Tagovi

22% „Kvadrata mira“

Već dva tjedna traje akcija „Kvadrat mira“ – prikupljanje donacija za razminiranje putem poziva na broj 060 9006.

Jednim pozivom doniramo 5 kn. Kad se pribroji PDV 6,10 kn. Već prigodom pokretanja akcije pitali su novinari predsjednika T-HT-a Ivicu Mudrinića mogu li se ti pozivi osloboditi PDV-a. Reče on kako to može samo Vlada, a Bandić (budući da je on iznad Vlade) obeća da će tako i biti. Živi bili pa…

Ja se uopće ne snalazim u tim poreznim i inim financijskim igrama, no nije mi jasno nekoliko stvari: ne bi li svaka donacija trebala biti oslobođena poreza? Štoviše, uobičajeno je da donacija u humanitarne svrhe znači i poreznu olakšicu za onoga tko izdvaja tu donaciju iz svoga prihoda. Tako npr. za tih 5 kn ne samo da ne bi trebalo platiti PDV, nego bi donatoru za izdvojeni iznos trebala biti uvećan godišnji osobni odbitak.

Ovako naime ispada da Vlada zarađuje na razminiranju, i to višestruko: uzima PDV od donacija, u razminiranju zapošljava tvrtke koje opet plaćaju porez, kad kupuju opremu, na prihod, na zaposlenike… u toj je onda logici toj Vladi u interesu da miniranih područja bude što više i da je kvadrat razminiranja što skuplji!?!
http://upitnik.bloger.hr/

Komentari

kada nazoveš taj broj

kada nazoveš taj broj telefona u stvari plaćaš uslugu telefoniranja na koju se po zakonu mora platiti PDV, to je jednostavno tako

potom će T-HT sakupljeni novac (umanjen za PDV) proslijediti krajnjem korisniku

ne znam kako je to regulirano kod fizičkih osoba, no pravna osoba bi do 2% ukupnog godišnjeg prihoda iz prošle godine imala pravo na odbitak tog iznosa
dakle, ako si potrošio 6,1kn na telefonski poziv onda imaš pravo na 6,1kn odbitka troška kao donaciju
(fora je u tome da to nema smisla, jer je telefon po definiciji trošak tvrtke tako da nema smisla tako nešto razgraničavati)

za fizičke osobe ne znam, ali znam da vani svaka osoba smije napraviti donaciju do nekog iznosa i da se to smatra poreznom olakšicom

i točno je, ova vlada je ukinula praktički sve žive porezne olakšice koje postoje (ili ih je žestoko ograničila) ne samo za fizičke nego i za pravne osobe

Tko je glasao

Ne samo da je ukinula

Ne samo da je ukinula porezne olakšice, nego je, unatoč obećanju da će smanjiti PDV, povećala PDV.
S tim se Šuker ne hvali, ali do mandata ove Vlade PDV u turizmu je bio 0%, a sad je 10%.
Ukinute olakšice+povećan PDV=rugamo se s vama dragi građani.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Od davnina je poznat izraz

Od davnina je poznat izraz "porez na porez". Teško je od vlade kojoj su novci potrebni da bi ispunila barem dio onoga što je obećala očekivati da se odrekne dijela PDV-a.
O ove vlade je nemoguće očekivati bilo što dobroga. Pa jedinicama lokalne samouprave su upravo oduzeli cjelokupan porez na dobit poduzeća koja su konačno nešto počela i zarađivati.
I fizički izgled aktuelnog ministra financija asocira na državu koja "pumpa" svoj proračun.

Možete li zamisliti da se korpulentni ministar odrekne pokojeg obroka i počne zagovarati dijetu?

B-52

Tko je glasao

Meni se ne sviđa to

Meni se ne sviđa to pozivanje na nečiji fizički izgled, ma šta god ja mislila o pojedinom ministru ili bilo kojoj drugoj osobi. Jednostavno nije mi fer i okej koristiti te argumente.

Tko je glasao

Duboko se ispričavam

Duboko se ispričavam ministru Šukeru i svima kojima sam upotrijebivši fizički izgled jedne osobe kao slikovit prikaz izrečene tvrdnje, a nikako kao argument, povrijedio osjećaje ili svjetonazor.

U daljnjem ću se svakako suzdržati sličnih asocijacija.

B-52

Tko je glasao

Jedno je logično, a drugo

Jedno je logično, a drugo su potezi ove Vlade. Nažalost.

Šuker je relativno brzo po dolasku na poziciju ministra donio novi pravilnik (ili izmjene starog, ne znam točno) o PDV-u. Tamo je uveo da se plaća PDV na humanitarne telefone i donacije iz inozemstva nevladinim organizacijama. NVO su se bunile jedno vrijeme protiv toga, ali nista se nije dogodilo.

Novi moment se pojavio pred kojih tjedan dana jer je Vlada predložila Zakon o volonterstvu. Prigodom rasprava o tom zakonu se aktualiziralo i ptanje plaćanja PDV-a. Al, cini mi se bez odgovora od strane Vlade. Malo mi je to licemjerno...

A što se poreznih olakšica tiče, ova Vlada je ukinula sve porezne olakšice...

Tko je glasao

Naravno da su ukinuli sve

Naravno da su ukinuli sve što su stigli (a stignu i još pokoju sitnicu) kada su im apetiti porasli. Vidiš da su jadni i nikakvi. Možda bismo mi trebali oragnizirati akciju prikupljanja pomoći za vladu i našeg vrlog doktora lekara Ivu koji će izliječiti čitavu naciju od slobodnog vremena, ljudskih prava i novca.
Možda da vlada otvori neki telefon za pomoć vladi pa da penzići višak novaca poklone vladi. Zoveš broj, oni ti uzmu lovu koja ide za pomoć vladi i još platiš pdv koji isto ide vladi. I onda barem znaš da sve ide vladi pa je sve transparentno. Kao i inače.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci