Tagovi

Američki san... u Kansas Cityju

Zdravstvo je vreća bez dna: uvijek se može uložiti više, kupiti bolja oprema, izgraditi nova bolnica, obnoviti prostorije. Nitko nije zadovoljan zdravstvenom zaštitom. Pogotovo kod nas.

U Sjedinjenim Državama postoji državni sustav zdravstvene zaštite koji se zove Medicare. Ukratko, radi se o složenoj shemi poreza koju plaća stanovništvo, kako bi se osigurala zdravstvena zaštita za

  • starije o 65 godina
  • invalide
  • bolesnike na dijalizi koji čekaju transplantaciju bubrega
  • bolesne od ALS-a

Međutim, ni njima se ne plaćaju svi troškovi. I sada slijedi nevjerojatan dio: postoji naravno "nacionalna politika" što se plaća, ali postoji i lokalna politika koju -- za svaki dio SAD -- zapravo određuje firma koja je dobila ugovor za provođenje Medicarea na nekom području!

Ukratko: Å¡to ide u Chicagu, ne ide u recimo.... Kansas Cityju.

Kansas City je prilično velik grad (2 mil. s okolicom) usred SAD, i zapravo se ne nalazi u Kansasu -- već u Missouriju.

I tako, ako tamo imate npr. AIDS, Medicare (zapravo, privatna firma, koja se zove, recimo... BCBS) neće platiti vaše troškove liječenja! Tko vam je kriv što živite tamo! Koga briga za Kansas City; o njemu se nešto čuje u vijestima samo kad je neka pucnjava u školi, valjda?

Sve ovo nisam izmislio, postoji lokalna udruga koja se zove Fight Back KC (zanimljivo kako ljudi i tamo vole koristiti dvoslovne kratice za grad, iako nemaju hrvatski sistem registracija na autima), koja pokušava nešto promijeniti sudskim putem.

Ali ima i nešto drugo. Ovako nešto nikad nećete čuti na vijestima. Ja sam za ovu malu, neugodnu poderotinu u inače savršenom životu u SAD saznao tako što poznajem nekog iz okolice Kansas Cityja.

Da razjasnimo još jednu stvar: ja sam apsolutno za uključivanje privatnih osiguranja, ja bi čak i privatizirao HZZO (privatnik ne bi trpio nikakav nerad i rasipanje love) ali je nužno propisati što se dobiva iz osiguranja.

Slična situacija zapravo postoji u Hrvatskoj. Nema BCBS, ali postoje bolnička povjerenstva -- hoće li vam platiti neki skuplji lijek ili ne odlučuju oni. Dakle, opet nema ujednačenosti, ako ste naletjeli na bolnicu (jer npr. živite, eto, baš u tom gradu) gdje je povjerenstvo "štedljivo" -- nema vam pomoći.

Onda slijede apeli, prikupljanje sredstava na žiro-račun, članci u novinama, zgražanje javnosti i sl. Dakle -- svugdje je više manje isto, ako nemate love. Ako imate novaca, sva su vam vrata otvorena.

To već svi znaju odavno. Pa zašto sam ovo napisao? Ne znam ni sam. Niti zašto sam uplatio $20 FightBackKC-u...

Lijepi praznici svima, naročito onima koje zdravlje ne služi dobro...

PS Osobno živim u Zagrebu. Ovaj članak je mala usporedba zdravstvenog sustava nas i SAD.

Komentari

Više manje svi ovdje su

Više manje svi ovdje su mene prihvatili ovakvog kakav jesam, jednog blesavog klokana koji skakuta i ne može podnjeti to što ne uživa u slobodu i demokraciju u kojoj je odrastao.

Isto tako ste primjetili kako nekada znam ispasti pomalo i neobičan kao tzv. povratnik, ali i tu imam odgovor; 'Ja nisam povratnik, ja sam došljak, dotepenac, padobranac, rođen sam priko bare i nikada nisam bio u bilo kojoj Europskoj zemlji do 1995 god.'

A kao takav smijem imati mišljenje koje se temelji na teoriju i praksu, naime životno iskustvo, koje me do sada hvala Bogu nije još ubilo ali definitivno malo unakazio jer sam vidio i doživio od rata pa do blagostanja!

Moje osobno mišljenje je takvo da bi nama ovdje u RH bili dobro došli stručnjaci iz slijedeći zemalja po pitanju zdravstvene reforme:

Engleska,
Irska,
Australija,
i
Švedska.

Jedino moram priznati kako ova preporuka za Švedsku nije na temelju mog mišljenja već na temelju Švedski časnika koji su bili u RH i BiH u NATO misiji po (as per) The Dayton Peace (accords) Agreement. Oni su kao osobe koje su bile doslovce od te struke su sami davali neke dobre usporedbe i primjedbe kao i prijedloge po pitanju uvođenje jedno 'socijalno pravedne' zdravstvene zaštite za SVE u RH kao i u BiH. Naravno neke stvari su se pomalo i promjenile od prije 5-8 godina ali ne previše koliko vidim i osjetim!

Osobno vjerujem kako nije sramota tražiti pomoć, sramota je zabrljati i onda isti grijeh ponavljati nakon što si se uvjerio da si sam sebi kriv za nešto.

Jakša Matovinović

Obrisan

Tko je glasao

Je, tako je u Ameriki.

Je, tako je u Ameriki. Hrvati u svim hrvatskama u kojima su živili probali su puno sistema/sustava/reformi/razvoja sustava socijalno zdravstvenog zbrinjavanja građana. Konstatiram kako je na temelju mojeg iskustva sustav koji smo imali od '85. do '95. bio najbolji. Sad ga imaju Svedjani, samo za nas nije sad dobar,......... sad probamo imitirati amere gdje god i kako god možemo. Od školstva (znanje), zdravstveno mirovinskog (briga o onima koji su nas stvorili- trećoj generaciji-....), zdravstvene skrbi (oni koji su zatečeni slabošću sebe samog bez upozorenja ili krivice), industrije (oni koji nas zasigurno dugoročno hrane).........iako u ničemu nismo jednaki i ako imitiranjem ispadamo.....žabe.....ima ih u blizini mojeg sela........ nakon prvih jesenjih kiša, zakrekeću jednom, skriju se u mulj i čekaju iduće ljeto (ukazanje).
Imamo svoje specifičnosti i s njima se treba nositi.
Svima koji dolaze iz US, UK, AU, ET, ER, RU, YU.....- svaka čast, ali ja "...djecu ne pravim daljinskim upravljačem"!
Unaprijed se izvinjavam ako sam nekog uvrijedio, ali svi koji mi pokušavaju suflirati izvana ( a takvih sam se posebno nagledao tijekom DR) neka svoju pamet posluže na način kao i ja ......... kao jednu od mnogih, a ne jedinu!
Drugačije, stay there and don't fuck around!

--------
Crni

"Neki političari su duševni bolesnici pa od države prave ludnicu!"

Tko je glasao

Dobri moj @.rmarino 69.Ne

Dobri moj @.rmarino 69.Ne treba ti nitko suflirati izvana.Pogledaj dokumentarni(za mene horor)film SICKO i sve ce ti se samo kazati.Meni se cini da Hrvatska ide ka americkom sistemu osiguranja.Od svih dobrih stvari u americi SPINaderova vlada odabrala najgoru mogucu.Neznam Pavao jesi li gledao film,a u njemu se obradjuje i kako Kanadski drzavljani kada ulaza u SAD i na jedan dan, placaju osiguranje,da nebi naje..li ako im se slucajno desi prometna nesreca ili ih "trefi"srcani udar.Ili kako se americka drzavljanka oboljela od raka(a nije jedina) fiktivno udala za kanadjanina da bi se mogla lijeciti besplatno u Kanadi.I jos nesto.Preko 30.000.000 (trideset miljuna)amerikanaca nema zdravstveno osiguranje jer ga ne mogu placati.

Tko je glasao

@tenor, zato što znam kako

@tenor, zato što znam kako je "vani" i pjenim. Radimo copy-paste tamo gdje to ne treba, tamo gdje smo otišli kvalitetno naprijed. Ne mogu i ne želim shvatiti ovakvu vrstu pomodnosti. Tvoj kratak ali vrlo jasan primjer u komentaru je dokaz što nas čeka, dokaz o nepoštivanju života u blo kojem i kakovom obliku, osim....naravno. novčanom.
Toliko o jednakosti, toliko o bratstvu, toliko o slobodi.....toliko o ljudskim pravima, toliko o .........demokracija....... što je to?
Zar se pod maskom demokracije, kakvu danas znamo kao US brand, ne krije od prije nama poznat feudalizam ili ne daj Bože, ropstvo???!!!!

--------
Crni

"Neki političari su duševni bolesnici pa od države prave ludnicu!"

Tko je glasao

@rmarino69. Upravo to:

@rmarino69.
Upravo to: ROPSTVO.Moja bi te supruga sada poljubila za tu rijec.Kada te banke,zdravstveno osiguranje,osiguranje,zivotno,auto,za kucu , uhvate pod svoje postajes pravi pravcati rob.A kada na to nadodas da ti kompanija u svakom trenutku bez obaveze objasnjenja (u mojoj drzavi)moze dati otkaz,sto si drugo nego rob.I sve sam vise uvjeren da su razj...li YU radi toga.

Tko je glasao

Da, kod vas je to tako, no

Da, kod vas je to tako, no kod nas nije. Kod nas se u provincijama gdje su liberali i konzervativci na vlasti placa zdravstveno osiguranje, a u provincijama gdje su demokrati je besplatno. Iako se javno priznaje i tvrdi da je Canada, po pitanju socijalnih pitanja, pedesetak godina ispred USA, USA je ipak stisce na svakomu koraku. I kad je tako bahata prema njoj, zapitajte se kakva je tek prema mnostvu drugih drzava. Sto, recimo, mislite sto bi se meni dogodilo kad bih kao kanadski drzavljanin za vrijeme posjete USA pusio neke kubanske cigare? Obadva Busha su se zucno zalagali za sankcioniranje kanadskih tvrtki koje posluju sa Kubom. Nekada ste ismijavali clanice bivseg Varsavskog bloka zbog zicanih ograda na granicama, a danas ih vi imate.

Tko je glasao

Da razjasnimo još jednu

Da razjasnimo još jednu stvar: ja sam apsolutno za uključivanje privatnih osiguranja, ja bi čak i privatizirao HZZO

Znači: mladi, zdravi i sposobni naprijed, a ostalima (koje prežive) što ostane...

The Observer

Tko je glasao

Prava su regulirana zakonom

Prava su regulirana zakonom o zdravstvenom osiguranju. Druga je stvar što HZZO ne upravlja baš najbolje novcem. Privatizacijom HZZO-a bi se poboljšalo upravljanje -- po mom mišljenju.

Ako u zakonu stoji da imaš pravo -- moraju ga omogućiti. Još bolje, ako u ugovoru piše -- možeš ih tužiti.

Tko je glasao

Da, ali nitko tko se

Da, ali nitko tko se (dobrovoljno) privatno osigurava neće platiti 10 puta više nego što mu treba zato da bi oni koji ne mogu platiti mogli ostvariti zakonska prava. Solidarnost se jedino može postići financiranjem zdravstva iz poreza (tj. prisilom države).

Privatna zdravstevena osiguranja su dobra za ekstra usluge i liječenje ne-vitalnih oboljenja, npr. kompletna stomatologija, besplatne načale, toplice, preskakivanje liste čekanja i slično.

The Observer

Tko je glasao

Bet, potpuno si u pravu. Na

Bet, potpuno si u pravu. Na tu temu, Saša Blagus je napisao poduži ali jako zanimljiv članak: "Sicko na domaći način - zdravstveni sustav za bogate"

..."Ako niste prošle godine bili u bolnici, niti trošili ta sredstva, onda vam osiguranje može vratiti pola, 600 kuna, pa će vaša polica u konačnici biti jeftinija jer se neće svi razboljeti i liječiti. Osiguravatelji vas tako stimuliraju da ostanete kod njih. To je i sada praksa nekih zemalja”.
Gdje je tu “kvaka”? Pa upravo u tom vraćanju sredstava, jer bi se na taj način potpuno dokinula solidarnost, a osiguranje individualiziralo poput kasko osiguranja automobila.

"ne mislim da su se ljudi doista za nesto svjesno opredijelili. oni su samo povjerovali u ono sto im se cinilo da dobro zvuci. prazna obecanja uvijek zvuce jako lijepo. ali da bi se u to povjerovalo, covjek mora - ne misliti." - citat iz komentara

Tko je glasao

Mislim da se ne shvaćamo:

Mislim da se ne shvaćamo: porez u Americi prikuplja država. I tamo svi plaćaju doprinos za Medicare (kojeg zovu "porez" a ne "doprinos") a samo mali broj stanovnika ima koristi od toga.

Samo, nemaju svoj HZZO, već isplate državne love rade privatna osiguravajuća društva -- ali svako ima koncesiju na svom području. Problem nije da oni uzimaju lovu sebi, već da oni odlučuju što osiguranje pokriva, što ne ("štede"). Država to prikriveno podržava, jer ionako postoji prognoza da će sve raspasti i postati insolventno oko 2017. (zbog povećanja broja umirovljenika).

Kod nas je praktično ista situacija -- samo što je HZZO u vlasništvu države. Ja sam govorio o tome da bi privatizacijom HZZO mogao postati efikasniji, i da u principu nisam protiv toga.

Isplate može distribuirati i neka neprofitna udruga, Crkva što se mene tiče (iako nisam vjernik). Samo da budu efikasniji od HZZO.

Jedino bitno - pravila se moraju odrediti jednaka za sve.

Tko je glasao

Aha, sad razumijem. Radi se

Aha, sad razumijem. Radi se o povećanju efikasnosti administrativnog aparata za raspodjelu poreznih prihoda za potrebe zdravstvene zaštite.

Dakle, država izračuna koliko HZZO košta (administracija), pa da ponudi da isto to obave privatne osiguravajuće kuće za 1/3 cijene.

Ideja nije loša (osim za višak zaposlenih u HZZO)!

The Observer

Tko je glasao

Netko mora spušiti...

Netko mora spušiti...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci