Tagovi

Amerika - obecana zemlja za Hrvate?

Jos od vremena Titanika vecina svjetskog stanovnistva, pa tako i hrvatskog, smatrala je Ameriku obecanom zemljom u kojoj se radom i redom moze dostici zavidna razina bogatstva bez uplitanja u kriminalne radnje. Hrvati su se u vecem broju iseljavali na americki kontinent neposredno prije prvog svjetskog rata iz ekonomskih razloga, nakon drugog svjetskog rata iz politickih i ekonomskih razloga, dok se zadnji veci val iseljavanja dogodio od 1965. pa nadalje, kad je vecina hrvatskih iseljenika napustala rodnu im postojbinu (YU) prvenstveno iz ekonomskih razloga.

Da ne bih previse zamarao citataljstvo i da ne pricam o povijesti, jer povjesnicar nisam, prijeci cu na glavnu tematiku ovog clanka, a to je danasnja Amerika u ocima obicnih smrtnika - Hrvata. Ukoliko se nalazite s americke strane Atlanskog ocena, vjerojatno cete se prepoznati u jednoj od sljedecih grupa:
1. Upravo useljeni (ili iskrcani), vjerojatno rijetki. Jos uvijek pate za domovinom.
2. Tek naviknuti (5 - 15 godina), u kreditima do grla, zive americki san, polako dobivaju naglasak dok pricaju hrvatski, hrvatske veze se pomalo gube.
3. Doseljeni prije 20-tak godina (domovinskog rata izbjeglice), polako se izvlace iz americke zamke, krediti uskoro otplaceni, zivi se i ne pati se, Hrvatska nije nikome niti na kraj pameti (osim kao turisticka destinacija) te se Hrvatska i njen razvoj spominju samo u negativnom smislu.
4. Stariji doseljenici (unuci su John, Mike...), pate za domovinom u kojoj vise nemaju nikoga.
5. Druga ili treca generacija Hrvata ("mi iz Amerika"), obicno razume nesto hrvatskog kako bi mogli komunicirati s generacijom Hrvata koja izumire, ponose se svojom americkom domovinom i hrvatskim porijeklom;
6. Ostali (< 1%), znanstvenici, poslovni ljudi, sportasi, polu-povratnici (koji su se pokusali vratiti, ali nije islo) itd.

Bilo bi vrlo interesantno napraviti anketu medju spomenutim grupama, kao i medju Hrvatima iz domovine, te vidjeti koliko bi se vas ponovo odlucilo za isti zivotni korak? Ukoliko ste iseljenik, koliko bi se vas ponovo odlucilo iseliti u "obecanu zemlju", a ukoliko ste jos u domovini, koliko bi se vas odselilo u Ameriku ukoliko ste u prilici vratiti vrijeme unatrag?

Je li ta Amerika obecana zemlja (jos uvijek) ili su se uloge promijenile?

Tagovi

Komentari

Uloge su se

Uloge su se promjenile.

Uloži smo dosta u vas i sada mijenjamo taktiku.

Npr. samo u mom obiteljskom okruženju je u vas uloženo 40 % života, 40 % života u razne drugo a osobno sam uložio na sve strane, čak i u Kinu i Afriku.

Svijet se je konačno globalizirao i počinje malo nijansiranija razmjena dobara i ulaganja. Naši agenti i pratneri sa raznih djelova svijeta se pomalo ali sve više javljaju i dolaze.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci