Tagovi

Zračna luka Zagreb, ogledalo Zagreba i Hrvatske

Zračna luka ZagrebPrije nekoliko dana na Sljemenu je završen svjetski skijaški cirkus. Zagreb je posjetilo puno sportaša, novinara i navijaća.

Za nekoliko dana započeti će Svjedsko rukometno prvenstvo u Hrvatskoj. Organizatori kažu da je sve spremno. Dvorane za odigravanje utakmica su gotove ili su privremeno gotove. Pripremne utakmice se odigravaju, igraći i publika se zagrijavaju. Za pripreme i izgradnju utrošeno je puno novaca, puno će ga se još iz džepova građana izvući i tko zna za što utući. Dvorane su građene pod “hitno”, izvođaći i financijeri dogovarali su se ekspresno. Afere su se rađale i zataškavale.

No što je tu je. Prvenstvo može poćeti.

Zračna luka ZagrebOvakve velike manifestacije, osim što su veliki sportski događaji, prilika su da se zemlje domaćini predstave svijetu. Uz sportske ekipe putuju i stručni timovi, novinari, navijači, gospodarstvenici. Između utakmica novinari obilaze zanimljiva mjesta i događaje i o tome izvještavaju svoje čitatelje, slušatelje, gledatelje.

Domaćinima je to prilika da pokažu što imaju za ponuditi . Prilika da se privuku turisti, da se prezentiraju domaći proizvodi, specijaliteti, znanstvena i tehnička dostignuća.

Zbog svega navedenoga neshvatljivo je ponašanje odgovornih za Zračnu luku Zagreb ali iz za grad Zagreb. Zračna luka nije se pripremila za ovakve događaje. Izgleda zapušteno, neorganizirano i negostoljubivo.

Zračna luka ZagrebPutnički terminal okružen je skelama, ogromnim i nepotrebnim čeličnim stupovima, ogradama, rovovima, kontejnerima, poljskim zahodima i ponekim radnikom. Davno započeti građevinski radovi na pročelju putničkog terminala i park šumice, djeluju opasno i ružno. Takvi radovi se ne izvode u zimskom periodu, a posebno se ne izvode u vrijeme velikih okupljanja poput ovih sportskih. Za takve događaje sve treba biti besprijekorno i sigurno. Teško da bi netko poslije avanture zvane Zračna luka Zagreb poželio još jednom doći u Zagreb i Hrvatsku. No, i takva zračna luka može biti tema reportaža. Za rubriku, vjerovali ili ne.

Uz opisanu dobrodošlicu na zračnoj luci, svakako se treba prisjetiti afere koju je proizveo natječaj za Novi putnički terminal. Na natječaju je kao najbolji rad za putnički terminal izabran je rad Radićevog IGH. Za terminal koji je bio na natječaju, zračna luka nema zemljište. Sumnjalo se da je natječaj namješten, zatim se sumnjalo da je pobjednički rad plagijat i na kraju se utvrdilo da se natječajem htjelo “popaliti” skoro sto milijuna eura. Naime za toliko je projekt bio skuplji od realnih cijena.

Zračna luka ZagrebAferu su zataškali premijer Sanader i gradonačelnik Bandić stvaranjem nekog povjerenstva koje je trebalo utvrditi činjenice. Ništa od obečanog nije se dogodilo. Uprava koja je odgovorna za “natječaj” nastavila je sa svojim “briljantnim” poslovanjem, a što se vidi i po fotografijama.

Ipak nije u svemu uprava nesposobna. Zamjenu dvadesetak luksuznih limuzina za korištenje povlaštenih odradila je besprijekorno.

Komentari

Nitko nista pozitivno nije

Nitko nista pozitivno nije napisao vec se samo dere po parkiralistu, po gradilistu,...
Nikad ne valja.
Da je uglancano, onda bi se trubilo o neprimjerenom luksuzu, vadili bi se prosjeci koliko irski Dublin airport preveze putnika, a koliko Pleso po glavi stanovnika, parkiralista, i opet bi sve bilo isto.
Sutra kada i naprave velebno zdanje (a ovaj kukacki konsenzus i nije nego potpora tome), nikom nece niti pasti na pamet prestati kukati.

Ipak. Meni je najdrazi i ovakav kvrgav. Cak drazi i od Čilipa uz kojeg me veze i vise. Nema mi draze nego sletiti u Plesu.
Najdraze su mi i nase stjuardese, a jedino sto mi smeta je sto (kao i drugi) prodaju one gluposti.

Tko je glasao

Naša zračna luka je

Naša zračna luka je vječito gradilište na kojem se vrti velka lova.

Tko je glasao

Pleso je šupa. I to stvarno

Pleso je šupa.
I to stvarno treba trubiti na glas, jer činjenica je i to da mnogi baš ne prolaze često Plesom pa ih jednostavno nije ni briga. Kada često putujete avionom i kada osim Plesa prolazite drugim aerodromima, ova šupa u Zagrebu stvarno izuzetno bode oko, a naši se mediji uopće ne bave tom temom.

Zato ovaj dnevnik odlično pogađa poantu - lako je za pojedinačne turiste koji zabauljaju ovamo, ali opravdanost izgradnje rukometnih dvorana ili organiziranja Snježne kraljice zaista se svode na "word of mouth" princip i malo toga drugog. U opći dojam o gradu i organizaciji svakako ulazi i sve ostalo osim velebnih dvorana ili staze na Sljemenu, velik dio priče čini i transportation, a na tom polju Zagreb pada u ono gadno ljepljivo, ogavno blato. Pa kad već drobimo strahovite pare na organizacije glupavih događanja upitne financijske isplativosti, koje zagovornici opravdavaju "postizanjem ugleda Hrvatske ili Zagreba u svijetu", onda i taj jadni argument postaje još jadniji jer strani će komentator možda biti oduševljen skupim catteringom na utakmici ali će u kolumni koji piše za svoj list priuštiti i iskomentirati tu, za europu zaista ispod svakog kriterija, šupu od zračne luke.

Ali ... i bez obzira na recentna događanja, taman da ne organiziramo ništa, ovakva zračna luka je ruglo grada. I to ne zadnjih recimo dva mjeseca, ne, ovo sa skelama, knaufom, pregradama, zvukovima rondanja i bušenja dok čekaš let, to traje već godinama. Ali ono - godinama. Da u sve te godine nisu uspjeli izmajstorirati to što već majstoriraju, meni to jednostavno ne ide u glavu. Što rade uopće?! Kopaju rupu do kine? Pa nema tih radova za koje je potrebno godinama premještat i navlačit knauf, pregrade, skele i čudesa godinama, a i to je svaki put još neki drugi dio ograđen ili pregrađen. wtf?? Dokle?

A i oni mamlazi na ulazi sa šmajserima, to mi je isto već nejasan drill. Koga glume? Stoje tamo ko kobci, snimaju tko i šta, tjeraju aute, marširaju sa naoružanjem kao da je Pleso Londonski metro i kao da ne mogu isti posao odraditi u civilu kao u drugim zračnim lukama koje imaju opako veći promet, veći tranzit i veće su mete. Debilana da debilana.

Kad sletiš u Zagreb kao da si sletio u Bukurešt i to nikakve arene, skijališta i smještaj u Sheratonu ne mogu poporaviti - jer strani novinar treba i otići iz Zagreba preko te iste šupe.

Tko je glasao

netokracija Ne postiže se "

netokracija

Ne postiže se " ušminkavanjem" vjerodostojnost. Ja bih taj čas zaustavi grdanju infrastrukturnih objekata.Nije vrijeme za to, čekajte prvo da srednja klasa počne malo više letiti,čekajte " porezne kartice"jer je je novo pranje love na pomolu.Interesantno je kako nakon svakog građevinskog pothvata netko sagradi kuću kupi stan vozi " SUV"ili sličan auto iznad 280.000kn.
No more commenT

netokracija

Tko je glasao

Jucer se vratio s Brnika i

Jucer se vratio s Brnika i mislim da nema potrebe pretjerano opisivati sustinske razlike izmedu njega i Plesa, osim zanimljive cinjenice da tako malen aerodrom vrlo efkasno odraduje jednak ili jos veci promet i da im po svoj prilici nisu potrebne bajne zgrade i novi terminal.

Ali jedna zanimljiva cinjenica bode oci; iz godine u godinu Slovenci prosiruju parkinge koji su uredno napunjeni da bi prije koju godinu sagradili dodatnu nadzemnu garazu na tri etaze - i sve to po za ZG prilike po mizernoj cijeni od 0,80 EUR/h uz gratis period od 10 minuta. Za to vrijeme se na Plesu po pitanju parkinga jedino radi na povecanju cijene sata koja sada iznosi 15 kn/h na dva parkinga uz zgradu aerodroma. Od prosirenja se jedino prisjecam da su prije 4 ili 5 godina otvorili onaj dodatni udaljeni parking koji je nesto jeftiniji ( 10 kn/h ), ali uz tako kvalitetno odradene radove da je tamo u ovo vrijeme jedno solidno klizaliste koje jamci kvalitetno lomljenje.

Ali naravno da je jednostavnije fantazirati o basnoslovnim ulaganjima i novim terminalima nego proraditi na jeftinim detaljima.

Tko je glasao

Za to vrijeme se na Plesu po

Za to vrijeme se na Plesu po pitanju parkinga jedino radi na povecanju cijene sata koja sada iznosi 15 kn/h na dva parkinga uz zgradu aerodroma. Od prosirenja se jedino prisjecam da su prije 4 ili 5 godina otvorili onaj dodatni udaljeni parking koji je nesto jeftiniji ( 10 kn/h )


U pravu si, važno je oteti novac, za ostalo ih nije briga. Ovako izgleda naplata parkirališta na Plesu.
Drago mi je sto si naveo primjer Ljubljane.

Tko je glasao

Katastrofa, ali na zalost

Katastrofa, ali na zalost uobicajena prica kada se u kratkom intervalu spuste dva ili tri aviona. Sve postane daleko zabavnije kad se nade neki pametnjakovic koji se dokotura do rampe i tek onda mudro iskoci do automata racunajuci na iznenadenje :(

Dugi niz godina sam barem jednom tjedno bio na aerodromu i prilicno se jasno sjecam da ovakvih guzvi nije bilo za vrijeme rucne naplate.

Tko je glasao

Naravno kad je teško

Naravno kad je teško znakovima upozoriti ljude da u zgradi postoji još jedan automat za naplatu, gdje obično nema nikoga.

Jedan od najsmješnijih znakova na Plesu je onaj točno iznad zadnjih automatskih vrata na međunarodnim dolascima gdje putnici koji dolaze idu na desna vrata za "arrivals", a na lijeva za "connecting flights". Naravno, i jedni i drugi izlaze na identičnu poziciju, okruženi "odborom za dočeke" koji je uvijek tamo!

Opinioiuris

Tko je glasao

Kolko je meni poznato, na

Kolko je meni poznato, na izlazu iz zgrede nema više automata za plačanje. Barem je ljetos bil skinut.

Tko je glasao

parking se može platiti u

parking se može platiti u zgradi aerodroma na jednom ili dva šaltera (jedan je tamo bio pokraj domaćih dolazaka, drugi pokraj međunarodnih)

u zadnje vrijeme idem taksijem tako da se s time ne brinem previše jer je cijena parkinga na 2-3 dana jednaka ili veća od cijene taksija

Tko je glasao

Točno je kaj ti veliš, no

Točno je kaj ti veliš, no oni koji koristiju jedamput i dvaput godišnje te automate, kreneju na onog koji je kod međunarodnog izlaza iz zgrade i ne zevaju okolo jel znaju da je tam jedan postavljen.

Kad dojdeju do tog mjesta a njega nema ideju na onaj koji je na parkiralištu, jel za njega znaju.

Tko je glasao

mislim da ima automat i na

mislim da ima automat i na onom parkingu pokraj (tj. preko puta) carinarnice

Tko je glasao

Na svakom parkingu postoji

Na svakom parkingu postoji automat, ali sto to vrijedi kad je ovaj sa slike najveci i najfrekventniji opremljen samo s jednim.

Tko je glasao

Jucer se vratio s Brnika

Jucer se vratio s Brnika

... po novom, to je "Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana" i imaš pravo. Svake godine sve je ljepši aerodrom ...

Pozdrav iz Ljubljane

Tko je glasao

Ne ulazeci uopce u meritum,

Ne ulazeci uopce u meritum, predmet niti dubinu tvog spora sa Zracnom lukom, ali ti si ogledalo kako frustriran pojedinac maltretira sustav, ali i ostale.

Tko je glasao

Meni je baš drago da neko

Meni je baš drago da neko ukaže na ta sranja koja se događaju u zračnoj luki. Nije se tam skoro niš promjenilo a utučeni su veliki novci.

Tko je glasao

Zbog svega navedenoga

Zbog svega navedenoga neshvatljivo je ponašanje odgovornih za Zračnu luku Zagreb ali iz za grad Zagreb. Zračna luka nije se pripremila za ovakve događaje. Izgleda zapušteno, neorganizirano i negostoljubivo.

A čuj, kvaliteta usluge na aerodromu ovisi i o radnicima poput tebe... A nisam nigdje na netu našao traga tvojeg doprinosa toj kvaliteti. Sve što ima je vezano uz sindikalnu "borbu" i povezano. Jer nije tebi do kvalitete rada, tebi je samo do čim manje rada a čim više "stečenih prava"...

I sad se tu nešto čudiš... Ovu državu uništava površnost i nezainteresiranost ljudi za svoje obveze....
Radi se od-do, iste sekunde nakon što otkuca 16 sati svi napuste radno mjesto kao da će ih neka bolest ili smrt zahvatiti ako ostanu i 5 minuta dulje...

youtube.com/bijesdrugi | 4hdz.com
Preporučam: youtube.com/maxprvi | Lion Queen

Tko je glasao

Radi se od-do, iste sekunde

Radi se od-do, iste sekunde nakon što otkuca 16 sati svi napuste radno mjesto kao da će ih neka bolest ili smrt zahvatiti ako ostanu i 5 minuta dulje...

Bjesni,

Za pet minuta se nemre čovjek ni ispraznit na zahodu. Kad bi se plačal prekovremeni rad i to kak Bog zapovada, onda nebi bilo problema ostat i dulje.

A ja nisam nikad čul da je poslodavac na kraju mjeseca metnul koju kunu više na platnu listu i to samo tak da onaj kojem treba ima.

Tko je glasao

Radi se od-do, iste sekunde

Radi se od-do, iste sekunde nakon što otkuca 16 sati svi napuste radno mjesto kao da će ih neka bolest ili smrt zahvatiti ako ostanu i 5 minuta dulje...
Čuo sam da će Vlada zabraniti i aerodromu rad nedjeljom tako da stjuardese i piloti mogu ići na misu.

Mir s tobom B2

leddevet

leddevet

Tko je glasao
Tko je glasao

ne dirajte instituciju

ne dirajte instituciju Pollitike, B2, zašto zanemarujete činjenicu da je rekao da nije član kradezea ? Pollitika bez njega kao auto bez jednog kola...

a glede mise, hehe...

(Muckos, isprika za offtop)

Tko je glasao

Pollitika bez njega kao auto

Pollitika bez njega kao auto bez jednog kola...

(Reliant Regal Supervan 3)
I auto bez jednog kola može postići svjetski uspjeh (pogotovo u Mućkama)!

leddevet

leddevet

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Novi dnevnici

 1. Ovi njemački desničari nisu normalni od Feniks komentara 17
 2. ŠEFovskom diktaturom ŠEFovanje od aluzija komentara 5
 3. 402 od Weteran komentara 39
 4. Hote lepo vrit s ustašama i partizancima od boltek komentara 24
 5. Što Plenković ne stvara poveznice s našim Srbima, hrvatskim braniteljima, nego muti s aboliranim teroristima od ppetra komentara 22
 6. Zvala sam se Verica Nikšić, imala sam 13 godina kada su me Srbi ubili u Širokoj Kuli jer sam se rodila kao Hrvatica od Laganini komentara 69
 7. Za dom spremni od Laganini komentara 73
 8. Oni su ustaše? Pa odnosimo se onda prema njima kako zaslužuju! od Feniks komentara 23
 9. za dom spremni, za život nespremni od Zoran Oštrić komentara 1
 10. Zašto Hrvatska tolerira ustaški fašizam od sjenka komentara 81
 11. Otrovno pismo predsjedniku SDP-a Bernardiću od Laganini komentara 50
 12. Tisuće antidemokratskih sredstava u državi od rodjen komentara 1
 13. Poslušně hlásím je vinen Hrvatski bog Mars od lunoprof komentara 34
 14. HDZ se vraća stilu vladanja nepodnošljivom lakoćom od Feniks komentara 29
 15. Je li Božo Petrov još uvijek legalni predsjednik Mosta? od Zoran Oštrić komentara 7
 16. Lekovićev progon novinara, zataškavanje kriminala i demonstracija sile na zastupnicima u Saboru od Laganini komentara 14
 17. Genocid od petarbosni4 komentara 2
 18. Kad NATO Kolinda digne noge od sjenka komentara 25
 19. Brojevi za gospodu Plenkovića, Petrova i Bernardića 8 - 20 - 10 od rodjen komentara 1
 20. Analogije ili Vlada Idiotkracije od lunoprof komentara 48
 21. Zbogom banke. Dobrodošli bogati građani. od rodjen komentara 0
 22. Merkel i nacizam od Zlatno doba kap... komentara 62
 23. ŠEFOVI naređuju bez promjena i bez bitnih razlika od aluzija komentara 0
 24. Liječnik sadist od rodjen komentara 3
 25. Novi val nove vrste kriminala u građevini od rodjen komentara 6

Tko je online

 • indian
 • Skviki

Trenutno online

 • Registriranih korisnika: 2
 • Gostiju: 40

Novi korisnici

 • sandy199
 • Puležan
 • Ljerka Ivanković
 • Harlekino
 • trtamrta123