Tagovi

369

Ovih dana se navršilo 73 godišnjica čuvene Staljingradske bitke koja je bila stvarna prekretnica u Drugom svjetskom ratu. Poslije nje su se već jasno nazirali kraj rata i pobjednici. Na jednoj strani svjetskog sukoba stajao je fašistički koncept predvođen Silama Osovine -Hitlerovom Njemačkom, Mussolinijevom Italijom i Japanom; na drugoj tzv. slobodni svijet predvođen Saveznicima - SAD, Engleske (i SSSR-a). Ovdje je važno obratiti pažnju da je naglasak bio na sukobljenim relacijama fašizam-antifašizam, koji je ponegdje (a posebice kod nas) još uvijek predmet sporova.

U tragični ratni kovitlac tzv. NDH je bila upletena na pogrešnoj strani, na strani gubitnika, s ustašama kao strastvenim navijačima fašizma, koji su ostali vjerni istom ideološkom konceptu do kraja rata, pa i iza njegovog završetka. Ustaški pokret je bio vjerni i do samog kraja dosljedni saveznik fašističke Njemačke. Tako su, uz ostalo, ustaške vlasti preuzeli obvezu opskrbe njemačkog ratnog stroja topovskim mesom, u tzv. „Drang nach Osten“. Od 3.865 zaluđenih dragovoljaca 16. srpnja 1941 stvorena je 369. pojačana pješačka pukovnija" (na njemačkom 369. Verstärktes Infanterie-Regiment (kroat.)). Za zapovjednika je postavljen pješački pukovnik Ivan Markulj. Nakon nedostatne i kratke obuke u Dollersheimu i Stockerau, vlakom su otišli u Besarbiju, da bi 23. kolovoza 1941. stupili u ratne akcije. Tijekom vojevanja su bili pridodavani raznim njemački jedinicama, shodno potrebama Blitzkrieg-a. Poslije Von Paulusove predaje 02.02,1943. ostatak od cca 700 vojnika je bio zarobljen, ali uskoro ih je samo oko 400 ostalo živih. Jedan dio je potom ušao u rusku vojsku i borio se protiv Nijemaca sve do Beograda i Sremskog Fronta, a vrlo mali broj preživjelih je kraj rata dočekao u Bjelovaru. U novoj Jugoslaviji ih je opet čekala kalvarija, posebice u vrijeme razlaza Tita sa Staljinom, jer se preživjele sumnjičilo kao NKVD špijune i agitatore.

Ovaj tekst nije pisan da se evocira neslavni ratni put 369. pukovnije, nego da nas podsjeti na tragične detalje izazvane ideološkim zamkama, a vezane za dubrovački kraj, konkretnije za malo mjesto Župu Dubrovačku, u koju se od 50-tak dragovoljaca nije vratio nijedan. Pjesnik i lokalni ustaški dužnosnik gosp. Pero Kojaković je u 369. pukovniju sa sobom odveo grupu mladića iz Župe Dubrovačke. Svoj odlazak sam Kojaković (koji je inače napisao zbirku „Pjesame legionara“) tada je još optimistički popratio stihom:

Pozdrav isti, što je bio termopilskoj hrabroj straži:
‘Izvršismo svoju dužnost; Domovini, stranče, kaži!’

Pjesnici obično imaju svoje vizije, ali ostaje pitanje što je pridruživanje Hitlerovom osvajačkom pohodu na Rusiju imalo zajedničkog s obrambenim i domoljubnim herojstvom Grka kod Termopila; ili još više - što je uopće Rusija imala s hrvatskom domovinom u tim kritičnim ratnim vremenima. To iz današnje perspektive i dalje ostaje nejasno, nerazumljivo, neprihvatljivo i opominjuće. Svjedok tog vremena, ustaški stožernik Ivo Rojnica (poznat kao potpisnik čuvenog rasističkog proglasa u Dubrovniku) u svojoj biografskoj knjizi „Susreti i doživljaji“ ovako je opisao odlazak ovih boraca:

„Iz Dubrovnika je pošla grupa od oko 50 dobrovoljaca, i to većinom iz Župe Dubrovačke. Vodstvo dobrovoljaca bilo je u rukama Luke Butigana i Pere Kojakovića, koji je bio uvjereni katolik, osim toga predvodnik Križarskog bratstva. Većina tih dobrovoljaca potjecala je iz križarskih redova. Kojakovića su vodili katolički i hrvatski ideali, a i ozlojeđenost na Rimske ugovore. Rekao mi je da ide s Nijemcima, kako bi se na svršetku rata moglo Italiji oduzeti oteti nam krajevi Dalmacije. Vjerovao sam mu, jer sam znao, kakva je bila njegova reakcija prigodom potpisa tih sramotnih ugovora. Bio sam protiv odlaska naših ljudi u Rusiju, jer sam smatrao, da će nam trebati borci u obrani i izgradnji Hrvatske, te nisam htio ni ispratiti tu jedinicu, kad je napuštala Dubrovnik. To je učinio logornik, prof. Kaštelan. Butigan, glavni vikač i promicatelj te akcije, nije ni vidio Rusije. Došao je do Zagreba i tamo ostao.“

Rojnica je također je opisao posljednji susret s prijateljem Perom Kojakovićem (kad je ovaj bio na kratkotrajnom ratnom dopustu). Razgovarali su o ratnim događajima i jasno uočljivim zlogukim tendencijama. Na upit Rojnice zašto bi se uopće vraćao u Rusiju, odgovorio je otprilike „da je umoran i razočaran, ali da se vraća radi mladića koje je tamo poveo, da bi tamo s njima i poginuo“. Da je to bila ludost (protiv koje nažalost nije mogao), sam pjesnik je zabilježio stihom pjesme koju nije stigao dovršiti:

„Nek' nas zato cijene mnogi, da smo lude,
nek' je sretan narod; nama kako bude!“

Zaista, za njih je ta nepotrebna avantura loše završila, a ni konačni ishod za narod nije bio sretan. Iz te avanture u Dubrovnik se nije nitko vratio, a tragičan kraj ovog tragičnog čovjeka je svojevremeno Općina Župa dubrovačka obilježila jednu ulicu njegovim imenom. Radi toga je u javnosti bilo mnogo frke, ali je „objašnjeno“ da se ustvari odaje čast pjesniku (mada mu je pjesničko djelo manje-više nepoznato). Danas mi se čini da bi naziv ove ulice trebao ostati, ali kao spomen na ludost jednog tragičnog vremena prepunog zabluda kojima nažalost neki ne mogu odoljeti ni danas. Ipak mi se čini da to vrijeme treba pokušati razumjeti. Na našim prostorima su se uoči, za vrijeme i poslije Drugog svjetskog rata dogodile strašne stvari, s još strašnijim posljedicama. Ali baš zato ostaju neshvatljivima stvarni razlozi zbog kojih je jedna hrvatska pukovnija otišla u nepoznati kraj, da bi davali živote za nama nešto tuđe i daleko, posve strano hrvatskim nacionalnim interesima.

Da bismo dobili odgovor možda bi trebalo obraditi i objaviti pisma legionara staljingradskih „dragovoljaca“, ili pukovnijski dnevnik, koji je bio iznesen iz Staljingrada sa zadnjim letovima, ili pak sjećanja njihovih obitelji. Jer, odvesti lokalnu nedozrelu mladost da izginu radi lažnih i nerealnih ideologija i to daleko od Domovine, bio je veliki grijeh. Doista, kako se to moglo dogoditi? Sama želja za stvaranjem samostalne Hrvatske države se ne može izjednačavati s ideologijama raznih predznaka, a još manje opravdavati jedna drugom. I uloga vjere, koja se često znala povoditi za ideologijama. Ivo Rojnica, u spomenutoj knjizi, u jednom kratkom detalju, spominje, da su se u to presudno ratno vrijeme formirale „križarske trojke“. Za Župu je bio zadužen isti Pero Kojaković, što je onda rezultiralo odazivom na Pavelićev poziv, da se pomogne „bratu po oružju“ na istočnom frontu. Broj odazvanih je za njemački ratni stroj i golemi Istočni Front bio beznačajan zalogaj „topovskog mesa“, ali preveliki gubitak za malu Župu Dubrovačku.

U priči o tim hrvatskim „križarima“ moramo se postaviti realno, jer njihova uloga u svim tim događajima nije bila jednoznačna, barem ne onakva kakvom ju je doživljavala vlast u poslijeratnoj Jugoslaviji. A još manje kako ih se danas nastoji opravdavati ili sotonizirati. Početak križarskog organiziranja treba potražiti u „Hrvatskom Orlovskom Savezu“, kojeg je početkom dvadesetog stoljeća osnovao krčki biskup Antun Mahnić (1850. - 1920.). Hrvatski blaženik Ivan Merz (1896. - 1928.) bio je izabran za predsjednika već postojećeg Hrvatskog katoličkog omladinskog saveza 1922. godine, da bi se godinu dana poslije ujedinio u Hrvatski Orlovski Savez. Merzovim zalaganjem je ta organizacija poprimila vjersko-kulturnu dimenziju, kojoj su naknadno dodane ideje Katoličke Akcije (pokrenute od Pape Pia XI.). Šestojanuarskom diktaturom zabranjeno je Orlovstvo, pa se siječnja 1930. osniva nova organizacija za mladež - Križarstvo.

Orlovska organizacija (kasnije Križarska) je za svoj prvotni cilj imala odgoj mladeži u vjerskom, intelektualnom, moralnom i tjelesnom pogledu - križarska organizacija je tako ukomponirana u crkvenu hijerarhiju radi suprotstavljanje liberalizmu, koji je vjeru i njezine vrijednosti potiskivao iz javnog života. Ono što se kod „orlova“ najviše opažalo bila je njihova gimnastička aktivnost („gombanje“) s priredbama, sletovima i sličnim manifestacijama. Križari su tada u svom djelovanju promovirali ideje ljubavi i odanosti Crkvi i Kristovu Namjesniku. I sve to se zbivalo u okvirima legitimnih aktivnosti Crkve radi pridobivanja pastve.

No, tadašnji ekstremni odnosi u Europi su krčili put fašističkoj ideji. Početak Drugog svjetskog rata, i dolazak Pavelića na krilima Mussolinijevih i Hitlerovih armija, i u Hrvatskoj je stvorilo nove prilike (ili bolje reći – neprilike). Kako, kada i u kojoj mjeri se „Križarstvo“ pretvorilo u vojno krilo ekstremne crkve (ili crkveno krilo ustaške organizacije) – teško je reći i trebalo bi istraživati, uglavnom u crkvenim arhivama do kojih je teško doći). U svakom slučaju pogrešno bi bilo poistovjetiti cijelu Crkvu, pa tako i čitavi križarski pokret s ratnim stranputicama vojnog krila križarskog pokreta. Iz svega je jedno jasno da je postojala vojno-organizacijska struktura (zasada je još neobjašnjena tajna kako i s kime na čelu je funkcionirala). Kojakovića (ali ne samo njega) treba smatrati više žrtvom koliko opće dezorijentacije, toliko izrazito ideološko-ratničke orijentacije dijela „križara“ - o čemu malo znamo. Ali ga je najprimjerenije definirati kao posebno istaknut primjer neproduktivne uzaludnosti ustaško-fašističko-klerikalnog projekta u vremenima svjetske kataklizme. Jer njegov primjer odlaska u daleke sjeverne krajeve također otežava bilo kakve pokušaje naknadnog prevrednovanja njihovog djelovanja tijekom rata, a naročito križarske gerile koja je poslije rata u Lici (od 1945 – do 1950.) podigla minijaturni ustanak protiv novog jugoslavenskog poretka. Taj „ustanak“ je uvelike štetio obrani Kardinala Stepinca koji su vodio u isto to vrijeme. Lički križarski ustanak protiv komunizma u Jugoslaviji nije imao nikakve šanse poslije završetka rata, interesnih podjela svijeta od strane pobjednika, razlaza Jugoslavije sa Staljinom i hladnog rata - zato su uskoro svi istrijebljeni.

U tim vremenima se uloga militantnih „križara“ ničim ne može opravdati. I ostaje neizbrisiva „mrlja“ na licu Crkve u Hrvata, ali i hrvatskog naroda. Zato je neslavna šetnja bijelih „križeva“ u crnim odorama po zagrebačkim ulicama izazivala jezu. Kao što je i beatifikacija Stepinca zapela u slijepoj ulici – Papa Franjo za njegovu beatifikaciju traži usuglašavanje Srpske pravoslavne crkve, s čime je taj slučaj evidentno zapeo za duže vrijeme „ćor-sokaku“, u kojem se Crkva u Hrvata nikako ne može oteti zlodusima prošlosti. Kao i najnoviji recidivi neslavne i kontraprodutivne hrvatske prošlosti.

Komentari

...poklapa s onim što je Hitler činio u Trećem Reichu...

Ako je antifašizam floskula onda su svijet i Europa kakvi jesu također floskula. Sva su naša prijateljstva, s njemačkim i europskim vladama, lažna jer mi u to ne vjerujemo jer smo drukčiji nego što su zajedničke europske, pa i civilizacijske vrijednosti. To je prava poruka i time se guramo u društvo totalnih svjetskih izopćenika.
Izopćenika ili izopačenika?
I izopačenika. Desetljećima smo imali stigmu zbog fašističke epizode tijekom Drugog svjetskog rata, i mnogo se muke prošlo i znoja prolilo da se ta slika donekle promijeni. Znali smo da ne bismo ušli u Europsku uniju da toga nije bilo, a sada smo zapravo okrenuli ploču i hoće se potaracati sve druge koji razmišljaju drugačije.

http://www.autograf.hr/tvrtko-jakovina-domoljubna-paradigma-je-da-svi-mi...

Tko je glasao

Izraz "antifašizam "

se na zapadu uopće ne koristi, naime civilizirani svijet nije želio da ih se poistovjeti s Stalinom, Čaušeskom, Mao ze Dungom.

Antifašist je bio i Slobodan Milošević pa ga je zapada bombardirao, strpao u hag gdje je krepao.

Antifašizam o kakvom trkeljaju Tvrtko Jakovina i slični prodavači magle je samo šuplja fraza da bi se očuvao društveni položaj pravednika.

Današnji antifašizam u RH je "antifašizam"..koji se rabi kao pričuvna ideologija za komunistički boljševički totalitarizam.

Srećom nisu opasni jer nema vojne pomoći iz Srbije...to smo mi demokraciji skloni Hrvati..rješili..prije 20 g., i drugi u okolici Srbije narodi..

Izborni gubitnici sada kmeče jer im sve više i više izmiču privilegije. Neka, tako i treba...patite kučke izdajničke...

O kakvim desetljećima taj prodavač magle blebeće..o desetljećima pod komunizmom i dominacijom Srbije...

Ne bi nas priznali da nismo dokazali da smo u stanju vojno rješiti problem..čak i više nego što trebamo..pa su nas morali bremzati u Bosni...

Svi umni ljudi su znali da će se Juga raspasti čim Tito crkne...

Takve profesore treba onemogućiti da nam krivo uče djecu. Srećom..mi im doma govorimo kako jest bilo.

Što....? zar svi trebamo kod Pupovca..ili možda Vučića..ići po licencu da nismo fašisti.

Srpski četnici su u WW2 surađivali s talijanskim fašistima.

sve dobro...

Tko je glasao

Citirati ću i ja tog

Citirati ću i ja tog Jakovinu,

Rekao sam, i to je onda kolega Banac apsotrofirao, da se nisam kao povjesničar bavio onime čime se bavi kolega Hasanbegović, jer se bavi jednim uskim segmentom povijesti kojom se ja ne stignem baviti jer imam drukčiji pogled na prošlost.

On trkelja staljinističke parole, jer da se malo širje bavi poviješću a ne samo od 41. do 45. onda bi možda i bio vjerodostojan.

Tko je glasao

"Boreći se protiv fašizma

"Boreći se protiv fašizma poginula su 3023 Šibenčana od kojih 1316 u bitci na Sutjesci"
Kakve veze je imala mladići sa šibenskih otoka, i obale s prašumama Sutjeske. branili Tita, njegovog vučjaka i Davorjanku Paunović?
1316 mladih ljudi iz Šibenika i okolice je poginulo samo na Sutjesci. U ime koga, čega u ime koje ideologije........?
Zamislimo koliko je to tragičnih sudbina, života, budućih obitelji, koliko je to štete za njihove obitelji, cijeli taj kraj, za hrvatski narod i hrvatsku državu.
Kao što nije trebalo ratovati na Staljingradu, nije tebalo ratovati ni po Bosni u ime komunističke revolucije i Staljina

vjetarsjuga

Tko je glasao

ma nemoj...

... a što bi ti, ljudima oduzeo pravo na slobodnu volju i djelovanje?

Ili ćeš reći da ih Tito mobilizirao po otocima i natjerao u rat?

Tko je glasao

Ne, reka in je da će se

Ne, reka in je da će se protiv Talijana borit po Stjesci i Neretvi, na vrhovima Zelegore i iLjubinon grobu i da će se po njima snimat filmovi s Yul Brinerom i Milenon Dravić i da će in komandant bit Sava Kovačević

vjetarsjuga

Tko je glasao

pun trg 10.04.1941, pun trg 09.05.1945. – 80% istih ljudi

Isto kako ti pišeš o 369 diviziji i poznanica mi je opisala ratni i životni put svog oca, folksdojčera iz Čepina. Nisu imali nikakav izbor – čim su napunili kakvih 17 godina ih je mobiliziralo i pravac u Njemačku vojsku.... on je imao sreće i našao se među preživjelima. Kada su u strahu od odmazde krenuli prema Blajburgeu, taj čitav vlak je uspio spasiti Koča Popović od stradanja tako da ga je preusmjerio natrag, ali ne pravac ZG-Bg, nego su skrenuli na jug.

„Ideologije“ su hit mode, pobjeđuju uvijek „naši“ a u kojem kontekstu pomirenje ustaša i partizana, odnosno četnika i partizana je potpuno suvišna nova „ideologija“ – igara dok nabacimo koju mrvu kruha u kontejnere – zabava za široke mase kako onih s glavom u kontejnerima tako i onih koji još uvijek mogu proći uz njih bez zadubljivanja.

tako da je izgledno, kao što u srbiji stavljaju đražu i nedića među svece jer treba to sutra napraviti sa šešeljem, mladićem, šljivančaninom, da ćemo s novom vlašću doprijeti do posvećivanja ustaša kao težnje svih hrvata
ratni plijen i uopće nasljeđivanje je okosnica. Moda povratka u feudalizam i veleposjede vrlo je agresivna „ideologija“ obućena u nacinal-rodno preziđe kršćanstva.

a kako pobjeđuju uvijek „naši“ – tako i ona pada upravo na plodno tlo palanke uz umilne zvuke cece i tompsona.
http://www.tacno.net/novosti/puca-mi-dalmatinski-diletin-za-hercegbosans...

Tko je glasao

Brojček, ovakvi dečki nam trebaju

Se zmisliš Varšavske i poruka koje smu slali gluvima - poglej denes, sve istina i nikem niš!!

Denes prve redove zasluge nosiju mladi ustaši poput ovih mačkarov...

Ministar kulture lijevo i Bujanec desno, genetski materijal za rasadnike!!!

Tko je glasao

Prave harange i specijalni rat protiv Hrvatske.

Dok sei izmišljaja ustaštvo, gdje ga nema, za to vrijeme podržava se i zataškava četništvo i četnikovanje SPC, Porfirija, te cenzuriraju neovisne televizije, koje o tome uopće i pričaju, a razlog je ovaj:
http://direktno.hr/en/2014/direkt/38722/Crvena-bur%C5%BEoazija-u-panici-...

Četnici oko srpskih Novosti i orjunaši provode prave harange i specijalni rat protiv Hrvatske.
Prikazivali su hrvatske vojnike kao vampire koji piju krv nedužnim žrtvama, slavili su sudar hrvatskih MIG-ova s naslovom "Oba su pala", omalovažavali su Tuđmana, KC, hrvatsku himnu s "Lijepa naša haubica".....

Doživljavamo to da nam sda srpski tjednik u RH naziva cijelu vladu ustaškom, novom NDH, lažu oko datuma nastanka slike (1996., a zapravo 1993.), oko "ustaške kape" (a zapravo HOS-ove kape, s hrvatskim grbom -bez U) pa i ove njihove optužbe za Hasanbegovića treba tako shvatiti.: kao velikosrpsku i četničku, jugoorjunašku propagandu antihrvatske bande.

Tko je glasao

Alpe su dovoljno visoke, možda

zanimljiva je ta poveznica tzv domoljublja sa ustašijom koja je mu je apsolutna suprotnost , ali jest u skladu sa bankama koje su uz pomoć NBJ još prije devedesetih počeli monopoly na balkanu.

zašto uspjevaju prodavati „domoljublje“ (stalnim vrtnjom par polupismenih izraza od srbočetnika (možda postoje hrvočetnici?) do jubande) širem puku – jednostavno zato što je 80% jednih te istih na trgu 41ve i 45te. oni su pomireni sami sa sobom jer su opet pobijedili naši.

jebe ih se jer i tako im pamet ne smeta
tako da je najbolje opustiti se i ne sudjelovati u dohrani stogodišnjih težnji naroda i narodnosti kojih i tako za najdalje koje desetljeće neće ni biti zahvaljujući trudu Udomoljupčića i prijatelja im šešelj-vučić-nikolića. Ipak, oni sa druge strane istočne granice su nešto napredniji, uspjelo im je uzdići dražu, sad će i nedića, naš Ustaši kaskaju

to je samo uvertira - poligon je isproban

Tko je glasao

Trebaju anm HOS- da rastjeraju srbočetničku i YU bandu-kao u DR

Da trebaju nam HOS-ovci da rastjeraju te filočetnike i jugonaciste u medijima, na političkim funkcijama u RH!

Tko je glasao

Golgota , ne spuštaj se tako nisko

na kapi nije slovo -U- , nego šahovnica i fotka je nastala 1993., a ne 1996.g. , u Splitu...među HOS-ovcima..koji su bili uredno dio IV gardijske brigade .

Istima koji su poginuli Baldasar ( sdp- gradonačelnik) nosi vjenac.

Njihov pozdrav u zadnjem ratu kad smo porazili i zvijezdu petokraku i kokardu bio je ZA DOM SPREMNI.

Tada vama komunjarama i pobjeguljama iz JNA nije smetalo zadomspremanje, pa ni slovo _U_ gdje, gdje..utekli ste se materi Hrvatskoj jer ste znali da bi vas oni..dotadašnji vaši..skratili za glavu...samo zato što ste Hrvati.

Tad su vam malo žešći dečki bili dobrodošli i braća po oružju.

Uostalom i Račana i Šuvara su proglašavali ustašama.

Danas se jugošljamerski ližete s onima koji nikad nisu, sad i ubuduće neće željeti ništa dobro Hrvatskoj.

Time skrećete na stazu izdaje.

Osobno mi je baš žao što na kapi nije -U- samo da vas iritira...

sve dobro...

Tko je glasao

na kapi nije slovo -U- , nego

na kapi nije slovo -U- , nego šahovnica
Preciznije, to je ustaška kokarda a ne šahovnica, mislim, koji idiot je to nazvao šahovnica,
društvo ljubitelja šaha?

Tko je glasao

Da, na kapi je hrvatski grb

Al to svi prljavi četnički mediji i žgadija neće svojim imbecilima da kažu, mada se lijepo vidi. Pa se onda četnička žgadija sramoti. A kad se prikažu slike gnjusnih zločinaca sa zvezdom na čelu onda nikom ništa. To definitivno nisu ljudi nego govna.

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Kad gledam ovu sliku, onda se

Kad gledam ovu sliku, onda se moram pitati,

Zbog čega ta ustaška kapa izgleda kao da je pala na njegovu glavu.

Kaj ne misliš da mu je premala?

Tko je glasao

je, je to je on @skviki

netko mu od momaka dao kapu...ali nema potrebe braniti se fotomontažom..slika je zamućena, e da se ne raspozna da se radi o hrvatskom grbu..nego da sliči na _u_

ps. Od optužbi za ustašstvo se ne treba braniti, da smo se bojali optužbi za ustaštvo ne bi se devedesetih latili oružja. Svejedno smo mi svi za njih ustaše.
Ti si radio vani pa si ekstremni emigrant, ako ideš u crkvu onda si klerofašist...i tako...od toga se ne treba braniti nego im treba još više dizati tlak.

Ovo je zemlja Hrvata..neka pati koga smeta.

sve dobro...

Tko je glasao

Ništa neće reći

Svećenici su za komuniste, u to vrijeme, bili divljač za koju nije bilo lovostaje. Ubijali su ih brutalno, bez suđenja:

https://hr.wikipedia.org/wiki/Pokolj_na_otoku_Daksi

http://issuu.com/glaskonc/docs/001312_003

Ali, @frederik i ekipa, sada, u XXI stoljeću, optužuju Crkvu da je fašistička i revizionistička tvorevina, a na ulicama se odvija crvena kulturna revolucija po diktatu CK SDP-a, čiji aktivisti viču: "Spriječite kulturnu revoluciju!" "Spriječite fašizam!."

Radi se o jadu struktura koji su lagodno parazitirali na teret nrvatskih građana, od kulturnjaka na Brijunima, do udruga koji su radili na promicanju relativiziranju velikosrpske agresije, od Frljića do diplomacije koja je aktivirana iz struktura bivše države....

Jednostavno, gube moć i pozicije.

Kao što je i beatifikacija Stepinca zapela u slijepoj ulici – Papa Franjo za njegovu beatifikaciju traži usuglašavanje Srpske pravoslavne crkve, s čime je taj slučaj evidentno zapeo za duže vrijeme „ćor-sokaku“, u kojem se Crkva u Hrvata nikako ne može oteti zlodusima prošlosti.Zbog grandomanskog ega pape Franje koji želi suradnju sa SPC, koji želi biti ekumenski heroj upisan u povijest, sada jedan lažljivi pop Irinej koji u božićnim poslanicama dijeli Hrvatsku na Krajine Hrvatsku, te pop Porfirije koji "peva četničke pesme", odlučuju o beatifikaciji Stepinca.

A HRT, prosvjed protiv cenzure Z1 koji se usudio upozoriti na popovsko pjevanje četničkih pjesama, naziva filoustaškim skupom, a o popu ni riječi.

Zamislite!

Srpski pop Irinej, koji je pjevao četničke pjesme, sada odlučuje o beatifikaciji Stepinca!?

Što će o tome reći HRT,..... Vesna Pusić, Zoran Milanović, Peđa Grbin, Nenad Stazić, Zoran Pusić....Urša Raukar i Nina Violić....Vili Matula, Vesna Teršelič..... i @frederik.

Ništa neće reći.

Tko je glasao

Hr wikipedia i crkveni

Hr wikipedia i crkveni pamflet. Ozbiljno? Sad da je bar ona engleska wikipedia pa aj aj nego ova di je sam osnivač i vrhovni administrator mora intervenirat u to desničarsko bulažnjenje.

dakle, da dodamo još nešto literature, nešto poput Dubrovnik u Drugom svjetskom rau (1941. do 1945.): od okupacije do oslobođenja. Knjiga I. http://www.uafdu.hr/clanak.php?id=1057
Rezultat 15. godin istraživanja i temeljitog prezentiranja vjerodostojne dokumentacije preveden na nekoliko jezika.
Konkretno o Daksi

"3.) Konačno, autor uvjerljivo pokazuje da na Daksi krajem listopada 1944. nisu stradali nevini ljudi, kako mnogi vjeruju, i na osnovi čega je proistekla i navedena tvrdnja u Priopćenju za javnost mladog dubrovačkog domobrana. Autor argumentirano raskrinkava tezu dubrovačke Hrvatske stranke prava i krilaticu pod kojom je ta stranka organizirala obilježavanje 60-te obljetnice pogubljenja na Daksi: Kazna bez zločina – zločin bez kazne. Iako je slučaj Dakse kanio obraditi u drugoj knjizi iz edicije Dubrovnik u Drugom svjetskom ratu (1941. – 1945.), u čemu ga je, nažalost, spriječila smrt, tzv. dubrovački slučaj dotaknuo je i u ovoj. Osim ostalog, izrijekom su prikazani počinjeni zločini, špijunaže i ostali vidovi suradnje s okupatorom od strane petnaestak onih koji su na Daksi pogubljeni.

Ajmo lustrirat, lipo sve na sunce. Neka nacija lipo vidi i pročita sve o svakome i svemu. Ja san za, dapače.

Tko je glasao

komunistima

gdje su došli na vlast bilo je najvažnije istu uspostaviti i održavati metodama boljševičke revolucije...a važnije im je bilo dokopati se materijalnih dobara ( pljačka ) nego fraze o izdaji, suradnji s okupatorom i druge tričarije...

ubijali su ideološke protivnike, napredni građanski sloj, intelektualnu elitu, imućnije ljude..pod kojekakvim izgovorima...

katolički kler im je ideološki protivnik i njih su ubijali takoreći iz navike...

četnici su ubijali katolički kler jer su druge religije i nacije, a komunisti jer su druge ideologije...tako imaš da komunisti i četnici nastupaju zajedno...i danas...

Laganini je u pravu kad piše o jugoslavenskim nacifašistima...tada je to bila orjuna...i danas je.. samo oslabljena...

Ima ih ovdje na forumu nekoliko jugoslavenskih nacionalista...i to uvjerenih..i nekoliko korisnih budala koji ih slijede i nasjedaju...

sve dobro...

Tko je glasao

Evo i ovoga! Da ti uštdenin

Evo i ovoga! Da ti uštdenin na vrimenu. Meni nemoraš ništa objašnjavat ne zato šta smatran, ka i cili svit, da je sve ovo objašnjeno još 1945 već zato šta tvoje komentare gotovo o svemu smatran apsolutno nevjerodostojnima.
Nastranu sad primitivizam i sovanje. Kad mi budu tribale reference metalskoga radnika, bivšega člana komunističke partije i polaznika tečaja kriminalistike onda mi možeš nešto objašnjavat.
Kad mi bude potriba za gaženje čizmon, pucanje ili sić nekakova stabla onda te mogu smatrat vjerodostojnin i vridnin pažnje.

Tko je glasao

bmk za tebe osobno i tvoje mišljenje

referiram se na tvoje upise i ne dam ti da širiš orjuna- propagandu...

to da je sve objašnjeno 1945. je dogmatski pristup temi...oš vjerovat neš...ja ne prihvaćam povijest kakvom smo vas učili MI komunisti..jer sam vidio kao član iste partije da je to u biti samo laž..i dobrim dijelom antihrvatska politika..

zato sam ih i napustio prije nego što su se raspali...

- metalski radnik bio je i Tito..kako vjerujete, jel

- dalmatinski partizani su se na sutjesci često našli između dvije vatre...Njemaca...a počesto i četnika..( imaš o tome svjedočenja preživjelih ), tako da je mogućnost da ti je didovog brata u hladnu sutjesku pospremio neki četnjak velika...

..a to što su išli braniti Titu u jugoistočnu bosnu..i da li su baš trebali..drugi je par opanaka...imali su četnika u dalmatinskom zaleđu ko u priči...

Na kraju su izborili što...Jugoslaviju...

Badava su krečili.

sve dobro...

Tko je glasao

Nisu badava nego džaba... hehe

Razlika je kao i kod malog Kurira Muje: U školu je išao badava, al' džaba. hh

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Istina je nepobjediva, svjetle tekovine revolucije u 6 slika

dbg tab1 4

i1mages

Obratiti pažnju na malog Albanca koji traži roditelje pobijene od strane partizana

Zasto se u Hrvatskoj ne provodi Rezolucija Vijec

Cetnici Vukovar

Obratiti pažnju na znamenje, uvijek isto

11200903 10204490469853003 6983778608480610090 n

komunisticki zlocini

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

PREMALO i dosadno

ustašuljak, na poziciji sadašnje vlasti

Tvoje postojanje govori koliko smo mi komunisti bili premalo efikasni.

Daj molim te pronađi novi set slika, evo ja preferiram one s traktorima.

Inače, možda bi bilo dobro promjeniti nadzornika ili onoga tko ti propisuje tablete. Baš je bilo lijepo ono vrijeme kada te nije bilo - svezan u bijeloj košulji.

No, postoje rješenja, za polet je poželjan kat iznad petog.

Hoću reći - crkni konjino bolesna, desničarska!

Tko je glasao

"komunisti bili premalo efikasni."

o evo i tebe @bube..baš si mi nedostajao ( imam ja svoje razloge )

Nisam pristalica tzv. političke korektnosti ni floskula poput "govor mržnje " i sl., ali eto..ovaj tvoj upis bi bio ono što ovi pederoliberali nazivaju "govor mržnje"..a da je nekorektan- jest.

Antipod tvom upisu bi bilo sad da se kaže da ustaše nisu dovoljno dobro obavili posao..pa smo eto mi morali 91-95 popravljati posao za njima.

S obzirom koliko vas je traktorom zbrisalo..a danas kmečite..očito da ni mi , naša generacija nije dobro odradila posao.

Zaista nije lijepo...jest da je jezgrovito sažeto...ali gadno zvuči.

sve dobro...

Tko je glasao

Pod hitno pošalji ovu drugu

Pod hitno pošalji ovu drugu sliku uz ovi tvoj komentar muzeju Holokausta u Washingtonu kako bi oni ispravili sljedeći tekst http://digitalassets.ushmm.org/photoarchives/detail.aspx?id=5013&search=...

Ja te potičen da također pošalješ prvu i zadnju. Obavezno uz to i svu vjerodostojnu dokumentaciju koja potkrjepljuje tvoje tvrdnje. Znači fornezički elaborati, s točnin brojen osoba, kojin su postrojbama pripadale, kako su umrle (smaknuti i ili u borbi)... Virujen da će ti sve objavit bez problema.

Šta se tiče one tvoje nafake evo ti pa uživaj

Obratiti pažnju na znamenje, uvijek isto

Vidi, zaista!

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/2f/42/64/2f42642a03de6f8e5b4e5...

http://i.imgur.com/22UBk5R.jpg

Tko je glasao

"Antifašisti", koji zvižde Branku Lustigu u Jasenovcu

Zbog nenarušavanja "bratstava i jedinstva svih naših naroda i narodnosti", te želje ultimativnog pomirenja, uz nezaobilaznu relativizaciju DR, HRT (Yutel), GOLJP, Documenta i ostala bratija zataškavaju četnikovanja, od Irineja, Porfirija, etc....etc....do najnovijeg incidenta u Beogradu:

http://narod.hr/hrvatska/tepes-hoce-li-pupovac-pusic-documenta-sdp-i-hns...

Četoše neće da vide, neće da pričaju o činjenicama da je rehabilitiran Draža Mihailović, žandari iz Bele Crkve, ....a uskoro Đujić, Ljotić, Nedić, Ranković.....i ostali novopečeni "antifašisti", a ustaštvo u paranoji (čitaj - želji da oni kao "pravi antifašisti" vladaju Hrvatskom vječno) vide svuda: u KC, u HRVI, Tuđmanu, u novom ministru kulture Hasanbegoviću, u Blanki Vlašić, Kostelićima, Željki Martić, Tepešu,....u nogometnim neredima u Milanu (koje su sami organizirali, te huligane naravno, nisu niti kaznili), .....u Poljudskoj svastici koju su sami nacrtali.......

Jer, zna se:"Hrvatski nacionalizam, a ne četništvo, je najveća smetnja za obnovu propale Jugoslave."

http://pollitika.com/cetnikovanje-zataskavanjem-cetnistva-i-podmjestanje...

ONI su jedini istinski "antifašisti", pa čak kada zvižde jednom Branku Lustigu u Jasenovcu, jer je kao Židov, logoraš iz Auschwitza, kao izaslanik hrvatske Predsjednice, svojim dolaskom jasno poručio da u RH nema ustaške guje, te "antifašiste" ostavio bez argumenata u privilegiji vječnog vladanja RH.

I on je valjda ustaša?

Tko je glasao

Čestitke na odličnom tekstu,

Čestitke na odličnom tekstu, užitak je u ostrašćenoj atmosferi pročitati nešto tako uravnoteženo i odmjereno. Možda samo detalj koji treba ispraviti:

U tragični ratni kovitlac tzv. NDH je bila upletena na pogrešnoj strani, na strani gubitnika, s ustašama kao strastvenim navijačima fašizma, koji su ostali vjerni istom ideološkom konceptu do kraja rata, pa i iza njegovog završetka.

NDH je nastala kao izraz težnji Hitlera i Musolinija da na ovom prostoru imaju tvorevinu kako bi lakše kontrolirali okupirani teritorij.

Utoliko NDH nije nešto što je postojalo neovisno i sa strane pa se u nekom trenutku umiješalo u aktualni sukob, ili uplelo kako kažeš, već je više jedna od nesretnih posljedica nacističkih i fašističkih osvajanja koja su počela daleko prije nastanka te kvislinške tvorevine.

B-52

Tko je glasao

Nije se radilo

o nikakvim "zaluđenim dragovoljcima". Preko 10 000 Hrvata bilo je što u Austriji, nešto u tada okupiranoj Francuskoj i u Njemačkoj na vojnoj obuci ovisno već za koju vojnu specijalnost su određeni.

Ta jedinica je samo dio ovog korpusa što je Pavelić dao Hitleru a dragovoljci za Istočni front su manjina od ukupnog broja.

Mnogi su bili uvjereni u snagu i nepobjedivost njemačkog ratnog stroja kao što se npr. danas USA smatra najjačom vojnom silom u svijetu, a imamo vojnike Hrvate u dalekom Afganistanu.

U tom velikom sukobu mali narod kao što su Hrvati i nisu bili nešto baš puno pitani.

Moj ćaća r. 1923.g. je jednostavno mobiliziran...strpan u vlak i odvežen u Njemačku na obuku...poslije je vraćen s Vražjom divizijom na ..kako su to Njamci zvali; Balkansko ratište.

Često su ih po kazni slali na Istočni front i za najmanji prekršaj.

Časnici su bili isključivo Njemci. Dolazili su pokretni vojni sudovi i sudili za kojekakve prijestupe. Njemački oficiri i podoficiri bili su stimulirani da određuju prekomandu na Istočni front..i često je pred vojnika stavljen izbor: ili pred prijeki pokretni vojni sud..ili prekomanda.

Tako je i on bio određen s još jednom grupom za prekomandu zbog banalnog prekršaja ( mijenjali su sa nekim seljacima čokoladu i dvopek iz osobne ratne rezerve hrane koja se nije smijela dirati osim po odobrenju komande .. nešto kao SDO iz JNA ..znaju oni koji su bili u vojsci - to služi kad se ne može osigurati redovna prehrana vojske)

pa su preko noći zbrisali u partizane da ne završe na ruskom frontu.

Toliko o tome.

Ne radi o šupljim frazama poput fašizma i antifašizma.... komunizma i drugim ideologijama...nego o borbi Hrvata za nacionalno oslobođenje...od srpskih nacista i beogradske diktature, od talijanskih, od mađarskih fašista.

Kad si već spomenuo križare i kler...mogao si spomenuti i Andriju Hebranga i mnoge druge Hrvate lijeve orjentacije koji su stradali od što titoističke boljševičke što velikosrpske ruke.

Znači, da pojednostavnim..kada bi danas zaratile velike sile Hrvati bi i opet ...po mom mišljenju..bili na zapadnoj strani...Srbi vjerovatno na istočnoj.

Unutar bi bilo i drugačijemislećih ( kod nas npr. ovi što bi opet u neku zajednicu sa Srbijom)... koje bi se tretiralo kao petu kolonu.

Znači, na prvom mjestu je borba za nacionalno oslobođenje i uspostavu države za svoj narod, a primjer Španjolske i dobrovoljaca koji su se odlazili tamo boriti najbolje pokazuje..da je avanturista bilo.

U kontekst treba staviti i to da je narod tada bio neinformiran, podložan svim vrstama propagande, da se teško živjelo i da je bio veliki strah od komunizma iz Rusije..s pravom.

Hitlera su na zapadu podržavali kao neku branu komunizmu.

Što reći na dnevnik..vas i Rusa dvijesto miliona.

sve dobro...

Tko je glasao

obavezno!

Ja mislim da bi trebalo zakonom propisati da se svaka povijesna tema, obrada teme i slično na kraju sadržavati "ali Tito i srpski jugošljam su ubili Andriju Hebranga i druge".

Tko je glasao

kontekst

stari moj..ne može se govoriti samo o 41-45 a zaboraviti 1918-1940.

Ja samo razgrćem maglu koju je ovaj orjunaš pokušao ..dosta nevješto..posijati... i prijetiti Rusima....

Zaista..što je s Andrijom Hebrangom. Možemo i kasnije...zašto su ljudi zatvarani poslije 70-te 25 godina poslije WW2.

Zašto je ubijen bivši partizan Đureković ..i mnogi drugi..

Plošno gledanje antifašizam vs. fašizam mi se ne sviđa jer je priča slojevita..

Bitno je da smo mi Jugu rasturili...ovo danas je samo kmečanje gubitnika izbora..potaknuto od strane Zorana Milanovića i petokolonaša koji su ga podržavali...

Poražene snage. Imaju priviđenja.

Za Milanovićevog mandata se država zadužila za dodatnih 100 000 000 Kn.

Rekli bi da je Zoki sprovodio politiku ; što gore to bolje...a ovi oko njega su se bogatili.

Ok..kradete..al nemojte nas jebati u mozak...

sve dobro...

Tko je glasao

...gledam, i ne

...gledam, i ne vjerujem,
@drvosjek za tri nule umanjuje brojke.
...ali iz konteksta bih ipak rekao da je to bez neke namjere da im umanji štetu, he, he,
Za Milanovićevog mandata se država zadužila za dodatnih 100 000 000 Kn.

Tko je glasao

Zašto je ubijen Đureković?

Đureković je bio njemački špijun, to je priznala i njemačka obavještajna služba. http://www.spiegel.de/politik/deutschland/geheimdienst-prozess-in-muench... . Nitko ne izručuje vlastite špijune drugim državama, tako se ugrožava nacionalna sigurnost.

Tko je glasao

ne kakati i mutiti vodu

nije on izručen jer je bio hrvatski špijun...morao je preći Tuđmanu jer bi ga njegovi drugovi likvidirali jer se četnicima jeblo tko je bio u kojoj službi...i Hrvati piloti su prešli na drugu stranu tj. našu.

Rečeni je izručen jer je ...sumnjiv..i optužen..da je organizirao i sudjelovao u organizaciji ubojstva na teritoriju druge države....

znači..kao jugoslavenski špijun..ne naš..nego jugoslavenski...

Znaš..ubijanje ljudi nije isto što i predavati TIPSS po Kardeljovim uputama.

To što je isti pokojnik kad je "nagovoren" ( kao i Gotovina uostalom ) da bježi..pa se povezao sa bilo kime...što je pisao protiv Tite i crvene buržoazije..nije razlog da ga se ubije...

ubijati se----znaš--baš i ne vi smjelo..

to što su komunisti titoisti vodili svoj rat u drugim zemljama i državama....drugi je par opanaka...

To bi bilo kao da sada Hrvatska pošalje vanka kilere..da ubijaju četnjake .

To je kao da pošaljemo kilera da ubije onog Mađara kojeg se sumnjiči za podmićivanje Sanadera vezano za INU.

To što se Perković...u sukobu s Miloševićem i njegovima..opredjelio za Hrvatsku...a što mu je drugo preostalo.

Zato što je prešao na HR. stranu dobio je čin i položaj...e sad...jebiga..Njemci ne vole da im se uvozi terorizam...da se ubijaju građani.

Uostalom..ako su ubili njemačkog špijuna..kako tvrdiš...ni to se ne smije...

po toj logici danas bi trebali pobiti pun kur.c srbijanskih špijuna u RH.

To dokazuje da je u pitanju: ili si za Hrvatsku ili Veliku Srbiju ( Jugoslaviju)...a ne jesi li antifašist ili fašist, partizan ili ustaša.

Đurekovićev slučaj usporediv je s Hebrangovim...nema veze što si partizan i antifašist..ako se suprostaviš komunističkoj praksi ...iliti velikosrpskim posezanjima...ubiju te.

Tako da mr_ brown...resetiraj si program...

sve dobro...

Tko je glasao

Perković je hrvatski špijun

sviđalo se to tebi ili ne, on je godinama zaposlenik hrvatskih tajnih službi, sigurno je u posjedu vrlo osjetljive dokumentacije bitne za nacionalnu sigurnost (moja pretpostavka je da istu posjeduje i drug karamarko, zato ga se svi boje). Ja sam ti samo odgovorio na pitanje zašto je ubijen Đureković.

Tko je glasao

glupost

može jedino ev.ucjenjivati kokošare...koji su ga i štitili...nacionalna sigurnost je bila ugrožena od srbočetnika i to smo rješili..a to tko je kome jebo ženu..tko je prodao ili ukrao nešto...tko je gay a tko pedofil...pa bi on mogao kao izaći s time...bmk...

previše težišta daješ tim službama..nemaju oni moć kakvu je imala udba ili kos... oni se pretežito bave tračevima...

stranke ih pokušavaju upregnuti za svoje politike..čemu svjedočimo do jučer...vidjet ćemo kako će biti dalje...

to što je on bio ( i ) hrvatski obavještajac organizator...jugosi i letnici bi rekli da je promjenio košulju...ni prvi ni zadnji...

Osobno mu želim da se obrani ali na način da dokaže da su oni iz Beograda odgovorni...ali teško..pošto znamo da su komunjare voljele da svoj jebe svoga...

Uostalom..emigrantima nije ni mogao prići neki četnik..Srbin..nego Hrvat katolik po mogoćnosti ustaško - domobransko dijete...

Tako se to radi....nije bitan čovjek Perković..nego politika i ideja koja je stajala iza njega....ta politika je propala..ta država je propala..ta ideja je danas ismijana...tome se sudi...i treba.

sve dobro...

Tko je glasao

Ne brini ti za Hrvatsku, kao što ni ne brineš

Ima Hrvatska malo više onih koji su izdali sve moguće i dilali dokumente kome su stigli, pa jedan Perković ne igra ulogu.

Gotovina i Markač su naši pa se niste bunili kad su izručivali naše generale, a za ubojice se jako sekirišete?

"Naši" nisu "vaši" i obrnuto, a i očigledno, otuda i "vaše" veselje kad su izručeni "naši" generali, a panika kad su izručeni "vaši" ubojice.

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

sendvić sa parizerom

slušaj trollu, da sam ti ja gazda ne bi zaradio više od sendća sa parizerom.

Tko je glasao

Imaš kakav argument, odgovor, ha Smeđi?

Nemaš odgovor niti na jedno pitanje, jer kad bi odgovarao samo bi pišao i kako sam po sebi, a onda je lakše praviti se idiot, mada se ti ne praviš, Smeđi.

Imaš i kompleks gazdinstva, ha Smeđkasti? Nećeš više gazdovati - upamti!

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Gotovina i Markač su naši

vaš Karađorđe je izručio Gotovinu, još se time hvalio

Tko je glasao

nije,ako i jest i trebao je

izručila ga je španjolska policija ako se ne varam..tako da...

Kad smo već pristali na haški sud...da nije bježao ..stvar bi bila prije gotova i proces tzv. detuđmanizacije bi kraće trajao...

Ovako su po uobičajenom udbaškom konceptu..a poradi unutarpolitičkih obračuna i izjednačavanja krivnje...pokušali namjestiti igru iskonskim braniteljima .

Uostalom..da nas srbočetnici i jugokomunisti nisu napali .....ne bi bilo posla ni za Gotovinu ..niti bi se sudilo...

sve dobro...

Tko je glasao

druže, internet sve pamti

http://www.vecernji.hr/hrvatska/tomislav-karamarko-nikada-necu-reci-kako... , drug garavi je zaboravio spomenuti španjolce, da mu je bar bila tvoja pamet

Tko je glasao

rječi su vjetar

a o nekim stvarima profesionalci ne pričaju...moš mislit..danas svaka budala nosa mikrofon ...ima ga u mobitelu..i glumi nounara..

činjenica je da je Gotovina danas oslobođen..a da se dalje skrivao još bi nam neka Carla del Ponte i sl. lunjala po RH...pretresali bi braniteljima tavane u potrazi za topničkim dnevnicima i tako to...a Pusić Zoran, Savo Štrbac i taj krug bi nam s visoka docirali...

Tko god zaslužan za skraćivanje tog mrcvarenja..kapa do poda...

sve dobro...

Tko je glasao

Brown, ajmo opet, jer vi jako teško shvaćate

UDBA-ški špijuni vjerojatno jesu tvoji, ali naši nisu zasigurno, jer teroristička gamad koja je ubila na tisuće Hrvata, i to u mirnodopsko vrijeme, zasigurno nisu hrvatski špijuni.

Inače sam protiv onog Američkog zakona po kojem mogu hapsiti i doživotno držati sve za koje smatraju da su teroristi, no sad mi se zakon čini ok, jer teroristima koji opravdavaju tisuće najobičnijih ubojstava čekićem, sjekirom... stvarno treba oduzeti sva prava i na koncu pravo na život.

Slažeš li se, Smeđi, kad tvrdim da sve teroriste i sve one koji podržavaju terorističke masovne pokolje treba osuditi na smrt?

Ako ne, objasni nam znbog čega masovne zločine i zločince smatraš pozitivnom i dobrodošlom pojavom?

Objasni nam i svoje misli o masovnim zločincima kao "našima", zbog čega krv nevinih smatraš "njihovima", a ubojice "našima"?

Objasni nam i Špiljakovih stotine miljuna eura bogatstva i istovremno ubojstvo čovjeka koji je upozoravao na pljačku stoljeća?

Jel se sramiš?

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci