Tagovi

Ako je po Miljenku Jergoviću Edi Mišić „splitsko dite“, onda je on „zagrebački purger“, a u stvari oba su zemljaci

Već davno prononsiran mrzitelj svega hrvatskoga i Hrvatske kao takve pisac Miljenko Jergović kojemu je Hrvatska kao izbjeglici iz Sarajeva dok su po njemu padale granate njegovih četničkih Srba pružila utočište opet je iskoristio jedan tragičan događaj da bi na cijeli jedan grad izlio svoju antihrvatsku žuč.

U „Jutarnjem listu“ (vlasnik Ninoslav Pavić, glavni urednik Mladen Pleše, treba li dodati da su oba provjereni jugohrvatski kadrovi iz komunizma) od 9. listopada Miljenko Jergović koji prije svega nije novinar nego književnik, a to je i te kako bitna razlika, pod naslovom „Kako podnijeti to što je koljač s Marjana pravo splitsko dite“ preko dvije stranice sa svojeg ne novinarskog nego gebelsovskog propagandnog kuta poistovjećuje sudbinu Edija Mišića sa karakternom crtom cijeloga Splita. Prije svega da je Miljenko Jergović novinar, što nije, trebao bi se držati profesionalne etike, ali kako je balkanski nekulturna osoba za taj kodeks ne mari i nikad dosad nije mario, pa je protiv njega podignuto niz tužbi ta klevetu. Da je novinar ne bi tako štakorski rovario po jednoj ljudskoj i obiteljskoj tragediji, jer to se kosi s novinarskom etikom, samo da bi Splitu prilijepio etiketu problematičnog grada. I to mu nije dosta, nego Split poistovjećuje s cijelom Hrvatskom, ali se Jergoviću ne treba čuditi jer on Hrvatsku, što je dokazao bezbroj puta, mrzi iz dna duše.

Evo ključnog pasusa iz njegovog teksta „Da je Split ovakav kakvim ga danas znamo birao svoga junaka, ili da je Hrvatska onakvom kakvom se predstavlja pred sobom i pred svijetom, birala svoga muškog prototipa, Edi Mišić bi bio idealan kandidat. Srednja stručna sprema, ekološki tehničar, revan katolik i dinamovac, simpatizer Berlusconijevog i Bobanovo Milana. Koji besprijekoran domovinski prosjek!“

Tko je uopće Miljenko Jergović,, bez obzira na književne nagrade koje je dobio opravdano ili neopravdano za svoja djela da se kao izbjeglica kojemu je u doba opsade Sarajeva Hrvatska pružila utočište obračunava na krajnje primitivan i prljav način sa zemljom u koju je pobjegao da bi spasio glavu od srbočetnika. U nizu komentara, kao i u ovome, koje objavljuje u projugoslovenskom „Jutarnjem listu“ Miljenko Jergović u najboljoj maniri gebelsove propagande riga vatru na sve što diše hrvatski i što odiše hrvatstvom. Po njemu Edi Mišić, koji je naravno nevin dok mu se ne dokaže krivnja, ali za to Miljenko Jergović najmanje mari jer se to ne uklapa u njegov scenario, „idealan kandidat“ je ne samo za muškog prototipa Splita kakvim ga danas znamo, nego čak i za samu Hrvatsku kakvom se predstavlja pred sobom i pred svijetom.

Takva ocjena može se svrstati pod Glavu 15. Kaznenog zakona u kojoj su navedena kaznena djela protiv časti i ugleda. Nije u pitanju samo kaznena odgovornost za Jergovićevo pisanje, nego i ponašanje prije svega Hrvatskog novinarskog društva, ali i brojnih nevladinih udruga, financiranih pretežito iz inozemstva, koji dižu galamu u zaštiti jugonostalgičarskih i zapadnobalkanskih novinara i medija, a šute kad novinari poput Miljenka Jergovića izravno čine djela uvrede, sramoćenja i klevete, što je inkriminirano u spomenutoj glavi Kaznenog zakona. Da ne bi ostali samo na ovom najnovijem Jergovićevom ispadu, jer drukčije se njegovo pisanje ne može karakterizirati, premda na stranicama „Jutarnjeg lista“ nije jedini, treba se podsjetiti jedne njegove priče o Dubrovniku kojega je u svojoj neutaženoj mržnji opisao kao grad „samo fascinantno uredno naslagana gomila kamenja“, dajući na taj način svoju ocjenu kulturne baštine pod kojom je Dubrovnik upisan na listi UNESCO-a.

Konačno, što nije nimalo nevažno, Miljenko Jergović optužuje Split da krivnju za zločin na Marjanu prebacuje na doseljeničku obitelj iz Mostara. Po samoj toj činjenici Edi Mišić nije „splitsko dite“, iako je takav zločin za koji je okrivljen Edi Mišić moglo počiniti uistinu neko „splitsko dite“. Ali kad se to nije dogodilo, onda se Miljenku Jergoviću zgodno učinilo da Edija Mišića unaprijed proglasi „splitskim ditetom“, jer se tako on uklapa u njegovu percepciju Splita „kakvim ga danas znamo“. Sam Miljenko Jergović koji živi u Zagrebu već više od dvadesetak godina mogao bi po takvoj kvalifikaciji biti „zagrebački purger“, ali on na svu sreću to nije, jer ni jedan purger ne bi tako bestidno pljuvao po svojem gradu i po Hrvatskoj. Dok je Edi Mišić tek okrivljen, dakle nije još ni optužen za zločin na Marjanu, njegov zemljak Miljenko Jergović u velikom dijelu hrvatske javnosti, izuzev naravno one koja ne može prežaliti Jugoslaviju, već je pročitan kao mrzitelj svega hrvatskog i same Hrvatske kao takve. Kao takav Miljenko Jergović može slobodno nastaviti svojim otrovnim komentarima u „Jutarnjem listu“ kao medijskoj perjanici takve politike.

NB: poruka svim jugonostalgičarima i komunjarama kojih na ovom portalu nema malo: požurite s minusima kako bi što manje korisnika pročitalo ovaj dnevnik

Komentari

ČESTITKA JERGOVIĆU!

I ovom najnovijom nagradom u Wroclawu, Miljenko Jergović potvrdio je svoj kvalitet kao jedan od najboljih živućih hrvatskih književnika!
Već bi stvarno trebali gledati pojave drugačijimm očima, a ne, kao neki, očima iz malog, jalnog hrvatskog dvorišta.
Još devedesetih je odskočio, živio sam jedno vrijeme od potražnje za njegovim knjigama, (devedesetih prošlog stoljeća), u originalu i u prijevodu na njemački! On je već tada u Austriji imao sjajnu poziciju u krugovima znalaca literature...a i čitatelji su ga rado čitali i prihvaćali na književnim večerima u Beču.
Ima u njega i koji slabiji publicistički tekst, jedan roman mu je dosta ispod prosjeka, ali je ipak - PERSONA!
No, sve će Hrvat Hrvatu oprostiti, ali ISKRENOST i USPJEH nikako!
Sve najbolje Miljenko, zaslužio si "Angelusa", na dobrom si putu prema Nobelovoj nagradi za književnost - i što te više neki polupismeni pa i pismeni blatitli, to si sjajniji! (usput, u Hrvatskoj se deset puta manje čita nego u Poljskoj!!!).
"Srda pjeva, u sumrak, na Duhove", a ovi jalnuši bi ti pjevali žalobnu pjesmu!
Nitko nije prorok u svom selu, ali ja ti ponovo proričem Nobelovu nagradu za književnost!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Angelus - Jergoviću

Miljenko Jergović vrlo je važan, danas najvažniji, srednjoeuropski pisac. Tako je odlučio deseteročlani žiri uglednih povjesničara književnosti, publicista, kritičara, prozaista, poeta i dramaturga, na čijem je čelu legendarna Natalia Gorbaniewska, ruska pjesnikinja koja je zadužila poljsku književnost, ali i aktivistica koja je od ranih 80-ih bila glasnogovornica slobodarskih strujanja u istočnome bloku, zalažući se za ideje koje je pronosila poljska Solidarnost. Upravo mu je ona, pred punim auditorijem wroclawske Opere, u subotu, za roman “Srda pjeva, u sumrak, na Duhove”, uručila nagradu Angelus, kipić od bronce i stakla, umanjeni odljev veličanstveno lijepe skulpture moderne poljske umjetnice Ewe Rossano. Uz to, književnik je nagrađen i najvećom poljskom novčanom nagradom: čekom na 150.000 zlota.

izvor: http://www.jutarnji.hr/ziri-je-odlucio--miljenko-jergovic-najvazniji-je-...

Tko je glasao

sramota!!!

ovo mora da je neka zaplotnjačka igra belosvetskih centara moći kada mrzitelju svega hrvatskoga dodjeljuju prestižnu književnu nagadu angelus...

hihihi...

;)

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

Jergović dolje....ali nitko gore

Pošto poznajem Jergovića i osobno,stoji ova vehementna ocjena prevelike emotivne angažiranosti u stvarima koje doista ne spadaju jedna s drugom,kao u ovoj tragediji u Splitu,i to u dva dijela: prvom-surovim klanjem mlade djevojke pred kojom je,što kažu,tek život na Marjanu i drugim dijelom,koji se odvija unutar 4 zida obitelji Mišić,koja saznaje da im je sin i brat ubojica i nose to s sobom,bacajući svu onu pomno čuvanu vjeru i principe kroz prozor,što bi doista,mogao biti recimo,izvrstan roman ili film. Tekst u JL-u mi se nije svidio,dapače,mislim da je ishitren i nasilno sklapanje željenih konstrukcija.No doista,na osnovi tog teksta od Jergovića,koji je,priznaće svatko to zna taj posao,kreativni monstrum s produkcijom za 5-7 prosječnih pisaca,praviti konstrukcije isto tako sklepano amo-tamo,je baš isti rezultat kojeg se kritikuje.Jadna je to kritika ili što li već... Uostalom,to g. Krsnik zna također,kao i mi s dužim pamćenjem od prije 1991.godine.

Tko je glasao

Smeće, a ne književnost; smeće, a ne novinarstvo

Jergovićevo pisanje je pisanje frustriranoga mrzitelja Hrvata i njihove države iz kojega izbija mržnja i patnja RH uopće i postoji, te se iste liječe blaćenjem i prosipanjem osobnoga otrova.

Što je on, kao osoba, sasvim je nebitno, ali najčešće postoje debele veze između nečijega pisanja i autora kao osobe.

O njemu kao piscu se ni ne može govoriti jer on piše takve gluposti, ima takve poredbe, dovodi u vezu sve sa svačim i stvara klupko gluposti koje samo ograničeni mogu nazvati književnošću i pisanjem.
Njegova djela su obične pisanije s puno prigluposti.

Izgleda da je u RH dovoljno nekome dati (lobiranjem u pravim krugovima) neku nagradu i onda se kulturomalograđani odmah prihvate čitanja "nagrađenoga djela", jer je to trenutno "in", a oni ne mogu biti izvan trenda.

Dalje samo radi "propaganda" i evo od književne nule- nekoga kome nikada nije ni bilo mjesto među književnicima, a pogotovo hrvatskim književnicima.
Smeće! -Mislim na njegov rad i književni, i novinarski!

Tko je glasao

Da, samo,

kad netko ima "produkciju za 5 do 7 prosječnih pisaca", a završi na ovakvim ishitrenim konstrukcijama, ja to onda za svoj gušt nazivam - skribomanijom.

Jer, između ove konstrukcije u novinama, i one tuste konstrukcije s naslovom "Dvori od oraha", zapravo nema suštinske razlike. Tako ne pišu dobri pisci, nego pisci-skribomani.

Sedmerostruko veća produktivnost od prosječne ne garantira automatski i kvalitetu, zar ne?

Tko je glasao

Tko je tu skriboman?!

A, kako zovete one koji ne znaju ništa pročitati, a kamo li napisati!?

Tko je glasao

Ovdje smo većina

skribomani.

Čitati znam, štoviše, imam natprosječni čitalački ukus. Tako da ne znam za koga pitate.

A pisanje mi nije zanat, tako da je posve nevažno znam li ja pisati ili ne znam.

Tko je glasao

(I nemojte se sa mnom

sporiti o književnoj vrijednosti Miljenka Jergovića, jer ja i kod grandioznog Balzaka prepoznajem odlomke koje je napisao nabrzinu i "ofrlje". Uzmite onu Nabokovljevu knjigu uspomena na mladost provedenu u Rusiji - ne sjećam se naslova - to je, recimo, za moj ukus mjerilo savršenog književnog stila. Nakon toga dođite braniti literarnu veličinu Miljenka Jergovića!)

Tko je glasao

Govoriti, sjećati se, a bogami i razmišljati...

Niti bi Nabokov napadao Miljenkovu literarnu veličinu, niti bi se radovao laudama napadača na misao, bez misli, bez sjećanja, bez dara govora.

Tko je glasao

Ne bi, istina!

Nabokov ne bi gubio vrijeme čitajući Jergovića.

Tko je glasao

Ne razumijem što vam

znači ovaj niz upitnika! Naime, u ovom, kao i u svim drugim slučajevima, običavam iznositi svoje mišljenje, a ne mišljenje "ocjenjivačkih sudova".....

Da krenemo rešetati dobitnike Nobelove nagrade? Ili nagrade Oscar? Ili......

Čestitam Miljenku Jergoviću na nagradi, ali - ovdje se ne sporimo o njegovom društvenom uspjehu, nego o nečemu drugome..... Tako da su vaši upitnici, kao i zluradost nekih drugih komentatora potpuno izlišni.

A i vaš link je nepotreban jer sam to pravovremeno pročitala u novinama.....

Međutim, pročitala sam i prve tri priče iz zbirke koju mi je Ljubo sugerirao - i dalje mi se više ne da! Naprosto sam u životu pročitala i previše dobre književnosti da bi me Jergovićeve literarne konstrukcije ("literarne" mislim u pejorativnom smislu) - mogle baciti u "afan".

R. Cvetnić je, koliko mi je poznato, objavio samo dva naslova: "Kratki izlet" i "Polusan". Taj skromni opus poštujem nekih desetak puta više od dobitnika međunarodnih nagrada Miljenka Jergovića.

Da sad raspravljamo uživo, bez problema bih to obrazlagala koliko god je potrebno. No, ovdje tome nije mjesto.

Tko je glasao

Nabokov vs. ...

Eto, Nabokov ne bi, ali Gorbaniewska bi... čudan je ovaj život, doma te pljuju, vani te slave.

Tko je glasao

I usput,

niste ništa rekli u obranu Jergovićeve književne veličine!

Rekli ste samo nešto u smislu napada na mene! (A ja sam Nitko. Anonimni čitatelj. Onaj Nitko bez kojega književnik ne bi imao nikakvog smisla ni razloga postojanja.)

Predložite, dakle, neki uzorni uradak Miljenka Jergovića, pa si dajmo vremena da ga pročitamo, ili ponovno pročitamo, pa da se onda sporimo na "licu mjesta"!

Tko je glasao

@Foma Fomič Hrvat Hrvatu neće oprostiti... što??

Evo, uzmi Jegovićeve pripovijetke "Posljednji poljubac Gite Danon", posebno ovu pripovijetku pa se javi s ocjenom kakva je to literatura?? Mošeš reći što hoćeš na moj zaključak, ali neke od pripovijetki objavljenih u toj knjizi su na razini ili jako blizu - Ivi Andriću!
I ako ubuduće ijedan autor s prostora ex-Jugoslavije dobije Nobelovu nagradu za književnost - bit će to - Miljenko Jergović, vama koji ga blatite,ili ne čitate, ili ne razumijete - usprkos!
Naravno, kao i svaki pisac, ima boljih i lošijih djela! I ponavljam - publicistika mu nije jača strana ali, esejistika mu je također vrlo dobra! Ne pišem ovo napamet, kao knjižaru ispred očiju mi je bilo na tisuće i tisuće knjiga, za razliku od drugih knjižara puno, puno sam čitao...od prosjeka do vrhunskih majstora pera!
Osim toga, zašto bi mu mi priznali uspjeh?? Iskrenost i uspjeh su u Hrvata su dvije stvari koje se NE OPRAŠTAJU!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Ljubo

ti ovdje čini se razdvajaš Jergovića književnika od Jergovića publicista od Jergovića novinara kojem je ,usput rečeno politika bliska.

E sada,tvojoj sjedoj glavi i bradi predlažem da istim metrom izmjeriš Milu Budaka pa da nam napišeš što misliš o istom.

Ako je i bio književnik ,sada se prostituira. Piše nebuloze za neku crkavicu po novinama koje neki pročitaju možda i samo zato što je književnik . Jadno ,jadno.

Može on biti na nekom suprotnom političkom polu ,legitimno.
Međutim, u povodu ove nečije ipak-nesreće ovako lešinariti ,još k tomu napadati sredinu u kojoj živi ,a koja ozbiljno gledano ništa ni objektivno ni subjektivno ni u primislima s tim nema ništa ,znači prljavo podmetati.

sve dobro...

Tko je glasao

Nisam čitala ovo što si

naveo. Potrudit ću se prvom prilikom, premda sam sebi poslije "Dvora od oraha" obećala da me taj pisac definitivno ne zanima.

Nadam se da je mnogo, mnogo bolje od "Dvora..." Inače si nagrabusio! :))))))

(A jalna na hrvatske umjetnike zaista nemam razloga biti, vjeruj mi!)

Tko je glasao

@Foma Fomič

Prvo, ne mislim da si ti osobno nekome, pa i Jergoviću, jalna. Pišem o nečemu - JAL, HRVATSKI JAL - koji je nažalost konstanta ozračja oko nas odnosno loša karakteristika mentaliteta.
Vrlo dobar je i "Sarajevski Marlboro", "Mama Leone", "Karivani"... "Dvori od oraha" su po mom sudu razvučeni, ispod prosjeka njegovih djela. Omašio je potpuno i s jednim romanom na židovsku tematiku - "Rut Tajtelbaum" dok su mu pripovijetke sa židovskom tematikom odlične! Kod " Rut Tajtelbaum" pokušao je oslikati Židove Zagreba, između dva rata, i to je tema gdje nije bio "kod kuće"! I podvukao sam dijelove tog romana, čak sam htio i pisati o nevjerodostojnosti pojedinih opisa, pasusa, ali sam odustao. Cijenim ga kao autora i ne bi zanovijetao zbog jednog lošeg romana!
Inače, ukupno, ima feeling za Židove, posebno za bosanske Sefarde, i po tome je također blizak Andriću!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Ljubo,

kao što sam obećala: čitam "Gitu..." Prvu pripovijetku sam pročitala. Sad sam na drugoj.:))

Tko je glasao

@Foma Fomič

Čestitam, to mi se sviđa!
Vrijedi o nečemu i nekome raspravljati ako ga se čita. Toliko sam ljudi sreo u knjižari - antikvarijatu koji nisu čitali određeno djelo, ali su bili voljni raspravljati do besvijesti, recimo o Adriću!
Baš me zanimaju, nakon četvrte-pete pročitane pripovijetke, tvoji dojmovi!???
Kod nas, primjerice, baš o Andriću i Jergoviću sudi vrlo često na osnovu rekla - kazala i to po najpogubnijem kriteriju - voli li ili ne voli Hrvate odnosno Srbe!
Čak se svojevremeno pojavila knjiga jednog bosanskog autora koji je obrazlagao na oko 200 stranica teksta da je Ivo Andrić - antimuslimanski pisac - jer su mu svi negativni likovi - muslimani!
Onda sam se prihvatio čitanja nekoliko pripovijedaka i dijelova romana da pogledam kako tretira Sefarde kao likove (Sefarde, bosanske Židove, prema kojima je imao velike simpatije!) i ustanovio da ne štedi ni njih, i da ima Sefarda, negativnih likova!
Nakon čitanja Jergovićeve zbirke pripovijedaka gotovo sam siguuran da nisam nagrabusio odnosno da je preporuka za čitanje bila na mjestu!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Vjeruj mi,

to da li on "voli ili ne voli Hrvate" - to mi ni u peti nije relevantan argument u prosudbi književnog djela.

Konačno, umjetnik crpi iz svojih emocija, umjetničko djelo je u tom smislu subjektivni čin, a "mržnja" je emocija kao što je i "ljubav".....Umjetnik ima pravo na sve svoje emocije.....

Kako li se zvaše onaj roman...... "Dugo putovanje u noć"....... Nedolična biografija pisca ne može osporiti kvalitetu tog romana. Jednako kao što ni "dolične" biografije nekih drugih nisu uspjele umanjiti bezvrijednost njihovih djela.....

Nije to moj problem s Jergovićem. Barem kad se radi o njegovim književnim djelima.

No, kad je riječ o novinskim napisima poput ovoga o kojemu razgovaramo, onda mi to jest problem: ovakvu pisaniju jednostavno rečeno smatram nečim "svinjskim". Ozbiljan čovjek od ozbiljne spisateljske karijere, ako je ima, a valjda bi trebalo da je ima - ne bi si smio dopustiti da piše na ovako neozbiljan način. To ne može služiti ničemu osim da zaradi samo još jedan honorarčić.

Tko je glasao

Ponavljam se

Tog NeMiljenka bi trebalo onako lijepo umočiti u katran ,zatim ga zasuti perjem iz jastuka.

Snimiti kamerom i staviti na jubito ;-)

Pazi molim te ,od ove nesreće sa tom nesretnicom kakvu je konstrukciju taj bolesni um u stanju složiti.

Yebo ga onaj tko ga plaća.

sve dobro...

Tko je glasao

Ode i Ajduk!!????

Evo ti današnjeg Splita - i Hajduk bi trebao u stečaj, ako u stečaj mora - Kerum i njegovo raspadajuće carstvo!
"Živija Ajduk i crveni Split!" kliče jedan - Dinamovac! Ako nema jakog Ajduka, nema ni jakog Splita, ni jakog Dinama!
Evo, to je nama naša borba dala - da imamo Keruma za vladara!
KATASTROFA!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Pratin ovo šta se događa oko

Pratin ovo šta se događa oko Hajduka i nije da san iznenađen. Sve je to bilo samo pitanje vrimena. Smoje će se iz groba dignit! Vidit ćemo šta će bit u ponediljak pa ću nešto napisat. Niti Austrija, niti kraljevina Jugoslavija, niti okupator i izrodi, niti SFRJ nisu ga upropastili. Svugdi i stalno je bija veliki hrvatski klub, a upropastili su ga Hrvati u samostalnoj, neovisnoj, demokratskoj Hrvatskoj državi.

Tko je glasao

...

Niti Austrija, niti kraljevina Jugoslavija, niti okupator i izrodi, niti SFRJ nisu ga upropastili. Svugdi i stalno je bija veliki hrvatski klub, a upropastili su ga Hrvati u samostalnoj, neovisnoj, demokratskoj Hrvatskoj državi.

da, ni oni koji su ga imali razloga uništiti nisu ga uništili...ali hrvatska bagra je uspjela u tome, redom od vidoševića, rožića, fiorentinia, grgića (sanadera) do keruma...najgore po hajduka i hrvatski nogomet bi bilo da ga sada kerum kratkoročno izvlači, jer kao što rekoh u komentaru prije tek kad hajduk ode u stečaj i bude bačen u petu ligu stvorit će se preduvjeti da se to dogodi i dinamu i tek tada može početi oporavak kako hajduka, tako i hrvatskog nogometa...

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

ma evo suza će mi kanuti,

ma evo suza će mi kanuti, toliko sam tužan da ni reprezentaciju neću gledati, ima pametnijih stvari, evo odličan izbor za večeras namjesto fudbala:

http://www.imdb.com/title/tt0758758/

Tko je glasao

...

Ako nema jakog Ajduka, nema ni jakog Splita, ni jakog Dinama!

tek kad hajduk i dinamo budu bačeni u petu ligu moći će počet oporavak hrvatskog nogometa...do tada uživajte u triu fantastikus mamić-šuker-štimac...

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

ŠišMiŠ nogomet. Osnovna

ŠMiŠ nogomet.

Osnovna značajka, sve postavljeno naglavačke.

B-52

Tko je glasao

Toliko pažnje posvećene

Toliko pažnje posvećene jednome psihopatu ubojici dovest će do toga da će nekome drugome psihopatu, a u ovoj državi psihopata raznih profila ne manjka, past napamet "Hej iden i ja postat slavan!".
Smojinoga Splita, zajebancije, ljubavi, tolerancije, radnih mista, poznatih i profitabilnih firmi, sporta... više nema. Osjetija je Smoje da dolazidu mediokriteti, hoštapleri i njihovi profesionalni uvlakaći pa ih je sta napadat najbolje kako je zna, sa svojin peron. Oni šta ih je Split izvuka iz pećinskoga doba i njihovih selendretina, opismenija ih, da in radna mista i stanove sa tekućon vodon i roletama, danas Split pritvaraju u nepismenu, bezposlenu, selendretinu iz pećinskoga doba.
Smoju će se čitat i u njegovin štorijama guštat još dugo, dugo nakon šta ovi koji plucaju po njemu budu zaboravljeni. Možda ih se spomene u kontekstu onih šta su plucali po Smoji.

Tko je glasao

Čika Draža iz "Dveri od oraha"- "trodimenzionalac" jedne fukare

Iz: http://www.vreme.com/cms/view.php?id=865297

Moram priznati da ja ne bih znao ni umio da pišem prozu o Tuđmanu ili Miloševiću. Nije da me njih dvojica ne zanimaju, jako me zanimaju, bavim se obojicom, evo već pola života, ali ja do njihovih razloga, pameti i koncepcije ne dopirem, iako puno o tome mislim, i volio bih jednom shvatit kako tu stvari stoje. Ali, do koncepcije takozvanih običnih ljudi koji se nađu u centrifugi istorije i velikog i masovnog zločina mogu misliti i tu nalazim razloge i motivaciju. Od takozvanih velikih istorijskih ličnosti, u mojim knjigama se pojavljuje samo jedna, i to kao epizoda. To je Draža Mihailović uDvorima od oraha. Moram priznati da, kada sam to pisao, bilo me je malo strah šta će ljudi u Hrvatskoj reći i ko će me i kako zbog tog Draže Mihailovića napasti. Jer, on nije prikazan kao sotona, što bi iz hrvatske perspektive bio red i obaveza, nego je prikazan kao jedna prilično tragična ličnost. No, dogodilo se da to niko živ nije primijetio. Iz toga zaključujem da su tu knjigu čitali ili ljudi koji su mi naklonjeni pa su razumjeli o čemu pišem, ili su mislili da je to neka moja ekscentričnost, ili nisu shvaćali o čemu je i o kome tu zapravo riječ. O Draži sam mogao pisati jer sam razumio njegove motive. Naravno, to ne znači da o njemu mislim ni pozitivno ni negativno. Jednostavno, on je trodimenzionalna ličnost, koja je imala i svoju tragiku i motive i biografiju, sve ono što Milošević i Tuđman nisu imali.
Milošević je neki bizarni polubankar, polupolitičar koji je pušio debele cigare i imao ženu koja je čak i za one socijalističke prilike užasno neukusno izgledala. Ja ne mogu nikako ući u glavu i razloge tog čovjeka. Zašto je sve činio da izazove rat, a bio je bez ideala, sretan, debeo i zadovoljan, i nitko nije ugrožavao njegov status? A sa Tuđmanom imam problem jer je on na kraju ispao važna istorijska ličnost, iako je svojim ljudskim i intelektualnim formatom bio sitna i bijedna, napuhana kancelarijska hulja, koja je samo u ratu, i to nizom tuđih blagonaklonosti, mogla postati visoki oficir. Bio je potkapacitiran za bilo kakav ozbiljan posao, ljubomorni jadnik, koji je imao tako beskrajnu sujetu, o kojoj se u Srbiji nedovoljno zna.

Jergovićevi tekstovi pokazuju da je maliciozan, primitivan, površan, bez širine duha, stilski nedorađen, licemjeran, plitak, kompleksaš, karakterna nula-koja se oduševljava duhom Beograda, rukovanjem s D.Ćosićem na književnom sajmu, a prezire "provincijski duh Zagreba" u kojemu živi, ...na našu sramotu.

Sada vidimo i njegov napad na Split!

Njegov Draža je bio fašistički vođa hordi ubojica hrvatskoga i bošnjačkoga stanovništva, a on razumije njegovu "tragiku" i "trodimenzionalnost", dok se kao najveća fukara dotiče našega prvoga Predsjednika, iz svoga jada i frustriranosti.

Tko je glasao

Hrvatski mališani

Već davno prononsiran mrzitelj svega hrvatskoga i Hrvatske kao takve pisac Miljenko Jergović kojemu je Hrvatska kao izbjeglici iz Sarajeva dok su po njemu padale granate njegovih četničkih Srba pružila utočište opet je iskoristio jedan tragičan događaj da bi na cijeli jedan grad izlio svoju antihrvatsku žuč.
Ovakav uvod me vraća u davno djetinjstvo i proglase SUBNOR-a koji su imali neprikosnoveno mišljenje o svemu, jedina razlika je da je tamo umjesto Hrvatska pisalo Jugoslavija. Očito da je istina da kad čovjek ostari se na neki način vrati u svoje djetinjstvo.

SFSN

leddevet

Tko je glasao

jugoslavija

leddevet,

Po ovome što ste napisali vaš je problem što uopće niste ostarjeli nego ste i dalje ostali u jugoslavenski mališan u Jugoslaviji. Blago vama.

Tko je glasao

Tata ja sam Hrvat

A ti nisi prije nego što si ostario bio dijete?

Čitajući tvoje tekstove čini mi se da si, čim si se rodio povijesnog 17. lipnja 1989. godine, bio odmah punosvjesni punoljetni punoglavni Hrvat, nešto kao veliki prasak.

SFSN

leddevet

Tko je glasao

Crno-bijeli

Ma jadan je i taj Jergić i EPH skupa zajedno. Prije mjesec dana sam odlučio da više nikad neću ni prelistati Globus, a danas sam odlučio istu stvar i sa Jutarnjim, odnosno sa svime kaj znam da je od EPH.

Tko je glasao

Pročitala sam taj

Jergovićev tekst, i toliko me naljutio da sam i sama htjela nešto napisati, ali sam zbog nedostatka vremena odustala.

Vkrsnikov dnevnik nisam pročitala do kraja, i neću - rječnik kojim se koristite, gospodine Vkrsnik, takav je da ga najradije zaobilazim.....

Dakle, ne znajući što ste zapravo napisali o ovoj temi, želim reći da Jergovićev napis držim krajnje neumjesnim. Naročito je ispod svakog nivoa ono spominjanje Lustiga na kraju.

Taj tekst, čini mi se, dokazuje da u Hrvatskoj, i s lijeve i s desne strane, ima podosta onih koji i mogu prikupiti neke profite jedino na taj način da raspaljuju vatru između lijeve i desne strane.

To je žalosno.

Tko je glasao

Tja. Stvari koje Jergović

Tja. Stvari koje Jergović piše već neko vrijeme nedvojbeno graniče s prekršajnim, pa i kaznenim djelima iz mržnje, tzv. "hate crimes". Žalosno, ali istinito.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Mkn,

zašto stalno moramo koristiti, ne krupne, nego najkrupnije riječi? Zašto je nečija "mržnja" uopće nekakav vrhunski argument?

Na kraju krajeva, "mržnja" je osjećaj. Legitiman ljudski osjećaj, kao što je i "ljubav", i "prezir", i bilo što drugo....

Mislim da zaista nije potrebno svaki puta upadati u tu zamku optuživanja za "mržnju protiv svega hrvatskog".

Jedan takav novinski napis može biti motiviran i puno banalnijim razlozima nego što je "mržnja svega hrvatskog".

Taj tekst jest tendenciozan, šminkerajski (lijevo-šminkerajski), jest rezultat jednog rutinskog, svakodnevnog piskaranja za nadnicu, itd. - ali zašto bi odmah morao graničiti s kaznenim djelom?

Toliko mi je dosadno gledati kako se na pretjerivanje s desna odmah uzvraća pretjerivanjem s lijeva, i obratno! Zaista dosadno!

Činjenica je da je Jergović toga dana zaradio svoju nadnicu jednom papazjanijom koja veze s mozgom nema. I dovoljno je da znamo da je to ružno, neprimjereno, prostački.

Koliko sam pratila taj slučaj, reklo bi se da je policija imala vrlo težak posao. Hvatali su se za sve za što su se mogli uhvatiti, pa tako i za dojavu o novosađaninu koji je viđen u jednakoj, ili sličnoj majici....

Policija je radila svoje, a novinska piskarala, kada nema novih vijesti, raspredaju o čemu god, o pretpostavkama, naznakama, slutnjama ili nečijim fantazijama - pa tako nastaju tekstovi o "meksičkoj narko-mafiji", i slično.

Jergović je od toga napravio složenac o očajničkoj potrazi rigidnog Splita za ubojicom iz "tuđih redova", za bilo kim tko nije "naš dečko iz susjedstva".

Ali, čemu bi se Jergović mogao radovati, i s čime bi mogao svoju nadnicu zaraditi, kada ne bi stvorio takvu ružnu konstrukciju?

Tko je glasao

Stvaranje takvih

konstrukcija nikoga ništa ne koštaju. Ni lijeve, ni desne "konstruktore"..... A i jednima i drugima su plodan izvor inspiracije..... i prihoda....

Tko je glasao

@vkrsnik Di je nesta Split??

Gledam sinoć "Libar Miljenka Smoje", dokumentarnu TV seriju i baš mislim gdje je nestao taj Smojin Split, Split humora, dišpeta i kulture???
Split je zgažen nogama brace i seke Kerum, "kerumovštine" i onima koji nisu fetivi Splićani.. Fetivih je danas u Splitu najmanje.
Prema tome, što god pisao Miljenko Jergović o spiltskom ditetu ( a ne o Splitu, kako krivo navodiš!), pa bio on i mrzitelj Hrvatske ( a što nije!), drugi grad Hrvatske, nekadašnji Split Jugoplastike, brodogradilišta, Slobodne Dalmacije, Ferala, glazbe i festivala, Hajduka, značajne luke Mediterana i naravno, Smoje, samo je misleća imenica!
Poharalali ga seka i braco Kerum, i "kerumovština", te njihovi pomagači, pa ti zalud ovo blaćenje jednog od naših najboljih živućih književnika! Kao publicist je slabiji, ali to ti ne daje za pravo da ga difamiraš!
A što ćeš pisati , kada jednom Jergović dobije Nobelovu nagradu za književnost, a Split kao grad, izvjesi bijelu zastavu priznajući poraz od Kerumovih i "kerumovštine"??

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

gospodine Ljubo, odakle Vam

gospodine Ljubo, odakle Vam ideja da je Smoje sinonim za Split?
Otkad Smoje predstavlja splitsku kulturu, dišpet i smijeh?.
To je slika nametnuta od ljudi Smojinih shvaćanja, kulture , smijeha i dišpeta?
Šta je to kod Smoje kulturno. Ni riječnik, ni moral, ni priča, ni ponašanje,....ništa.
Po čemu je Smojin životni stil preporuka mladima?
Znate li kako su zapravo umjetnici ovog stila življenja i ponašanja zvali sami sebe?-kurbini sinovi. To je dan danas prava slika moralnog i kulturnog svijeta kojem takvi pripadaju. I još se s time hvale.
Šta vi znate o Kerumu, kerumovštini, i fetivim splićanima?
Split je grad od dvjesto tisuća ljudi, drugi grad po veličini u Hrvatskoj, centar istoične obale Jadrana, a vi ga svodite na fetive, Keruma i Smoju.
Možete li Podravinu izjednačiti s Dudekom, Presvetlim i Cinoberom? Ne možete.
Je li vama jasno da je Smoje imao slobodu pisanja da bi se stvorila slika o liberalnoj Titovoj Jugoslaviji? Gdje su bile slobode drugih?
Dok se Smoje rugao sa svima, i predstavljao titoističku "slobodu" ljudi su zasvršavali u zatvorima zbog slušanja VIce Vukova. Sjećate li se?
Znadete li vi da je zbog Smojina teksta o taksi vozaču koji je, za Smoju skandalozno,imao krunicu na retrovizoru taj vozač završio u zatvoru i izgubio licencu i posao?
U čemu je razlika između Keruma i SDPova zagrebačkog Holdinga? Kerum je najlošiji samome sebi, ostavio je ženu i obitelj i rasturio vlastiti posao. Čović i SDP ekipa su pojeli Zagreb.
Pa Kerum je mala beba za te pljačkaše!

vjetarsjuga

Tko je glasao

Di je nesta Split smijeha, dišpeta, kulture???

Za razliku od mnogih ovdje čitao sam rado knjige Miljenka Jergovića i Miljenka Smoje! Ova dva MIljenka su za mene vrlo dobri spisatelji, i jedan i drugi su dali doprinos hrvatskoj književnosti i publicistici.
Smojino "Malo misto" i Smojino "Velo misto" bile su i ostale kultne TV serije, približile su drugim dijelovima Jugoslavije na najvjerodostojniji način duh Dalmacije i jednog grada koji je u zadnjih 21 godinu nazadovao - materijalno, kulturno i duhovno! Zasluge za to nazadovanje imale su i stranke, i HDZ i SDP, ali i braco i seka Kerum, kao oličenje moralne hipokrizije. Naravno da Smoje nije čitav Split, ali Split predstavljaju i Veljko Rogošić. i Igor Mandić (Iako rođeni Šibenčan), i braća Vujović, Ivica Šurjak, Dragan Holcer, Tomislav Ivić, i Mani Gotovac, i Josip Županov, i Doris Dragović i Viva Ludež, ...Inoslav Bešker, Duško Kečkemet, i Tartaglie... I naravno splitske misice, I naravno stari dobri i preduzimljivi - Vid Morpurgo!
I svi vi koji jedini kriteriji vidite i tome da li je netko od nabrojanih za hrvatstvo ili, još jednostavnije, za Tuđmanovu Hrvatsku, ili protiv nje, simipificirate duh jednog grada... htjeli bi od mediteranskog, otvorenog grada napraviti neku vlajinsku naseobinu u kojoj bi se umjesto da se gospodski jede riba, žderala - janjetina.. ili okretao vol na ražnju!
Poznajem neki drugi Split, ne poznajem Kerumov Split, a tko hoće onaj stari, što ne, tko hoće ovaj Kerumov, što ne...
Jergović se upustio u razotkrivanje naopakog razmišljanja da su UVIJEK KRIVI NEKI DRUGI, kao što su Kerumu krivi Srbi, vlast u Zagrebu itd. Pisao sam u više navrata o Kerumu i "kerumovštini", i dalje tvrdim da Split, kao i Dubrovnik, kao i Zadar... kao i Zagreb, kao i Sarajevo, kao i Beograd, kao i Viroviticu ... čine većinom neki drugi ljudi, došljaci, a domaće, starosjedilačko stanovništvo je dobrim dijelom u New Yorku, Parizu, Rimu, Beču...(šjora Silvana M., pozdrav u Beč, nedostaješ mi!). Ruralni elementi preplavili su domaće gradove 1991. i poslije,. slično KAO ŠTO SE TO DOGODILO 1945. i POSLIJE...Problem je i u tome što je jedan bija vanka, vratija se u Split, ne zna ni di je bija, lažonja jedan... Joj, kako bi ga Smoje opra, da je živ!!!
Ne uviđati to i hračkati sve one koji nisu bili šovinisti i gledali su dalje od Marjana i sedam Kaštela, dalje od Brača... nekulturno je, da ne kažem, primitivno!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Smojno Malo misto je remek

Smojno Malo misto je remek djelo i autora i sjajnog glumačkog ansambla. Ali Velo misto je naručen ideološki materijal i bijedan pokušaj življenja na staroj slavi.
Iz perspektive i kvalitete današnjih serija Velo misto je bogato, kostimirano itd. Ali Velo misto je red Hajduka pa red komunizma. I ničeg više. Da tu je i Kokolo. I minijature Borisa Dvornika. Je li to Split?
Onda ste naborjili desetak nogometaša, pjevačica i notornu Mandu. Je li to Split.
Podsjetili ste me na Škegru koji je ironično rekao da nama u Dalmaciji ništa ne triba jer imamo Hajduka, Jugoplastiku, festival i misice. Split je sve to i puno više i od mojih dojmova i prijatelja i vaših dojmova i prijatelja. i Puno drugačije od Smoje i ostalih kurbinih sinova ( ne radi se tu o Štulićevim kurvinim sinovima).
Kad je riječ o hrvatstvu osim ovih par sportaša i pjevačica sve drugo su vam upravo obrnuto- dalmatinski i jugoslavenski šovinisti koji su svoje splićanstvo i dalmatinstvo, antihrvatstvo i orijunaštvo dokazivali po Splitu i Marjanu a onda po Beogradu, svugdje tražeći priliku da se dodvore hrvatožderima. Neovisno o Tuđmanu.
Naravo Tuđaman je svima takvima najveći krivac jer im je poremetio jugoslavenske sinekure.
Kome su to pijančine i amoralni tipovi poput Viva Ludež, Igora Mandića i Mande udata Gotovac kulturne veličine. Šta oni predstavljaju? Red golotinje, red nemorala, red alkohola pa red mržnje, pa opet ispočetka. Jesu li oni primjeri mojoj djeci?.
Zašto se Manda nije odrekla muževog ruralnog drniškog prezimena?A?

vjetarsjuga

Tko je glasao

velo malo misto

ne treba zaboraviti da je ništa manje za to zaslužan genijalni redatelj danijel marušić. sjećam se kada su se snimale scene "proljetnog krosa", u jednom trenutku je preko megafona viknuo na nas mulce koji su trčali "šta ste se tu skupili ka vrića govana"...
sjećam se i kada su beogradski automobili letjeli u more na rivi nakon jedne od besramnih nogometnih krađa; bilo je ludo kada smo nabili st. etienne, hamburgera; a tek kada se onaj ludonja ivanišević bacija u more,
na jednoj izložbi fotografija feđe klarića zapamtio sam dvije fotke, radost/tuga, prva je prikazivala tribine starog placa nakon neke pobjede hajduka, a druga fotka je prikazala povratak ribarskih brodova nakon neuspjelog ribolova...bome ne zaboravlja se i scena ispred banovine i kada je legendarni glava golim rukama iščupa mitraljez sa transportera i bacio ga na pod kao da je u pitanju kineska plastična igračka ( čovjeka su poslije pretukli vojni policajci u zatvoru u lori (sic!), kasnije razmijenjen, sada ga se gotovo nitko ne sjeća ). u isto vrijeme banovina je bila načičkana do zuba naoružanim vojnicima u pancirkama ispred kojega su se našli splićani koji mrze vojnike ( stieg larsson ;)).
inverzija povijesti, petokraka koja je oslobodila split, postala je njegov okupator.
sada u njemu stoluje ludi barun od ogorja, i zli poltergeist nikako da napusti grad pod marjanom; jebat ga, takva mu je karma...

smoje je bio neosporno duhovit čovjek, ne zaslužuje ga se niti mitologizirati, niti blatiti.
on se drža one "use nase i podase" i treba ga gledati u kontekstu vremena i prostora u kojem je živio, dok ta ekipa koju si spomenuo na kraju posta slaveći smoju u stvari nastoji se uvaliti u njegovu sjenku. znamo mi puške ( viva ludež) dok su pištolji bili ( omladinska iskra)...da su ondak išta zucnuli protiv maršala, na katalinića brigu bi radio oprobani recept za disidente - "sapun u čarapi" nakon kojega bi bezuvjetno pazili na tematiku i opseg svojih literarnih dosega.

inače, za razliku od zombie svjetine koja se hrani europapres-wazovim tiskovinama, koji su pojam "žuta štampa" doveli do kreativnog vrhunca (dna), nemaju svi o splitu loše mišljenje...

http://www.ft.com/cms/s/2/3be6aaf4-772a-11e1-baf3-00144feab49a.html#axzz...

1. Split, Croatia, inscribed 1979: live in the remains of an ancient Roman palace.
2. The Stone Town of Zanzibar, Tanzania, inscribed 2000: Swahili trading port that time passed by.
3. Bruges, Belgium, inscribed in 2000: great food in romantic medieval streets.
4. Old Havana, Cuba, inscribed in 1982: gently decaying bohemian charm.
5. Campeche, Mexico, inscribed 1999: beguiling fortified colonial port on the Caribbean.
6. Venice, Italy, inscribed 1987: so famous it hardly needs to be a world heritage site.
7. Carcassonne, France, inscribed 1997: medieval fantasy, but beware tourist blight.
8. City of Bath, UK, inscribed 1987: elegance, sophistication and shopping.
9. Medina of Marrakech, inscribed 1985: more shopping, in old-world Arab centre.
10. Macao, China, inscribed in 2005: east meets west in cosmopolitan port

*nešto što nema veze sa temom i postovima; kapa dolje felixu baumgartneru, gledao sam bez daha let na streamu tog ludog austrijanca...

Tko je glasao

...Naravno da Smoje nije

...Naravno da Smoje nije čitav Split...
Smoje evidentno diže prašinu 17 godina nakon smrti.
Južnohrvatski desni novinarski bardovi toliko su jaki da za njih nitko nije čuo ni dan danas, dok, kao djeluju.
Nisu imali slobodu dok je Smoje imao, pa sad čekamo da izvuku svoja remek - djela koja su pisali za
vrijeme tiranije. Strpimo se, to kad ocijene pogodan trenutak.

Tko je glasao

@vinkomarr

Je, je, ti "bardovi" su otprilike kao i "najveći hrvatski književnik" Mile Budak, kojega su komunisti zabranjivali, a na račun njega "uzdizali Miroslava Krležu".
Znaš li nekoga danas da čita Milu Budaka?

Tko je glasao

U školi...

Eto ga... u školskoj lektiri...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

smoje

vjetarsjuga

čestitam na ovom odgovoru gosp. Weissu koji uzima sebi za pravo da se za svaku stvar na ovom portalu postavlja kao vrhovni sudac, iako je skromnih intelektualnih mogućnosti. Tako je i u slučaju Splita i samoga Smoje.

Dok sam bio novinar u Splitu za vriema Jugoslavioje odnosno uoči njezinog raspada imao sam priliku raskrinkati Smojinu političku poziciju. Njemu je zasmetalo u jednom mojem članku o Splitu objavljenom u "Omladinskoj iskri" što sam Split po postotku u popisu stanovništva proglasio najhrvatskijim gradom u Hrvatskoj. Gledajući objektivno Smoje nije bio nikakav anarhista kakvim se volio predstavljati nego umjereni orjunaš, uvijek mu je bio bliži Beograd nego Zagreb, a i kad se pojavio Slobodan Milošević pisao mu je hvalospjeve u "Slobodnoj Dalmaciji" dok vrag nije odnio šalu.

Međutim ne može se osporiti da je Smoje bio izvanredan kroničar Splita i Dalmacije u tom razdoblju socijalističke Jugoslavije. To je njegova druga dimenzija koju ne treba miješati s njegovom političkom opcijom. Ali najgore je kad se ta njegova politička opcija, kao što je to u ovoj seriji na HTV koju je radio Željko Rogošić uoči raspada Jugoslavije član užeg sastava SKH za Dalmaciju prodaje za umjetničku. Zaključno, kod Smoje je prevladavala jugoslavenština nad hrvatstvom. To je bio njegov izbor koji ne treba dizati na pijedestal ideala kako se to perfidno nudi u ovoj televizijskoj emisiji.

Tko je glasao

Smoje nije bio bas najbolji

Smoje nije bio bas najbolji kronicar Splita. Ako zelis uistinu upoznati Split iz proslosti, bolje ti je procitati Libar Marka Uvodica. Smoju je, posebno sedamdesetih i osamdesetih bilo lako kupiti s malo teletine ispod peke, par krumpira i zmulom vina.
Split humora, dispeta i kulture nije nikad postojao takav kao sto je bio opisan, vec je postojao Split siromastva i tezaka koji su jeli zelje 6 puta tjedno, a u nedjelju bi napravili kastradinu.
Split nije poharao Kerum, vec ga se hara od 1945. Prvo prisilnom industrijalizacijom i posljedicnim (prisilnim) naseljavanjem koje je grad i blizu okolicu ekoloski unistilo, a daljnju okolicu ostavilo bez stanovnistva. Nakon toga je doslo do prisilne deindustrijalizacije i godina skakavaca politickih stranaka. Nije Kerum pao s neba, vec je samo proizvod nesposobnosti SDP-a i HDZ-a. Splicane mozes nazvati i politickom avantgardom- nakon sto su ih upropastile etablirane politicke stranke, probali su prvo s manjim poduzetnicima, pa s vecim poduzetnikom, a sad im je na kraju ostao samo Bog (tj Grubisic). Ono sto se fetivih Splicana tice, za to mozes dobiti samo jedan veliki minus. Kako mozes uopce napisati- zgazen nogom nefetivih. Kako mozes napisati nesto tako sovinisticko. Split je danas nazalost provincialni zaspani grad, i kamo srece da se sto vise nefetivih odluci zivjeti u njemu i napraviti nesto od grada.

Tko je glasao

BTW

sinoć si gledao Libar, onda si primjetio što je bila Slobodna Dalmacija, a znaš tko je uništio do kraja, Jergovićev poslodavac, ono smeće od Pavića.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci