Tagovi

Američka vanjska politika

U našim medijima i javnosti široko je rasprostranjena rasprava vezana uz Američku vanjsku politiku. Sama činjenica da mi aktualno raspravljamo o Američkoj vanjskoj politici, najbolji je pokazatelj koliko je Amerika globalno jaka i utjecajna zemlja.

Primjerice, kada se u Americi održavaju predsjednički izbori, cijeli svijet manje-više prati izbore i potajice se nada da će njihov favoriti pobijediti na izborima.

Naravno, razlozi zašto ostatak svijeta prati Američke izbore kriju se u tome da od Američke politike ne ovise samo životi Amerikanca, već životi velikog broja građana širom svijeta.

Čim se u domaćoj javnosti pokrene rasprave o Američkoj vanjskoj politici, odmah na vidjelo iziđu velike podjele oko ispravnosti odnosno štetnosti te politike.

Na jednoj strani imamo kritičare koji  Ameriku optužuju za sva zla ovoga svijeta. Njihove kritike često idu ka teorijama zavjere, gdje se sva odgovornost za sve svjetske probleme jednostavno pripisuje najmoćnijima, u ovom slučaju Americi.

S druge strane imamo razne grupe liberala koji idealiziraju Ameriku preko svake mjere, te nalaze nelogična opravdanja za sve što Amerika čini.

Uglavnom racionalnosti je malo, a stavovi o Američkoj vanjskoj politici često se više vežu uz emocije ( volim, ne volim Ameriku ) nego li uz jasne argumente.

Takva podjela na one što vole i ne vole Ameriku, a time i njezinu vanjsku politiku nije nikakav slučajnost.

S jedne strane Amerika domovina mnogih uspješnih znanstvenika i stručnjaka koji su dali veliki doprinos razvoju cijelog našeg čovječanstva. Uz to u Americi su sjedišta najvećih kompanija i korporacija, poput googla, facebooka, yahhoa, itd, na kojima Amerikancima zavidi cijeli svijet.

Američka ekonomija jedna je od najnaprednijih na svijetu, a standard života u Americi je daleko viši nego li u ostatku svijeta.

S druge strane Amerika je zaista zemlja koja je samo u zadnjih petnaestak godina izvela nekoliko imperijalnih vojnih intervencija, koje su rezultirale razorenim državama i mnogobrojnim civilnim žrtvama.

Činjenice je da su Amerikanci okupirali i razorili Irak i Afganistan, činjenica je da su izvodili razne obojene revolucije svuda po svijetu te da imaju svoje prste u gotovo svakom svjetsko konfliktu.

S jedne strane inovativnost i znanost a s druge imperijalizam, trebali Ameriku više voljeti ili je treba možda još više prezirati?

 

Povijesni kontekst Američke vanjske politike
Amerika je izišla kao jedini stvarni pobjednik drugog svjetskog rata, ( SSSR i Britanija su također dobile rat ali uz velike ljudske žrtve i razorene ekonomije ), te je nakon završetka drugog svjetskog rata Američka ekonomija iznosila preko 40 posto svjetske ekonomije.

Takva ekonomska dominacija praćena je i vojnom dominacijom. Naime poznato je da je u vrijeme završetka drugog svjetskog rata Amerika bila jedina nuklearna sila na svijetu.

Apsolutnu ekonomsku i vojnu dominaciju Amerika je odlučila iskoristiti te je već tada udarila temelje, ( razne globalne institucije ) za svoju dominaciju svijetom.

Ne ekonomskom polju ti temelji su udareni uspostavljanjem BretenWoodskog financijskog sustava, koji počiva na dolaru kao međunarodnoj rezervnoj valuti. U BretenWoodsu su osnovani MMF i Svjetska Banaka, dvije najvažnije globalne financijske institucije, kojima još uvijek dominiraju i vladaju zapadne zemlje, posebice Amerika.

Osnivanje BretenWoodskog financijski sustava pokazalo se vrijednim za Američku dominaciju svijetom nego li osnivanje NATO pakta ili UN-a.

Na vojnom planu Amerika je osnovala NATO pakt, vojni savez usmjere ka očuvanju zapadno Europskih država od Sovjetske prijetnje.

Odmah po završetku drugog svjetskog rata, svijet je ušao u fazu takozvanoga hladnog rata, odnosno sukoba istoka i zapad ili sukoba dvije ideologije, kapitalizma i komunizma.

Amerika je u tom sukobu predvodila zapadni, kapitalistički blok, dok je Sovjetski Savez predvodio istočni, komunistički blok.

Na vojnom planu Sovjetski Savez je, koliko toliko, uspješno parirao Americi, ali ne polju ekonomije Sovjetski Savez i komunističke zemlje nikada nisu uspjele parirati zapadnom svijetu.

Osamdesetih godina započela je velika gospodarska stagnacija Sovjetskog Saveza te sve veće zaostajanja za Amerikom. Kriza komunističkog svijeta eskalirala je krajem osamdesetih i početkom devedesetih, kada je i došlo do pada komunizma i raspada SSSR-a.

Padom SSSR-a, Amerika je izgubila svoga jedinoga konkurenta, koji je donekle osporavao Američku globalnu hegemoniju.

 

Nakon Sovjetskog Saveza
Raspad Sovjetskog Saveza omogućio je Americi gotovo pa potpunu dominaciju svijetom. Amerika je dominirala na ekonomskom, vojnom, kulturnom i ideološkom polju. Voljeli ili ne voljeli Ameriku, činjenica je da su sve zemlje koje su se za vrijem hladnog rata nalazile pod Američkim sigurnosnim kišobranom ( zapadna Europa, Japan, Južna Koreja ), dobrano profitirale od toga te su postale visoko razvijene i bogate zemlje.

To da se u zemljama Američkih saveznika dobro živi samo je dodatno davalo popularnost Americi te podizalo Američki imidž u svijetu.

S obzirom na razinu Američke prevlasti i s obzirom na relativno pozitivan imidž Amerike u svijetu, Amerikanci su jednostavno zaključili da su oni prejaki za ostatak svijeta i da se ne trebaju obazirati na mišljenja trećih, manjih i slabijih zemlja.

Kroz povijest pa tako i u naše doba, ( neke se stvari jednostavno ne mijenjaju ), pravila su uvijek kršili oni koji su znali ili pretpostavljali da ih za kršenje pravila nitko neće ili ne može sankcionirati.

Amerika je znala da je nitko ne može sankcionirati, pa je zbog toga pravila najviše i kršila.

Prekretnica Američke vanjske politike, uz koju se veže noviji Američki imperijalizma, je teroristički napadu na blizance u New Yorku.

Nakon tog terorističkoga napada Američki predsjednik Bush mlađi najavio je globalni rat protiv terorizma.

Problem rata protiv terorizma jeste u tome što je terorizam pojam, ( poput nasilja, nepotizma, kriminala. itd ) , pa je stoga terorizam nemoguće poraziti,  ma koliko kog da Amerikanci ratovali.

Isto tako, nemoguće je da terorizma porazi Ameriku, to bi bilo isto ka da kažemo da će nepotizam poraziti Ameriku.

Čisto apstraktno,  pokušajte zamisliti scenariji u kojem je Amerika konačno pobijedila terorizma u ratu. Isto tako pokušajte zamisliti scenariji da  je terorizam konačno pobijedio Ameriku.

I jedan i drugi scenariji je teško pa gotovo i nemoguće zamisliti.

U sklopu tog svog imaginarnog rata protiv terorizma, Amerika je napala Afganistan, ( uz odobrenje vijeća sigurnosti UN-a, ) te nakon toga pod drugim izgovorom ( razvijanje oružja za masovno uništenje ), Amerika je napala i razorila Irak, ovaj put bez odobrenja vijeća sigurnosti UN-a.

Zanimljivo je da su se čak i Europske sile, ( Njemačka i Francuska, ) te tradicionalni Američki neprijatelji i suparnici ( Kina i Rusija ), protivile ratu u Iraku, ali izgleda da Amerikanci jednostavno nisu marili za mišljenja drugih zemalja.

Okupacije Afganistana i Iraka trebale su potvrditi Američku dominaciju svijetom, ali umjesto toga, te vojne avanture bile su početak kraja Američke dominacije svijetom.

Slike ubijenih civila, svakodnevni bombaški napad, razorene i osiromašene države, sve je to dobrano narušilo Američki imidž u svijetu.

Čak i tradicionalni Američki saveznici, nakon Iraka, počeli su se polako distancirati od Amerike i njezine samovoljne vanjske politike.

Za vrijeme dok se Amerika po Afganistanskim brdima i Iračkim pustinjama naganjala s talibanima i raznoraznim plemenima, Kina je marljivo radila, radila i radila.

Rezultati Kineskog rata bili su sve vidljiviji širom svijeta. Razvijena zapadna tržišta preplavila je jeftina Kineska roba. Na početku Kineska roba je na široko ismijavana , ali Kinezima se nisu obazirali na to,  već su i dalje radili i radili.

U 2007 godini Kineska ekonomija je pretekla Njemačku i postala treća najveća ekonomija na svijetu, u 2011 godini Kineska ekonomija je prestigla Japansku i postala druga najveća ekonomija na svijetu.

Devedesetih su Amerikanci otvarali šampanjac i slavili raspad SSSR-a. Izgleda da se tijekom slavlja  puno popilo pa se i malo previše zaigralo. Dvadesetak godina poslije, Amerikanci se još nisu dobro ni otrijeznili a Američkoj globalnoj dominaciji ( kakva je bila neposredno  nakon raspada SSSR-a ) bliži se kraj.

 

Tu smo gdje smo
S izbijanjem svjetske financijske krize nekako je postalo jasno da Amerika više ne može rješavati sve sama, onako kako ona to hoće, već da sada i Amerika mora pregovarati te uvažavati mišljenja drugih jaki zemljama.

U zraku se od tada osjeća dolazak multipolarnoga svijeta, odnosno svijeta s više centara moći.

Kina i Rusija pojavile su se kao glavni izazivači Američke globalne dominacije svijetom.

Rusija se pod Putinom, zahvaljujući visokim cijenama nafte oporavila od šokova devedesetih godina, te se barem djelomično ( u odnosu na utjecaj SSSR-a  ), vratila na svjetsku scenu.

Pod Putinovim vodstvom Rusija se upustila u nekoliko geopolitičkih sukoba s Amerikom. Krajnju eskalaciju tih sukoba vidimo trenutačno u Ukrajini ( tradicionalna Ruska sfera utjecaja ) i  Siriji. Svojom vojnom intervencijom u Siriji, Rusija je prvi puta nakon hladnoga rata direktno ugrozila Američke interese u tom dijelu svijeta.

Ali realno gledano bez obzira na Ukrajinu i Siriju,  Rusija nije zemlja koja može ozbiljnije ugroziti globalnu Američku dominaciju svijetom. S svojih oko 145 milijuna stanovnika i ekonomijom manjom od Francuske, Rusija može samo koristiti svoju vojnu moć ( nasljedstvo SSSR-a ) kako bi poremetila ili otežala pojedine Američke akcije ili planove, što je daleko od globalne ugroze sveobuhvatne Američke dominacije.

Druga zemlja koja ozbiljno izaziva Američku dominaciju svijetom je Kina. Za razliku od Rusije, Kina je trenutačno jedina zemlja koja realno u srednjoročnom razdoblju može potpuno ugroziti Američku dominaciju svijetom.

Kinezi već sada predstavljaju veću prijetnju Američkoj hegemoniji nego li je to ikada činio bivši Sovjetski Savez. .

Kina naime protiv Amerike ratuje Američkim oružjem.

Dok Rusija pokušava osporiti Američku dominaciju svijetom ispaljivanjem krstareći projektila i pljuvanjem po medijima, Kina to čini s velikim stopama gospodarskog rasta te stvaranjem paralelnog financijskog svjetskog sustava.

Osnivanjem AIIP-a i BRICS banke, Kina nastoji stvoriti financijske institucije koje će parirati MMF-u i Svjetskoj Banci.

AIIP i BRICS banaka, ( Kina uglavnom dominira tim institucijama), su direktni napad na BretnWoodski financijski sustav, a već sam pisao da taj financijski sustav smatram glavnom polugom Američke dominacije svijetom.

S izgrađenim vlastitim financijskim i monetarnim sustavom, Kina može započeti ozbiljno s istiskivanjem dolara te ubacivanjem yuana kao jedne od svjetskih rezervnih valuta.

S obzirom da Kineska ekonomija već sada čini 60 posto Američke, s obzirom da Kineska ekonomija raste po znatno većim stopama od Američke, za očekivati je da će se Kina, prije ili kasnije, osjećati dovoljno jaka da može direktno izazvati Ameriku.

Uz dva vanjsko politička izazivača, Američku dominaciju svijetom mogu ozbiljno ugroziti i Američki saveznici u prvom redu Europska Unija.

EU ima ekonomske mogućnosti da bude samostalna svjetska velesila, ostaje za vidjeti, da li će Europa i dalje slijediti Ameriku ili će krenuti ka tome da postane samostalna svjetska sila s globalnim utjecajem poput Kine i Amerike.

 

Amerika, dobra ili zla.
Kada se analizira Američka vanjska politika i njezin utjecaj na ostatak svijeta, u zadnjih dvadesetak godina, može se zaključiti da je Američka politika uza sve svoje nedostatke i mane bila razumna.

To što sam je ocijenio razumnom ne znači da Američku vanjsku politiku treba hvaliti, ali isto tako treba reći da je nepravedno Ameriku optuživati za sve loše što se dešava u svijetu.

Naime, neosporno je da je Amerika vođenja svojim interesima zloupotrebljavala svoju moć, ali kada se usporedi razina moći koju je Amerika tada imala i zloupotrebe  moći koje je radila, stanje i nije tako grozno.

Kroz povijest, režimi i države s puno manjom razinom moći u odnosu na ostatak svijeta, radile su puno veće zloupotrebe te iste moći nego li je to činila Amerika.

Ako ćemo gledati realno odnose Amerike i svijeta, nje Amerika ta koja je zakazala, zakazao je svijet. Nije Amerika bila prejaka već je jednostavno svijet bio preslab.

Nisu Amerikanci krivi što su se oni posvetili radu, napretku i razvoju znanost dok su se druge nacije širom svijeta posvetile proučavanju svoje tradicije i slavne prošlosti.

Da su se i druge nacije posvetile radu i razvoju znanosti, ostatak svijeta se nikada ne bi mogao dovesti u situaciji da im 300 milijuna Amerikanaca doslovce odlučuju što smiju a što ne smiju raditi.

Ako je već tim drugim nacijama, državama i narodima toliko smetala Američka dominacija svijetom, onda im je to trebao biti motiv, da organiziraju svoja društva na način da potiču rad i stvaralaštvo te da barem na taj način sustignu Ameriku.

Jer koliko god kritičari razotkrivali i upozoravali na zloupotrebe Američke moći, ništa se značajnije neće promijeniti, sve dok se ostatak svijeta na ekonomskom, obrazovanom i znanstvenom nivou ne približi Americi.

Nije Americi suđeno da vlada svijetom i da bude najmoćnija zemlja svijetu. Amerika je postala najjača zemlja na svijetu, zato što je od svih velikih i mnogoljudnih zemlja, najbolje organizirala svoje društvo i slijedom toga proizvodila i stvarala najbolje proizvode.

Bez obzira na sve priče i zloupotrebe, najveću razinu moći a time i vlasti imati će oni narodi, nacije ili grupe naroda koje stvaraju najbolji proizvod, bilo da je to riječ o Americi, Europskoj Uniji, Kini ili možda u budućnosti Indiji.

Zemljom će vladati najrazvijeniji narodi, ti najrazvijeniji i dalje će zloupotrebljavati svoju moć, barem dok ne dođemo do nekog stupnja razvoja gdje nam vlast i vladari više neće biti potrebni.

A do tada, sve dok postoji moć postojati će i njezine zloupotrebe, postojati će i oni koji će se ulizivati i dodvoravati moćnicima, ali isto tako postojati će i oni koji će moćnike kritizirati te ih okrivljavati za apsolutno sva zla ovoga svijeta.

Amerika je primjer moćnika, jedni joj se ulizuju a drugi je za sve okrivljuju, na kraju, možda Amerikanci nisu bili dobri, ali ipak, bili su bolji od svega ostaloga što je svijet nudio.

Tekst je izvorno objavljen na blogu
http://mpejic.com/

Komentari

Dominacija je također "kvaka

Dominacija je također "kvaka 22". Da bi ima veću dominaciju triba ti više novca, da bi ima više novca triba ti veća dominacija.
Kroz povijest se sve to već dogodilo. Ništa nije tu novo čak ni metode dominacije. Rimsko carstvo je propalo radi toga.
Pitanje je koliko su Amerikance do sada koštale i koštaju ove intervencije po svitu.

Tko je glasao

cilj

Strateški cilj vanjske politike svake države mora biti dobrobit te države.

Mi možemo podržavati ili se protiviti američkoj, ruskoj, kineskoj ili nekoj četvrtoj vanjskoj politici, ali to je potpuno nevažno.

Važno je jedino da li država ima koristi od svoje vanjske politike. Ako je odgovor negativan onda država vodi lošu vanjsku politiku. Ako je odgovor pozitivan onda država vodi dobru vanjsku politike.

Kraj priče

Tko je glasao

Anđeoska politika Amera na Bliskom Istoku

Najveća rasistička zemlja na svijetu...život crnca u Americi na razini prava pasa ak nije gore!

Primjer: New Orleans, Ferguson, Chicago.....Pokoravanje na obrascu 9/11 - AKTCA

Vanjska politika - hegemonistička; Primjer - Vietnam, Angola, Chile, Afganistan, Ukrajina, Irak, Sirija...
I da, od Sirije su u kompi s Francuzima kao primjera prosperitetne zemlje napravili logor terorizma...

http://www.nytimes.com/2015/11/29/world/middleeast/isis-grip-on-libyan-c...

A glede njihove ljubavi na Balkanu - upucali su 400-500 mil $ da razbucaju ex Yu kako bi ih pojedinačno lakše pokorili kako su to napravili i s Hrvatskom koja je postala njihova poslušna kujica!

Tko je glasao

Najveća rasistička zemlja na

Najveća rasistička zemlja na svijetu...život crnca u Americi na razini prava pasa ak nije gore!
Ako je tako, zašto onda države koje su u nekoj vrsti sukoba s Amerikom, ( primjerice Rusija i Iran, ) takav grozan položaj crnaca ne iskoriste u svoju korist te potaknu te potlačene crne na oružanu pobunu protiv Američkih vlasti. Na taj način bi se oslabila Amerika, a to je svakako cilj zemalja koje su u sukobima s Amerikom.

Vanjska politika - hegemonistička; Primjer - Vietnam, Angola, Chile, Afganistan, Ukrajina, Irak, Sirija...
Jasno sam u svom dnevniku napisao da je Amerika zloupotrebljavala svoju moć, ali sam isto tako napisao da moć zloupotrebljava svatko, od poglavice u Africi do elita u Americi.
@sjenka, pronađi mi primjere u ljudskoj povijesti da je neka država imala razinu moći u odnosu na svijet, kakvu je imala Amerika, a da tu svoju moć ta država nije zlorabila .
Koliko ja znam, ratova, osvajanja i imperijalizma bilo je i prije nego li je Amerika postala najjača svjetska sila.

I da, od Sirije su u kompi s Francuzima kao primjera prosperitetne zemlje napravili logor terorizma
Samo jedan primjer zloupotrebe moći. Ali Sirija nije bila baš prosperitetna zemlja, ( naravno prosperitetna je u odnosu kakva je sad ), Amerikanci su iskoristili objektivne slabosti Sirije, ( niske plaće, korupciju, nepotizma, nezaposlenosti, ) kako bi ostvarili svoje subjektivne ciljeve, a ti ciljevi su dovođenje u Siriji vlasti odane Americi.
Da je Sirijska vlast bila jaka i stabilna, nikada je Amerikanci i arapi ne bi mogli ugroziti s hrpom terorista i islamskih radikalista.

A glede njihove ljubavi na Balkanu - upucali su 400-500 mil $ da razbucaju ex Yu kako bi ih pojedinačno lakše pokorili kako su to napravili i s Hrvatskom koja je postala njihova poslušna kujica!
A kako su pošteni i pametni Balkanci sebi dozvolili da ih netko razjebe s 400-500 miliona dolara. Predlažem osvetu, ajmo skupiti 400 - 500 miliona i razjebati Ameriku.

Tko je glasao

A kako su pošteni i pametni

A kako su pošteni i pametni Balkanci sebi dozvolili da ih netko razjebe s 400-500 miliona dolara. Predlažem osvetu, ajmo skupiti 400 - 500 miliona i razjebati Ameriku.

Niti mi je do rasturanja Amerike niti do osvete. Kada bi se Amerika rasturila bili bi svjedoci najgoreg građanskog rata u povijesti svijeta. Tamo je mržnja na višoj razini i samo novac , pohlepa održavaju taj sistem da se ne rasturi...

Meni se čini da si ti samo sličan proizvod njih koji je sve u životu bazirao na jednostavnom poimanju svijeta... Jednostavno od vas prave robote koji su toliko predvidivi da je to smješno.

Ovo je Amerika i to baš ona stvarna :

http://metro.co.uk/2015/11/20/rip-hannah-montana-miley-cyrus-opens-gig-w... najpoznatija pjevačica

http://ba.n1info.com/a53796/Svijet/Svijet/Otkriven-sotonisticki-spomenik... niču hramovi posvećeni Sotoni , a i sam koncert u Parizu gdje su pobijeni mladi je bio pod paskom grupe koja štuje Sotonu...

https://www.youtube.com/watch?v=5HG2MYX4N4s kupovina u SAD i kultura...

https://www.youtube.com/watch?v=SWEdjiEJg0U razlike nevjerovatne Detroit , Baltimore uništeni , elitni kvartovi Dallasa , Houstona, Las Vegasa, Bostona, New Yorka , Los Angelesa u nevjerovatnom luksuzu...

https://www.youtube.com/watch?v=5484y_Jythk ovako reagiraju američki zli političari kada se ubije čovjek koji je izgradio jednu zemlju...

ZAbij si ovakav SAD u dupe i pravac tamo , obogati se i boli me briga... Onaj SAD 50-60 je imao neke lijepe odlike , a ovo danas se pretvorilo u najveće zlo svijeta... Izvoznik ZLA i što je najgore kulture koja uništava mlade (prokletost, oholost, zavist , pohlepa...)

Npr. prozvao sam Osječki ekonomski fakultet kada su organizirali parti sa plakat postani Vuk sa Wall streeta ... Niti je dekanici niti profesorici etike palo na pamet da upozore mlade da je ružno i glupavo brijati na ZLO!

Justice for all !

Tko je glasao

Niti mi je do rasturanja

Niti mi je do rasturanja Amerike niti do osvete. Kada bi se Amerika rasturila bili bi svjedoci najgoreg građanskog rata u povijesti svijeta. Tamo je mržnja na višoj razini i samo novac , pohlepa održavaju taj sistem da se ne rasturi...

Možda tebi i nije, u to ne ulazim. Ali budi siguran da ima zemalja koje bi rado rasturile Ameriku, čisto zbog svojih interesa i budi siguran da te zemlje mogu skupiti 400 - 500 miliona dolara, ali je bolna istina da s 400 - 500 milona ne možeš nauditi Americi.
Poanta, ovog što sam pisao u vezi rasturanja Amerike je upravo u tome da pokažem koliko su slabe zemlje i vlade koje se mogu rasturiti s par stotina milijuna dolara. Kakvi su to političari i lideri koji prodaju svoje zemlje za par stotina milijuna dolara i zašto narodi tih država trpe takve političare i lidere.

Meni se čini da si ti samo sličan proizvod njih koji je sve u životu bazirao na jednostavnom poimanju svijeta... Jednostavno od vas prave robote koji su toliko predvidivi da je to smješno.
O kakvim robotima govoriš, o kakvom jednostavnom poimanju svijeta, svijet je iznimno veliko, zanimljivo, kompleksno i komplicirano mjesto. Budući da je svijet kompleksno mjesto, budući da na svijetu ima pregršt ratova, zla, problema i nepravilnosti, treba se posvetiti proučavanju uzročno posljedične veze koja je dovela do takvog stanja. Nekima se to neda, pa jednostavno za sve okrive najmoćnije, ( Ameriku ), i sve koji se ne slažu s njima proglase robotima, budalama, lutkama itd.

Ovo je Amerika i to baš ona stvarna :
http://metro.co.uk/2015/11/20/rip-hannah-montana-miley-cyrus-opens-gig-w... najpoznatija pjevačica
http://ba.n1info.com/a53796/Svijet/Svijet/Otkriven-sotonisticki-spomenik... niču hramovi posvećeni Sotoni , a i sam koncert u Parizu gdje su pobijeni mladi je bio pod paskom grupe koja štuje Sotonu...
https://www.youtube.com/watch?v=5HG2MYX4N4s kupovina u SAD i kultura...
https://www.youtube.com/watch?v=SWEdjiEJg0U razlike nevjerovatne Detroit , Baltimore uništeni , elitni kvartovi Dallasa , Houstona, Las Vegasa, Bostona, New Yorka , Los Angelesa u nevjerovatnom luksuzu...
https://www.youtube.com/watch?v=5484y_Jythk ovako reagiraju američki zli političari kada se ubije čovjek koji je izgradio jednu zemlju...

Glede ovih svih linkova, ne možeš procijeniti stanje u jednoj državi na temelju nekoliko linkova i fotografija. To bi bilo kao da ja slikam prosjaka na ulici u Zagrebu i da na osnovu toga netko zaključi da su svi Zagrepčani prosjaci.To je glupost, mogao si da si htio naći i linkove koji će pokazati Ameriku u pozitivnom svjetlu, ali to ti nije bio interes.

ZAbij si ovakav SAD u dupe i pravac tamo , obogati se i boli me briga... Onaj SAD 50-60 je imao neke lijepe odlike , a ovo danas se pretvorilo u najveće zlo svijeta... Izvoznik ZLA i što je najgore kulture koja uništava mlade (prokletost, oholost, zavist , pohlepa...)
Da je tako jednostavno otići i obogatiti se u SAD-u svi bi to činili, pa i ja, ali nažalost to nije nimalo jednostavno , treba tamo raditi, jaka je konkurencija, itd, itd.

Npr. prozvao sam Osječki ekonomski fakultet kada su organizirali parti sa plakat postani Vuk sa Wall streeta ... Niti je dekanici niti profesorici etike palo na pamet da upozore mlade da je ružno i glupavo brijati na ZLO
Tvoje pravo je da iz prozoveš i kritiziraš, u tome i jest poanta. Ti ih imaš pravo kritizirati i prozivati ali oni nisu dužni uvažiti tvoje mišljenje, kao što ni ti nisi dužan uvažiti njihovo.
Što je fakultet trebao učiniti, da im se pod parolom borbe protiv zla i kvarenja mladeži, zabrani parti ili???

Tko je glasao

ali je bolna istina da s 400

ali je bolna istina da s 400 - 500 milona ne možeš nauditi Americi.

ZAto su "slučajno" zabranili djelovanje stranih istočnih humanitarnih organizacija na svom tlu... Popis je podugačak... Pa cijeli Vinkovci su zbog mene jedno vrijeme imali ban na određene IP adrese zbog mog participiranja u Ocuppy Wall street...

Nekima se to neda, pa jednostavno za sve okrive najmoćnije, ( Ameriku ), i sve koji se ne slažu s njima proglase robotima, budalama, lutkama itd.

Najmoćnije , problem Hrvatske i mnogih ljudi što ljudi ne shvaćaju da nitko nije najmoćniji , uvijek smo se priklanjali "najmoćnijima" i kasnije sabirali posljedice njihove propasti... Srećom postojala je i druga strana...

Glede ovih svih linkova, ne možeš procijeniti stanje u jednoj državi na temelju nekoliko linkova i fotografija.

Kojih nekoliko , mogao bi danima tu stavljati snimke , slike , analize...

Što je fakultet trebao učiniti, da im se pod parolom borbe protiv zla i kvarenja mladeži, zabrani parti ili???

Ne nije trebalo , nego je trebalo tražiti da se promijeni plakat ipak su to ekonomisti koji bi trebali raditi u ekonomiji ove države... To je isto ko kada bi na parti sportaša stavio sliku Florence Griffit Joyner, Lance Armstronga, one lude Njemice Koch, dopingiranih kineskinja...

Mislim da su tebi vrijednosti ošle posve kvragu i da ti više ne možeš razlučiti šta je dobro i zlo... ko što su neki naši ljudi za nacizma ponosno klicali Hitleru i Paveliću smatrajući to dobrim.

PS. još jednom žali Bože slova...

Justice for all !

Tko je glasao

pitam se, pitam

https://www.google.hr/search?q=ruski+milijarderi&espv=2&biw=1024&bih=649...

http://www.vreme.com/cms/view.php?id=919591&print=yes

http://www.poslovni.hr/after5/ruski-milijarderi-izgubili-230-milijardi-d...

na koju foru su ovi postali milijarderi u 25 godina

http://arhiva.nacional.hr/clanak/10677/50-najbogatijih-ljudi-istocne-europe

Uopće nije pitanje države ili nacije nego prekomjernog bogaćenja jednih na račun drugih.

Bogati Rus i bogati Amer će se lako dogovoriti...žalosno je kad netko upada u te podjele kao...jedni su dobri a drugi zli...

Ukoliko je tako...nemaš se što misliti..mi smo u onih 10 % svjetske populacije koja solidno živi.

Naš način života je zapadni...znači.. Ameri..Njemci..Izrael..EU..i tako....

Ukoliko misliš da bi nama Hrvatima bilo bolje s Rusima i Kinezima...grdno se varaš i u debeloj si zabludi..@ Busola..

Znam da je cool ići malo uz vodu...ali kad to preraste u budalaštinu..nije dobro.

sve dobro...

Tko je glasao

Naš način života je

Naš način života je zapadni...znači.. Ameri..Njemci..Izrael..EU..i tako....

Po čemu ispijanje kave na horuk ili u trku (za ponijeti...), izlazak u grad samo petkom i subotom, kupovanje samo u diskontima i trgovinama , a ne nikako zajedničko druženje uz svinjokolje i pečenje rakije...

Daj nemoj pričati gluposti, mi se samo lažemo da smo dio zapadne kulture... Naš način života sa zapadnim ima tako malo veze , jer da ima naši ljudi koji odu vani ne bi gradili kuće po BiH i Hrvatskoj , već bi pokušali izgraditi kuću na Zapadu (od SAD do Njemačke...). Stvarnost je drugačija , većina ljudi se nada ugodnoj stranoj mirovini , ali u Hrvatskoj ili na prostoru bivše Jugoslavije...

Justice for all !

Tko je glasao

preko 2 / 3 stanovništva

na globusu živi lošije od nas...ni ne znaš koliko si sretan jer živiš na sjeverozapadu...rekli bi stari ljudi; nejeo se kruha pa pobjesnio..

zašto ove izbjeglice bježe k nama ..u Europu... zašto se ljudi žele dokopati SAD, Australije, Kanade...

što je tebi- dođi k sebi

sve dobro...

Tko je glasao

na globusu živi lošije od

na globusu živi lošije od nas...ni ne znaš koliko si sretan jer živiš na sjeverozapadu...rekli bi stari ljudi; nejeo se kruha pa pobjesnio..
zašto ove izbjeglice bježe k nama ..u Europu... zašto se ljudi žele dokopati SAD, Australije, Kanade...

Opet melješ gluposti...

Mi imamo solidan standard itekako naslijeđen od bivše države koji se godinama srozava. Izbjeglice koje bježe ka nama , bježe od zapadnih saveznika ISIL-a i Al Nusre koji su htjeli uvesti demokraciju i slobodu u Siriju ...

Koliko je Sirija bila "siromašna" u tom njihovom jadnom socijalizmu zaključi sam (i odmah usporedi sa "razvijenom Saudijskom Arabijom...)

https://www.youtube.com/watch?v=rsHsgAQcGac

PS. tvoja razina znanja je na razini pubertetskog djeteta i to onog ženskog koje je nahranito MTV-om , CNN-om , Disney channelom i sličnim glupostima... DAj malo otvori oči ili preseli u Australiju, SAD, Kanadu...

Koliko je to visok standard (za naše ljudi koji su potrebni da rade najteže poslove...) u Kanadi govori slučaj od prije tjedan dana...

http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/obiteljska-tragedija-mladi-hrvat-pogi...

Vjerovatno misliš npr. da u Bjelorusiji se ljudi izvrću od gladi , da u Rusiji mafija divlja na svakom koraku, da Kina je zaostala vukojebina koja stigne sve proizvesti jer imaju puno ljudi...

Justice for all !

Tko je glasao

Jugoslavija, Sirija, Kina, Bjelorusija

zašto potežeš feudalnu Saudijsku Arabiju..kao neki kontrapunkt... i Kina i Rusija imaju svoje "igrače " na drugom kraju; Sj. Koreja, Kuba, neki u Južnoj Americi..

ne mogu ti pomoći ako misliš da se generalno bolje živi u Bangladešu, Pakistanu. Indiji, Kini..

"Opet melješ gluposti..."...ti vidim nisi ni prestao... što želiš argumentirati banalnom prometnom nesrećom...to bi trebalo podkrijepiti..što ?..financijski problemi oko ukopa...jaka stvar..što se nije osigurao...

Ja ne mislim tako kako sugeriraš o Bjelorusiji...i zašto misliš da znaš što ja mislim...

Da, Lukašenko je diktator...kao i mentor mu Putin...

Zašto bi ti želio da te Kinezi hrane a Rusi brane? Bez obzira na teškoće na zapadu...s istoka ne valja ništa osim sunca na istoku...

Nemoj mi samo o mom znanju.....nisi kvalificiran...a sudeći po stavovima koje zastupaš....rekao bih da ti uopće nisi svjestan ..koliko si nesvjestan....

sve dobro...

Tko je glasao

Sorry, lapsuz

I da, od Sirije su u kompi s Francuzima kao primjera prosperitetne zemlje napravili logor terorizma

To je tako kada prsti stalno pišu Sirija,a mozak misli na Libiju. Dakle, Libija je ta koja je bila preprosperitetna i presocijalna i što je tražila da joj zapad vrati posuđene dolare.
Gadafi dao Sarkozyu par sto milja $ za predsjedničku kampanju a onda ga ovaj ucmekao. Cca 50 milijardi $ ubojstvom Gadafija je zapad jednostavno ukrao i ne treba nikome vratiti jer Libije više nema. To što su ameri i francuzi napravili od Libije je gnjusni ratni zločin - nema im tko to nabiti na nos. Al ima ona narodna - svaka rit dođe na šakret...

Tko je glasao

S Libijom se slažem, tu su

S Libijom se slažem, tu su zapadnjaci stvarno uništili zemlju u kojoj se solidno živjelo. Nažalost mislim da se Libija neće oporaviti idućih pedesetak godina.
O tome koliko je sranje napravljeno u Libiji najbolje govori činjenica da zapadni mediji Libiju faktički više i ne spominju, ono ka da je oni nisu bombardirali šest mjeseci.

Tko je glasao

Ono što je zapravo stravično

je taj "pojeo vuk magare"... i tako - nema više Libije, nema Iraka, Afganistana, Sirije... Mislim, nema par milijuna ljudi i tisuća godina povijesti...

Inače, mislim da gotovo svaku zemlju možeš rasturiti i s manje od pola milijarde dolara, raspad Juge nije nikakav dokaz njezine slabosti.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

CIA i Jugoslavija

Podmićivali smo stranke i političare koji su poticali mržnju među nacijama', poručuje bivši agent CIA-e čiji je zadatak početkom '90-ih bio širenje propagande o međunacionalnoj mržnji.” kaže Bivši agent CIA-e, Robert Baer. U nekoliko je knjiga otkrio tajne te agencije te tajne Vlada bivših američkih predsjednika Billa Clintona i Georgea W. Busha. Kao stariji CIA-in operativac, Baer je radio u Jugoslaviji u razdoblju od 1991.-94. te na Bliskom istoku. Sudjelovao je u stvaranju nekoliko dokumentaraca National Geographica, a o tome piše Web Tribune.

http://dnevnik.hr/vijesti/svijet/agent-cia-e-placali-smo-kako-bi-se-rasp...

Tko je glasao

Činjenica da je Rober Baer

Činjenica da je Rober Baer slobodan, živ i zdrav jasno govori o "težini" njegovih izjava koje se ovdje predstavljaju kao krunski dokazi američke zavjere protiv exJu. Čovjek koji je bio CIA-in agent za Bliski istok, a po vlastitim riječima u BiH proveo 2 tjedna, u to kratko vrijeme bio je upućen u najveće tajne američke navodno destruktivne politike prema exJu i iznosi ih danas nakon 25 godina šutnje. Nakon što je sve druge "tajne" svoje bogate špijunske karijere estradno iznosio u svojim knjigama i predavanjima i od toga (pre)dobro živio.

100% podudarnost sadržaja s hard-core srbijanskom propagandom, i samo mjesto objave (britansko-sprski magazin) naprosto garantiraju vjerodostojnost i istinitost. Skidam kapu za konstruktivan doprinos nivou diskusije.

The Observer

Tko je glasao

S obzirom na ljubav među

S obzirom na ljubav među balkanskim i ex yu narodima, i nisu imali težak posao.
No ako je sve maslo CIE, što nam to govori o CIA a što o nama samima.

Tko je glasao

S obzirom na ljubav među

S obzirom na ljubav među balkanskim i ex yu narodima, i nisu imali težak posao.
No ako je sve maslo CIE, što nam to govori o CIA a što o nama samima.

Da je većina naroda predodređena za one najniže i najjadnije sluge...

Divljenje Amerikancima, Nijemcima, Englezima nikada nije prestajalo ni za komunizma , sa tim da slučajno svi ti koji tamo odu se "slučajno" dolaze liječiti ili npr. popravljati zube u socijalističku Hrvatsku...

Mali ljudi ne znaju cijeniti sebe , nego se žele prikazati većima preko imovine, novaca i luksuza...

Justice for all !

Tko je glasao

Čestitam Bube

Već i samo citiranje određenih tekstova pokazuje nakanu smjera kretanja vrijednosnih sudova. Slijedi faza analiza i preispitivanja dosadašnjih stavova - to je velika šansa samosvojnih ljudi da se otrgnu globalnoj hobotnici koja je pokorila svijet. A samo ih je 1% od onih 1% (1:100).

Tko je glasao

Žali Bože slova što si

Žali Bože slova što si koristio...

Možda je bolje nešto ovako da pošalješ sliku američkim elitama:

http://sd.keepcalm-o-matic.co.uk/i/always-remember-that-you-are-my-slave...

Justice for all !

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci