. Pokušaj se jednostavno staviti u kožu Ivana Fumića koji je sudio pejića 71. Voli li on danas svoju žrtvu ili ima neki drugi osjećaj prema njoj. Smijemo biti glupi, od boga je, ali slijepi kod očiju...?

Tko je glasao

@Diana Buduci sto ste mi

@Diana
Buduci sto ste mi postavili nekoliko pitanja, stoga cu Vam ukratko odgovoriti na njih, a pozvati svojeg i Pejicevog surobijasa rusha da Vas upozna s onim sa cime ja ne budem. Rush ustvari cesce komunicira sa Pejicem pa tako ima cjelovitiji pregled njegova problema. Ukratko, kad god sam Pejica telefonirao, nije mu bilo ni do cega. Rekao bih da je posve utucen. Za namjestanje i popravljanje te proklete kuce je ulozio ogroman dio ustedjevine.

U svojem komentaru napisaste i ovo:
a što se političkih zatvorenika općenito tiče, na žalost u hrvatskoj još uvijek vlada prava pravcata zbrka. puno je onih koji su ubačeni od strane udba-e kako bi skupljali podatke od stvarnih zatvorenika. takvima je status političkog zatvorenika ostao do dana današnjega. puno je i onih koji su zatvarani radi kradje i sličnih stvari, a danas takodjer imaju status političkog zatvorenika.

Da, status politickih zatvorenika imaju i neki pojedinci koji nisu kaznjeni zbog politickog delikta. Kada bih ja o tomu odlucivao, isclanio bih ih iz Drustva, ali bi im se nekakvim drukcijim nacinom oduzio i zahvalio za dobrocinstvo kojega su prikazivali mnogim politickim zatvorenicima.
Jos smo se i na robiji razilazili oko toga da li se distancirati od kriminalaca ili ne distancirati. E tu je tesko biti pametan. Pogledajte zasto: Bilo je nekih lopova i svercera koje je neimastina natjerala u vode kriminala. No, njihova nacionalna svijest je bila na zavidnoj razini. Zahvaljujuci tomu, prilicno su nas respektirali, branili od provokatora i cinkarosa, dijelili primljene pakete s nama, pomagali nam pri obavljanju poslova itd. itd.
Glede toga izvolite slijedeci primjer: Jednog sitnijeg lopova je preodgojitelj pozvao na raport i upitao ga zasto prijateljuje sa nama da bi mu on otprilike ovako odgovorio: "Druze sefe, ja sam kaznjen zbog kradje, a ako se i ovdje nastavim druziti sa lopovima mozda cu se jos vise pokvariti, zato se, eto, druzim sa postenim robijasima". Drug sef ga je zbog ovog odgovora poslao na tridesetodnevni boravak u samicu.
Stovana moja Diana, prema takvima je potrebno biti razborit.
No, zabrinjavajuce je to sto se u Drustvo uvukao i prilican broj takvih koji su se prodali udbi. Na koncu konca, nebih ni njima puno zamjerio kada bi iskreno i ljudski kazali: Jeste, pogrjesili smo, pod mucenjima poklekli, prevarili su nas, ucjenili. Onima koji bi tako nastupili, ja bih im oprostio.
Prije dan-dva Jaksa nam je u svom komentaru ostavio link za listu udbasa. Na njoj sam nasao ime jednog svog vrlog prijatelja. Uistinu, ne znam sto kazati na to. Na listi je i ime izvjesnog "putnika". Prije nekoliko mjeseci sam upravo na ovim stranicama pisao o njemu, jer sam znao da je putovao od kontinenta do kontinenta, od drzave do drzave, od grada do grada. Kad god sam na ovim stranicama branio nekog politickog zatvorenika, suprostavljao se i meni i njemu. Ali ipak, bez obzira na nas sukob, doista ne mogu i ne smijem tvrditi da je radio za udbu, a niti da nije. Ne, jer nemam nikakvih dokaza. Ni za prvo, ni za drugo.
Na toj listi je ime jednog dugogodisnjeg emigrantskog aktiviste i urednika jednog tjednika. Doticni je boravio duze vrijeme u Stutgartu gdje je imao poduzetnicku tvrtku. Prije nego li se skrasio u Njemackoj odrobijao je godinu-dvije za privredni krminal. Nekoliko puta sam ga zatekao u uredu bivseg predsjednika HDPZ-zk na Kresimirovom trgu. Istini za volju, zacudilo me je to. Medjutim ponavljam, ne znam sto je ovdje istina, tj. jesu li ovi ljudi radili za udbu ili nisu. Jedino bi uz lustraciju to mogao doznati.
Uz stovanje i uz lijep pozdrav

Tko je glasao

Pavo, prijatelju, Dijanu

Pavo, prijatelju, Dijanu izgledan više zanima povući nekakvu paralelu između lažnjaka u onih 500.000 i trulih krušaka među političkim zatvorenicima. Ima trulih na obje strane, i mi pokušavamo, koliko je u našoj moći počistiti svoj prag, međutim to isto nevidimo, bar koliko očekujemo, u populaciji branitelja.

Tko je glasao

Jedino bi uz lustraciju to

Jedino bi uz lustraciju to mogao doznati.

Pavle, prije lustracije bi mozda bilo korisno uciniti onako kako su ucinili Nijemci sa STASI-jem:

- Otvoriti sve Udbine arhive, dati na uvid sve dossier koje je vodila - pa, "kom' opanci, kom' obojci"... Ako laze koza, ne laze rog.

Eh, i ja bi rado procitao sto su moji "prijatelji" mislili o meni...

Tko je glasao

Jedino bi uz lustraciju to

Jedino bi uz lustraciju to mogao doznati.

Ne, ne bi.

Kako smo za primjer lustracijskog zakona na drugom dnevniku uzeli zakon Srbije, prema istom bi osobe koje su "pogriješile", "poklekle pod mučenjima", koje su bile "prevarene" ili bile "ucijenjene", njihove "greške" bi bile izuzete od sankcioniranja jer:

Isključenje odgovornosti za kršenje ljudskih prava
Član 8.
Ne ispituje se odgovornost za kršenje ljudskih prava iz čl. 6. i 7. ovog zakona, ako je radnja:
1. izvršena od lica mlađeg od 18 godina;
2. izvršena usled prinude, pretnje, ucene ili drugog nedopuštenog pritiska; ili
3. izvršena davanjem informacija Bezbednosno-informativnoj agenciji ili ranijoj odnosno drugoj odgovarajušoj službi, u izjavi prilikom saslušanja u policiji, odnosno zadržavanja u policiji, zatvoru ili pritvoru.


U našim uvjetima bi formano nepoznate i bez pozivanja na odgovornost ostale razne "Sove" i sve osobe pod drugim medijski eksponiranim nadimcima. A na takve je najviše povika da su se infiltrirale u hrvatske "institucije sistema".

B-52

Tko je glasao

Sm, Isključenje

Sm,

Isključenje odgovornosti za kršenje ljudskih prava
Član 8.
Ne ispituje se odgovornost za kršenje ljudskih prava iz čl. 6. i 7. ovog zakona, ako je radnja:
1. izvršena od lica mlađeg od 18 godina;
2. izvršena usled prinude, pretnje, ucene ili drugog nedopuštenog pritiska; ili
3. izvršena davanjem informacija Bezbednosno-informativnoj agenciji ili ranijoj odnosno drugoj odgovarajušoj službi, u izjavi prilikom saslušanja u policiji, odnosno zadržavanja u policiji, zatvoru ili pritvoru.

To sve ne opravdava i umanjuje krivicu za uništavanje egsistencije cjelih obitelji.

Tko je glasao

Skviki, riječ je o osobi iz

Skviki,

riječ je o osobi iz redova tzv. političke emigracije za koju komentator dvoji o tome nije li možda radila za tzv.Udbu i tvrdi da bi to mogao doznati jedino ukoliko bi se sprovela lustracija.

Uzevši kao primjer jedan od lustracijskih zakona, ukazao sam na slučajeve u kojima je isključena odgovornost osoba koje su na suradnju sa službama sigurnosti bile prinuđene uslijed prijetnji, ucjena ili kakvih drugih pritisaka, odnosno onih koji su druge "cinkali" na saslušanjima u policiji, zatvoru ili pritvoru.

Kako se svojevrsna legitimacija "političkog" stjecala upravo time da si privođen i zatvaran, te maltretiran od strane policije i sigurnosnih službi na razne načine, a "zna se" da su službe sigurnosti upravo na takav i slične načine vrbovale svoje suradnike, očito je da bi odgovornost takvih "cinkera" bila isključena pa ni podatak o eventualnom suradničkom statusu tih osoba ne bi bio javan, odnosno, zainteresirani (komentator) ne bi mogao doznati ono što ga zanima.

To ni najmanje ne utječe na stvarnu krivnju za "uništavanje egzistencije cijelih obitelji" ali i tek kako da na činjenicu da bi krivci, po citiranom zakonu, za javnost i oštećenike, a upravo je to komentatora zanimalo, ostali nepoznati.

Kako se kod nas priča vrti oko suradnika službi, manje oko djelatnika istih, očito je da radoznalost mnogih ne bi bila zadovoljena. Pa sam na tu činjenicu i ukazao.

Primjerice, da se radi o visokom dužnosniku "novog poretka" (ustavni sudac, predsjednik sabora, ministar i sl.) koji je mjesto u poretku dobio i na temelju toga što je u "starom" bio zatvaran i proganjan, a za kojeg neki istovremeno sumnjaju da je bio suradnik tajnih službi i "cinker", na temelju ovakvog zakona to javnost nikada ne bi doznala.

Takvi se obično znaju zaštititi jer kao visoki dužnosnici "novog poretka" izravno utječu, pa čak i neposredno sudjeluju u izradi lustracijskih zakona.

B-52

Tko je glasao

"Uzevši kao primjer jedan

"Uzevši kao primjer jedan od lustracijskih zakona, ukazao sam na slučajeve u kojima je isključena odgovornost osoba koje su na suradnju sa službama sigurnosti bile prinuđene uslijed prijetnji, ucjena ili kakvih drugih pritisaka, odnosno onih koji su druge "cinkali" na saslušanjima u policiji, zatvoru ili pritvoru."

To je samo u slučaju da odmah prizna da je iz ucjene "radio za firmu"
Međutim imamo nekolicinu koji su za UDBU nasavili raditi i poslije 90.
Manipuliranje, usmjeravanje,proglašavanje poštenih udbašima poslije 1990 mora se sankcionirati.

Tko je glasao

Sm, Opet mi dva moramo vadit

Sm,

Opet mi dva moramo vadit kostanje iz vatre. Žal mi je da si ti napisal sljedeče, bilo bi mi draže da je bil neko drugi a možda je na neki način i bolje da si to bil ti.

Kako se svojevrsna legitimacija "političkog" stjecala upravo time da si privođen i zatvaran, te maltretiran od strane policije i sigurnosnih službi na razne načine, a "zna se" da su službe sigurnosti upravo na takav i slične načine vrbovale svoje suradnike,

Meni je to poznato jel sam i sam bil pritiskan, ko mlada osoba sam bil par dana u zatvoru i to ne jedamput

Nek mladi čujeju kojie metode su upotrebljavane.

Ti koji su popustili kod takvih metoda nek objave imena onih koji su ih na to prisiljavali.

Tko je glasao

Obzirom da je brojka

Obzirom da je brojka branutelja već prešla 550.000 a da to još nije definitivan broj, ukupan broj branitelja bi mogao biti oko 100.000. Kad se nedaj bože nekad objavi popis branitelja, prije će biti da su bliži istini oni koji špekuliraju sa 400.000 lažnjaka nego oni koji tvrde da ih je bilo 500.000.
Jedno je sigurno da hrvatskoj neizmjerno štete i udbaši u redovima političkih zatvorenika kao i armija kosovaca, udbaša i komunjara koji su se uhljebili u DR, te iz te pozicije kamufliraju, falcificiraju i promiču vrijednosti protiv kojih su se većina Hrvata ustali 1990.
Možda je netko već zaboravio da su se Hrvati 1990 digli i u rat išli protiv petokrake i Juge. Juge više nema ali nam je petokraka kao sustav vrijednosti i način razmišljanja još uvijek ostala.
Pejić se aktivno bori protiv udbe unutar zatvoreničkih udruga koji manipuliraju, prigušuju i usmjeravaju političke zatvorenike kako bi ubili autentični glas "demokrata sa kreditom".Glas bivših hrvatskih političkih zatvorenika je vrlo važan, ako ne i presudan u kriznom vremenu koje je već pred nama i ako to bude glas udbaški, jao ga se nama.

Tko je glasao

@rush Obzirom da je brojka

@rush
Obzirom da je brojka branutelja već prešla 550.000 a da to još nije definitivan broj, ukupan broj branitelja bi mogao biti oko 100.000. Kad se nedaj bože nekad objavi popis branitelja, prije će biti da su bliži istini oni koji špekuliraju sa 400.000 lažnjaka nego oni koji tvrde da ih je bilo 500.000.
sigurno da je pola milijuna branitelja ne samo nerealan broj, nego i nešto od čega je zlo svakom istinskom hrvatskom branitelju. no, govoriti o brojki od 100 000 stvarnih branitelja može samo netko tko rata vidio nije. takodjer, rade pejić je vrlo jasno napisao da trenutno imamo 470 000 lažnih branitelja, što je, blago rečeno, idiotizam, a grubo rečeno laž i podmetanje.
Jedno je sigurno da hrvatskoj neizmjerno štete i udbaši u redovima političkih zatvorenika kao i armija kosovaca, udbaša i komunjara koji su se uhljebili u DR, te iz te pozicije kamufliraju, falcificiraju i promiču vrijednosti protiv kojih su se većina Hrvata ustali 1990.
naravno da štete, tu uopće nema dvojbe.
Možda je netko već zaboravio da su se Hrvati 1990 digli i u rat išli protiv petokrake i Juge. Juge više nema ali nam je petokraka kao sustav vrijednosti i način razmišljanja još uvijek ostala.
Pejić se aktivno bori protiv udbe unutar zatvoreničkih udruga koji manipuliraju, prigušuju i usmjeravaju političke zatvorenike kako bi ubili autentični glas "demokrata sa kreditom".Glas bivših hrvatskih političkih zatvorenika je vrlo važan, ako ne i presudan u kriznom vremenu koje je već pred nama i ako to bude glas udbaški, jao ga se nama.

hrvati su se digli u obrambeni rat protiv agresora, koji su na našim prostorima ubijali i palili. juge doista više nema, petokraka je ostala iz razloga što se uzima kao znak antifašizma, potpuno zaboravljajući da je pod tom istom petokrakom izvršena agresija na hrvatsku, te da su ljudi sa tom istom petokrakom na čelu nastojali da nas zbrišu sa lice zemlje. nadam se da će se to jednom promijeniti.
a konkretno što se rade pejića tiče, moram iskreno priznati da sam vrlo oprezna sa ljudima koji udbaše vide u svakom kutu i u svakoj osobi. daleko od toga da udbaša nema, daleko od toga da nisu organizirani (samo pod nekim drugim imenima) ali mi ne smijemo dopustiti da se to pretvori u paranoju.

@pavao jelović
sve potpisujem, izuzev lista udbaša. kroz moje su ruke prošle hrpe takvih lista i na njima sam našla hrpe imena za koje sigurno znam da nikada nisu imali nikakve veze sa udba-om. po mom osobnom mišljenju takve su liste jako, jako opasne i ne bi ih nipošto trebalo uzimati zdravo za gotovo. ne smijemo nikada zaboraviti da su često baš djelatnici udba-e krojili liste tzv udbaša u koje su ubacivali ljude kojih su se htjeli riješiti, te ih sami namjerno raspačavali. ja sam svakako za to da se takva lista javno objavi, ali na njoj onda moraju biti oni za koje postoje dokazi da su doista radili nedjela za udba-u, a ne neprovjereni podaci često potkrijepljeni isključivo nekom medjusobnom netrpeljivošću ili čak radjeni od strane udba-e.
mene ove liste udbaša podsjećaju na mccarthya i lov na vještice, a od tako nečega ja se užasavam.

Tko je glasao

Možda je netko već

Možda je netko već zaboravio da su se Hrvati 1990 digli i u rat išli protiv petokrake i Juge.

Kao jedan od sudionika, barem iz vlastitog kuta i kuta mnogih koje poznam, mogu reći da su građani Hrvatske u rat išli ne "protiv" nego "za".

I to za slobodnu i samostalnu državu, svakako demokratsku i gospodarski naprednu za što su tada postojali i tek kako dobri uvjeti.

Nažalost, mnogi od nas su danas razočarani onime u što se ta i takva željena država pretvorila, a otuda i ide ono "nismo se za ovo borili".

B-52

Tko je glasao

@ sm Pardon, ispravljam se;

@ sm Pardon, ispravljam se; građani su se 1990 borili "za" samostalnu, demokratsku a ne protiv Juge i komunista, te kolega "sm" danas može biti sretan da su građani RH sretni i veseli u demokratskoj, komunističkoj,samostalnoj i jugoslavšćujućoj RH!
E nazdravlje mu ta i takva Hrvatska!

Tko je glasao

...te kolega "sm" danas

...te kolega "sm" danas može biti sretan da su građani RH sretni i veseli u demokratskoj, komunističkoj,samostalnoj i jugoslavšćujućoj RH!

Imaš li teškoća s čitanjem ili razumijevanjem onoga što sam napisao, citirat ću ključni dio:

Nažalost, mnogi od nas su danas razočarani onime u što se ta i takva željena država pretvorila, a otuda i ide ono "nismo se za ovo borili".

Ovaj puta sam boldirao četri ključne riječi koje najbolje demantiraju tvoj prizeman i neuspio pokušaj sarkazma.

P.S.

Građani bi se tada borili protiv svakoga tko bi se ispriječio pred željenim ciljem i napao nas.

B-52

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci