Tagovi

1054 megavata HEP-a

Kako to priliči svakoj upravi državnog poduzeća tako i Uprava HEP grupe ima svoj Program rada (2004.-2008.). U njemu između ostalog piše:

«Prema razvojnim planovima tvrtki INA i Plinacro, projekt izgradnje magistralnog plinovoda i dopreme plina od sjevernog Jadrana do Slavonskog broda omogućiti će se doprema prirodnog plina za izgradnju dvije plinske kombi elektrane. Prva, snage 250 MW na lokaciji Sisak i druga snage 100 MW na lokaciji TE-TO Zagreb. Osim ove dvije lokacije treba razmotriti i lokaciju Osijek za koju tek treba osigurati izgradnju novog plinovoda. Na ovoj lokaciji se također treba razmotriti gradnja nove plinske kombi elektrane snage 250 MW. Prioritet u gradnji će se odrediti dinamikom gradnje plinovoda do određene lokacije…»

«HEP treba donijeti odluku o izgradnji kombi kogeneracijske elektrane u Zagrebu 100 MW (lokacija TE TO ili EL TO), napraviti pripreme i odlučiti o gradnji kombi termo elektrane na plin 250 MW (lokacije Sisak ili Osijek)…»

«Prednost u gradnji hidroenergetskih objekata treba dati višenamjenskim objektima i objektima za koje postoji visoki stupanj gotovosti potrebne dokumentacije za donošenje odluke o gradnji. U gradnju višenamjenskih objekata treba ući zajedno s drugim zainteresiranim partnerima.

HEP treba donijeti odluku o gradnji HE Lešće i započeti pripreme izgradnje hidroelektrana na Savi.

Potrebno je analizirati te pripremiti zahvate na postojećim hidroenergetskim objektima i sustavima kao što su HE Senj, HE Dubrovnik i HE Orlovac u cilju boljeg iskorištenja vodotoka…»

Ovaj dio popraćen je i tablicama «Termoelektrane kandidati za gradnju», te «hidroelektrane za gradnju». Evo tih kandidata:

1. TE – TO Zagreb snage 100 MW
2. EL – TO Zagreb snage 100 MW
3. TE Sisak snage 250 MW
4. TE Osijek snage 250 MW
5. HE Lešće snage 40 MW
6. HE Podsused snage 43 MW
7. MHE Krčić snage 7,86 MW
8. HE Drenje snage 39 MW
9. HE Kosinj snage iznad 25 MW
10. HE Novo Virje snage 137 MW
11. HE Ombla snage 63 MW

To su planovi. A realizacija? Od svega samo HE Lešće.

Dana 23. veljače 2006. Poslovni.hr (http://www.poslovni.hr/6403.aspx) je objavio vijest:

«Gradnja HE Lešće počinje za šezdeset dana
INGRA je jučer od Hrvatske elektroprivrede dobila i službenu obavijest da je konzorcij INGRA - Međimurje graditeljstvo pobijedilo na natječaju za posao izgradnje HE Lešće na rijeci Dobri u karlovačkoj županiji. Vrijednost posla je 425,9 milijuna kuna (57,7 milijuna eura), a ponuda ovoga konzorcija bila je za sedam milijuna eura povoljnija od ponude konzorcija Konhel u kojem su bili Končar Inžinjering za energetiku i transport, Konstruktor Inžinjering i Litostroj E.I. d.o.o. Taj je konzorcij za izgradnju HE po principu ključ u ruke ponudio 65 milijuna eura. Inače, natječajnu dokumentaciju za projekt gradnje prve hidrocentrale u Hrvatskoj nakon 1988., kad je izgrađena HE Dubrava, otkupilo je 13 potencijalnih ponuditelja, ali su na koncu na natječaj pristigle svega dvije ponude. Izgradnja HE Lešće snage 2 x 21 MW u HEP-ovom je investicijskom planu još 1998. kada je za nju bio raspisan i prvi natječaj koji je, međutim, propao. Prema riječima Aleksandra Ivančića, člana Uprave Ingre, počela se raditi izvedbena dokumentacija, a izvođači će s radovima početi čim istekne rok od 60 dana, predviđen za eventualne žalbene postupke. Krajnji rok za završetak izgradnje HE je 24 mjeseca od početka posla. "Većina komponenti u ponudi hrvatskog je porijekla no, nažalost, ne i generatori i turbina. Kako se prije pristupanja natječaju nije postigao dogovor s hrvatskim proizvođačem Končarom taj, najvažniji dio opreme za HE, vrijedan oko 20 milijuna eura isporučit će naš partner iz Austrije, tvrtka "Va tech"" - kaže Ivančić. No, Ivančić napominje kako se u dogovoru s investitorom taj dio aranžmana može i promijeniti u korist hrvatskog proizvođača te da su o takvoj mogućnosti izvijestili austrijskog partnera. Ipak, kaže Ivančić, inicijativa za promjenu parametara u ponudi je na Končaru. Inače, prije nego je donešena odluka konkurenti su jedan drugome spočitavali reference za ovaj posao.

Devet mjeseci kasnije, točnije 3.11.2006. «Index» objavljuje.

«Na dobri se gradi HE Lešće, prva hidroelektrana u samostalnoj Hrvatskoj

NAKON devet mjeseci priprema 14. studenog započet će glavni radovi na izgradnji Hidroelektrane Lešće – prve hidroelektrane u samostalnoj Hrvatskoj. Vrijednost investicije je 443 milijuna kuna, a radovi bi trebali biti završeni za otprilike 35 mjeseci ili u ljeto 2009. godine, potvrdio je za Radio Mrežnicu glasnogovornik HEP-a Radomir Milišić.

Ugovor su potpisali HEP i konzorcije izvoditelja radova, dok je nositelj konzorcija Končar inženjering za energetiku i transport, zatim Ingra d.d. i Konstruktor inženjering Split.

Hidroelektrana Lešće predstavlja drugu energetsku stepenicu u iskorištavanju vodnog potencijala rijeke Dobre, a uloga će joj biti proizvodnja električne energije u varijabilnom dijelu dnevne potrošnje.

«HE Lešće nije toliko značajna za ukupnu energetsku sliku Hrvatske, ali je važna za vođenje sustava. Svaka hidroelektrana je dragocjena jer je to takav elektroenergetski objekt koji može brzo mijenjati snagu. Koristi se za ove vršne situacije kada dođe do naglih promjena snage, kad treba malo dodati ili malo oduzeti u sustav, onda su hidroelektrane dragocjene jer one to mogu učinkovito izvršiti» - kazao je Milišić.»

I što sada zbunjuje?

Kolika je vrijednost radova, 425,9 milijuna ili 443? Koji je rok završetka radova, 24 ili 35 mjeseci? Tko je nositelj radova, Ingra ili Končar?

Od 11 kandidata za gradnju Uprava HEP-a na čelu s gospodinom Mravkom uspjela je započeti gradnju HE Lešće koja bi trebala biti gotova u ljeto 2009.

A izbori su krajem 2007. I što sada? U nedostatku otvaranja elektrana ili barem polaganja kamena temeljca, predsjednik Uprave HEP-a Ivan Mravak po Hrvatskoj naveliko otvara male trafostanice.
Tako je i 15. lipnja 2007. u Šenkovcu (Međimurje) otvorio trafostanicu TS 35/10 KW u vrijednosti od 6,3 milijuna kuna.

I ne samo to. Doveo je on sa sobom i ministra Vukelića. Ipak su izbori blizu. A elektrane?

Komentari

Vidim da je bezkomentara

Vidim da je bezkomentara „insajder“ u HEP-u. Volio bih da mi on ili oni koji poznaju situaciju u HEP-u objasne kako je moguće da nestane transformator ili nešto slično, ali znam da je to što je nestalo bilo teško 45 tona, sa vlaka, na putu iz Slavonije za Zagreb.

Također bih volio znati na koji način Dalekovod dobiva poslove u HEP-u, ali i u ostalim javnim poduzećima putem natječaja ili putem dogovora. Recimo u HAC-u kako dobiva poslove osvjetljenja sa visokim stupovima a trebalo bi ići sa niskima, zatim da li zadovoljavaju EU standarde pri izradi onih metalnih odbojnika…Drlesar malim te postavi ovakvo zastupničko pitanje.

Mislim da bi i tamo USKOK trebao uskočiti.

Tko je glasao

Hahahahaha, ovo je jedna od

Hahahahaha, ovo je jedna od boljih koje sam čuo. Da sam barem insajder u HEP-u, imao bih riješeno zaposlenje, LOL. :-)) Mislim da je striko koji ti/Vam očitava struju puno veći insajder nego ja. :-)

bezkomentara.org

Odabrali smo ih na ponos i diku, na svoju priliku i sliku...

Tko je glasao

Kao što vidite ipak je

Kao što vidite ipak je težište na plinskim elektranama. Dodatno da su sada predsjednici Mesić i Putin unaprjedili stvar i time nema šta bitno oko energetike. A to koja kuna gore dolje, pa kad se to kod nas gledalo?

Tko je glasao

Upravo objavila

Upravo objavila Bankamagazine
Vijesti iz Hrvatske 26.06.2007 12:30
Dobit HEP Grupe 4,3 milijuna kuna
Financijski su prihodi u prvom kvartalu pali za 64,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje
HEP Grupa u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvarila dobit od 4,32 milijuna kuna, dok je u istom prošlogodišnjem razdoblju dobit iznosila čak 300,51 milijuna kuna, stoji u izvješću proslijeđenom Zagrebačkoj burzi.
Grupa je u prvom tromjesečju ove u odnosu na godinu ranije zabilježila pad financijskih prihoda od čak 64,39% odnosno na 22,8 milijuna kuna, dok su financijski rashodi porasli za 71 posto na 81,09 milijuna kuna. Ukupni prihodi pali su 9,9 posto na 2,58 milijardi kuna dok su ukupni rashodi porasli 0,5 posto na 2,57 milijardi kuna. (Bankamagazine)

Tko je glasao

financijski prihodi i

financijski prihodi i rashodi su prihodi/rashodi nastali iz financijskog djelovanja a ne osovne djelatnosti tvrtke

ukratko, to bi značilo da su ubrali manje zateznih kamata i kamata na dane kredite ili ostale financijske usluge, odnosno da su platili više kamata na kredite kojima su se zadužili

to ukazuje prvenstveno na činjenicu da su im dugovanja povećana u protekloj godini

treebalo bi vidjeti rezultate po osnovnoj djelatnosti (dakle pad s 300 milijuna na 4 milijuna je vrlo značajni pad i mora imati neko objašnjenje gdje je nestalo i zašto 296 milijuna kuna)

Tko je glasao

Porast rashoda i smanjenje

Porast rashoda i smanjenje prihoda se može dogoditi zbog ulaganja kao što je izgradnja elektrane, trafo stanica, povjačano održavanje... trebalo bi vidjeti točno što znači taj pad prihoda i povećanje rashoda. Ovako samo za sebe ne govori puno.

Tko je glasao

Gospodine Lesar, plan i

Gospodine Lesar, plan i gradnja energetskih objekata, posebice termoelektrana i hidroelektrana nije nešto što se realizira u jednom mandatu nekoga tko se nađe na vlasti, već su to dugoročni projekti koji u slučaju nuklearnih elektrana recimo od početka razmatranja lokacije do završtetka izgradnje traju i do 15 godina. Ovo što citirate su dugoročni planovi za izgradnju i iz onog što ste citirali nigdje ne piše da one moraju biti gotove do 2008. godine, a budući da starim, postojećim elektranama koje bi trebale biti zamijenjene ovima nije još istekao životni vijek, nema potrebe da se JOŠ grade. Uostalom, koliko mi je poznato TE Rijeka, TE Sisak i EL-TO ili TE-TO, nisam siguran, koliko mi je poznato, planira se zamjena do 2020, pa ne vidim u čemu je poanta Vašeg članka? Detaljnije o tih 1000 MW koji nam fale do 2020, možete uostalom pročitati na mom blogu.

O gradnji HE Lešće se priča od 80-ih godina prošlog stoljeća, pa je u gradnju krenula tek prošle godine. Od 1990. su koliko se sjećam bile tri vlasti i jedan rat kojem zahvaljujući kojem možemo pripisati na planove gradnje energetskih objekata još dodatnih pet do deset godina nerealizacije na taj način. A što se tiče energetskog postrojenja srednjeg napona kao što je vaša navedena TS "Šenkovec", ne radi se o običnoj betonskoj kocki sa transformatorom kakvu imate u Vašem kvartu.

Za kraj, imam za reći da je energetika u Hrvatskoj jedna od najbolje stojećih grana, kako gospodarski i industrijski (Končar, Dalekovod itd.), tako i sektorski i bilo bi krajnje tužno da postane predmet politikantskih igara i igrica, međusobnog pljuckanja i optuživanja, gospodine Lesar. Za razliku od recimo obrazovnih strategija koji se mijenjaju kako tko zaposjedne ministarsku fotelju, energetski sektor si tako nešto ne može i ne smije priuštiti. Kada govorimo o gradnji hidroelektrana i termoelektrana govorimo o dugoročnim projektima koji bi trebali osigurati dobavu električne energije na dugi rok i takve stvari se itekako dobro planiraju i svaki put moraju uzeti u obzir novonastale okolonosti, a neke od njih jesu i poskupljenje i dobavljivost energenata, globalne političke i ekonomske igre oko njihove dobavljivosti i još mnogo drugih bitnih elemenata. Stoga, predlažem, prije nego se bacite u energetiku, da se malo informirate.

bezkomentara.org

Odabrali smo ih na ponos i diku, na svoju priliku i sliku...

Tko je glasao

Elektrodistribucija je u

Elektrodistribucija je u lošem stanju jer su gubici u prijenosu preveliki, a to se najviše može zahvaliti zastarjelim trafo stanicama i ilegalnim priključcima.

Hrvatska ne može podmiriti iz vlastitih izvora potrebu za električnom energijom i zato dio uvozi, dakle nije istina da nema potrebe za elektranama. Zašto ne bi izvozili umjesto da uvozimo?

Dalekovod i Končar nemaju nikakve direktne veze s proizvodnjom i distribucijom električne energije. Oni samo proizvode infrastrukturu koju HEP onda kupuje.

Jedan od razloga zašto se ne grade elektrane je snažan nuklearni lobi koji želi izgradnju nuklearne centrale pa se takvim odugovlačenjem u biti čeka pogodan trenutak kada se neće moći premostiti razlika između ponude i potražnje za električnom energijom kako bi se krenulo na izgradnju nuklearne centrale.

I za kraj, izgradnja elektrana nije samo hrvatski, već i europski problem. Predviđa se da će u skoroj budućnosti nedostajati električne energije ako se ne pojača tempo izgradnje elektrana, jer porast potrošnje ne prati povećanje proizvodnje. Što znači da ukoliko dođe do takvog trenutka, Hrvatska neće moći nigdje kupiti električnu energiju.

Iz svega ovoga vrlo je jasno da je izgradnja elektrana prioritet i s time se već poprilično kasni.

Tko je glasao

Elektroenergetski sustav

Elektroenergetski sustav možda jest zastario, ali se za sada i dalje pokazuje poprilično pouzdanim. Gubici jesu visoki i to prvenstveno zbog krađe struje, manje zbog zastarjele infrastrukture. Negdje sam pronašao podatak (mislim da je za 2004. ili 2005., novijih nema na netu) da uvozimo svega oko 6% električne energije, što je poprilično nisko u usporedbi s 30% koje na primjer uvozi Slovenija. Osim toga ne gradimo elektrane da bismo zadovoljili postojeće nedostatke u opskrbi (kojih još nema, ali bi uskoro mogli nastati), već da bismo se pobrinuli za ono što će nastati nakon 2010. :-)

Nigdje, nadalje, nisam rekao da nema potrebe za novim elektranama, dapače, ima no to nije nešto što se preko noći može izgraditi. Uostalom, ako se želiš upoznati s problematikom, imam jedan divan članak: "Gradnja nuklearke ili umiranje u energetskim mukama", sastavljen prema podacima dobivenim iz prve ruke. Končar i Dalekovod nemaju veze s proizvodnjom električne energije, ali imaju s izgradnjom energetske infrastrukture, pa ti pročitaj jer tamo točno piše o čemu se radi. Osim toga, Končar još odavno jest poznata tvrtka u svijetu, pa nije nevjerojatno da se i Putin tijekom energetskog summita raspitivao o Končaru. :-)

Snažan nuklearni lobi jest po meni bajka, jer nikome, a najmanje nuklearcima ne ide na ruku odugovlačenje s gradnjom. Osim toga, dvije nuklearke se grade u Slovačkoj, navodno se nešto sprema i za onaj zatvoreni reaktor černobilskog tipa u Bugarskoj, a prvi i osnovni razlog odugovlačenja u nas jest činjenica da ne postoji politička volja da se progura jedan takav projekt gdje se u prilog balansiranju tog vrućeg krumpira stavlja neslaganje javnosti od ukupnih 78% protiv gradnje. :-))

bezkomentara.org

Odabrali smo ih na ponos i diku, na svoju priliku i sliku...

Tko je glasao

HE Lešće je u planu HEP-a

HE Lešće je u planu HEP-a od 1998. To je prvo, drugo, gdje sam ja to napisao da je svih 11 elektrana trebalo biti SAGRAĐENO u ovom mandatu?
Treće, jako dobro znam kako izgleda TS u Šenkovcu, od moje je kuće udaljena cca 500 metara.Četvrto, neke od elektrana s popisa "potrebnih" planiraju se već 20 godina. Ili je to prekratak rok za HEP?
I najbitnije: Tko je mjenjau odluku o izvođaću radova na HE Lešće i zašto?

Tko je glasao

Ja sam Vas, gospodine Lesar,

Ja sam Vas, gospodine Lesar, pitao koja je poanta Vašeg članka pa nisam dobio odgovor, jer mi baš nije jasno što želite od tih elektrana, da budu isplanirane ili sagrađene ili što uopće želite reći? Te elektrane su vjerojatno u fazi planiranja i doći će na red, kao i sve kod nas kad bude zadnji čas. Mislim da sam i objasnio tih 20 godina, pa se ne morate praviti glup. S druge strane, pogledajte koja je djelatnost Končara, a čime se bavi INGRA, pa ćete možda shvatiti tko je izvođač za koje radove, a mislim da bi se do točnih informacija moglo jednostavnom procedurom od nas od milja zvanom Googlanje. :-)

bezkomentara.org

Odabrali smo ih na ponos i diku, na svoju priliku i sliku...

Tko je glasao

Šta, da obavijestim mraka

Šta, da obavijestim mraka da je ćaća uposlio i sina da mi dijeli jedinice, a njemu četvorke?! :-))

bezkomentara.org

Odabrali smo ih na ponos i diku, na svoju priliku i sliku...

Tko je glasao

S tobom sam već imao

S tobom sam već imao nekoliko rasprava i ako se dobro sjećam u zadnjoj smo se složili oko pitanja nuklearke. No, u svojim komentarima na drlesarov tekst profulao si po mom mišljenju neke stvari između redaka pa sam te adekvatno i ocjenio. Inače, po mom sudu ove su ocjene nepotrebne i ja bih osobno to maknuo. Ali kad su već tu...
Nego, kad si već spominjao moje ocjene, a jesu tebe uposlili da daješ negativne ocjene na članak?
bezkomentara -1
Gle, znam da si student, što znaći da si mlađi od mene za koplje ili dva. Kad već ovako djetinjasto prozivaš, i obzirom na činjenicu da ja nisam anoniman a ti jesi ne priliči ti takav način komunikacije. Ajde izađi iz anonimnosti i onda prozivaj i pokušaj argumentirati svoje prozivke.

Koji ti vrag znači "uposlio sina"??? Poanta? Smisao?

Izdvajam još i ovo "bezkomentara će vrlo vjerojatno diplomirati, odslužiti civilku i primiti se traženja posla, možda nakon toga i oženiti, svakako pokušati izbjeći imanje djece u bilo kojem obliku i količini.."

I komentiram: izbjegavanje djece nije bio moj izbor. I ona (djeca) te mogu toliko toga naučiti. Toliko toga što tebi još fali.

i nemoj mi samo molim te reći da su iza svega stajali smajlići.

p.s.
poseban pozdrav silverciju i st-u

Tko je glasao

Hvala na posebnom

Hvala na posebnom pozdravu.
Svaki komentar koji me nasmije dobit će dobru ocjenu. Ovaj gore u kojem se bezkomentara žali mračnome, nasmijao me do suza. Prečesto stvari doživljavaš preosobno. Nemoj, jer nema potrebe.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Ne znam kakve veze imaju

Ne znam kakve veze imaju moji pogledi vezano uz imanje djece na cijelu priču o elektranama ili čak na moj komentar, a tvoj izbor o imanju djece je čisto tvoj izbor. Osim toga, pretpostavljam da je tvoj ćaća bio ili ne saborski zastupnik sam sposoban odgovorit na moj upit i da ne treba sineka advokata. Nadalje, ako imaš nešto za raspraviti sa mnom vezano uz imanje ili ne-imanje djece ili neke druga osobna viđenja, razlike u godinama i slično, javi se putem bloga, a mislim da možeš upitati svog ćaću za moj mail, budući da sam mu se jednom prilikom i osobno obratio.

A što se tiče javnih rasprava, bijaše jednom jedan mladac koji je poprilično naprasito reagirao kad mu je pokretač ovog sajta editirao članak u kojem je naveo njegovo ime i prezime, tako da ti praksa iznošenja osobnih podataka i prozivanja ljudi nije strana. Sjećam se čitavg showa kojeg si izveo oko toga, optužbi i teških riječi koje nisu dostojne nekoga tko tvrdi da je koliko ono, dva koplja ili manje od mene, već negdje na razini prelaska iz osnovne u srednju školu, pa me takvo ponašanje, s obzirom na tvoju dob zaista začuđuje. Moja "anonimnost" je nadalje moj izbor, svima je poznato da se vrlo lako može doći do podataka tko sam i što sam. A ako si već daš truda, mogu te jedino zamoliti da ga ne objavljuješ javno, kao što si u rečenom slučaju izveo.

Zahvaljujem na pažnji i ak budeš u Zg, javi se za pivu... :-)

bezkomentara.org

Odabrali smo ih na ponos i diku, na svoju priliku i sliku...

Tko je glasao

Ajde, bar se slažemo da se

Ajde, bar se slažemo da se ne slažemo.
Al daj ako ikad budeš imao klinca, pitaj ga za struju.

Tvoj komentar na http://www.hep.hr/hep/novosti/vDetail.aspx?id=622&catID=2 ?

Tko je glasao

Osim toga, gospodin Lesar je

Osim toga, gospodin Lesar je sam sebi dao +1 bod, pa ne vidim u čemu je problem da ja dam -1 bod, čisto da se neutralizira efekt... :-)

bezkomentara.org

Odabrali smo ih na ponos i diku, na svoju priliku i sliku...

Tko je glasao

Znam da je za tebe pomalo

Znam da je za tebe pomalo nevjerojatno, ali otac ne naređuje sinu. Čovjek je samostalan, sam odlučuje. Čudno ali istinito.

Tko je glasao

Mislim da treba post malo

Mislim da treba post malo detaljnije pročitati. U prvoj varianti posao dobiva Ingra (a kako piše Končar je bio u drugom konzorciju koji je izgubio posao), a u drugoj varijanti (koja je, ovako usput, skuplja i s dužim rokovima)posao dobiva Končar kao nositelj konzorcija, ali i Ingra?? Hmm, kako se to zove? Dogovaranje posla? Koja je razlika u novčićima? Nekih 18 milijuna kuna. Sitnica. Mene bi zanimalo gdje su završili.

Tko je glasao

Oooo, glup? Dobro, ako INGRA

Oooo, glup?
Dobro, ako INGRA ne gradi elektrane, zašto je bila odabrana?
A u čemu je poanta? U nesposobnoj upravi HEP-a!
U turistima u njoj.Čujem da jednoga baš tako i zovu. A nešto o tome (zapravo o mnogo gorem) je pisao i Feral.

Tko je glasao

Gospodine Lesar, jedan

Gospodine Lesar, jedan generator i jedna brana su podjednako dijelovi hidroelektrane, pa ne očekujem od Končara da gradi branu, niti očekujem od INGRA-e da sastavi generator. Vrlo vjerojatno obje tvrtke rade na izgradnji te hidroelektrane, svaka odrađuje poslove iz svoje djelatnosti, točnije INGRA vjerojatno graditeljske radove, Končar opremanje postrojenja za proizvodnju električne energije, a vjerojatno još ima izvođača za pojedine manje dijelove koje ne pokrivaju ni INGRA ni Končar. Gradnja hidroelektrane nije kao gradnja autoceste gdje samo iskopate, naravnate, asfaltirate i postavite ogradu i signalizaciju. A nisam rekao da ste glupi, već da se ne pravite glupi... što možete i utvrditi ako proskrolate gore. O sposobnosti uprave HEP-a, mislim da će puno bolju i kompetentniju ocjenu dati struka, nego Vi, koji očito ne poznate djelatnosti dvaju povelikih privrednih subjekata u nas.

bezkomentara.org

Odabrali smo ih na ponos i diku, na svoju priliku i sliku...

Tko je glasao

Daaa? Njih je tamo postavila

Daaa? Njih je tamo postavila struka? I struci odgovaraju?
Ali , de su penezi?

Tko je glasao

Gospodine Lesar, ako Vas

Gospodine Lesar, ako Vas ZAISTA zanima što se tamo događalo, predlažem da se svojski potrudite i istražite je li raspisani drugi natječaj (i ako je, zašto?) ili je posao dogovoren mimo javnog natječaja i gdje je tih 18 milijuna kuna. Isto tako, ako Vam je cilj bilo ukazati na moguće malverzacije pri sklapanju ugovora o gradnji Lešća, onda se bavite Lešćem, a pustite ostale elektrane na miru, jer iz cijele priče i dalje nije jasno što ste htjeli reći. Ako je poanta članka kljucanje na sitno i dobivanje nekakvih bodova na račun energetike, nađite neku drugu struku koja Vam je bliža.

bezkomentara.org

Odabrali smo ih na ponos i diku, na svoju priliku i sliku...

Tko je glasao

Ima li u nas i jedna stranka

Ima li u nas i jedna stranka do kraja razrađenu kratkoročnu i dugoročnu strategiju dobivanja i upravljanja energentima? Prije 10 godina Damir Begović je zagovarao gradnju atomske centrale i to baš u Lukovom Šugarju, dakle praktički usred Nacionalnog parka Velebit. U isto vrijeme, pa sve do danas, nikad nisam čuo da se govori o sunčevoj energiji, koja bi se sasvim sigurno u nas mogla s uspjehom koristiti. A da ne govorim koliko bi razvoj upotrebe sunčane energije u privatnim kućanstvima otvorio novih radnih mjesta. U bogatoj Njemačkoj država subvencionira onoga tko kod gradnje kuće ili naknadno ugrađuje kolektore za sunce. U nas, barem mi tako kažu, država takve još kažnjava posebnim porezima. Ima li dakle koja politička stranka ideju o trošenju obnoviljive energije ili ne?

Tko je glasao

O gradnji nuklearne

O gradnji nuklearne elektrane (atomske centrale?!) govori se još otkako je izgrađeno Krško (sredina 80-ih), jedna od lokacija još iz tog doba je bilo i Lukovo Šugarje, kao i otok Vir ili Rogoznica. Najizglednija lokacija, na kojoj su još krajem 80-ih izvršene istražne radnje jest Prevlaka, kod Oborova, na rijeci Savi za koju vjerujem da je najpogodnija i najizglednija lokacija za gradnju ukoliko dođe od političke i ine volje da se ista izgradi. Što se tiče obnovljivih izvora energije u planu je 300-400 MW, to jest povećanje proizvodnih kapaciteta sa danas manje od 1% na 5.4% do 2010., što bi se moglo vrlo lako realizirati s obzirom da je trenutno oko 1500 MW instalirane snage u različitim stadijima izgradnje ili odobravanja lokacijskih i ostalih dozvola. Koliko je realno koristi od toga to je već drugo pitanje... :-)

bezkomentara.org

Odabrali smo ih na ponos i diku, na svoju priliku i sliku...

Tko je glasao

Nikakva nuklearna elektrana

Nikakva nuklearna elektrana kod Oborova!! Zar da meni počnu letjeti bijeli vrapci i žuti golubovi po vrtu?

Tko je glasao

Prvi susjed nuklearne

Prvi susjed nuklearne elektrane Krško, niti dvjesto metara jesu upravo nasadi jabuka, koje pretpostavljam netko i jede... :-))

bezkomentara.org

Odabrali smo ih na ponos i diku, na svoju priliku i sliku...

Tko je glasao

to su samo predrasude :o))

to su samo predrasude :o)) ak realno pogledamo nuklearka je jedan od najcisich elektrana uz solarne elektrane, vjetro elektrane....

nuklerka kao takva ima dva problema, jedan i njaveci je ljudski faktor. sve nesrece u nuklearkama su uzrokovane ljudskim faktorima...
drugi je otpad, ali to se moze rjesavati skladistenjem

u okolici krskoga nije doslo do nikakvih devijacija u prirodi i okolisu, somovi u savi su jos uvijek jednako veliki, a i jos se nisu pocela pojavljivati neka cudna zelena stvorenja...

--->
photopublika.blog.hr

--->
photopublika.blog.hr

Tko je glasao

Čudno da na području

Čudno da na području Brdovca puno ljudi umire od raka. Kak bi se to moglo objasnit.

Tko je glasao

a sisak, najugrozeniji kraj

a sisak, najugrozeniji kraj u hrvatskoj za oboljeti od raka i slicnih bolestija, a nemaju nuklearku, vec samo rafineriju...

--->
photopublika.blog.hr

--->
photopublika.blog.hr

Tko je glasao

Stvarno je to čudno, a kaj

Stvarno je to čudno, a kaj misliš o tome kak je dokazano da onečiščenje zraka i radiacija imaju utjecaj na oboljenje od raka. Plus toga se moderna ulja u rafinerijama povezuju s radioaktivnim supstancama.

Tko je glasao

inina rafinerija u sisku je

inina rafinerija u sisku je relikt socijalizma sto po tehnologiji, sto po odnosu prema prirodi i drustvu u okolini.. oni svakodnevno u zrak spustaju svakojake zanimljive spojeve... tu se radi o klasicnom oniciscenju...
krsko (kad smo kod njega)i okolica nemaju povecanu stopu cudnih oboljenja vezanih u rak... i onda je malo cudno da ih ima u brdovcu zar ne ili u sisku?
jer kak sam rekao sve je to ljudski faktor... nekog u sisku boli ona stvar kaj truje ljude. isto kaj je u socijalizmu ljude bolila neka stvar za to kaj su u plominu one termonuklearne elektrane "proizvodile" jako zanimljive kolicine sumpora....

--->
photopublika.blog.hr

--->
photopublika.blog.hr

Tko je glasao

Sunček, nema te tvornice

Sunček, nema te tvornice kod nas i te radione koje ne ispuštaju otpadne vode u zemlju ili u rjeke. Krško je uzvodno i u Šibicama se crpi voda za cjelo područje Zaprešića i Brdovca. NE Krško bi bila prva i jedina na svjetu iz koje nnije iscurela otpadna voda koja je radioaktivna. Spomenul se je več ljudski faktor. Primjek Karlovačka pivovara. Zagaženje je zagađenje jel se radi o vodi,zraku ili zemlji. Kak je izgledala Sava do prije par mjeseci, kaj to nejde u podzemne vode.

Tko je glasao

gle skviki... kaj mislis od

gle skviki... kaj mislis od kuda se brezice napajaju? kaj mislis da krsko ne mjeri kaj "spusat" van? kaj mislis da nebi bila vec frka u dezeli.. da oni somovi od krskog do brezica nebi odavno pomrli??? nismo deca ak smo mali....

bit je ljudskog faktora, percepija sigurnosti od nuklearke je vec nego od karlovacke pivovare ili inine rafinerije... inina rafinerija je vec ohohoh godina problem pa se nis ne poduzima... krlovacka pivovara je ko zna koliko vremena ispustala co2 u kanal prije neg je onaj jadnik natrcal na "Minu"...

kod nuklearke je malo drugacije, imaju sigurnosne mjere, senzore koji mjere radioktivnost, mjere koliko se sava grije, koliko cega ide van... tak da tu mali krivo lupas...

kao sto sam prvi put rekel bit je u ljudskom faktor, nis vise, nis manje...

a kaj se tice zagajenja.. slovenci su imali gro problema oko svojih vjetroelektrana jer su se zeleni bunili da ce zvuk elisa otjerati iz stanista neke zasticene pticice....

pa si sada kontaj kaj je gore, akj lose zagadjenje....

po mojoj percepciji krsk je kud i kamo ekoloski puno sigurniji objekt od ine ili pivovare.. zasto... to je vec drugo pitanje

--->
photopublika.blog.hr

--->
photopublika.blog.hr

Tko je glasao

Sunček meni je poznato da

Sunček meni je poznato da su NE ekološki najčistije. Bil sam u jednoj i bilo je o svemu govora u informativnom razgovoru prije razgledanja. Imal sam priliku jer sam desetlječima bil dobrovoljni vatrogasac u firmi. Mi možemo puno pisat i čak se svadit oko toga, ljudski faktor je tu i nemoj mislit da sve Slovenci javiju.

Tko je glasao

zakaj bi trebali slovenci

zakaj bi trebali slovenci javljati?? pa svaki dan u nuklearku iz zagreba idsde oko 75 ljudi, koji su tam na visokim inzenjerskim polozajima, zaradjivati svoj kruh.. tak da ti je faktor slovenaca tu iskljucen... i nemoj misliti da bi slovenci radi zagreba kao takvog, riskirali da si upropaste jednu jako dobru gospodarsku regiju... tak da treba prvo malo ispeci prije neg se nekoga za nesto imaginarno ide optuzivati.....

--->
photopublika.blog.hr

--->
photopublika.blog.hr

Tko je glasao

Sklonošću stanovništva

Sklonošću stanovništva tog područja za današnja mjerila nezdravom načinu života, posebice masnoj hrani te genetskim predispozicijama što je poprilično poznato??? :-))

bezkomentara.org

Odabrali smo ih na ponos i diku, na svoju priliku i sliku...

Tko je glasao

Poznato je to da je danas

Poznato je to da je danas moderno ljudima objasnit da se nezdravo hraniju,pušiju i preveč trošiju alkohol i da su zbog toga bolesni. Kod mene u firmi se je ljudima isto govorilo da bi trebali manje pit jer su im jetra oštečena. Da su ti ljudi prije prali djelove od mašina u tekušinama ko per i tri za koje je dokazano da ulaze kroz kožu u organizam. Ma kome ja govorim izgleda da se kod nas sve zna i svi su specialisti za politiku, ekonomiju, pravo, i bolesti. Nebi smel zaboravit sve moguče kriminaliste i istražitelje.

Tko je glasao

Pored toga sto se slazem sa

Pored toga sto se slazem sa iznesenim dodao bih i jos jedan vid proizvodnje energije. To je stednja energije kroz recimo dobru termoizolaciju objekata pa do racionalizacije s recimo stedljivim zaruljama. No nisam vidio u ovom mandatu niti jedan zakonski prijedlog koji bi poticao takav nacin stanogradnje te koji bi smanjio monopol HEP-a u toj domeni. Znam znam HEP je bogata udavaca pa se treba drzati monopola dok se dobro ne uda kao sto je bilo sa T-com-om tako da od zakona koji bi poticali ove nacine sigurno jos iducih 5 do 8 godina nista. Pored toga jos je vazan dio saobracaj pa bi mogli kroz porezne olaksice poticati prodaju hibridnih automobila i voznju na uljanu repicu. Ja ne vjerujem niti da bi HNS ako bi slucajno dosao na vlast poduzeo nesto po tom pitanju.

Tko je glasao

Vjeruj!

Vjeruj!

Tko je glasao

Sad od mene trazis da

Sad od mene trazis da vjerujem samo na osnovi rijeci vjeruj. No moja je priroda nevjernog Tome pa zelim umociti prste u rane to jest vidjeti link na temu energetske stednje i racionalnog gospodarenja resursima sa posebnim osvrtom na uporabu obnovljivih izvora i demonopolizacijom HEP-a te poticanjem malog covjeka da postane sto vise energetski neovisan. Tek nakon toga mogu vjerovati.

Tko je glasao

Oprosti, mislio sam da si

Oprosti, mislio sam da si bio na www.hns.hr i pročitao gospodarski program i da je tvoja sumnja posljedica toga.

Tko je glasao

Istina je da je Čačićev

Istina je da je Čačićev gospodarski program u pogledu energetskih pitanja, pa i rečenog poprilično konkretan, no pitanje je da li će uopće HNS biti u prilici da provede svoje ideje, a drugo je i da li će ih, sve i da se nađe na vlasti uistinu i provesti.

bezkomentara.org

Odabrali smo ih na ponos i diku, na svoju priliku i sliku...

Tko je glasao

STRANKA PO IZBORU "biti u

STRANKA PO IZBORU "biti u prilici da provede svoje ideje, a drugo je i da li će ih, sve i da se nađe na vlasti uistinu i provesti."

Hajde dobro pročitaj što si napisao.

Jesi?

Ok.

Sad razmisli o tome.

Tko je glasao

Ja znam što sam napisao, ne

Ja znam što sam napisao, ne znam da li ti razumiješ ono što sam napisao... :-)

bezkomentara.org

Odabrali smo ih na ponos i diku, na svoju priliku i sliku...

Tko je glasao

Za poticanje tog segmenta

Za poticanje tog segmenta nadležan je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) i postoji sav zakonodavan okvir za funkcioniranje tog fonda kojeg također možeš pronaći na njihovim stranicama, uostalom fond postoji od 2005. godine, tako da tvoja teorija ne stoji. Također, HBOR ima niskokamatne kredite za projekte obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti. Također krajem ožujka i početkom travnja doneseno je pet pravilnika o poticanju obnovljivih izvora energije i kogeneracije u kojima su uređena pravila igre i iznosi poticaja.

bezkomentara.org

Odabrali smo ih na ponos i diku, na svoju priliku i sliku...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci