Tagovi

Aj, aj, aj, ...

Jopet ja o obrazovanju.
I to na više frontova.
A ovaj put je Zvone Radikalni „u komunikaciji“ s SDP-om. Pa sam priupitao Ljubu Jurčića o strategiji SDP-a za obrazovanje i kako misli riješiti probleme, napose visokog obrazovanja u Hrvatskoj. I rekne Ljubo (btw. tu malo gore u ovom Word dokumentu se koči naslov započetog a nikad dovršenog posta „Ako ima Boga, Ljubo Jurčić će biti sljedeći hrvatski premijer“ :-) – „Evo, samo što nije. Sad će to riješiti kolega Flego“.
Pa sam se malo strpio.
I neki dan je dočekao (SDP-ovu strategiju za obrazovanje, jel'te). Pa eto.
I što sad ?
Pa ništa.
Kako ništa ?
Lijepo – nema diskusije jer tamo ništa ne piše !!!
Dobro, ne baš ništa. Eto, piše da će SDP dati 50 % više novaca za obrazovanje kroz četiri godine (što bih ja shvatio da je cilj u četvrtom budžetu novoizabrane vlade imati povećanje od 50 %). BRAVO !!! Zvone Radikalni se veseli povišici :-)))).
Hoće li to značiti da ćemo dobiti 50 % bolje obrazovanje ?
Niti u teoriji !!!
Poboljšanje od 25 % bi bilo čudo, a ukoliko se ostvari „projekcija“ o udvostručenju broja studenata (kroz deset godina), onda je best case održavanje statusa quo. Sorry ekipa, ali za kvantitativni skok u kvaliteti hrvatskog visokog obrazovanja trebati će se pošteno potruditi oko reformi.
Ovako, you will not get value for money (a you su u ovom slučaju porezni obveznici).
A sve ostalo što kaže o suštini te strategije su apstraktne fraze, koje se ne može uhvatiti ni za glavu ni za rep, i u kojima nema ama baš niti jednog konkretnog prijedloga.
Ovdje je u redu jedan disclaimer: radi se o strategiji, od koje se očekuje zacrtavanje šireg pravca djelovanja i ciljeva koji se žele postići. Pa je ovo moje jamranje možda pomalo neopravdano. Pa ćemo konačnu diskusiju odgoditi do trenutka kad vidimo „taktički“ plan djelovanja.
Ipak, još samo jedan kratki osvrt. Pregledavajući navedeni site sam uočio drastičan nedostatak materijala. Jest, tu su video isječci s prezentacije (ali ko ima vrimena gledati uru videa – btw. transkripti bi bilo dobrodošli), jedna stranica s opisom strategije, i linkovi na materijale u medijima.
Pa sam malo probrowsao da vidim hoću li naletjeti na nešto s više „mesa“ (rekoh, ti novinari su bili tamo na prezentaciji, pa su nešto i pitali, pa su valjda nešto konkretno i saznali). Pa pročitam članak u Večernjem. Ništa. Pa pročitam članak u Jutarnjem. Opet ništa. Ali sada poznato ništa !!! Pogledam opet članak iz Večernjeg, pa opet na Jutarnji ...
Kad ono – posve isti tekst.
Odmah se Zvone Radikalni zapalio da ide špotati naša dva vodeća dnevna izdanja o „prepisivanju“, pa da vidim ko je taj novinar ... Kad ono – Hina. E upalila se meni tad lampica, pa sam odradio jedan hrkljuš i reko sebi „A što si mogao ispasti blesan“. A oni samo prenijeli izvješće Hine.

blink, blink, blink, ...

I tada sam shvatio.

Večernji i Jutarnji su se toliko „potrudili“ i toliko su bili „inspirirani“ tom temom, da su jednostavno prenijeli izvješće Hine.

Moglo bi se sad nadugačko i naširoko razglabati i filozofirati, a može se reći i ukratko – JEBE SE HRVATIMA KAKVO IM JE OBRAZOVANJE !!!

(znam, znam, ovo je čisti ranting post (što bi mi rekli – jamranje), a da ne bi prošlo bez „konstruktivnih“ priloga, evo ovdje pogledajte što Steve Jobs kaže o problemima (ovaj put osnovnoškolskog) obrazovanja - Zvone Radikalni kaže, u sridu ;-).

Tagovi

Komentari

neko vrijeme pasivno pratim

neko vrijeme pasivno pratim blog (citaj/te: samo citam i klimam glavom), ali sada se javljam...novakinja sam na FFRI, radim na organizaciji tribine radnog naslova mladi u znanosti i imam neke prijedloge za suradnju...molim te/vas, mozemo li prijeci na mail korespondenciju kako ne bih u ovoj ranoj fazi opterecivala druge citatelje/ice?
kontakt: bculum@ffri.hr

hvala...noc...

Tko je glasao

koliko sam ja pročitao (a

koliko sam ja pročitao (a iskreno gospodarstvo sam proučavao daleko opsežnije nego obrazovanje), dosada su predstavljeni ciljevi strategije, dakle čak ne niti strategija nego ciljevi koje se želi postići, tako da nije čudo da nisi našao ništa "konkretnoga" jer u ovoj fazi definiraju ciljeve, u drugoj fazi (koja slijedi valjda odmah sada kroz koji tjedan) kreće diskusija o politikama (dakle širja diskusija kako do cilja doći) i tek u predizbornoj kampanji idu vrlo konkretne mjere koje će se donijeti

dakle cilj je npr. povećanje budžeta obrazovanja za 50% (tu smo zasada)

politika je da npr. školovanje i nakon završene škole i fakulteta (dakle prekvalifikacije, dodatno školovanje) bude porezna olakšica

konkretna mjera je da će država do 12.000kn godišnje priznati kao olakšicu za doškolovanje

(ovo je moja interpretacija, tako da nemoj se čuditi ako sam totalno u krivu)

Tko je glasao

A slično kao i sa

A slično kao i sa energetikom, drago mi je da je i školstvo došlo u prvi plan. Ono što sam negdje uporno pisao da prokleti Kazahstan izdvaja 4% svog budžeta za školstvo i godišnje financira 3000 najboljih studenata da odu u inozemstvo se školovati i donesu to znanje nazad u državu, a mi nikako da išta naučimo od njih. Nadam se da će barem SDP nešto izvući iz tog primjera.

Ajme zajedljivosti... vrijeme da odem spavati... :D

http://bezkomentara.org

Odabrali smo ih na ponos i diku, na svoju priliku i sliku...

Tko je glasao

Ma u pravu si ti mrak :-). I

Ma u pravu si ti mrak :-).
I super je da ima netko tko će stati iza 50 % povećanja budžeta za obrazovanje. I super su porezne olakšice.
Ali moja osnovna zamjerka je da su to sve mjere koje spadaju u "stari" okvir. I navlače ga koliko je god to moguće (u najboljem scenariju, vjerujem da je takvo povećanje moguće kroz 4 godine, ali ukoliko nešto pođe krivo, obrazovanje će prvo naje....).
Problem je u samom sustavu visokog obrazovanja koji treba radikalne promjene. A to već temeljito zadire u strategiju (i takvih mjera u SDPovom programu nema).

Tko je glasao

zvone (a i

zvone (a i bezkomentara),

sumnjam ja da može biti prevelikih pomaka u vrlo kratkom roku, no smatram da se investicije u školstvo najbrže mogu vratiti i da je to uvijek (po definiciji) vrlo dobro utrošen novac, u modernom svijetu mi možemo konkurirati isključivo znanjem i ničime drugime jer drugih bogatstava nemam

meni se ova taktika čini sasvim ok, dakle sada su pokazani ciljevi, a ono što je SDP sada pokazao je u principu bila dosadašnja razina predizbornih programa stranaka (dapače, u slučaju gospodarstva i manjem dijelom obrazovanja - imaš jasnu brojčano iskazanu vrijednost koju se želi postići - ukratko imaš mjerilo neuspjeha ako to tako hoćeš nazvati; komparacije radi baci pogled na sanaderovu jamstvenu karticu pa probaj iz nje bilo što čak upola konkretno izvući)

ono što svi skupa moramo paziti je da u slučaju da SDP dobije vlast, da se ovi ciljevi ne pogube po putu

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci