Tagovi

100 dana Predsjednice: plusevi i minusi Kolinde Grabar Kitarović

Jučer je navršilo 100 dana od stupanja na dužnost predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović. Neki mediji i političari požurili su se i prije isteka tih 100 dana propitivati njezine poteze, baveći se prije svega sporednim stvarima, kao što je na primjer preseljenje njezinog ureda s Pantovčaka u Visoku ulicu.
Budući da po Ustavu predsjednica Republike predstavlja i zastupa državu u zemlji i inozemstvu važno je usporediti njezinu aktivnost u tih prvih 100 dana s aktivnošću njezinog prethodnika Ive Josipovića. Nije slučajno da je za svoj prvi službeni posjet Kolinda Grabar Kitarović izabrala Bosnu i Hercegovinu kao državu u kojoj su Hrvati konstitutivni narod. Dok je nova hrvatska predsjednica došla s porukom da poštuje suverenitet, teritorijalni integritet i nazavinsost Bosne i Hercegovine, predsjednik Josipović je u istom svojstvu u parlamentu Bosne i Hercegovine ratna zbivanja u susjednoj državi sveo na građanski rat, amnestirajući odgovornost Srbije za agresiju, akasnije je čak posjetom Miloradu Dodiku podržao separatističke težnje tzv. Republike Srpske.
Na vanjskopolitičkom planu svakako je bio ključan posjet Njemačkoj, čime je Kolinda Grabar Kitarović precizirala oslonac u budućoj vanjskoj politici Republike Hrvatske za razliku od svojeg prethodnika koji je za najvažnijeg partnera u međunarodnim odnosima favorizirao Ujedinjeno kraljevstvo koje još sanja o nekakvoj regionalnoj asocijaciji. Nije slučajno da je nakon izbora Kolinde Grabar Kitarović u Zagreb odmah doletio britanski ministar vanjskih poslova da bi se susreo s Vesnom Pusić koju Britanija podržava u kandidaturi za glavnu tajnicu Ujedinjenih naroda. London je nezadovoljan izborom Kolinde Grabar Kitarović reagirao i na taj način što je nakon odlaska dosadašnjeg veleposlanika spustio odnose sa Zagrebom na razinu otpravnika polslova. Službeno je Kolinda Grabar Kitarović posjetila još Bruxelles i Afganistan, a neslužbenmo se sastala i s Ban Ki Moonom i kandidatkinjom za predsjednicu SAD Hillary Clinton. Imala je i neslužbeni ručak sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom s kojim je razgovarala o projektu „Brdo-Brijuni“ kao novoj varijanti neformalnog povezivanja na regionalnoj osnovi. Kolinda Grabar Kitarović je u prvih 100 dana očito sama odlučivala o svojim vanjskopolitičkim potezima, jer u tom dijelu svojih ovlasti ne može računati na iskusnog vanjskopolitičkog savjetnika, a posebice ne smije na samonametnutog Mate Granića.
Kad je u pitanju njezin savjetnički tim, onda je to jedan od glavnih njezinih minusa jer je dozvolila HDZ-u da joj nametne nekoliko potpuno nekompetetnih osoba za dužnosti koje im je namijenila. Takvi su na primjer Mate Radeljić kao savjetnik za unutarnju politiku ili Mladen Pavić za europske fondove i poljoprivredu. Upitno je zašto je zadržala i Vitu Turšića iz savjetničkog sastava prethodnog predsjednika, a sigurno joj nije najbolje rješenje da je prihvatila kompromitiranog Vladimira Šeksa kao savjetnika za ustavnopravna pitanja. U svakom slučaju Kolinda Grabar Kitarović se u prvih 100 dana manevrirajući u uzavrelom i nesklonom političko-medijskom ambijentu držala obećanja što ga je dala u domoljubno inspirativnom govoru na Markovom trgu prilikom inauguracije da će biti predsjednica svih hrvatskih građana. Pokušala je koristeći ustavne ovlasti predložiti posebnu sjednicu Vlade na kojoj bi se rfaspravalo o ozbiljnoj krizi u državi, ali zbog kapricioznosti premijera Milanovića do toga nije došlo. Po povratku iz Berlina odmah nakon susreta s Angelom Merkel uklonila je simbolično bistu diktatora Tita iz Predsjedničkog ureda, čime je zadovoljila očekivanja svih onih koji su na ovaj ili onaj način bili žrtve njegovog totalitarnog komunističkog režima, ali i navukla bijes onih koji još uvijek mentalno žive u komunizmu. Slično se dogodilo i odavanjem počasti žrtvama u Jasenovcu i na Bleburgu bez medijske pompe i izvan nadnevka vezanog za te lokacije. Nije uspjela sa incijativom da razgovora sa svim stranačkim čelnicima, jer je taj dijalog odbacio sam premijer, a što je najvažnije kao prioritet svoje politike na prvo mjesto stavila je ozbiljnu demografsku krizu s kojom se suočava Hrvatska. Konačno na izvjestan način rehabilitirajući generale koje je smijenio Stipe Mesić osnovala je Vijeće domovinske sigurnosti s obzirom na ugroze kojima je izložena Republike Hrvatske, kako izvana tako iznutra. Osnivanje tog Vijeća pokazalo se opravdanim samim time što su generali odigrali ključnu ulogu u razrješenju spora oko proslave 5. kolovoza, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti. Sve u svemu Kolinda Grabar Kitarović je u prvih 100 dana pokazala najbolju namjeru da se zemlja okrene zajedništvu a ne podjelama, ali očito u tome nije potpuno uspjela, pa je u tom smislu u idućem razdoblju čekaju ozbiljni izazovi u obnašanju predsjednmičke dužnosti.

Komentari

predsjednica

krezubih je u prvih sto dana 'vladavine' učinila velike stvari za rvacku, potucala se po regionu, što bi joj krezumice inače zamjerile da nije 'njihova' jer smo mi ipak mitteleuropa, a ne neki balkan pa da imamo posla sa slovencima, bosancima srbima i inim inferiornim šljamom.

izbacila je titovu bistu s pantovčaka, na sveopću radost krezubih ljubitelja krivoustog koji u svojim možđanima s lakoćom mire neupitnu ljubav prema toj komunjari, ali imaju komplekse zbog tita koji ga je odgojio. kako svijet gleda na tu puzajuću revitalizaciju fašizma i opće gluposti najbolje je pokazao norveški ambasador koji je isprskao ovdje prisutnu krezumicu milana kn, kad mu je na njegov kmečajući apel održao bukvicu o povijesti i integritetu. ali što bi sitnice poput činjenica zasmetale krezubima u upinjanju da kotač vremena zavrte unatrag.

prvih sto dana predsjednica krezubih je često dolazila na tutu, ali nije ni piškila ni kakila jer su pred njom bile teške odluke - preseliti se s pantovčaka ili ne, raditi karneval povodom oluje u zagrebu ili ne, otići u jasenovac pa razočarati svoje birače ili ne, otići u bleiburg pa naljutiti međunarodne mecene ili ne. sve diplomatski i politički vrlo teški potezi koji su mogli promijeniti budućnost naše ljubljene zemlje.

na kraju je, u stilu trilaterlane hdz-ovske marionete odlučila napraviti ništa, slati emisare na događaje koji bi mogli poslati poruku u kojem smjeru ima namjeru ići, nit preseliti nit ostati, nit piškit nit kakit.

prvih sto dana njene vladavine je toliko jalovo da se čak i onaj muzgavac josipović doima kao čerčil u usporedbi s njom.

rekao bih daje sve to razočaravajuće, ali to bi podrazumijevalo da sam imao neka očekivanja što definitivno nije bio slučaj.kao i uvijek do sada, rvat'ne imaju vlast kakvu i zaslužuju, a travestiji se ne nazire kraja ni na parlamentarnim izborima.

bankrot, izumiranje, emigracija pametnih, to je realna slika ove govnare u idućih 10-20 godina. kolignja koja veže konja di gazda kaže i u svemu tome sirota ne može pomoć sve i da hoće i zna, a ne zna.

za kraj bi u revijalnom tonu zamolio krezubog krsnika da odgovori na pitanje je li udbaš ili nije?

Tko je glasao

MKn fan club

norveški ambasador koji je isprskao ovdje prisutnu krezumicu milana kn

Još jedan? Dajte ljudi, pobogu, kontrolirajte se. Razumljivo je da vam imponiram, zbog čega svoju intelektualnu i inu insuficijenciju & nemoć pokušavate kompenzirati raznim, pa i erotskim fantazijama, ali već sam mnogo puta rekao da sam obični hetero, vjerojatno duže u braku nego vi na životu. Isti spol me ne zanima, žalim.

Btw Lignja, ako si baš toliko zagorio istuširaj se hladnom vodom, ili jednostavno pitaj Zapija. On će vjerojatno biti zainteresiran.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

još jedan glupan

lignja

koji ste vi krezubi faktor da vama kao udbašu odgovaram na pitanja.
kad ste se već usudili da me nešto pitate, pitat ću i ja vas: "Kad ćete konačno odseliti u vašu Srbijicu'" u kojoj su na čelu dva četnika, od kojih jedan vojvoda i u kojoj kralj bre ne zna srpski, a predsednik ne zna engleski.

Tko je glasao

krezubi

krsniče ja sam za vas superhrvat, nikad nisam bio u partiji i nisam karijeru izgradio kao društveno-politički radnik, petparačka udbaška špija po australiji i petredačko režimsko piskaralo.

kao stopostotni hrvat, koji je 100% za hrvacku, po deseti put vas pitam - jeste li vi udbaš?

Tko je glasao

superlažov

lignja,

vi ste jedna obična sluzava lignja koji laže u najboljoj maniri čosićevske srpske laži, pa stoga ako ste i etnički hrvat jedino možete biti 100-postotni srpski lažov koji se kao takav deklarirao na ovom portalu.
vaši dnevnici i komentari su vas raskrinkali, pa možete pisati da ste velika hrvatina, ali u biti vi ste, kad je u pitanju samo hrvatstvo, jedan običan bijedni lažov.
Stojte mi dobro.

Tko je glasao

krezubi

krsniče, ja sam veća hrvatina od đuke čajića, a vi ste ste se kao 'čovjek' formirali tako što ste bili posilni udbaškim šefovima koji su vas slali da cinkate našu bogobojaznu i domoljubno nastrojenu dijasporu.

izgradili ste karijeru na izdaji hrvackih interesa i ja kao protohrvat vam to nikako ne mogu oprostiti. očekujem da kao krezumica koja je također jednom nogom u grobu napokon priznate javno i otvoreno da ste udbaš. vjerujte mi bit će vam lakše.

iako vi mislite da vas ja s ovim pitanjem vrijeđam, to nije tako, zapravo vam želim pomoći. jer mi istinski hrvati smo takvi, veliki ljudi spremni na praštanje.

zato krezubi krsniče recite sad ili šutite zauvijek - jeste li vi udbaš?

Tko je glasao

kratko i jasno

lignja,

vi ste komunjarski lažov i budala, pa s vama uopće nema potrebe komunicirati.

Tko je glasao

OZNA sve dozna

Bre Lignja, deder se predaj. Raskrinkan si do kocena i sad su jasne tvoje podle namere podlije od samog Memoranduma SANU i Garašanovih Načrtanija!

- Bravo druže vrksniče, jednom UDBA-š, uvijek UDBA-š.
- Služim narodu druže kapetane L9.

leddevet

Tko je glasao

Bilo je Hrvata i među četnicima

Bilo je 100%-tnih Hrvata i među četnicima.
Ti nisi politički Hrvat, a onda je svejedno što si genetski. Po Hrvatsku, takvi su najgori!

S druge strane, ima Srba koji su politički Hrvati, po Hrvatsku takvi su bolji od Hrvata- jugoslavena, Hrvata-četnika, Hrvata-velikosrba ,Hrvata- titoista i ostale hrvatske gamadi!
Takvi su istinski Hrvati i sretni smo što su među nama.

Tko je glasao

S druge strane, ima Srba koji

S druge strane, ima Srba koji su politički Hrvati, po Hrvatsku takvi su bolji od Hrvata- jugoslavena, Hrvata-četnika, Hrvata-velikosrba ,Hrvata- titoista i ostale hrvatske gamadi!
Da li od onoga što je ostalo ima koji Hrvat koji je politički Hrvat, naravno, osim vas 7 kozlića?

P.S. 7 kozlića: ppetra, drvosjek, vkrsnik, Skviki, MKn, JPeratović, Laganini

leddevet

Tko je glasao

Posebno je potrebno naglasiti

Posebno je potrebno naglasiti susret predsjednice sa njemačkim predsjednikom Joachim-om Gauck-om. Smatram da je njihov razgovor izuzetno zanimljiv i značajan; - barem ono što se moglo vidjeti i čuti u nekim našim medijima, a i izvan njih.

@vkrsnik, nadam se da pridonosi vašoj dobroj analizi "prvih sto dana" slijedeći moj doživljaj od prije par dana:
Kako mi obitelj "sadrži" više od 50 odraslih osoba a imali smo i nešto širi "sastav" kada se dogodilo slijedeće - "Reci ti nama, jel Kolinda Grabar Kitarović ozbiljno bolesna..." i tu sam prekinuo starog znanca samo pogledom... :):):)
Na inzistiranje ostalih sam salušao do kraja... "... pa ona izbjegava javnost i kontakt sa građanima. Ima li ona neku tešku i opasno zaraznu bolest ili što..."

Pitanje se u daljnjem razgovoru svelo na njeno "samotno" polaganje cvijeća u Jasenovcu i isto tako "samotan" odlazak u Bleiburg. Moram priznati da sam i sam razmišljao o tome a naročito nakon Bleiburga jer sam za prijašnji događaj u Jasenovcu smatrao kako je zapravo od "antifašističke ljige" napravila budale natjeravši ih zapravo da fučkaju Lustigu čime su pokazali tko su i što su zapravo.

Naravno da sam odgovorio a i siguran sam da Predsjednica nema nikakvu zaraznu bolest tipa "španjolka" i da nije ni u kakvoj karanteni, obrnuto, mislim da je odlična zdravlja.

U daljnjoj raspravi u istom društvu zastupao sam tezu kako Predsjednica ne želi skupljati ni negativne ni pozitivne bodove nad žrtvama i zločinima ovih ili onih. Na tome se manje/više rasprava i završila.

@vkrsnik, u samom dnevniku ste točno ispisali kako su reagirali Britanci na posjet Njemačkoj zadržavši samo "otpravnički ured" u ZG.

Međutim, ja bih rekao nešto dodatno: Premijer Srbije Zoran Đinđić; - ubijen u atentau navodno od mafije. Da ja vjerujem da je mafija pucala ali ne vidim niti postoji razlog, ozbiljan razlog, zbog čega bi ona u njega pucala iz nekih svojih interesa. Oni su samo uzeli milijune za "izvršenje".
U Srbiji, ali i daleko šire, sve tamo do Kremlja i Pariza potiho se istražuje i analizira.
Đinđić se zapravo zamjerio Britancima (postao neposlušan) pokušavajući skinuti šapu Britanije sa Srbije i njene samostalnosti u unutarnjoj i vanjskoj politici. Jel moguće...?????? -da bi???

Predsjednik Josipović je sličnu upozorbu dobio u Vukovaru (uključivo i premijera i predsjednika Sabora) koju su proveli hrvatski branitelji a da uopće nisu znali za koga i u čiju korist su na trenutak izveli nešto kao "ograničenje kretanja" državnom vrhu. Ja na taj događaj gledam sasvim drugačije nego li mnogi. Prvo, hrvatski branitelji to nisu mogli izvesti ni pripremiti a da to na doznaju naše obavještajne i sigurnosne službe RH, o čemu sam i pisao u nekim svojim dnevnicima ovdje.
Drugo, predsjednik Josipović je nakon toga značajno skrenuo , jasno, vidljivo i neupitno, u samo jednu stranu - ultralijevu. Definitivno! I time izgubio izbore s čime Briti baš i nisu računali.

Britanci su time, nakon Srbije koja odlazi k Rusima, izgubili i Hrvatsku gdje Predsjednica postaje, putem izbora, bivša visoka dužnosnica NATO-a, tj. USA.

Pitanja i zaključci koji se nameću:
Predsjednica je Britancima definitivno ukinula monopol nad Balkanom (posjetom i sadržajem razgovora u Njemačkoj) nakon što je to već prije učinila Srbija i platila daleko veću cijenu - atentat na Đinđića.

Hoće li Predsjednica svoj madat provesi "samotno", udaljena od naroda, bilo u Jasenovcu ili u Bleiburgu (vidimo - i u Kninu ili gdje će već biti, -nitko nezna, njen narod) 5-i kolovoza?

P.S. Ispričavam se što je komentar dug, ali nisam htio ići "dnevnikom na dnevnik".
Nadam se da sam bio dovoljno jasan u "koprimiranom" komentaru.

Tko je glasao

Na vanjskopolitičkom planu

Na vanjskopolitičkom planu svakako je bio ključan posjet Njemačkoj, čime je Kolinda Grabar Kitarović precizirala oslonac u budućoj vanjskoj politici Republike Hrvatske za razliku od svojeg prethodnika koji je za najvažnijeg partnera u međunarodnim odnosima favorizirao Ujedinjeno kraljevstvo koje još sanja o nekakvoj regionalnoj asocijaciji
što bi bilo "ključno" u toj posjeti?
Što se tiče Europske unije Njemačka je najjača industrijska sila i lider eurozone, u kojoj Hrvatska nije, i još dugo neće biti. Za sada pripadamo grupi of devet zemalja koje imaju svoje valute, već po tome predstavljaju drugu ligu Europske unije, jer ne učestvuju u najvažnijim odlukama koje eurozona donosi.
Što se tiče međunarodne politike Njemačka je trećerazredna politička sila nakon euro debakla u Ukrajini. Nema nuklearno oružje, nema armiju ni mornaricu koja bi se mogla mjeriti s američkom ili ruskom, nema nafte ni velikih naftnih kompanija...
Prirodnu vezu Europske unije i Rusije, koju se neki europski političari strpljivo nastojali ojačati godinama, njemačka politička garnitura sa kancelarkom Merkel je uspjela upropastiti u par godina i dozvolila je Sjedinjenim državama da u relaciji prema Rusiji zauzme mjesto Europske unije.
Velika Britanija se ne zalaže ni za kakvu regiju na Balkanu, nego za reformu Europske unije sa što više suverenih država članica, a što manje euro federalizma. Na žalost, ili na sreću, ovisi s koje političke pozicije se gleda, Hrvatska ima vrlo malo manevarskog prostora jer smo jako daleko od eurozone, a onda po definiciji spadamo u britanski blok. U tom euroskeptičnom bloku radi i naša eurozastupnica Ruža Tomašić.
Ne vidim što bi hrvatska predsjednica tu mogla puno napraviti. Ona čak ne prisustvuje ni sastancima euro šefova u European Councilu.

Tko je glasao

sljepilo ili naivnost

hlad,

čude me vaše ocjene o britanskoj politici na ovim prostorima koja ima stogodišnju tradiciju favoriziranja Srbije. Da ne bih dulje obrazlagao ovdje vam donosim osvrt na istup tada poznatog britanskog novinara hrvatskog podrijetla pok. Chrisa Cviica koji "Novi list" čiji sambio dopisnik iz New Yorka nije žalio objaviti, pa sam ga objavio u svojem "American Croatian Newsletteru". S nadnevkom 12. veljače 1997. godine objavljen je i u mojoj knjizi "Press karte na stol" 2008. godine. Tekst je nešto duži ali detaljnije objašnjava kakvu je Velika Britanija vodila politiku prilikom raspada Jugoslavije i kakvu u promijenjim okolnostima još uvijek vodi. Evo tog teksta:

"BRITANSKI NOVINAR” S HRVATSKOM PUTOVNICOM ILI "HRVAT” U SLUZBI PERFIDNOG ALBIONA
Treba biti uistinu zahvalan uvaženom britanskom novinaru s hrvatskom putovnicom Chrisu Cviicu što je na tribini "Udruge domovina dijaspora" iznio svoje poglede o odnosima Britanije prema Hrvatskoj pod znakovitim naslovom "Je li Albion perfidan prema Hrvatskoj?". Zahvalnost je potrebita jer se njegovim istupom na tribini može razabrati njegova buduća uloga kao glavnog urednika novog informativnog tjednika koji bi se trebao uskoro pojaviti na hrvatskom novinskom tržištu. Jednostavno rečeno, gospodin Cviic se nije odrekao uloge koju je kao ugledni britanski novinar igrao za vrijeme agresije, ovo agresije podvlačim, na Hrvatsku. Djelujući kao Britanac, a ne kao hrvatski domoljub, iako je imao širom otvorene stupce i radio valove u Hrvatskoj, sklonoj servilnom podilaženju strancima, trudio se na sve načine da na tipično "British style" zamagli pravi odnos njegove druge domovine prema Hrvatskoj.

U tom duhu Chris Cviic na spomenutoj tribini, kako prenosi "Slobodna Dalmacija", kaže da postoji izuzetno malo zemalja koje u Hrvatskoj imaju tako negativan image kao Velika Britanija. Odmah treba odgovoriti da za to nije kriv običan Britanac, odnosno preciznije i poštenije rečeno, Englez, Škot, Velšanin. Za to je kriv britanski establishment, koncentriran u Foreign Officeu i svim onim institucijama koje mu služe kao servis, uključujući i Kraljevski institut za međunarodna pitanja, kojemu je član i sam Chris Cviic. Za to je krivo i britansko novinstvo pod kontrolom tog establishmenta. Dovoljno se sjetiti podvala BBC-a i tobožnjeg objektivnog izvješćivanja Reutersa, koji je u toj objektivnosti otišao toliko daleko da je izmislio pokolj "srpske dečice" u Vukovaru, kako bi se svratila pozornost s prave tragedije Vukovara. Za razliku od toga establishmenta, obični Englezi, Škoti i Welšani i te kako su bili uključeni u pomoć koja je u doba agresije bila potrebna Hrvatskoj i napaćenim ljudima. Vapaji iz Hrvatske nisu međutim stizali do britanske Vlade, pa ni do laburističke oporbe koja je prema Hrvatskoj zauzimala isti kurs. To Hrvati kao žrtve nikad neće zaboraviti.

Kao uvod ne bi se trebalo složiti s uvaženim kolegom kad tvrdi da postoje povijesni razlozi za negativno raspoloženje u Hrvatskoj prema Britaniji, jer je starija povijest prije ovog stoljeća imala, ne baš brojne, ali očite dokaze o kulturnim i inim sponama i vezama dvaju naroda i dvije zemlje. Druga je stvar, što se Britanija u ovom stoljeću, zbog svojih imperijalističkih razloga, opredijelila za blizak odnos sa Srbijom, zanemarujući sve ostalo na Balkanu, osim naravno Grčke. Nije točna ni druga tvrdnja Mr. Cviica da je negativan image posljedica euroskeptika u britanskoj politici i na Otoku, jer se to pobija tvrdnjom, kako Srbija ipak nije geografski izvan Europe, ali se na svojstven način ipak opire njoj, baš kao što se opiru i britanski euroskeptici. Problem je dakle mnogo dublji i kompleksniji, a tiče se promijenjenih političkih okolnosti nastalih padom Berlinskog zida, za kojim je kukala Margaret Thatcher, slomom komunizma i totalitarizma, te pomjeranjem "središta moći iz Londona i Pariza u neke druge europske metropole”. Britanija je to tvrdoglavo odbijala shvatiti, sukobljavajući se s drugim gledištima u Europi, pa čak i sa Sjedinjenim Državama, dosad prisnim saveznikom Londona u kreiranju europske politike.

Chris Cviic kaže da je Britanija željela spasiti Jugoslaviju. U redu, to je uostalom željela i Amerika, treba se samo sjetiti Bakerove izjave u Beogradu 1991. godine. Amerikanci su, međutim, pokazali više smisla za pragmatičnost nego Britanci, ili bolje rečeno Englezi, koji su uporno nastojali spasiti što se povijesno nije dalo spasiti, i još ustrajavaju u tome. Upustili su se u opasnu igru spašavanja posljednjeg europskog komunističkog diktatora Slobodana Miloševića, vjerujući da će snaga njegovog oružja slomiti duh težnje za slobodom, ne samo hrvatskog nego i drugih od velikosrpskog hegemonizma porobljenih naroda na Balkanu. Što su Englezi htjeli dokazati? Da je na području bivše Jugoslavije moguće ponavljanje slučaja s tridestogodišnjim problemom Sjeverne Irske? To je očigledno bila pogrešna kalkulacija, iako slučaj s Bosnom i Hercegovinom s njihove točke gledišta ne valja još otpisati. Zašto su se, nakon što se pokazalo da Hrvatska nije pokleknula pred moćnom jugoarmadom, i dalje tvrdoglavo držali stare sheme, zašto je njima i Francuzima bilo i te kako stalo da svaki važniji dužnosnik UNPROFOR-a bude Britanac ili Francuz ili njihov proxi, poput Kanađanina McKenzieja ili Indijca Satisha Nambiara? Zašto je švedski general Wahlgren koji je pokušao biti pošten, samo nakon nekoliko mjeseci smijenjen? Zašto je general Morillon, kao izuzetak među Francuzima, s gađenjem odbio primiti pruženu ruku generala Mladića? Za sve to vrijeme britanski ambasador u Beogradu ponašao se prema Miloševiću kao "poslužitelj". Naravno, da u takvim okolnostima nije bilo nikako moguće da Britanci, odnosno njihov Foreign Office, nazove pravim imenom ono što je bilo svakome jasno, pa čak i Amerikancima. Nije se radilo ni o kakvom građanskom ratu, nego o agresiji. O tome je u to doba poštovani kolega u ime profesionalne etike, u ime hrvatskog domoljublja i u ime čiste čovječnosti trebao pisati u britanskim novinama, a ne gostovati u hrvatskim servilnim medijima, zamagljujući suštinu sukoba na Balkanu. Najmanje što se moglo očekivati od gosp. Cviica kao iseljenog Hrvata bilo je da pokuša razotkriti, ne samo radi Hrvatske, nego i radi boljeg dijela Britanije u samoj Britaniji, prljavu igru koja je narode ovog nesretnog poluotoka na dnu Europe stajala najmanje 200.000 života, golemih ratnih razaranja i patnji, usporedivih samo s onima što ih je u ovom stolječu prouzročio Hitler.

Da ne bi ispalo da govorim iz malog prsta, poslužit ću se nastupom Sira Michaela Howarda, jednog od najuglednijih svjetskih vojnih povjesničara, što ga je u svibnju prošle godine održao u Washingtonu u prestižnoj "Heritage Foundation". Sir Michael je za vrijeme Drugog svjetskog rata dvaput bio ranjen u Italiji, kasnije je postao profesor na Oxfordu, da bi potom predavao vojnu i mornaričku povijest na Yaleu, a sada je predsjednik londonskog Međunarodnog instituta za strateške studije. U tom predavanju, "naravno ne istupajući samo kao vojni stručnjak nego i kao Britanac na uglednom položaju”, govoreći o Bosni, on je rekao da kad dođe do "civilnog rata" (ostavimo sad po strani njegovo ponavljanje sintagme stvorene u Foreign Officeu), postoje tri pravila za vanjsku intervenciju. Prvo je, da se ne intervenira, jer navodno, po njegovom tumačenju, povijest pruža malo primjera u kojima su te intervencije bile uspješne. Drugo pravilo treba dobro zapamtiti: "Izaberi stranu za koju želiš da pobijedi i besramno je podržavaj". Treće pravilo proizlazi iz drugog: "Budi siguran da strana koju si izabrao može pobijediti". Sir Michael, primjenjujući tu teoriju na Bosnu, zaključio je pakosno pred američkim slušateljstvom prestižne "Heritage Foundation", kako su Sjedinjene Države prekršile sva tri pravila. Prije svega, one su po njemu, intervenirale u tekućem "građanskom ratu". Budući da se to dogodilo u svibnju prošle godine, on je govoreći iz tadašnje perspektive, kritizirao Sjedinjene Države da se ponašaju s jedne strane neutralno, a da s druge strane podržavaju bosanske Muslimane. I za razliku od Hrvatske i Srbije, koje će se same ili uz vanjsku pomoć izvući, strana koju su izabrale Sjedinjene Države nikako ne može opstati sama, pa su zato Amerikanci suočeni s dva neugodna izbora, ili će muslimanska Bosna postati neizlječiva rana poput Libanona, ili će se pretvoriti u drugi Izrael, zavisan od američke pomoći duboko u idućem stoljeću. U samo nešto više od pola godine događaji su pokazali, pri čemu je najvažniji bio da je predsjednik Clinton izabran u drugom mandatu, pa je NATO s Amerikancima ostao u Bosni, da Sir Michael Howard nije imao točne procjene, kao uostalom ni Vlada zemlje iz koje dolazi. Ono što je međutim najvažnije u svemu tome nije u onome što je predsjednik Međunarodnog instituta za strateške studije u Londonu rekao, nego ono što nije rekao. Ako su se Amerikanci opredijelili za stranu u Bosni, za koju su stranu opredijelili Britanci. Kao i u slučaju Hrvatske, oni su se opredijelili za starog saveznika s početka ovog stoljeća, za Srbiju. Ne treba biti dalekosežan analitičar, pa da se samo nešto više od pola godine od istupa Sir Michaela Howarda u Washingtonu zaključi, kako su Britanci došli do zida, jer Srbija nije ono što su krivo procijenili, odnosno što su im Srbi prodali kao bozu, o čemu govori nešto i Mr. Cviic u Zagrebu.

Međutim prije toga važno je razotkriti neutemeljenost nekih njegovih tvrdnji, barem prema onome kako ih je prenijela "Slobodna Dalmacija". Gospodin Cviic kaže "kako bi se osobno priključio razmišljanjima da je engleski Albion bio tada (dakle 1991. godine) poprilično smušen i zbunjen, jer su kroz povijest Englezi bili uvjereni kako su Srbi odlični ratnici, a u trenucima potpunog raspada Jugoslavije nisu željeli vojno intervenirati". Ta opaska sadrži nekoliko smiješnih, ali i nekoliko zapanjujućih tvrdnji. Kako jedan ugledni britanski novinar s hrvatskom putovnicom može, govoreći o moćnom Albionu s višestoljetnim imperijalnim iskustvom i prepredenom diplomacijom, razmišljati da su bili "prilično smušeni i zbunjeni". To su priče za malu djecu, ali svakako ne i za hrvatsku po čijim su glavama, dok su bili zbijeni u podrumima i skloništima u to doba doba padale granate "odličnih ratnika". Još se gora konstrukcija krije iza sintagme "odličnih ratnika". Očekivalo se, naime, da će oni razoružane i goloruke Hrvate zgaziti za tjedan dva, počinivši novi pokolj i hapseći demokratski izabranu novu vlast, i Zapad bi oprao ruke nad svim, "jer nisu željeli vojno intervenirati". Štoviše, Mr. Cviic otkriva da Britanija nije bila prosrpski orijentirana, nego projugoslavenski, pa kad je vidjela da je raspad neminovan, odlučili su da vide tko će izići pobjednik iz rata. Uistinu, klasičan primjer političkog pragmatizma i moralne bijede, koji međutim ne odgovara činjenicama. Ako je Britanija bila projugoslavenski orijentirana, zašto onda nije izvršila pritisak na Miloševića da prihvati zadnju ponudu Tuđmana i Kučana o konfederaciji, koju bi sada u drukčijim okolnostima, i Milošević i Srbija, i Srbi, i Zapad objeručke prihvatili. Međutim, ako je London odlučio pričekati da vidi tko će izići pobjednik iz rata, znači da je cijelo vrijeme sve do nedavno "besramno podržavao stranu za koju je želio da pobijedi". U povijesti se na sreću, a uvijek i na nečiju žalost, događaju nepredvidive stvari i s takvom situacijom je sad suočen "perfidni Albion", a Mr. Cviic je tu da mu kao Britanac s hrvatskom putovnicom pomogne.

Neobično je ipak kako se uvaženi kolega čudi da Hrvatska i Velika Britanija imaju tako hladan odnos. Zar je zaboravio što je u više navrata izjavio lord Carrington, zar je zaboravio kako se ponašao lord Owen, kojega su Bosanci proglasili "doktorom smrti", zar je zaboravio kako se u Bosni, jer ne radi se samo o Hrvatskoj, ponašao general Michael Rose, koji je po povratku zbog usluga "perfidnom Albionu" dobio titulu Sira, zar je zaboravio kako se Britanija ponašala u Vijeću sigurnosti, kako je koristila svojeg pouzdanog Boutrosa Boutrosa Ghalija da zagorča život Hrvatskoj, zar je konačno smetnuo s uma da su se britanski vojnici u sastavu mirovnih snaga ponašali bahato, gazeći i paleći hrvatske zastave, jer eto, to je ipak samo jedna mala balkanska zemlja. Konačno, kad već govori o zlu glasu koji je Hrvatska stekla u Drugom svjetskom ratu zbog ustaške NDH-a, tko je kriv da je u Britaniji malo poznato da je većinski sastav narodnooslobodilačke vojske, kao saveznice pobjedničkih sila u drugom svjetskom ratu bio hrvatski, a ne srpski. Jedino što je približno točno i što objašnjava poziciju Britanije prema Hrvatskoj nalazi se u ocjeni da je Britanija raspadom Jugoslavije i osamostaljivanjem, a ne otcjepljenjem Hrvatske i Slovenije, "provodila reaktivnu politiku", koja se više temeljila na sukobima unutar Europske unije i odnosima s Njemačkom i Austrijom koje su se zauzimale za Hrvatsku. Tome nije kriva politika Hrvatske, nego su krive procjene u britanskom establishmentu dovele do toga da su zaigrali na krivu "stranu, besramno je podržavajući". Ni sada Britanija nije u potpunosti odustala od svoje stare politike na Balkanu. Među onima koji se javljaju s idejom restauracije neke nove balkanske asocijacije nalazi se i Britanija, jer opet treba spašavati Srbiju kao bolesnika s Morave, a to je naravno najlakše spajanjem bivših jugoslavenskih republika, a sadašnjih međunarodno priznatih država.

Zato u novim okolnostima nije slučajno da se Mr. Cviic odlučio vratiti u Hrvatsku, premda je imao mnogo povoljnijih prilika da joj na bolji način pomogne u proteklih šest godina od raspada Jugoslavije. Mr. Cviic je svakako svojim istupom na tribini "Udruge domovina dijaspora" pošteno otkrio što će mu biti cilj u izdavanju tjednika, koji bi se bavio Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom, što i nije originalna ideja, budući da sam takav tjednik, uz pomoć jednog patriotskog Bošnjaka i Hrvata, pokrenuo, vodio i plasirao pola godine čak i u Sarajevo, dok je ono, trpeći opsadu "besramno podržavane strane", krvarilo, jer je "perfidni Albion" čekao tko će iz rata izići kao pobjednik. Good luck, Mr. Cviic.

Tko je glasao

Koja hrpa gluposti

Upravo je RAF predstavljao glavninu NATO snaga koje su bombardirale Jugoslaviju, samo toliko.

"Britanci ovo, Britanci ono"... polupismeni neobrazovani desničari hrpimice lupetaju totalne gluposti, a izvjesno je samo jedno - ne možete vi oprostiti tim "Britancima" što su vam dali dvojku na Bleiburgu, za sve ostalo vas boli kiki...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Bigi NATO insider

Upravo je RAF predstavljao glavninu NATO snaga koje su bombardirale Jugoslaviju

Jel' ti to prišapnuo Feniks dok ste čučali ispod stola u Karađorđevu?

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Lepršavost tvoga stila

ne može prikriti tvoju stamenu glupost.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

glupača

Bigulice,
već ste nebrojeno puta na ovom portalu predstavili kao glupača, pa se drukčije nije moglo ni očekivati na ovaj nešto duži komentar s činjenicama koje ne možete potrpjeti. Želim vam svako dobro u vašoj jugokomunjarskoj gluposti. Samo tako nastavite.

Tko je glasao

U jugokomunjarskoj gluposti

teško vas se može nadmašiti gospon isukrsniče.

Ovaj vaš samocitat govori o kontinuitetu vaše gluposti i moram priznati, u tome ste dosljedni.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Na Bleiburgu su Britanci samo

Na Bleiburgu su Britanci samo bili poslušnici američkog generala koji je naredio "počistite palubu".
Znači, bili su beznačajni izvršitelji baš kao i Tito koji je po nardbi Staljina pokušao pokrenuti rat u raspadnutoj Kraljevini Jugoslaviji, u čemu u početku uopće nije bio uspješan već su to za njega odradili četnici. Nakon toga su mu Rusi stvorili tzv. "Užičku Republiku" a li ga Draža stjerao u mp3 skupa s tom "republikom". Još bi do sada bio u šumi da mu nisu Rusi već 1942. poslali ne mali broj svojih vojnika/časnika.. etc etc

Eto, zato su englezi i tito bili složni što se Bleiburga tiče jer je Tito tako i tako bio dvostruki špijun i sluga:Rusa i Brita.
Lažov i ljiga kao i vi svi ovdje koji ste ispali iz njegova šinjela ili gaća.

Tko je glasao

Lažljivim trućanjem nećeš promijeniti činjenice

Ne postoji dakle nikakva osnova opetovano baljezgariti kako "Britanci" nešto kao protežiraju Srbe, a protiv Hrvata. Ništa bitno, osim Bleiburga.

Fer bi bilo naglasiti istaknutu ulogu ustaša, zahvaljujući čijim klanjima je pokrenut rat u Hrvatskoj. U protivnom, možda bi hrvatski dudeki doista dočekali kraj rata žicajući njemačke konzerve.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Ne postoji dakle nikakva

Ne postoji dakle nikakva osnova opetovano baljezgariti kako "Britanci" nešto kao protežiraju Srbe, a protiv Hrvata. Ništa bitno, osim Bleiburga.

Ništa bitno, osim što su Britanci blokirali doslovno i bukvalno svaku ideju i akciju Amerike, NATO i UN usmjerenu protiv vojnih poteza i ratnih zločina Srbije i bosanskih Srba u razdoblju 1990 - 1999. Inače ništa bitno, stvarno.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Rat u NDH je pokrenut

Rat u NDH je pokrenut četničkim klanjima baš kao i rat 1991.

Kada im se pridružio Tito - nastalo je opće klanje svih i svakog.

Da se nije upleo Tito (čitaj: Staljin) četnici i ustaše bi se poklali međusobno do mjere koja bi bila 50:50% teritorija i tada bi stali. Imali bi svaki svoj životni prostor (to nas još čeka kada se raspadne Bosna) pa je Tito x 20 umnožio bespotrebne žrtve na području biše Kraljevine YU.

No Briti i Staljin su mu naredili drugačije....

Tko je glasao

Teško je zamisliti gnjusnijih izdajica od ustaša

Dok su se dalmoši, kojih su se odrekli, goloruki tukli s fašistima, ustaše su od prvog dana, točnije ukazom od 22. travnja, započeli s provođenjem rasnih zakona, tj.:

"Jednim ukazom Glavnog ustaškog stana (vodećeg tijela ustaškog pokreta) od 22. travnja 1941. započela je čistka Židova, Roma i Srba iz vladinih službi, vojske, masovnih medija, gospodarstva i javnih službi. Zabranjeno je Židovima, kao i Srbima, stanovati u sjevernom djelu Zagreba. Svi Židovi osim sveučilišnih nastavnika otpušteni su iz državne službe."

Slažem se, dosta podsjeća na 1991.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Ustaše, tj. Pavelić je

Ustaše, tj. Pavelić je gnjusno izdao svoju vojsku i svoj narod 1945. a i 1943. Ja osobno bih ga s guštom strijeljao. Inače, ustaše nisu nikoga izdali već su se borili za svoju državu kao i četnici za svoju a Tito/briti/staljin za svoju. Gdje tu vidiš izdaju? Jugoslavija se raspala i svaki je htio stvoriti svoju državu. Ustaše i četnici unutar realnih granica za koje se mogu izboriti a Tito je obnavljao Kraljevinu.

1941. i 1942. za Dalamaciju i njenu slobodu, za narod, se protiv prljavih digića učinkovito i žestoko i naročito uspješno borio samo vitez Jure Francetić i njegova Crna legija, apsolutno najsposobnija i najbolja postrojba koja je uopće postojala u cijelom 2.svj. ratu na području Jugoslavije. Kako nije doživljavao Pavelića ni 0.5% - ovaj ga dao ubiti. Dalmatinci bi Juri Francetiću trebali dići spomenik puno višlji nego li je Kerumov križ na Marjanu. Uostalom, nije Baldasar bez veze položio vijenac na spomenik HOSA sa natpisom Za dom - spremni.
Četnici su tamo tada orgijali po otocima i zaleđu ubijajući Hrvate a partizana nije bilo ni u talonu. čak i Baldasar to zna!
"Jednim ukazom Glavnog ustaškog stana (vodećeg tijela ustaškog pokreta) od 22. travnja 1941. započela je čistka Židova, Roma i Srba iz vladinih službi, vojske, masovnih medija, gospodarstva i javnih službi. Zabranjeno je Židovima, kao i Srbima, stanovati u sjevernom djelu Zagreba. Svi Židovi osim sveučilišnih nastavnika otpušteni su iz državne službe."
Gdje si uzela taj citat? Izvor?

Tko je glasao

Guglaj, možda nešto naučiš

Normalni bi se Dalmatinac posro na taj spomenik - veličaju ga krezubi sašli s brda, s poskokom u opanku.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Misliš da guglam oko

Misliš da guglam oko Francetića? To možda ti moraš ja ne, znam točne podatke iz prve ruke. :):):)

Slabo poznaješ Dalamtince: Oni nisu divljaci i nikada se nebi posrali ni na čiji spomenik osim možda na tvoj kada te Lucifer pobere k sebi. No ni on te ne treba takvu. Ima dosta frke i bez tebe. :):):)

Aaaah da ti možda misliš da su "normalni Dalmatinci" sinovi ORJUNa-e ili jalove Lepe i njena krepanog "poskoka" Smoje? U zabludi si. Npr. jedna od najboljih postrojbi u Domovinskom ratu je 4-a iz Splita, da ne spominjem Pauka ili ostale dalamtinske brigade, pa ako hoćeš i neke partizanske ....

Sin mi je cijelu prošlu subotu proveo u Splitu. Njegov zaključak: Splićani i Dalmatinci su Hrvati bez mane.
Znači, ne doživljavaju takve kao ti ni najmanje.

Tko je glasao

Čuđenje pure dreku

Kakav Francetić - dovoljno je znati nešto o holokaustu u NDH. Naime, za razliku od nekih drugih okupiranih zemalja, NDH se doista mogla "podičiti" pravim holokaustom.

Jedino se krezubani tvoga kova mogu čuditi ko pura vlastitom dreku činjenici da su odmah po nasilnoj i nedemokratskoj uspostavi NDH donešeni rasni zakoni i da je započeo holokaust. Nikakvi niti četnici niti partizani nisu tad još postojali postojali - ustaše su počeli klati od prvog dana, dakle od travnja 41.

Normalni Dalmatinci unenormalili su se nakon oluje, te najveličanstvenije operacije u povijesti hrvatskog ratovanja, kad su masovno pljačkali zaleđe i palili tuđe domove. Teško se oporaviti od takve vrste PTSP-a, puno se krunica tu mora izbrojati...

Do mišljenja tvog sina držim kao i do tvog.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

U Hrvatskoj nije bilo

U Hrvatskoj nije bilo Holokausta.
Ostalo ti je bedarija.

Tko je glasao

Negiranje holokausta nije popularno u civiliziranom svijetu

Naravno da je pod ustašama itekako bilo holokausta i to takvog da su čak i Nijemci bili malo iznenađeni, dok su Talijani bili zgroženi.

Kad smo već kod holokausta, vidim da ste se u posljednje vrijeme fokusirali na negiranje Jasenovačkih logora u kojima je pobijeno "samo" 80-ak tisuća ljudi, pa bih samo podsjetila da je to tek otprilike četvrtina pobijenih od strane ustaša (prema konzervativnim procjenama tipa Žerjavić) tj. da su ustaše pobile preko 300.000 ljudi. Dakle, nemojte propustiti zaboraviti negirati ostala masovna klanja, tj. nema smisla da ne pljunete i one jadnike koji nisu imali sreće stići niti do Jasenovca.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

ustaše pobile preko 300.000

ustaše pobile preko 300.000 ljudi

Opet manje nego Tito.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Zašto su nas krenuli klati

91...kao i 41. Kad je jugoslavenska vojska kapitulirala odmah su prionili poslu..prešli u četnikovanje i ubijanje neSrba.

Ustaše su žestoko odgovorili..kao uostalom i mi 91-95.

Mi smo eto morali dovršiti posao koji su oni započeli...i rješiti pitanje hrvatske države a Jugu rasturiti.

Rasni zakoni su bili uvezeni..važili su gdje god je bio glavni Treći Reih..a da je Pavelić bio Hitlerov vazal..pa to svi znamo..bio je i Nedić i mnogi drugi u tada od Hitlera okupiranoj Europi...

Ustaše kao takvi su nastali s povodom i razlogom..da se rastosiljaju beogradske kolonizacije i da tada brane hrvatski narod od četničke kame...onda su komunisti još malo zamutili vodu..i dobili smo milijun mrtvih više.. ..svih....onako bezveze..zahvaljujući njima.

Zalud su pali za Jugu..kad je ista propala. Badava su krečili.

Samo zbog velike pljačke i otimačine privatnog vlasništva.

sve dobro...

Tko je glasao

Drveni, Zaboravil si napisati

Drveni,

Zaboravil si napisati da su od 32 na dalje pod zaštitom srbijanskih žandara na području Like, Dalmatinske Zagore i drugim područjima, nestajale cjele obitelji Hrvata, a na njhove posjede su se naseljavali Srbijanci.
Kad se je pitalo da gdje je ta i ta obitelj, kazalo se je da su prodali imanje i odselili se u Ameriku.

Tko je glasao

A tzv. solunski dobrovoljci?

A tzv. solunski dobrovoljci? Nakon 1920. naseljavani u Hrvatsku uzduž i poprijeko, cijela sela mijenjala imena u "Petrovce", "Aleksandrovce"...

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

a znajući sve to...

... ja sam se upisao u Komunističku Partiju.

Sv. Drvo

Tko je glasao

Pa trebalo je

malo popuniti nacionalnu sliku...kad sam došao iz vojske...u mojoj OOSK u željezari..samo nas par Hrvati...ovima kod mene je čak i Račan bio previše Hrvat...

sve dobro...

Tko je glasao

u bokte, super...

... dakle, ti ideš svijetom , tražiš zločinačke organizacije kojima je glavni cilj klanje Hrvata i onda se učlanjuješ u njih da promijeniš njihovu nacionalnu sliku?

Tko je glasao

Znaš Orlovića, Slivakov zet

Znaš Orlovića, Slivakov zet iz Galdova?

Tko je glasao
Tko je glasao

Eh, točno tog

Eh, točno tog @drvosjek.
Zbrisao mi je, uvjeren sam, za dlaku 1995. u Oluji. Barem mi tako reče jedan zarobljeni čedomir "koji je bio samo kuhar..." :):):)

Tog sam si posebno želio... ali jbg - imao je sreće.

Tko je glasao

Od jedne moje bivše cure

u mjestu Divuša...ljude koji su bili apolitični...roditelje..pobili su on i njegovi u kući..i kuću zapalili.

Da,naravno.... četnik klasik vulgaris...od onih koje Feniks, Bigi i slični...opravdavaju.

sve dobro...

Tko je glasao

smeće šugavo lažljivo

citiraj - gdje ih ja opravdavam?

Uostalom, ti si poznat po tome što braniš Šešelja, diviš se Mladiću, štuješ Dražu, a sad se valjda rajcaš na "kapetana" Dragana.

Ružno se ružnome veseli!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Oni su klali i palili

pod izgovorom da brane Jugoslaviju...a ti kukaš za Jugom @ Bigi....ujedno smatraš Hrvate odgovornim za rat..zatim, oni su pod izgovorom jasenovačkog mita kojeg podgrijavaš...krenuli u ubijanja...

tako da..začeprkaj se u četnički đubar vatropaljice...

sve dobro...

Tko je glasao

Aha...

dakle - lažeš, kao i obično.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Znam ja sve o tome i o onima

Znam ja sve o tome i o onima koje je sasječene na komade (doslovce) u "tamiću" na neki način poslao u Sisak Brodarcu.

Zanima me jer... Ma nije za otvorenu stranicu ali ni za pp.
Pozzz

Tko je glasao

to mi je manje više poznato,

to mi je manje više poznato, ali stojim kod činjenica koje sam iznio dolje. U Hrvatskoj nema ničega što bi ukazivalo na to da Ujedinjeno Kraljevstvo ima ambicije direktno se miješati u hrvatske političke prilike.
Mi smo mala zemlja i jako je teško prikriti ili sakriti ambicije neke strane sile da recimo zagospodari nekim strateškim sektorom,npr energetikom, ili financijama. Britanija je zadržala svoj utjecaj u Commonwealthu po inerciji, ili tradiciji, ali je u europskim kontinentalnim tranzicijskim državama nema. Njemačka ima evidentan drang nach osten svoje industrije automobila na europskom istoku, u proizvodnji energetske opreme i vojne opreme, sve to zajamčeno novcem njemačkih banaka i europskih fondova.
Utjecaj strane sile na domaću politiku se najbolje vidi kroz ekspanziju velikih banaka i multinacionalki prema domaćoj industriji i bankarstvu.
U Britaniji se čak dešava suprotan proces. Od ere M.Thatcher Britanija vodi neobičnu politiku uvoza stranog kapitala, posebno njemačkog i ruskog, vjerojatno zbog specifičnog engleskog shvaćanja stranih investicija. Thatcherica je uvijek govorila ....."njihov novac je sad kod nas, a naše kompanije su i dalje na Otoku"

Tko je glasao

geostrategija

hlad,
banke i multinacionalne kompanije su samo jedan dio geostrategije na određenom području. Zoran primjer je američka vojna baza "Bondsteel" koja zauzima 10 posto površine Kosova, a na područjju bivše Jugoslavije Amerikaci nisu prisutni ni sa bankama niti s multinacionalnim kompanijama.
Geostrategija je ipak nešto drugo i šire od samog biznisa, i to vrlo dobro znaju Britzanci. Tek toliko, jer bi mogao mnogo više o ovoj temi.

Tko je glasao

Potvrda američkog diplomata: Britanci odgovorni za Srebrenicu

hlad,
evo vam još jedan dokaz o britanskoj politici na Balkanu

Dnevnik vkrsnik - Čet, 28/07/2011

Ono što se dosad samo naslučivalo u novinskim komentarima i analizama da su blokadu vojnog djelovanja protiv Srbije u NATO-u provodili Britanci, sada je nakon 16 godina pokolja u Srebrenici potvrđeno iz visokog američkog diplomatskog izvora.

Američki diplomat Robert Hunter koji je bio veleposlanik SAD-a pri NATO-u u razdoblju 1993-98. odgovarajaći u uglednom Financial Timesu na jedno pismo britanskog zapovjednika Unprofora generala Sir Michaela Rosea konstatirao da Velika Britanija snosi velik dio odgovornosti za pokolj u Srebrenici, jer je bila jedina članica NATO-a koja se sustavno u ratnim zbivanjima na području bivše Jugoslavije protivila uporabi zračne sile protiv Srbije. Tek nakon masakra u Srebrenici Britanci su popustili, pa je uz pomoć zemaljskih vojnih uspjeha Hrvata i Bošnjaka NATO bombardiranjem zaustavio srpska osvajanja.

Sir Michael Rose u pismu Financial Timesu braneći nizozemski bataljun od isključive odgovornosti za pokolj u Srebrenici upro je prstom na UN i NATO. Štoviše on je optužio NATO pod vodstvom SAD da je sustavno blokirao mirovnu misiju UN-a u Bosni i Hercegovini, kršeći rezoluciju Vijeća sigurnosti o embargu i naoružavajući i obučavajući Hrvate i Muslimane. General Rose konstatira da misija UN-a u Bosni i Hercegovini nije bila da "brani i štiti" šest sigurnosnih zona, kakva je bila i Srebrenica. Niti su mirovne snage UN-a imale mandat i bile obučene da sudjeluju u ratnim operacijama, tvrdi Sir Michale Rose i ukazuje da je to bila dužnost NATO-a. "Na žalost NATO je svoju ulogu ograničio na bomardiranje", zaključuje bivši zapovjednik Unprofora u Bosni i Hercegovini.

U pismu što ga je Financial Times objavio 27. srpnja američki diplomat oštro je raskrinkao ulogu Velike Britanije i njihovih saveznika, u NATO-u Francuske i Kanade..Bivši američki veleposlanik pri NATO-u Robert Hunter pobija generalove optužeb o suodgovornosti i podsjeća da je NATO uvijek učinkovito provodio političke odluke donesene konsenzusom svih tadašnjih 16 članica saveza. U konkretnom slučaju kad je Srebrenica u pitanju odluka o vojnoj intervenciji NATO-a kao i u prethodnim sličnim slučajevima bila je blokirana od Velike Britanije."Kao američki ambasador pri NATO-u koji je pregovarao o zračnim napadima, ali i o drugim vojnim odlukama mogu potvrditi da je saveznik koji je uporno djelovao da se spriječe NATO-ove vojne akcije bila Britanija od 1993. do vremena nakon Srebrenice.Tek je tada suočena s monstruoznim ubojstvima prestala britanska opstrukcija", napisao je tadašnji američki veleposlanik pri NATO-u Robert Hunter.

Američki diplomat zaključuje da teret odgovornosti što NATO nije vojno djelovao prije Srebrenice leži na Londonu, a ne ni u Washingtonu ni u sjedištui NATO-a u Bruxellesu, a najmanje na nizozemskim vojnicima u Srebrenici. "To je prava lekcija koja se ne smije ponoviti", odvratio je u pismu američki diplomat generalu Sir Michaelu Roseu u "Financial Timesu".

Tko je glasao
Tko je glasao

Postotni račun

10 posto površine?

A što ćeš kad dete mnogo vole postotke!

leddevet

Tko je glasao

vkrsnik

" Slično se dogodilo i odavanjem počasti žrtvama u Jasenovcu i na Bleburgu bez medijske pompe i izvan nadnevka vezanog za te lokacije."
u Jasenovac je morala doci kada i drugi drzavnik duznosnici.
u bleiburg nikada i nikako.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci