Tagovi

''Kleopatra na Nilu platno beleše''

Ne znam koliko pratite politička događanja u Makedoniji i razmirice koje ima s Grčkom oko imena ali mislim da je vrijeme da se malo pažnje posveti i tom problemu jer se na jedan indirektan način tiče svih nas. Svima nam je poznata problematika oko imena između Grčke i Makedonije a koja je od nedavno ušla u mnogo ozbiljniju fazu. Površno gledajući iz kuta zemlje s kojom su dijelili 70-ak godina povijesti ovo pitanje mi se činilo pomalo smiješnim; kako će jedna mala i siromašna zemlja svojim imenom ugroziti suverenitet jedne članice NATO-a i EU?

Međutim, kroz razgovor s nekoliko Makedonaca koji žive u Zagrebu (odreda visoko obrazovani ljudi) te cirkusarije koje Gruevski radi po Skopju (Projekt izgradnje novog centra grada od 200 mil eura s neobaroknim i neoantičkim zgradama, Slavolukom pobjede, kipovima, fontanama, i sl.) shvatio sam da se Grčka ne inati bez razloga.

Evo jedan od novijih bisera:

Profesor Boševski, fizičar po struci, slavodobitno je obznanio svijetu da je uspio dešifrirati središnji tekst Kamena iz Rosette, onaj isti kamen koji je koristio Champollinu da odgonetne staroegipatske hijeroglife . Profesor Boševski nas uvjerava da su svi svjetski stručnjaci za antičke jezike i povijest bili u krivu te da je središnji tekst Kamena napisan antičkim makedonskim jezikom a ne demotskim. To svoje revolucionarno otkriće potkrepljuje svojom interpretacijom da središnji tekst obiluje prefiksom 'na', karakterističnom za suvremeni Slavenski jezik kojim se služe sadašnji Makedonci. Nije zgorega ovdje spomenuti da je moderni Makedonski jezik političkim aktom nastao tek 1944. koristeći periferni dijalekt na granici između Srpskog i Bugarskog. Makedonski je ustvari dijalekt Bugarskog pisan srpskom ćirilicom. Nije se Boševski zaustavio samo na tome. Sličnosti antičkog i modernog makedonskog jezika nalazi i u slogovskom pismu kanadskih Eskima.

Inače, Kamen iz Rosette sadrži 3 pisma i jezika, jedan su Egipatski hijeroglifi, drugi je staro-grčki a treći (sporan profesoru Boševskom) je demotski, ili kosi koptski. Kopti su nasljednici starih Egipčana pa me ne bi čudilo da uskoro dobijemo novu teoriju o porijeklu Makedonaca a koja bi ih vezala za antički Egipat.

Po njegovom viđenju antičke povijesti tijek događanja se odvijao otprilike ovako; prvo je postojalo Perzijsko Carstvo, pa Makedonsko, pa Rimsko. Grčkoj ni traga. Žalosno je što ova teorija nije samo mišljenje jednog čovjeka već i vladajuće garniture u Skopju.

Česti argument koji Makedonci koriste, iako povijesno neutemeljen, je da Aleksandar Veliki nije znao Grčki te stoga nije mogao nikako biti Grk (ali je bio pripadnik nacije koja je na ove prostore došla nekih tisuću godina iza njegove smrti). Drugi mit kojim se koriste je taj da je Aleksandar zaratio s Grcima i to im je još jedan dokaz kako nije bio Grk, ali pogađate, bio je pripadnik nacije koja se u njegovu domovinu doselila tisuću godina kasnije.

Ono što zanemaruju je činjenica da je antički Makedonski pripadao sjeverozapadnom dijalektu starogrčkog, da su Makedonci ravnopravno nastupali na Olimpijskim igrama koje su bile otvorene samo za Grke te su Grčki polisi često ratovali međusobno i da to naravno nema nikakve veze sa sadašnjim stanovnicama Vardarske Makedonije. To što je Aleksandar širio Grčki jezik i helensku kulturu (majka Olimpija je bila iz Epirusa) u zemljama kojima je zavladao ih se uopće ne tiče. Nije baš uobičajeno da osvajač širi jezik i kulturu porobljenog naroda,daje tako onda je slobodno mogao širiti i Perzijski jezik i kulturu. Zaboravih ovdje iznijeti da je i Kleopatra VII bila Makedonka (vjerojatno će uskoro otkriti i narodnu pjesmu 'Kleopatra na Nilu platno beleše' te time pokrijepiti svoje teze).

I tako u novootkrivenom nacionalnom zanosu Makedonci grade Slavoluke pobjede, antičke muzeje suvremene umjetnosti, kipove velikanu tuđe povijesti, nazivaju aerodrome i autoceste imenima likova iz antike a u isto vrijeme zatiru svoje Slavensko porijeklo.

Ne tako davno Makedonki službenici su govorili nešto sasvim drugačije:

"We are Slavs who came to this area in the sixth century ... We are not descendants of the ancient Macedonians" - Kiro Gligorov, FYROM's first President, Foreign Information Service Daily Report, Eastern Europe, February 26, 1992

"The whole story about Ancient Macedonia sounds undoubtedly very nice. However, there is a great problem, a huge hole of about 2,000 years during which we have neither oral nor written tradition, nor a single scientific argument” - former Prime Minister Ljubco Georgievski, FOCUS News, 31 March 2008

Kako je Makedonsko vodstvo izgubilo i kormilo i kompas potvrđuje i otvoreno pismo Baracku Obami potpisano od strane 371 profesora sa najuglednijih svjetskih sveučilišta i institucija kojim se želi zaustaviti ovo ludilo http://macedonia-evidence.org/obama-letter.html.

Čak se i House Committee on Foreign Affairs Kongresa Sjedinjenih država oglasilo u svom izvještaju američkoj vladi:

DIP. 807. OGRANIČENJE o pomoći Bivšoj Jugoslavenskoj Republici Makedoniji.

(A) NALAZI .- Kongres je utvrdio sljedeće:

(1) Grčka je pokazala velikodušnu gestu dobre volje slažući se da ime "Makedonija" može biti uključeno u budućem imenu Bivše Jugoslavenske Republike Makedonije (FYROM), dokle god je taj pojam je u kombinaciji s geografskim kvalifikacijama, te da nema teritorijalne ambicije od strane BJRM-a prema povijesnim granicama grčke pokrajine Makedonije.

(2) Makedonija i dalje koristiti materijale koji krše odredbe UN-ovog Privremenog sporazuma između Makedonije i Grčke a koji stipulira da se neće koristiti zapaljive retorike, mitinzi ili propagande dok se konačno ne riješi proble imena BJRM-a sporazumom pod pokroviteljstvom Sjedinjenih država i Ujedinjenih nacija.

(B) MIŠLJENJE KONGRESA .- Mišljenje je Kongresa da se pomoć Sjedinjenih Američkih Država Makedoniji treba uvjetovati Makedonskom spremnošću da se aktivno uključe u konstruktivne razgovore s Grčkom u skladu s Programom Ujedinjenih naroda, Rezolucijom Vijeća sigurnosti br. 817.

(C) OGRANIČENJA.- Državni Tajništvo ne smije koristiti odobrena sredstva za aktivnosti koje izravno ili posredno promoviraju retoriku ili propagandu državnih agencija u Makedoniji uključujući i podršku za štampanje i objavljivanje udžbenika, karata i nastavnih materijala koje može uključivati ​​netočne informacije o povijesti i geografije Grčke i Makedonije.

Službeni tekst ove Odluke može se naći ovdje: http://hcfa.house.gov/112/ROSLEH_078.pdf

U prošlom stoljeću smo imali onog ludog Germana koji si je umislio da je Arijevac i pripadnik izmišljene Arijevske nadrase. Posljedice te politike i propagande itekako su osjetili milioni ljudi u Europi i šire.

Ne kažem da je Gruevski novi Hitler, niti da je jedna siromašna i slabašna Balkanska državica sposobna stvoriti nešto tako danas, ali želim upozoriti na opasnost od stvaranja lažnih nacionalnih mitova s jedne strane te pomanjkanje pravodobne reakcije s druge.

Komentari

Antički Makedonci su Grci?

Kretenu, stari su Grci smatrali Makedonce, prije nego što su oni helenizirani - barbarima, a tim su terminom stari Grci "častili" isključivo negrke. Moderni su Grci pak, sjeverni dio svoje zemlje nazvali Makedonijom tek 80-ih godina 20. stoljeća.
A teza da Republika Makedonija pretendira na okupaciju grčke Makedonije može izreći samo idiot. Em je Republika Makedonija 100 puta slabije naoružana od Grčke, em je Grčka članica NATO saveza, pa bi napadom na Grčku, Makedonija automatski napala i SAD i sve ostale članice NATO saveza.
Isto tako, grčke vlasti sustavno krše ljudska prava slavenskih Makedonaca u Grčkoj tvrdeći da oni i ne postoje već se tu radi "o dvojezičnim Grcima", kako to objašnjava službena Atena.

Još tvojih pogrešaka:

a)Slavenski Makedonci nikad nisu tvrdili da je Aleksandar Makedonski Slaven već da je antički Makedonac.
b) Aleksandar Veliki je uveo grčki jezik (standardni koine) kao službeni jezik u svoje Carstvo samo zato jer je taj jezik i prije njega bio lingua franca u tom području.
c) Aleksandar Veliki makedonski jezik naziva - "naš materinji jezik " što je vidljivo tijekom suđenja Philotasu. Grčki se jezik na makedonskom dvoru koristio kao drugi jezik te kao diplomatski jezik.

Tko je glasao

Stisli su ih

sa svih strana i normalno je da se nacionalno homogeniziraju.
Neka,tako i treba.
Bugari ih hoće sebi,Grci bi zemlju ne i njih,Albanci bi im odsjekli dobar dio,bar pola,Srbi ih zovu Južnim Srbima zbog pravoslavlja,a one koji ne bi priznali da su Srbi bi u Skadarsko jezero ,već po običaju.

Tako malen narod sa toliko okolnih ne baš dobrohotnih susjeda mora još poraditi na nacionalnom osvješćivanju i učvršćivanju

MAKEDONIJA

Makedonija kliče maše nam s južnih strana šarenim sagovima, voćem i lišćem duvana.
Kroz vijeke zapušteni sada su zagrljeni,svoju republiku ima i svoju povjest piše.
Sa bratskim narodima u isto kolo stupa,u borbi i slobodi,
uvijek je s njima skupa.

sve dobro...

Tko je glasao

Дарон од Македонија

Znachi tolku debilna (GLUPA) analiza na sostojbite navistina ne sum prochital odamna!
Dali avtorot na tekstot voopshto ja prochital analizata na sredniot tekst na kamenot od rozeta, pred da pochne da ja ismeva i da trese gluposti za toa?! A poshto ne iskomentira nieden del od nea ochigledno e deka nema vrska za sto pishuva tuku ednostavno trese gluposti po inercija. Istite tie SLOVENI za koi pishuva avtorot, ako mozhe neka mi objasni od kade toa tochno tie doshle navamu, bidejchi arheoloshki dokazi vo ZadKarpatieto za niv EDNOSTAVNO NEMA!!! I dodeka nekoj se zanimava so kvaziistorija napishana pred 2 veka od lugje koi pishuvale se samo za da ja vospevaat belata rasa, i Grcija kako lider na istata (i na kultura i na nauki i na se,,, ups Aristotel e Makedonec isto znaete? Ako ne prochitajte malku poveche) nekoi drugi seushte istrazhuvaat i zamislete, rabotite ne se bash takvi kako sto nekoj gi prikazhuval. Pa zarem ni SUDENJETO NA FILOTA ne mu e poznato na ovtorot za da vidi kakov jazik zboruvale Helenite (ne Grcite), Helensli ili poinakov, dali ni sudirot na falangite na NEOPTOLEM so helenskite hopliti ne mu e poznat, za da vidi dali zboruvale na ist jazik Helenite i Makedoncite ili se razbirale preku preveduvachi??!! Ednostavno nema mesto chovek da demantira se vo ovoj tekst ZATOA STO E DEBILEN, GLUPAV I NEIZDRZHAN VO NIEDNA TOCHKA. Za kraj samo da kazham deka Kleopatra E MAKEDONKA isto kako shto sum jas MAKEDONEC i ako avtorot ne im veruva na istoriskite podatoci (potochno ako odbral da veruva na propagandistichite grchki) ajde da ne zboruvame za istorija... IGENEA (genetska renomirana laboratorija od SHVAJCARIJA, a i 3 drugi) potvrdija deka deneshnite MAKEDONCI se direkni potomci na ANTICHKITE MAKEDONCI a ne Sloveni (a deneshnite Grci se staveni vo genetska rodninska vrska so Africhki pleminja kako RIMAIBE i MASI...)
http://www.igenea.com/en/index.php?c=132&st=705
http://www.igenea.com/en/index.php?c=132&st=765
http://www.makedonika.org/processpaid.aspcontentid=ti.2001.pdf

Taka da na avtorot samo da mu poracham da chita malku poveche a da zboruva malku pomalku za raboti za koi nema vrska sto zboruva....
Kreten!!!

Tko je glasao

Potekloto na hrvatite

Zosto avtorot ne se zadrzi na potekloto na hrvatite? Potekloto na Hrvatite e nejasno i ima nekolku teorii - slovenska, gotska, iranska teorija...neka se izjasni avtorot koja teorija ja prifaka pa posle neka se smee za makedoncite. Nie znaeme koj sme - Makedonci.

Tko je glasao

Ednostrano i pateticno

Zosto koga avtorot se trudi seopfatno da go analizira makedonskoto prasanje ne kazuva deka Makedonci NE MOZAT NITU DENES DA ZBORUVAAT NA MAKEDONSKI VO GRCIJA???

Moite pretci se od tamu i dojdeni se vo denesna Makedonija NA SILA!!!

Zosto ne kaze deka do 1989 godina Egejska Makedonija bese narekuvana Severna Grcija???

Gledajte si gi svoite problemi i vo TUG DVOR NE SE MESAJTE!

Tko je glasao

nek si ti nama rekao

nek si ti nama rekao

Tko je glasao

Aber dojde donke.....

Prijatelju, mislim da većina hrvatskog naroda razumije probleme svih "malih" naroda, te da je i u ovom vašem slučaju na strani Makedonaca. Možda bi Makedonci trebali obratiti pažnju na mnoge negativne pojave kroz koje je na sličan način ( nacionalnog ushita ) prošao i hrvatski narod. Mislim na razne pretvorbe i privatizacije, lopovluk, hedonizam tipa meksičkih sapunica....Sve to u dobroj mjeri i namjeri.

Tko je glasao

Mujo i Kiro

sjetio sam se da je poručnik korvete Mulić Drinko '89 na Prevlaci pričao kako postoje vicevi o svima samo ne o Makedoncima. Pa smo probali zaključiti zašto je to tako. Evo stvarno su se potrudili...

Tko je glasao

suludo mi je upuštati se u

suludo mi je upuštati se u rasprave o porijeklu koje samo dokazuju nesvjesnost ljudskog roda. još su mi gori oni koji misle da znaju. neosporna je činjenica samo da pripadamo vrsti homo sapiens sapiens, a o tome kako je on nastao, doznat ćemo s vremenom...možda mi i nismo ono što mislimo da jesmo ili, bolje, ono što netko želi da mislimo. Sumnjati u sve i ne dozvoliti da nam sistem ubije znatiželju tzv. znanošću, poviješću i filozofijom, po meni je najbolja opcija. Sve što ja znam jest da sam čovjek i da pripadam svemiru kojega sam dio. Ostalo na zemlji ljudska je umotvorina.

Tko je glasao

Je, i sve je relativno.

Je, i sve je relativno.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Izmisljaju povijest. Do jucer

Izmisljaju povijest. Do jucer su studirali u Sofiji i u govoru ih ne mozes razikovati.
Sreca za narode koji su naselili nove kontinente da se ne zamaraju sa takvim kompleksima.
Sto li Grcka sad ima od stare slave...
Jednom je jedan lik rekao: "Balkan proizvodi toliko povijesti da je nije u stanju probaviti".
Zato se novije i obrazovanije generacije nastoje iseliti u "odrasle" drzave.

Tko je glasao

Video animacija - nove jos starije zgrade u Skoplju

naprosto za ne povjerovati.. no ono sto dnevnik ne pokazuje su pobune makedonaca protiv ovakvih planova.. zatim otpustanja i strasna nezaposlenost, cenzura svih informacija, iiole suvisli novinari su u vecini medijskih kuca izbaceni te novinarski sindikati vode borbu za opstanak barem neceg suvislog.. godinama se u makedonij ne gleda makedonska televizija vec hrvatska, treba samo zamisliti kakav je program drzavne makedonske televizije kad je HTV dobar.. itd itd ono sto zamjeram dnevniku je poistovjecivanje naroda sa jednom, i to izraziti nacionalistickom partijom.. koja radi sto hoce. kao i svakoj drzavi koja je u ekonomskom kolapsu. osim toga dnevnik apsolutno ne spominje aspiracije grcke prema makedoniji, koje su mozda zadnjih mjeseci pale zbog problema koje grci imaju no bile su jake i aktivne.. raspadom SFRJ, te osamostaljivanjem Makedonske drzave, Grci su vrlo otvoreno pokazali svoje zelje.. To apsolutno nigdje u dnevnikunije spomenuto. Kao ni zelje Srbije koje nisu bile u tom trenutku tako otvoreno pokazane jer je imala posla na drugoj strani no odavno su poznate i prisutne preko pravoslavne crkve u pogranicnim podrucjima. itd itd.. vrlo jednostrano napisan dnevnik sa ogranicenom kolicinom podataka koja jest da vodi zakljucku koji je donesen, ovako kako je pisano no to je po meni krivi zakljucak.. Potpuno nelogican jer pokazuje aspiraciju Makedonije ka Grckom teritoriju, a to jos nikad ova Makedonija nije pokazala no obrnuto je vise nego prisutno odavno. Ako se to zaboravi dolazi se do zakljucka koji je autor donio na kraju, sto znaci krivog zakljucka. Ili neko mozda misli da Makedonija, cak i njezina naj nacionalisticka partija misli napasti Grcku? Ja bih se prvo pitala kako to da je doslo do popularnosti i jacanja bas te nacionalisticke stranke i tko je onaj tko je to potencirao svojim ponasanjem? Mislim da vrijedi o tome razmisliti. evo vam link na novinarski sindikat makedonije http://ssnm.org.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=97:2011-... zna se naci interesantnih clanaka i jos malo svasta nesto http://www.slobodnaevropa.org/content/stenogrami_i_kamenogrami_/24323845... http://www.makdenes.org/ http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/299309_2429141649442_1278... itd itd..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Što se tiče videa...

i sam Ceausescu bi se okrenuo u grobu - od zavisti nad megalomanijom i kičerajem same ideje.

Skopje je nakon katastrofalnog potresa 1963 ostao bez većeg dijela svoje stare jezgre i grad je gotovo u potpunosti iznova sagrađen, prema modernom projektu japanskog arhitekta Kenzo Tange. S obzirom da ipak nije dostigao u izvedbi futurističku viziju svoga tvorca, nego je (vjerojatno zbog nedostatka novca) stao negdje na pola puta, pretpostavljam da je ova nova "modernizacija" djelomično usmjerena i prema želji da Skopje ponovo postane "starim" gradom s novom "starom tradicijom".
ono sto zamjeram dnevniku je poistovjecivanje naroda sa jednom, i to izraziti nacionalistickom partijom.. koja radi sto hoce. kao i svakoj drzavi koja je u ekonomskom kolapsu.
Mmmda... s druge pak strane stalno se netko poziva na domaću kolektivnu odgovornost, jer - ipak smo ih mi birali, zar ne?
Ako Kerum doista u bankrotiranom Splitu napravi onog najvećeg Isusa na svijetu - hoće li biti kriv Kerum ili oni koji su ga birali? Ili to nije niti bitno, s obzirom da se radi o Isusu?

Sprega nacionalističke politike i crkve, koja je zadnjih 15-ak godina izrazito ojačala u Makedoniji, dovodi do ovakvih pojava - okretanju prošlosti, ksenofobiji i megalomaniji...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

tocno, i sulude su ideje i

tocno, i sulude su ideje i graditeljski pothvati. no jos uvijek ne primjecujem da su ugrozili ikog do samo makedonske gradane.. a u ovom dnevniku se implicira utjecaj i zelje makedonskih nacionalista na Grcku?

cini mi se suludo..

jedno je karakterizacija trenutnog "vode" u Makedoniji ili definiranje problema s kojim taj narod zivi posljednjih godina, a drugo je "pakiranje" dodatnih zelja.. meni se ovaj dnevnik cini pisan u dobrom duhu "grckih teritorijalnih aspiracija" a ne kritika nacionalistickog vode i partije u Makedoniji.. na zalost.

nadam se da ce se netko iz Makedonije javiti i napisati komentar. makar je povijesni dio jako dobro vec komentiran te je demantirao dio dnevnickih tvrdnji

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Iz Makedonije

@lunoprof, tacno da ovo izgleda malo suludo sad, sa tolike nazposlenosti i siromstvom, ali svi gradjevinski radovi su uradili Makedonci, to su nasi zaposlenici koji to rade. U tren kad su oni izgubili rad van zemlje, radi ekonomsku krizu, ovo je izvrsan nacin da oni i dalje primaju place. A nije ovo samo transformacija centar Skoplja. Imamo novi aerodrom, modernizirali javni saobracaj, taksi i bus-ove (eto jos jedna tema za autora dnevnika, zato sto su oni u retro stilu na dva kata). I jos par stvari u Skoplju. A i ostatak zemlje pocinje da oseca promene. Nakon 20 godina organizovana je turisticka ponuda i to je vec donelo rezultate, sa ono sto imamo ponuditi svakako.

Ono sto hocem da kazem, a to je i razlog zasto ta partija je dobila zadnjih 6 (sest) izbornih ciklusa (na svim nivoima), je da ona je pokazala da radi. Nisu nama toliko sad rezultati bitni koliko je bitno da vidimo da onaj koji smo odabrali se trudi da ne[to uradi. Bar nesto. Nije vise od 4 meseca proslo od zadnjih izbora, a vec su poceli izgradnju 5-6 stranih fabrika kao greenfield investicija. Znam da nije to mnogo, ali podatak je da zadnja fabrika u stranom vlasnistvu je promenila vanjsku trgovsku statistiku. Samo JEDNA.

I jos ovo, ono sto nisi pisao za one ljude koje strajkuju je da su novinari opoziciskog papira, koji godinama ostvaruje zagube. Sve manje i manje ljudi veruju u opozicii (bivsi komunisti). Zasad nisu oni sposobni da bilosta ponude. Potroseni su to likovi.

Tko je glasao

radi ekonomsku krizu, ovo je

radi ekonomsku krizu, ovo je izvrsan nacin da oni i dalje primaju place.

ako dodas i zaposljavanje administracije kao nacin suzbijanja nezaposlenosti upravo si promovirao jos jednu drzavu za propast i bankrot.

radovi i investicije koje su trosak a ne proizvode dodatnu vrijednost vode u cistu propast i sluze samo za zavaravanje naroda, odrzanje na vlasti vec tko god da je tamo.. u pricipu sluze za kradu i duznicko ropstvo svoje djece. neko je mozda s tim zaposlen danas, no u biti je jedini rezultat da je svoju djecu zaduzio prije nego li su odrasla ili se cak rodila.
ne znam kako se moze misliti da je jedan konj ili fontana dovoljna satisfakcija za prodani zivot buducih generacija.

I jos ovo, ono sto nisi pisao za one ljude koje strajkuju je da su novinari opoziciskog papira, koji godinama ostvaruje zagube. Sve manje i manje ljudi veruju u opozicii (bivsi komunisti). Zasad nisu oni sposobni da bilosta ponude. Potroseni su to likovi.

ovakvi ili onakvi likovi, svejedno je. to ukazuje samo na drzavnu kontrolu medija, rjesavanje politickih protivnika te preuzimanje svih struktura (administracija-mediji) za trajni opstanak na vlasti bez da ista radis. cenzura medija i zaustavljanje protoka slobodnih informacija jedno je od najjacih oruzja svih diktatorskih rezima. na taj nacin sprecavaju da narod vidi ista sto oni sami ne zele pokazati, isto kao sto im pokazuju ono sto moze biti laz bez ikakve mogucnosti korekcije neovisnih medija. neovisnost medija je nuzna za bilo kakvo demokratsko i normalno drustvo, preduvjet za odrzanje normalnog kao i korektivni faktor ako dode do devijacije vladajucih. bez informacija si glup i svakim danom mozes biti sve gluplji. ono sto nude kontrolirani mediji je samo propaganda u sluzbi vladajucih.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

tacno da ovo izgleda malo

tacno da ovo izgleda malo suludo sad, sa tolike nazposlenosti i siromstvom, ali svi gradjevinski radovi su uradili Makedonci, to su nasi zaposlenici koji to rade.

zar ne bi onda bilo pametnije da ti isti radnici za te iste novce rade nesto sto ce i u buducnosti donositi dodanu vrijednost, primjerice infrastrukturu. ovo je bacanje novaca u bunar, pogotovo ako se drzava za to zaduzila.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

@Damien,

Dnevnik bih prihvatio bez pogovora da si se zadržao na negativnoj ocjeni premijera Gruevskog, a osobito u vezi kontrasta između relativnog siromaštva građana Makedonije i velebnosti spomenika koje njegova vlada gradi.

Na žalost, upustio si se u očito manipuliranje povijesnim činjenicama čime u konačnici osporavaš pravo na postojanje Makedonije kao samostalne države.
Preko (blago rečeno) ekstravagantnog znanstvenika prof. Boševskog i njegovih dvojbenih stavova o prapodrijetlu Makedonaca imputiraš da to "nije samo mišljenje jednog čovjeka već i vladajuće garniture u Skopju", a osnovnu premisu na koncu prenosiš na cijeli narod (npr. "Česti argument koji Makedonci koriste"...). Zar je razgovor s nekoliko Makedonaca koji žive u Zagrebu dovoljno za spoznaju o cijelom narodu? Po meni se to prije zove proizvoljnost i tendencioznost u zaključivanju.

Stoga te podsjećam da suvremena Makedonija svoju državnost temelji na tradiciji Kruševske republike (tj. Ilindenskog ustanka iz 1903.) i tekovinama NOB-a, odnosno ASNOM-a (mak. Антифашистичко Собрание на Народното Ослободување на Македонија) iz 1944.god. Dakle, u njihovom ustavu nema referiranja na Aleksandra Velikoga ili cara Samuila, već isključivo na dva spomenuta povijesna događaja. Nota bene, makedonski ustav garantira "potpunu građansku ravnopravnost i trajni suživot makedonskog naroda s Albancima, Turcima, Vlasima, Romima i drugim nacionalnostima" koje tamo žive. Dakle, riječ je o klasičnoj građanskoj državi.

No, kada smo već kod povijesti, evo još nekih napomena. Stari Makedonci nisu bili dio klasične Grčke, već su smatrani barbarima, a tako ih je izrijekom nazivao i Demosten u svojim filipikama. Primjerice, makedonski susjedi Tračani su bili tek rubno područje civilizacijskog kruga tadašnjih polisa. Iako se na dvoru Filipa II (otac Aleksandra Velikoga) vjerojatno govorilo starogrčki (Aleksandrova majka Olimpijada je bila iz Epira), Makedonci su imali svoj posebni jezik koji Grci nisu razumjeli.

Nakon što je Filip II pokorio Grčku, njegov sin Aleksandar Veliki je krenuo u svjetska osvajanja. Oni je začetnik helenizma, odnosno kombinacije orijentalne i starogrčke kulture. Tu te podsjećam na originalno značanje riječi hellenismós = nalik grčkome (dakle, ne jednako grčkome). Konačno, Rimljani su osvojili Makedoniju 168. pr. Kr. i podijelili je na četiri dijela kojima je bilo zabranjeno međusobno komuniciranje. Tu je početak teritorijalne podjele stare Makedonije na današnju Egejsku (grčku) i vardarsku (FYRM).

Zaključno, suvremena Grčka pretendira na povijesno naslijeđe antičke Grčke. Teritorijalno (narod i miješavina naroda su posebna priča) bi po meni to bilo u redu da nije u naslijeđe uvršten i teritorij Stare Makedonije koja nikada nije bila dio toga. Ponavljam, stari Makedonci su za antičke Grke bili barbari koji su ih pokorili i na silu mijenjali njihovu kulturu donoseći orijentalne elemente.

E sad, da li je sporno što su Slaveni (a to današnji Makedonci jesu) uzeli ime nekog drugog naroda iz davne prošlosti novoosvojenog teritorija? Meni se čini da
ne, jer postoje i drugi povijesni primjeri. Tako su Franci koji su svojevremeno osnovali Francusku zapravo bili Germani, a današnje francusko stanovništvo (nemoj mi sada spominjati imigracije iz Alžira i drugih kolonija) se većinom sastoji od potomaka nekadašnjih Gala i romaniziranih plemena. Slično je i s plemenom normanskih Rusa koji s današnjom Rusijom i Slavenima općenito nemaju nikakve veze.

U dnevniku i komentaru također ističeš da je makedonski jezik zapravo jedan od dijalekata bugarskog. Ne mogu se složiti s time, jer Bugari nisu podrijetlom Slaveni, već Oguri (dakle, skup plemena u kojemu su Huni bili većina) koji su naknadno slavenizirani. Slijedom toga, ako današnji makedonski jezik ima korijen u praslavenskom, a Bugari nisu Slaveni, zaključak je razmjerno jednostavan, zar ne?

Tko je glasao

Već viđeno.....

Neki dan sam razgovarao s liječnicom koja radi u Virovitici, Makedonkom. I sama kaže da neke stvari "dolje" izmiću kontroli ( pameti ). Na jugoistoku ništa novo. Sve je to već viđeno na ovim terenima. Daj narodu nacionalna "ponosa", a ispod žita pljačkaj pomalo. Isti obrazac, nažalost. Već viđen i kod nas. P.S. Liječnica mi reče da se dolje živi i više no skromno.

Tko je glasao

i jos manje od skromnog

i jos manje od skromnog

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

jako zanimljiv tekst

za neki osobni sud o temi dnevnika nemam dovoljno informacija i spoznaja

Tko je glasao

Zato sam i napisao ovaj

Zato sam i napisao ovaj dnevnik poslije više čitanja i istraživanja o ovoj temi. Moram priznati da sam načelno bio na strani Makedonaca da imaju pravo zvati se kako hoće, ali kad čovjek malo dublje prodrije u temu onda brzo shvati da je ovo daleko više od pukog imena i da Slavenski Makedonci zaista svojataju grčku povijest (pošto su već ukrali bugarsku). Titov režim ih je učio da je car Samuil Makedonac, tj. cijela Bugarska srednjovjekovna povijest je pripisana do tada ne postojećoj slavenskoj makedonskoj naciji kao dio režimske propagande da se ovaj dio bugarskoj življa koji je živio u SRM udalji od matice (Bugarske). Bilo je također nakana Titovog režima koji je podržavao grčku revoluciju poslije II. svjetskog rata a sve kako bi se dokopao Soluna. Izmišljena je slavenska Makedonska nacija koja je onda imala pravo na svoj 'povijesni' teritorij. Kako grčka revolucija nije uspjela nisu uspjeli ni Titovi planovi ali je ostala novo nastala teorija o Makedoncima kao zasebnoj slavenskoj naciji. Sami Makedonci su bili svjesni ovoga, stoga sam u dnevniku i naveo citate njihovog vodstva kojim potvrđuju da nisu potomci antičkih Makedonaca te su se time ogradili od možebitnih napada ne sama službene Atene već i svjetske akademske zajednice.
Kako im je sada na vlasti stranka koja još u svom imenu nosi naziv 'revolucionarna' i koja je krajnje desničarska htio sam ukazati na 'opasne namjere' kakvim ovakve stranke obiluju. Zemlja je izrazito siromašna, s stopom nezaposlenosti višom od 30 posto ali megaloman Gruevski grade ‘kule i vile’ po Skopju čijim arhitektonskim izričajem želi stvoriti dojam povijesnog naslijeđa koji ovaj narod ne posjeduje. Makedocni su uvjereni da su nasljednici i Kleopatre, Aleksandra Velikog, cara Samuila, Ćirila i Metoda, da su izmislili i ćirilicu u glagoljicu te da im svi ostali južnoslavenski narodi duguju dio svog povijesnog nasljeđa. Pitanje je vremena kada će prisvojiti i Cara Dušana pošto je ovaj vladao iz Skopja.
Poanta dnevnika je ukazati na pogubnost stvaranja(izmišljanja/krađe nacionalnih mitova kako bi se ojačao određeni politički režim, kako Titov tako i ovaj Gruevskog.

Tko je glasao

SRAMOTA

kako ti nije sram?! I ovo zoves novinarstvo???!! stramota - nisi ni dovoljno covek da ides sa stavom i ime i prezime... Siris propagandu, ne znas uopce sta je u biti novinarsta, veze nemas za principe koi znace da ne vredgas, da ne siris stereotipe, da nemas predrasude...SRAMOTA ZA TEBE, OVAJ PORTAL...SRAMOTA

Tko je glasao

Jer si stvarno bilo icega istrazio?

Onaj koji bi bar MALO istrazio ovu stvar znao bi da je Kleopatra i bila Makedonka, i to bas ona anticka. Ona je naslednik Ptolomejovom kraljevstom. Ono se tako zove zato sto je to osnovao Ptolomej, vojskovodja kod Aleksandra i koji je dobio teritoriju Egipta na vladanje nakon sto je Aleksandar preminuo.
Samoil se proglasio za Bugarski kralj zato sto su Bugari u to vreme imali crkvu, isto ko Dusan u Skoplju. Eto vidis kako si ti bas istrazio temu? Ako makednci nemaju prava da smatraju Dusan da je Makedonac, onda bi isti princip vazio i za Samoil. Da ne pricamo sto je on ziveo u Ohrid, koji po tebe je Bugarski posto smo svi mi Bugari. Postoje dva kratka perioda kad su Makedonija i Makedonci bili u Bugarskoj okupacii, drugi svetski rat i Velika Bugarija koja je bas kratko postojala, trazi je kaoo San Stefanska Bugarija, jer je sporazum i potpisam u San Stefano. Kiril i Metodij, narocito Kiril su poceli rad u okolinu Strumice, i tamo su dobili zadatak da ustanove pismo za ljudi koji zive tamo a ne pricaju kao u Vizantii. Ovi ljudi su svoje domove imali do Soluna (Tesaloniki, da ne bi se macio kod tvojih grckim izvorima), gde je Metodij bio vojni staresina, pa je pomagao bratu. Njihovi ucenici nakon kratkog vremena u Bugarskoj su otvorili univerzitet, vidi bogati, opet u onaj Bugarski Ohrid. To sto ti pricas su sranja, oprostite na izraz, koji Bugare koriste kako bi opravdali svoju zelju o Velikoj Bugarii, ista ona koja su imali dva puta i izgubili.
I da ne duzim, jer stvarno nemam zivaca da se sa neko neinformiran raspravljam, sta je sa genocidom uradljen u Grckoj u vreme gradjanskog rata 46-49. Ogroman broj makedonaca, ajde ne makedonaca slavjansko naseljenje koje je tamo zivelo je proterano i raseljeno. Uradjeno je etnicko ciscenje, promenuti su toponimi, a svi oni koji su pricali da su makedonci su bili slani na ostrovima, nesto kao nasi goli otok. To nije bila Titova zamisla da se docepa solunskog pristanista, nego pogledaj podelju teritorije Makedonja za vreme Mirivnog sporazuma u Bukurest 1913 i potrazi turske popise naselenju pre podele. Cisto ako bas zelis da istrazis, a ne da siris propagandu.
Usput sva zemlja koju su ovi ljudi, oterani, imali je oteta, a to je plodnji dio Grcke. Pitanje nije toliko o imena nego o tome da se nedozvoli da ih Makedonci, koji bi povratili zemlju, rane
Vakva propaganda i nas je naterala da uradimo ono sto radimo, to nas je i naterala da proucimo malo bolje nasu istoriju. Da nije bilo pritiska, mi smo vjerovatno i batalili sve to. Tako su nas u SFRJ i ucili. Tako su i Kiro Gligorov-a ucili, a onaj drugi koji citiras je Bugarin, bivs premier i pretsednik VMRO-a koji je sad preuzeo bugarsku putovnicu i otvoreno prica kako je on bugarin, kao sto on smatra i svi mi. Premislio se covek. Ili je mozda i pritiskao za neovisnu makedoniju kako bi ostvario san da se ona pripoi Bugarskoj. Oduvek su za njega pricali da je sizofrenik, ali onda kad je on odabran onaj drugi je bio gori, pa je ovaj dobio.
A dodji u Skoplju, videces, nije to tako ruzno kako smo svi mislili da ce da bude, daje neku pozitivnu energiju, nakon dvadeset dugih i tuznih godina daje entuzijazam da mozemo i bolje. A to sto pominjes Hitlera, pa to je smesno. Necemo mi nikoga napasti, Aleksandar je bio zadnji koji je sa ovog prostora koristio nasilje i dosta nam je, sad cekamo da svaki okupator ode sam. I svi su se povukli, i Vizantija i Otomansko Carstvo i Nemci i Srbi i Bugari, uhvatamo sve na kondiciju. Nemogu oni toliko da nas tormoze koliko mi mozemo izdrzati. I ove Grke cemo izdrzati, ako im se zemlja sama ne urusi i to bez nase pomoci.

Tko je glasao

Hvala na informacijama o tome

Hvala na informacijama o tome kako vas u Makedoniji uče povijest. Kažem, u Makedoniji jer ostatak svijeta (u osnovnu školu sam išao u bivšoj Jugoslaviji a ostalo u Americi) uči pravu povijest. Ništa od toga što si ovdje gore nadrobio ne mjenja činjenicu da vi, stanovnici Republike Makedonije, NISTE nasljednici antičkih grčkih Makedionaca.
Da li je Aleksandar govorio ili nije grčki (sve indicije govore da je, i da je širio taj jezik u zemljama koje je osvojio), NEMA apsolutno nikakve veze s vama koji ste se doselili u ovo područje 1000 godina iza njegove smrti. Vi danas ne govorite ni 'antički makedonski' niti starogrčki - jezik toga doba.
Ako te činjenice vrijeđaju to je tvoj problem.

Što se genocida Grka tiče, da provodili su nasilnu asimilaciju ili protjerivanje slavenskog elementa iz tog područja. Ali, taj slavenski element su zvali Bugari! Prvo si prišijete ime pokrajine u koju ste se naselili a onda uz to još i povijest tog područka. I apsolutno te nije sramota to ovako glasno i javno promovirati. Adio!

P.S. To bi bilo slično tomu da naši Dalmatinci danas kažu da su potomci i nasljednici starih Rimljana.....

Tko je glasao

Samo bih napomenula...

(a što je valjda svima i poznato) da niti današnji Grci nisu "oni antički Grci".

Drago mi je da se nakon ove diskusije ustvrdilo jedno vrlo bitno pitanje - Makedonci su nam još uvijek bratski narod. Naime, prema najnovijim istraživanjama eminentnih povjesničara, sociologa i genetičara, nit' su Makedonci Slaveni, a niti su Hrvati. Izgleda da niti Srbi nisu Slaveni. Ispada da su jedino Slovenci Slaveni, a to im je kazna jer su uvijek tvrdili da nisu dio Balkana :)))

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

nit' su Makedonci Slaveni, a

nit' su Makedonci Slaveni, a niti su Hrvati
Da, Makedonci su u stvari Kelti, pa i dan danas imaš kod Iraca i Škota prefix u prezimenu Mac ili Mc što je u stvari skraćeno od Macedonac odnosno Makedonac jer originalno ime je Macedonac, ali Grci ni dan danas ne znaju izgovoriti slovo c, pa su nasilno promijenili ime u Makedonac što im je olakšavalo izgovor.

A Hrvati su potomci pobjednika u hrvanju(hrvanje => hrvač => Hrvat) na Olimpijskim igrama 708. godine prije Krista kad je prvi put na Olimpijskim igrama održano natjecanje u hrvanju. Za nagradu je, osim lovorovog vijenca, dobio tri žene i posjed negdje na području današnjeg Varaždina, a odatle su se njegovi potomci postupno dalje naseljavali po području današnje Hrvatske.

Eto, lako je biti povjesničar, ako imaš dovoljno mašte, vremena i volje pa povijesno utvrđene činjenice ubaciš u izmišljenu priču.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

ma Slavena uopće nema?

Ni Hrvati, ni Makedonci ni Rusi ni Poljaci (kojima je himna Hej Slaveni) ni Cesi u stvari nisu Slaveni - sve su to u stvari potomci Aleksandra Makedonskog, a Slaveni uopće ne postoje. Slavenski jezici također ne postoje - to su u stvari izmišljeni jezici tamo nekih primitivaca, a Makedonci (i Hrvati i Rusi itd) su malo par tisuća godina tako govorili da bi zavarali svijet. Hrvati su hrvaci, Česi su se češali, Rusi su imali ruse kose, Poljaci su živjeli u poljima, Bugari su bugarili, a jedino su (možda) Srbi slaveni jer oni imaju šiljaste glave kao što je govorio čuveni znanstvenik Đodan.

Tko je glasao

...kako sam s veseljem

...kako sam s veseljem podržao dnevnik razumjevajući ga kao uspjeli
podsmjeh novom primjeru stvaranja još ljepše i još starije tradicije te
još jednoj sprdnji s dobrim ukusom, toliko se moram ograditi od intencije
komentara koji širi temu na vrijednostni sud o nacionalnom osjećaju
jednog naroda i povjesnom slijedu, kako je do njega došlo.

Tko je glasao

@Indian: Ne radi se o

@Indian:
Ne radi se o vrijednosnom sudu jednog naroda, neka se Makedonci zovu kako god hoće, i ja bih i osobno podržao (i podržavao sam ih) u tome. Naime, ako i jesu etnički ogranak bugarskog naroda ali slijedom povijesnih okolnosti dvadesetog stoljeća se više tako ne osjećaju i žele izgraditi modernu naciju u tome nema ništa sporno. Ono što je sporno je prišivati si povijesno naslijeđe koje pripada drugom narodu ili narodima i svojatati ga kao svoje a istodobno negirajućo to isto narodima od kojih su to naslijeđe 'posudili'.

@ Rebel:
I ja bih volio čuti drugu razumnu stranu, ali ju nažalost još nisam čuo s toga sam i napisao ovaj dnevnik nadajući se da će se oglasiti i 'druga strana'.

Tko je glasao

zanimljivo svakako

baš bih volio čuti i "drugu stranu" ali naravno od strane nekog iole razboritog a ne fanatika i nacionaliste Makedonskog

vjerojatno se osjećaju ugroženima pa na ovaj način daju sami sebi legitimitet, u okviru SFRJ su bili zaštićeni a nakon raspada iste ostali su na vjetrometini

u svakom slučaju meni je nakaradno i gotovo u stilu spomenika Chuck Norrisu, postavljanje Aleksandra na trg u Skopju unatoč što je ne moguće povezati tog osvajača sa današnjim Makedoncima

a i pitanje je koliko im je pametno čačkati mečku sa Grcima jer realno geografija ih nije blagodarila a sa susjedima se mora trgovati

Tko je glasao

Zato sam i napisao ovaj

Zato sam i napisao ovaj dnevnik poslije više čitanja i istraživanja o ovoj temi. Moram priznati da sam načelno bio na strani Makedonaca da imaju pravo zvati se kako hoće, ali kad čovjek malo dublje prodrije u temu onda brzo shvati da je ovo daleko više od pukog imena i da Slavenski Makedonci zaista svojataju grčku povijest (pošto su već ukrali bugarsku). Titov režim ih je učio da je car Samuil Makedonac, tj. cijela Bugarska srednjovjekovna povijest je pripisana do tada ne postojećoj slavenskoj makedonskoj naciji kao dio režimske propagande da se ovaj dio bugarskoj življa koji je živio u SRM udalji od matice (Bugarske). Bilo je također nakana Titovog režima koji je podržavao grčku revoluciju poslije II. svjetskog rata a sve kako bi se dokopao Soluna. Izmišljena je slavenska Makedonska nacija koja je onda imala pravo na svoj 'povijesni' teritorij. Kako grčka revolucija nije uspjela nisu uspjeli ni Titovi planovi ali je ostala novo nastala teorija o Makedoncima kao zasebnoj slavenskoj naciji. Sami Makedonci su bili svjesni ovoga, stoga sam u dnevniku i naveo citate njihovog vodstva kojim potvrđuju da nisu potomci antičkih Makedonaca te su se time ogradili od možebitnih napada ne sama službene Atene već i svjetske akademske zajednice.
Kako im je sada na vlasti stranka koja još u svom imenu nosi naziv 'revolucionarna' i koja je krajnje desničarska htio sam ukazati na 'opasne namjere' kakvim ovakve stranke obiluju. Zemlja je izrazito siromašna, s stopom nezaposlenosti višom od 30 posto ali megaloman Gruevski grade ‘kule i vile’ po Skopju čijim arhitektonskim izričajem želi stvoriti dojam povijesnog naslijeđa koji ovaj narod ne posjeduje. Makedocni su uvjereni da su nasljednici i Kleopatre, Aleksandra Velikog, cara Samuila, Ćirila i Metoda, da su izmislili i ćirilicu u glagoljicu te da im svi ostali južnoslavenski narodi duguju dio svog povijesnog nasljeđa. Pitanje je vremena kada će prisvojiti i Cara Dušana pošto je ovaj vladao iz Skopja.
Poanta dnevnika je ukazati na pogubnost stvaranja(izmišljanja/krađe nacionalnih mitova kako bi se ojačao određeni politički režim, kako Titov tako i ovaj Gruevskog.

Tko je glasao

Zanimljivo...

kako se svako malo neki slavenski narod pokušava odreći svog slavenstva.

To me malo podsjeća na one američke crnce koji si na svake načine pokušavaju izblijediti kožu - u konačnici, to je štetno po zdravlje!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

genijalno,

antičke muzeje suvremene umjetnosti,
pa da, najnormalnije, kad već živiš u svom svijetu i vremenu.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci