Tagovi

Anketa o smjeridbi, opadnicima i rastnicima

Anketa o smjeridbi, opadnicima  i rastnicima

Ilustracija (screeshot [1]): Optimizam iznad svega, znam što hoću – vidi mi facu

 

Vidim: Podrška  politici vladajućih, kroz anketnu procjenu smjera kretanje zemlje, je u odnosu na siječanj (kada su obećavali) pala na polovinu. 

 

 

Smjer kretanja hrvatskog ovozemlja je pogrešan (po CRO-Demoskop, svibanj 2016)

Rast pogrešnice: Od 49,4 iz siječnja do 71,4 posto u svibanjskom istraživanju

Smjer kretanja zemlje podupire 16,4 posto građanki/građana (u odnosu 18,8 posto iz travnja, 20,6 posto iz ožujka, 24,1 posto iz veljače, odnosno 29,4 posto iz siječnja), dok ih 71,4 posto misli da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru (isto kao i u travnju, 64,8 posto iz ožujka, 58,6 posto iz veljače, odnosno 49,4 iz siječnja). Ne zna njih 12,2 posto (u travnju 9,8%, ožujku 14,6%, u veljači 17,3%, u siječnju 21,4%).

Najveći udio društvenih optimista bilježi se među glasačima stranaka koji čine trenutnu parlamentarnu većinu, premda se i u njihovom slučaju bilježi pad pozitivnog doživljaja smjera. Da se opće stanje u zemlji kreće u dobrom smjeru smatra 58,3 posto posto birača Stranke Milana Bandića (u travnju 72,3%), 44,9 posto birača HDZ-a (u travnju 50%), te 32,7% birača Mosta (u travnju 47,8%).

Među glasačima koalicijskih partnera najmanje su optimistični glasači HSLS-a (25,2%), HSP AS (25%) i HSS-a (23,1%). Među glasačima stranaka opozicije zabilježena je prilično niska razina društvenog optimizma: HNS (9,1%), SDP (3,7%), Živi zid (2,8%), Hrid, IDS i NS Reformisti (sve tri stranke po 0,0%).

Među neodlučnima i apstinentima je zabilježen niski udio društvenih optimista (5,7% među neodlučnima i 8,3% među apstinentima).

Vidim: Podrška  politici vladajućih, kroz anketnu procjenu smjera kretanje zemlje, je u odnosu na siječanj (kada su obećavali) pala na polovinu. 

Rast tonidbe sadašnjih: Popularnost sadašnji 12,5 vs. bivši 12,3 posto

Aktualni premijer Tihomir Orešković je na drugom mjestu s izborom od 12,5 posto (prema 17,8 posto iz travnja). Aktualnom premijeru za vrat puše njegov prethodnik, Zoran Milanović koji je s izborom od 12,3 posto na trećem mjestu (prema 10,9 posto iz travnja). Ivan Sinčić je četvrti s izborom od 6,7 posto (u travnju 5,1%).

Vidim: Kao da se postavlja pitanje- za koga smo to zapravo trebali glasati?

Glavarine (učešće u vlasti) iste a članarina?

1. Da su parlamentarni izbori provedeni početkom svibnja (cijela Hrvatska jedna izborna jedinica uz izlaznost 53-59%), na ljestvici samostalnih političkih stranaka vrh pripada HDZ-u s izborom od 29,5% (u travnju 29,8%), a SDP je drugi s 29,2% (u travnja 29%).

2. Most ima 5,7%, za samo mjesec dana pao novih 10%

3. Na treće se mjesto, nakon osam mjeseci, vratio Živi zid koji je s izborom od 7,3 posto (prije mjesec dana 5,7 posto) 

Predmievam riešidbu: Poslije izbora u HDZ u lipnju idu u rujnu novi izbori.

Bura, oluja i maestral za lipanj

Kladio bih se da će pečat preferencijama u lipnju nositi boja, razređivač i lak u odgovoru na enigmu:

1. Kolinda pred istražnim povjerenstvom radi izjave o Milanoviću i Lozančiću,[2]

2. odnosa Orešković - Karamarko

Nu. Eto.

----

[1] http://hr.n1info.com/a122411/Vijesti/CRO-Demoskop-Zivi-zid-pretekao-Most-podrska-premijeru-tone.html

[2] http://www.telegram.hr/politika-kriminal/desna-vlast-uvela-je-novu-retor...

http://www.index.hr/vijesti/clanak/ni-oreskovic-nema-pojma-o-cemu-kolinda-prica-ja-ne-znam-za-to-da-je-lozancic-krsio-zakon/891745.aspx

http://www.index.hr/vijesti/clanak/suker-hdz-ce-podrzati-osnivanje-istraznog-povjerenstva-zbog-kolindinih-izjava/891715.aspx

Komentari

bar da bude

bar da bude izbora.......................... al nece.............. to je crkus za budale most se ufatio na vlast ko krpelj i nece pustit jer zna da u novom mjesanju karata nema sanse nula kroz nula

Tko je glasao

Koliko god očajan bio zbog

Koliko god očajan bio zbog toga što je marginalac u vlasti kojega nitko više ne zarezuje ni 2%, Karamarko se neće usuditi samo tako izazvati izbore. Njegovi ultimatumi pucaju u prazno, psihijatar mu to zorno pokazuje, no ako bi se HDZ ipak odlučio opet na birališta, moraju znati koliki rizik preuzima. Ovako se barem mogu tješiti da su nominalno na vlasti, a nakon izbora, tko zna, možda im građani ne bi omogućili niti to.

Samo skvikijevskom logikom se može zaključiti kako ključ izbora drži samo MOST, a tvrdnja da ih neće biti jer MOST to ne želi je suluda.

Ako Karamarko poželi pred birače, sa svojih 50 mandata uvijek može izazvati izbore. Samo je pitanje hoće li skupiti potrebnu hrabrost. Već se opekao obećanjima o dvotrećinskoj većini, pa natpolovičnoj. Na kraju je morao pristati na "daj što daš" vlast. Stoput će razmisliti prije nego li riskira da izgubi i ovo što ima.

S druge strane, pritišće ga gomila klijenata koja traži plijen kojeg nema. MOST im ne da ni blizu i to je najveće postignuće Bože Petrova. Makar MOST nikada više ne došao na vlast, vrijedilo je to vidjeti.

Slasni kolač u vidnom polju i na dohvat ruke (zazubice rastu svakim danom više), ali pod staklenim zvonom koje čvrsto pritišću Petrov i njegova ekipa.

Ludo i nezaboravno, neprocjenjivo.

B-52

Tko je glasao

Samo skvikijevskom logikom se

Samo skvikijevskom logikom se može zaključiti kako ključ izbora drži samo MOST, a tvrdnja da ih neće biti jer MOST to ne želi je suluda.

Uobičajeno miješanje Kukuriku želja sa stvarnošću, tipično djetinjasto "argumentirano" vrijeđanjem. Josip je u pravu. Most je u slijepoj ulici: u slučaju da pokušaju promijeniti stranu, Milanović bi ih sažvakao i ispljunuo bez milosti, a da krenu u nove izbore, proveli bi se kao bosi po trnju i Sabor bi gledali samo na televiziji. Zato će i dalje glumatati oporbu, buniti se i praviti se važni, ali izbora neće biti.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

U slijepoj je ulici jedino HDZ i Karamarko

Toliko se prestrašio zapravo dosta realne mogućnosti novih izbora, budući da mu je vlast slaba, a koalicija labava i osipa se, da se odlučio na veliku ustašku ofanzivu koja ide sad prema svom zenitu blajburškim dernekom.

Zastrašujuće je na što je sve desničadija spremna za malo vlasti.

Kako inače objasniti ova desničarska orgijanja koja su vam u svakom drugom slučaju potpuno nepotrebna, s obzirom da ste osvojili vlast, ekspresno proveli čistke i osvojili na blickrik baš sve?

Zar ste se doista jednostavno zaželjeli ubijanja?

Ipak, sjetite se da vam takve ideje nisu dobro završavale...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Ne zanimaju me unutarstranačka dvorska

proigravanja @ Bigulice, ali mi nije jasno da ti eto od ovog virtualnog i medijski isforsiranog stvaranja neke moralne panike u društvu dolaziš do zaključka

"Zar ste se doista jednostavno zaželjeli ubijanja?"

Nisi jedina, pa se pitam o čemu se tu radi . Strah. Nečista savjest zbog grijeha ideoloških očeva.

Ne boj se ništa. Izbori se gube ili dobivaju u nekim intervalima. Nema potrebe za tolikim kmečanjem.

Zar misliš da bi tzv. antife toliko divljali u javnosti da zaista postoji stvarni strah od nekog nasilja.

E sad, to što ste vi izdajnici na liniji memoranduma 2 i na linku s Nikolićem i Vučićem, to se kuži, pa vas samo malo zajebavamo jer budale i izdajice u miru...treba ismijavati....

Nemoguće je više prikrivati komunističke boljševičke zločine. Ni opravdati.

Kako mislite uvjeriti mladež da je partizanska crvena zvijezda bila pozitivna kad je ista napala Hrvatsku, razarala Vukovar. Presuđeno. Snimljeno.

sve dobro...

Tko je glasao

Zapravo, Karamarko i nije

Zapravo, Karamarko i nije toliki desničar kako mu se pripisuje. Svojedobno je on i ljevičario s Mesićem sve u šesnaest.

Rekao bih prije da on rigidne desničare koristi, upotrebljava kao alat za vlastite ciljeve i probitak. Pošto još nije došao na vlast, a čini se da ni neće nikada, ne znamo dovoljno o njegovim osobnim ciljevima. Već smo vidjeli neke koji su se razočarali, kojima nije ispunio želje i obećanja o sinekurama, a sve više je takvih.

Eno im se zakuhalo u Šibeniku, nisu pobijedili oni za koje se očekivalo. Ne znam jel onaj Duić Brkićev, ali ovaj kojeg je gurala Rimčeva je ispušio, a nju i dalje gura Karamarko pa logički zaključujem da je Karamarkov favorit izgubio.

Sve u svemu, počinje bitka i unutar HDZ-a. Nije Karamarkova stolica tako sigurna kako se mnogima čini. Izgubi li kao u Šibeniku bazu, učas ta zatraži njegov opoziv (dovoljno je pet županijskih organizacija).

Osim ovog sramoćenja koje gledamo par mjeseci, upravo počinje nesmiljena bitka za opstanak unutar stranke. Tako da će taj dio biti zanimljiviji za promatranje. Cvilež oko vlasti Karamarkovih tića je već pomalo dosadan, počinje iritirati i njihove simpatizere.

B-52

Tko je glasao

Nećeš se ti leba najesti pisanjem, lumenu

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Ipak, sjetite se da vam takve ideje nisu dobro završavale...

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Kae, opet kriza?

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Pa, PIGulice, neke su pobegle, što jes' jes', na traktorima

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Kako tumačiš trbuhozborstvo

Kako tumačiš trbuhozborstvo Domoljubne koalicije unutar koje svako malo Karamarko šalje poruke usmjerene na zastrašivanje MOST-a?

Zašto se sramoti?

Zašto je od nekada najmoćnije stranke napravio prosjaka za malo vlasti i sinekura koliko mu se udijeli?

S kojim ciljem se cmizdri ako ne zbog onoga što sam napisao o Karamarkovom pripremanju klopke za Oreškovića i MOST?

Zna se koliko složene mogu biti policijsko-obavještajne operacije, ali Karamarko i HDZ se sramote svakim danom više i postavit će se uskoro cost-benefit pitanje.

Vrijedi li moguća korist svih poniženja kroz koja već mjesecima prolazi Karamarkova koalicija?

B-52

Tko je glasao

Dok Milanović ne trbuhozbori i šalje samo poruke mira, retard

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Dodija li tebi biti najgluplji na pollitika.com smb krele

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Govedo, napokon si skužio da si zarolao ovog retarda, a ne mene

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Svakodnevno sve glasnije

Svakodnevno sve glasnije kmečanje koje eruptira iz Domoljubne koalicije, uključujući najnovije ultimatume upućene prema MOST-u (nekakva tri uvjeta za ostanak u koaliciji - INA, MUP, USKOK), pouzdan su znak da vlast puca po šavovima. Na djelu je scenario koji sam opisao u članku Tko odgovara za neuspjeh: Upadaju li Orešković i MOST u vješto pripremljenu klopku?

Ipak, dosta je upitan uspjeh Karamarkove obavještajno-policijske igre jer MOST pokazuje priličnu otpornost prema toj vrsti podmetaljki. Usprkos činjenici da im popularnost opada, izglednije je zasad da će ignoriranjem provokacija koje svako malo dolaze iz HDZ-a i njegovih satelita natjerati Karamarka da on povuče završni potez (izlazak iz saveza) i time preuzme dobar dio odgovornosti za debakl vlasti koja još nije ni počela raditi kako treba.

Da se na glavu postavi, Karamarko ne može dobiti više od trećine glasova i jedino što se može dogoditi je da ga napuste neki sadašnji partneri. HSLS, HSS pa čak i BUZ bi sreću mogli tražiti drugdje jer HDZ-ove dionice više ne vrijede kao uoči parlamentarnih izbora. Nadali su se sinekurama, a dobili frišku figu.

Karamarkov je problem što više nema koga dovabiti u savez, uoči zadnjih izbora je pokupio sve što je mogao, kažu i "s koca i s konopca", čak i najrigidnije pravaše, pa na izbore može samo s nekom manjom koalicijom. U tom bi slučaju ponovno došlo do rasapa desnih glasova, pa kokošari poput HSPAS vjerojatno više ne bi ni vidjeli unutrašnjost parlamenta. Osim na slikama i prizivajući sjećanja.

Uzalud je Tepešu povlačenje iz javnosti nakon ultimatuma koji je državni vrh dobio od američkog povjerenika za holokaust kad su Kolinda i razni naizust izdeklamirali što misle o NDH i ustaškim zločinima. Može se prati koliko hoće, ali u vlast ih više neće uzeti nitko, pa ni notorni Karamarko.

Promatrajući ovako sa strane "koprcanje somine upletene u vlastitu mrežu" možemo samo guštati, ipak nismo sami na ovome svijetu i nema vraćanja u prošla fašistička vremena, ma koliko to neki domaći priželjkivali.

B-52

Tko je glasao

lupetanje

Tko je glasao

Novi izbori

Još da nam objasniš što bi se postiglo novim izborima ??

Ponovno bi imali više manje izjednačene HDZ i SDP, a onda bi se ponovno zvalo MOST ili Živ zid za formiranje saborske većine.

Imali bi reprizu

Tko je glasao

Zlatni, ovo je rješenje:

Zlatni, ovo je rješenje: http://pollitika.com/zakon-o-lustraciji
... a nakon toga izbori. Do tada možemo imati protektorat kao što ga i imamo (Kolinda/Orešković).

Hrvatska Hrvatima!

Tko je glasao

To riješenje bi imalo smisla

To riješenje bi imalo smisla 1990.
sad ne, osim ako misliš na lustriranje likova koji su vladali 1990. pa na dalje ?

Tko je glasao

Lustracija, Vesna Ožbolt

Profesionalno i donekle politički objektivno je bivša Tuđmanova šefica kabineta, prije tri godine na Politikaplus.com napisala članak LUSTRACIJA - DA ILI NE? U Ustav treba ući barem osuda komunističkog režima i njegovih zločina.

Opisuje načine kako, kada su pojedine zemlje provele lustraciju. Po nekim modelima bi i neki Tuđmanovi generali potpali pod lustraciju. Pa i sam Tuđman.

Kaže: Lustracija je zakonski postupak uklanjanja iz javnog života i državnih institucija svih onih koji su aktivno djelovali u komunističkim režimima, bilo kao nalogodavci ili doušnici. Lustracija nije jednostavan proces, postoje brojni pravni prijepori vezani uz taj proces (pitanje zastare, kršenje ljudskih prava, diskriminacija, itd.). Tako je 2006. Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu  u lustracijskim predmetima iz Poljske i Latvije presudio da je prekršen članak 6. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda (pravo na pravedno suđenje).

Ne vjerujem kako se takva zakonska lustracija može provesti četvrt stoljeća kasnije od prve prigode. Nije dovoljan samo spisak i uperen prst već je tu i pravo na pravedno suđenje.

Sve bivše komunističke države nakon promjene režima morale su se suočiti s „problemom mučitelja“ (a torturer problem), kako je to nazvao Samuel Huntington, odnosno kako postupiti prema bivšim pripadnicima partijske nomenklature.

Bliži sam vjerovanju da su današnje vlasti izabrale  postupati tako da se “lustracija” provodi na način da se oni koji drugačije misle i toj su vlasti  politički protivni, ne samo uklanjaju iz političkog života već, dijeljenjem otkaza i osobnim hajkama preko medija uništava njihova radna, profesionalna i druga egzistencija – svježi primjer Bujanac vs Bitorajac. A to što se o lustraciji priča je samo priča najupornijih i nedovoljno politički jakih.

http://www.politikaplus.com/novost/92043/lustracija-da-ili-ne-u-ustav-treba-uci-barem-osuda-komunistickog-rezima-i-njegovih-zlocina

http://hop-portal.com/2014/06/skare-ozbolt-tudman-je-svoje-biljeske-pisao-tockicama-i-cudnim-znakovimakoje-je-samo-ankica-rauzmijela%E2%80%8F/

http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/kontroverzni-zakon-u-pripremi-ceski-model-lustracije-eliminirao-bi-generale-koji-su-se-borili-za-hrvatsku/101884/

Tko je glasao

Govedo, Bitorajac neće dobro završiti jer je ovo teško zlodjelo

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci