Tagovi

Velika očekivanja (2) - „Finchè dura non paura“!!!

Finchè dura non paura (Obrađivanje neke teme se često pretvori u avanturu, pa je tako bilo i ovdje: od jednog malog teksta su se stvorila čak dva samostalna posta, a dalo bi se na tu temu još dosta toga na pisati. Ova dva zadnja posta nose zajednički naziv "Velika očekivanja" jer je u oba posta glavna tema bio državi proračun, a sve drugo bilo ustvari usputno dekoriranje, koje najčešće diskusije zna odvući na stramputicu.)

Kroz medije se u zadnje vrijeme stalno ističe (i to čak s najviših razina hrvatske države) da svi „balansi i rebalansi“ kriznog hrvatskog proračuna ustvari ovise o uspjehu ili neuspjehu hrvatskog turizma. Iz mog turističkog iskustva to mi izgleda kao tanašna slamčica spasa. Naime, onima koji poznaju turizam (kao pojavu i gospodarsku granu) to uvijek ima nevjerojatan prizvuk, čak je donekle smiješno vidjeti i doživjeti, da je to gospodarsko nahoče odjednom postaje strateški izlaz iz krize.

Upravo traje vrijeme turističkih sajmova. Na njima se već odavna malo toga suvislog moglo predviđati, a u svaku narednu sezonu se ulazi sa sve manje „predznanja“, dok sadašnja globalna kriza takve ionako tanke spoznaje dovodi u pitanje. No, na tim istim sajmovima se može susresti mnogo ljudi iz turizma na jednom mjestu pa se s njima mogu razmjenjivati spoznaje i iskustva. Oni koji prate po dužnosti turističke prilike u svjetskoj krizi (tj. Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica) unatoč redovitim kontaktima s kolegama iz svijeta „hrabro“ zatvaraju oči pred panikom, koja već duže vremena vlada na konkurentnim destinacijama, šire lažni optimizam u kojeg uvaljuju i sve one koji od turizma žive. Tako su u „strateškom zanosu“ donijeli odluku da se cijene turističkih proizvoda za 2009 godinu ne diraju a umjesto toga da će se više novaca ubaciti u propagandu (podižu od uobičajenih 60 na 120 milijuna kuna). Da li je to baš to - pitanje je s kojim ćemo se ovdje pozabaviti?!

Pred nekoliko dana jedan turistički stručnjak s europskog sjevera uspoređuje cijene: Tako će ove godine za isti hotel, u istom vremenu, u istoj kategoriji, za iste usluge i istu dužinu boravka na Costi Bravi (španjolskom Mediteranu - od francuske obale do Barcelone) Šveđani plaćati cca 5.000 kuna - a u Hrvatskoj 8.000. Dok uspaničeni Španjolci spuštaju cijene, „hrabri“ Hrvati (formiravši cijene još u lipnju prošle godine, u vrijeme skakanja cijena nafte kad se o krizi još nije ni govorilo a presretni Šuker trljao ruke - jer su visoke cijene goriva i hrane odlično punile proračun) o mijenjanju cijena neće ni da čuju.

Slično se u zadnje vrijeme događa i u Grčkoj! Obavještavaju me o strmoglavom "šetanju" cijena njihovih hotela. Tako sam od višekratno korigiranih alotmanskih cijena (onih za ugovore s agencijama i tour-operatorima npr. Hotela Athena Palace (s poluotoka Halkidiki, iz Sythonije - koji ima 5 zvjezdica) napravio usporednu analizu cijena: – Detaljnije brojčane podatke možete pogledati ovdje) a ovdje dajem njihov grafički prikaz Grafikon

Crvena linija u ovom Grafikonu odnosi se na kretanje cijena hotela „Athena Palace“ (moram opet naglasiti da su to alotmanske cijene dobivene iz agencijske ponude - koja sadržavaju najmanje 5 % agencijske zarade - pa treba računati da su direktne hotelske cijene alotmana čak i niže). Sa zaprepaštenjem se mora zaključiti da su alotmanske cijene ovog izvrsnog grčkog hotela s pet zvjezdica došle na razinu naših hotela 3 zvijezde; cijene naših hotela 4 zvjezdice su narasle znatno iznad njihovih hotela s 5 zvjezdica, a cijene naših hotela od 5 zvijezda su odlepršale „u nebeske visine“. Uz to se iz grafikona jasno vidi kako je sezonsko variranje kod nas drugačije, da su one „najbogatije“ sezone s najvišim cijenama obilato šire nego one u Grčkoj.

S obzirom na neke diskusije ovdje osjetio sam potrebu da uključim i usporedbu jednog dobrog grčkog hotela od 3 zvjezdice (Hotel Attica Beach 25 km od Atene na morskoj obali bolje kvalitete sve sobe s klimom) s našim hotelima od 3 zvjezdice, jer je to standard kojeg traži jednostavnija klijentela iz okolnih balkanskih zemalja (na koju eto i mi počiinjemo ozbiljnije računati).

Grafikon2

Uz napomenu da se i ovdje radi o alotmanskim cijenama na osnovu kojih tour-operatori grade aranžmanske pakete, crvena linija u ovom grafikonu pripada grčkom hotelu Attica Beach kvalitete 3 zvijezde kraj Atene, a plave linije pripadaju trima hotelima 3 zvijezde u Dubrovniku (jedan u samom Dubrovniku, jedan u Župi Dubrovačkoj a jedan u Cavtatu) od kojih je hotel u Grčkoj prema web opisu mnogo opremljeniji. K tome napominjem da su Attica i Cavtat vrlo slični ukoliko se Atena uopće može uspoređivati s Dubrovnikom.

Zato je, nasuprot hrvatskom optimizmu, umjesno postaviti pitanje - koliko su naši turistički čimbenici doista pravilno procijenili da se mi u Hrvatskoj ne trebamo brinuti za turiste, da će ih biti u obilatim količinama, samo ih trebamo na vrijeme obavijestiti o hrvatskim prirodnim i kulturnim ljepotama - i dakako našim ("opravdano" visokim) cijenama? Da li su se zaista ozbiljno pratili i studirali trendovi na uspaničenom turističkom tržištu? Da li su ta "loša osjećanja" (radi mogućeg smanjenog broja turista) s konkurentskih tržišta tek nepotrebna panika, jer „za razliku od njih“ mi ne samo da očekujemo normalne rezultate, nego još k tome na turističkoj "normalnosti" čak gradimo proračunsku iluziju na kojoj ove krizne godine naša država namjerava opstati.

Činjenica jest da je svijet u debeloj krizi, i da se jednostavno mora očekivati, radi raznih objektivnih i subjektivnih razloga, manje onih koji će se otisnuti na turistička putovanja - nešto radi toga što će se naći među nezaposlenima (pa će morati mijenjati planove), nešto radi svih onih koji će se radi objektivnih ili psiholoških razloga osvrtati za što nižim cijenama (i drugim povoljnijim uvjetima). Nije li u takvoj ne baš povoljnoj globalnoj situaciji pretjerano prodavati već otrcane fore o Hrvatskoj kao „ekskluzivnoj“ turističkoj destinaciji. Stvari realno stoje suprotno od potreba Šukerovih proračunskih excel tablica, u kojima su zacementirane nerealne potrebe hrvatskog proračuna. Naime, hrvatska turistička ponuda i dalje „kljusa“ na repu događaja, daleko od ekskluzivnih nama konkurentskih zemalja (prema procjenama The World Economic Forum- a). O tome nas ovih dana „optimistički“ izvještavaju mediji pod zvučnim naslovom Hrvatska zadržala turističku poziciju . Shodno friško objavljenom Travel & Tourism Competitiveness Report 2009 Hrvatska je navodno zadržala istu poziciju na turističkom tržištu. Takav podatak zgodno za javnost zvuči, a što od toga stvarno imamo posve je druga priča, jer postoje tržišni poremećaji o kojima se jednostavno mora voditi računa. Koliko su se stvari kod nas i u svijetu zaista promijenile izgleda da malo tko istražuje; umjesto toga se fatalistički pognute glave čeka što će nas „strefiti“ ove sezone. Uostalom, dovoljno je pažljivije pogledati raspored tih prvih 33 najekskluzivnijih svjetskih destinacija, da bismo odredili i ono naše "stabilno" 34. mjesto na ljestvici konkurentnosti. Ranking2009

Po svemu izgleda da se hrvatski turistički proizvod radi naših neopreznih i nerealnih očekivanja na samom početku turističke sezone našao u opasnom raskoraku između želja i trendova, pa se „strateška očekivanja“ turističkog spašavanja hrvatskog proračuna čini tek pustom željom. Već je i prije Hrvatska bila poznata kao preskupa destinacija (čemu su državne igre s kunom najviše doprinosile). Sada, radi općeg trenda spuštanja cijena na konkurentnim destinacijama (a nasuprot ustrajavanju na našem „pravom“ putu) objektivno smo se našli u prevelikim tržišnim disproporcijama, za koje čisto sumnjam da se mogu amortizirati samo i isključivo pojačanom propagandom.

Pa ipak, nije sve ni u hotelskim cijenama (mada su one jako važne kao značajan dio ukupnog turističkog aranžmana). Naime hotelijeri se snalaze, pa se one objavljene cijene u stvarnosti naveliko razlikuju od postignutih. No propagandno jako loše zvuči ustrajavati na previsokim i ekskluzivnim a nerealnim cijenama u vrijeme kad se turisti odlučuju kamo ići na odmore, ali još kontra-produktivnijima se doživljavaju one nemile rasprodaje, radi kojih se u istom hotelu susreću i oni koji su bili glupi pa platili 100 Eura i oni koji su lukavo pričekali pa platili 20 Eura. To ostavlja dugotrajnu sliku nereda i turistički neozbiljnog ponašanja.

Pored procjene tržišne realnosti cijena treba preispitati i druge elemente u nacionalnoj ponudi, naročito kako i što učiniti da se turisti dovuku u Hrvatsku, da se tu ugodno osjećaju nudeći im i neke druge povoljnije uvjete (jer je turistima ipak najvažnije koliko će ukupno potrošiti za sve ono što sačinjava turističko putovanje), ali isto tako koliko će se „namučiti“ da do nas uopće dođu, a tek kako će se ovdje provesti.

Pred nekoliko dana neki izvještač s Beogradskog sajma turizma je dramatično najavio „masovni povratak Srba na Jadran“. Doista prvi puta se dogodilo da su se i na tom tržištu organizirano pojavili Hrvatska turistička zajednica i Ministarstvo turizma. Ako po strani ostavimo predrasude, treba pozdraviti nastojanja da se „napadnu“ i neka druga, istočna tržišta, ali pritom se i upitati koliko ovako „dramatične“ vijesti služe podgrijavanju nerealnih očekivanja, a koliko pranju savjesti lažnih optimista. Očekivati spas iz tih strana bez prethodnog rješavanja nekih drugih povezanih teškoća najmanje je nerealno??

Svako tržište ima onih desetak posto koji mogu plaćati, pa čak i skuplje cijene, (ma kako u krizi i siromašno bilo kao npr. Srbija, Albanija, Makedonija, Bugarska, s njih već sada godišnje primamo priličan broj turista mada je njihov potencijal daleko veći). No kako će dolaziti. Brodovima? – iz tih pravaca ih nema! Avionima? – ni toga zasada nema i ne zna se kad će biti! Vlakovima? – to je demodirano, dugotrajno i zamorno! Autobusima? Automobilima? Auto-turizam je danas svakako najpogodniji za masovnije efekte (to je inače najzastupljeniji način kojim se turisti služe pri dolasku u Hrvatsku - pogotovo od kad su ukinute subvencije za avione). Treba biti realan - dolazak turista iz Srbije s automobilima „sumnjivih“ registracija je za njih još uvijek riskantna avantura, jer poslijeratni animoziteti još traju (što je posve razumljiva posljedica na koju treba računati).

Granični režimi prema istoku su nam još uvijek pretvrdi (s jedne i druge strane granice). Da bi se granični prolazi olakšali treba to dogovoriti na kulturan i cjelovit način, kako priliči modernim i poslovnim državama. Pritom ovu osjetljivu problematiku treba rješavati praktično i efikasno međudržavnim sporazumima o kojima ne bi smjeli odlučivali zadrti nacionalisti ili tvrdokorni administrativci. Za nas na jugu je najvažnije riješiti granične režime s Crnom Gorom, Albanijom, Grčkom i Makedonijom, jer iz tih prostora već primamo sve više turista - ali do masovnosti treba učiniti daleko više. Pritom treba posebno istaknuti albansko tržište koje je u dinamičnom razvoju, blizu je Hrvatske, imaju dobar broj potencijalnih turista – ali da bi došli u Hrvatsku moraju ishoditi vize, skupo ih platiti, čekati par mjeseci - i sve to mrcvarenje proći da bi došli u najskuplju destinaciju na Mediteranu. A svima njima je daleko konkurentnija Grčka na pragu od vrata!!

Croatia Airlines već odavno predstavlja usko grlo turističkog razvoja. Dok bezbrižno uživaju u ugodnoj zavjetrini državnog proračuna (kao „nacionalni avio-prijevoznik“) jer redovito ostvaruju gubitke koje država pokriva (i imaju direktora koji bere najvišu plaću u Hrvatskoj od onih na državnim jaslama), oni čuvaju svoj monopol i nisu spremni ni sposobni podržavati turističke potrebe Hrvatske, ali najčešće spremno onemogućavaju uspostavljanje alternativnih inicijativa. Tako danas pet aviona Dubrovnik Airlinesa (u vlasništvu dubrovačke Atlantske Plovidbe) leže na aerodromu s neizvjesnom budućnošću (dok i sam vlasnik kao brodar na svojoj koži osjeća svjetsku krizu). U Hrvatskoj se kriza ne priznaje niti prepoznaje, pa nažalost nema razumijevanja za potencijal koji ovakva avionska kompanija predstavlja za hrvatski turizam; koči ju se umjesto da ju se podržava (dakako i iz proračuna). Njihov puni angažman uz proračunsku pripomoć baš bi za sam proračun mogao biti mnogo korisniji od nemuštog oglašavanja. Kad je u Turskoj svojevremeno zavladala kriza radi smrtne presude Abdullahu Öcalanu, kurdskom borcu za slobodu ( kad su se Kurdi turskom turizmu otvoreno grozili terorističkim napadima), turska država svjesna ugroženosti vlastitog državnog proračuna je svom nacionalnom prijevozniku Turkish Airlinesu (kompaniji koja je sa svojih 131 avion pravi div prema majušnoj ali drčnoj Croatia Airlinesu) - dala i subvencije i nalog da voze besplatno. Dakako, isplatilo im se jer se kontinuitet turizma održao, a opstao je i sami državni proračun.

Nešto ovdje nije kako treba!! Turska je tamo negdje u Aziji, a mi smo na Balkanu, na kojem se evidentno još ne zna, a niti želi znati, da se i s državnim proračunom također može i mora poduzetnički ponašati, tj. da iz njega često treba davati da bi se poslije moglo još više uzimati. No u težnjama i očekivanjima tvrdih hrvatskih glava važniji su politički i osobni prioriteti od nacionalnih interesa. Tako je najlakše iz proračuna uzimati ogroman novac za propagandu (naknadno više nitko živ neće moći rekonstruirati broj TV spotova, mega-plakata ili novinskih oglasa po svijetu - s čim se uvijek rado manipuliralo), a da bi propagandni efekti mogli lako izostati, što radi opće oseke u potražnji, što radi panike koju svjetska kriza izaziva i na turističkim tržištima.

No ova sve prisutnija panika na naše "graditelje proračuna" ne ostavlja traga, kod njih nema straha dok nam se iluzije ili nerealna proračunska očekivanja ne razbiju o glavu.

„Finchè dura non paura“!!

Komentari

Za povoljan utjecaj sezone

Za povoljan utjecaj sezone na budžet ključno je da hoteli (i privatni smještaj i kampovi) budu puni. Nije bitno koji profil gostiju će doći niti koliko će im biti duboki džepovi niti kolike će marže hotelijeri dignuti. Bitno je samo da ih bude što više. Samo velika količina makar i najsiromašnijih gostiju može stvoriti multiplikativne efekte koji državi trebaju. Od velikog broja ljudi na obali zaraditi će i pekari i ribari i poljoprivrednici i iznajmljivači.... i svi će nekako lakše preživjeti godinu koja neće biti laka. Od malog broja bogatih gostiju će naši najbolji hotelijeri dignuti lijepe zarade na visokim maržama, ali to nije ono što nam u ovom trenutku treba. Trošenje sredstava HTZ-a na kampanje kojima je cilj da se popune džepovi velikih hotelijera je katastrofa. Samo će veliki broj gostiju donijeti tražene efekte po pitanju preživljavanja onih koji žive pretežno od turizma i efekte po pitanju punjenja državnog budžeta.

hatepogodak

Tko je glasao

Sjećam se jedne od prvih

Sjećam se jedne od prvih Bulićevih turističkih propagandi u Njemačkoj. To je bilo u onoj godini kada je Bulićeva supruga dobila onu lovu za turistički spot godine.
Utrošena je silna lova, štampana je masa jumboplakata koji su ljepljeni po kojekakvim prolazima i tunelima, samo ne centralnim mjestima kao što su kolodvori, trgovi i promenade.

Naravno da je to bačen novac, jer masa plakata i naravno troškovi takve propagande nisu polučilio one rezultate, koje bi se postiglo trošenjem iste svote na zakup lukrativnih, ali skupih mjesta.

Čini mi se da će se isti biser ponavljati i ove godine.

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

Ne treba se čuditi što

Ne treba se čuditi što Bajs turizam, posredno i proračun, pokušava spasiti jačom propagandom.

Kod nas je Sanader nažalost sve sveo na propagandu, hoćeš pregovore s EU, reformu zdravstva, reformu školstva, reformu pravosuđa, gospodarsku reformu, .... rebalans proračuna, štednju u ministarstvima i u državnim i javnim ustanovama. I cijela Hrvatska se nažalost već pretvorila u jednu veliku pozornicu. S jako lošim glumcima.

Kada sve to doživi krah, propaganda se ne može jesti i njome plaćati režije, nažalost će opet propaganda svaliti krivnju na nekog drugog, u ovom slučaju na neuviđavne strane turiste, i druge "objektivne okolnosti".

P.S.

U međuvremenu bi bilo zanimljivo znati kojim "autorima" i agencijama će otići lova namijenjena "pojačanoj propagandi".

B-52

Tko je glasao

U međuvremenu bi bilo

U međuvremenu bi bilo zanimljivo znati kojim "autorima" i agencijama će otići lova namijenjena "pojačanoj propagandi".

Agenciji "Malo odabranih za velike zarade" ( svaka sličnost sa "Mala zemlja za veliki odmor" je slučajna ).

Tko je glasao

Hrvatski turizam je pomalo

Hrvatski turizam je pomalo izgubio busolu onoga momenta kada smo sami sebi uspjeli utuviti u glavu da smo na svijetu jedinstveni i neponovljivi, opalili nerealno visoke cijene za ono što nudimo, pa grandiozno započeli graditi samo hotele sa pet i više zvjezdica. "Neće više u nas svatko dolaziti!" ili "Može samo onaj koji ima para". Onda smo s jedne strane instalirali nepokretne i uspavane ali zato i narcisoidne dinosaure ( Bulić u HTZ, Mišetić u Croatia Airlinesu... i pripadajuću im regimentu na terenu) a s druge strane ministre i državne tajnike u Ministarstvu turizma koji DOSLOVNO o turizmu POJMA NEMAJU. Sada je pomalo postalo jasnije da baš to tako i ne ide, pa je polako nastupila i panika. Velika očekivanja državnog proračuna i doslovni vapaj turizmu da nas spasi od financijskog "belaja" pokazuju da turizam ipak ovoj državi daleko više vrijedi nego se to da sada javno i službeno priznavalo. I u nj ulagalo. I da bi Šukera manje glava boljela kada bi ga barem s te strane malo ( bojim se - malo morgen ) ogrijalo sunce. Ima ona jedna stara poučna priča o kočijašu koji nikada nije zauzdao konje pa se prvi put našao u ulozi kočijaša. Na koncu se nekako uspio sa kolima izvući živ kroz "puste staze planinske", ali ne zato što je to on znao učiniti nego što je imao pametna konja. I usput - puno sreće. Da li će Bajs i pripadujuća mu ekipa sa Mujom i Hasom na čelu imati sreće - tek treba vidjeti. Isplati li se toliko riskirati, ako se zamišljamo ozbiljnim društvom, ne znam. Ja osobno, da ozbiljno vodim državu, - ipak ne bi riskirao. Nisam kockar.

Tko je glasao

Tko je ono rekao da bi se

Tko je ono rekao da bi se cijena kave u Dubrovniku mora biti takva da se čovjek sledi?

Istina, cijene u nekim zapadnim zemljama su i mnogo više (popij ti kavu u Parizu...)

Tko je glasao

Ova sve prisutnija panika na

Ova sve prisutnija panika na naše "graditelje proračuna" ne ostavlja traga jer nemaju straha dok nam se iluzije, ili nerealna proračunska očekivanja ne razbiju o glavu.
Nema panike... politička elita će to riješiti:
Photobucket

cogito ergo sum

Tko je glasao

@jedinohrvatska, zbog

@jedinohrvatska, zbog narušavanja zakona o ravnopravnosti spolova teško sam se dvoumio s ovim plusom, jer si u campanovooj štali izostavio "kud Sanader, tu i ja"

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

Nadam se da 120 milja kuna

Nadam se da 120 milja kuna neće potrošiti koruptivno kao onu lovu za antikoruptivnu kampanju. Bajs, račun molim...

Put za pakao je popločen dobrim namjerama...

Tko je glasao
Tko je glasao

oni još čekaju princa da

oni još čekaju princa da ih probudi iz stoljetnog sna....

Tko je glasao

He, he, Ni ovdje ne

He, he,

Ni ovdje ne spavaju, panika se prelila i počeo je rat cijena ispod stola (to sam već rekao- ovdje su neki pogodili seriju grupa po bogatih 70 Eura ali je drugi hotel nemilosrdno ponudio po 28 i sada se oni prvi zfražaju ali posao je prošao).

No srž problema je kad sve to uhvati šireg korjena što će proizvesti krš u Šukerovim proračunskim excel tablicama i učiniti ih neupotrebljivima, a očekivanja od turizma daleko ispod planiranih. Ro je realnost i u tome je pravi problem, tj. kako će se tko snalaziti i nije toliko problem (bilo je i prije kriza i rješavale su se last minute s cijenama ispod čak i svih obzira a kamoli granica). Glavna tema mog posta je proračun i nerealnost u očekivanju spasiteljske uloge turizma radi previsoko postavljenih ciljeva i uloge turizma u njegovoj realizaciji.

Imao sam prijatelja (još je živ i radi) koji je imao excel tablice za izračun fizibiliti studija isplativosti ulaganja. Kad bi mu došli neki da naštimaju studiju radi opravdanosti zaduživanja sjeli bi i ubacivali po portrebi promet, cijene i sl-, da bi dobili faktor isplativosti - a što bi te veličine ispale nerealne nikoga nije uzbuđivalo. Ista stvar se događala pri izraćunu planova poslovanja. Direktor ili vlasnik ili oboje bi došli kod njega i programirali koliko im treba profita pa bi se igrali u excel tabelama s ulaznim veličinama dok ne dobiju tražene vrijednost, ali bi onda dobijali bijesne cijene koje nisi mogao ni gledati a kamoli postići. I onda bi se gubici gomilali.

Što misliš da li je Šuker barem ušao u tajne excel kombiniranja ili još sve to čini na ruke??

Tko je glasao

Prekrasno je raditi analizu

Prekrasno je raditi analizu i koristiti brojke, pa o necemu pricati.
Medutim ipak samo letimicna provjera npr Hotel Argentina u Dubrovniku i spomenutog grckog hotela Athena Pallas kaze da je to tu negdje premda je jedna Argentina.
http://www.holiday-in-athens.com/halkidiki/athena-pallas-village-hotel-h...
http://www.gva.hr/gallery-hr.html

Po meni geenralno treba cijene ostaviti iste za ono sto zbilja vrijedi. Javno reci da su cijene iste, i da ce biti manje gostiju. To cak reklamirati jer je to dobra reklama za goste koji vole manje guzvi, a mogu to platiti.
Za one nerestrukturirane kapacitete i dijelove turizma koji jos nisu dostigli uslugu okrenuti se Srbima. Njh je sad puno lakse usluziti nakon Slovenaca. Slovenci su nam na neki nacin ucinili uslugu u tom psiholoskom smislu. Mozemo cak pokazati da su nam miliji gosti nego ovi. Ne moraju placati vinjetu da bi dosli, a mogu se sjutiri ili preko Bosne, ili lijepom nasom da je bolje upoznaju.

PS Oko turizma, a kao i kod drugih industrija vode se ratovi. Nacini vodenja ratova su razni, a najvaznije sredstvo mediji. Npr paralela iz auto industrije. Odnekud se pojavi vijest da VW radi na novom golfu x+1. Dakako da je u punom jeku prodaja golfa x, no sta imamo na trzistu. Oni koji imaju novca i trebaju takav auto razmisljaju sacekacu jos malo da izade nova serija, odgadaju kupnju. Ima i onih koji razmisljaju ovako, ma izlazi nova serija pa ce stara pojefitiniti, pa mi je super malo sacekati i dobiti staru seriju (btw uhodanu i sredenu) za nesto manje novca.
Ovo je sto se stalno radi.
U podrucju chipova, elektronike i sl. sta se tek tu radi mila majko. Tu se vode pravi obavjestajni i dezobavjestajni ratovi, kada ce sta izaci, po kojoj cijeni, performansama, radna imena, ... To je prava ludnica.
Nedamo Bajsa! Zivio Bajs! (Rohatinski, Rudolf, Bajs,... )

Tko je glasao

pa da, srbi če vam sigurno

pa da, srbi če vam sigurno doči nakon fantastičnog dočeka njihovih rukometaša na SP u rukometu...jer dobar domačin je dobar domačin...

Tko je glasao

Pa sami su rekli da im je

Pa sami su rekli da im je bilo fantasticno.
Koliko god su se mediji trudili napumpati, zastavu su skinuli da je zastite, kao sto su stitili i njih same. Malo pretjerano posebno nakon svega i kad se nista nije dogodilo. Pa sami su Srbi na kraju ipak rekli da im je bilo fantasticno, bez obzira na sve.
Nije stvar je'l ce Srbi doci ili ne. Oni koji i dodu doci ce i biti dozivljeni na drugaciji nacin jer se dio raspolozenja prenio na Slovence. Slovence koji i kad dodu vec ce biti spremni na ono na sto su valjda bili prije Srbi.

Tko je glasao

Nije mi jasno zašto će nam

Nije mi jasno zašto će nam Srbi biti draži gosti od Slovenaca. Slovenci su pod 1. pokazali i da minorni broj glasača može prisiliti vlast na demokratsko ponašanje. Pod 2. ipak su usvojili koliko toliko kulturno ponašanje. U hrvatskoj su političari na sve načine opstruirali referendum za ulazak u NATO što nije uvjet ni garancija ulasku u EU ali je sigurno garancija povratka naše mladosti u lijesovima iz nekih afganistana, gazimestana. Srbi su nam još u lošoj uspomeni, iako ih ima kao pljeve već godinama, sva "krema" i "zlatna mladež" se petlja s istima s ove strane, bauljajući po jahtama sa pitoresknim zastavama. Bajsa sigurno ne damo kao ni n-ti broj istih "uglednih" turističkih radnika "poliglota"koji "političkim elitama" pomažu uništiti do kraja nekad solidne turističke kuće u cilju rasprodaje istih kojekakvim mračnim tvrtkama iz Luksemburga ( još jedne od država poreznih rajeva) i sl. Također nije istina da Vlast tj. ljudi u vlasti ne davaju novac iz proračuna za turizam. Davaju i to ogroman. Doduše pobrkali su lončiće pa davaju stranim tvrtkama ( iz kojekakvih luksemburga) ogromne novce i beneficije za dokapitalizaciju, privatizaciju, rasprodaizaciju, uništavaciju. Tajni ugovori se sklapaju u zemlji transparentne prevare rodijački organiziranih političkih "elita". Kleptokracija kao vrhunski cilj i uspjeh pretvorbenih lešinara. Pri tome zadrigli debeli ne miševi nego pacovčine prodavaju maglu guskama kroz priče o turizmu kao strateškoj grani hrvatske privrede. Logično kad su sve druge privredne grane već odavno rasprodane i uništene. Samo zahvaljujući nekom Božjem hiru da najljepši dio planeta Zemlje prepusti za domovinu divljem rodijačkom plemenu Rvata možemo zahvaliti za uporan dolazak turista usprkos i unatoč divljim cijenama koje će tek kad pukne sav lažni oklop stabilnosti pokazati što je divljanje cijena.
Jadni narode probudi se , da citiram malo Kranjčevića: Izvedi narod moj, o Gospode. Izvedi ga iz ropstva zlopatnog. I skini mu s vjeđa pospanih. još onu mrenu zlokobnu, što zastire sad oči njegove.

Tko je glasao

Nije mi jasno zašto će nam

Nije mi jasno zašto će nam Srbi biti draži gosti od Slovenaca. klin se klinom izbija pa ce tako poratnu nesnosljivost prema Srbima izbiti friska nesnosljivost prema Slovencima.
To je u tom smislu cak i pozitivno u pogledu meduosbnih odnosa sa Srbima i to je makar neka korist od jadne situacije sa Slovencima. To sto nemoraju placati polgodisnju vinjetu za par desetaka kilometara po jadnim cestuljcima kao nasi zapadni turisti je dodatna olakotna okolnost.
Ja bih otvoreno reklamirao: za Srbe vise anacionalno orijentirane put Slavonskom magistralom (nekadasnja baratstvo jedinstvo) do Zagreba i onda na Dalmatinu do Splita i dalje, za one malo nacionalnije put kroz Bosnu i Republiku im srpsku. Grcka - to je daleko i surogat koji ne pije vodu.

Tko je glasao

znaš šta je za srbe

znaš šta je za srbe jadran...OBALADALEKA....

Tko je glasao

Jeste daleka. Snimio sam ja

Jeste daleka. Snimio sam ja frajera sa lijeve daleke obale dunavske koji je sa cisto pristojnom jedrilicom vjezbao po Dunavu. Eto to ti je kad ceznja daleka pritisne. Dunav forever i meni je bio more i sve, ali ipak moras nekad otici i tamo. Sada je pravi trenutak.

Tko je glasao

Ne bih baš rekao, jer

Ne bih baš rekao, jer govorimo o različitim stvarima. Očito si pošao na internet i usporedio individualne cijene s njihovih web stranica koje se praktički nigdje ne primjenjuju i rijetko kada mijenjaju. No ja sam spomenuo da se cijene ubrzano spuštaju, uglavnom ne na web stranicama nego u prodajnim ugovorima koji su jedini važni, odnosno koje ulaze u konkretne prodajne akcije preko agencija i tour-operatora.

Ako nisam to jasno stavio u tekst moram poopraviti. Naime podaci koji su navedeni u tabelarnom i grafičkom prikazu odnose se na alotmanske cijenike koji su uglavnom jedini ključni za tržište - ovi s interneta su luk i voda do kojih nitko ne drži, čak niti onaj koji doista pokušava napraviti rezervaciju direktno preko hotelskih web stranica - i kad se tako javlja pregovara i traži druge cijene - i uglavnom ih dobiva.

Iznenadio bi se kad bih ti rekao da se npr. i u Zagrebu sada može polupansion dobiti za recimo 30-tak eura ili 220- 250 kuna, a ta razina cijena (i poreza) čini probleme u Šukerovim excel proračunskim tablicama. Ja samo o tome govorim, a ti se drži Bajsa koji o alotmanskim ugovorima vjerojatno zna koliko i ti - ovo nije uvreda jer tu jednostavno nisi doma.

Tko je glasao

Otisao sam na internet i

Otisao sam na internet i usporedio cijene koje nude, a sto vidim kao obican covjek i to sve cisto da na primjeru testiram sto govoris. Izabrao sam Argentinu kao nesto sto znam i grcki hotel koji si dao, te njihove cijene dostupne na internetu. Ne znam kakav je grcki hotel, ali sam namjerno ukljucio Argentinu kako bi mi procjene namjerno bile konzervativne (mozda grijesim, ali se nedam ipak je pogled sa Vile Orsule jedan jedini).
Za cijene koje nisu dostupne me nije briga, jer su mi, bas takve kakve jesu, tj nisu mi dostupne, pa mogu biti samo predmet pustih spekulacija. Ocigledno je vecina vijesti kojima nas o cijenama zasipaju te naravi da se oni koje je to doista briga prepucavaju i nadmudruju preko nas kao javnosti.
Docim kao drustvena skupina imamo receptore iskljucivo za negativno intonirane vijesti pa iskljucivo tako percepiramo dogadanja, a uopce ne trzamo na stvarne motive onih koji to cine.
Nas je turizam sad valjda problematican sto je inertan pa ne spusta cijene, a konkurencija to radi i ona je kao dobra.
To je opci dojam, a ja na njega ne pristajem.
Ulazem u Bajsa to isto priznam. Hajd'mo se kladiti sa kakvim ce imidžom otici za dvije ili koliko vec godina. !!!

Tko je glasao

Mislim da je razlika između

Mislim da je razlika između tvog i mog pristupa što ja znam iznutra kako se stvarni poslovi odvijaju (dakle insajderski), a ti na ovo gledaš izvana, iz onoga što uopće nema niti će imati utjecaja na stvarni razvoj događaja (dakle autsajderski). Ovdje se več događaju lomovi pa hoteli jedan drugome "kradu" grupe s cijenama manjim i do 60 % - a to znači sve manje poreza za Šukerove excel proračunske tabele. Kako stvari budu tekle dalje, panika među turističkim subjektima će se širiti, a Bajs će i dalje uživati u svojoj kuli bjelokosnoj.

Prihvaćam okladu, ti odredi vrijednost, pa ćemo naći načina da to potrošimo u Hotelu Argentina; možeš povesti i Bajsa.

Tko je glasao

joj, frederik molim te ne

joj, frederik molim te ne otkrivaj tajne zanata...

te odurne pogodbe šotobanka kad ti ne samo konkurentska tvrtka već i bratski susjedni odjel batiškatole to su ljepote prirode i društva....
a da imam vlast jedno 30 minuta, prva bi letjela TZ pa HGK, HOK ali tko se nije uvjerio u "prosvjećenost" i "stručnost" dragog nam pozera (vidi možda se i popravio ja sam se patila unazad pet godina), taj ne pozna ljepote jadrana....

Tko je glasao

Za one nerestrukturirane

Za one nerestrukturirane kapacitete i dijelove turizma koji jos nisu dostigli uslugu okrenuti se Srbima.

Mislim da je iluzorno očekivati "invaziju" turista iz Srbije s ovakvim cijenama. Osim toga, ipak postoje još i neke psihološke kočnice.

Srbi su u smislu turizma otpisali i Crnu Goru i masovno se okrenuli Grčkoj. U televizijskim anketama u vezi s sajmom turizma u Beogradu, ljudi su se gotovo isključivo izjašnjavali - Grčka.

The Observer

Tko je glasao

ili se skrivaju na Ohridu i

ili se skrivaju na Ohridu i kukaju kako je tu loše!

doduše, mislim da su ostali malo 20-30 odzada, ali se vidi dobra, srdačna duša!

toplo preporučam!

Tko je glasao

Grčka destinacija ima neke

Grčka destinacija ima neke dodatne prednosti. Moja se prijateljica vratila prošlog leta sa letovanja u Grčkoj, gde je usput za 800 evra kupila predivnu dugu vizonsku bundu sa ogromnom kapuljačom. Mislim da ću ovog leta skoknuti i ja.
Inače, veliki broj turista iz Srbije sve češće ide i za Tursku.

Mađarska u Italiji nudi aranžmane od nedelju dana u Budimpešti uz opravku zuba (po veoma niskim dodatnim cenama uz upotrebu prvoklasnog evropskog materijala). Zubarske usluge u Italiji su izvanredno skupe. Presvlačenje samo jednog zuba staje od 800 do 1.000 evra.
Vidi za primer na Internetu "Rosental Dental" i otićićeš sa osmehom!

Julijana Mirkov

Tko je glasao

Ni tu nisam bio dovoljno

Ni tu nisam bio dovoljno precizan ali ću popraviti - naime Srbi su masovno oduvijek orjentirani prema Grčkoj, pa su usporedbe naših s grčkim cijenama bile motivirani s tim našim navodnim "strateškim napadanjima" istočnih tržišta. Zato je zaista utopija očekivati masovne dolaske iz tih prostora (od Srbije do Bugarske i Albanije) sve dok je Grćka daleko bolje plasirana u turističkoj potražji, prometno mnogo dostupnija, a civilizacijski daleko bliža pa time kod njih i atraktivnija.
Također, dokle god smo mi na 34 mjestu a Grćka na 24 mjestu ljestvice konkurentnosti besmisleno je bilo kome tumačiti (kao što obaladaleka tumači) da mi imamo Hotel Argentinu i Dubrovnik koji su navodno jedini i jedinstveni - ta Grčka je puna takvih pozicija.

Nas baš to i ubija, ne smo u turizmu, ta (samo)uvjerenost da smo mi i sve naše jedinstveni u svijetu, da će ljudi hrliti da nas vide i zasipaju nas novcima. Mi ukupno gledajući smo samo tek jedna od destinacija na Mediteranu, koja turistički čak uopće nije dovoljno razvijena (jer danas imati samo nekoliko dobriih hotela a zapušten ukupni ugođaj u destinacije nije ono što čini neku veliku tržišnu vrijednost).

Tko je glasao

dodao bi i činjenicu, da je

dodao bi i činjenicu, da je u proteklih 20 godina odprilike pola mio srba preselilo u grčku..

Tko je glasao

Dodao bi i činjenicu da se

Dodao bi i činjenicu da se u Grčkoj ponašaju spram srbijancih gorje nego kod nas.

Tko je glasao

Novi modaliteti korištenja

Novi modaliteti korištenja godišnjeg odmora među bolje stojećim ljudima su "Beauty farme"- jedna vrsta hotela-klinike gde se praktikuje rigorozna personalizovana dijeta (obavezno je prisustvo dijetologa), organizovana i kontrolisana fizička aktivnost, golf, masaža, "kupke" u alpskom senu, skidanje staračkih mrlja sa lica laserom, čišćenje organizma od "slobodnih radikala", itd. Beauty farm nikad nisu na moru, nego u planinama. Ovakav modalitet letovanja uz "reparaciju" ne poznaje sezonska ograničenja i postao je must za bolje stojeće građane.
Na pitanje "Gde si bio na letovanju?" ne odgovaraju lokacijom, nego modalitetom:"Na Beauty farmi". Time je već sve rečeno: najmanje 3.000 -4.000 evra po osobi za nedelju dana u nekom mirnom, luksuznom hotelu u planini u brižnoj nezi za fizičku i psihičku formu.

Julijana Mirkov

Tko je glasao

frederik svaka ti se

frederik
svaka ti se pozlatila!

najslađi mi je dio recimo za Opatiju, tu sam govna jela pa jako dobro znam, odluka Grada o javnom redu i miru da se u 23h moraju završit sve javne priredbe, osim iznimno....pa recimo hrpa pizzeria a nigdje nema ofrigane sardelice, na kupalištima nema animatora ali ima skupe ulaznice u vidu ležaljki i suncobrana, pa u istom hotelu borave i oni koji sobu plaćaju 60 i oni od 20€, za istim švedskim stolom....
ma neću otkrivat baš sve čari dame s kamelijama, dođite i uvjerite se!

Tko je glasao

Prelistavajući kataloge

Prelistavajući kataloge Ljeto09 skandinavskih touroperatora, te prateći reklame u dnevnim novinama, moj je dojam da je ponuda ljetovanja u Turskoj, Grčkoj, Španjolskoj i Italiji u odnosu na ono što se nudi u Hrvatskoj količinski u omjeru najmanje 1:10 - 1:20 u korist tih zemalja (svaku pojedinačno). Možda to nije tako u Njemačkoj, Austriji ili nekim drugim zemljama, ali za Skandinavce je Hrvatska nekako nedefinirana, pa uz cijene koje su ili na nivou (Italija, Španjolska) ili više (Turska, Grčka) se valjda zato i ne traži previše.

Od onih koji su bili u Hrvatskoj, uvijek se čuju uobičajeno pristojne pohvale (prije svega ljepoti obale i mora), ali rijetko tko se vraća slijedeće godine.

The Observer

Tko je glasao

a po što da se vrati? kod

a po što da se vrati? kod nas sve funkcionira po principu uzmi/ otmi sad a sutra - ma koje sutra? što je u žepu je sigurno!
suveniri su originalno kineski, hrana je originalno uvozna, osoblje original nadrkano, zadnji put su se nasmijali negdje 88-89, kad se i zadnji put nešto obnovilo vidljivo na hotelima...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Novi dnevnici

 1. Plenković nastavlja izgubljenu Arbitražu s MOL-om, da bi krivnju za 5 milijardi kuna gubitka svalio s MOST-a i B.Petrova na HDZ od ppetra komentara 7
 2. NAŠA MISIJA od petarbosni4 komentara 0
 3. ŠEFovi reformiraju Republiku Hrvatsku od aluzija komentara 2
 4. Hrvatski nacionalni interes i kako ga steći od Feniks komentara 28
 5. Vrh HDZ-a onemogućava HDZ-u preuzimanje vlasti od ppetra komentara 3
 6. Može li Trump doživjeti i preživjeti inauguraciju od sjenka komentara 15
 7. Kao i hrvatsku državu, INU je prodala detuđmanizacija od MKn komentara 14
 8. Putevi i stranputice: Dvije godine mandata Kolinde Grabar Kitarović od sm komentara 6
 9. Fašizacija hrvatskog društva nesmetano napreduje od Feniks komentara 12
 10. Svemir je integralni organizam; uključuje i Kolindu od bube komentara 6
 11. Leakovina - Autodanuncijada - Nije li ljevica preživjela dovoljan broj 'Markovina'? od doza komentara 4
 12. iskustvo proizvodi vrijednost preživljavanja od aluzija komentara 0
 13. Božo Petrov i MOST napravili su 250 puta veću štetu RH, nego Hanžeković svojim ovrhama i spinovima od ppetra komentara 22
 14. Stop formatiranju diskova od robot komentara 13
 15. čovjek (SLUGA) MORA biti pokoran i poslušan čovjeku (ŠEF) od aluzija komentara 0
 16. dama s hermelinom i još 86 000 umjetnina od indian komentara 7
 17. Šteta od preko 5 milijardi kn građanima RH, traži ostavku Bože Petrova i hitnu akciju DORH-a od ppetra komentara 14
 18. Je li 2016. za Hrvatsku prijelomna godina? od vkrsnik komentara 11
 19. Politika Donalda Trumpa: ako su znanstvene činjenice suprutne mojoj politici, treba ukinuti znanost od Zoran Oštrić komentara 23
 20. O bankrotu ljevice u doba globalizacije od Zoran Oštrić komentara 4
 21. Međunarodni kazneni sud od Zlatno doba kap... komentara 1
 22. Veleizdaja Ustavnog suda RH od sjenka komentara 11
 23. Igra Plenkovića i Petrova, MOST-a i HDZ-a, odigrana na Badnjak, vulgarna je kao gluma Frljićevih glumica s državnom zastavom od ppetra komentara 5
 24. Izgubljena arbitraža: Upravljačka prava u INA-i nije predao Sanader, nego hrvatska vlada od sm komentara 49
 25. satnica obiteljskog preživljavanja od aluzija komentara 0

Tko je online

 • Skviki

Trenutno online

 • Registriranih korisnika: 1
 • Gostiju: 35

Novi korisnici

 • F1
 • valentino
 • justiceforall
 • sandy199
 • Puležan