Tagovi

Anatomija jednog bezakonja part 2.

Gradonacelnica Koprivnice samostalno imenuje članove upravnih vijeca gradskih ustanova. Tako je krajem studenog u upravno vijece muzeja imenovala Marka Stefana iz Hartmana inace clana gradskog odbora SDP-a i Jadranku Ivankovic clanicu uprave Podravke blisku predsjedniku uprave Podravke. Oko clanstva u upravnim vijecima ovih dana su novine prilicno pisale jer su vecina clanova imenovani po politickoj podobnosti ili politickom klijentelizmu te se naknadama od 400 ili 600 kuna placa koalicijski sporazum na primjeru HSLS-a ili rad za stranku poput Marka Horvata. No u slucaju Muzeja vjerojatno se radi o zelji da privredni subjekti a dva najjaca u Kopivnici su hartman i Podravka vise ulazu u kulturu i muzealstvo Koprivnice te pripomognu da ravnatelj muzeja ostvari svoje nakane izdasnim donacijama ove dvije tvrtke obzirom da grad sva svoja sredstva usmjerava prema Medijskom sveucilistu te nema novaca za mnoge potrebe gradjana a i ravnatelja koji bi htjeli iza sebe ostaviti nekakvi monument.

No u cijeloj prici ima jedno ali.
Ali ZAKON O MUZEJIMA Članak 24. kaze:
Muzejom upravlja upravno vijeće.
Upravno vijeće ima 3 ili 5 članova, od kojih većinu imenuje osnivač iz redova istaknutih kulturnih i znanstvenih djelatnika, dok ostale bira muzejsko stručno vijeće, a ako ono nije osnovano, stručno muzejsko osoblje, iz svojih redova. Broj članova upravnog vijeća, način njihova izbora, mandat, donošenje odluka i druga pitanja u svezi s radom upravnog vijeća, uređuju se aktom o osnivanju i statutom muzeja.
Muzejom koji ima do 5 zaposlenih upravlja ravnatelj.

Iz ove zakonske odredbe jasno je da niti jedan imenovani clan upravnog vijeca imenovan ispred osnivaca nema kvalifikacije biti clanom upravnog vijeca muzeja jer istina radi se o djelomicno istaknutim clanovima zajednice ali na poslovnom planu a ne na kulturnom i znanstvenom te prema zakonu o muzejima ne mgu nikako biti clanovi upravnog vijeca muzeja.
Stoga sam na gradskom vijecu postavio slijedece pitanje citirajuci ovaj clanak zakona:
Mene zanima da mi gradonacelnica odgovori na osnovu koji kulturnih i znanstvenih dostignuca ste u upravno vijece muzeja imenovali Marka Stefana i Jadranku Ivankovic?

Odgovor koji je uslijedio od srane gradonacelnice bio je prilicno zbunjujuci i tesko za mene razumljiv:
Mislim da su to osobe koje su zasluzile da budu u upravnom vijecu a rezultati ce nakon cetiri godine kako smo imenovali pokazati sto su oni napravili, kako su cinili i sto su radili.
Istaknute osobe na kulturnom i znanstvenom podrucju su one koje su objavile neka literarna djela, skladale i izvodile glazbu, crtale i izlagale likovne radove umjetnickog dosega, napisale vise znanstvenih djela iz raznih podrucja i slicno. Ove dvije osobe po mojem misljenju nikako ne spadaju u red istaknutih kulturnih i znanstvenih osoba i stoga ne mogu biti u upravnom vijecu Muzeja grada Koprivnice. To sto ce oni donijeti vrijedne novcane donacije u iducih cetiri godine moze se podvesti pod mecenstvo ali nikako pod karakteristike potrebne i oznacene u Zakonu o muzejima.

I sto ce biti dalje? Naravno nista. Nakon ove moje objave opet ce se neke strukure dici na straznje noge kao sto su se digle nakon objave prvog clanka pod nazivom anatomija jednog bezakonja te ce slijediti optuzbe da sigurno imam neke svoje kandidate za mjeso u upravnom vijecu Muzeja i da zelim opstruirati razvoj muzeja i buducu izgradnju i tako dalje epitet do epiteta umjesto da u upravno vijece Muzeja imenuje osobe koje odgovaraju zakonskim obavezama. No tu ostaje jedno vrlo jednostavno pitanje. Ima li u koprivnickom SDP-u takvih osoba?

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci