Tagovi

„Trojni pakt“

Kako je nastao pakt SFA?

Lokalni izbori u Hrvatskoj održaiti će se treće nedjelje u svibnju mjesecu iduće godine.
Građani Hrvatske po prvi će puta neposredno birati svoje opčinske načelnike, gradonačelnike i župane. S obzirom da je teško očekivati da će kandidati u provm krugu osvojiti više od 50% glasova birača izašlih na izbore, nakon 14 dana u drugom izbornom krugu pasti će konačna odluka o tome tko će voditi koju općinu, grad ili županiju.
Ovaj , neposredni model izbora sve stranke koje samostalno ne mogu računati na pobjedu, tjera u PREDIZBORNE koalicije. A upravo te predizborne koalicije dovesti će do stvaranja dva strančka i trećeg, nezavisnog bloka.

Naime, sada je sasvim jasno da je Ivo Sanader uspio sastaviti „trojni pakt“ s Đurđom Adlešić i Josipom Friščićem (SFA pakt) i za lokalne izbore. Prvi dokaz tome leži u činjenici da su HSS i HSLS zajedno s HDZ-om u Varaždinskoj i Zagrebačkoj županiji srušili vlast i potom formirali svoju .
Drugi dokaz „trojnog pakta“ je najavljena izmjena izbornog zakona po kojoj će se umjesto jednog birati dva zamjenika župana i gradonačelnika u mjestima s više od 10.000 stanovnika.
Po priznanju samih HSLS-ovaca ta promjena zakona predlaže se na njihov zahtjev.
Trojna koalicija a samo dva dužnosnička mjesta bio im je najveći problem kojega eto rješavaju na način izmišljanja i treće fotelje. Naravno da će račun ove trgovine platiti porezni obveznici.
Ova najavljena zakonska izmjena samo 9 mjeseci prije izbora, osim nepotrebnog udara na lokalne proračune stvoriti će i dodatnu zbrku kod birača. Zapravo, na mala se vrata uvode mini-poglavarstva koja u modelu neposrednih izbora ne mogu i ne smiju postojati.
A sve samo zbog pakta SFA i njihove ambicije da nakon državnog nivoa pokore i jedinice lokalne samouprave.

Ova izmjena zakona i uvođenja dva zamjenika gradonačelnika i župana će olakšati pregovore HDZ-a, HSS-a i HSLS-a i na lokalnim novoima. Friščić je već javno iznio svoj zahtjev za šest župana („koje imamo i sada“ rekao je on) a HSLS osim Bjelovara i Varaždina gdje će zasigurno tražiti kandidate za gradonačelnike, može dobiti punu šaku zamjenika koje samostalno ne bi na izborima ostvario sljedečih tisuću godina.

Drugi predizborni blok predvoditi će SDP. Oni su u intezivnoj potrazi za koalicijskim partnerom ili pratnerima jer je navodno i Milanović shvatio da SDP, kada je i najjači, nema dovoljno koalicijskog potencijala.

Nadam se da je Milanović konačno shvatio da sami ne mogu pobjediti HDZ u večini županija u Hrvatskoj i da im treba partner. Nadam se i da mu je sada jasno da više ne može računati na HSS i da neće ponoviti pogrešku s parlamentarnih izbora kada je Friščića pozivao na suradnju iako je svima bilo jasno da su su Sanader i Friščić davno prije izbora dogovorili postizbornu koaliciju.

HNS sa samostalnim nastupom može računati samo u Varaždinskoj županiji i to pod uvjetom da Čačić odustane od kandidature u Zagrebu i izađe na izbore kao kandidat za župana.
Ni u jednoj drugoj županiji ta stranka nema ozbiljnog kandidata za župana a ne mogu se u ovom trenutku sjetiti ni jednog grada gdje bi njihov kandidat za gradonačelnika imao barem 50 % šanse ulaska u drugi krug.

Što pak će učiniti HSP za sada je gotovo nemoguće procjeniti jer je Đapić nestao iz javnosti.
IDS i HDSSB kao regionalne stranke u Istri odnosno Osječko-Baranjskoj županiji također će biti prinuđeni potražiti partnere koje će ih dovesti u drugi krug.

Treća strana ili snaga na ovim lokalnim izborima biti će nezavisni kandidati, posebno u općinama i gradovima ali očekujem i nezavisne kandidature za župane.

Nezavisne kandidature uveliko mogu pomrsiti račune političkim strankama.
Večina stranaka ima problem u kadrovima. Ni jedna politička stranka ni u jednoj županiji nema dovoljno jakih, prepoznatljivih ljudi da bi kandidirala kandidate za načelnike u svim općinama, gradovima i županijama.
Malim odazivom na lokalne izbore 2005. birači su dali poruku da ih više ne zanimaju stranačke liste a posebno razočaranje bile su im postizborne koalicije koje su za njih bile nerazumljive i neprihvatljive.
Nezavisni kandidati mogu utjecati i na veći odaziv birača na izbore posebice onih koji se nisu željeli stranački opredjeljivati i takozvanog „protestnog“ biračkog tijela koji izlaskom na izbore i glasanjem za nezavisne kandidate žele „osvetu“ političkim strankama.

Komentari

više od toga tko će gdje

više od toga tko će gdje dobiti na izborima me zanima to ZAŠTO stranke nemaju kvalitetan, prepoznatljiv kadar koji je dosad bio "izvan kadra". odgovor je jasan, zato što su u prvim redovima otkad znam za sebe isti stari *** (stavljam zvjezdice da ne kažem prdonje) koji su već nepobitno dokazali koliko malo vrijede.
s druge strane, i oni koji kao "novi" isplivaju na površinu brzo se pokažu, a još brže dokažu kao apsolutno nedorasli.
i gdje leži problem, što mijenjati?
minirati cijelu političku bazu, srušiti piramidu tako da se stvari ispočetka poslože u nadi da će ovaj puta možda ipak stvari izgledati nešto bolje.
samo kako?

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Lesar kandidat za župana u

Lesar kandidat za župana u Međimurju a zamjenici HNS i SDP? Mislim da bi to bila pobjeda već u prvom krugu. U Varaždinskoj županiji mislim da kombinacija HNS-SDP-HNS (zupan-zamjenici) odnosi pobjedu i bez Čačića.
Osobno sam mišljenja da bi koncept, koji bi se mogao dogoditi u Međimurju (nezavisni-SDP-HNS u bilo kojoj varijanti zupan i zamjenici), mogao pmrsiti račune paktu SFA u mnogim županijama, općinama i gradovima, ali također i odnijeti puno pobjeda na listama.
Ukratko Lesar ima moju podršku za župana... Treba samo pričekati razvoj situacije s HNS-om...

Tko je glasao

"Trojni pakt", dva zamjenika

"Trojni pakt", dva zamjenika župana i dogradonačelnika (trojica na vlasti), predlažem im da na svakom skupu pozdravljaju birače s tri prsta i pobjeda im je zajamčena. Sretno im bilo.

Tko je glasao

Što pak će učiniti HSP za

Što pak će učiniti HSP za sada je gotovo nemoguće procjeniti jer je Đapić nestao iz javnosti.
Mislim da je za HSP jedine neupitno što će učiniti.
Đapić će biti kandidat za gradonačelnika Osijeka, a ostalim lokalnim organizacijama će pustiti da se dogovaraju s kim žele. Kod njih nikad nije bilo ni bitno ništa drugo nego kako će Đapić za sebe nešto odraditi.

Nešto slično je za HNS rekao Čačić sinoć. Nakon što je bio kandidat za premijera, sad se dvoumi želi li biti kandidat za varaždinskog župana ili zagrebačkog gradonačelnika, a razmišlja i o kandidaturi za predsjednika RH.

"Trojni pakt" si dobro opisao.

Drugog predizbornog bloka koji bi predvodio SDP nema. Ostao je samo HNS za kombinacije. Vjerujem da će to negdje ići, a negdje neće, ali da do dogovora na državnoj razini neće doći. Ali tko zna, možda nisam u pravu.

Nezavisni će možda ponegdje polučiti uspjeh, ali mi se čini da su im veće šanse u dijelu izbora za načelnike, gradonačelnike i župane, a za općinske, gradske i županijske liste da su im manje šanse.

Ali, ima tu još i vremena i prostora za raznorazna preslagivanja do proljeća, pa možda ni od "trojnog pakta" na kraju ne bude ništa.

silverci

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci