Tagovi

A jebo vas jednom taj registar birača!

tekst je dopunjen u petak, 7. studenoga 2014. u 17:40.

Ako je točno, da Ministarstvo uprave najednom govori o više od 4,5 milijuna birača, onda se radi o bezobraznoj manipulaciji. (Koja je dala mogućnost Željki Markić da krivicu za prevelik broj u popisu pripiše SDP-u.)

Iz Ministarstva uprave dobiven je podatak kako se prvoga dana prikupljanja potpisa za referendumsku inicijativu o izmjeni izbornog zakonodavstva, 21. rujna, u registru birača nalazilo upisano 4.042.522 punoljetnih osoba s biračkim pravom koje imaju prebivalište u Hrvatskoj, te da dodatnih 482.614 osoba nema prebivalište u Hrvatskoj.

NATO na referendumBroj upisanih u registar birača RH apsurdno je narastao tijekom 2000-ih. Na parlamentarnim izborima 2000. broj birača, koji imaju boravište u RH, bio je 3.686.000, što je otprilike odgovaralo stvarnosti. Zatim je broj znatno narastao, na preko četiri milijuna, iako Hrvatska bilježi pad broja stanovnika. I sam sam gledao rezultate popisa stanovništva 2011,. i vidio da broj ne može biti iznad 3.500.000.

Na taj problem ukazali su 2008. g. građanski aktivisti, uključeni u inicijativu prikupljanja potpisa sa zahtjevom da se o ulasku Hrvatske u NATO odlučuje na referendumu (vidi npr. članak iz 2011.): Značajan prilog u kampanji da se to riješi dao je od 2009. sajt pollitika.com. Kao glavni problem istaknuto je, osim što se automatski ne brišu umrli, dvostruko prijavljivanje boravišta od strane Hrvata koji žive u BiH; takvih je bilo oko 130.000. (Kako su u te aktivnosti bili uključeni civilno-društveni ljevičari, većina desničara o tome nisu znali ništa, pa im se 2014. pričinjava kao da su oni prvi uočili taj problem.)

U mandatu ove vlade je broj ipak smanjen, iako je očito još ostalo dosta viška. Po izvještaju s referenduma u studenom 2013., u Hrvatskoj je bilo 3.791.000 birača. I ovo je očito za oko 300.000 više od stvarnog stanja.

Po podacima Državnog zavoda za statistiku, prilikom zadnjega popisa stanovništva 2011. godine, utvrđeno je kako u Hrvatskoj živi 3.487.034 punoljetnih osoba, a procjena prema demografskim kretanjima za 2013. godinu utvrdila je oko 12.500 manje punoljetnih osoba, odnosno njih 3.474.453.

A onda se najednom pojavljuje brojka još za 250.000 veća? Ne bi išlo.

U ovoj državi je eto strašno komplicirano povezati razne baze podataka i uvesti automatizam brisanja mrtvih i provjere dvostrukih upisa. Jednako aljkav je i Sabor, koji se tri godine nije sjetio ove teme. To je nešto što je u načelu lako riješiti, moglo bi se upisati kao plus ove vlade i vladajuće većine, da konačno imamo pouzdan registar, ali eto i to je previše za očekivati.

Sa stajališta formalnog temelja za odbijanje inicijative UIO (čime se, reklo bi se, Ministarstvo uprave rukovodi) bramiranje je nepotrebno. Nisu skupili 10% od broja svih birača, tj. broja svih, koji imaju pravo glasovanja u Hrvatskoj -bez obzira gdje žive. A drugo - pitanje je protuustavno.

Glede naizgled sporne odredbe "broj birača u Hrvatskoj", ona je jasna, ako se sjetimo definicije pojma "birač". Birač je osoba, koja ima biračko pravo. "Birači u Hrvatskoj" su osobe, koje imaju pravo glasa u Hrvatskoj. Mogu živjeti i na Marsu (što još možda i bude, za života nekih mlađih među vama). Ta definicija pojma "birač" data je u članku 45, stavak 1 Ustava RH, koji glasi: »Hrvatski državljani s navršenih 18 godina (birači) imaju opće i jednako biračko pravo u izborima za Hrvatski sabor, Predsjednika Republike Hrvatske i Europski parlament te u postupku odlučivanja na državnom referendumu, u skladu sa zakonom.«

Svi koji pokušavaju to smanjiti samo na one, koji imaju prebivalište u RH, nemaju pravo.

Takvo je naprosto slovo zakona, ne ovisi o tome što mi mislimo.

Druga je priča da je postotak bezobrazno visok, te da su hrvatski političari smušeni idioti, koji ništa ne mogu suvislo razriješiti.

Pa onda i to, da treba jasno definirati što može ići na referendum i pod kojim uvjetima. Stručnjaci su od samog početka (promjene Ustava 2000. godine) upozoravali, da odredbu o referendumu na osnovu narodne inicijative treba puno bolje precizirati (po ugledu na Italiju, Švicarsku i niz država u SAD, gdje ta institucija postoji). Pa sad opet u posljednji tren nešto petljaju i kemijaju, panično bježeći od mogućnosti da jednom, za promjenu, nešto riješe sustavno i načelno, bez zapišavanja svojim sitnim dnevnim svađama i intrigama.

Komentari

Nažalost Zorane

Tko je glasao

jebo tebe

Tko je glasao

Al nas ima - ko štakora

Birači su nalik štakorima što slobodno i zaigrano trčkaraju pred zgradom zagrebačkog kolodvora i grickaju otpatke, mrvice kruha, žireve i šišarke. Tko zna kolko ih ima. Deratizaciju je najbolje ne spominjati. Nismo mi krivi što nas nema tko pobrojiti, podijeliti osobne iskaznice i jednom zauvijek objasniti nam da samo glupani izlaze na referendume, a poželjni, pametni i poslušni biraju uvijek iste političke stranke na tzv. festivalima demokracije, koja je odavno dosegnula takav nivo slobode da i mrtvi mogu glasovati ako ustreba. A to nije samo civilizacijsko postignuće, već pravi mađioničarski trik, iluzija i opsjena. Možda se barem u Zagrebu problem može riješiti. Ako država provede popis stanovništva među punoljetnim štakorima s pravom glasa nestalo bi preko noći barem pola milijuna neposlušnih beštija. A to, valja priznati, uopće nije malo.

Tko je glasao

pitanje

zanima me koliko će biti birača prija parlamentarnih izbora. ?

w. ;)

Tko je glasao

Koliko ima ukupno birača u Republici Hrvatskoj

1. Ukupni broj birača Republike Hrvatske ≠ ukupan broj birača u Republici Hrvatskoj
2. Članak 87. Ustava ne govori o prvoj kategoriji već o drugoj
3. Broj birača u RH odgovara ukupnom broju punoljetnih građana RH
4. Po popisu stanovništva iz 2011.g. u Hrvatskoj ima 3.874.000 punoljetnih građana

(ako uzmemo u obzir da su tada popisani i neki koji stalno žive u inozemstvu a bili su zatečeni na adresama u Hrvatskoj navedeni broj punoljetnih osoba u Hrvatskoj je manji)

Ideološki sam protivnik ŽM ali u ovoj inicijativi ju podupirem svjesna činjenice da stranačke parazitirajuće elite nemaju namjeru demokratizirati izborni proces a koji je majka svih kadrovskih problema države i društvenog sustava...
Dakle, kad se citira stranačkog vojnika Hatza o tome tko muti hrvatsku budućnost onda treba jasno i glasno reći da su to stranački uhljebi i njihovi simpatizeri a ne oni koji bi mijenjali ovo gnojište od države...

Tko je glasao

Podatci postoje- za europske izbore i uvažiti promjene

Tko je glasao

Označio sam niz komentara dolje kao spam...

... jer se radilo o osobnim vrijeđanjima, ponavljanjima već rečenog u drugom komentar ovdje, te o totalno off-topicu koji nema ni minimuma veze s temom dnevnika.

Tko je glasao
Tko je glasao

Dopuna

Dovršavajući tekst, nekako sam ispustio jednu rečenicu, uz pasus:Glede naizgled sporne odredbe "broj birača u Hrvatskoj", ona je jasna, ako se sjetimo definicije pojma "birač". Birač je osoba, koja ima biračko pravo. "Birači u Hrvatskoj" su osobe, koje imaju pravo glasa u Hrvatskoj. Mogu živjeti i na Marsu.

Trebala je još stajati rečenica: Ta definicija pojma "birač" data je u članku 45, stavak 1 Ustava RH, koji glasi: »Hrvatski državljani s navršenih 18 godina (birači) imaju opće i jednako biračko pravo u izborima za Hrvatski sabor, Predsjednika Republike Hrvatske i Europski parlament te u postupku odlučivanja na državnom referendumu, u skladu sa zakonom.«

Dakle, "birači u Hrvatskoj" su svi, koji imaju pravo glasa na izborima i referendumima u Hrvatskoj. Osobno mislim da je takva odredba nepoštena prema onima koji prikupljaju potpise (jer teško mogu raditi van Hrvatske), ali eto, tako piše.

Hadži je dolje podsjetio da odluka US o tome postoji još iz 2003.:

ustavne odredbe o "ukupnom broju birača" se i dalje odnose na sve birače sa biračkim pravom, bez obzira na prebivalište, u skladu sa odlukom ustavnog suda iz 2003 kada su neustavnim proglasili zakon o referendumu kojim je tadašnja koalicija pravo glasanja na referendumu vezala uz prebivalište. tako se i dalje za referendum, kao i kod referenduma o NATO-u mora skupiti cca 450K potpisa. ŽM se pravi blesava i izaziva političke nepetosti iako je ovdje sve jasno. a GONG je krenuo u kampanju - ne poštujte Ustav
Nažalost, eto, i GONG, iako oni svakako moraju znati kako stvari stoje, uključio se u politikantsko mešeterenje, iako bi upravo oni morali inzistirati na sustavnom i načelnom rješenju, kako spominjem u zadnoj rečenici dnevnika. Eto, navikli smo svi da je sve uvijek podložno procesu "samoupravnog dogovaranja i sporazumijevanja" - kako načela, tako i činjenice.

Tko je glasao

Alo redikulu

Tko je glasao

Cijela EU će se smijati takvima

Ne može tumačenje bivšega US, po bivšemu Ustavu biti iznad Ustava u kojemu piše"birača u Republici Hrvatskoj."

Ne birača Republike Hrvatske.

Možete izmišljati što hoćete, jer se tako i izmišlja.

Da su uključeni, onda bi mogli potpisivati u zemljama gdje žive.

Pa lijepo, ako misle da bi trebali biti uključeni, neka im dostave popisne knjižice, od Australije do SAD-a i omoguće da se potpisuju.

Ali, oni bi ih uključili u potreban broj , a isključili iz mogućnosti potpisivanja. tipična komunjarska posla.
Dakle, svi iseljenici će protiv takvih komunjara podnijeti prijave- jer im nisu omogućili potpisivanje, a ubrojili bi ih u polazni skup, odnosno zloupotrebaljavali njihove podatke,
Prošlo je to vrijeme i zato ste tako bijesni i bjesnite.

Ima dokumenata koji potvrđuju, a vi se pozivate na jedno tumačenje bivšega US i to iz 2003. godien iako sada točno piše "birasča u Republici Hrvatskoj"1
Da su mislili drugačije odredili bi mjesta u drugim zemljama na kojima se mogu potpisivati.

Lažovi i muljatori kojima pravna država služi za ismijavanje.

Iz siline frustracije, jer vam je jasno da lažete , varate , muljate ponavljate laži- made in Peđa-Šeks kombratije!

Mislim da će se cijela EU smijati takvima!

Tko je glasao

koje pitanje je protuustavno???

kad se redikuli uhvate tumačiti ustav tada nastane ovakav uradak.

koji imaju pravo glasovanja u Hrvatskoj -bez obzira gdje žive.

evo predloži svojim pajdašima da 87.članak st.3. ustava koji glasi :

O pitanjima iz stavka 1. i 2. ovoga članka Hrvatski sabor će raspisati referendum u skladu
sa zakonom ako to zatraži deset posto od ukupnog broja birača u Republici Hrvatskoj.

promjene u:

O pitanjima iz stavka 1. i 2. ovoga članka Hrvatski sabor će raspisati referendum u skladu
sa zakonom ako to zatraži deset posto od birača koji imaju pravo glasovanja u Hrvatskoj i izvan nje, bez obzira gdje žive.

Pa će biti sve u redu, a ti i pajdaši iz vlade i "nevladinih" udruga će te i dalje moći međusobno se pomagati. Ali dalje će te biti smeće..

Tko je glasao

Bauk je našao solomonsko

Bauk je našao solomonsko rješenje; kreirao je registar birača koji se puni svaki puta prije izbora iz ukupnog popisa, na način da su se građani bez prebivališta u RH obavezni prethodno registrirati. time je riješen jedan problem - glasanje mrtvih u dijaspori i manipulacija glasovima u biračkim popisima u dijaspori. MUP je počeo provjeravati prijave prebivališta u RH i čistiti fiktivne prijave, ali to ide dozla boga sporo.

no, ustavne odredbe o "ukupnom broju birača" se i dalje odnose na sve birače sa biračkim pravom, bez obzira na prebivalište, u skladu sa odlukom ustavnog suda iz 2003 kada su neustavnim proglasili zakon o referendumu kojim je tadašnja koalicija pravo glasanja na referendumu vezala uz prebivalište. tako se i dalje za referendum, kao i kod referenduma o NATO-u mora skupiti cca 450K potpisa. ŽM se pravi blesava i izaziva političke nepetosti iako je ovdje sve jasno. a GONG je krenuo u kampanju - ne poštujte Ustav. idiotski mi je ovaj poziv vlasti da "prihvate" 380K potpisa kao dovoljan broj. pa vlada i sabor nemaju ovlasti to prihvaćati ili ne. ne radi se o činu prihvaćanja ili odbijanja, već o činu utvrđivanja je li kriterij ispunjen ili ne - a parametere kriterija je već više puta svojim odlukama definirao upravo usud.

Ne kažem da je to dobar kriterij - ja se zalažem za 200K potpisa (uz ograničenje tema i prikupljanje potpisa u tijelima uprave, kao u sloveniji, koja btw obiluje referendumima) - ali tko se pravi glup poput ŽM samo neutemeljeno i zlonamjerno izaziva političke tenzije


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

evo zanimljivost o

evo zanimljivost o prebivalištima:
http://croexpress.eu/vijest.php?vijest=1896


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

@Hadži:

stavne odredbe o "ukupnom broju birača" se i dalje odnose na sve birače sa biračkim pravom, bez obzira na prebivalište, u skladu sa odlukom ustavnog suda iz 2003 kada su neustavnim proglasili zakon o referendumu kojim je tadašnja koalicija pravo glasanja na referendumu vezala uz prebivalište

Nije 2003, nego 2007. NN br. 69/2007

Tko je glasao

hvala na ispravku, pisao sam

hvala na ispravku, pisao sam "iz glave"
no, ima jedan izrazito zanimljiv detalj u toj odluci ustavnog suda:

Na temelju ovlaštenja propisanog člankom 38. stavkom 2. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske (»Narodne novine«, broj 99/99., 29/02. i 49/02. – pročišćeni tekst) Ustavni sud sam je pokrenuo postupak za ocjenu suglasnosti s Ustavom članka 6. stavka 1. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o referendumu i drugim oblicima osobnog sudjelovanja u obavljanju državne vlasti i lokalne samouprave (»Narodne novine«, broj 92/01., u daljnjem tekstu: Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o referendumu) u dijelu koji glasi:
»koji imaju prebivalište i prebivaju u Republici Hrvatskoj, najmanje godinu dana bez prekida do dana održavanja referenduma«.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Ustavni sud primjenjuje Ustav - nije ovlašten tumačiti ga

Izvorno tumačenje može dati onaj koji i donosi Ustav - dakle Sabor.
Ako primjenjujemo hrvatski jezik na ovu odredbu, zašto neki čitaju ono što ne piše...

ako to zatraži deset posto od ukupnog broja birača u Republici Hrvatskoj

Kad bude pisalo - od ukupnog broja birača Republike Hrvatske - tada možete verbalno tumačiti ono što sad tumačite...

Dok postoji onaj prijedlog "u" dotle - pssstttt

Zašto bi Markićka morala biti kriva za ustavnu logiku stranačkih parazita!?

Tko je glasao

jesi li ti pročitao ustav,

jesi li ti pročitao ustav, onaj dio o ovlastima ustavnog suda?
imaš i ustavni zakon o ustavnom sudu za dodatnu literaturu


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Popušta ti pozornost Hatz

Moja dioptrija je oslabjela te umoljavam tvoju malenkost da mi citira ustavnu odredbu koja ovlašćuje US da bude arbitar u javnom tumačenju Ustava na zahtjev - odn prijepora ustavnih odredbi van instituta ocjene ustavnosti i ustavnih tužbi te suglasnosti propisa s Ustavom..

http://www.usud.hr/default.aspx?Show=nadleznost&m1=15&m2=26&Lang=hr

Tko je glasao

Samognjusobe mogu pribrojit-te kojima ne daju priliku za potpise

Tko je glasao

Redikuli poput tebe su traženi u strankama

Tko je glasao

ja ne radim u državnoj


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Imbecilu ja sam rekao da imaš sve kvalifikacije za

Tko je glasao

O da

Tko je glasao

Dovoljno je potpisa za Referendum, a muljatori bi muljali

"broj birača u Hrvatskoj,Lijepo ti piše broj birača U Hrvatskoj, a ne "broj birača koji imaju pravo glasa u Hrvatskoj. Sasvim je jasna čformulacija, a manipulatori je žele mijenjati i tumačiti po potrebama svojih manipulacija.

Mislim da će taj broj europski hrvatski parlamentarci morati predstaviti Europskome parlamentu i pokazati kako diktatorska vlast manipulira pravom i demokracijom.

Kada smo već ušli u EU, neka im daju packe za komunjarske običaje!

I ti tvrdiš kao da si ti stručnnjak za pravo, upravo ono što ti odgovara., iako je sasvim jasno da je ejdnostavno dovoljno znati čitati!

Svi iz dijaspore imat će pravo tužiti RhH jer manipulira njihovim osobnim podacima. Po zakonu moraju se registrirati da bi bili birači.

A nitko se nije registrirao, jer im to nisu niti dali kao zakonsku mogućnost, a uvrštavali bi ih u polazni skup. Dakle i tada ne bi bili birači!

Markić uredno skuplja različite podatke državne uprave, DZS i onda tužba, uz tužbu dijaspore.

Ustavni sud osramotit će se gore nego kada su zaustavili prošli referendum!

Birač je osoba koja ima biračko pravo"! Da ne bi!? Birač u Hrvatskoj je birač U Hrvatskoj! Pogotovo zato što izvan RH nema pravo biranja, niti potpisivanja, jwer nije registriran.

Ma vidi komunajra- što bi htjeli- ned ti ljudima mogućnost potpisivanja , a ubrojiti ih u polazni skup za određivanje potrebnoga broja potpisa.

Misliš li da će to dijaspora otrpjeti?

Neće, jer bit će tužbi prema Europskome sudu, a US će biti ismijan kao leglo politikanata pod upravom politike iz doba mračnoga komunističkoga svijeta koji ne poznaje pravnu državu, a za Sabor i njegove odbore, već im je sve poznato na Lex-u! Zato nas i dalej drže pod sankcijama, da ih se riješe, jer nagrđuju europski pravni i politički sustav!

Boli vas referendum?
I neka!

Ne ide više tako, jer ipak su u EU, a ne u YU!

Osramotit će se gore nego s Lex-om.

Tko je glasao

Ne srčeko OVO BOLI

Tko je glasao

Očekujem da MVP i VesnaPusić ponude zdr. skrb za Šešelja u imeRH

Tko je glasao

@ppetra krv nije voda i ti

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Sada bi se Bojan mogao zauzeti za nejgovu skrb, ta nema PTSP

Tko je glasao

"Nama se živo "fućka" za srpske i vojne i civilne invalide"

Tko je glasao

Mogu jedino dobiti skrb u hrvatskim zatvorima

Tko je glasao

A sve zato što su se osilili zbog toliko svojih u vlasti

Tko je glasao

@ppetra nešto si mi mlogo

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci