Tagovi

Ako trebate birati što bi izabrali - prave izborne bitke ili negledljiv i nažalost stvaran reality?

Nakon što ste se malo ispucali na Jeste li i vi za mijenjanje pravila praćenja izbora na HRT-u? idemo vidjeti postoji li rješenje novonastale situacije. Tako Zdenko Duka u današnjem Novom listu pod naslovom Za novinarsko predstavljanje lista piše:Jedno od glavnih pravila kod praćenja izbornih kampanja u zemljama mlade (tranzicijske) demokracije je inzistiranje na formalnoj jednakosti predstavljanja izbornih kandidata i lista. To su od tih zemalja, tako i od Hrvatske, tražile i međunarodne institucije jer su jednaki uvjeti za sve sukus demokracije. Svi su bili formalno jednaki, ali se sadržajna ravnopravnost itekako znala kršiti na malo manje očit način – forsiranjem državnih dužnosnika u glavnim informativnim emisijama u vrijeme kampanje, navijačkim novinarskim komentarima, prilagođavanjem cjelokupnog televizijskog programa kako bi se olakšala pobjeda stranke za koju se navija (a navijalo se uglavnom za vladajuću).
Sada je i u Hrvatskoj više televizija i radija, dogodio se i bum tiskovnih medija, sloboda medija i demokracija na višoj su razini. Zakon o izborima načelno govori o tome da sve kandidatske liste imaju pod jednakim uvjetima pravo na iznošenje izbornih programa i promidžbu, a mediji to trebaju omogućiti. To znači da treba svima omogućiti predstavljanje, ali u televizijskim emisijama sučeljavanja oko bitnih političkih i društvenih problema niti može niti treba sudjelovati 50 (neutjecajnih) stranaka.
Dvanaestsatna predstavljanja stotinjak lista posljednjih mjesec dana kampanje prije četiri godine bila su kontraproduktivna i kod gledatelja mogla su izazvati prije odbojnost nego interes za kampanju, politiku i izbore. Stari sastav Sabora imat će priliku da na svojoj, vjerojatno, posljednjoj jesenskoj sjednici donese liberalnija pravila o praćenju kampanje za elektroničke medije s nacionalnom koncesijom. Naravno, nova pravila ne bi smjela kršiti odredbe o ravnopravnosti, ali zakon daje dovoljno slobode da ona budu što kraća i minimalno normativna kako bi se prepustio novinarskom »nosu«, profesionalnosti i slobodi.
Dakle svima koji se natječu 10 ili 15 minuta da ih javnost vidi i upozna, ali sučeljavanja i pravi dueli prema novinarskoj procjeni jer će se i televizije, ali i radiji i tisak otimati za prave intervjue i duele. Ako SDP s vodstvom dočeka rujan, kudli većeg duela nego Milanović ili Jurčić - Sanader, javni pobjednik istog će odnijeti i izbore, bez obzira tko dotad bude vodio. Dakle kome je u interesu da se to ne dogodi? Biračima i gledateljima to sigurno nije...
Da to zna izgledati jako zabavno, podsjetite se Stankovića i Jandrokovića:

Komentari

Mislim da ovdje možemo

Mislim da ovdje možemo nastaviti raspravu jer se zasad još nije ništa bitno promijenilo, ali mislim da bi pollitika.com ovu inicijativu trebala podržati - predlažem da Mrak izdefinira jedno pismo podrške i da ga onda ocjenama podržimo - Bago ujedinio HTV, RTL i Novu TVIako konkurenti – HTV, Nova TV i RTL – po prvi put su ujedinili snage kako bi riješili problem – praćenje skorašnjih izbora, što ne žele raditi po diktatu zakona nego po pravilima struke.
...
"Želimo promijeniti taj zakonski okvir jer, ako smo tri godine i 11 mjeseci profesionalni u svom poslu, onda možemo profesionalno osmisliti i odraditi i tih mjesec dana uoči izbora. Jer ovakvim zakonskim diktatom, u kojem nam se nameću neka pravila, politika izravno zadire u novinarski posao, a nas s televizija pretvara se u političke činovnike. Stoga, u interesu struke, građana i gledatelja, želimo sami odlučiti kako ćemo pratiti predizbornu kampanju", obrazlaže Bago.

Tko je glasao

Evo i glasa razuma - Crnić:

Evo i glasa razuma - Crnić: Urednicima treba prepustiti koliko će koju stranku predstavljatiJadranko Crnić, bivši predsjednik Ustavnog suda, pojasnio je za Poslovni dnevnik da ocjena svrhovitosti pripada samo Saboru. "Ustavni sud je tada rekao da je propis ustavan, ali da dovodi u pitanje njegovu svrhovitost obzirom da dako detaljno uređuje to područje. Moje je mišljenje da je taj propis donijet zbog nepovjerenja u medije, odnosno kako ne bi došlo do manipuliranja. U ovom je slučaju riječ o prenormiranju koje je jednako opasno kao i podnormiranje", kaže Crnić dodajući da treba vjerovati u profesionalnost hrvatskih medija. Zbog toga Crnić smatra da bi Sabor trebao reagirati na prijedloge predstavnika informativnih programa HTV-a, Nove TV, i RTL-a. "Treba ocijeniti u kojoj se mjeri vjeruje medijima da će biti profesionalni ako im se dade sloboda. Ja kažem - vjerujmo im!", poručuje Crnić.

Tko je glasao

ja kažem ne vjerujemo ni

ja kažem ne vjerujemo ni medijima ni Crnićima ni njihovima partnerima. Misle da su izvršili selekcije i da je gotovo. Ne, konkurencija i selekcije tek počinju.

Tko je glasao

Ne mogu voditi raspravu na

Ne mogu voditi raspravu na dva dnevnika, pa se prebacujem kod G-Newsa njemu u podršku, uz sve kritike na dnevnik - izazvao je raspravu u drugom smjeru, iako mu to nije bila namjera:-)

Tko je glasao

koliko sam ja shvatio

koliko sam ja shvatio postoji ustavno ograničenje o mijenjanju zakona koji se odnose na izbore i to šest mjeseci prije izbora, tako da teško da se bilo što na tu temu može dogoditi

a da je rješenje idiotsko, je, istina

Tko je glasao

Imaš moju punu potporu.

Imaš moju punu potporu.

Tko je glasao

Ali Ustavni sud daje

Ali Ustavni sud daje tumačenje, pa bi treba pokušati i vidjeti ima li šanse za moderno tumačenje zakona, tako da se svima da jedan format predstavljanja, a ostali formati ostave na slobodu novinarima i urednicima. Ustavni sud je isto tako obvezao Novu i RTL na isto, što ne piše u zakonu.

Tko je glasao

Gotovo da bih jedan komentar

Gotovo da bih jedan komentar napisan na drugu temu mogao slobodno i ovdje preslikati jer je upravo ovaj tekst kojeg je potjeh napisao još jedna potvrda u kojem pravcu treba ići u međustranačkim obračunima pred parlamentarne izbore. Ako su svi toliko iskreni, onda već sada svi ozbiljni politički takmaci znaju ili bi bar trebali znati tko su im koalicijski partneri nakon izbora što bi u tom slučaju značilo i da bi vrlo lako mogli u takvoj konstalaciji budućih odnosa dogovoriti i medijske nastupe odnosno pojendice iz svog "tabora" koji će se suprostavljati suprotnom taboru u raznim sučeljavanjima. Ovo bi ujedno značili i podjelu birača na dva suprotna politička bloka što defakto i jeste na terenu osim ako izuzmemo trgovačke stranke kojima su partneri oni koji ponude više (pa tko god to bio), a koje bi po mom sudu trebalo (demokratskim putem - razotkrivajući ih) eliminirati sa svih političkih razina.
Više će biračkom tijelu značiti javno sučeljavanje čelnika ili predstavnika bloka okupljenih oko HDZ-a ili SDP-a od 100-tinu raznih za koje nikada nismo čuli prije alio nečemo ni nakon izbora.
Ovo naravno neumanjuje ničiju vrijednost i ne znači da im se ne reba omogućiti prestsavljanje, no glavnu medijsku pažnju svakako treba usmjeriti na "glavne" igrače.

Tko je glasao

"Više će biračkom tijelu

"Više će biračkom tijelu značiti javno sučeljavanje čelnika ili predstavnika bloka okupljenih oko HDZ-a ili SDP-a od 100-tinu raznih za koje nikada nismo čuli prije alio nečemo ni nakon izbora."

Je, je....A da o gledanosti (+profit koji uz to ide svima) ove gladijatorske predstave/borbe niti ne govorimo...

Grgo

grgo

Tko je glasao

"To su od tih zemalja, tako

"To su od tih zemalja, tako i od Hrvatske, tražile i međunarodne institucije jer su jednaki uvjeti za sve sukus demokracije. "

Pa naravno medjunarodne institucije i prije svih EU. Jer nece ipak biti kako kaze Partija i njena avangarda.
Drugarcina Sutlic se zanio da ce on uz pomoc "pogodnih" Partija, arbitrirati koje su stranke pogodne, a koje nisu. ;)
Pluralizam drugovi, pluralizam. Nauciti ce oni to jednog dana. A do tada ce i povremeno istezanje usiju reformiranih ex. clanova SKJ dobro doci ;)Kako u HDZ-u, tako i u SDP-u.

Tko je glasao

Neka cvjeta stotinu

Neka cvjeta stotinu cvjetova, neka se stotinu škola natječe (Mao). Dolje jednoumlje.

Tko je glasao

Vama Marx, nama kapital!

Vama Marx, nama kapital!

;)

Tko je glasao

"Materijalisti su se snašli

"Materijalisti su se snašli materijalno, a idealisti idealno."

Tko je glasao

Tu se sada očekuju

Tu se sada očekuju iskusnije bitke. Kao u Kini, i kod nas je kapital na klizavom terenu pa ga imati može biti i klopka i apsolutna pobjeda s ovladavanjem igre.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci