Tagovi

300

Broj 300, vjerojatno najvise poznat po bitci kod termopila gdje je 300 spartanaca pobjedilo mnogo vise perzijanaca. No naravno to nije bas skroz povjesna istina vec filmska fikacija, no ona govori kako se ljudskim duhom, sposobnoscu i domisljatoscu moze pobjediti bilo kojeg neprijatelja.

No na nasu zalost broj 300 predstavlja psiholosku granicu koju je nezaposlenost u zemlji presla u sijecnju 2010.g. - 300 tisuca, da budemo tocni 309 tisuca. Svaki dan u sijecnju je prosjecno ostajalo bez posla preko 500 ljudi. Meni osobno ovaj podatak govori:

1. Dno se ne vidi
2. Vlada je u banani
3. Vlada je u banani
4. Vlada je u banani
.
.
299. Vlast je u banani
300. Da, vlast je u banani

O proporcijama koliko je vlast u banani normalnom je ljudskom mozgu tesko shvatiti. Onom *peep* kojem je vjetar u kosi na Malo Vitra kriza je bila samo dobar vic, sprdnja, a dok su se on i Suker medjusobno cerekali pred kamerama kad su ih novinari pitali i upozoravali na stanje koje nas definitivno ocekuje, izvoznici i proizvodnja je vec lagano pocela osjecati pad narudzbi, slabljenje likvidnosti, solventnosti, a par mjeseci nakon suocili su se i sa otkazima.

No kako je vrijeme prolazilo kapetan *peep* je prvi napustio brod koji tone, kao i ona ne tako fina gradska zivotinja od koje me prodju trnci na samu pomisao postojanja. I onda nam je dosla Jaca. Medju prvim potezima za normalno financijsko funkcioniranje drzave uveden je HARAC i podignut PDV. Takav monumentalni potez je unistio i ono malo sto je funkcioniralo u nakaradnoj ekonomiji - potrosnja. Koliko je god potrosnja u Hrvata nesuvisla i iznad mogucnosti ona je drzala koliko toliko gospodarstvo na nogama.

Po mom skromnom misljenju jos za vrijeme kancelara *peep* je trebalo osloboditi likvidnost bankama putem HNB-a, a zauzvrat traziti smanjenje kamatnih stopa stanovnistvu i poduzetnistvu, smanjiti pdv na 18%, a HARAC samo sanjati u najgorim snovima. Naravno, ima tu jos domisljatih i pametnih ideja koje su implementirane u inozemstvu, koje su se mogle samo iskopirati na nas slucaj. Da li bi polucilo rezultate, ne znam, no sigurno bi ostavilo dojam da vladajuci zapravo nesto ovaj put cine, osim sto svakodnevno proljevaju mentalna sranja - blago govoreci.

Takodjer sam ostao osupnut danasnjom izjavom nase premijerke na temu nezaposlenosti. Izjava je isla kao da poslodavci ne smiju biti sebicni i da ne bi bas tako olako smjeli davati otkaze. Ova je opet cu reci monumentalna izjava u kojoj je doza retardiranosti epskih proporcija. Ma molim te lijepo koji poslodavac mazohisticki uziva davati svojim zaposlenicima otkaze sto zapravo znaci smanjenje opsega posla i potencijalno gasenje biznisa. Fakat, uz ovakve izjave treba ostati normalan, ili treba podici tuzbu za namjerno vrijedjanje inteligencije.

No bilo kako bilo, da se vratim na pocetak price, mozda nas nema puno, no uz ovakvu vlast i politicare bit ce nas jos manje, bit cemo sve manje vazni, depresivni, bolesni i na kraju cemo umrijeti sa dozom nade da ce nasa djeca moze imati tu priliku da biraju vlast koja moze i zeli obavljati one poslove za koje je izabrana.

Komentari

Danas u jutarnjem citam da

Danas u jutarnjem citam da bi kao ukinuli krizni porez ali bi povećali PDV na 24% ili 25% i ukinula bi se nulta stopa PDVa. To kao "ne bi imalo utjecaj na cijene" u maloprodaji (što nije točno). To je zapravo upravo suprotno onome što bi trebali napraviti a neće, tj smanjiti potrošnju države, ukinuti krizni porez i vratiti PDV and 22%. Sve rade samo da ne smanje javnu potrošnju a bojim se da je svaki slijedeći korak koji poduzimaju sve gori i gori.

Naime, notorna je činjenica da ukoliko netko ima 100 kn, on nema 101 ili 102 ili 103 kune te svako povećanje PDVa smanjuje količinu dobara koje netko može kupiti.

Ukidanje kriznog poreza zapravo i nije usluga je su ionako najavili da bi ga ukinuli krajem godine a povećanje PDVa ostaje trajno. Zapravo, jedino su najavili povećanje poreza koje bi opet imalo negativan utjecaj na potrošnju. Svaki put kada vlada odluči "odlučno" poduzeti korake za opravak ekonomije podignu poreze da bi sebe namirili i deklarativno daju nekakvu podršku nečemu.

No, siguran sam da povećanje poreza neće pridonijeti povećanju prihoda države, možda čak ni kratkoročno. Gruba računica govoori da ukoliko je prošle godina pala trgovina na malo 15% da to znači jednaki postotak manje prihoda na osnovu PDVa, znači da je trgovina ostala na istom nivou i da su smanjili PDV na 19,55% otprilike bi imali isti učuinak. Dodaj jedan postotni poen na 19,55 i dobije se 20,55% ili oko skoro 7 % manje prihoda na osnovu PDVa. Znači ideja naših ekonomista je da tih 7% nadoknade i povećaju PDV za 1 ili 2 postotna poena. I gle onda u teoriji dolazimo do istih prihoda kao prije dvije godine. Naravski, kada bi trgovina ostala na ovom nivou ali to tako ne ide. Hrvatska je davno prešla prag podnošljivih poreza a očitno njima treba stalno ponavljati da kada je stopa poreza 100% nema ekonomije. Treba nekome utuviti u glavu da nakon jedne razine povećanje poreza znači smanjivanje prihoda države a ne obratno. Do sada je padala trgovina uglavnom u području neprehrane a sada će početi padati prehrana. Koliko vidim podaci za Siječanj u trgovini su bili kako tako (isto ili pad u odnosu na prošlu godinu) a trendovi u Veljači su počeli katastrofalno. Ti podaci će biti objavljeni nakon prvog kvartala pa će biti zanimljivo ih pogledati kada budu javni i točni.

U svakom slučaju treba očekivati daljni pad potrošnje, daljni pad zaposlenosti.

Zaključak: Svaki put kada se vlada sastane na temu gospodarstva povećaju nam se porezi a državi se smanje prihodi.

Tko je glasao

Objektivno gledano čini mi

Objektivno gledano čini mi se da Jaca govori istinu. Kada ju je Drivo nominirao na čelo vlada Jaca je priznala da smo na rubu provalije. Danas stalno ponavlja da smo otišli korak dalje.

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

Po mom skromnom misljenju

Po mom skromnom misljenju jos za vrijeme kancelara *peep* je trebalo osloboditi likvidnost bankama putem HNB-a, a zauzvrat traziti smanjenje kamatnih stopa stanovnistvu i poduzetnistvu, smanjiti pdv na 18%, a HARAC samo sanjati u najgorim snovima.

Nemoj se ljutiiti ali ovo rješenje je na tragu rješenja vladajućih. Ne možeš smanjiti poreze a da ne diraš u potrošnju države. U stvari, u državi kao i u svakoj kompaniji imaš dva načina za poboljšati krvnu sliku, ili smanjiti rashode ili povećati prihode. Rekao bih da povećanje prihoda nije realno jer su nam porezi ionako previsoki u odnosu na ostale zemlje sa kojima se moramo mjeriti (i gospodarstvo pritisnuto takvim porezima tone eksponencijalno), tako da prije povećanja prihoda moramo smanjiti rashode.

Danas ujutro opet slušam neke čelnike (nije vžno odkuda dolaze) za uvođenje novih poreza za bogate, novi porezni sustav itd itd. To je opet floskula, naime, osnovno je da mi moramo SMANJITI SVEUKUPNA POREZNA OPTEREĆENJA a onda ta umanjena i realna porezna opterećenja možemo namaknuti na više načina ili krojiti poreznu politiku prema modelu smatramo da je najbolji za gospodarsvo (to jest predmet razgovora). Da bi mogli smanjiti ukupna porezna opterećenja moramo SMANJITI JAVNU POTROŠNJU, nema drugog načina. Gospodo iz vlade, operbeni čelnici i ostali koji pretendiraju da vode ovu državu, izjasnite se prema tom problemu.

Izjave tipa da bogati koji su se obogatili u privatizaciji moraju platiti više su opet politički pamfleti, lijepo zvuče ali ne dotiču u srž problema. Već je 2010 a mi još nismo utvrdili tko se obogatio na provatizaciji i gdje je nestao taj novac. Zapravo, takve me izjave uznemiravaju jer vidim da ni kod 309 000 nezaposlenih oni odbijaju učiniti što je potrebno. Samo neka se oni pozabave privatizacijom, prošlosti i nestalim novcem, to neka bude bonus ali problem gospodarstva se mora rješavati drugačije.

I zato, glasujem za MMF.

Tko je glasao

I zato, glasujem za MMF.

I zato, glasujem za MMF.
MMF bez jednog iskusnog diktatora nebi imao efekta, zato mislim da bi tribalo podržat prvog koji se javi inače ćemo izumrijet . sa ovom demokracijom.

Tko je glasao

Ma zasto bi se ljutio,

Ma zasto bi se ljutio, dapace, jest da prijedlog ima dodirnih tocaka, ali diferencijalno je usmjeren. Realno gledajuci sa pozicije poreznog obveznika meni bez haraca i sa manjim PDVom ostane vise u budzetu za potrosnju. No da li ce povecanje potrosnje supstituirati namet haraca i povecanog PDV-a, to necemo nikad saznati. Druga stvar, tvrtkama koje grcaju i nelikvidnosti i insolventnosti dignuti PDV nije bas dobra inicijativa za razvoj poduzetnicke klime. Osim sto bi ih trebali rasteretiti, trebali bi i promjeniti zakon o placanju PDV-a. Po mom misljenju, placati po izdanom, a ne naplacenom racunu u ovakvoj je ludost u ovakvoj situaciji, ili eventualno mozda samo produziti rok naplate sa 1. mjeseca na 3 mjeseca, kako vec imaju tvrtke sa manje od 300.000kn prihoda godisnje.

Novi prijedlog vladajucih za kredite poduzetnicima za financiranje obrtnih sredstava je dobar prijedlog, mozda eventualno kamatu smanjiti sa 7% na 6%, no prijedlog je daaaaaaaleko zakasnio, a kako se ono kaze "vrijeme je novac". Na ovaj nacin su trebali reagirati prosle godine u ovo vrijeme.

U svom izlaganju sam poceo pisati o tome kako bi trebali smanjiti javnu potrosnju da bi mogli smanjiti poreze, no odustao sam od tog odlomka, jer to je vec super poznata stvar. Uvesti reda u javne nabave, jer onaj koji je ikad sudjelovao u javnim nabavama zna kako se cijene napucavaju mnogo vise od realne trzisne vrijednosti u Hrvatskoj. Pa tako imamo, ja mislim samo u Hrvatskoj, da poduzeca koja aktivno rade sa drzavom imaju najvece profite. Druga je stvar optimizacija drzavne uprave, a na tu temu su napisane enciklopedije, pa nema smisla da nabrajam sve nacine. Osim toga mi imamo cca 50% zaposlenost osoba od 18 do 65 godina, sto je nenormalan omjer. Trebali bi barem doci od 65% zaposlenosti, a zaposlenost necemo povecavati na taj nacin da se dijele mirovine i stanovi, da se poduzetnostvo dodatno opterecuje porezima i da je zakon relativno restriktivan po pitanju zaposljavanja.

Ok, vaznu ulogu u svemu igra mentalitet, no to je vec rasprava za sociologe, a tu se ne bih stel mesati.

--
Think for yourself, question authority.

Tko je glasao

Čitajući vaš razmjenu

Čitajući vaš razmjenu mišljenja, chaos99 i vivid, palo mi je na pamet da bi poduzetnici kojima država nije glavni poslovni partner trebali organizirati prosvjed zbog ponašanja Vlade u ekonomskoj krizi s jednom porukom: Skini nam se s grbače i daj nam da radimo! Naime, čini mi se da sve ove mjere imaju dva neizbježna učinka: gušenje slobode tržišnog natjecanja i uništavanje konkurentske sposobnosti poduzeća koja ne posluju s državom. Drugim riječima, radi se o najrigidnijem obliku državnog kapitalizma.

Ispravite me, ako griješim, ali taj monstruozni tumor je toliko narastao da ga se mora kirurškim putom odstraniti, a ne ga hraniti i omogućavati mu da se metastatički širi, kao što to čini Vlada uz asistenciju svojih savjetnika. Sa svim ovim mjerama Vlada riskira da joj pacijent umre i netko joj to mora reći, ali i preuzeti odgovornost za izvođenje operacije. MMF vidim kao mesara, a ne kriruga, ali u nedostatku takvih i mesarska sjekira je bolja od spore i bolne smrti.

nemesis

nemesis

Tko je glasao

@vivid Već sam na jednom

@vivid
Već sam na jednom drugoom mjestu komentirao ovaj FENOMEM zasutavljanja hrvatske nezaposlenosti altruizmoim poduzetnika, poniznošću i još kojom riječi dodanom od premijerke Jadrake Kosor. Istina, blizu smo sredine mjeseca ALI ovu izjavi bi veća sada mogli progalasiti GLUPOM IZJAVOM Nr. l MJESECA VELJAČE.
Sada je već tu ozbiljno pitanje: nema li Hrvatska osobu od kapaciteta stati na čelo vlade i zauzstaviti trendove ekonomsko- fiskalnim mjerama? Ili da stvarno Kaptol pošalje na tisuće svojih svećenika poslodavcimna i da ih onako, u 4 oka, uvjere da moraju biti ponizni i držati radnike na poslu, tako da propadnu i oni, ali i radnici...
Taj san o kolektivnoj propasti sanjanju obično dikatatori (ovo je diktatrica, polusposposobna, s osmjehom..) pred kraj vladavine.
I nije li vrijeme da se vrati uređivati one srcedrapetaljne emisije radija jer je zaboravila da je sada premijerka, a ne radijska voditeljica...I da nam kao takva-ili ovakva svejedno- naruči nekoliko milijuna luđačkih kočulja, ne znam da li za debile, idiote, kretene i sl. postoji neka posebna vrsta košulja?Tretira nas kao MALOUMNIKE...
TRAŽIMO HITNU OSTAVKU JADRANKE KOSOR...
SAMO MMF HRVATSKU SPAŠAVA...
Danimir

Danimir

Tko je glasao

kriza koj je podila hrvatsku

kriza koj je podila hrvatsku je godinama visila nad njenom glavom. počela je visjeti onim tenutkom kad su prve hrvatske firme pale u ruke podobnima a nesposobnima. zatim se je još više približila prodavanjem hrvatskog srebra i umjesto da se dobiveni novac ulagao u proizvodnju on je služio za popunjavanje državne blagajne, kupovanje glasova među hrvatima u bih pomoću raznih socijalnih prava i inih benificija koje nemaju oni koji žive i rade u hrvatskoj. tu je i grupa branitelja koji zapravo nisu branitelji osim po imenu i imaju veća prava od pravih branitelja. kad se sve to uzme uz obzir uz famozni pdv od 22 % koji je već smanjiavo potrošnju, a tamo gdje nema potrošnje nema ni proizvodnje.sve mjere koje je vlada do sad provodila išle su u korist raznim takunima koji su zahvaljujući političarima došli do malih poslovnih carstava. na narod, proizvodnju, kulturu se nije mislilo. zbog toga nije ni čudo što je kriza jače zahvatila hrvatsku i što duže traje nego drugdje. dok se druge države izvlače iz krize hrvatska sve dublje i dublje tone u nju. što je najgore razna ministarstva nisu uspjela dobiti ni novac iz eu koji nam pripada kao budućem članu. neki su smatrali kako nam taj novac nije potreban dok drugi nisu znali ni projekt napisati.
w

w. ;)

Tko je glasao

Broj 300 je broj koji

Broj 300 je broj koji označava kolika su plaće Roberta Kovača i Igora Bišćana u Dinamu!
Dinamo - plaće:
Mario Mandžukić ................... 360.000 kuna
Igor Bišćan..........................300.000
Robert Kovač.......................300.000

Pedro Morales........................ 210.000
Tomislav Butina......................180.000
. . . . . .

Živjeli!

leddevet

leddevet

Tko je glasao

Grad Zagreb plaća (iz

Grad Zagreb plaća (iz prireza, poreza koji mi svi ovdje zajedno punimo itd), a Mamić prihoduje... hehe

Tko je glasao

@leddevet Bit će to i

@leddevet
Bit će to i više - pa premije po pobjedi, po stignutom golu, pa pomak na teblici, pa odvojen život, pa dio po trafnsferu, pa...
Ša što misliš zašto klinci masovno treniraju nogomet a ne idu u fizikalne radionice ili biološke grupe?
KRUHA I IGARA? Ali, sada ponestaje kruha, sve više i sve češće.. Što sada ponuditi osim igara (nogometa, rukometa..)?
Imam ideja, ali će me feministkinje popljuvati, pa držim jezik za zubima...Ali, igra bi bila za prste polizat...juuujjjjjj....
Danimir

Danimir

Tko je glasao

Jesu li to oni silni milioni

Jesu li to oni silni milioni koje nogometni klubovi nisu uplatili kao porez u proračun, nego im je isti porez bio oprošten?
Lako je s tuđim k...em po koprivama mlatit.

Tko je glasao

Koliko je god potrosnja u

Koliko je god potrosnja u Hrvata nesuvisla i iznad mogucnosti ona je drzala koliko toliko gospodarstvo na nogama.
To je samo privid. Gospodarstvo su držali krediti i banke, a kao što vidimo nastavlja se u istom revijalnom tonu.
Jedina konkretna mjera izlaska iz krize je donošenje zakona o jamstvenom fondu za gospodarski oporavak i razvitak, 10.milijardi kuna koje će većim djelom pokriti nelikvidnost, ali neće ozdraviti ukupne hrvatske gospodarske potencijale i proizvodnju, već je konačno eutanizirati i predati eu na daljnje upravljanje i samoposluživanje.
Nepovoljni krediti komercijalnih banaka u stranom vlasništvu, koji uz postojeću, i zamisli ovo, POVOLJNU kamatu od prosječno 5% plasiraju za spas hrvatskog gospodarstva predstavljaju samo daljnje guljenje hrvatskog gospodarstva.
Prije nekog vremena prodani smo za vagon eromilijona i sada smo u fazi preuzimanja obveza koje nam se nameću iz EU zajednice a u svrhu spašavanja njihove industrije, jer u našu se ne isplati ulagati obzirom da smo odavno najveći korisnici i uvoznici njihovih proizvoda šire namjene, pa se tako u zadnje vrijeme mogu čuti vapaji eu industrijalaca kako se hrvatska mora pokrenuti, jer je njima izvoz u padu… mene ovo jako boli, ne znam kako vas..ostajem u grču i bijesu..ali..idemo dalje ;)
Moja razmišljanja su blizu skrivenih izjava HGK:
HGK napominje kako je u samoj provedbi potrebno uložiti maksimalne napore za ostvarenje ključnog cilja oživljavanja proizvodnog sektora gospodarstva kako se stvarni efekti ne bi odrazili samo na poboljšanje položaja financijskog sektora, te doveli do povećanja zaduženosti države..
Očito je da niti u HGK nemaju hrabrosti izreći istinu, osim što će učiniti slijedeće:
Iz Komore ujedno najavljuju da će nakon donošenja zakona i svih popratnih podzakonskih akata HGK u suradnji s HBOR-om za gospodarstvenike organizirati prezentacije "Kako doći do financijskih sredstava uz nove mjere Vlade za gospodarski oporavak i razvitak" putem svoje mreže županijskih komora.
Ja ne znam ko sve tamo sjedi u Vladi, i da li struka ili politika donosi ekonomske mjere i zakone, ali hrvatsko gospodarstvo nije impotentno da bi ga se poticalo i oživljavalo na neke aktivnosti, već je ono bolesno, s metastazama, i može se izliječiti samo dubokim kirurškim rezovima. Tek poslije toga možemo pričati o oporavku i razvitku. Ti zahvati su neophodni i hitni, a odnose se najvećim djelom na fiskalne i parafisklane namete, od cijene rada do repromaterijala kao i definiranje strateških interesa RH, a koji bi trebali ići u pravcu razvoja obrazovanja i znanosti, prehrambeno prerađivačke industrije i poljoprivrede, drvno-prerađivačke industrije, high-tech tehnologije, infrastrukturnih ulaganja, povezivanja plavo-zelene magistrale, ono što je od najveće važnosti za budućnost građana ove zemlje.
Ova mjera će većini korisnika tog fonda privremeno spasiti nelikvidnost, a koju je država večim djelom i sama generirala, uz pomoć najvećih kojima je omogućila bolesno širenje i inficiranje društva na zajednički račun.

Tko je glasao

Premjerka je osoba koja bi

Premjerka je osoba koja bi trebala dati najviše otkaza. Ustvari to je u skoroj budućnosti čeka...

Put za pakao je popločen dobrim namjerama...

Tko je glasao

Premjerka je osoba koja bi

Premjerka je osoba koja bi trebala dati najviše otkaza. Ustvari to je u skoroj budućnosti čeka...
ISPRAVAK
Premjerka je osoba kojoj je davno trebalo dat otkaz.

Tko je glasao

Za sve one koji žele

Za sve one koji žele proširiti svoj horizont i misle svojom glavom, preporučam poslušati najnovija izlaganja LaRouche-a:
http://www.youtube.com/watch?v=5NsKM0LVck0&NR=1
na temelju čega i usporedbom izlaganja s ostalim svjetskim globalistima koji su do sada davali točne "vremenske prognoze" se može zaključiti gdje smo, što smo i kuda idemo.

Tko je glasao

ajde ti nama bit tog

ajde ti nama bit tog izlaganja napiši

Tko je glasao

Bit Larouchevog izlaganja je

Bit Larouchevog izlaganja je kritika Obamine politike i Londona kao vrha imperijalističke oligarhije koji je financijski zavladao zapadnom hemisferom.
Naglasak daje na povezivanju Rusije, Kine, Indije i USA i traži novi model razvoja čovječanstva a koji se temelji na nuklearnoj energiji (politika koju vodi Rusija, Kina i Indija), fiksnim tečajem, jer kako kaže, ovo što razvijene članice zagovaraju zelenu energiju vodi u dark age, zajedno sa monetarnom politikom koja ne predstavlja ništa drugo nego uništavanje suvereniteta država i daljnjeg porasta siromaštva.
Protivi se globalizaciji koja je potekla iz financijskih laboratorija uništavanja ljudi i država, njihovih ekonomija i kulture, pa onda i suvereniteta. PIGS je popularni naziv za bankrotirane EU članice (Portugal, Island, Grčka i Španjolska) među eu elitom i postavlja pitanje tko je slijedeći, jer ovakav sustav je neodrživ.
S kratkim osvrtom na Afrički kontinent kao primjer isisavanja resursa razvijenih zemalja i glad koju su tamo prouzrokovali zbog svoje pohlepe.
Dosta govori o besmislu ratova kroz povijest, financijske moćnike i upozorava na mogući novi kojim se žele spasiti financijski svjetski moćnici, prstom uprtim na London.
Mišljenja je da se svijet može spasiti, a za US predlaže bankrot, preuzimanje federalnih rezervi, kroz centralnu banku građenje kreditnom politikom države koja se mora temeljiti na razvoju infrastrukure i povezivanja kontinenata kao i ulaganja u nerazvijene zemlje na način da im se isporučuje moderna tehnologija na kojoj će se dalje moći sami razvijati i povezivati. Na takvim postavkama moguće je da se u 15-20 godina napravi veliki iskorak čovječanstva i dobrobiti.
Američka industrija je uništena, s prisutnom hiperinflacijom i velikim porastom nezaposlenih. Zapravo, njegovo model se temelji na oslobođenju dužničkog ropstva i konzumerizma, velih infrastrukturnih ulaganja, otvaranja radnih kampova, spašavanja mlađe generacije u dobi od 16-25 godina, koji su kako kaže inficirani navikama nerada i droge, holivudskim načinom življenja, te ih treba udaljiti od takve sredine. Predlaže da se u takvim kampovima zapošljavaju svi nezaposleni koji su struka, koji nešto znaju i mogu prenositi svoja znanja i vještine na mlađe generacije a koje bi onda izgrađivale nove arhitekture svjetova, pa tako za primjer uzima brze, transkontinentalne željeznice i putovanja na Mars uz pomoć nuklearne energije što bi trajalo tri sata, a ne 3000 dana. Vrlo upečatljivo. :)
(Time se bave i mnogi ekonomski analitičari na Istoku i mislim da nismo daleko od doista velikih promjena koje će nastati. Za sada je na djelu najstrašniji rat do sada, Food War, veliki nedostatak hrane u svijetu koji će ove godine eskalirati sa nesagledivim posljedicama.)
Evo kako to izgleda slikovito….vrijedi pogledati do kraja ovaj fantastičan land-bridge:
http://www.youtube.com/watch?v=8TYvkYO_Q6A&feature=PlayList&p=7CF84D32B8...

Tko je glasao

Sve je to u redu,samo neznam

Sve je to u redu,samo neznam koliko nam u ovim trenucima može pomoći fantaziranje o nekakvom putovanju na mars,pogotovo kada je dovedeno u pitanje bilo kakvo putovanje na zemlji (pogledom na galopirajuću recesiju).
Ovo sa radnim kampovima bi svakako trebalo uvesti, a ponajprije u zatvorima koji su na teret poreznim obveznicima.

Tko je glasao

blade777, mi smo svi s marsa

blade777, mi smo svi s marsa pali i tako se i dalje ponašamo: dajte nam kruha i igara, za ostalo ćemo lako!
Vizija bez izvedbe je halucinacija - izvedba bez vizije je masturbacija.
Mi upravo činimo ovo drugo.

Tko je glasao

izvedba bez vizije je

izvedba bez vizije je masturbacija.
S ovim se nebi složija . Uvjeravam te da moraš imat viziju i za
mastrubaciju. Provjereno u praksi.
Ostalo ti je za pet.

Tko je glasao

Esperanza, te famozne PIGS

Esperanza, te famozne PIGS drzave su Portugal, Irska, Grcka i Spanjolska. Islanda nema medju njima. Naziv su izmislili britanski tabloidi, poznati predvodnici euroskepticizma .
Larouche je uvijek bio opsjednut kampovima (ja bih ovdje upotrijebio pravi naziv- logorima). Tako je osamdesetih lobirao da se otvore logori u koje bi prisilno bili smjesteni svi HIV-pozitivni, sad su izgleda na red dosli nezaposleni. Na koga me ovo ono podjeca? Ako ga jos jednom poslusas, nece ti bit tesko uocit tipican fasisticki diskurs. Lik se vec godinama samo hrani na (i)racionalnim strahovima vecine.

Tko je glasao

Martine, morat ćeš mi dati

Martine, morat ćeš mi dati jače argumente, jer ja doista ne vidim ništa loše u radnim kampovima. Pa na takav način funkcionira skoro čitava Kina. I mi smo nekad imali radne kampove u vidu radnih akcija koje su stvarale neke radne navike i vještine kod mlađe populacije. Danas su kampovi zamjenjeni kafićima i parkovima, konzumaciji svega i svačega, što nije nimalo kreativno već vrlo pogubno.
Sigurna sam da će do njih doći prije ili kasnije ili misliš da će svi živjeti od socijalne pomoći. Industrije koje se razvijaju su visokih tehnologija i u takvoj prosječnoj kompaniji ne treba više od 20-50 zaposlenih. A što će biti sa stotinama milijuna ne zaposlenih, i još toliko gladnih? Šetnja ili rad i život dostojan čovjeka?
Po mom zaključku on nema fašistički diskurs, več humani i anti ratni.
Ovo o čemu on priča i prijetnje čovječanstvu koje dolaze zbog ne zaposlenosti i propadanju državnih ekonomija, gladi, kao i krahu postoječeg monetarnog sustava govore i neki drugi, nije on jedini. Neki predviđaju i svjetsku socijalnu revoluciju i uspostavu novog društvenog poredka. Surovom kapitalizmu zvona zvone, ali naravno da je upravo od najvećih i najjačih moćnika i najveći otpor, pa i zastrašivanjem WW3. Onaj koji godišnje inkasira trilijun profita ipak je najgori fašista, a to su financijski oligarhi. Novac je tako postao najtraženija roba i onaj koji ga ne posjeduje i ne može ga kupiti, jednostavno umire ili odumire, ljudi i države. Ne bi li u tom slučaju bilio poštenije da se manjina pokori potrebama većine?
Taj film upravo gledamo u domaćim kinima, sa glavnim likovima koji su nas doveli na prosjački štap. Da se vrate sve isisane milijarde, hrvarska ne bi bila dužna niti lipe.

Tko je glasao

Martine, morat ćeš mi dati

Martine, morat ćeš mi dati jače argumente, jer ja doista ne vidim ništa loše u radnim kampovima. Pa na takav način funkcionira skoro čitava Kina. I mi smo nekad imali radne kampove u vidu radnih akcija koje su stvarale neke radne navike i vještine kod mlađe populacije.

Ne mogu pomoci ako ti ne vidis nista lose u radnim logorima, nacinu kako funkcionira kineski kapitalizam i prisilnim radnim akcijama.

Tko je glasao

Ne pakiraj, Martine. Ne radi

Ne pakiraj, Martine. Ne radi se ovdje o nikakvoj prisili već podizanju kvalitete života i pružanja mogućnosti dodatnog educiranja a što u konačnici znači ubrzani razvoj i pružanja mogućnosti rada, tko želi raditi. Onaj tko to ne želi, neka trune i dalje.
Što se tiče kineskog kapitalizma mogu reći da kuca na naša vrata.
Reci ti meni od čega misliš da ćemo živjeti i preživjeti, mi i ostatak svijeta koji je financijski i ekonomski pokoren?

Tko je glasao

Vidi, ti ovdje govoris o

Vidi, ti ovdje govoris o nekakvoj ogromnoj nezaposlenosti, mladezi koja nista ne radi, sjedi u kaficima i koje bi, po LaRouchu, sad trebalo zbog toga poslat u radne logore da ih se privede pameti. Pa, recimo da stvari nisu tako crne. Nezaposlenost u Europi i SAD-u u ovom trenutku, usred recesije, uopce nije tako velika. U Australiji 6%, VB 7.5%, Njemackoj 8%, SAD-u 9%. Mozemo razgovarat o mediteranskom nacinu odgajanja djece, mama-hotelu i zasto djeca na Mediteranu pocinju radit mnogo kasnije nego na sjeveru Europe. Ovdje ti 16 ili 17-godisnja djeca 'bogatasa' poslije skole uredno odrade par sati u McDonaldsu ili kojem ducanu.
Slazem se da treba podizat obrazovnu strukturu, da obrazovanje i gospodarstvo moraju ic ruku pod ruku, a ne jedan pored drugog, ali pricat o nekakvim radnim logorima je ipak previse.
Nezaposlenost danas je manja nego prije 100 godina. Svaka industrijska revolucija napravi mnostvo nezaposlenih, ali gospodarstvo uvijek ostvari tisucu popratnih djelatnosti u kojima se ti nezaposleni nadju. Prije 40 godina je u Europi tipican 'blue-collar worker' radio u nekoj tvornici, danas radi u call centru. Stvar s Kinom je da se i ona mijenja kako postaje bogatija. Vise ni Kinezi nisu spremni radit za saku rize kao prije 20 godina. Imaju velike probleme s staranjem stanovnistva zbog politike jednog djeteta, projekcije su da ce 'ostarit' i prije Europe. S druge strane, neke sjeverne europske drzave (Skandinavija, VB, Nizozemska) su zadnjih desetak godina dozivjele natalitetski bum i opisuje ih se kao drzave buducnosti. Pogledaj obrazovnu strukturu Finske, i bit ce ti jasno zasto imaju BDP koji imaju. I do te obrazovne strukture se moze doc pametnom socijalnom politikom i bez tjeranja nezaposlenih mladih u logore.

Tko je glasao

Tako govore oni iz

Tako govore oni iz razvijenog svijeta. Ništa novo. Velika je razlika između kampova i logora.
Ali, nisi mi odgovrio od čega ćemo živjeti MI i ostatak svijeta koji smo financijski i ekonomski pokoreni?
budi kratak i konkretan ;)

Tko je glasao

Velika je razlika između

Velika je razlika između kampova i logora.
Ako cemo o semantici, LaRouche govori na engleskom o 'camps', sto mozes prevesti kao logor ili kamp. Kako bi prevela 'concentration camp'? Kao kocentracijski kamp? Poznavajuci njegovo ranije djelovanje, ja bih rekao da on govori o logorima. On je stvarno u osamdesetima (u vrijeme histerije oko HIV-a, i kako se prenosi i kako ne)inicirao postupak za provedbu referenduma u Kaliforniji da bi se svi HIV-pozitivni morali zatvoriti u 'camps'. Vjerojatno je imao u mislima logore, a ne turisticke kampove. Srecom, do referenduma nije doslo. I Japanci u Kaliforniji imaju iskustva s takvim kampovima.

od čega ćemo živjeti MI i ostatak svijeta koji smo financijski i ekonomski pokoreni?
Ovo je apsolutno pretjerivanje, i ako pogledas i usporedis razinu zivota u Hr s bilo kojom europskom drzavom, uocit ces da i nije tako strasno lose. Istina je da je ova vlada ekonomski potpuni promasaj, ali to nema veze s ekonomskom pokorenoscu, vec ovom vladom.

Tko je glasao

Sjedi, jedan ;) Tvoja

Sjedi, jedan ;)
Tvoja uskogrudnost i pogled na svijet ograničena je na EU. Ali svijet postoji i izvan tih granica, i puno, punoo ih je gladnih i siromašnih. Takva budućnost je trenutno i pred Hrvatskom.
Ne osvrći se sada na Vladu RH, jer ona je tu zbog njih a ne zbog nas, već se osvrni na one koji su nam ponudili bolji život, a onda nas financijski ucjenili i ekonomski pokorili.
I opet nisi dao nikakakav suvisli odgovor osim što filozofiraš oko semanitke. Ako ti se Larouche zamjerio zbog prijedloga kampova za oboljele od HIV-a, ne znači da nije u pravu. Njegova vizija sretnijeg svijeta ima smisla.

Nije loše, kažeš. Pa kako kome. Oni koji su se nakrali sigurno nije, a ostatak raje uskoro će u boj na kontejnere.

Tko je glasao

i puno, punoo ih je gladnih

i puno, punoo ih je gladnih i siromašnih. Takva budućnost je trenutno i pred Hrvatskom.
Ne poricem cinjenicu da je na svijetu puno gladnih i siromasnih. Ali je apsolutno pretjerivanje trpati Hrvatsku medju te gladne i siromasne jer u svjetskim relacijama ona to nije. Hrvatska je srednje razvijena zemlja, koja se sada mora odluciti kako dalje. Ili pokusati proboj medju razvijenije ili skakati na mjestu. Ima dobrih primjera. Upravo ta famozna Finska, do prije 40-ak godina je bila nerazvijenija od Hrvatske, ali uzimajuci ono 'drusto znanja' zaozbiljno, a ne kao nekakvu floskulu je napravila proboj medju najrazvijenije. Usporedjivat Hrvatsku s Bangladesom i gladnima i siromasnima je glupo, isto kao sto ju je u ovom trenutku glupo usporedjivat s onim najrazvijenijima. Jer nije ni jedno ni drugo, vec u negdje u sredini.
Tko je financijski ucjenio i ekonomski pokorio Hrvatsku? To je jedna obicna floskula buduci da udio stranog kapitala u hrvatskom gospodarstvu uopce nije velik u usporedbi s EU drzavama. Uvoz po stanovniku je manji nego uvoz po stanovniku svih drzava zapadnije od Hrvatske. Je li Svedska ekonomski pokorena zato sto Volvo nije u svedskom vlasnistvu? Ja ti ne mogu dati projekciju razvoja hrvatskog gospodarstva (kao ni nitko ovdje), medjutim mogu bit siguran da do gladi i opceg siromastva nece doci. Ne gledaj na svijet kao na neprijatelja, nego razmisli zasto su najotvorenije drzave i ekonomski najuspjesnije.
Istina je da sam u vremenu recesije posebno pozoran na sve proroke koji donose jednostavna rijesenja koja ukljucuju kampove bilo koje vrste.

Tko je glasao

Upravo ta famozna Finska, do

Upravo ta famozna Finska, do prije 40-ak godina je bila nerazvijenija od Hrvatske, ali uzimajuci ono 'drusto znanja' zaozbiljno, a ne kao nekakvu floskulu je napravila proboj medju najrazvijenije.
Hrvatska je propustila svoju šansu kakvu je imala Finska i to ti je loša usporedba. Finska izvozi, hrvatska uvozi..to je EU politika, prema zemljama bakana i šire. Kada uđemo u EU, prirodne resurse koje imamo neće biti nama na korist već nekom eu industrijalcu i to već vrapci znaju.
Tko te je financijski ucjenio i ekonomski pokorio? To je jedna obicna floskula. Uvoz po stanovniku je manji nego uvoz po stanovniku svih drzava zapadnije od Hrvatske
Da li je uistinu floskula? A u čijem su vlasništvu hrvatske banke? Mislim da imaš pogrešnu percepciju hrvatske iz Londona, uspoređujući je sa Švedskom i Finskom.
Ponešto mi je poznat problem uvoza/izvoza jer je preko mojih ruku prošla najmanje tona uvoznih deklaracija i jako dobro mi je poznato što i kako hrvatska uvozi, tko uvozi, i kome prodaje. Tko je plaćao, a tko krao. Tako da imam vrlo jasno sliku po pitanju uvoza, a tvoji statistički podaci ništa ne znače jer je uvoznički lobi u hrvatskoj odavno na vlasti i jedan od razloga zašto se štiti jaka kuna i upropaštava izvoz, pa posljedićno tome je i smanjen opseg proizvodnje.
mogu bit siguran da do gladi i opceg siromastva nece doci. Ne gledaj na svijet kao na neprijatelja, nego razmisli zasto su najotvorenije drzave i ekonomski najuspjesnije
martine, spusti se na zemlju, 25000 ljudi umire od gladi, dnevno, dok istovremeno ta humana Eu zajednica baca hranu i troši pare na svoje perverzije.
Najotvorenije drzave i ekonomski najuspjesnije su svakako ove uz koje stoje financijski oligarhi.
A kako su to postale?
Tko je ono davno kolonizirao svijet i crpio ljudske i materijalne resurse? Od čega se jača krvna slika, od crnog vina ili otvorenog duha..:)

Tko je glasao

Pocet su s ovim. martine,

Pocet su s ovim.
martine, spusti se na zemlju, 25000 ljudi umire od gladi, dnevno, dok istovremeno ta humana Eu zajednica baca hranu i troši pare na svoje perverzije
Rekao sam da se apsolutno slazem da na svijetu postoje gladni i siromasni, ali Hrvatska to nije. Koliko ljudi umire od gladi u Hrvatskoj? Mozemo i ovako. Potrosi li se u hrvatskom zdravstvu vise sredstava na rjesavanje problema pretilosti ili pothranjenosti. Jednostavno pretjerujes s gladi u Hrvatskoj.

uspoređujući je sa Švedskom i Finskom
Uopce ne usporedjujem Hrvatsku s Svedskom i Finskom. Dapace, napisao sam da je usporedba s najrazvijenijima (a to se ovdje cesto dogadja, usporedjuje se hrvatski socijalni sistem s onima najbogatijih drzava) glupa, isto kao i usporedba Hrvatske s najsiromasnijima. Primjer Finske je samo primjer jedne drzave koja je uspjela napraviti proboj iz srednje u visoko razvijenu drzavu.

Opcenito u tvojem pisanju primjecujem puno jala prema EU. Ti dajes EU vise prostora nego sto ga ona u stvari zasluzuje. EU moze drzavi osigurati nekakav okvir za razvoj (Grcka ga recimo nije bas iskoristila), ali na drzavi je hoce li ga iskoristiti ili ne. Vecina kapitala nema nacionalnost, i pogresno ga je vezivati uz nacionalne drzave.
Upadas u zamku koju lijepo namjestaju hrvatski tajkuni kojima ne odgovara ulazak u EU jer im ne odgovara nikakva konkurencija na trzistu. Todoric je jedan dobar primjer. Koju korist ima hrvatski proizvodjac sto nesto prodaje u lancu trgovina u vlasnistvu hrvatskog kapitalista kad mu ovaj oteze s placanjem i placa manje nego bi mozda dobio kod nekog lanca u vlasnistvu tog ozloglasenog stranog kapitala. Koju korist od svega ima hrvatski potrosac ako placa skuplje u trgovini koja je u vlasnistvu hrvatskog kapitaliste nego onaj potrosac preko granice. Je li prosjecnom Hrvatu vazno da li dobit ide Todoricu koji ju onda tako i tako potrosi na nesto u inozemstvu ili nekom stranom vlasniku? Kad je Rajic prodao Dukat Lactalisu, izbio je cijeli skandal. Sto se promijenilo? Je li Lactalis zatvorio Dukat?
Sto bi se u ovom trenutku dogodilo da su banke u 'domacem' vlasnistvu? Koja bi bila razlika? Nikakva bduci da one same ne tiskaju novac i onda ga posudjuju dalje vec djeluju na medjunarodnom trzistu novca. Hrvatska ima rejting kakvog ima, i s tim banke u stranom ili domacem vlasnistvu nemaju veze. Koliko ja vidim, bilo bi samo vise politickog pogodovanja i ponovnog saniranja.
Korupciju, kao glavni problem, sigurno nije donio strani kapital vec se samo prilagodio uvjetima koji vladaju u drzavi.

Tko je glasao

Koliko ljudi umire od gladi

Koliko ljudi umire od gladi u Hrvatskoj? Mozemo i ovako. Potrosi li se u hrvatskom zdravstvu vise sredstava na rjesavanje problema pretilosti ili pothranjenosti. Jednostavno pretjerujes s gladi u Hrvatskoj.
Hrvatska je dio svijeta, a ne samo eu.
Za sada još nitko nije umro i nadam se da neće, ali ne kvalitetna ishrana upravo dovodi do raznih bolesti. Pretilost nerijetko dolazi i zbog loše ishrane, nekvalitetnih namirnica i konzerviranog smeća.
Hrana je veliki svjetski problem koji se ne rješava, pa je stoga ovo samo moje upozorenje. Cijena hrane raste, proizvodi se više, a gladnih ima još više. Vjerujem da zapažaš nelogičnosti.
EU moze drzavi osigurati nekakav okvir za razvoj (Grcka ga recimo nije bas iskoristila), ali na drzavi je hoce li ga iskoristiti ili ne. Vecina kapitala nema nacionalnost, i pogresno ga je vezivati uz nacionalne drzave.
Ne znam kako se hrvatska prije rata razvijala bez okvira EU..valjda nam je netko isprao mozak, osim pokradenih para.
Onaj koji ima kapital taj određuje pravila igre.
Upadas u zamku koju lijepo namjestaju hrvatski tajkuni kojima ne odgovara ulazak u EU jer im ne odgovara nikakva konkurencija na trzistu. Todoric je jedan dobar primjer. Koju korist ima hrvatski proizvodjac sto nesto prodaje u lancu trgovina u vlasnistvu hrvatskog kapitalista kad mu ovaj oteze s placanjem i placa manje nego bi mozda dobio kod nekog lanca u vlasnistvu tog ozloglasenog stranog kapitala. Koju korist od svega ima hrvatski potrosac ako placa skuplje u trgovini koja je u vlasnistvu hrvatskog kapitaliste nego onaj potrosac preko granice. Je li prosjecnom Hrvatu vazno da li dobit ide Todoricu koji ju onda tako i tako potrosi na nesto u inozemstvu ili nekom stranom vlasniku?
Kada spominješ Todorića i konkurenciju mislim da si skroz zastranio. U ovom slučaju podržavam Todorića jer u svojim trgovinama ipak ima najviše domaćih proizvoda od svih ostalih trgovačkih lanaca. A znaš zašto? Zato što strani trgovački lanci daju najveću prednost svojoj robi i time uvjetuju uvoz u RH, neki i do 60%, što znači da se tek 40% dijeli na domaće proizvođače, što na proizvodnji privatne robne marke, što ostatka domaće proizvodnje. I tako taj novac stranih trgovačkih lanaca odlazi u njihove banke i dalje se obrće. Todorić, pa ni Kerum ni ostale domaće trgovine nemaju takvih uvjeta. Općenito je raj za strane trgovačke lance svugdje na balkanu jer postižu cijene kakve doma ne mogu niti sanjati. Nisam primjetila da su strani lanci kod nas spustili cijene, pa to što govoriš ne pije vodu.
Todrić svoju proizvodnju plasira u svoje trgovine i time ipak pomaže proizvodnji a nikako joj ne odmaže. Da je bar više takvih.
Kad je Rajic prodao Dukat Lactalisu, izbio je cijeli skandal. Sto se promijenilo? Je li Lactalis zatvorio Dukat?
skandal je koliko se sjećam izbio oko poreza, a ne oko same prodaje. A zašto bi Lactalis zatvorio Dukat kada mu nosi profit u cijeloj regiji??
Sto bi se u ovom trenutku dogodilo da su banke u 'domacem' vlasnistvu? Koja bi bila razlika?
Velika razlika. Za početak ne bi se proizvođače ucjenjivalo visokim kamatama. U ovoj situaciji, strani financijski sektor zarađuje na posrnulom hrvatskom gospodarstvu.
Korupciju, kao glavni problem, sigurno nije donio strani kapital vec se samo prilagodio uvjetima koji vladaju u drzavi.
Pa zapravo je obrnuto. Upravo je sa dolaskom stranog kapitala procvjetala korupcija. Ali ljudska pohlepa nema granica i sada se skupo plaća. Novac je postao najtraženija roba i sada imamo to što imamo.
I još napomena. Nisam ja protiv EU, ali nikad nebih pristala na bilo koju ucjenu. Evo ti primjera sa standardima EU kokošinjaca, ne trebaš dalje od toga. Naše koke su nosile i do sada vrlo kvalitetna jaja, a sada bi se trebale pokoriti EU administraciji koja kaže: ne može tako, mora ovako. E pa ne znam baš da mora biti tako. Čak im i put do kaveza mora biti obojena u bijelo i točno određena visina na koju se smiju penjati...spasi nas bože eu perverzija!

Tko je glasao

Ne znam kako se hrvatska

Ne znam kako se hrvatska prije rata razvijala bez okvira EU..valjda nam je netko isprao mozak, osim pokradenih para
Razvijala se s jugoslavenskim trzistem i uvjetima Europe podijeljene na 2 bloka. Cijela Jugoslavija je lijepo koristila svoju neutralnu poziciju. Pa, stvari su se malo primijenile od osamdesetih.

A zašto bi Lactalis zatvorio Dukat kada mu nosi profit u cijeloj regiji?? Tocno. I zasto onda strah pred stranim kapitalom?

Za početak ne bi se proizvođače ucjenjivalo visokim kamatama. Neistina. Kao sto sam napisao, banke posudjuju novac na medjunarodnom trzistu, ne tiskaju ga same. Kakvu kamatu nudi HPB?

Upravo je sa dolaskom stranog kapitala procvjetala korupcija.
Da, ovo pricaj maloj djeci. Srcika problema s korupcijom su postupci javne nabave s kojima strani kapital nema nikakve veze.

Evo ti primjera sa standardima EU kokošinjaca, ne trebaš dalje od toga.
Istina je da postoje EU standardi koji bi se moglo opisati i glupima, medjutim ovaj o kojem ti govoris to sigurno nije jer se tice mucenja zivotinja. Da se mene pita, ja bih zabranio drzanje kokosi u kavezima.

Da zavrsim ovu diskusiju, jasno mi je da je lakse optuziti nekog drugog za sve svoje probleme. Za hrvatske probleme nije kriv strani kapital, vec iskljucivo hrvatska politicka elita.

Tko je glasao

Da se vrate sve isisane

Da se vrate sve isisane milijarde, ne da nebi bila dužna ni lipe nego bi tu bila očuvana industrija koja je uspješno uhodana i prije, zdrava poljprivreda, očuvan prostor, razvijena infrastruktura - da se nije isisavalo na XXXL cijenama gradnji samo autoputeva, izmišljenih mostova i drugih gradnji od javnog interesa koji se zapravo u točnom prevodu čita - privatni interes nekolicine umreženih (glavni igrači rijetko se spominju, a istureni služe kao pedro - bandić, horvatinčić, kutle..... sanader je prvi morao pasti a pitanje je da li će). Kriminalna skupina povezana sa nešto kriminalaca instaliranih prvenstveno u okolnim zemljama.
Kako inače tumačiti našu slijedeću očekivanu "petoljetku" - bitka oko izgradnje autoputa kroz Crnu goru (ako neko nije upućen to je ona mala zemlja koja je prepuna brda i dolina i gora po kojima je i dobila ime). Dakle to su autoputevi sami po sebi u odnosu na naše te XXXL cijene na koju će se još dodati XXXL odnosno barem jedna a neće se odoliti i dvije nule.
Crna Gora nema love za njegovu izgradnju, pitanje je da li joj je isplativ, interesantan je za tranzit prema jugu (valjda najviše zbog puta opijuma) nekima, recimo Grčkoj koja je poznato je dužna kao Grčka ali uz pomoć Izraela će svakako nastojati investirati. Daje ponudu nešto nepovoljniju od NAS.
Pitanje glasi koji su to naši interesi sada, kad smo dužni ko grčka, izgradanja takvog puta. Vlada daje jamstva. Pitanje je što to stvarno nama donosi da se doživljava potpunim krahom ako igh i konstruktor ne dobiju taj posao. Zašto moji novci i novci mojih unuka tamo odlaze?
Odgovor je vrlo jednostavan - trud oko daljnjeg nastavka grane privređivanja za nekolicinu naših igrača, nešto za pomoćnike, a najviše za "opijumsku" mafiju sa juga i sjevera.
Nikako da se izvučemo iz ralja ovisnosti. Mi, ostala raja, dobili smo: što mogućnost bespravne gradnje, što mogućnost odlaženja u minus, što dizanja kredita bez pokrića - ziđamo na sve strane, trebalo ne trebalo, nek se nađe za crne dane.
Crni dani su tu i crniji dolaze. Vrijednost više nije što je bila nekad - niko neće kuću, zemlju, auto, stan....
Nejasno je zašto studenti ekonomije uče da je recimo igh privreda zakon na kojem počiva NAŠE "društvo"?

Tko je glasao

Crna Gora nema love za

Crna Gora nema love za njegovu izgradnju, pitanje je da li joj je isplativ, interesantan je za tranzit prema jugu (valjda najviše zbog puta opijuma) nekima, recimo Grčkoj koja je poznato je dužna kao Grčka ali uz pomoć Izraela će svakako nastojati investirati.

Bilo bi logično s naše strane tražiti nekakvu garanciju da će to Crna Gora uopće moći platiti, i da plate realnu cijenu troškovada ne bi bilo ko u brodogradnji, gdje brodovi bivaju jeftiniji od materijala ugrađenih za gradnju istih, a razliku plaćaju porezni obveznici u Hrvatskoj(svaki zaposleni 2000 kn godišnje plaća pomoć brodogradnji).

Tko je glasao

Ma šta oni mogu platiti?

Ma šta oni mogu platiti? isto kao i mi - to su odlasci u dubioze minusa sa razvlačenjima na pedeset godina što koncesija što otplata - čušpajz (ne treba brkati sa bosanskim loncem koji je vrhunsko jelo), svakako stara balkanska kuhinja - velika vjerovatnost prekida radova nakon što se nešto (ono od državnog jamstva) avansira. To su uhodani igrači, mi raja možemo samo ovdje drljti tekstove i logična predviđanja. Nebitne su ekonomske računice kojih nema i da probaš natezati maštu u ovoj eri totalne krize

Tko je glasao

Dobro, onda uzmimo za

Dobro, onda uzmimo za relevantno već viđeno i proživljeno u prošlosti;
Zbog zakulisanih igara u nepoštivanju rokova;Izgubljeni posao poduzeća"V Gortan" u Izraelu,zapljenjeni strojevi i šteta nekoliko desetaka miliona,protjerani radnici na čelu sa bivšim direktorom Radomirom Č.
Svaka slučajnost sa Izraelcima, koji se bore za dobivanje posla, nije namjerna.
Sve to se može, a ne mora ponoviti u Crnoj Gori.
Trebali bi postupiti po onoj narodnoj;
"Tko se jednom opeče i na hladno puše."
Treba se izboriti za posao, samo je još potrebnije igrati na sigurno.
Najmanje nam treba nekakav "ruski rulet"

Tko je glasao

ali nemamou ovoj situaciji

ali nemamou ovoj situaciji love za investirati u nešto nesigurno
bolje se prebaciti na domaći teren a da bude vuk sit i ovca cijela - imamo mi mašte i za to

Tko je glasao

I koji bi to poslovi

I koji bi to poslovi bili?
Možda Pelješački most,ili stotine kilometara autocesta napravljenih na račun poreznih obveznika koji se možda nikada neće voziti njima?
Svi samo pričaju o tome kako bi trebalo nešto napraviti, a nitko ne govori što.

Jedna od ideja kako da državni proračun dođe do novaca, kojim sredstvima bi se nadalje financirali isplativi projekti je;
Izdavanje državnih obaveznica na dugoročni rok otplate sa kamatom manjom od kamate koju banke naplaćuju stambene kredite građanima i onda tim novcima otkupiti nepovoljne kredite od banaka.
Ostvarenu dobit podjeliti sa građanima koji bi na taj način profitirali.
Ja osobno bi državi radije plaćao kamate na stambeni kredit,nego banci,pogotovo, ako bi država dobit usmjerila na pokretanje gospodarstva u RH.
Jasno je da to može napraviti samo HNB, jer je Poštanska banka u komi.
Ovako kako se sada stvari odvijaju, imamo financijsko iscrpljivanje građana, a novac završi kod stranaca.

Tko je glasao

lovom koju namjeravaju

lovom koju namjeravaju upucati u "izgradnju" crnogorskog autoputa mogli su ovdje po raznim manjim gradovima i mjestima oživiti uvelu industriju, sagraditi i unaprijediti infrastrukturu, a umjesto golfa saditi povrće - sve to bi zaposlilo puno ljudi i imali bi vrlo brzo za izvoz. Ekipa koja je sposobna samo misliti o svom kontu ne bi se mogla dosjetiti ovako teške ideje.
Autoput u crnoj gori vraća lovu (ako) za dvadeset godina. Nama trebaju hitne mjere, ova vlada ih na žalost izgleda nije u stanju iznaći. Sada nije vrijeme za potrošnju, nego proizvodnju, krpanje, prepravke i izvoz.
Na žalost ja u rohu povjerenja nemam niti malo, tako niti u cjelokupni bankarski sustav na Balkanu a jasno i šire.

Tko je glasao

Ja želim svako dobro

Ja želim svako dobro ljudima koji žele ostvariti taj posao, ali naglašavam da treba sve raditi s velikim garancijama, više za nas,nego za njih(koncesije su u tom prostoru loša garancija dobitka). Autocesta u Crnoj Gori donosi korist jedino Crnoj Gori(za koncesionara možda kroz 30 godina), a istu korist će uglavnom donositi i pelješački most kojeg Hrvatska želi izgraditi o svojem trošku, a eventualna dobit hrvatskih graditelja je na staklenim nogama(nešto slićno poput propalog projekta u Izraelu).
Više koristi će Pelješački most donjeti Crnoj Gori i Grčkoj od one stvarne koristi koju će ostvariti Hrvatska.

Tko je glasao

Više koristi će

Više koristi će Pelješački most donjeti Crnoj Gori i Grčkoj od one stvarne koristi koju će ostvariti Hrvatska.
Koristi od Pelješkog mosta će imati samo IGH i Konstruktor i eventualno stanovnici Orebića i Korčule, a do sada korist od njega ima samo IGH. Svi ostali će koristiti staru cestu i time izbjegavati mostarinu, a jednog dana kad bude izgrađen Jonski autoput most će koristiti samo lokalno stanovništvo, 4.000 stanovnika Orebića i 16.000 stanovnika otoka Korčule.

A autoput u Crnoj Gori je posebna priča. Ovi naši su dobili posao na temelju ponude od 2,77 milijardi € a slijedeća ponuda Actor – HCH je bila 3,92 miljarde €, odnosno 41,5% veća. Nešto mi je ta razlika prevelika i mislim da se tu netko poprilično preračunao. Tu posebno bode u oči da IGH - Konstruktor nemaju financijskog partera i time mi nije jasno kako su procijenili cijenu financiranja zahvata jerbo Crnogorci imaju samo 1,74 milijardi € a ostalo je briga izvođača.

Ovako gledano, obzirom na dostupne informacije, izgleda mi da bi se cijela priča mogla pretvoriti u veliku svinjariju gdje će zaraditi samo izabranici koji su bliži kopanji a svi drugi kooperanti će se vratiti s gaćama u ruci jer neće ni za štap imati para. Jasno da je logično pretpostaviti da će tu prednost dobiti hrvatske firme budući da su i Radić i Žderić pravi domoljubi.

Mislim da ne treba konsturirati dalje što bi mogla značiti za hrvatsko građevinarstvo ovakva crnogorska avantura u koju će se mnogi zaletiti natjerani time što u toj grani gotovo da nema posla, eto a i država je oslobodila i posljednje kapacitete time što je zaustavila radove na Dalmatini.

Stvarno se pitam da li tu ima štofa za neku drukčiju priču gdje naš Kalmeta ima svoje prstiće?

leddevet

leddevet

Tko je glasao

A autoput u Crnoj Gori je

A autoput u Crnoj Gori je posebna priča. Ovi naši su dobili posao na temelju ponude od 2,77 milijardi € a slijedeća ponuda Actor – HCH je bila 3,92 miljarde €, odnosno 41,5% veća. Nešto mi je ta razlika prevelika i mislim da se tu netko poprilično preračunao

Razliku djelom može opravdati manje cijene rada naših radnika,od cijene rada Grka i Izraelaca,ali to još ne pokriva ovu predstavljenu cifru.
moguće je da su Izraelci po metodici vrsnih računovođa unaprijed izračunali moguće razlike cijena materijala od vremena sklapanja ugovora, pa sve do vremena trajanja radova tj završetka posla.
To su i naši brodograditelji izostavili uračunati, a sada nastali manjak plaćaju hrvatski porezni obveznici.

I onda se čudimo što nas vlastelini nazivaju "stokom sitnog zuba".
Nazivat će nas i dalje tako i iscrpljivati sve više i više, sve dok ne stisnemo zube,zatomnimo savjest i snagom mase, bacimo ih pod noge i
zgazimo bez milosti.
Jednom će se dogoditi, a onda će se sjetiti opomena zviždača, samo za njih spasa više biti neće.

Tko je glasao

Razliku djelom može

Razliku djelom može opravdati manje cijene rada naših radnika,od cijene rada Grka i Izraelaca,ali to još ne pokriva ovu predstavljenu cifru
mislim da su jednostavno zaboravili da se radi o zemlji sa puno brda, gora i dolova.
Ali i tako i tako su i sa jedne i sa druge strane uhodani stručnjaci za nabijanje cijena na vantroškovničkim radovima, tako da bi to u konačnici i tako trebala biti cijema minimum 3x skuplja.
Samo stigla neka druga vremena pa će biti ako do posla uopće dođe prije ono sa gaćama bez štapa kako veli L9.

Tko je glasao

Za mene je 'apel' premijerke

Za mene je 'apel' premijerke poslodavcima da ne otpuštaju radnike u najmanju ruku smiješan, da ne kažem patetičan. Ona, tj. njezina vlada (kao i prethodna) su pokazali da nemaju niti volje (rješenja previše nepopularna a parlamentarni izbori dolaze) niti odgovornosti (nepopularne nužne mjere racionalizacije državne i javne uprave, čitaj otpuštanja) da poduzmu konstruktivne korake. I kumicama na placu je jasno da ne možeš trošiti više od onoga što si zaradio ali ova vlada ipak, unatoč krizi i očiglednom podbačaju u očekivanom punjenju državne blagajne, nastavlja istim tempom. U maniri 'noja s glavom u pijesku', pa ako 'noj, ništa ne vidi, nada se noj, ne vide ni drugi njega'.

Sad suočeni s evidentnim (ne)učinkom ovih 'mjera' (harač + veća stopa PDV-a i ostale bezidejne radosti iz njezine kućne radinosti) premijerka kao krajnja instanca izvršne vlasti RH 'batali' svu odgovornost (svoju osobnu i stranačku) i 'roni krokodilske suze' nad teškom situacijom. 'Nije vrijeme za sebičnost' kaže ona ne trepnuvši, ONA koja istim tim poslodavcima ne može staviti 'soli na rep' što ne plaćaju stvaran porez, ne uplaćuju mirovinsko i doprinose, plaćaju svoje osobne troškove preko firme i sl. a radnike tretiraju kao svoje roblje koje bi trebalo biti sretno što uopće ima posao (plaća za rad je privilegija a ne ugovoreno pravo i obaveza). Već vidim poslodavce kako se u strahu od 'božje kazne (premijerkina prijekorna pogleda)' preustrojavaju i umjesto da odu na skijanje, kupe stan svojoj kćeri ili novi auto za sebe, odlučuju pod hitno uplatiti potraživanja koja su dužni, plaće, porez, mirovinsko, a o otpremninama da ne govorim. Hahaahhaa! (čast i zaslužena isprika korektnim poslodavcima koji poštuju zakon, podmiruju svoje obaveze, plaćaju porez državi i znaju da bez dobrih radnika ne mogu prosperirati).

Kaže Jaca, 'apeliram na...'. U uređenom, demokratskom društvu premijer ne apelira niti ne moli, već koristi zakonska sredstva i mehanizme kako bi osigurao vladavinu prava i pravnih stečevina te zaštitio sve sudionike radnih odnosa. A ne da moli one koje su konzumirali određena prava i profitirali na njima, da iskažu obzir i kurtoaziju državi i društvu u vidu toga da uopće ispune svoje obaveze. Međutim, kako u nas nema načina da se kontrolira eksploatacija radnika u radnom odnosu u tzv. 'realnom sektoru (privatnim poduzećima) našoj premijerki ne ostaje ništa drugo nego da apelira, 'suosjeća' i uzda se u višu silu (Bog, Batman ili MMF, pitanje je sad?). Jer ona rješenja nema a ona koja su joj ponudili stručnjaci su previše nepopularna i mogla bi ugroziti slijedeće parlamentarne izbore. Im Croatien nichts neues.

Tko je glasao

Ljudi moji , ta premjerka

Ljudi moji , ta premjerka ili je totalno opičena ili je sotona.
Država joj se raspada , stotine tisuća nezaposlenih, policija hapsi u
tri ure noću ljude koji prosjeduju a ona se ceri konstantno ka pi..a na
kiši.
Koja normalna ženska svaki dan stavlja novi broš ???
Onaj njen bivši premjer je svaki dan minja novi sat. Koji to kreten svaki dan minja novi sat??
Isključi drugi put ton na televiziji pa je promatraj dok se cereka paš
vidit da sam u pravu.
Tu retardiranu sotonušu triba okupat u svetoj vodici , ako ne pomogne
smistit je na Ugljan, a ne razmišljat šta je mislila kad nešto kaže.

Tko je glasao

@nausikaya, Komentar sam

@nausikaya,
Komentar sam ocijenio tako kako sam mogao, a za ovo:

U uređenom, demokratskom društvu premijer ne apelira niti ne moli, već koristi zakonska sredstva i mehanizme kako bi osigurao vladavinu prava i pravnih stečevina te zaštitio sve sudionike radnih odnosa.

Petica!

Tko je glasao

Zemlja u rasulu...Stipe nam

Zemlja u rasulu...Stipe nam odlazi,
ipak riječi pohvale...za Jacu on nalazi.
Trasirala mu put...za dane sve bolje,
u mirovinu da ode...jadan, nema volje.
Dobit će on vilu ...i dosta toga pride,
iako nam zemlja... u glib sve dublji ide.
Što svi smo gladni..đon njega zaboli,
ekipa zlih moćnika...Boga baš ne moli.

Treći blok osniva... da pomogne Jaci,
preko naše grbače...jašu ti junaci.

Tko je glasao

Daj molim te ispivaj jednu

Daj molim te ispivaj jednu pismu o ovim pametnjakovićima što ih biraju
već dvaes godina.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci