Tagovi

Afera političara - što je to ?

Povjerenstvo za sukob interesa presudilo je da je Radimir Čačić dok je obavljao dužnost ministra obnove, javnih radova i graditeljstva prekršio četiri članka Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Navedeno ministarstvo je sklopilo 12 poslova teških 132 milijuna kuna s tvrtkama iz Coning grupe, koja je interesno povezana s Čačićem za vrijeme dok je isti bio ministar.
Da je ova vijest kojim slučajem potekla iz Švedske značila bi početak velike afere koja bi u najmanju ruku značila odstupanje gospodina Čaćića sa političkih funkcija. Ako se prisjetimo događaja kada je švedska ministrica trgovine dala ostavku jer su mediji otkrili da je vikendicu službeno prijavila na britansku tvrtku, čime je izbjegla plaćanje švedskog poreza na nekretnine, dok je ministrica kulture morala odstupiti nakon medijskog otkrića da 16 godina nije platila TV pretplatu, i uzmemo u obzir već navedenu vijest o sukobu interesa gospodina Čačića čovjeku stvarno dođe da se zapita s koje su planete Šveđani, ops ili mi Hrvati.
Danas dok sam čitao novine više me je šokirala vijest da dvoje djece u dobi od 9 i 11 godina idu u školu sa pelenama nego vijest vezana uz Čaćića, koja me ruku na srce uopće nije niti iznenadila niti je izazvala bilo kakav drugi osjećaj u meni.
Dok sam posle o tome malo razmišljao stvarno sam se zabrinuo.
„U fuck ako vijest o sukobu interesa jednog ministra uz koje se vezuje posao težak 132 milijuna kuna u meni, čovjeku koji je zainteresiran za politiku, ne izazove nikakvu gorčinu, zabrinutost gdje smo mi to stigli ?“. Ovakva pitanja su mi se motala po glavi. Shvatio sam koliko su utjecaj brojne afere vezane uz naše drage političare imale na moju psihu. Jednostavno više me ništa vezano uz našu politiku ne može iznenaditi; otupio sam. Još je strašnija spoznaja da se takvo uvjerenje razvilo vjerojatno i kod većine ostalih građana RH. No da li je to dobro ? Da li je dobro da afere poput „verone“, „izbornog sabora HDZ-a“, malverzacija vezanih uz natječaja Grada Zagreba, ili jučerašnja vijest vezana uz Čačića u javnosti izazivaju manje reakcija nego seks u big brother kući ? Milim da ne. Mislim da razmišljanje „svi su oni isti“, ili „ jebi ga što možeš ?“ nije dobro. Takvim razmišljanjima samo doprinosimo raznim aferama i otvaramo vrata eventualnim malverzacijama. „nepodopštine“ političara treba kazniti. Kako ? Moje mišljenje je na izborima. Trena poslati janu poruku da takva ponašanja nisu dobrodošla, da nam je stalo, da i mi zaslužujemo živjeti kao građani Švedske.

Komentari

Pišem s velimim vremenskim

Pišem s velimim vremenskim odmakom. Ništa se nije utvrdilo, ništa se neće utvrditi. Svi imaj ruku u potu, pa ko jami taj jami. A vrana vrani oči ne vadi.

Tko je glasao

mene zanima dali se je

mene zanima dali se je prilikom raspisivanja natjecaja, moralo ih je biti s obzirom na vrijednost posla, bilo prituzbe na isti? da ili ne? ako ih nije bilo zasto bi onda cacic bio u sukobu interesa?

--->
photopublika.blog.hr

--->
photopublika.blog.hr

Tko je glasao

Mozda je bolje utvrditi koji

Mozda je bolje utvrditi koji je odnos izmedju love kroz ugovore koje je dobio dok je bio ministar, u odnosu na danasnje stanje.

Kvalitetnom usporedbom tih odnosa, moci cemo zakljuciti dosta toga.

Tko je glasao

Da se je to htjelo utvrditi,

Da se je to htjelo utvrditi, utvrdilo bi se. I to lako. Svako je poduzeće obvezno izraditi završni račun (izvještaj).Koliko god financijski stručnjaci uspješno ili manje uspješno "pumpanjem troškova" mogu prikriti stvarnu dobit , toliko ne mogu ukupan promet.

Vjerujem da bi krivulja ostvarenog prometa u godinama Čačićevog ministrovanja nalikovala onoj na dijagramu detektora laži kad testirana osoba izrekne laž.

No, siguran sam da bi Čačić, u maniri rasnog političara, dijagram protumačio na način da mu je HDZ iz političkih razloga u godinama svoje vlasti onemogućavao pristup poslovima s državom i ravnopravan tretman na tržištu, a da je on dolaskom na vlast tek ukinuo taj diskriminatorski odnos .

A onda bi dometnuo, skromno kako samo on zna, da je njegova jedina krivica u tome što su njegove tvrtke zahvaljujući naravno njegoj stručnosti i njegovim menadžerskim sposobnostima najefikasnije, najpovoljnije, najupješnije, ili jednostavnije rečeno, najbolje u našem bližem i daljem okruženju. Ne treba sumnjati ni da bi se požalio kako se kroz posljednje tri godine ponavlja isto, odnosno da se poslove s državom opet namješta onima koji su spremni plaćati HDZ-ov politički reket, a ne onima koji su najbolji ponuđači.

I stvarno se pitam, što bi se moglo prigovoriti ovakvoj izjavi?

B-52

Tko je glasao

Ako je izjava reakcija na

Ako je izjava reakcija na takav udar, onda nema crtu "iskrenosti" poput one Bandiceve kad je eliminirao HNS iz Zagreba.

A stvar se na kraju svodi na dojam gdje oni koji jako zele vjerovati, mogu komotno nastaviti, ali da je takvih sve manje.

Tko je glasao

Pisao sam u kondicionalu.

Pisao sam u kondicionalu. Dakle, takva izjava nije izrečena. Stvarno je izjavio da mu je drago što je povjerenstvo potvrdilo da nije bio u sukobu interesa.

B-52

Tko je glasao

Slažem se da nešto ne

Slažem se da nešto ne štima u Hrvatskoj, ali ja svoj prst upirem u „Povjerenstvo dvostrukih kriterija“. Naime, Čačić je već davno prije osnivanja Povjerenstva postupio u skladu sa Zakonom o sprečavanju sukoba interesa i prenio svoje dionice na odvjetnički ured kako Zakon nalaže. To što nije o tome obavijestio Povjerenstvo i time se navodno našao u sukobu interesa dok se istovremeno Sanaderu oprašta grijeh zato što je poslao dopis u kojem navodi da je bio na službenom-neslužbenom putu, a ne pita ga se što je tamo i s kim radio.
To što Zakon suprotno zdravoj pameti dozvoljava prenošenje vlasništva na odvjetnika je ludost Zakona, ali ne i Čačića koji samo koristi rupu u Zakonu. Istovremeno, Zakonu je dovoljno da Sanader pošalje pisamce da nije kriv i Povjerenstvo zadovoljno, Zakon konzumiran!

Tko je glasao

Kuis Redpen? Kada prihvatis

Kuis Redpen?

Kada prihvatis moc, a ne ispravnost kao odrednicu svog politickog djelovanja, tada te prije ili poslije taj izbor uzme na noz.

Sad mozemo pitati Cacica zbog cega se niti u jednom trenutku nije potrudio dokinuti postojece stanje u politici gdje je licemjerje svakidasnja pojava koju i sam rado koristi u svome djelovanju. I to ga mozemo pitati sa pravom.

BTW, istu vrstu samara Djapic je dobio neki dan od Seksa kada je sklopio tajni (iza ociju javnosti) dogovor sa Seksom, pa kada ga je Seks preveslao, sada taj isti Djapic kuka pred tom istom javnosti kojoj je radio iza ledja.

Drugovi HDZovci su postali prilicno spinoviti zadnjih dana. Nije mi samo jasno, sto je uzrok ovoj velikoj promjeni koja vise nema veze sa starom paradigmom komunisticke skole "ako nista ne radis, ne mozes ni pogriesiti"?

Tko je glasao

Čačićevo izvlačenje na

Čačićevo izvlačenje na način da svaljuje krivnju na odvjetnički ured na koji je prenio svoje vlasništvo nad poduzećima koja su u igri je tipičan hrvatski igrokaz.
On niti ne osporava da su njegove firme uzele novac iz državne blagajne dok je on bio ministar. Po njemu je jedini problem što odvjetnički ured nije obavijestio Povjerenstvo o tome. Kao da nismo bili svjedoci legalne pljačke 90-ih koja je obavljena po tada važećim zakonima.
Ne vidim razliku između npr. Kutle i Čačića. Oba su uzela lovu legalno, no da li i moralno.
Što se Sanadera tiče, stvarno ne razumijem odluku Povjerenstva. On kaže da nije kriv i Povjerenstvo se složi s tim. SRAMOTA!

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

iskreno, meni taj mehanizam

iskreno,
meni taj mehanizam nije totalno jasan

dakle ja ne vidim što je loše ili sporno u tome da je političar vlasnik neke tvrtke, dapače, to je po meni dobro jer pokazuje i dokazuje što je dotični uspio napraviti dosada i pokazuje nekakvu neovisnost u odnosu na lobiste i njima slično

drugo, prenijeti vlasništvo ili glasačka prava na odvjetnika ili koga god je glupost, jer svi mi znamo da je to proforma i samo zaobilazak besmislene zakonske odredbe

treće, zašto njegova tvrtka ne bi dobila posao od države; zamislite da ste suvlasnik ili vlasnik neke recimo informatičke tvrtke koja prodaje nešto što država može kupiti, može biti da imate jedini licencu ili bilo što drugoga; zašto država ne bi trebala kupiti vaš proizvod zbog toga što ste vi političar?

ono što je bitno u cijeloj priči je to da li je čačić pogodovao da njegova tvrtka posao dobije mimo natječaja ili da li je tvrtka koristila privilegirane informacije kako bi dobila posao; to je problem i to je ujedno i problem dokazati

prave pare se peru na drugi način i to način koji nikada ne završi u novinama, ovako bi pogodovao ili samo totalni idiot ili lik koji je toliko bolesno siguran da ga nitko neće provaliti

brodosplit, e to je recimo priča o uspješno opranim novcima; ti likovi su digli proviziju na jednom poslu koja je velika kao trećina svih para koje je čačićeva tvrtka javno dobila od države, ti likovi koji su to omogućili su u prekonoćnoj akciji maknuti s pozicija i zbrinuti, policija je stopirana, lokalni policajci neutralizirani a istraga gurnuta u ladicu

istovremeno, finalni akter priče, doslovce digne na šalteru 4mil eura stavi ih u torbu i mirne duše ušeta s time preko granice

e to je kako se radi posao, a ne javno dodjeljivati 130mil kuna posla firmi za koju i posljednji tumplek zna čija je

Tko je glasao

U sridu, mrak, u sridu

U sridu, mrak, u sridu :-)))).
Ključno je (da još malo naglasim):
ono što je bitno u cijeloj priči je to da li je čačić pogodovao da njegova tvrtka posao dobije mimo natječaja ili da li je tvrtka koristila privilegirane informacije kako bi dobila posao; to je problem i to je ujedno i problem dokazatiOno što je žalosno danas u Hrvatskoj je da se za većinu "javnih natječaja" unaprijed zna za koga su napisani i ko će ih dobiti. Vjerujem da Čačić tu ima malo putra na glavi ali kad se uporedi s Brodosplitom (mrak, još jedanput bravo za
koncizni opis te situacije) mislim da oko toga ne treba dizati preveliku frku.
Eto, baš danas sam ga slušao na radiju, i brat bratu čovjek priča prave stvari i ima prave ideje. Para već sad ima više nego što njemu i njegovim unucima treba za cijeli život, dokazao je na autocesti da je sposoban odraditi posao i dok se ne pojave te famozne "čiste ruke" za kojima toliko čeznemo (i koje ćemo, ako je suditi po iskustvu ostalih demokracija, još podosta čekati), trenutno mi je on apsolutno prvi izvor (jedini me zanima kako će savladati činjenicu da je HNS ipak mala stranka

Tko je glasao

Mehanizam je jasan, barem je

Mehanizam je jasan, barem je bio, nejasnim ga prave kojekakva povjerenstva koja služe isključivo za političke obračune.
U vrijeme tih sklapanja navedenih poslova NIJE postojalo povjerenstvo, postojao je Zakonom o sprečavanju sukoba interesa i Čačić je sve uradio kako zakon nalaže. Sada mu povjerenstvo zamjera što ih nije obavijestio, iako u to vrijeme nije ni postojalo.
Čini mi se da je Davor Krije iz Slobodne pogodio u "sridu" u svojoj kolumni 'Dvojica na jednog', gdje,između ostalog. kaže:

'No, dok se Račan i Sanader nadmeću u demagogiji, vraćanju u prošlost i šupljem laskanju veteranskoj populaciji, Hrvatima je, kako se čini, već poprilično dosta obojice i žele nešto drugo. A Radimir Čačić, po anketama trenutačno najpoželjniji budući premijer, izgleda sublimira baš to nešto što niti mogu, niti znaju ponuditi naciji ti veliki stranački meštri. Izgradnja umjesto razgradnje. Budućnost umjesto prošlosti. Autoceste umjesto mostova u oblacima. Poduzetništvo umjesto podguzništva. No, neće Čačić, majci, U Sanaderovoj i Račanovoj Hrvatskoj gospodariti anketama.
Čim je javno objavljeno da je po popularnosti uvjerljivo prešao naše vrle vođe, odmah je aktivirana parlamentarna hadezeovsko-esdepeovska mašina za ocrnjivanje lika i djela potencijalnog konkurenta. Pa je Račanov drug Josip Leko iz saborskog Povjerenstva već ujutro hitno obznanio kako je Čačić kao ministar bio u sukobu interesa. Za razliku od premijera koji mu je preko tajnice poručio da je službeno bio na operi u Veroni, pa je Leko lakonski zaključio kako je Sanader čist poput Račana i Blažene djevice Marije.'

Tko je glasao

Good point. Iako je

Good point.
Iako je trivijalno :-), ali nisam odmah povezao vijest koju sam čuo neki dan o tome kako je Čačić prešišao Račana i Sanadera i ovu vijest o tome da su Čačića proglasili "u sukobu interesa".
Ali, mislim da je implikacija neoboriva :-)))

Tko je glasao

Zato ja kažem da je na

Zato ja kažem da je na biračima procjena da li je nekome privatni business ispred društvenog interesa. Jedno automatski ne isključuje drugo. Jedina moguća kazna koju zarezuje Povjerenstvo je "samo" objava u javnosti detektiranog sukoba interesa, a na javnosti je da prosudi. Sa Sanaderom je stvar potpuno drugačija!

Tko je glasao

Gle, nije to Čačićev izum

Gle, nije to Čačićev izum da se vlasništvo prenosi na odvjetnika, on je samo doslovno primjenio slovo Zakona. Da je Zakon glup i nelogičan to je istina, ali što kad netko postupa u skladu s Zakonom, a Povjerenstvo ga ipak prozove i to zbog toga što ih nije informirao da je postupio po Zakonu?
Čačić samo radi ono što mu Zakon dopušta, a moralna osuda nije posao Povjerenstva već je na biračima da ga kazne (ili ne)!

Tko je glasao

Nisam ni mislio reći da je

Nisam ni mislio reći da je moralna osuda posao Povjerenstva.
Htio sam samo naglasiti nakaradnost hrvatskih pravila igre.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Sto je jos nakaradnije,

Sto je jos nakaradnije, Cacic je sam prihvatio ta pravila. I sada mu se to obija o glavu.

Tko je glasao

Hebiga. Nase drzavne

Hebiga. Nase drzavne institucije su visoko kompromitirane i kao takve nisu sposobne rijestiti postojece probleme, s obzirom da se radi o Gordijskom cvoru medjuucjene drzavnoga vrha.

Dok se ne pojave cisti igraci ili bar oni lustrirani, Hrvatska ce se nastaviti koprcati u opcem neredu koji ovu drzavu svodi na nivo Bangladesa.

Tko je glasao

Apsolutno sam za igrače

Apsolutno sam za igrače čistih ruku.

B-52

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci