Tagovi

83 proizvoda

16.11.2008. --- Hrvatskim inovatorima 9 medalja

Od 12 inovacija s kojima su hrvatski inovatori nastupili na Na izložbi INNOVA 2008. u Bruxellesu:

4 zlatne, 3 srebrne, 2 brončane medalje

... uskoro se mogu očekivati i konkretni poslovni kontakti s hrvatskim autorima.
http://www.hrt.hr/index.php?id=48&tx_ttnews%5Btt_news%5D=20983&tx_ttnews...

19.10.2008. ---Hrvatskim inovatorima 11 medalja

Na Britanskom sajmu inovacija BIS 9 naših izložaka ocjenjivački je sud u Londonu odlikovao s 11 vrijednih medalja:

1 platinasta, 5 zlatnih, 3 srebrne, 2 brončane medalje.

Najvrijednija platinasta koju je osvojila magistrica farmacije Rosa Ferinčević iz Zagreba. Ona je izumila pastu za zube za odvikavanje od pušenja.... ovaj proizvod sigurno ima potencijala

15.06.2008. --- Hrvatskim inovatorima 24 medalje

Na ovogodišnjem INPEX-u, najvećoj svjetskoj izložbi inovacija i novih proizvoda, hrvatski inovatori osvojili su 24 odličja

8 zlatnih, 6 srebrnih, 6 brončanih, 4 posebna priznanja.

INPEX, neslužbena olimpijada svjetskog inovatorstva, održavala se u Pittsburghu u Pennsylvanjii a bilo je izloženo 2100 izložaka iz SAD-a te 20 iz drugih država.
Organizatori INPEX-a su za najbolje organiziran nacionalni nastup nagradili Nevena Markovića nagradom Ambasador award, a za dugogodišnju potporu zagrebačkim inovatorima pročelnika Gradskog ureda za gospodarstvo grada Zagreba Ladislava Prežigala zlatnom medaljom grada Pittsburgha.

20.10.2008. --- Hrvatskim inovatorima 19 medalja

Hrvatski inovatori još jednom su dokazali svoju vrijednost dobivši na 6. međunarodnoj izložbi inovacija, održanoj od 16. do 20. listopada u šestmilijunskom kineskom gradu Suzhou, 19 priznanja i medalja.
http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/hrvatski-inovatori-dobili-19-priznanj...

30.03.2007. --- Hrvatskim inovatorima 20 medalja

Na 10. međunarodnom salonu industrijskog vlasništva "Arhimed", održanom u Moskvi, na kojem je sudjelovalo 1200 izlagača iz Ruske Federacije i 20 zemalja svijeta, hrvatski inovatori dobili su 20 odličja
http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/hrvatski-inovatori-dobili-20-odlicja-...

Suma :
U godinu i pol dana hrvatski inovatori smislili su 83 proizvoda potvrđena najvećim odlikovanjima na međunarodnoj konkurenciji.

Ako bi ove medalje uspoređivali sa osvojenim sportskim

"Hrvatska nije sportska nacija nego inovatorska nacija"

Proizvode imamo zašto nemamo zaposlenost?

Hoćemo li uložiti u ono što ustvari i jesmo?

Gdje i kako investirati za održivi razvoj i realnu zaposlenost?

Treba li država biti jedini investitor?

Komentari

krivo, krivo je hvaliti se

krivo, krivo je hvaliti se medaljama. bilo sportskim bilo inovatorskim.

mi i imamo te medalje da bi se drugima mogli hvaliti kako i mi imamo sjajne sportaše/inovatore, kako bi umišljali da smo superiorni i vrijedniji od nekih drugih koji nemaju toliko medalja.

sto puta smo mogli čuti tako mala zemlja, a tako puno medalja, ali to je potpuno krivo.
sport bi, po meni, trebao služiti da ljudi kroz fizičku aktivnost imaju bolje zdravlje, da se relaksiraju, grade među sobom osjećaj zajedništva, solidarnosti, da imamo zdraviju naciju, a ne da se hvalimo brojem medalja.
tako puno medalja, a tako malo igrališta i tako puno pretilih.

nije smisao inovacija da se osvajaju medalje, niti da se njima hvalimo, već da poboljšaju život, ili funkcioniranje sustava za koje su namjenjene.

volio bih znati koliki je omjer osvojenih medalja i patenata između hrvatskih inovatora i onih iz drugih zemalja.

Tko je glasao

Nije to hvaljenje nego

Nije to hvaljenje nego činjenica koju trebamo iskoristiti.
Sto puta smo čuli i kako su Teslu ignorirali kad je htio elektrificirati Hrvatsku a danas možemo samo pretpostavljati što bi to značilo za nas.

Tko je glasao

iskoristiti, ali kako se kod

iskoristiti, ali kako se kod nas iskorištavaju takve stvari.
sportske uspjehe se koristi, da bi se više novca utrpalo u profesionalni sport, u dvorane, nagrade, a to je zato jer nama sport služi samo za promociju zamlje, a ne za zdravlje ljudi.
iskorištavalje medalja bi vjerojatno dovelo do toga da bi se novci koristili za razne potpore inovatorima koji bi mogli donijeti medalje pa bi mi bili još uspješniji u osvajanju medalja, ali ne i u primjeni tih rješenja u stvarnom životu.
koliko su medalja osvojili osnivači googla, yahooa, i mnogi drugi inovatori u području interneta. nisu njima trebale medalje ni natjecanja, a ni oni koji su ulagali u njihove tvrtke nisu tražili da vide koliko su medalja osvojili, jedino što je važno je da se inovacija može uspješno primjeniti u stvarnom životu.

Tko je glasao

Kapital nije zezancija, on

Kapital nije zezancija, on funkcionira realno na nekoj matematici tj. nitko ne ulaže novce u nešto gdje ne vidi povrat.
Dvorane su osigurane sa JPP tj. iza toga stoji financijski model. No može li sve biti po JPP modelu i da li je taj mode primjenjiv na sve?
Ja mislim da nije...evo pokazalo se da je proizvodnja bitna i da sitnozubani više ne mogu jer ne proizvode za JPP

Tko je glasao

Sto puta smo čuli i kako su

Sto puta smo čuli i kako su Teslu ignorirali kad je htio elektrificirati Hrvatsku a danas možemo samo pretpostavljati što bi to značilo za nas.

He, značilo bi, eh, itekoliko. Dok se nije dogodio Tesla, išlo se na počinak o prvom sumraku pa u Hrvatskoj prirodni prirast nije bio u minusu, već u plusu :):):)

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Proizvode imamo zašto

Proizvode imamo zašto nemamo zaposlenost?

Inovacija nema veze s proizvodom.. Daleko je od inovacije do proizvoda.
A zašto nemamo zaposlenost - zato što 200.000 nezaposlenih nema nikakvih znanja raditi u područjima koja ove inovacije mogu eventualno pretvoriti u prozivode.. Dakle da i dođemo do proizxvoda - nema stručne radne snage...

A zašto inovacije nisu proizvodi? Jer nemamo poduzetnika koji bi to napravili. A nije niti čudo da ih nema kada je svaki poduzetnik prvo kriminalac i lopov, osim ako ne dokaže da nije...

A da bi invoacija se mogla pretvoriti u uspješni proizvod - prvo bi je trebalo zaštiti patentom

A obzirom da nema poduzetnika koji jamče uspjeh, teško je doći do novaca za financiranje inovacije u patent u proizvod...

youtube.com/bijesdrugi | 4hdz.com
Preporučam: youtube.com/maxprvi | Lion Queen

Tko je glasao

Patent uopće nije

Patent uopće nije problem.Problem je implementacija inovacije u proizvod kako si sam rekao.To nije samo hrvatski problem,ali s obzirom na strukturu radnog stanovništva to je gotovo najbolji da ne kažem jedini izlaz u viši standard.Vani na poslovnim školama postoji predmet koji se zove "inovation management" koji koliko ja znam kod nas nema(iako Srića pokušava nešto na tom polju).Nema niti kapitala za pokretanje a nekakvi "venture capitalisti" se baš niti ne pojavljuju.Osim toga,problem je i veličina tržišta,tako da se automatski traži da novi proizvod bude "primjenjiv" barem na zemlje bivše juge.Naravno,bilo bi odlično kada bi ovo malo hrvatskih većih tvrtki imalo tzv. kulturu inovacija u samoj firmi ali čini mi se da je to za naše poslovnjake SF.Ima toga još ali moramo prvo sazvati savjet ekonomista,najbolje stručnjake pa kad institucije budu radile svoj posao,onda ćemo se dogovoriti o konačnom rješenju o kojem pravorijek treba dati komisija. Sastavljena od najboljih stručnjaka, naravno.

Tko je glasao

Složio bih se da inovacija

Složio bih se da inovacija nije komercijalni proizvod ali je njegov najveći dio.
Npr. Vegeta je inovacija...svi znamo što Vegeta znači za Hrvatsku.
@bijedrugi reče da je dug put od inovacije do proizvoda, no puno duži put je od ideje do inovacije a pogotovo medalje.
Lobiranje,proizvodnja,distribucija, pravna regulativa itd. nikako ne može bez političke odluke odnosno stvaranja preduvjeta ili infrastrukture za razvoj.Novac u ovoj priči i za takve stvari je zadnji dio i najmanji je problem.
Npr. Nokia je proizvodila gume pa je postepeno prešla na mobitele....samo malo više hrabrosti
Možda i ne fali toliko organizacijskih znanja i volje koliko nema političke orijentacije prema proizvodnji.
Što prije krenemo...riješit ćemo prije probleme

Tko je glasao

Složio bih se da inovacija

Složio bih se da inovacija nije komercijalni proizvod ali je njegov najveći dio.

Ovo vrijedi samo kada dodje do komercijalne proizvodnje. Do tada je vrijednost inovacije ravna nuli.

Ideja iza tehnologije koju npr. koristi Skype nije dobila niti jednu medalju na natjecanjima inovatora, ali je uspješnim pretakanjem u upotrebljivu tehnologiju sa tržištem u cijelom Svijetu, prodajom te tehnologije donijela je inovatorima 2 milijadre dolara, i danas donosi profit novim vlasnicima.

... dug je put od inovacije do proizvoda, no puno duži put je od ideje do inovacije a pogotovo medalje.

Možda jest duži, ali put od inovacije do proizvoda je neusporedivo teži i strmiji.

Dokaz za to je da prvi dio puta i u Hrvatskim uvjetima uspješno prelaze pojedinci inovatori (od tuda i brojne medalje), ali i te kako zapinje kada to treba pretočiti u tehnologiju i proizvode. Za to treba razvijen poduzetnički duh, poslovno znanje, hrabrost i slobodni kapital, voljan da se upusti se u rizik ulaganja u novi proizvod.

Toga u Hrvatskoj skoro uopće nema. A zašto?

The Observer

Tko je glasao

Toga u Hrvatskoj skoro

Toga u Hrvatskoj skoro uopće nema. A zašto?
Zato što je mentalitet onih koji su došli do para je 100% trgovački: kupi jeftino - prodaj skupo, a kad se ide u proizvodnju onda je najveća moguća inovacija šarena etiketa za proizvod koji je nastao mužnjom krave ili crpljenjem iz zemlje.
Što misliš što bi Todorić rekao da mu je došao tražiti pare neki zbunjenko koji je izmislio softver za plaćanje parkinga mobitelom?
Vjerojatno bi rekao isto što je svojevremeno rekla ministrica prosvjete kulture i športa Vesna G. Jurkić kad su joj donijeli didaktičnu igricu na onda aktualnoj disketi čiji dalji razvoj je trebalo financirati ministarstvo. Dotična je uzela sumnjičavo nikad viđenu disketu, puvukla onaj limić i pitala "A kako se ovo otvara?".
Naravno da od posla nije bilo ništa iako su svi tvrdili da je igrica odlična.

leddevet

leddevet

Tko je glasao

Ja taj mentalitet

Ja taj mentalitet /jeftino-skupo /ne bi nazvao trgovačkim nego mešetarskim tj. to je preprodaja.
Profesionalna trgovina je bitna profesija. Davno sam u nekim našim novinama čitao intervju našeg uglednog project managera Borisa Sakača(malo o Sakiju za one koji neznaju tko je-
http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/20030908/pressing04.asp )
i novinar ga je upitao da sastavi poslovni tim na osnovu mentaliteta...pa je rekao da bi za trgovca uvijek izabrao amerikanca imajući na umu da je mentalitet produkt okoline.
Slažem se sa tim i nije slučajno da se npr. google.com dogodio u americi i nije slučajno da su oni zemlja sa najviše znanstvenika i da su najjači po pitanju razvoja inovacija...
Ta pozitivna poslovna okolina se ne događa sama od sebe ona je produkt sustava a kod nas je taj sustav zanemaren.
Moguće je popraviti situaciju....nitko me ne može uvjeriti da se papirologija i bespotrebni porezi ne mogu smanjiti.
Danas je lakše poslovnim ljudima novac uložiti npr. u Hajduk jer je manje papirologije...
Politika je zanemarivala proizvodnju a danas se vidi da je to ključno i za njihovu opstojnost tj. za njihov posao.

Tko je glasao

poanta je dobra, ali podatak

poanta je dobra, ali podatak nije. ne radi se o 83 proizvoda, buduci se npr. ime Branimira Ružojčića i njegov elektromotor spominje u barem dva linka koja si naveo. vjerojatno ima jos dosta dupiranja. nije neobicno da dobra inovacija pobere desetak nagrada na raznim svjetskim sajmovima.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

moguće ...no da ih je i

moguće ...no da ih je i pola pa na njih dodaj samo ambalažu dobit ceš 83 proizvoda :)
bilo bi dobro napraviti i analizu koliko se ljudi veže na jedan proizvod.

Tko je glasao

Sve što si rekao je zaprovo

Sve što si rekao je zaprovo relano stanje u državi. Inovacije smišljaju ljudi koji se bave tehnikom, i koji su često završili neki od tehničkih fakulteta. On su oduvjek bili najjači na Sveučilištu.
Padamo kad tu tehniku, inovaciju trebamo unovčiti, padamao na elementarnoj ekonomiji i managerstvu.
Da imamo dobre ekonomiste i managere nebi ni bili tu gdje jesmo. Tako da je hrvatska ekonomija tamo gdje treba i biti, obzirom na znanje i sposobnost naših ekonomista i nema te inovacije koja će nas spasiti.

Tko je glasao

Da imamo dobre ekonomiste i

Da imamo dobre ekonomiste i managere nebi ni bili tu gdje jesmo. Tako da je hrvatska ekonomija tamo gdje treba i biti, obzirom na znanje i sposobnost naših ekonomista i nema te inovacije koja će nas spasiti.

I među ima nekog znanja i spretnosti, samo ga je impresivna "elitna" masa zbila duboko u podzemlja.

Međutim sada, nakon što poznati ekonomski dream team (Čičin-Šain, Vedriš, Ljubo Jurčić, Škegro ...) odigra zadnju rundu i brzo odjaše u legendu, vjerojatno će i to "ekonomsko podzemlje" proraditi kao kvasac i izvršiti dragocijeno pretvaranje te impresivne ekonomističko-menadžerske trash mase u nešto korisno, npr. kompost za raznu poljoprivredu.

Bilo kako bilo, sada su im krenuli pravi ispiti i učenja, sve ovo do sada je bila priprema za to. Nemaju šanse skoro ni za šta kao što su dugo do sada. Gadni obruči se stišću čak i oko pravne i drugih struka, arhitektonskih i inženjerskih pa i društvenih i svih. To što je do sada bilo posve nevažno i predmet gađenja, sada najednom na dulje vrijeme postaje neizbježni i glavni predmet bavljenja, rješavanja i svega. U stručno-profesionalnom smislu sve se obrće, više nego društveno-politički.

Tko je glasao

bravo 5! sve si dobro

bravo 5! sve si dobro posložila!

ako netko zna kako doći do ove paste za odvikavanje od pušenja bila bih jako zahvalna da mi kaže. probala sam svašta, nije pomoglo, probala bih i ovo.

Tko je glasao

Probajte s tabletama Zyban.

Probajte s tabletama Zyban. Garantiram Vam da će te uspjeti i to bez apstinencijske krize. Te tablete u mozgu stvaraju efekat potpuno isti kao i nikotin, ali ne stvaraju ovisnost. Ne možete ih naručiti bez recepta, ali i uzimanje mora biti pod nadzorom liječnika.

Slučajno sam naišao na priču o tim tabletama u knjizi "Točka preokreta" Malcolma Gladwella i mogu Vam reći da su mnogi strastveni pušači u Domu zdravlja Korčula odlučili koristiti ih. Među njima je i liječnica neuro-psihijatar, koja je nedavno provjerila o kakvim tabletama je riječ.

Terapija Vam traje 7 sedmica, s tim da prvu sedmicu uzimate jednu tabletu dnevno, drugu sedmicu dvije i za to vrijeme i dalje pušite. Zatim prekidate pušenje i nastavljate dnevno uzimati dvije tablete. Ukupno Vam treba tri pakovanja po 30 tableta od 150 mg i to će Vas koštati 1500 kuna.

Savjetovao bih Vam da prvo pogledate što o pušenju kaže autor knjige, a tek potom da se odlučite hoćete li iskušati Zyban.

Tko je glasao

O Zybanu sam pisao prije

O Zybanu sam pisao prije nekoliko dana ovdje:

http://pollitika.com/zuta-traka#comment-102568

Tko je glasao

to sam pročitala i moj

to sam pročitala i moj liječnik je rekao ne.

ja poslušam, uglavnom.

Tko je glasao

svojim nepušenjem, osim

svojim nepušenjem, osim ogromne love za cigarete (da sam pušila, pušila bih marlboro), uštedjela sam još 1500 kn za zyban. yessss osjećam se bogata, bogataaaaaaa

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

da, ali tvoje bogatstvo koje

da, ali tvoje bogatstvo koje si stekla nepušenjem ide nauštrb naše države koja je ostala prikraćena za velike prihode od poreza :)

ti si svoje bogatstvo stekla nauštrb općeg dobra i napretka domovine:)

a zbog tebe i takvih kao ti je i dionica Adrisa tako nisko :))))

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci