Tagovi

A sada nešto sasvim drugačije...

Montipajtonovski naziv dnevnika tiče se djelomično generacije koje su pubertet prošle sedamdesetih i osamdesetih, kada je osebujni švicarski pisac Erich von Daniken pisao knjige u kojima je prezentirao svoja pseudoznanstvena i pseudoarheološka istraživanja, neka vrsta preteče Kreše Mišaka. Ukratko, prema njegovim "istraživanjima" ljudi su potomci svemiraca, a nedvosmislene "dokaze" u svojim tvrdnjama je pronalazio interpretirajući arheološke nalaze na osebujan način. No, bez obzira na sve, zahvaljujući Denikenu, našem Marti Misteriji, upoznali smo se sa najzanimljivijim arheološkim nalazištima na svijetu, a između svih sam osobno posebno bio fasciniran predivnim i mističnim geoglifima iz pustinje Nazca, tzv. Nazca linijama, koje su nastale otprilike u vrijeme 2-6 st. AC od strane drevne Nazca kulture. Nastale su na način da su drevni Nazkanci fizikalijom podigli tamniji površinski sloj zemlje u debljini od nekih 10-tak cm, a donji svjetliji slojevi su se vremenom kalcificirali i razlikovali od ostatka krajobraza, a kako je riječ o terenu gdje stoljećima ozbiljna kiša nije pala, niti ima jačeg vjetra, te linije su ostale konzervirane u vremenu i prostoru za nas.
Riječ je o golemim geomerijskim figurama koje prikazuju ukupno 40 životinja, i nekih 800 linija koje su nacrtane po nekim načelima poznatim samo Nazca ljudima, nepoznati nama modernim ljudima, a čija se cjelovita forma može vidjeti samo iz visine, jer se sa zemlje zbog njihove veličine (najveći je veličine nekih 300 m) ne mogu razaznati. Od figura su poznati "Zmija" veličine nekih 60 m, "Astronaut" veličine 32 m, zatim "Pas", "Kolibrić" veličine 93 m, "Kondor" 134 m, "Kit", "Pauk", spirale, golemi trapezoid...Da li je riječ o kalendaru, astronomskim oznakama, putokazima, ili tzv. ley lines odnosno "akupunkturi" zemlje, odnosno pandanu kineskih "zmajevih brazdi" ili nečem trećem vjerojatno nikada nećemo saznati jer od te kulture nemamo nikakvih dubljih saznanja zbog nepostojanja pismenih zapisa. Naš Marti Misterija Von Daniken je smatrao linije drevnim aerodromom i pistama, svojevrsnim antičkim Cape Canarevalom na koji su sletali drevni svemirski brodovi. Teorija je dakako na razini djece iz osnovne škole, no daleko ozbiljnije i razumnije objašnjenje je dala poznata njemačka matematičarka Maria Reiche koja je cijeli svoj radni vijek potrošila pokušavši razumjeti poruku drevne kulture, i koja je zaključila da su u pitanju najvjerojatnije astronomski piktogrami koji su se referirali na neke astronomske pojave na nebu. Geoglifi su za razliku od Denikenovih drevnih antigravitacijskih pištolja ili lasera nastali najvjerojatnije na najprimitivniji mogući način konopcem, klinovima i drvenim štapovima, no i dalje fascinira njihova preciznost i usmjerenost, a cijeneći vrijednost tog arheološkog nalazišta Unesco je 1994. godine proglasio Nazca linije mjestom svjetske kulturne baštine.
A sada nešto sasvim drugo....
Kao što znaju vrapci na grani "Greenpeace" je poznata ekološka organizacija, i o njoj ne treba trošiti naročito riječi jer su u medijima maksimalno eksponirani, a poznati su u svijetu kao organizacija koja se bori protiv zagađenja zemlje i njezine atmosfere. Hrvatska webstranica govori o njihovim glavnim preokupacijama u lijepoj našoj...klasika....
http://www.greenpeace.org/croatia/hr/
Bez obzira što sam prilično skeptičan prema njihovom liku i djelu, mora se reći dakako, kao i u slučaju zelenih da njihov rad na prvu loptu nije uputno diskreditirati, jer se problem zagađenja okoliša i atmosfere tiče elementarnog pitanja ljudske egzistencije, no rekao bih da se kroz njihovu brigu za okoliš u paketu guraju mnoge aktivnosti koje nedvosmisleno pokazuju da su grinpisovci dio jedne uigrane globalne momčadi čiji su tvorci i financijeri duboko povezani sa čvrstim jezgrom kapitalističkog sustava koji je, da apsurd bude veći, najveći krivac zagađenja okoliša nastalog industrijskom revolucijom (Koja nas je sa druge strane, izvukla iz feudalizma i dovela u situaciju da je dio čovječanstva u mogućnosti živjeti bolje nego ikada u povijesti. Ne vjerujem u egalitarne ideje da će cijelo čovječanstvo živjeti u slozi i bogatstvu, jer elemetarni ekonomski zakoni govore da višak nastaje nauštrb manjka nekome, a ako svi dobijaju, onda nema viška...). Greenpeace je dobro plaćena tobožnja savjest čovječanstva.
Onima koji ne znaju Greenpeace je,
http://www.greenpeace.org/usa/en/campaigns/history/
prvotno osnovana u Kanadi, trenutno sa sjedištem u Amsterdamu, u Nizozemskoj, a glavni donori su im Nizozemska i Švedska poštanska lutrija i dvije američke organizacije Oak Fundation i Climate and Land Use Alliance, svaka im godišnje pljune nekih milijun i više dolara, dok ih privatno najviše doniraju Nijemci.
http://www.greenpeace.org/international/Global/international/publication...
"In 2013, Greenpeace received €282 m in donations from across the world. This is
a 7% increase to 2012 and includes an exceptional gift from the Netherlands'
biggest charity lottery, Nationale Postcode Loterij, to Greenpeace
Netherlands. Supporters in Germany, the US, the Netherlands, Switzerland and the UK were in Greenpeace’s top five countries for giving"
"
Kao što se vidi iz priloženog, nije riječ o sirotinji, a lova se nemilice lupa, između ostaloga, na posjete raznim klimatskim konferencijama, poput nedavne u Limi gdje je osim Grinpisa sudjeluju poznati WWF, Christian Aid, FOE i Oxfam-a gdje je poslano ukupno 148 njihovih predstavnika.
http://unfccc.int/resource/docs/2014/cop20/eng/inf02.pdf
Među navedenim sudionici su "Buddhist Tzu Chi Foundation", "World Association of Girl Guides", "Solar Energy Industries Association", "Maryknoll Sisters of Dominic", "Women in Europe for a Common Future", "University of East Anglia", neizostavna celebrity posvuduša Bianca Jagger sa dva asistenta, Britanska vlada 36 delegata, Britanska sveučilišta 32, Budisti 10 predstavnika i njihovog specijalca za vremenske nepogode Ming Penga. Brahma Kumaris World Spiritual University je poslao 7 delegata, BBC dvojicu stručnjaka iz BBC jevog odjela za medijske aktivnosti. I mi imamo svoje konje za utrku:
-Ms. Visnja Grgasovic, Head, Service for Climate Change and Ozone Layer Protection Ministry of Environmental and Nature Protection
-Mr. Ivan Cacic, Director of Meteorological and hydrological service State office Meteorological and hydrological Service
-Mr. Julije Domac,North-West Croatia Regional Energy Agency
-Ms. Vlatka Palčić, Ministry of Environmental and Nature Protection
-Mr. Kreso Pandzic, Deputy Director State office Meteorological and Hydrological Institute (hm, "Uprava za klimatske promjene i zaštitu ozonskog omotača", dakle ekološko-meteorološka prva proleterska koja je krvarila na prvim linijama borbe za spas od propasti. Fali im još Uprava za zaštitu autentičnih nakurnjaka i imamo sve, možemo mirno spavati, a ne strahovati od klimatskih promjena. Gotovo ih mogu zamisliti kako su preplanuli vratili iz Lime, prepuni novog znanja, okićeni pončoima, panovim frulicama, i kopijama mayanskih suvenira i širokim osmjesima, a ko ovo more platit')...Fale još samo predstavnici Klingonaca, Ferengija, Federacije, i dakako Yoda. Koliki je famozni ugljični otisak navedene klijentele, koliko se poždrlo i popilo, a sva lovuša koja je sprašena praktički nizašto, jer stvari idu svojim tijekom bez obzira na grinpis. Prosječna cijena po glavi sudionika, odokativno 5000 GBP po glavi, pa nije teško izračunati koliko je stotine organizacija i nekih 11.000 sudionika ulupalo novca poreznih obveznika svakodnevno laprdajući o nužnosti promjene nečega da bi tobože spasili svijet od propasti.
Pažljiviji čitatelji će se nakon uvoda pitati, pa dobro što povezuje Nazcu i Greenpeace? Pa jedan medijski relativno malo pokriven događaj, koji se nastoji relativizirati do krajnjih granica na stranicama počinitelja
http://www.greenpeace.org/international/en/news/features/Nazca-Timeline/
gdje je pokazan vremenski slijed događanja.
Dakle, prije nekih 20-tak dana tijekom klimatske konferencije u Limi koja je održana u tom gradu tijekom prosinca ove godine, dvadesetak aktivista Greenpeacea otišlo u pustinju Nazca i pored figure gorespomenutog kolibrića napisala pomoću ružnih žutih plastičnih folija golemi natpis "Time for change! The future is renewable GREENPEACE", odnosno "Vrijeme je za promjenu! Budućnost je obnovljiva GREENPEACE". Riječ je o iznimno osjetljivom tlu i prostoru koji je zabranjen za posjete turista, a arheolozi koji rade na terenu koriste posebne cipele koje šire otisak i smanjuju pritisak na teren kako ne bi oštetili tlo i uništili crte. Dakako momci iz grinpisa su bauljali oko kolibrića u običnim cipeletinama, kap što se vidi na fotkama pritiskali slova malim ciglicama i vjerojatnonepovratno uništili teren oko kolibrića, otprilike kao da su markerom na Mona Lisi, ili na Gutenbergovoj Bibliji napisali isti natpis, dakako čineći milenijski vandalizam, da bi napisali taj prozaični besmisleni moto.
http://www.iflscience.com/environment/greenpeace-irrevocably-damages-fra...
http://fullcomment.nationalpost.com/2014/12/12/greenpeaces-nazca-lines-s...
http://edition.cnn.com/2014/12/12/travel/greenpeace-nazca-lines-damage/
Glasnogovornik zelene filozofije britanski "Guardian" nastojao je relativizirati vandalizam tobožnim isprikama, no šteta je golema i Peruanci namjeravaju tužiti počinitelje, a procjene su da bi za eventualno vraćanje u prvobitno stanje koštalo negdje naletih na podatak čak 200 mil usd. Apsurdnost situacije pojačava činjenica da je u pitanju organizacija koja se tobože brine za okoliš, i koja je pokazala golemu hipokriziju svojim luđačim činom...
http://www.nytimes.com/2014/12/14/world/americas/peru-plans-to-charge-gr...
http://scienceblogs.com/gregladen/2014/12/14/i-call-for-the-end-of-green...
https://nigguraths.wordpress.com/2014/12/20/the-greenpeace-nazca-lines-s...
Tradicija budalastih "podviga" navedene organizacije započeta je happeningom na Macchu Pichu nešto prije konferencije u Limi, opet briljantnom dosjetkom da naprave projekciju svojih vrlo mudrih poruka...
http://www.greenpeace.org/india/en/news/Feature-Stories/Greenpeace-Activ...
Dnevnik je mali dokaz da glupost nije lokalizirana na području kroatistana, dakle možete mirno spavati...

Tagovi

Komentari

mali disklejmerić

namjerno izbjegavam u sve uvaljati natezanja tipa denier-konsenzus jer to odlazi u rasprave tipa jesi li za kolindu ili ivu, no već kada me izazvalo, stavimo par slova na mrakov američki sever, jer je glavna tema dnevnika licemjerje greenpeacea.
gorespomenuta konferencija u limi je trebala biti začinjena novim setom katastrofalnih scenarija, pa su noaa, nasa goddard u svojim izvješćima unaprijed zazivali prošlu godinu kao najtopliju godinu od kako se mjere temperature, no remote sensing systems, je utvrdila da je od prošla godina bila šesta najtoplija od početka satelitskih mjerenja 1978. godine, dok je po ESSC univerziteta huntsville alabama 2014 proglasio trećom najtoplijom godinom.
u razdoblju od 1999-2014 godine koncentracije CO2 su porasle sa 368,04 na 398,78 i približile se na 400 ppm, što je povećanje od 8,4%. sa druge strane pogledate li graf prosječnih temperatura remss-a
http://www.remss.com/blog/recent-slowing-rise-global-temperatures
iz aviona se vidi da se prosječna temperatura zemlje vrti oko 0,5 stupnjeva što spada u standardnu unutarnju varijaciju klimatskog sustava. ako bi odbacili temperaturni peak iz 1998 koji je uzrokovan izuzetno snažnim el ninom i godinom snažne sunčeve aktivnosti, dakle izuzetak i ona dva peaka dolje uzrokovane erupcijama vulkana el chichon i pinatubo, zaista treba biti vrlo maštovit i tvrditi da smo ugroženi globalnim zatopljenjem. inače, znanstvenik koji je napisao tekst je u tekstu napao "poricatelje" pa je naveo u prigodnoj pričici da je glavni problem u ljudskoj prirodi...problemima znanstvene metode i "My point is that I do not expect the disagreement between models and observations over the past 15 years to be due to a single cause. It is much more likely to be due to some combination of the possible causes listed below."
pa je naveo niz grešaka koje su dovele to toga da se graf ne penje kako je dogovoreno na klimatskim konferencijama, poput greške u mjerenjima (?), internoj varijabilnosti, i greškama u fundamentalnim fizikalnim modelima. ukratko diskrepancija između stvarnih i klimatskih simulacija je objašnjena uzrocima izvan ljudskog dosega, no ne u znanstvenom sustavu, što je za očekivati. u zaključku, po običaju izražava duboku vjeru " I’ll conclude by reiterating that I do not expect that the hiatus and model/observation discrepancies are due to a single cause. It is far more likely that they are caused by a combination of factors. "
dakle uzroci mogu biti : marsijanci, ljudi, sunce, oceani, trade winds, foxove vijesti, redneck republikanci, epidemija ebole...nigdje ne kaže "mi lažemo desetljećima o globalnom zatopljenju kojega nema", jer bi to potaklo pitanje poreznih obveznika o milijardama dolara ulupanim u istraživanja i drugim milijardama koje se troše na promoviranje obnovljivih izvora i subvencije. temeljem takvog znanstvenog objašnjenja koje je na staklenim nogama maltretiraju nas zabranama gradnji termocentrala, vožnjom motorima sa unutarnjim izgaranjem, porezima na ugljični dioksid, ugljičnim otiscima, burzama ugljičnog dioksida, zabranama snažnih usisivača, kuhala vode, poticanje na uporabu električnih automobila (nedavni performance josipović & holy sa električnim mitsubishijem obojanim u kockasti dres. što se tamo promovira, japansko auto, kineski djelovi, struja kojom se puni vozilo a potiče iz uvoza, krškog ili neke od hidrocentrala)...ukratko cirkus se nastavlja, jučer u limi, sutra u parizu, show must go on.

Tko je glasao

Nema se tu što izbjegavati ;-)

namjerno izbjegavam u sve uvaljati natezanja tipa denier-konsenzus

Mi komunisti i ljudi-gušteri zavladal uspjeli smo uvjeriti ljude da postoji nekakvo globalno zagrijavanje, da prijeti velikim štetama i da je odgovorna ljudska aktivnost. Uspjeli smo u to uvjeriti malu, ali utjecajnu manjinu: samo 98% znanstvenika u svijetu koji su se posvetili klimatologiji, vlade nekih marginalnih zemalja, čelnike par beznačajnih investicijskih fondova, direktore nekoliko opskurnih međunarodnih organizacija kao što su IMF i Svjetska banka itd..

Iako svi ostali, dakle, ogromna većina od 2% itd., znaju da su sve to bedastoće, svojom gušterskom hipnozom i komunjarskim ruvarenjem razbili smo vas Borce Za Istinu iz Tea Party i Fox News kao beba zvečku, pa nikakve diskusije više nema.. ;->

Tko je glasao

gušteri, lopovi i nabijene puške

"I am the Lizard King
I can do anything.."
doors, celebration of the lizzard king

ako je druže oštriću. nisu gušteri bedasti, evo recimo tast poznatog guštera
http://www.dailymail.co.uk/news/article-1261389/SamCams-father-exploits-...
ulaže u jednu malecnu farmicu koja godišnje nabaci 3,5 mil Ł, a naš reggie, vitalni 63 godišnjak težak 20 milja funti dijeli nemali profit sa investitorima. pola love dolazi iz vladine šeme (to se nekad zvalo ponzijeva piramidalna prevara, danas to zovu "ulaganje u obnovljive" ) , u kojoj se potiču privatnici (rudari, sirotinja, eko komunisti ko oštrić, batelanti, koji vjetrenjače mogu kupiti na 24 rate ameksa, čujen da ih neki uzimlju na lizing) da grade privatne centrale i to prodaju državi po garantiranim subvencioniranim cijenama. godišnje, ovo sitno košta prosječnog britanskog građanina 13,5 Ł više, što je zanemarljivo, no osjetno utječe na klimu i jačanje konsenzusa.
vidi poučak hrvatskog kralja vjetra, našeg čoeka ćurkovića koji je cijelu obitelj do 9 kolina uključio u obnovljivi biznis, koji im je samo u prvoj godini vratio uloženu lovu. znaju ti gušteri sa novcem....), zato je robot za posljednje polugodište na 1.361 kn potrošene struje ćurkoviću i sličnim platio 76,52 kn, nešto više od 5% računa. ako uzmemo da u hrvatskoj ima nekih 2.3 milijuna brojila, od kojih 10% otpada na poduzetnike, vidi se da je riječ o sitnici koju trebamo odvojiti od usta da bi investitori imali za nove boss gaće, novog cayennea, i vikendicu u santo domingu.
i ajd sad ti objasni kako to da billionare club, imf, svjetska banka, goldman sachs, i slični investicijski sitnež ulaže u nešto tako neisplatljivo kao što je obnovljiva energija, čisti gubitak. nikako mi to nije jasno.
inače, nažalost, rednecks se vraćaju, i imam blagi dojam da će opet malo dimiti iz dimnjaka....
https://lorrab.files.wordpress.com/2014/11/map.png

Tko je glasao

Ma pusti ti te marginalce! :-)

Moćnici koji vuku čovječanstvo u propast, raspolažu s više milijardi dolara nego Zeleni Mir milijuna. :-(

Kud će s njima sirotinja kao Fox News, viteški borci za istinu i pravdu? :-(

Glavna vijest u posljednje vrijeme, na fronti borbe protiv zelenih koji žele uništiti civilizaciju, jest, da su prije jedva dva mjeseca vlade SAD i Kine izašle sa zajednički mstavom da je globalno zagrijavanje velika opasnost, protiv koje treba poduzeti snažne mjere.

To je sve, dakako, u službi ljudi guštera koji su se svuda infilitrirali! >:(

Tko je glasao

ecce homo

po običaju sadržajan odgovor. gospodin se našao malo uvrijeđen što sam se narugao sa gospodom iz grinpisa, inače neprofitnom organizacijom koja ima godišnji budžet od gotovo pola milijarde dolara, koja spadne na to da zbog medijske blokade širom svijeta, organizirane od klike iz fox newsa i tea party republikanaca (falila je ova mantra radi efektnosti), prisiljeni reklamirati obnovljive izvore na uneskovom spomeniku svjetske kulturne baštine, kao da im je to ćaćino...
http://whc.unesco.org/en/list/700
grinpisov reklamni uradak podsjeća na talibanski performance sa kipovima buddha u bamyanu.
što se tiče dogovora između kine i sad, opet tradicionalno površno kolega....
http://www.scmp.com/news/china/article/1657235/china-rejects-us-sought-c...
http://www.thehindu.com/sci-tech/energy-and-environment/new-delhi-says-n...
"
China has rejected the scrutiny of efforts to limit carbon emissions, a key tool that the US says is necessary as more than 190 countries work to come up with a new deal to fight climate change.
"
a i zašto bi...nafta je trenutno 50 dolara barel, 10 dolara ispod granica ruske isplativosti, dakle baćuška je eliminiran, a saudiarabija je voljna pumpati nafte koliko treba, usput gaze konkurenciju, uljne škriljevce u alberti kojima se ne isplati ispod stoje na barelu. i sada treba očekivati da će kinezi i indijci koje su uz ameriku najveći emiteri co2 smanjiti emisije tog plina, to jedino može biti zaključak ureda za očuvanje autentičnih nakurnjaka i prve proleterske meteorloške brigade. usput, dok je potrošnja nafte u europi i japanu pala na veličinu iz 1993-95., kina je najveći proizvođač i potrošač ugljena na svijetu, troši ga više od europe, amerike i japana zajedno, kina je drugi najveći potrošač sirove nafte na svijetu, i četvrti svjetski proizvođač sirove nafte; kinezi nemilice ulažu u naftna postrojenja u kubi, iranu, iraku, myanmaru, kazahstanu, nigeriji, venezueli i argentini. kina će 2015. preći japan u pacifičkoj regiji po potrošnji prirodnog plina, kina planira učetverostručiti svoj kapacitet nuklearki do 2020.
opravdano se bojimo da će grinpis morati obojiti kineski zid u zeleno da zauzdaju zločeste pohlepne kineze koji misle samo na sebe, za razliku od velikodušne amerike, i dobrih guštera na vlasti.

Tko je glasao

Ja sam možda i površan...

... ali ti jelte nisi, kad daješ jedan tekst kojem si pročitao samo naslov, a radi se o izvještaju s poečtka pregovora i odnosi se na neslaganje o tehničkim detaljima a ne o načelu, te drugi tekst koji se odnosi na Indiju,. koja je po emisijama, iako koristi relativno puno ugljena, daleko, daleko iza SAD, iako ima 4× više stanovnika. A koja je ipak prošle godine pokrenula izrazito spektakularan program ulaganja u obnovljive, osobito solarnu ()ne da mi se davat linkove; utipkate "India solar energy" u google i dobt ćete ih bezbroj) Inače, daleko na prvom mjestu po investicijama u obnovljive je Kina.

Razumijem ja koliko ste vi iz Tea Party izbezumljeni dogovorom dvojice komunjara, američkog i kineskog predsjednika. :-) Ne kažem da mi nije milo vidjet, kako se patite jer gubite. ;-> Ali nije loša ta taktika napada zločeste Kineze - u SAD to pali među rednekima, e sad, kod nas - ljude nije briga.

(Naravno, ima i radikalnijih od mene ekologista koji tvrde da je Lima bila katastrofalni promašaj i da treba nastaviti borbu za rušenje kapitalizma, jer je to jedini način da se svijet spasi. Možda su na dulji rok u pravu, eli eto, ja sam jedan notorni sitnoburžuaski revizionsti, schmerch...)

Tu su još i komunjare iz opskurne Deutsche Bank, koji su napriliku neki dan objavili ovo:

Solar at grid parity in most of world by 2017

Nije novost, ali vrijedi zabilježiti jer se radi o još jednoj vodećoj financijskoj instituciji sa sličnim predviđanjima.

Investicijka banka Deutsche Bank objavila je "2015 solar outlook". Predviđa da će solarni sustavi imati mrežni paritet na 80% globalnoga tržišta unutar slijedeće dvije godine. Kolaps cijena nafte neće bitno usporiti njihovo napredovanje.

Današnje cijene proizvodnje elektrike iz krovnih solarnih elektrana bez subvencija su između 13 i 23 američkih centi po kilovatsatu, što je na mnogim tržištima ispod kupovne cijene.

Predviđaju da će 2016. godine instalirana snaga u SAD porasti peterostruko, na 16 GW novih kapaciteta te godine, pa će preteći Kinu (13 GW).

Njemački elektroprivredni gigant E.ON je nedavno objavio da napušta sve poslove s konvencionalnim izvorima, te će se fokusirati na distribuiranu proizvodnju. Očekuju da će se slično događati svuda u svijetu tijekom 2015..

Još jedna notorna komunjara i mason se oglašava:

Pope Francis Makes Climate Action a Priority in 2015

Papa Frane će, prema najavama, uskoro objaviti encikliku o klimatskim promjena i ekologizmu. Biskup Marcelo Sorondo, kancelar Vatikanske pontifikalne akademije znanosti, nada se da će to direktno utjecati na ključnji skup UN o klimi u prosincu o.g..

Tvoje apsolutno nerazumijevanje toga što se na svjetskom tržištu događa oko cijene nafte je također dirljivo (naravno, razumijem i respektiram tvoju odluku, da objektivn uspoznaju ne smatraš vrlinom). Ozbiljni komentara ima okolo po netu svaki dan (neozbiljnih, naravno, još više), evo jedan od onih kje sam preporučio.

The implications of $50-a-barrel oil for the world’s energy mix

Svakodnevno se na netu može naći brojne analize i komentare o aktulalnom padu cijena nafte na svjetskom tržištu, pokušaje prognoza što će se u bliskoj budućnosti događati te predviđanja koje će utjecaje imati na razne aspekte globalne energetike i ekonomije, na pojedine zemlje, investicije i izvore. Međusobni utjecaji mogu biti vrlo raznoliki i proturječni.

Ovaj članak daje koristan pregled raznih projekcija i prikaz nekih osnovnih čimbenika.

Pad cijena nafte ugrožava znatna ulaganja u crpljenje nafte na Arktiku, iz glinenih škriljevaca (šejla) i iz bitumenoznih pjesaka (tar sands).

Cijena prirodnoga plina je u svijetu i dalje većinom vezana uz cijenu nafte (u Europi 65% prodaje prirodnoga plina). Nafta marginalno služi za dobivanje električne energije [te čak i Saudijska Arabija planira zatvoriti TE na naftu i graditi solarne, vjetrene i nuklearne elektrane], ali plin služi obilno. Pad cijena plina može ugroziti neka ulaganja u razvoj obnovljivih elektrana. Mnoga su međutim ekonomična i pri sadašnjem nivou cijena. Osim toga, mnoge zemlje imaju dugoročne planove razvoja obnovljivih i vjerojatno ih neće zaustaviti zbog kolebanja cijena nafte i plina.

[Treba spomenuti da je zbog pada cijena ugljena na svjetskom tržištu u Europi od 2009. došlo do pada proizvodnje električne energije u TE na plin i povećanja u TE na ugljen. Sad bi se taj trend mogao opet okrenuti. Korištenje prirodnoga plina za dobivanje električne energije u Europi je brzo raslo od kraja 1980-ih, a u SAD tek od polovice 2000-ih godina.]

Ni tvojem ljubljenom prirodnome plinu iz šejla, kojeg si svečano proglakio KOnačnim Rješenjem Energetskih Problema za slijedećih par tisuća godina, ne ide baš dobro.

BREAKING: New York Will Ban Fracking

Nakon prezentacije nalaza iscrpnog petogodišnjeg istraživanja potencijalnih okolišnih, ekonomskiih i zdravstvenih učinaka frackinga, ministar zaštite okoliša države New York Joseph Marten rekao je da će zatražiti zabranu ovog kontroverznog procesa na području države.

Osim rizika za zdravlje i okoliš (naročito zagađivanje podzemnih voda), studija čiji su rezultati prezentirani 17. prosinca zaključuje da bi ekonomske koristi mogle biti mnogo manje nego što se u početku predviđalo.

Tak je to, kod nas na planetu Zemlji. Nekaj se ipak dela, iako ne kao konji. ;-P

Tko je glasao

kondicional budući

novo pitanje na milijunašu: što povezuje greenpeace, papu, nazcu, goldman sachs deutsche bank, mirelu holy, josipovića i zorana oštrića?
dakako, go solar, future is renewable :) očekujemo da će greenpeace sljedeći put michelangelovom davidu obojati testise u zeleno, a na mona lisi docrtati u pejsažu vjetrenjaču "GE"...
no šalu na stranu, nigdje ne vidjeh u oba posta niti slovca o temi dnevnika, što bi se moglo tretirati kao trolanje, i time mene kao autora ovlastiti da klikušnem spam kućicu, no time bi postao vi, majstor pamfleta i kondicionala budućeg, majstor prekrajanja i izvlačenja izrečenog iz konteksta uz obilato korištenje riječi "očekuje se, biti će, jednoga dana..." kao da je kreirano u think-tankovima predsjedničke kampanje bivšeg nam, milog i opjevanog predsjednika. nisam primjetio da je prosječna temperatura zemlje pala za femto-stupanj, niti je kina emitirala niti jednu molekulu CO2 manje nakon rukovanja. rukovali se, pa što,mogli su se i "lički" rukovati, kina će i dalje gutati megatone ugljena i nafte.
http://www.bloomberg.com/news/2014-05-11/power-decarbonization-cost-rise...
zar zaista "oni" misle investirati 44 trilijuna USD do 2050 kako bi "dekarbonizirali" energetski sektor, i odakle to misle stvoriti? ili postavimo stvari drugačije, koliko će to koštati običnog čovjeka koji će plaćajući skuplju energiju financirati energetske oligarhe i njihove financijere? tu će kolindina trilaterala odigrati ključnu ulogu :)
moje apsolutno nerazumijevanje novog naftnog šoka prvenstveno počiva na činjenici da je plafon ruske isplativosti eksploatacije nafte 60 $/barelu, da je ruska ekonomija u golemoj ovisnosti od izvoza nafte i derivata i da to možebitno ima nekakve veze sa trenutnom cijenom nafte. ili činjenica da je amerika postaje uskoro najveći proizvođač nafte na svijetu?
potom lakonski reformuliraš moj zaključak da saudijska arabija ovim cijenama i voljom da ih zadrži na toj razini cilja na američki fracking i američko-kanadsko-ruske izvore nafte (tar, arktičke bušotine, bušotine sa većih morskih dubina), ukratko eliminiraju skupu konkurenciju, jer imaju 900 milijardi $ naftnih rezervi pod pijeskom, a ekstrakcija nafte ih košta golemih 5$/barelu. ukratko, boli ih ona crna arapska kita za ostatak svijeta.
tko je najebao, pa economist je to lijepo formulirao:
"
The main effect of this is on the riskiest and most vulnerable bits of the oil industry. These include American frackers who have borrowed heavily on the expectation of continuing high prices. They also include Western oil companies with high-cost projects involving drilling in deep water or in the Arctic, or dealing with maturing and increasingly expensive fields such as the North Sea. But the greatest pain is in countries where the regimes are dependent on a high oil price to pay for costly foreign adventures and expensive social programmes. These include Russia (which is already hit by Western sanctions following its meddling in Ukraine) and Iran (which is paying to keep the Assad regime afloat in Syria).
"
što se tiče plina, slažem se, poslušat će tvoje vapaje protiv lng terminala i zaboravit će na trilijune kubnih metara jeftinog plina koji se nalazi pod zemljom, i gradit će jeftinije obnovljive izvore. vrlo ekonomično. obilato kondicional budući, kada na mom štovanom veseljku izraste nokat.
spominjanje obnovljive energetske politike europe u svjetlu činjenice da je njemačka zamijenila nuklearke sa termocentralama, i u kombinaciji sa obnovljivim izvorima dampirala cijene proizvodnje električne energije, tako da je proizvodnja električne energije iz plina postala neisplativa, te dovela do situacije da konvencionalne el.centrale na ugljikovodike rade ispod razine isplativosti, a u isto vrijeme, gle čuda, subvencioniraju tu istu skupu električnu energiju industriji, prisiljavajući običnog, common švabu kupusara vulgarisa da financira iz svog džepa kolosalni projekt energiewende, opjevan tisuće puta u tvojim solikokvijima obnovljivim, o barde zelenih.
u ovom zanimljivom članku kojeg sam pročitao, vidi čuda, do kraja govori se o nekim aspektima onoga što cijelo vrijeme beskorisno ističem
http://www.oxera.com/Latest-Thinking/Agenda/2014/Almost-a-reform-the-new...
treba dakako dodati da je eu komisija nijemce nedavno malo pritegla, tako da su prema novim zakonima iz 2014 godine industrijski potrošači struje, nisu više potpuno subvencionirani, nego prvi gwh plaćaju tržišno, kasnije imaju diskaunt 15%, što je u praksi promjenjivo.
znakovita je rečenica i iznos "Despite this, the total volume of exempt electricity is expected to remain constant, at around €5bn per year." dakle subvencije njemačkoj industriji zbog skupe struje iznose 5 milijardi ojra. mašala. u isto vrijeme sirotinja sjedi u hladnoj sobi zamotana u deku, jer nema novca za grijanje. vlada je kao superhik, krade siromašnima i daje bogatima, i dakle prema kome je taj "go green-future is renewable" sustav skrojen:
a) prema očuvanju okoliša i spašavanju planete pet minuta do dvanajst?
b) očuvanju bankarsko-investicijskih profita?

...new york banirao fracking...avaj...
http://www.bloomberg.com/news/2014-07-04/u-s-seen-as-biggest-oil-produce...
....

Tko je glasao

Croatistan

Kak' mogu mirno spavati kad' živim u tom Croatistanu i nemam nikakav pričuvni položaj u susjednim zemljama ?! (A i nešto baš nisam siguran da je tvoja tvrdnja o lokaciji gluposti točna!)

vojko27

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci