Tagovi

ACTA i napad Anonymousa na internetsku stranicu Ureda predsjednika Ive Josipovića

Večeras oko 22,40 sati srušena je internetska stranica Ureda predsjednika Ive Josipovića.

U anonimnoj dojavi koja je stigla u redakciju Indexa piše kako je stranicu srušila najpoznatija hakerska skupina Anonymous te da ona neće biti u funkciji do 23 sata. I zaista se u 23 sata ponovno moglo na stranice Ureda predsjednika. Naveli su kako je razlog rušenja današnja Josipovićeva izjava u kojoj je stao u zaštitu kontroverznog međunarodnog sporazuma ACTA. Predsjednik smatra da je važno stati na kraj internetskim piratima.
"Nije ljudsko pravo uzeti tuđi rad besplatno. To je isto kao da dođete u samoposlugu, uzmete neke artikle i kažete 'ja bih to uzeo, to je moje ljudsko pravo da se hranim'", izjavio je Josipović za Media servis.
"Apsolutno je nedopustivo da se naprosto krade s interneta", kazao je Josipović i dodao da iza autorskih djela stoje nečiji rad i egzistencija.
"Vidjeli smo koliko je diskografskih kuća propalo sa svim onim ljudima koji su bili zaposlenici, pa i umjetnicima koji su bili dio tih projekata, zbog toga jer je netko smatrao da je dobro krasti na inrernetu', izjavio je Josipović.
Mogućnost kršenja ljudskih prava koja ACTA otvara, a zbog čega su se na noge digli aktivisti diljem svijeta, Josipovića ne zabrinjava. "Ako govorimo o zaštiti ljudskih prava s aspekta privatnosti na internetu i komuniciranju vjerujem da tu neće doći do narušavanja i ne bih se složio da će doći do narušavanja privatnosti", kazao je Josipović.

U subotu 11. veljače 2012. u 15 sati održati će se prosvjedi protiv usvajanja sporazuma ACTA i to u sljedećim gradovima: u Zagrebu ispred Ministarstva vanjskih poslova, u Rijeci kod Radija Rijeka, a u Osijeku na Trgu Ante Starčevića.

Kako nam je krenulo na Pollitici od pustih rasprava o intelektualizmu, znanosti i snijegu u Dalmaciji, vrlo lako nam se može dogoditi da od drveća previdimo cijelu šumu!

Znate li što je to ACTA i zbog čega se diljem Europe u subotu spremaju prosvjedi protiv usvajanja tog sporazuma?

Komentari

Potpišite anti-ACTA peticiju

na koju je pozvao Avaaz - http://www.avaaz.org/en/acta_time_to_win//?cl=1634959168&v=13001

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

doktor Viktor :

..........Ivo Josipović, za početak, lažno se predstavlja, koristi se pogodnostima identiteta šefa države da bi djelovao kao profesionalni zaštitnik autorskih prava, tvorac ZAMP-a (skraćenica za Zaštitu autorskih muzičkih prava, stručnu službu Hrvatskog društva skladatelja) i čovjek koji je na tom projektu, još i prije nego je zaplovio u političke vode, zaradio milijune. Kreator ZAMP-a, drugim riječima, uzurpirao je status predsjednika države kako bi predodžbu univerzalnog kredibiliteta stavio u službu jedne interesne skupine.
.............
Tako se ona Josipovićeva samoposluga ukazuje kao čudnovato mjesto, gdje nam redari već na ulazu naplaćuju globu, jer se računa da ćemo sigurno ukrasti nešto za što nismo zainteresirani. Oni naprosto oporezuju naše zločinačke namjere, pošto su ih prethodno, bez i jednog dokaza, proglasili neupitnima.
.................
Nekoć bi se takvi postupci nazivali bezočnom pljačkom, a danas se to smatra rutinskom kapitalističkom prisilom i, valjda, “novom pravednošću”. Posebna je ljepota u tome što se pljačka odvija pod firmom generalne zaštite od kriminala: lopova više nije potrebno uhvatiti na djelu, jer bi takav sustav zaštite bio zahtijevan i skup, nego će se kompletna populacija potrošača preventivno kriminalizirati, bit će stavljen znak jednakosti između kupca ili korisnika usluga i počinitelja kaznenog djela....

http://www.novossti.com/2012/02/teorija-pendreka/

Tko je glasao

Uzgred budi rečeno, još je i

Uzgred budi rečeno, još je i dobro kada je tvorac ZAMP-a suglasan s predsjednikom države, jer je znalo biti i drugačijih slučajeva, koji su se na poseban način dodirivali fenomena anonimnosti i autorskih prava. Pravnik Ivo Josipović, primjerice, u značajnoj mjeri polaže autorska prava na tužbu za genocid koju je Hrvatska podigla protiv Srbije, ali je radije ostao nepotpisan i za svoj rad vjerojatno naplatio obilan honorar. Otkad je postao predsjednik države, međutim, zalaže se za to da tužba bude povučena, pokušavajući delikatnim riječima naciji staviti do znanja da je ona pravno neutemeljena i politički štetna.
.............
Ostavimo li po strani konvertitstvo, udvaranje nacionalističkim sentimentima i slične ideološke izmaglice, a uzmemo li u obzir samo prihodovnu stranu priče, slučaj može poslužiti kao zgodna ilustracija suvremene kapitalističke ekonomije koja ponajveću zaradu temelji na proizvodnji bespotrebnosti.

Tko je glasao

Evo im ga na! Lakat!!!

Europski sud pravde: Društvene mreže ne smije se tjerati na blokiranje ilegalnog downloada

"Učinkovit način praćenja internetskog prometa", kako su ga zamislili predlagači ACTA-e u civiliziranom dijelu svijeta očito neće proći.

Svoje probleme će morati rješavati na način koji neće uključivati narušavanje sloboda i privatnosti korisnika Interneta.

B-52

Tko je glasao

hmm...

... zanimljivo da te veseli presuda koja ne govori o tome da je nešto "palo" zbog toga jer narušava ljudske slobode - već se i dalje dozvoljava nešto ilegalno...

... no ne bih se prerano veselio, presuda je opasnija nego što izgleda - i to upravo stoga što uopće naglasak nije na ograničavanju ljudskih sloboda, nego o lamentiranju mogu li društvene mreže nešto kontrolirati ili ne...

Da ja zastupam tvoje teze - mene bi vrijeđalo ovakvo obrazloženje presude. Ilegalistu :)

Tko je glasao

Volio bih čuti tvoj komentar

Volio bih čuti tvoj komentar na eventualni prijedlog izmjena zakona o policiji kojim bi im se u cilju prevencije i učinkovitijeg otkrivanja počinitelja kaznenih djela, uključivo najlakših, dopustio neprekidan i potpuni nadzor nad internetom i drugim sredstvima komunikacije kojim bi obavezno bili obuhvaćeni svi građani.

Naravno da takav prijedlog nikada nitko, osim možda u Sj.Koreji ne bi prihvatio.

E sad, kada netko smatra da bi se takav nadzor iznimno trebao dopustiti ako je ugrožen privatni financijski interes nositelja autorskih prava, pa da ga čak ne sprovodi policija već civili, koliko li bi to tek trebalo vrijeđati civilizirani svijet?

Dakle, moje teze nisu ekskluzivno moje već i svog demokratskog i civiliziranog svijeta.

B-52

Tko je glasao

internet-ekskluziva...

Prvo što me muči u cijeloj ovoj raspravi jest - kada je internet dobio takvu ekskluzivu, pa da se samo na njemu brane ljudske slobode.

Kada idem na posao - nadzorna kamera snima me kako kopam nos i pritom ima nadzor nad mojim ponašanjem, neprekidan - sve pod pretpostavkom da ću PREKRŠITI zakon - zato su i postavljene. Dakle - presumpcija nevinosti, papa... Dapače, kada mi netko pošalje zamrljani snimak uz kaznu "pišali ste u 12 h na tramvajoj stanici" - ja ću morati DOKAZIVATI da nisam. Fantastično. No - to nije izazvalo nikakve reakcije, zar ne? prihvaćen je. I nismo Sjeverna Koreja.

Drugo što me muči je fantastično nepoznavanje rada interneta i svih elektronskih komunikacija. Sve, ali SVE se već odavno bilježi i analizira. Pa što misliš - kako je uhapšen onaj mali iz Zadra koji je napisao nešto protiv Pape, zašto je @mrak par puta priveden - dakle, sve ono protiv čega se ustaje - već postoji. Tako da mi reakcija podsjeća na "kopljem u ledinu".

Zanimljiva mi je sintagma "privatni financijski interes nositelja autorskih prava" - oito se ACTA čas odnosi na slobodu informacija, a čas na tvoju nerazumljivu mržnju prema autorima - onako kako tebi odgovara u raspravi.

Tko je glasao

Opet pričaš o onome o čemu

Opet pričaš o onome o čemu malo znaš.

Ako te netko tuži na temelju zamućene snimke, kao i u svim drugim slučajevima, taj mora dokazati da si na slici baš ti, na njemu je da dokazuje tvoju krivicu a nije na tebi da dokazuješ svoju nevinost.

Fantastično u svemu je jedino tvoje uporno trollanje rasprave jer ovdje uopće nije bilo riječi o tome da Internet kao tehnološko rješenje sve bilježi. A ovo oko "analizira" zakvači mačku o rep. Analizira se točno određene stvari i za točno određene potrebe. Niti se analizira sve, niti to rade oni koji na temelju postojećih zakona nemaju ovlaštenja.

Problem jest u tome što bi se u ime privatnog financijskog interesa sad htjelo to što se inače tehnički bilježi staviti pod 24-satni nadzor, bilježiti ne znači i gledati, i analizirati s pozicije tog privatnog financijskog interesa, ne mareći nimalo za dostignuti stupanj sloboda i zaštite privatnosti.

O tome je riječ, privatni financijski interes kontra ljudskih sloboda i prava na privatnost.

Između toga, civiliziran i demokratski nastrojen čovjek ne bi smio imati nikakvih dilema.

P.S.

S ovim da "sve ono protiv čega se ustaje - već postoji", iako ne postoji, jednom si već sam sebi skočio u usta i zabio gol u vlastitu mrežu.

Ostao si dužan i odgovor na u tom slučaju vrlo smisleno pitanje, da kog vraga onda uopće gurate ACTA-u ako "sve to već postoji"? Hoćeš li barem sada odgovoriti?

Hoćeš li se već jednom odlučiti, postoji li već sve to, kada ACTA ne treba ili ipak ne postoji pa zato i gurate ACTA-u?

Hoćeš li već jednom odlučiti, piškiš li ili kakiš? Tek toliko da znamo s čim imamo posla.

B-52

Tko je glasao

zamućuješ me, majke mi :)

Dakle - iz dijela o zamućenim slikama ću slobodno pretpostaviti da NIKADA nisi dobio na kućnu adresu KAZNU (a ne tužbu) gdje se vidi automobil nalik tvojem s izrečenom kaznom i uputom o pravnom lijeku. Dakle - dužan si dokazati nevinost.

Sorry -bez uvrede, ali smatram te kompjuterskim laikom (na temelju dosadašnje rasprave) - što i nije loše. Blago neupućenima. Ti ni sam nisi svjestan kroz koliko računala prođe sve ovo što si ti napisao. Ali - zbog opasnosti da sada naglo uskočim u teorettičare zavjera - odustajem od objašnjavanja. A ti se raspitaj kod nekoga kome vjeruješ više od mene - zbog svoje sigurnosti.

Sada najkraće što mogu o ACTAi.

1) DIO ACTE odnosio se na zaštitu autorskih prava u smislu da prenosi odgovornost na vlasnike servera za sadržaj koji drže na njemu mi se sviđao - i i dalje ga podržavam. Žao mi je što je u ovom obliku propao. No, mislim da će intencije ići snažno u tom smjeru (ili protiv vlasnika servera ili drakonski na korisnika).

2) ŽAO MI JE što je ACTA - u tom dijelu koji mi se sviđa - na vlasnika servera "navalila" nekako tehničko osmišljavanje kako će tu zaštitu napraviti. To je nefer, dodatni nametnuti trošak.

3) DRAGO mi je što je ostali dio ACTE "potonuo", pogotovo što ga previše i ne razumijem :)

Žao mi je što vidim s koliko se hrabrosti brkaju ljudske slobode i ljudska odgovornost. Benzin vaš - ideje naše. A i sviđa mi se da privatni financijski interes odjednom nije jedna od tekovina za koje se isplati boriti. Imamo nekoga tko je oštećen imenom i prezimenom (jebeš njega) i imamo amorfnu anonimnu masu (raspitaj se koliki dio prometa interneta otpada na spavome i nelegalni download) čija su prava neupitna.

Sorry - ne mogu kraće.

Tko je glasao

1) DIO ACTE odnosio se na

1) DIO ACTE odnosio se na zaštitu autorskih prava u smislu da prenosi odgovornost na vlasnike servera za sadržaj koji drže na njemu mi se sviđao - i i dalje ga podržavam. Žao mi je što je u ovom obliku propao. No, mislim da će intencije ići snažno u tom smjeru (ili protiv vlasnika servera ili drakonski na korisnika).
Rekao bi ti sm, piškiš li ili kakiš? :-) Sve to već postoji, svi ti zakoni, naravno da ćeš biti kažnjen ako na svom serveru dopustiš mp3-cu za koju se zna da je piratskog porijekla.

Što se tiče budućnosti kažnjavanja vlasnika servera, to je gotova priča, nema toga više (osim, naravno, za vlasnike koji su dobavljači/proizvođači piratskog sadržaja), ponavljam priču o magnet linku, nitko vlasnicima servera ne može zabraniti stranice na kojima se raspravlja o NCKHTQCWBTRNJIV4WNAE52SJUQC bez obzira što neki legalni softver instaliran na tvom računalu može taj ascii slijed NCKHTQCWBTRNJIV4WNAE52SJUQC pretvoriti u nelegalnu mp3-cu.

Znači po tebi ostaje drakonsko kažnjavanje korisnika. To je ključni problem, odnosno nerazumijevanje prava i primjene prava općenito u svijetu, uslijed čega će se nakon priča o ACTA određeni broj korisnika vjerojatno preusmjeriti na legalnu/plaćenu distribuciju. Ali u biti tebi ni bilo kome drugom ne može nitko ništa, odnosno mogu te kazniti samo ako nađu temelje za kazneno djelo višeg stupnja (tipa pedofiliski materijali), pa samo usput u kaznu nadožuntaju nelegalne mp3-ce. Opet će me netko napasti da sam "sveznalačko veličanstvo", ali ako se ikad odluče (a neće...) na to drakonsko kažnjavanje krajnjih korisnika, jednostavno će jedna po jedna država početi odlaziti u bankrot nakon što nekakav nazovimo ga "freeworld loby" zakupi najbolje odvjetnike svijeta koji će tužiti svaku državu za svaki upad na računalo njihovih klijenata.

Tko je glasao

ne znam što po meni ostaje...

Ostaje i puno bolje kriptiranje, ostaje odsjecanje ruku, svašta se može...

No - naveh na jednom mjestu - idealno rješenje bi bilo - ultrajednostavno plaćanje, dostupnost, niska cijena (+ par kazni na početku od 8,5 miliona eura - čisto zbog medija) - i problem riješen...

Kao što rekoh (negdje, volim se citirati) - optimalna cijena kulturnog dobra jest ova (paz sad formule):

Vrijeme uživanja u kulturnom dobru (u satima) - mora biti manje ili jednako vremenu da taj isti novac zaradiš...

Uz pretpostavku da je hrvatska satnica recimo... 30 kn

CD (1h) - do 30 kn (cca 3kn/pjesmi)
DVD (2h) - do 60 kn
kazališna predstava (2h) - do 60 kn
knjiga (cca 2h) - do 60 kn

Kao što se vidi - knjiga donekle drži vodu, kazalište je malo van konkurencije (jer je jedinstveni doživljaj) ali cca drži vodu... a cijelu priču su zasrale filmska i glazbena industrija koje višestruko precjenjuju svoj fizički uradak.

Da je originalni CD s lijepom knjižicom stvarno do 30 kn - e reži me gdje sam najtanji ako bih se mučio išta skidati... No, ako je 120-150 kn... a čuj - za to radim 5 sati... dakle -isplati se...

Tko je glasao

A što je i ovaj put s

A što je i ovaj put s odgovorom na pitanje u vezi "sve to ionako već postoji"?

ACTA se gura zato što "sve to već postoji" ili baš zato što ne postoji?

Piškiš ili kakiš?

B-52

Tko je glasao

Kompjuterski laik u tehničkom

Kompjuterski laik u tehničkom smislu, na što ciljaš, jesam i nimalo ne žalim zbog toga.

Međutim, u dijelu "o kojem ti ne bi", uvjeren sam, mogao bih ti držati nastavu. Pa između ostaloga reći da je sve to regulirano na točno određeni način koji ne uključuje ovo što se ACTA-om traži.

Točno je da na tom polju ima brdo problema i da je zaštitnicima ljudskih prava i sloboda teško hrvati se s državnim i interesima tzv. nacionalne sigurnosti. Zato se sad i diže tolika galama kad grupa ljudi želi svoj privatni financijski interes poistovijetiti s interesima zbog kojih su države jednim dijelom već ograničile slobode i privatnost ljudi.

Iako se može, brdo je razloga zbog koji se ne može reći boli me k... za državne i interese nacionalne sigurnosti, ali u ime dostignutog stupnja sloboda i prava na privatnost mirne duše mogu reći da me boli k.... za privatni financijski intres onih koji bi mi htjeli dokinuti pravo na privatnost.

P.S.

Dobiti kaznu sa zamućenom snimkom još uvijek ne znači da imaš pojma o temeljnim postavkama prava. Oni koji takve kazne šalju upravo i računaju na nažalost čestu pravnu neukost primatelja.

Spomenuta presuda svjedoči da su i "aktaroši" računali na nešto slično kod pružatelja usluga i građana. I zajebali se.

B-52

Tko je glasao

argument...

Glede zamućenih slika - ja moram uložiti prigovor. Pa ići na sud. Dakle - polazi se od presumpcije moje krivnje - gdje ja nešto dokazujem, umjesto "oni". No, dobro...

Od argumenata sam samo shvatio da te boli k.... ali da bi mi usprkos tome držao nastavu. Ne, hvala.

Po meni - sloboda je ono što uzmeš sebi - ne zadirući pritom u prava drugoga. Ako je Pero na svoju pjesmu stavio cijenu 5kn - ja imam slobodu to kupiti ili ne kupiti.

A ti imaš slobodu ukrasti je. I - zalažeš se za slobodu da se to ne dozna :)

Zabranimo stavljanje tuđih autorskih radova na net pod drakonskim kaznama - a onda - sloboda narodu.

Tko je glasao

A ti imaš slobodu ukrasti je.

A ti imaš slobodu ukrasti je. I - zalažeš se za slobodu da se to ne dozna :)

Na takav idiotizam ja ne polažem pravo autorstva, to je isključivo tvoja drska izmišljotina.

Glede zamućenih slika - ja moram uložiti prigovor. Pa ići na sud. Dakle - polazi se od presumpcije moje krivnje - gdje ja nešto dokazujem, umjesto "oni". No, dobro...

Ako već ne barataš osnovnim pojmovima, nemoj se sramotiti. Pošto je na sudu, prekršajnom, kaznenom ili bilo kojem, isključiva obveza tužitelja da dokaže krivicu tuženika, trebao bi i sam uvidjeti koliku si glupost napisao. Ako samo malo razmisliš ... sinut će ti samo.

B-52

Tko je glasao

hmm...

Ili stvarno nemaš iskustva kao vozač ili nisi bio u tim situacijama... U praksi vrlo često dokazivanje nevinosti pada na okrivljenog, a ne na onoga tko okrivljuje.

Kada te policajac zaustavi uz neki čudan aparat na kojem piše 184 km/h - i kaže "ovo je vaša izmjerena brzina" - bogami ćeš se nadokazivati. Kada te kamera okine recimo u riječkim tunelima na obilaznici - bogami ćeš se također nadokazivati da iako si vlasnik zapravo nisi vozio bla bla.

Kada te u centru Zagreba optuže na temelju mutne slike da si bakicu vukao po cesti i govorio "ti si za ACTAu, ha?" - isto ćeš imati problema. Zato govorim da mi presumpcija krivnje nije nešto novo - ali je još uvijek NE nalazim u onome što u ACTAi piše - već i dalje samo u onome što se interpretira o njoj.

No - iskreno - mislim da smo dosadili lagano i bogu i narodu s ACTAom - za sada... Barem sam ja sebi dosadio lagano :)

Tebi svaka čast na trudu da (mi) pojasniš svoje stavove (u čemu si, vjerovao ili ne - i uspio). Jedina (ozbiljna) zamjerka mi je tvoja izjava "neka sviraju vikendom" - jer se petlja u ono što tvrdiš da je ionako zaštićeno i da se time ACTA niti ne bavi. Ono, malo je virenje u tuđi novčanik. Eto.

Tko je glasao

Nikakvo čudo

ali je još uvijek NE nalazim u onome što u ACTAi piše - već i dalje samo u onome što se interpretira o njoj.

Za nekoga tko ovdje ozbiljno tvrdi kako u pravnom poretku demokratskih zemalja umjesto presumpcije nevinosti vlada presumpcija krivnje, ovo da u ACTA-i NE NALAZIŠ ... nije nikakvo čudo.

B-52

Tko je glasao

to je logički problem...

@sm rekao sam ti - imam "problem s reakcijom javnosti" :) (jel se to tako kaže)

Ono - ako ljudima smeta zakon (ACTA) na kojem piše "BIJELO",a oni kažu "Tu sigurno ima CRNOG" - zašto se nisu pobunili na uvođenje zakona koji se zove CRNO"?

http://danas.net.hr/crna-kronika/page/2011/05/16/0149006.html
http://www.vecernji.hr/vijesti/policijske-bube-pocetka-rujna-legalno-ula...
http://www.poslovni-savjetnik.com/hrvatska/nove-ovlasti-policije-smjeti-...

Eto, po tom zakonu možda se upravo snima svaki tvoj kompjuterski korak... zbog SUMNJE :)

Dakle - država radi na zaštiti privatnog interesa (što je i normalno, kao i kada sprečava krađu), zakon se izmijenio prije 4 mjeseca - i nisam vidio neku veliku bunu.

Tko je glasao

bila je velika borba u saboru

bila je velika borba u saboru oko tog zakona.. cak i napustanje sabornice u jednom pokusaju tadasnje oporbe da se zakon ne izglasa. taj zakon je HDZ gurao preko 8 mjeseci..

nije bilo u javnosti previse, jer je medije kontrolirao HDZ 100%, ali je bilo..

da je tadasnja oporba, tj. danasnja vlast podrzala stvarno prve prosvjede i da je tada HDZ vlada pala ne bi taj, kao ni par sljedecih vrlo losih zakona bili izglasani.

no nisu. napravili su veliku gresku i preuzeli vlast u drzavi koja je zadnjih 6mjeseci HDZ rapidno propadala u financijskom smislu i u smislu izglasavanja raznih losih zakona.

meni osobno je to vrijeme koju si kukuriku politicari daju za djelovanje neshvatljivo. ponekad mi se cini da vodeci nisu svjesni koliko stete se dobija takvim tretmanom vremena kakvog oni imaju, posebno milanovic. no percepcija vremena politicira i prakticara izgleda da je jos daleko od bilo kakvog priblizavanja. ferdelji je ociti dokaz. covjeka je medu inim stvarima frustriralo sto dva mjeseca nista nije mogao raditi.

dakle, razum kaze da bi stranke koje su sad na vlasti a protivile su se tom zakonu na sve mile moguce nacine trebale poceti promjene tih zakona. no posto je vrijeme promjena i akcija u politici jedno a u stvarnom zivotu drugo, ne vjerujem da cemo uskoro ugledati promjene tog zakona. na taj nacin ce se kukuriku poprilicno diskreditirati jer ispadne da su jedno zeljeli pred nepunih 12 mjeseci a drugo sada.

tako je i sa preustrojem drzave, birackim spiskovima, radnim zakonom.. sve te promjene ce jednog dana biti.. ali se ne zna kojeg.. a koliko ce stete nastati tim za mene neradom, u meduvremenu cini mi se nikog od politicara nije previse briga

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

He, he, čekaj samo dok vidiš

He, he, čekaj samo dok vidiš prijedlog novog zakona o policiji.

Na Karamarka se opravdano skakalo zbog cementiranja HDZ-ovih kadrova na zatečenim pozicijama na način da im se da odgovarajuće zvanje i bez odgovarajuće stručne spreme.

Prisjetimo se i zapamtimo poviku na to iz oporbenih redova. Javnosti će biti zanimljivo vidjeti kako ta ista oporba, samo sad u promijenjenoj ulozi, gleda na uvjete za imenovanja.

Uz potporu javnosti su poništili famozni Karamarkov "javni natječaj", potpuno opravdano, i sad samo trebamo obratiti pažnju na to prema kojim će kriterijima oni imenovati. Danas potpuno slučajno doznajem kako njihov prijedlog zakona o policiji npr. uopće ne zahtijeva da zapovjednik policijske postaje ima visoku spremu.

Obzirom da su/smo Karamarku prigovarali upravo to da na visoka mjesta postavlja ljude bez, kako bi Kiro rekao, "spreme", izgleda kako su se mudro dosjetili da snize do sada zahtijevani stupanj stručne spreme pa njihovi favoriti sasvim sigurno neće biti "raspoređivani na mjesta za koja nemaju dovoljno naobrazbe". Samo je veliko pitanje da li se takvim pristupom radi na poboljšanju sustava ili se možda kakav-takav sustav dodatno urušava. No, za sada su to još uvijek prijedlozi. Bumo videli što će doći u saborsku proceduru. Imaju još vremena promijeniti nakaradan pristup.

B-52

Tko je glasao

ode ti...

... ne pričam sada niti o HDZ-u niti o političarima - već o "svjesnoj javnosti".

Što da kažem - postanem sumnjičav prema takvoj javnosti, reakcija mi počinje djelovati pre-sinkronizirano, pre-mondeno... teoritečari zavjera bi rekli da je ovo super način da se javnost osjeti snažno - i da im se pritom može svašta uvaliti a da niti ne skuže.

Super mi je, inače, percipirati "neprijatelja" kao užasno moćnog, užasno koncentriranog na novac, profit i slično - a onda pretpostaviti da netko "vodi igru" tako direktno i tako glupo.

Ono - imamo jakog i snažnog i bogatog neprijatelja... ali je, eto, iznenada poglupio - a mi smo ga pametno prokužili :)

Tko je glasao

ma @zap.. zadnje vrijeme nije

ma @zap.. zadnje vrijeme nije samo acta ..

puno drzava je mijenjalo zakone u neke totalitaristicke i diktatorske

posebno se to odnosi na zakone o terorizmu u koje je spakirano sve i svasta..

ono sto actu ili sopu vec kaj god razlikuje od toga je sto su svi ovi drugi zakoni vezani za odredenu drzavu i vaze samo u njoj
a acta bi trebala vaziti neovisno od granica..

ako se ikad dozovemo pameti ovo sto vrijedi na nasem teritoriju mozemo nekako i promijeniti, no svjetski sporazum tesko da ce se moci mijenjati..

inace ti zakoni koje si naveo u hrvatskoj, koji su promakli medijima eto kao slucajno, ali i nisu jer ima clanaka o tome... najbolji su dokaz da nam sloboda interneta treba. to je jedino za sada slobodno mjesto informiranja kojim razne politike i politicari ipak ne mogu manipulirati kao sa ostalim standardnim medijima.

mozda je zato i reakcija na actu puno masovnija i veca nego na lokalne zakone.. protiv zakona koji ugrozavaju slobodu interneta najlakse je dignuti na noge internet populaciju internet informiranjem..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

ne :)

Nego znaju da je naša policija u smislu zaštite i preveniranja - slabo sposobna (napisao bih puno gore, ali sam kukavica, pa ako čitaju...), a s pravom sumnjaju da se vani autorska prava štite 100 puta žešće...

... upravo zato je ustajanje tako masovno - iz straha od kazne, od hvatanja.

Inače je isto simpatično ovo s granicama... kako smo - bez ikakve obveze prihvatili "internet bez granica" - u kojem - zapravo - ne vrijedi niti jedan zakon, zar ne? Nema slobode bez odgovornosti.

Sloboda kojom se narušava tuđa sloboda mene NE zanima. Točka. Krađa je krađa.

Evo odličan članak - samo o borbi protiv ilegalnog skidanja domaćih glazbenika.

http://www.ihg.hr/clanak/8

I malo opisa DOMAĆIH kazni za djela o kojima pričamo:

http://dalje.com/hr-zivot/internet-pirati-u-hrvatskoj-godisnje-naprave-s...

Tko je glasao

Prodavanje muda pod bubrege

BSA i slične cehovske interesne organizacije prodaju muda pod bubrege retorikom "ima xy nelegalnih windowsa što znači da je MS oštećen za xy puta cijena_koštanja_windowsa = jako_puno_milijuna". To nema blage veze s realnošću. Naime (a pogotovo danas, kad ti u 99% slučajeva zapravo jedino treba Internet), ako ovi budu baš previše zajebavali, možeš si mirne duše instalirati sasvim solidni besplatni Ubuntu... Onda se naučiš raditi na Ubuntu platformi i jednoga dana kad otvoriš firmicu zaključiš da ti i za prosječne potrebe jedne male firme ne trebaju legalni kupljeni Windowsi, već legalni besplatni Ubuntu ili nešto slično...

Pogledala sam i ove neke muzičare... recimo "Dječake"... Kao prvo, oni imaju vlastiti site za free download, a kao drugo, možeš kupiti tj. downloadati mp3-ce za 57 i nešto kuna, što je po meni još uvijek preskupo za downloadani mp3 album.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

...

Slažem se da je procjena "nelegalno = neprodano" stupidna, tu nemam što dodati.

Može li link za Dječake, da vidim kako to izvode tu prodaju...?

Tko je glasao

djecaci.net

djecaci.net

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

:)))

@Bigulica, prvo - hvala - a drugo, pogledaj na samom dnu stranice ljutnju te grupe što im je ukradena fotka cd-a za neki plakat u americi :)

Eh, očito nisu čitali raspravu ovdje gdje se tvrdi da je sasvim ok krasti, tz tz tz - tako i treba, štititi svoja autorska djela! Bravo dječaci :)

Tko je glasao

Srećom...

U Americi je zaštita autorskih prava puno jača i efikasnija, pa im neće biti nikakav problem istjerati pravdu s Amerima, zar ne ;) A i CR (ako se ne varam, oni su izdavači) bi im trebao u tome pomoći, zar ne?

I stvarno, mislim da nisam fina kao što jesam rekla bih ti da ne ....., jer ja baš nigdje nisam rekla kako je sasvim u redu ukrasti, baš naprotiv, ali fakat mi se više ne da vraćati priču na početak...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

sreća da si fina...

... jer ja nigdje nisam rekao da nisi :)

CR su im izdavači, neka oni brinu - sve pet...

Vrag mi ne da mira... Da vidimo...

500 primjeraka x 60 kn = 30.000 kn

Umanjeno za PDV = 24.000 kn

Umanjeno za troškove distributera (ne znam koliko uzima iTunes i dućani za CDe, dućani za knjige uzmu 40-50% prodajne cijene, a Planet9 za elektronske knjige - 50%) = 12.000 kn

Umanjeno za studio, snimanje, aranžmane i sl. (20.000) = -8.000 kn

Umanjeno za autorski honorar (10% od prodaje) = -10.400 kn

Rezultat: Dječaci zaradili 2.400 kn
CR: U (trenutnom) gubitku -10.400 kn

Brojke su vrlo odokativne, ali čisto da se vidi princip.

Tko je glasao

Vrag mi ne da mira...

pa ću reći, premda su mi se orosile okice nad sudbinom CR-a, nešto što sam već negdje čula, nešto što mi se čini kao plagijat, nešto što ću nekome ukrasti, a neću navesti izvor i staviti znak ©:

"tko im kriv, a zašto nisu pametnije ugovarali..." (ili tako nekako;)

Ujedno, iskreno se nadam da dječaci nisu prijavili svoje pjesme ZAMP-u. Naime, koliko sam čula, slabo im se stvari izvode na mainstream radijima i televizijama, odakle najviše i kapa autorska lova, i njima i ZAMP-u. Što će reći, dječaci najviše zarađuju izvodeći vlastite pjesme na koncertima. Ako su prijavili pjesme ZAMP-u, moraju platiti ZAMP-u izvođački parafiskalni namet za izvođenje vlastitih pjesama, od čega si ZAMP uzme 30%, a ostatak im se "vrati".

Al' čekaj - kakve sve to skupa ima veze s ACTA-om...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

zbunj

sad si me zbunila, pa koliko ja znam "prijava pjesama" ide automatizmom, a "odjava" se mora posebno tražiti.

ZAMP prikuplja podatke o prodaji i izvođenosti po stanicama (svima koje imaju koncesiju) - i na temelju broja izvođenja dobivaš postotak od prikupljenoga (minus trošak ZAMPa)

Izvođenje vlastitih pjesama se prijavljuje? :)

Tko je glasao

Smajlić ti je višak...

Ne znaš, "prijava pjesama" ne ide automatizmom.

Da! Pročitaj ovo i imaj u vidu da se ne odnosi samo na Rolling Stonese, već i na sve domaće autore - http://www.index.hr/vijesti/clanak/cetvrti-dio--od-zampa-do-actae-rollin....

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

pročitao...

... nevjerojatno loš članak... i autor nema pojma o razlici između poreza na autorske honorara i naknade... Inače, svaka udruga tog tipa uzima 30% na ime vlastitog rada, a ZAMP bogami radi - pitaj sve one koji taj harač i plaćaju...

... ne kužim zašto me stavljaš u poziciju da branim ZAMP. A dio članka u vezi plagijata je kretenski, ZAMP se uopće time ne bavi.

Tko je glasao

Pošto Milanović međunarodni

Pošto Milanović međunarodni sporazum sa Svetom Stolicom smatra "svetim" i nemogućim za promijeniti, jer kao takvi su međunarodni sporazumi, trebamo što više galamiti da slučajno ne "beatificiraju" i ACTA-u u obliku kakva je sada. Jer onda nam više nema spasa, kako i sama odlično primjećuješ.

B-52

Tko je glasao

Milanovic tako smatra jer mu

Milanovic tako smatra jer mu se smatra i ne da mu se otvarati ratnu frontu..

Taj ugovor se itekako moze mijenjati, kao i svaki ugovor na svijetu.. u poslovnom svijetu ne bi uopce bilo problema sa promjenom. Nema je ni ovako, samo treba odigrati kako treba. takve stvari premijer jos uzivotu nije radio.. nek pusti Cacica ili nekog slicnog iz poslovnog svijeta da to napravi, ( i nek stane iza njega) pa ce se najednom moci ugovor mijenjati.

Zna se kako se to radi... Ipak je RKC imovina u Hrvatskoj. Kao sto su i svi crkveni sluzbenici hrvatski drzavljani.

No svakako primjedba ti je na mjestu, sve medudrzavne sporazume i zakone puno je teze mijenjati. Sa actom bi mislim bilo nemoguce jer nemamo dvije ugovorne strane vec opci govor. Dakle ne bi mi imali sto mijenjati. Vjerojatno bi bilo moguce samo istupanje uz odstetu koja bi znacila neku katastrofu ili tako nesto..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Ponosan sam na francusku i talijansku imovinu u PBZ i ZB u RH

nek pusti Cacica ili nekog slicnog iz poslovnog svijeta da to napravi, ( i nek stane iza njega)

Ipak je RKC imovina u Hrvatskoj. Kao sto su i svi crkveni sluzbenici hrvatski drzavljani.

Kud će suza no pod oko! A ovo oko državljana Kaptola je jako ozbiljno - još kad bi to i nečim dokazali!

Tko je glasao

jel mislis na utaju poreza

jel mislis na utaju poreza ili neki drugi zakon?

:)))

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

sporost...

... zašto se mučiti s mijenjanjem ugovora kada postoje porezi?

Tko je glasao

upravo to je i nacin da se

upravo to je i nacin da se promijeni ugovor.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

No, to je sve istina.

I - zar im nije DOSTA?!

Kao što sam već jednom rekla - uvijek jedna kap prelije čašu!

Da se Josipović nije izletio, ne bi se sad ZAMP, a čija je popularnost ionako na jako staklenim nogama, povlačio po novinama zbog višegodišnjeg fenomena konzumacije glazbe u praznim hotelskim sobama...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Kad se već konstantno

Kad se već konstantno spominju te hotelske sobe, svakako bi bilo dobro opet spomenuti i prvenstvo prve bračne večeri gdje ti naplate kaznu na piratske sadržaje u cijeni medija makar bila nevinašce.

Tko je glasao

Ma i oni su u posljednjem

Ma i oni su u posljednjem istupu pojeli g.... , sad samo kažu da "neki iznose neistine u medijima ali ne navode točno koje i ne demantiraju niti jedan navod onih koji su objelodanili pljačku u vidu naplate za prazne hotelske sobe.

Njihov je "argument", pa što se hotelijeri bune kad se glazba sluša, pazi sad ovo, i u predvorjima, i u dvoranama, na raznim svečanostima i sl., dobro da nisu nabrojali i WC-e. Ne demantiraju dakle harač na prazne sobe.

Osim toga, polako idu na onu, "nemojte tako ljudi, ta ljdi smo, dogovorit ćemo se" i navode kako pregovori o novim uvjetima kakti baš sada teku i da nije lijepo tijekom istih tako lupati po njima. Ostali drugovi bez teksta jer neka rješenja koja su spletom okolnosti ranije ishodili doista nemaju veze sa zdravim razumom. Dobro je ako su i oni od svega ovoga ponešto shvatili i izvukli pouku za dalje. Ali sumnjam.

B-52

Tko je glasao

"EVO, ja sam pročitao ACTA-u!

"EVO, ja sam pročitao ACTA-u! U tom, kako kažete, kontroverznom dokumentu nisam uspio naći ništa o ograničavanju privatnosti kao ni druge stvari koje se spominju u posljednje vrijeme", rekao je sinoć u emisiji Otvoreno HTV-a profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu Igor Gliha kojeg je voditelj Mislav Togonal predstavio kao neovisnog pravnika.

Gliha branio ACTA-u, ZAMP i Josipovića

No, zanimljivo je kako je voditelj Togonal propustio reći da Gliha dijeli katedru s Tatjanom Josipović, inače suprugom Ive Josipovića, na Pravnom fakultetu. Dijelu javnosti profesori Gliha i Josipović postali su poznati kada je otkriveno da je ispit iz Građanskog prava 2 na zagrebačkom Pravnom fakultetu polaže jako mali broj studenata. Tako je u lipnju prošle godine od 122 studenta treće godine, prolaznu ocjenu kod Glihe i Josipović dobilo samo njih desetero.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/neovisni-pravni-strucnjak-htva-za-act...

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Onda neka "neovisni" gospodin

Onda neka "neovisni" gospodin Gliha svoje kopačke zakvači na klin. Umjesto njega neka na pravnom fakultetu predaju oni s boljim poznavanjem engleskog i koji razumiju razliku između "ograničava" i "moglo bi ograničiti".

B-52

Tko je glasao

ala Barba

Zmija gleda žabu
Žaba plače

ACTA gleda raju
Raja plače

Predsjednik se smije
Jer

Zmija mora jesti
Autori moraju jesti

A
Država mora znati

P.S.
Nemoj da netko skida ili razmjenjue - tužit ću ga ZAMP-u :)

B-52

Tko je glasao

Obradović dodaje da potreba

Obradović dodaje da potreba zaštite autorskih prava nije sporna, ali primjena Zakona o autorskom pravu u Hrvatskoj izaziva oduševljenje glazbenika i skladatelja, a zaprepaštenje i protivljenje privrednih subjekata i pojedinaca te autora likovnih, književnih, arhitektonskih, znanstvenih, fotografskih i ostalih autorskih djela.

Pod okriljem zakona Europske unije, iskoristio sve rupe u zakonu
Obradović u svom znanstveno radu dokazuje kako je Josipović zapravo iskoristio "rupe u zakonu“ koje omogućavaju diskriminaciju mnogih autora u odnosu na autore i izvođače glazbe i službenike koji prikupljaju tu naknadu izjednačavaju s interesima Republike Hrvatske i Europske unije.

"Zaštita autorskih prava jest interes Republike Hrvatske, ali nametnuta naplata nečega što nitko nije koristio može biti samo zakonska otimačina i nepravda, a nikako naknada za uporabu autorskog djela", kaže Obradović dodajući da to što od naplaćene naknade i od onih koji nisu koristili nikakva autorska djela ima osobnu korist i nekadašnji zastupnik u Hrvatskom saboru i sadašnji predsjednik Josipović samo još više pokazuje da je sprega moći i vlasti ozakonila nepravdu.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/od-zampa-do-actae-kako-se-josipovic-o...

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Sve u svemu...

netko je jako jako loše pazio na Josipovića i nije spriječio da se samoozljeđuje.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Bugarska neće ratifikovati

Bugarska neće ratifikovati sporazum sve dok sve članice Evropske unije ne budu zauzele jedinstven stav, navodi Rojters.

Mnogi Bugari, takođe, strahuju da bi besplatno skidanje filmova i muzike sa Interneta, što je uobičajena praksa u najsiromašnijoj zemlji EU, moglo biti sankcionisano zatvorskom kaznom, ukoliko ACTA bude ratifikovana.

http://www.b92.net/tehnopolis/vesti.php?yyyy=2012&mm=02&nav_id=582657

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

in Bugarska veritas...

... što pijan misli, Bugarin govori...

Tko je glasao

Vijesti iz nebuloznosti

ZakonA:
"Učestale su krađe automobila. Od sad će se svatko tko se uputio prema parkiralištu smjeti hapsiti zbog mogućnosti da je upravo on krenuo u još jednu krađu."
Predsjednik:
"Krađa je krađa! Ne biste valjda željeli da netko ukrade vaš automobil?!"

ZakonB:
"Ako se u vašoj zemlji pojavi smrtonosna bolest gnjusotoksizam, stanovništvo će se morati liječiti isključivo patentiranim skupim Antignjusotoksinom, premda se lijek sastoji od 2mg antignjusina i 3mg antitoksina koje možete i sami zbućkati lokalno!"
Predsjednik: "Navek nek živi ki zgine pošteno!"

ZakonC:
"Vašu je zemlju poharala glad i međunarodna je zajednica spremno priskočila doniravši Gnjusanto sadnice. Sjeme koje ste uzgojili dok smo vas mi spašavali od gladi ne smijete koristiti, nego ga morate kupiti od Gnjusantoa."
Predsjednik: "Kako siješ, tako ćeš i žeti!"

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci