Tagovi

2014.

Buduci da smo o ovim izborima rekli vec podosta, sad bih zelio cuti vasa razmisljanja o dogadjajima koji bi mogli uslijediti za godinu- dvije ili tri.
Iako po meni dosta nerealna opcija (jer ne bi odgovarala nijednom od vaznijih igraca na svijetu), raspad euro-zone jest nesto sto bi nas moglo u blizoj buducnosti pogoditi.
Konzervativne projekcije govore da bi u slucaju propasti eura i uvodjenja nacionalnih valuta ili podjele euro-zone na dva dijela- sjevernu i juznu, pad BDP-a drzava clanica EU 2012. godine iznosio oko 10% (pad BDP-a cijele euro-zone bi bio 12%, Njemacke 7%, VB 6%). Slobodnije projekcije govore o padu BDP-a na razini euro-zone od 25%. Buduci da je Hrvatska visoko euroizirana zemlja, glavne trgovinske partnerice su joj clanice euro-zone (Njemacka, Italija, Austrija, Slovenija), iz istih zemalja dolazi ogromna vecina turistickog prometa i inozemnih neposrednih ulaganja, a i vecina banaka je u vlasnistvu subjekata iz navedenih zemalja, mozemo pretpostaviti da bi pad BDP-a u Hrvatskoj bio identican onome u euro-zoni. Zbog malog trzista i blizine i utjecaja talijanskog gospodarstva, vjerojatno bi bio i malo veci. Dakle, pad bi iznosio negdje izmedju 12% (po konzervativnijim procjenama) i 25% (po onim malo katastroficnijim.) Ako uzmemo u obzir da je Hrvatska u recesiji vec skoro tri cijele godine i da je u to vrijeme izgubila vise od 10% BDP-a kojeg je imala na vrhuncu 2007., po pokazatelju BDP-a bi se vratili duboko u dvadeseto stoljece.
Medjutim, kao sto sam vec napisao, propast euro-zone vjerojatno nije realna opcija.
Medjutim, i uz zivu euro-zonu, ne gine nam produbljivanje recesije. Sad je vec jasno da su gospodarstva vecine EU drzava (ukljucujuci i njemacko gospodarstvo) ponovno prestala rasti, a slijedece godine ce vjerojatno i lagano padati (opet po onim konzervativnijim projekcijama). Tako, da mozemo slobodno pretpostaviti da i hrvatsko gospodarstvo nece rasti (ma tko god bio na vlasti).
Biti na vlasti u vrijeme recesije sigurno nije najjednostavnija stvar na svijetu. O tome bi nam mogao puno toga reci Berlusconi:) Proracunski prihodi padaju, dostup novcu na svjetskom trzistu je ogranicen i moguc samo uz lihvarske kamate.
Mogucnosti nove vlade ce uistinu biti ogranicene- i uz transparentne postupke javne nabave, odredjenu racionalizaciju javne uprave i suzbijanje dijela sive ekonomije, nova vlada ce vjerojatno morati posegnuti za inovativnim poreznim rijesenjima, bude li zeljela zadrzati barem sadasnju razinu socijalne drzave.
Isto tako morat ce uci u otvoreni sukob s odredjenim drustvenim skupinama (umirovljenici mladji od sestdeset godina, svi oni s 'privilegiranim' mirovinama, dijelom zaposlenih u poduzecima u drzavnom vlasnistvu i slicno). Sve to ce se dogadjati u atmosferi kad znamo da nam u doglednoj buducnosti sigurno ekonomski nece biti bolje, vec da se odricemo samo zato da nam ne bude puno gore.
Novoj vladi tako sigurno nece biti lako, usprkos svim pricicama o novim jutrima i planovima. Mora se pripremiti na socijalne nemire do kojih ce sigurno doci, a mozemo pretpostaviti i da ce ih podsticati nova reformirana inacica HDZ-a (kako god se bude zvala) .
Medjutim, isto tako treba napisati da nova vlada u ovom trenutku i ne moze imati neki konsistentan gospodarski program buduci da uistinu ne moze znati sto ce se za par mjeseci dogoditi u EU. Moze samo slijediti dogadjajima i pokusati se nekako prilagoditi.
Bude li se EU u medjuvremenu razvila i u fiskalnu uniju, nece ni imati na raspolaganju neke alate s kojima su raspolagale prijasnje vlade. Mozda je i bolje tako. Zadnji irski proracun je isao na pregled u Berlin prije nego sto je dosao na stolove irskih parlamentaraca. U slucaju fiskalne unije bi isto tako bilo i s hrvatskim proracunom.
Ja tako novoj vladi predvidjam tri godine zivota (da sam katastroficar, vjerojatno bi joj predvidio samo dvije:). Mislim da ce je prema kraju na zivotu drzati samo zelja saborskih zastupnika iz svih stranaka da ne izgube sigurnu placu.
Mislim da ce se nakon dvije godine zbog opceg nezadovoljstva i gradjana i nekih utjecajnih drustvenih skupina vladajuca koalicija raspasti, a najveca stranka ce formirati manjinsku vladu.
Na izborima 2014:) ce doci do velikih promjena- tko ce biti najjaca stranka na desnici, a tko na ljevici? Danasnji SDP s Milanovicem i HDZ s Kosoricom sigurno ne.

Tagovi

Komentari

mi smo bliži ovim brojkama iz SAD-a

Između 1947. i 1979. produktivnost u SAD-u je porasla 119 posto, a standard donje 1/5 društva 122 posto. A od 1979.-2009., dok je produktivnost porasla za 80 posto, standard donje petine pao je za -4 posto, a primanja najbogatijih 1 posto porasla su za 270 posto. Jednako u Velikoj Britaniji: od 1999.-2009. među donjom desetinom prihod je pao -12 posto, dok je unutar gornjih 10 posto najbogatijih u društvu prihod porastao +37 posto .
http://www.h-alter.org/vijesti/svijet/pocelo-je-poceloo

Tko je glasao

Ja tako novoj vladi

Ja tako novoj vladi predvidjam tri godine zivota (da sam katastroficar, vjerojatno bi joj predvidio samo dvije:). ]....]Mislim da ce se nakon dvije godine zbog opceg nezadovoljstva i gradjana i nekih utjecajnih drustvenih skupina vladajuca koalicija raspasti, a najveca stranka ce formirati manjinsku vladu.

Zanima me zašto si glavninu dnevnika posvetio analizi stanja u EU, ekonomskoj krizi u njeziim državama članicama i krizi eura, a razlog skraćenog mandata nove vlade vidiš u "općem nezadovoljstvu građana" koje će se do tada, kako predviđaš, razviti? Da li onda to znači da će se građani "iskaliti" na vladi zbog razvoja krize u EU? Ili će im nezadovoljstvo porasti zbog dodatnog prelijevanja te krize u, ionako već ekonomski nokautiranu, Hrvatsku? Ne vidim da si bilo što rekao o mogućem djelovanju nove vlade, a koje bi moglo ili ublažiti nezadovoljstvo građana ili ga izazvati. Osobno smatram da će samo o tomu, dakle, o djelovanju vladajuće garniture, ovisiti koliko će trajati mandat. Za razliku od pokojnog Račana (kojemu je danas posvetio ovu izbornu pobjedu), Milanović ne odaje dojam neodlučnog oklijevala. Zato vjerujem i nadam se da će biti u stanju donositi odluke, umjesto da samo napucava limenku i odgađa substancijalne zahvate u sistem kojeg je kreirao hdz.

Druga bitna stvar je vidjeti koji ljudi će biti zaduženi za provođenje tih odluka i njihovo oblikovanje u konkretne politike i zakone. I treće, meni najvažnije, je kako će se komunicirati s građanima koji će posljedice tih odluka i politika direktno osjećati. U tom smislu će biti važno vidjeti kakva će biti uloga Sabora u političkim procesima. Sjećam se da je Milanović u vrijeme kad je Jurčić bio kandidat SDPa za premijera, tvrdio da on kao predsjednik stranke u funkciji saborskog zastupnika želi revitalizirati ulogu Sabora i dati mu status ravnopravan onom vlade (naš kolega @sm žestoko je branio taj Milanovićev stav). U novim društvenim okolnostima (kriza demokracije), bilo bi više nego korisno oživotvoriti tu nekadašnju Milanovićevu ideju, umjesto da gledamo kako zastupnici/e "kukuriku" koalicije u Saboru ispunjavau funkciju vladine glasačke mašine.

Zašto to ističem? Ako koalicija želi odraditi puni mandat i realizirati svoj program, ona mora osigurati legitimitet kroz povjerenje građana (i toga je Milanović duboko svjestan). Pravo mjesto za to je upravo Sabor, odnosno direktna komunikacija građanki i građana sa zastupnicima. O tome i samo o tome ovisi da li će se građansko nezadovoljstvo izraziti kao otkazivanje povjerenja ili kao pristajanje na nepopularne javne politike i odluke koje neminovno prate izlaženje iz svake krize. Sreća je da još nismo u situaciji da nam financijske institucije postavljaju vladu, kao u Grčkoj i Italiji, jer novoj vladi se pruža šansa da, na krilima izbornog legitmiteta i mudrim djelovanjem ostvari ono što u tim dvjema zemljama sada odrađuju tehnokratske vlade.

nemesis

Tko je glasao

imas pravo.. sabor je pravo

imas pravo.. sabor je pravo mjesto..

no danas za dugacke rasprave i trazenje konsenzusa nemamo vremena. na zalost u sabor je uslo i previse hdz-a koji ce po mom ocekivanju bojkotirati ikakav suvisao rad u smislu koji ti, ali vjerujem i vecina nas prizeljkujemo.

mislim da zelju za "pravim" saborom necemo moci dozivjeti u ovom sazivu. za to treba imati i barem priblizno demokratsku i suvislu oporbu. onih 47 iz hdz to vecinom nisu. dakle, mozda u nekom buducem sazivu dodemo i do "normalnog" sabora

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

nije nesto, ali veseli kad je

nije nesto, ali veseli kad je niti 12 sati od zavrsetka izbora

Pobjeda Kukuriku koalicije dobro je primljena na Zagrebačkoj burzi. Indeks Crobex napokon je probio "psihološku granicu" od 1.800 bodova, no promet ipak nije jako velik.

http://danas.net.hr/novac/page/2011/12/05/0376006.html

Direktor istraživanja tržišta u razvoju u Royal Bank of Scotlandu Tim Ash je za Bloomberg izjavio da će burza u startu biti "vesela" zbog izborne pobjede Kukuriku koalicije.
Ash je rekao da će na dobro raspoloženje na domaćem tržištu kapitala pozitivno utjecati i to što je Kukuriku koalicija osvojila apsolutnu većinu u parlamentu.

http://www.business.hr/ekonomija/rbs-milanovic-se-treba-dogovoriti-s-mmf-om

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

E to će nam puno

pomoći ...

Provinciopolis

Tko je glasao

Sad je tim vaznije biti u EU

Sad je tim vaznije biti u EU nego prije. Bilo bi bolje da smo se prikljucili jos prije dvije godine. Sada je problem sto se dosta toga promijenilo u samo zadnja 3 mjeseca.
Neulazak prije dvije godine uzrokovao nam je velike troskove.
Pored grube racunice dodatnih fiksnih troskova za "pregovaracko tijelo" tu je gomila nasih specificnih troskova.
Primjerice politika poticaja u poljoprivredi. Hrvatska je lukavo digla iznose poticaja kako bi u trenutku ulaska koristila sto veci tj 100% iznos tzv omotnice, a ne sa neke nize razine da su ti poticaji bili manji. No trebalo je vlastitim novcem premostiti ovu npr 2 godisnju odgodu. To su ti dodatni "politicki" troskovi.

Slicno je i kod financiranja trajnih nasada, npr vinograda. Ucinjen je doista sjajan posao (ne ulazim u pitanja zloupotrebe) u poticanju sadnje prije ulaska, on se cak i oduzio tih dodatnih par godina. No ulaskom u EU moci cemo mirnije nastaviti sa poticanjem čupanja vinograda sto je ultimativna EU politika. To sto smo do ulaska poticali sadnju, a nakon ulaska cemo morati poticati krčenje je u potpunosti kompatibilno.
No dodatni trosak u famoznih zadnje dvije godine (sto odogvara vladavini JK) je doista bio u najgorem mogucem trenutku krize i sl., no strateski jako bitan za nas.

Doista nije pitanje da ili ne, vec je pitanje kako sto bolje?

Po mom sudu zalaganje za Ne EU se mora tolerirati samo zbog korektnosti inace je to irelevantno zastranjenje.

Tko je glasao

A zakaj smo onda

trošili vrijeme, novac i prodali tj.predali pljačkašima sve vrijedno kaj smo imali izlazeć iz 4 sile svijeta, a sada bismo ulazili u raspadnut, karcinomom rasturen umjetni organizam !?
Sramota nad sramotama !
Naši dečki su ginuli za slobodnu. samostalnu i suverenu Hrvatsku, a ne za lopove koji nas pljačkaju. Kako tuzemne tako niti inozemne.
Otkud nekome pravo da krši Ustav RH i ne pita građane za tako važne stvari kao što je integracija naše Države u saveze ine !?
Veleizdajnici obični. Kad bi samo znao koliko bih volio da sam kinez pa da gledam kako vam glave lete smeća lopovska izdajnička !

Provinciopolis

Tko je glasao

Naši dečki su ginuli za

Naši dečki su ginuli za slobodnu. neki bi rekli: tuku nasi, ali tuku i partizani.
http://www.braniteljski-portal.hr/files/portal/albums/204/2_mile_dedakov...
http://www.tportal.hr/ResourceManager/GetImage.aspx?width=795&height=500...
http://www.dnevno.hr/images/600/50512.jpg

Btw neke stvari ne govore se ni u zafrkanciji. Ne vjerujem da mislis ozbiljno to o smicanju glava, kinezima,... ali razumijem frustraciju.

Tko je glasao

postoji i alternativa

u vidu doživotnog zatvora uz društveno koristan Rad

Provinciopolis

Tko je glasao

Europa je polako raspadajuca

Europa je polako raspadajuca lesina.
Od 27 clanica na gerijatriji jedino je Njemacka na nogama.
Europa tapka sa sluzbenih 24 mil. nezaposlenih, nitko ne zeli prekvalifikaciju ni investicije a tehnoloski je zaostatak pogotovo u IT ogroman.
Beznadezan slucaj jer se socijalni benefiti drze kao nasljedna imovina usprkos sve vise umirovljenika i potrebama za silnim investicijama u ekologiji i energetici.
Englezi npr.traze jednak staz usprkos tome sto zive 50% duze nego prije 30 god.
Nonsens.
Mi smo jos gori.
Bumo negdje u agoniji crkavali na pomocnom lezaju.
Hocemo sve od drzave, uvozimo i luk i sjeno a zemlja zarasta i korov
Primitivizam, glupost zaostalost..

Tko je glasao

htio bih vlast koja će mamiću naplatiti porez

dosta si ozbiljno to napisao, a ozbiljni su i komentari
opet,
gledam zadnjih dana TV
i na sve tri tv kanala, hrt, rtl, nova,
nađem premijerku na desetak sekundi, i par sekundi plaćenog spota
nađem budućeg premijera, vođu oporbe, dvadesetak sekundi, i desetak sekundi plaćenih oglasa
a
jedan čovjek, preko svojih glasnogovornika govori o svojem osobnom viđenju, svojeg osobnog sukoba
sa doživotnim kmetom,
svaki dan, na svakom programu, po desetak minuta
zdravko mamić je osoba iznad zakona
novinari ne samo da o tome jednoglasno i gromoglasno šute
nego vrlo glasno i bezočno prenose isključivo njegove stavove
do 2014,

luka

Tko je glasao

htio bih vlast koja će mamiću naplatiti porez

dosta si ozbiljno to napisao, a ozbiljni su i komentari
opet,
gledam zadnjih dana TV
i na sve tri tv kanala, hrt, rtl, nova,
nađem premijerku na desetak sekundi, i par sekundi plaćenog spota
nađem budućeg premijera, vođu oporbe, dvadesetak sekundi, i desetak sekundi plaćenih oglasa
a
jedan čovjek, preko svojih glasnogovornika govori o svojem osobnom viđenju, svojeg osobnog sukoba
sa doživotnim kmetom,
svaki dan, na svakom programu, po desetak minuta
zdravko mamić je osoba iznad zakona
novinari ne samo da o tome jednoglasno i gromoglasno šute
nego vrlo glasno i bezočno prenose isključivo njegove stavove
do 2014,

luka

Tko je glasao

mogli bi se očekivati prijevremene izbore i prije 2014.

http://www.novossti.com/2011/12/unija-cacka-treci-stalez/
Budući da su izvori zajmova presahnuli, Calonne, zatim njegov nasljednik Brienne, natjerani u bankrot, nastoje riješiti financijsku krizu uvodeći opću poresku jednakost. Zbog sebičnosti povlaštenih njihov pokušaj reforme nije uspio – tako povjesničar Albert Soboul opisuje stanje u Francuskoj, godine 1788. Kao što je dobro poznato, samo godinu dana poslije pala je Bastilla. Osim te činjenice, kao i imena premijera s kraja vladavine Louisa XVI, sve ostalo kao da je prepisano iz današnjih novina. U prvom redu, ista je tvrdoglavost kojom se brani postojeće stanje.

ako je povijest učiteljica, bit će burno:

1. ako se dirne u socijalu bit će burno
2. ako se dirne u povlastice širokog sloja građana (poreze na višak nekretnina, smanjenje povlaštenih penzija, smanjnje uprave...) bit će burno
3. ako se dirne u elitne slojeve...ne bi bilo burno (ali neće jer je vlada njima servis i na koncu, sama vlada je to)

umjesto da se troše novci na nabavku opreme za suzbijanje uličnih prosvjeda, sigurniji program nove vlade bi bio krenuti od točke 3. umjesto budzašto rasprodavati resurse. Porezno rasteraćenje rada do maksimuma, odgovara svima i bilo bi značajno hitno ga provesti čak retrogradno, unatrag nekoliko godina, od kada je neslužbeno kriza i od kada su afere počele izbijati više manje sa svim javnim poduzećima

p.s.
na ovu stranicu su me dovela dva sasvim druga teksta koje preporučam:
http://www.novossti.com/2011/12/mogu-li-mediji-slomiti-okove-vladajuce-i...
No, gdje je zapisano da baš svi novinari moraju ostati psi čuvari vladajućeg poretka? Kada se baš u medijima mogu slomiti okovi vladajuće ideologije. Pod uvjetom da je ona prepoznata i da se novinari bore za nezavisnost od nje. A to se počelo događati. Ako to zvuči socijalistički, to samo znači da se borba vraća na mjesto zločina.

http://www.novossti.com/2011/12/sto-nakon-poraza/
Ako vodeći ljudi HDZ-a zbilja vjeruju u ono što govore, a k tome se i dalje smatraju čuvarima hrvatskog državotvornog sna, tada i sami svoju vlast implicitno opisuju kao višegodišnji zločin nečinjenja.

Tko je glasao

Optimizam

glede opstanka Eurozone i eura je po mom skromnom mišljenju neutemeljen,potencijalno i opasan ako nova Vlada ne razmotri takvu mogućnost.

Opstanak eura dugoročno jest vezan uz političke odluke koje se tiču fiskalne unije i nadzora budžetskih deficita članica međutim kratkoročno ovisi
o nizu faktora od kojih niti jedan ne ide u prilog održanju zajedničke valute.

1. "Tržišta" mitska kategorija,neregulirana,nanadzirana ,duboko korumpirana reagiraju na naslovnice rezonom elektronskog krda gazeći sve pred
sobom bez obzira na obećanja ili planove političke kaste jer na kraju to su samo obećanja.Tržišta su ta koja zahtjevaju prinose na obveznice Italije
iznad 7% (deset godišnje) čim malo popusti otkup istih od strane ECB-a na sekundarnom tržištu.Usput rečeno uz te prinose dug postaje neodrživ
,a podsjećam da Italija u prvom kvartalu 2012 mora napraviti rollover nekih 300 mlrd Eura.

2.Bankarski sustav kojem se dozvolilo da radi glupe plasmane uz "polugu 1:30 ili 1:50 čime su u principu sve banke insolventne tako da default
bilo koje suverene članice zone dovodi do sistemskog raspada bankarskog sustava uz seriju domino bankrota najvećih sistemski važnih banaka
jer svaki dug predstavlja nećiju imovinu,a bilance svih većih banaka krcate su upravo tih toksičnih dugova PIIGS zemalja povrh subprime paketa
preostalih još od pada Lehman-a kao i impresivne cifre kredita danih na tržištu Europe kako bi se financirao nekretninski balon.
Ovo je realna opasnost za kompletni financijski slom svjetskih razmjera jer za većinu tih dugova neke druge banke drže CDS-ove na taj
dug (osiguranje duga).

3.Njemački ustavni sud zabranio je sudjelovanje Njemačke u bilo kakvom trajnom mehanizmu bailouta što bi reći i sudjelovanje
Europske centralne banke kao "kreditora zadnje šanse".

4. Interes investitora za sudjelovanje u EFSF-u kao mehanizmu koji je trebao stavti krizu pod nadzor ne postoji,a i sam fond još nije zaživio.

Dakle euro u ovom obliku može opstati ili na naćin da se dopusti ECB-u da monetizira dug u stilu FED-a naravno uz pripadajuće inflatorne učinke takvog
poteza (čvrsto suprotstavljanje Njemačke) ili brzo uspostavljanje fiskalne unije i prebacivanje monetarnog suvereniteta zemalja članica zone na neko
novo EU tijelo centralne fiskalne vlasti.(neizgledno bez političkog procesa koji dugo traje kao i izmjena Lisbonskog sporazuma).

Koliko je situacija ozbiljna svjedoči i nedavni koordinirani potez centralnih banaka(FED,ECB,CBY,SNB) kako bi se osigurala likvidnost u dolarima
,a odnekud je procurila informacija da je taj panični potez usljedio nakon što su 3 velike sistemski važne banke unutar eurozone trebale
ovog petka otići trbuhom prema gore.

Osobno sve ovo vidim kao početak kraja kompletnog svjetskog financijskog sustava utemeljenog na fiat novcu jer pitanje je vremena kada će
povjerenje na kojem se sustav bazira,a to je da brojke na ekranu predstavljaju "bogatstvo" nacije/pojedinca nestati ili biti stavljeno pod veliki upitnik..

Reanimator

Tko je glasao

Sto ti pises bi apsolutno

Sto ti pises bi apsolutno drzalo da je euro ekonomski projekt, medjutim euro je i ekonomski i politicki projekt, cak vise politicki nego ekonomski i trajat ce dok politika vecih drzava clanica euro-zone bude stajala iza njega. Kako se cini, ta politika stoji iza eura (cak se cini da i danas vise nego prije mjesec dana) i zbog toga je raspad euro-zone malo vjerojatan. Doklegod Njemacka i Francuska budu zeljele euro, euro ce i postojati.

Tko je glasao

Ispravak @martin

Doklegod Njemačka i Francuska, a posebice Njemačka bude mogla financirati taj projekt Euro će postojati.

Sve naznake su da Njemačka to više nemože, a planina suverenog duga od cca 3T eura prevelik je zalogaj
za bilo čije državne financije.

Dakle vraćam se na zaključak-kratkoročno ili monetizacija putem Europske središnje banke (digitalizacija novca)
ili nasilni raspad sustava i smrt zajedničke valute.

Dugoročno obvezno fiskalna unija uz daljnju integraciju cijele EU u jedan politički entitet SDE.

Sve drugo su pokušaji političke elite da ugasi vatru praznim obećanjima kako se burze ne bi sunovratile a
tržište obveznicama rastopilo odnoseći sa sobom dovraga i kompletan bankarski sustav.

Reanimator

Tko je glasao

treća mogućnost, ...odvažna nova špekulacija

...@Reanimator, postoji i treća mogućnost.
Potom što iz razloga straha pred sirotinjskom budućnošću ispari
skepsa pred tješnjim integracijama i u zamjenu za business
as usual oslabi privrženost k nacionalnim suverenitetima kod
većine evropljana, evropske elite će ostvariti svoje snove o "SED-u",
te će se prema euru, za njih ne samo novcu već višenamjenskom
političkom alatu, moći ponijeti pragmatičnije, ovaj put kao novcu.
Politička unija, tada već nepovratna, da bi imala ikakve šanse za
dugoročniji opstanak i prevladavanje regionalnih protuslovlja
morati će, danas nezamislivo, proizvesti pristanak većine za
uvođenjem pararelne, nacionalne, obračunske jedinice kojom
će se denominirati bondovi i obveznice te vanjska zaduženja
različitih država-sastavnica "SED-a" čime će se stvarati jasna
distinkcija među efikasnim i manje efikasnim nacionalnim
ekonomijama i više ili manje efikasnim vladama.
Svakom prema zaslugama
Tako izdavane zadužnice i preuzete međunarodne obveze vjerojatno
će biti nazivane po starim (DM, franc, lira, peseta...) valutama a
euro ostaje oficijelno platežno sredstvo evropske svakodnevice.
Žele li se izbjeći tenzije i osjećaj iskorištenosti naroda ili regija
te zavesti kompetitivnost kao višestruko korisnu kategoriju a
izbjeći parazitizam, druge prave mogućnosti nema.
Bude li tako, i eurofili i euroskeptici će moći naći u "SED-u" dio
svojih težnji a eurokrati će moći dalje drljati po svome.
A sve tehnički savršeno lako izvedivo.

Tko je glasao

...

Tko je glasao

Sta radi globalna korupcija.

Sta radi globalna korupcija.

Tko je glasao

@Martin

Priča je završena s eurozonom, EU se dijeli na dva dijela, EU birokracija do ulaska Hrvatske taman ima vremena učiniti završnu bilancu! Zašto bi najrazvijeniji u EU "šlepali" najljenije"i rastrošne???
No. možda i nije tako sve crno: požurit ćemo drugi puta, za jedno desetak godina kada će UU ponovo oživjeti! A do tada sjajno južnosredozmenmo, merditeransko tržište i jugoistočna Evropa kao eldorado za one koji kasne!
Jednom kolonija, uvijek kolonija! Malo lijepog mora, sunca, zdrave hrane! Da, ali t toga se dugoročno ne živi! HITNO proglasiti bankrot Grčke, jedan uteg manje!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Danas je

predizborna šutnja,a od sutra počinje poslijeizborna ljutnja.

Predviđam povratak raje na sela,u selu bar nećeš biti gladan ako išta hoćeš raditi.

Deurbanizacija je dobra stvar. Natrag na sviježi zrak. Povratak prirodi.

U gradovima neka ostanu oni koji imaju posla,a ostali.;))))marš kući na selo.

Dosta je zemlje neobrađeno.Povratak prirodi.

sve dobro...

Tko je glasao

ne bih mogla reci sto ce se

ne bih mogla reci sto ce se dogadati za dvije godine.. cas mislim jedno cas drugo.. no ono sto se dogada zadnjih mjeseci kod nas je jako ohrabrujuce..

vec pred dva mjeseca se nesto pokrenulo.. nastavljaju se radovi koji su prakticno stajali dvije godine.. firme su usporile i pokusale raditi puzajuci te na taj nacin polako naplacivati i preziviti..
no pred dva mjeseca se pojavio neki pokret.. kao da su se pokusale pokrenuti.. medutim falilo je novaca naravno i mislim sigurnosti..

pred dva tjedna najednom je sve kao u nekoj euforiji.. krece se..

ja ima dojam da su cekali tocnija predvidanja rezultata izbora, i sad kad se zna da ce hdz biti potucen, krecu naprijed jer znaju da ce im biti placeno cim se konsolidira vlada i ministarstva.. tako je bilo i kad je prosli put lijeva koalicija osvojila vlast. posudili su vani i zatvorili unutrasnji dug, mislim da se to i sad ocekuje.. uglavnom mene ohrabruje nada i povjerenje koje se najednom pojavilo kod poduzeca makar jos nisu zavrsili ni izbori..

inace radim u bransi koja se dize 6 mjeseci u poslovnom smislu prije ostalih i jednako tako pada 6 mjeseci ranije kod recesija..

mislim da treba pricekati dogadaje sljedecih mjeseci. ako kukuriku krene odmah sa reformama dok jos nema opasnosti od buna i dok imaju veliku podrsku imamo sanse izvuci se. mi jesmo vezani za euro zonu, no nasi problemi velikim dijelom proizilaze od kriminala, korupcije, neucinkovitosti i pokusaja diktature i strahovlade HDZ zadnjih godina..

ako to kukurikavci uz pomoc manjih dobitnika izbora zajednicki krenu odmah rjesavati imamo sanse proci puno bolje od ocekivanja, jer su to veliki ali rjesivi i neovisni problemi od eurozone cijim rjesavanjem mozemo dozivjeti veliki skok naprijed

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Nerealno katasrofično

previše mi ovaj tvoj pogled izgleda iz britanskoga ugla koji i nije u euro-zoni te pokušava balansirati između SAD i Europe.
Katastrofa u Europi kapital seli preko bare kao što to ovih dana čine Kinezi.
Ima previše nepoznatih i otvorenih pretpostavki za neku pravu projekciju. Svaka je trajala ne duže od mjesec dana u posljednje vrijeme.
Pustimo mi i EU i SAD-Što trebamo mi i naša Vlada učiniti pitanje je sada kako se ne bi dogodilo ovo tvoje predviđanje jer bi značilo da smo tada na koljenima. Za novine prekosutra sam napisao moje mišljenje:
"Kad su ulazile u predizbornu koaliciju, dvije najjače stranke Kukuriku koalicije morale su se odreći jednoga dijela svojih birača nauštrb konačnoga rezultata i pogodile su u sridu. Iz toga bi morali izvući pouku. Bolje da sad, kad su u iznimno dobroj poziciji na kojoj se dosad niti jedna vlast po pitanju mandata nije nalazila, uđu u još veću koaliciju, razgovaraju sa svima, pa čak i surađuju s HDZ-om, jer su sudbonosne odluke pred njima. Pogledajmo primjer Grčke, koja je morala prvo prijeći rub ponora da bi se svi upregnuli u ista kola. Mi nismo daleko od Grčke, niti zemljopisno niti financijski, čekaju nas bolni rezovi i odlučni potezi koje je na početku spomenuta osoba (J.K.) godinama odgađala i velik bi potez pobjedničke koalicije bio kad bi okupili sve pametne glave, umjesto da se prepucavaju kao na ulici, što je bila jedna od odlika drugog dijela mandata zadnjeg saziva Sabora. Potrebni su nam konsenzusi i pozitivna energija kako bismo se počeli izvlačiti iz gliba, u koji nas je sadašnja politička oligarhija dovela."
Ako se krene u ovome smjeru što je čak i Milanović u posljednjim intervjuima naznačio nova Vlada neće trajati samo 2 godine. Uostalom Mrak je dokazao koliko prostora za rezove već imamo.

Tko je glasao

Mislim da grijesis kad mene

Mislim da grijesis kad mene nazivas katastroficarom. Ja kazem da ne vjerujem u raspad euro-zone. euro odgovara vecini clanica, i raspad, po meni, nije vjerojatan. Medjutim, istina jest, da sve banke i vece tvrtke u drzavama clanicama euro-zone prave planove sto napraviti i kako se ponasati u slucaju raspada. Mislim da i nova vlada mora imati projekciju sto napraviti u tom slucaju. Nista nas ne smije iznenaditi:)
Kao sto sam i napisao, po meni je vjerojatnija mogucnost fiskalna unija clanica euro-zone. Hrvatska ovdje nema mnogo mogucnosti buduci da se u pregovorima zavezala pristupiti euro-zoni kad za to ostvari uvjete (isto kao i ostalih 12 clanica koje su pristupile u zadnja dva vala prosirenja). Sto znaci da nece Sabor kontrolirati proracun. Sto na kraju moze biti i dobro.
Cinjenica jest da Europa ulazi u novu recesiju (neke drzave nisu ni izasle iz one prve) i da hrvatsko gospodarstvo, kao gospodarstvo male drzave duboko povezane s susjednim drzavama, nece moci izbjeci produbljivanje recesije budu li drzave koje su glavne partnerice. Nekako znaci da hrvatsko gospodarstvo sigurno ne moze cvjetati ako su talijansko, slovensko, austrijsko i njemacko u recesiji (s njima se odvija velika vecina vanjske trgovine i to su glavna hrvatska turisticka trzista.
O recesiji ne govorim samo ja, vec su to sada i sluzbene projekcije OECD-a i Eurostata.
Vladati u vrijeme recesije sigurno nije jednostavno, posebno ako se ne nazire nikakvo svjetlo na kraju i ako se radi o nastavku recesije koja traje vec tri godine.
BTW, ne zivim trenutno u VB:)

Tko je glasao

turistička sezona

Turizam je direktno povezan sa recesijom.Ne postoji grana direktnije povezana. Svake godine bi do kraja siječnja pogodio dosta točno (zadnje dvije godine na Pollitici) dosta točno rezultate predstojeće sezone. U sred sezone sam govorio da nam prihod neće rasti više od 5 % makar će broj turista porasti za preko 10 %. Bajs se hvalio, sada pišu ekonomisti da je turizam "kriv" za loš BDP u trećem kvartali jer nije bilo očekivanog rasta.
E sada druže objasni ti meni zašto nam već sada rezervacije idu bolje nego ikada ?! Ne treba se unaprijed radovat jer čekju nas još cijeli prosinac i siječanj za točnu prognozu ali nigdje te recesije ?! I ajd sad ti budi pametan.
Ovo ne smijem pisati glasno da političari ne čuju jer će napraviti slučajno ili namjerno krizu

Tko je glasao

E sada druže objasni ti meni

E sada druže objasni ti meni zašto nam već sada rezervacije idu bolje nego ikada ?

Mogu ti objasniti:) Vecina sredisnjih europskih gospodarstava (a posebno njemacko) je do sredine ove godine raslo relativno visokim stopama. Njemacko gospodarstvo je tako krajem prosle i pocetkom ove godine raslo najvecim stopama od ujedinjenja. U trecem kvartalu ove godine dolazi do snizavanja rasta i stagnacije, a prognoze OECD-a i Eurostata kazu da ce manje-vise sva europska gospodarstva u cetvrtom kvartalu ove godine stagnirati, a pocetkom slijedece poceti padati. Te prognoze su neovisne i tesko bi ih nazvali katastroficnim (dapace, obicno su prepozitivne jer ne zele stvarati paniku na trzistima). Potrosnja gradjanstva obicno slijedi ove podatke s kasnjenjem od par mjeseci. Buduci da hrvatsko gospodarstvo ovisi o potrosnji u sredisnjim drzavama EU (uglavnom Njemacka i Italija), kretanja u ovim drzavama utjecu na hrvatsko gospodarstvo s kasnjenjem od pet-sest mjeseci. Znaci da na hrvatsko gospodarstvo u ovom trenutku utjecu pozitivni podatci iz sredine godine, a ova dogadjanja sad ce utjecati slijedece godine.
Kad su ova gospodarstva pocela padati 2007, Hrvatska je biljezila relativno visoki rast (bas zbog ovog kasnjenja), a Sanader je govorio- kakva recesija, to nema veze s nama:)
Hrvatska je duboko povezana s gospodarskim kretanjima u susjedstvu jer sama nema dovoljno veliko trziste da bi domaca potrosnja uskocila umjesto one inozemne (Poljska je sa svojih 40 milijuna stanovnika npr u drugacijoj situaciji) i ponekad nema nikakvog utjecaja na dogadjaje. Npr., Hrvatska ne moze nikako utjecati na dogadjaje u Italiji, ali bi bankrot Italije znacio katastrofu i ogroman pad za hrvatsko gospodarstvo zbog povezanosti jednog i drugog.

Tko je glasao

mislim da ne.. italija moze

mislim da ne.. italija moze imati veliki utjecaj samo ako pocne povlaciti kapital iz banaka kod nas..

no to su im zabranili iz vrha eu.. jer bi posljedica toga bila kolaps ovog novog, manjeg i zdravijeg trzista od talijanskog.. ucjena je jednostavna, u slucaju povlacenja odavde italiju se ne bi isplatilo spasavati a nas pustiti u bankrot, (italija se ne moze spasiti povlacenjem novca odavde) a eu-u bi bilo lakse nas spasiti nego italiju.. pa bi se stoga odlucili za nas

italija je izvezla svakakvog srota u ove krajeve i posto su fantasticni trgovci to im je uspjelo u velikim kolicinama i sa vrlo problematicnom kvalitetom robe.. ako italija ode u bankrot naprosto nece vise ovdje prodavati, a i onako bas nema ni trzista kod nas vise..

za nas mislim da problemi italije nisu bas primarni, oni su nama prodavali a ne kupovali..

stanje u austriji i njemackoj, bar sto se tice investicija, kao i u ceskoj, slovackoj i poljskoj, cak i sloveniji mislim da je puno bitnije za "zapadnu" stabilnost hrvatske.. a sto se tice naseg trzista nikad nismo ni imali osim sebe i istoka niti jedno na koje smo mogli nesto znacajnije prodati.. (i trecih zemalja, naravno)

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

mislim da ne.. italija moze

mislim da ne.. italija moze imati veliki utjecaj samo ako pocne povlaciti kapital iz banaka kod nas..

no to su im zabranili iz vrha eu.

Tko im je to zabranio iz vrha EU:)? Tko je vrh EU:)? Naravno da ga mogu povuci i u nekoj ekstremnoj situaciji vjerojatno i hoce.

ucjena je jednostavna, u slucaju povlacenja odavde italiju se ne bi isplatilo spasavati a nas pustiti u bankrot, (italija se ne moze spasiti povlacenjem novca odavde) a eu-u bi bilo lakse nas spasiti nego italiju.. pa bi se stoga odlucili za nas

Mislim da stvarno nemas pojma sto pises. Italija jest EU. EU nije neki entitet odvojen od Italije. Italija je trece najvece europsko gospodarstvo, spada i medju deset najvecih gospodarstava na svijetu, trziste talijanskih drzavnih obveznica je trece najvece na svijetu, francuske, njemacke i britanske banke drza malo more tih obveznica itd.

za nas mislim da problemi italije nisu bas primarni, oni su nama prodavali a ne kupovali..

Prije nego sto ovo napises da ipak provjeris podatke o robnoj razmjeni i najvaznijim emitivnim turistickim trzistima:)

a sto se tice naseg trzista nikad nismo ni imali osim sebe i istoka niti jedno na koje smo mogli nesto znacajnije prodati.. (i trecih zemalja, naravno)

Opet, provjeri podatke o hravtskoj robnoj razmjeni- zacudo neces naci Brazil i Rusiju kao glavna hrvatska trzista vec Italiju, Njemacku i Sloveniju:)

Hrvatska ne zivi unekakvoj izolaciji neovisno o dogadjajima u blizem susjedstvu. Dovoljno je samo da rastu kamate na drzavne obveznice (sto se trenutno dogadja i zbog blizine Italije) da novu vladu napravi napola invalidnom.

Tko je glasao

ono o bankama sam procitala..

ono o bankama sam procitala.. i to pred dva ili tri tjedna.. otprilike kad su unikreditu dodijelili kaznu zbog malverzacija.. pa im je falilo love za kaznu i ostale dubioze koje vec imaju. mislim da je logicno.

osim smanjenja dolaska turista iz italije, sto ne mislim da ce ugroziti hrvatsku turisticku sezonu, ne kuzim sto bi se moglo dogoditi.. plin je najveci izvoz iz hrvatske u italiju.. mislim da ga prodajemo jedno cetiri ili pet puta jeftinije nego li ga kupujemo od rusa.. sljedeci proizvod su drveni trupci.. kojih i sami nemamo dovoljno i jako su skupi za nasu industriju ali jeftino se prodaju talijanima..
mislim da je znacaj izvoza u italiju velik samo ako se gleda brojka ali bez sadrzaja.. pola od toga su zgubidanski poslovi..
sto uvozimo iz italije? osim auta, cipela, namjestaja.. bez cega sve mozemo ne kuzim u cemu je problem.. a sto je najgore vise uvozimo tih stvari koje nam nuzno ne trebaju nego sto izvozimo budzasto plin ili trupce..

osim onog sto sam rekla o bankama, postoji jos razloga zbog kojih se ne treba previse uznemiravati zbog talijanskih vlasnika banaka u hr..

mi naravno da ne zivimo u izolaciji od susjednih zemalja i naravno da ce sve sto se dogada u eu utjecati i na nas.. no zbog italije se ne bi bas previse zabrinjavala.. cini mi se cak i dobro sto ce se njihov utjecaj u trgovinskoj razmjeni smanjiti (osim turizma) jer mi se ne svida jako puno toga sto su donjeli u hrvatsko gospodarstvo i ponasanjem i kvalitetom
http://www.slobodnaevropa.org/content/kriza_trese_eu_hrvatske_banke_sigu...

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Lani je robni izvoz Hrvatske


Lani je robni izvoz Hrvatske u Italiju iznosio 1,66 milijarda eura, a uvoz iz te zemlje je iznosio 2,3 milijarde eura. Najviše su se izvozili u Italiju putnički i izletnički brodovi, trajekti i teretni brodovi, naftni plinovi, diode, tranzistori i slični poluvodiči, brodovi svjetionici, čarape itd. Iz Italije su se najviše uvozila naftna ulja i ulja iz bitumenskih minerala, zatim putnički i izletnički brodovi, trajekti i teretni brodovi, aciklički ugljikovodici, lijekovi, ciklički ugljikovodici itd. Prošle je godine Hrvatsku posjetilo milijun talijanskih turista koji su ostvarili 4,73 milijuna noćenja. U strukturi noćenja stranih turista Talijani čine 9,3 posto te su na trećemu mjestu. Ulaganja iz Italije do kraja 2010. godine iznosila su 1,17 milijarda eura, a talijanski su ulagači na sedmom mjestu najvažnijih ulagača u RH.

Na poslovnim je susretima predstavljeno i pet investicijskih projekata za koje je talijanska strana pokazala zanimanje. To su: projekt za obnovu termalnog dijela Varaždinskih toplica, projekt otvaranja poduzetničkog inkubatora u Josipdolu, rekonstrukcija i daljnji razvoj željezničke infrastrukture na koridoru Vb, projekt rekonstrukcije i proširenja skladišnog prostora/spremnika Terminala Omišalj te projekti u turizmu „Brijuni Rivijera“ i „Preluk“.
http://www.hgk.hr/wps/portal/!ut/p/.cmd/cl/.l/hr?WCM_GLOBAL_CONTEXT=/wps/wcm/connect/HGK%20Web/Vijesti/Priopcenja/Hrvatsko_talijanski_poslovni_susret_41.52204309960046

pa sad ti meni reci bez cega necemo moci od ovih ulaganja? ili za koja to necemo moci naci neke druge partnere, ako su zbilja vazna za hr?

koridor Vb je kroz BiH, ne kuzim bas znacaj za HR.. biznis sa plinom je luzerski vec 15tak godina.. sto se tice brioni riviere, ja bih voljela da se jos malo o tome razmisli i da se ne ulaze ovako napamet i devastira okolis.. za janaf cemo naci partnere uvijek, kao sto cemo naci i kupce za plin po cijeni pet puta manjoj od trzisne..
varazdinske toplice.. bu vec neko ulozil ako budu isplative, a bilo bi zgodno da to bude i netko tko je zainteresiran da tamo odlazi (domaci ili slovenci ili austrijanci ili madari) ..

osim toga kad pogledas sto najvise izvozimo i sto najvise uvozimo.. ispadne da je bolje da nis ni ne radimo.. (ono sa brodicima mi je super.. istu stvar najvise izvozimo i uvozimo)

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Opcija

U najboljem scenariju: Laburisti koje cemo mi kontrolirati na ljevici i Bandiceva stranka koju cemo mi kontrolirati na desnici. Zainteresiran? Javi se.

hatepogodak

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci