Tagovi

Afera KIM - rezime

Nakon što je o aferi oko prodaje KIM-a puno izgovoreno i napisano, nakon što smo izbombardirani masom podataka i izjava kako aktera tako i promatrača, nakon što prijeti opasnost da se u masi izjava izgubi nit vodilja kojom se može doći do odgovornih, došlo je vrijeme da se napravi mali rezime.

Afera s KIM-om nije slučaj koji se stjecajem okolnosti dogodio baš sad, u izbornoj godini pa ga svi razvlače ne bi li skupili političke bodove. Afera KIM je zapravo prvi slučaj u kojem je, od svih dosadašnjih privatizacijskih afera, uključno Kutline koje su presuđene, najbrže i najviše toga izašlo na vidjelo.

Labavi propisi koji kao da su pisani upravo zato da bi se privatizirati moglo ovako, mehanizmi raznih utjecaja, neposredni akteri, način donošenja odluka, pa i sadržaj pojedinih dokumenata, sve je to u dobroj mjeri prokazano. Dodamo li izvještavanje medija i iznuđene izjave neposrednih aktera koji su povećanim interesom javnosti i strahom od političkog ili kaznenog progona natjerani da se brane i govore, javnost je mogla sastaviti sliku koja najviše odgovara stvarnim zbivanjima. A slika je sljedeća:

Posrnuli gospodarski subjekt koji posjeduje vrijedne nekretnine i udio u drugom poduzeću je nekome zapeo za oko i htio ga se domoći. Da li za sebe ili drugoga, još ostaje da se vidi. No koji je interes platiti realnu cijenu, pa i bilo koju? To bi umanjilo zaradu. A novaca ionako nemaš. Pa pribjegneš starom i prokušanom receptu da kao jamstvo za kredit jer drugo nemaš, ponudiš dionice tog istog poduzeća koje još nije tvoje.

To je bila praksa devedesetih pa možda i kasnije, ali je javno prokazana i osuđena što je natjeralo politiku da je javno osudi i da je se javno odrekne. Posebno nakon izvještaja državne revizije. Uglavnom, 2007.godine se nije smjelo dogoditi da itko makar pomisli na taj način doći do poduzeća, a kamoli da se krene u realizaciju. Međutim...

Raspisan je natječaj, prikupljene ponude i donesena je odluka o dobitniku. Namjerno koristim izraz dobitnik jer to kupovina nije. Ona je kad prodavatelju platiš i potom postaneš vlasnik.

U prijavi dobitnika je bilo predočeno da bi kao jamstvo za kredit založio dionice poduzeća koje se kupuje, potpredsjednik Polančec sad tvrdi da je to bila tek tamo neka zamolba da se razmotri i po mogućnosti odobri takav zalog. Polančec ide i dalje pa kaže da je odmah odgovoreno da tako što ne dolazi u obzir. Prihvatimo li čak da govori istinu, koji je presjek tadašnjeg stanja?

Dakle, natječaj je završio, pregledava se dokumentacija i analiziraju ponude. U inkriminiranoj, umjesto kvalitetnog dokaza da ponuđač ima osiguran novac, tek zamolba da založi ono što nikako ne bi smio. Stručna služba HFP, kako je propisano, to konstatira, ponudu ocijeni lošom i predloži da se prihvati neka druga, ovdje nebitno koja.

Potpredsjednik Polančec i ostali članovi UO HFP, ne zaboravimo ostale ministre i predstavnika sindikata, analizu i prijedlog stručne službe dobivaju u ruke. Skrećem pozornost da još prije sjednice upravnog odbora Polančec zna kakvim zalogom Chemoderm namjerava osigurati kreditna sredstva.

Zna zato što je, kako sam kaže, odmah odbio zamolbu da se odobri zalaganje dionica KIM-a i zna zato što je tu činjenicu napisalastručna služba HFP-a u svojoj analizi i prijedlogu. I s tim saznanjem zakazuje i dolazi na sjednicu upravnog odbora.

Na samoj sjednici istupa i predsjednik sindikata koji jasno i glasno, javnost je vidjela iz TV priloga, skreće pažnju na činjenicu da Chemoderm nudi zalog dionica KIM-a i predlaže da se ta ponuda ne prihvati. Polančec to ignorira, kasnije tvrdi da nije zamjetio raspravu predstavnika sindikata. No i bez toga, iz gornjeg vidimo da je on tu činjenicu i tek kako znao. I svjesno predložio da se prihvati upravo ponuda Chemoderma. Donijeta je preglasavanjem jer je predstavnik sindikata bio protiv.

Kad je afera izbila, akteri nude priče. Tako se javnost zbunjivala i zbunjuje tvrdnjama da zalog dionica KIM-a prvo nije ponuđen, zatim Sanaderovim kondicionalom kako da je isti ponuđen da prodaja Chemodermu nikako ne bi došla u obzir, da bi se na kraju ipak doznala gola istina.

Činjenica je da je zalog dionica KIM-a ponuđen, prihvaćen i da je donesena odluka da se Chemodermu proda KIM.

Sve drugo što Polančec, Sanader i ostali akteri ove priče govore uopće nije bitno i služi isključivo da se zamagli istina, da se brani neobranjivo. A istina je da se svjesno prekršilo propise i nezakonito pogodovalo jednom ponuđaču.

Za sam kriminalni čin nije važno čak niti to da se radi o članu HDZ-a koji se putem TV-a zahvalio HDZ-ovom ministru Vukeliću na političkoj potpori kako bi upravo njegova ponuda bude prihvaćena.

Za sam kriminalni čin nije važno čak niti to da li bi eventualnim poništenjem natječaja KIM otišao u stečaj ili je mogla biti prihvaćena neka od druge dvije pristigle ponude.

Na potezu su državno odvjetništvo i USKOK koji su navodno izuzeli dokumentaciju.

Na potezu je politička javnost koja kroz Sabor RH mora zatražiti odgovornost političke opcije koja vodi zemlju i koja je vodila privatizaciju KIM-a.

Na potezu su mediji i biračka javnost koji zajedno ne smiju dopustiti da još jedna privatizacijska afera bude zametena pod tepih zaborava. Došlo je vrijeme da za privatizacijski kriminal odgovaraju pravi krivci.

Update:

Iz TV priloga koji je dao i dio izvještaja sa sjednice UO HFP se je jasno vidjelo i čulo da predsjednik UO HFP zahvaljuje na raspravi predstavnika sindikata i govori:

"Cijenim to što vi morate braniti ovakav stav ali dajem moj prijedlog, dakle, na glasanje. Tko je za?"

Dakle, izjava u emisiji Fokus kako nije zamjetio primjedbu predstavnika sindikata je notorna laž.

Komentari

Ima više pozitivnih strana

Ima više pozitivnih strana ove afere.
Prva je da se javno otkrilo kako to HDZ postupa (još uvijek) u privatizaciji - ne prodaje nego poklanja svojim ljudima. Valjda još uvijek po konceptu onih par stotina obitelji.
Druga je da se zaustavilo poklanjanje jedne tvrtke, KIM-a, koje bi u vrlo skoroj budućnosti rezultiralo stečajem, likvidacijom i uobičajenim posljedicama iz devedesetih.
Treće je da se pokazalo da Polančec (opet) laže.
Četvrto je da se pokazalo da Vukelić (stalno) laže.
Peto da se je spriječio bankarski lobi (Karlovačke banke u ovom slučaju) da od tvrtke u kojoj ljudi zarađuju za život napravi vrijednu nekretninu za daljnju preprodaju.
I šesto, da se kalndar ipak miče i da više nitko ne može napraviti ono što je radio pred petnaestak godina.
Hoće li biti sedme koristi - odgovornosti ministara i vlade - neće. Barem ne do izbora.

nvuljanic

Tko je glasao

Iz Briefinga... - 200

Iz Briefinga...

- 200 zaposlenih, 50 milijuna
- Pregovori o mogućem preuzimanju navodno traju zadnjih mjesec ili dva, a Vindiji su konkurenti Salford, Lactalis i Meggle

Vidi čuda, ovdje i Vindija i Lactalis i Meggle i Slaford, a KIM neće nitko...
I ponavljam peti puta, nije Polančec nikakvi griješnik u KIM priči, on je ispao žrtva kombinatorike sinidkata i kooperanata da njima ustvari odgovara država od koje svakih malo zatraže 5 milijuna kn za "redovito poslovanje, isplatu plaća i kooperanata". Super poduzetništvo...

ŠTO SE TIČA SALFORDA: nitko iz Salforda nije dematirao (a čak niti srpski ministri koji su prozvani) da su kod Polančeca lobirali za Salford, a vidi čuda - jučer u Focusu njihov čovjek u Makedoniji srbin...

Prema pisanju makedonskih medija koje prenosi Poslovni dnevnik, varaždinska Vindija je već bila dogovorila preuzimanje većinskog udjela u bitolskoj mljekari IMB, no transakciju je navodno ugrozio streloviti rast cijene IMB-ove dionice, pošto je vijesti o preuzimanju procurila u javnost. IMB je najveća mljekara u Makedoniji, a najveći pojedinačni vlasnik s udjelom od 11% je čelnik kompanije Živko Radevski, koji tvrdi kako se s Vindijom pregovaralo samo o suradnji. Mljekara ima godišnji promet od 50 mil. eura i oko 200 zaposlenih. Pregovori o mogućem preuzimanju navodno traju zadnjih mjesec ili dva, a Vindiji su konkurenti Salford, Lactalis i Meggle. Radevski je makedonskim medijima rekao i kako se mljekara neće prodati, već priče o tome šire mali dioničari. Cijena dionica IMB-a popela se u jednom trenutku s nominalnih pet na 500 eura.

--
youtube.com/bijesdrugi

Preporučam i
youtube.com/HDZzna
youtube.com/PokrenimoHrvatsku

Tko je glasao

ŠTO SE TIČA SALFORDA:

ŠTO SE TIČA SALFORDA: nitko iz Salforda nije demantirao (a čak niti srpski ministri koji su prozvani) da su kod Polančeca lobirali za Salford …

Ovo je potpuno irelevantan argument jer se premijer dr. Ivo Sanader već izjasnio da dovođenje u vezu investicije i nacionalnosti investitora predstavlja antologiju političke gluposti.

Tko je glasao

Uz sve dužno poštovanje,

Uz sve dužno poštovanje, ali Polančec jednostavno nema pravo biti žrtva u ovom procesu. On je potpredsjednik Vlade i predsjednik UO HFP-a. Ako ne zna pregovarati sa sindikatima i kooperantima na način da ih uvjeri u to što je dobro za KIM (ako naravno uopće zna što bi to bilo), onda nek ide na neki tečaj pregovaranja, ima ih danas u Hrvatskoj nekoliko. Ili još bolje, neka svoje mjesto prepusti nekome tko će taj posao bolje obavljati. Jadikovanje i plakanje kako su sindikati i kooperanti postavljali nekakve uvjete samo govori o njegovoj potpunoj nesposobnosti rješavanja tog problema.

Tko je glasao

Tako kako Polanćec radi, se

Tako kako Polanćec radi, se ne radi. Prvo se mora pripremiti dokumentacijq, utvrditi uvjeti prodaje, normalno sa svim stranama (vlasnik, sindikat, radnici i sl.), zatim se raspiše natječaj. Pristigle ponude se obrade matematički i proglasi kupac. Sve van toga je kaos.

Tko je glasao

a još ako si

a još ako si dekoncentriran...

Tko je glasao

I ponavljam peti puta, nije

I ponavljam peti puta, nije Polančec nikakvi griješnik u KIM priči, on je ispao žrtva kombinatorike sinidkata i kooperanata da njima ustvari odgovara država od koje svakih malo zatraže 5 milijuna kn za "redovito poslovanje, isplatu plaća i kooperanata".

Molim te da još jednom pročitaš post. I pogledaš video priloge. Možda u brzini ne stigneš, ali ipak probaj.

Post služi da rastjera maglu a ti dimiš kao što su nekada komarce.

Hrvatska javnost su sve manje komarci, a sve više stršljeni pa tu nikakav dim ne pomaže.

Ili bolje, mani se ćorava posla.

B-52

Tko je glasao

E, al zato imamo izbore. A

E, al zato imamo izbore. A nadam se da se i na ovom primjeru pokazalo da se svinjarije više ne mogu raditi šutke.

Tko je glasao

A nadam se da se i na ovom

A nadam se da se i na ovom primjeru pokazalo da se svinjarije više ne mogu raditi šutke.

Znači li to da bute vi svinjarije delali na glas?

Tko je glasao

Nerazumijevanje je

Nerazumijevanje je posljedica klasične zamjena subjekta i objekta. Htjedoh reći da je primjer KIM-a pokazao kako se muljaže više ne mogu raditi a da se za njih ne sazna. Ma koliko god ih se trudilo sakriti.

Tko je glasao

A što ti radiš? Inače, po

A što ti radiš? Inače, po čemu si potrebna građanima ove države?

--
youtube.com/bijesdrugi

Preporučam i
youtube.com/HDZzna
youtube.com/PokrenimoHrvatsku

Tko je glasao

A što je s kaznenim

A što je s kaznenim prijavama? Nisu li njavljene? Elemenata ima. Ako DORH i neće sad, neka sadržaj prijave ide u javnost. Nije ni DORH imun na istu. Prije ili kasnije, opet će morati podnijeti izvještaj o radu.
Pa mora i izvanredni ako zatraži Sabor.
Zašto odustati?

B-52

Tko je glasao

Županijsko državno

Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu obrađuje privatizaciju KIM-a. Htio bih vidjeti njihove nalaze. Onda ćemo dalje.

nvuljanic

Tko je glasao

Ne zaboravimo i ovu izjavu

Ne zaboravimo i ovu izjavu g. Šimića izrečenu u kameru Hrvatske televizije:

Mozda je stranka na vlasti prepoznala mene i dala mi je podršku. Imam neslužbene informacije da je ministar Vukelić zato što sam lokalni ulagač podržao jednu takvu ponudu. Ja mu na toj potpori zahvaljujem.

Tko je glasao

Ovo je izjava koja bitno

Ovo je izjava koja bitno nadilazi značaj KIM-a.

Iz prekomjernog i preširokog profesionalnog i javnog uvida naprosto nije moguće učiti nikakva značajna odstupanja od prakse o shvaćanja po logici bliskog (loaklnog, stranačkog, interesnog, rođačkog, mjesnog ...), do stupnja da se bar malo smanji nepotrebna i za takvu logiku štetna davež s tim u vezi, uz istovremeno sofisticirano zapošljavanje svega u prikazivanju neke drukčije slike. Nema šta s tim nego svaka jedinka se snalazi za sebe.

U tom smislu je svaka izjava na tragu nekadašnjeg hvala tom i tom drugu i partiji veliki civilizacijski iskorak, u najmanju ruku bronhi lakše se diše. A vješti mogu i nešto više. Iako vjerojatno toga nije svjestan, moja iskrena zahvala gospodinu Šimiću.

Tko je glasao

U večerašnjem je HTV-ovom

U večerašnjem je HTV-ovom Dnevniku, pomalo legendarni Šprajc pustio i otkomentirao dio priloga sa sjednice UO HFP s primjedbom predstavnika sindikata i Polančecovim ignoriranjem, kao i glavinjanje u Fokusu da on primjedbu nije primijetio.

Evo, i na javnoj se TV naznačava namjera "Neka se ne zaboravi".
Uz ono o sucu Milanoviću, ovo s Polnčecom je lahor orkanske snage. Maestro je tek bljesak u daljini, grmljavina se ne čuje. Ali...

"Nešto je divlje u zraku".

B-52

Tko je glasao

Trenutak dekoncentracije i

Trenutak dekoncentracije i eto afere :)

Tko je glasao

Touche se kaže u mačevanju

Touche se kaže u mačevanju zar ne? Maestralno je - DEMOS obećao snimku - kako je HTV uništio suca Milanovića drugi put pogledajte pod cnn-ovim dnevnikom na tu temu.

I slažem se - Nešto je divlje u zraku - osjećam jedan veliki tsunami koji bi se mogao dignuti, ako sve bude kako treba... jer jedino tsunami može oprati ova sranja...

Tko je glasao

Evo i ovog legendarnog

Evo i ovog legendarnog dijela - hvala DEMOS:

Tko je glasao

Savršeno. Pametnom dosta.

Savršeno. Pametnom dosta.

Tko je glasao

Kod ovog "trenutak

Kod ovog "trenutak nepažnje" sam osjetio boldirane navodnike.

Slutim da ovo neće biti zadnji Šprajcov osvrt na Polančeca i KIM. Pitam se kako se osjećaju ostali ministri iz UO HFP koje (za sada) nitko ne spominje. Osim nas naravno. :)

B-52

Tko je glasao

Si vidio Šukera kako klima

Si vidio Šukera kako klima glavom u onom spotu od bijesprvog? Zato i šuti...

Tko je glasao

Šimiću je pomogao uvid

Šimiću je pomogao uvid javnosti, a možda je iskorak bila tek slamka. Uglavnom, klupko se odmotava, "kofa je bušna" a car nikada nije bio više gol i bliže trga.

Interes nadležnih i po službenoj dužnosti, oko pomaka se još muči. Koraka bez hodalice nema, još se čeka a sitnozubi navijaju i pružaju ruku. Da pomognu.

B-52

Tko je glasao

Uglavnom, 2007.godine se

Uglavnom, 2007.godine se nije smjelo dogoditi da itko makar pomisli na taj način doći do poduzeća, a kamoli da se krene u realizaciju. Međutim...
Osobito u kontekstu operacije Maestro. Ili može i obratno, gdje je operacija Maestro u kontekstu prodaje KIM. Što bi sa Sanaderovim ukinuti ćemo HFP i osnovati drugu agenciju, ili ovlasti prenjeti na neku postojeću. Spominjala se i Agencija za nekretnine ili nešto slično? Opet niko ništa ne zna. To je zajedničko, za sad.
Cijela ova priča o korupciji u HFP i hapšenjima mi sad ima drugi smisao. Moglo bi biti da su ih makli jer su i ovdje htjeli noce, a UO je htio novce za sebe?

Tko je glasao

U normalnim bi okolnostima

U normalnim bi okolnostima UO HFP nakon akcije Maestro tijekom koje su pritvoreni visoki sužnosnici istog trebao puhati i na hladno.

To znači raditi (ako se već moralo privatizirati prije ukidanja ili preustroja fonda) maksimalno transparentno, od raspisivanja natječaja, prikupljanja ponuda, analiza istih i posebno donošenja odluke o tome tko je najbolji ponuditelj.

Kako je Polančec s drugim ministrima radio, vidjeli smo. Afera KIM kompromitira i ovako mršave rezultate Maestra ali baca i dodatno svjetlo na način razmišljanja i djelovanja Sanaderove vlade.

Koliko je samo uvjerenosti da ti se ništa ne može dogoditi potrebno da se odmah nakon akcje Maestro nastavi po starom obrascu ponašanja? Ili je po srijedi već poslovična bahatost? Nesvjesnost da tako više ne može? Nesposobnost za bolje? Ne znam.

Vrijeme je da se tome stane na kraj. Polančec, Šuker, Kalmeta, Čobanković i Vukelić moraju odgovarati za svoja djela. Ne Sanaderu već Saboru RH, USKOK-u i DORH-u.

HDZ će na izborima za nekoliko mjeseci.

B-52

Tko je glasao

Pa sve je transparentno...

Pa sve je transparentno... eto Polančec otvoreno u kameru laže.

Tko je glasao

Pozvao bih kolegice i kolege

Pozvao bih kolegice i kolege da na ovom postu skupimo i ponovno sastavimo bisernu ogrlicu ili bolje, ogrlicu od bisera koja je, kad se rasula, poslužila zamagljivanju istine.

Evo dijela Ivana Šimića:

Njegove kvalifikacije za mljekarski posao:

Rođen sam u mljekarskoj obitelji i s mnogim poljoprivrednicima družio sam se cijeli život.

Otkud mu novci?

Zašto sam baš ja krenuo u taj projekt? Zato što sam imao imovinu koju je trebalo založiti.

Ili ipak nije imao?

Tvrde da se zalažu dionice KIM-a, a pitam ja vas nije li to najbolja garancija da se KIM neće preprodati,...

Kako je krenula priča o srpskom kapitalu?

Protiv mene bio je srpski fond, ma ne srpski, Miloševićev fond.

Neprijatelj nikad ne spava?

Osnovni razlog što sam se odlučio predati ponudu za kupnju mljekare bio je sačuvati nacionalne interese i nacionalno blago.

Tako je govorio borac za zaštitu nacionalnih interesa Ivan Šimić.

I njegova stranka HDZ je uvijek isticala svoj doprinos i primat u borbi za nacionalne interese.

Zašto sad negiraju svoj doprinos i vodeću ulogu u bitki za KIM-a?

B-52

Tko je glasao

Da da, već je i jedan

Da da, već je i jedan clipić na tu temu napravljen tako da će Polančec ubrzo zamijeniti kiru na mjetu anjpopularnijeg u HDZ-u
POLANČEC ODSVIRO - POTROŠILO TE DAMIRE!

Kratki komentar by bijesprvi: U zemlji u kojoj ubojice idu na godišnje odmore ili se školuju u Švicarskoj, nije ni čudo da potpredsjednik Vlade ne želi dati ostavku nakon svega s KIM-om - on se drži onog vica - jedino da me nađu u krevetu vezanog lisicama uz mrtvu mušku prostitutku - moram reći u Hrvatskoj ni tada ne bi dali ostavku, bili bi promovirani:-)

Tko je glasao

Vrlo lijepo sroceno, s

Vrlo lijepo sroceno, s naglaskom na bit problema. Ostaje nam samo cekati DORH

Tko je glasao

Ma kakva afera ? Taj KIM je

Ma kakva afera ? Taj KIM je trebalo srusiti i izgraditi ponovo, a pijanje sindikaliste, koji su upropastili nekoliko privatizacija, a svi skupa nisu bili u stanju "pokrpati" rupe od granata na zidovima tvornice sve do danasnjih dana, je trebalo odavno rastjerati !

Tko je glasao

Pod "Afera KIM - rezime" ovo

Pod "Afera KIM - rezime" ovo kao primjer nečeg puno šireg objektivno daje značajnu informaciju i tipskim mišljenjem doprinso za puno krupniju "aferu", nešto što je uvod za neka politička i šira odlučivanja i organiziranja, tipa da li izvanredna stanja i kako, da li rat ili mir, ima li šanse itd.
a svi skupa nisu bili u stanju "pokrpati" rupe od granata na zidovima tvornice sve do danasnjih dana
Izvanredno stanje očigledno nije završeno, to se dosad u aferi nije vidjelo, a pod KIM treba uzeti da sve vrvi od toga. No, ni to krpanje rupa nije rješivo samo u okviru toga, jer je i to organizirano pod širokom nadležnošću sustava, gdje su ne samo država nego i puno šire snage u procesu odlučivanja i usklađivanja, te gdje se mješaju predratna, ratna i postratna stanja, u čemu rat pomalo postaje kratkotrajna bura u puno duljoj i bogatijoj buri.

Profesionalno rečeno, sve se usklađuje pa i za "krpanje rupa" od 1971.g. na ovamo pravno i stvarno sudjeluje cijeli sustav, čak i širi nego za npr. lupnuti Kaufland u središtu grada. To nije nikakva teorija nego praksa bez iznimke do danas. Tako u središtu Karlovca osim Kauflanda nije nikad rješen ni jedan dio osim Kauflanada i slično. Kad treba rješiti neki gorući dio nečeg, npr. u kompleksu nekadašnje tvornice "Velebit", uprkos što su svi za a nitko protiv, to ne mogu izvesti potpuno niti najbolje hrvatske snage. Nije problem samo u nekom i nečem, nego u svima i svemu, u samom sustavu. Sve je, do zadnjeg šahta ili rupe, sva država i još nekoliko sustava i razina, uključujuči šire klimatske snage, same građane, koji nisu statični nego se organiziraju i reorganiziraju pa u Karlovcu i drugdje važe pravila:
- SDP nije HDZ, kako kaže G-news, nego se to heraklitovski mjenja, svi drugi, do pitanja azdnjeg radnog mijesta, šahta ili rupe, pa je kompletan HDZ postao SDP a i svi drugi promjene stalne, pa su bitni štabovi, dulji i dnevni;
- isti sustavi i ista praksa nisu kruti, birokratizirani i slično. Kad zatreba pa i kad ne zatreba, i već iz daljine, oni, koji su davno prije Miloševića proveli antobirokratsku revoluciju, svi složno izvedu i nemoguće, npr. treba posred grada lupnuti auto-put gotovo i prije nego si rekao keks, kaufland isto, benzinska pumpa još ti je naprave daju na dar i dodaju nešto love ...
- osigurati kakve vatrogasne aparate za slučaj požara, popraviti kakav šaht, zakrpati kakve rupe, a da realizirati kakvu složenu nespornu javnu stvar bolje da ne pričamo, isti sustav je u obrani dosegnute razine uspjeha sav na nogama, dan i noć, uključujući građanske djelove sustava (a ne birtijaških okupljanja), gdje su sindikati tek jedan sitni benigni dio. To je sve ne samo ONO i DSZ, složeni sustavi upravljanja i samoupravljanja, nego prorade i razine. Razine su država sa cca 15 štabova i glava, regija i lokalno sa cca 16 koji usklađuju sa štabovima iznad i daju naredbe na niže, gdje se to shvaća kao gotovo je. A ta najniža izvršna je kičma društva i puno kompliciranija. Tu uvijek ima ljudi i grupnih mišljenja koja znaju i riskiraju, koja odj sve ovo iznad, e sad je pitanje u kom smislu, da li u prilog da se rješi ili ne. Tiu se zapravo lomi i rješava sve, politike, interesi, pravci itd. i tu je stalno izvanredno stanje, koje s mjerom i podom prelazi u pravi rat ili se približi miru.
je trebalo odavno rastjerati
U profesionalnom smislu je to uhodano odavno, odavno se tako radi. Ali se, ad prethodno rečenog za vođenje nespornih projekata radi i drukčije, jer inače ni jedna rupa ne bi bila zakrpana, ni jedan šaht ispravan, ni jedna složena javna stvar završena i minimalno zadovoljavajuća, a toga ipak ima.
radi se po pravilima izvanrednog stanja, obzirom da ono jeste već vječnost:
- netko mora preuzimati ulogu povezivanja i slično, ne vođe jer vođa brzo dobija metak u čelo, inače rasute snage ne mogu ništa;
- kad dođe do ovakvih navodno odlučujućih situacija, a koje zapravo ne odlučuju ništa, tek su jedna od smetnji na putu. rješava se po pravilu jednog metka. Treba more takvih odlučnih uvođenja reda skoncentrirati i dovući u jedan trenutak, gdje pravilo jednog metka sigurno rješava, pa je odlučujuće ovo sločeno navlačenje i razigravanje, u prijevodu manipuliranje svim sustavima, osobama i svime. Ako se to dobro izvede, onda za jedan metak ima puno varijanti. Npr. kad ujedinjene sustavne snage nakon što je sve iscrpljeno sjednu odlučujuće za okrugli stol i krenu "moramo hapsiti" i slično, dovoljno je upitati "koga hapsiti" i stvar je obranjena;
- kao i sve duboko ilegalne prakse, važi pravilo uspjeva vema ograničeno, složeno i odlučno. Hrvatska je malo veće selo i ogromne sustavne snage praćenja i djelovanja nisu tako nesposobne i drže se pravila "neprijatelj nikad ne spava". Zato se za uspjeh nespornih javnih projekata primjenjuju teorije i prakse višeg reda, koje osim sločene matematike zahtjevaju i specifična znanja i umijeća, književna, umjetnička, sportska itd.

Iz toga se može zaključiti da rupe nije tek tako zakrpati, da je veliko pitanje tko tu koga treba rastjerati a još veće kako će se rastjerivanja dalje razvijati (jako složeno), šta se još iza toga krije (Kaufland više ne, a šta drugo, npr. naselje kuća za ugodnija naporna štapska zajedanja, podjelu mita i slično, to se sada svuda traži u zrelijoj fazi) te da se afera i afere šire na sve zanimljivije djelove. Bilo kako bilo, u svim varijantama iskusna i uspješna Hrvatska nezadrživo puzi naprijed. Stvara se čak situacija za poneka čuda, da za neku goruću stvar široke sustavne snage i svi štabovi kleknu i zamole milost, izraženo lovom koju za kakav savjet svi zajedno izvade iz džepa a ne proračuna, uključujući velike vođe koje negdje drugdje već okreću milijarde (kao Jure Radić i Čačić) i stvar se potom rješi dok još kleče. Sve velike (r)evolucije prate i čudne pojave, a ovo nije nikakvo čudo nego već zrela stvar, već im je 5 poslije 12 za tako nešto. To mi nije toliko u interesu, više razmišljam praktično, bolje da to izvedu nekako koliko toliko mirno, nego na načine poznatih strka i valjanja po blatu, čemu su svi vični, što su svi iskusili.

Tko je glasao

Ovo za velike vođe i

Ovo za velike vođe i štabove se odnosi na sve, za Karlovac uključuju velikog Jožu Boljkovca i razne, jer bez njihovih potpisa nikakvo sređivanje stanja vlasništva, zgrada i ulica, komunalija i svega, bar pola toga što postoji, nije moguće nikakvim reformama, pa ni čuvene VŠO, rješiti brže od 20-30 godina, obzirom da je tu u svim razdobljima bizarnim pravnim i stvarnim potezima s potpisima stvoren takav nered da to svijet nije vidio. Karlovac je u vrhu toga. Njemačka ne uspjeva za 18 godina rješiti puno jednostavnije zavrzlame u puno jednostavnijem stanju i stilu izražavanja u istočnim djelovima. Kako to netko zamišlja da će rješiti tek tako, i to pod vodstvom svih mogućih drugova i gospode i pratećeg koji svakim korakom sređivanja, gašenja požara, izazivaju dodatni kaos, ti spasitelji (tipa Bore Mikelića). Dakle, ne mogu se provesti pravne radnje bez svih njih, i Jure Radića i Čačića, ne mogu se dešifrirati "zločini" i provesti adekvatna sanacija i što je najvažnije, ne može se otrijezniti cca 80 % trajno pijanih snaga.

Za Karlovac posebno, a djelom i Hrvatsku, bez pomoći Karlovčanina Stanka Lasića neće ići ništa. On je jedini istraživao taj fenomen. Također neće biti ništa bez proučavanja drugog zemljaka, Holjevca. I bez traženja svijećom preživjelih iz vlastitih redova i još niz toga.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci