Tagovi

Velika igra oko riječnog šljunka

Prenosim tekst objavljen na mrežnom sjedištu ZelenaPolitika.info. Još jedan proizvod mojeg "radnog odmora". :)

Hrvatski Zakon o vodama, donesen 2009., u skladu s Okvirnom konvencijom o vodama EU, zabranjuje komercijalno iskapanje šljunka iz korita rijeka. Određene količine smiju se vaditi samo u okviru regulacijskih radova. Ekolozi i okolišari (stručnjaci i aktivisti za okoliš) niz godina upozoravali su na štetnost prekomjernog šljunčarenja.

U posljednje vrijeme uočljivo je lobiranje da se zabrana ukine. Tako npr. "Posavski obzor" 15. lipnja objavljuje članak U glavi šljunak u srcu pijesak. Zabranu naziva primjerom "gluposti, sluganstva, neracionalnosti, jala, sulude dosljednosti"; zabrana štiti "domaće muljatore i mafijaše". Tvrde da susjedne Srbija, BiH i Mađarska stalno vade šljunak iz korita Drave, Dunava i Save. Hrvatska je sad navodno prisiljena od njih kupovati "svoj" šljunak po cijeni od 150 do 180 kn/m3, dok je donedavno cijena bila oko 50.

Članak završava rečenicom: "Doznaje se da bi policija i USKOK domaćim glupanima i mafijašima ovih dana mogla stati na rep." Nije baš jasno kakve bi veze policija i USKOK mogli imati, kad se kao problem ne navodi kršenje zakona.

Zastupnici ukidanja zabrane tvrde da iskapanje šljunka iz korita nije štetno za okoliš, jer razina vode time pada samo nekoliko milimetara.

Toj kampanji su se prije nekoliko dana priopćenjem za javnost usprotivile okolišne udruge Baobab, Ekološko društvo Koprivnica i "Senjar" (sve tri udruge su članice Dravske lige, saveza u kojoj je član i Hrvatsko šumarsko društvo zbog zaštite podravskih šuma). Smatraju da se radi o manipulacijama i dezinformacijama, iza kojih stoji komercijalni interes pojedinih tvrtki (npr. Dravski put d.o.o.), iza kojeg su stale i neke političke stranke (HSP).

Navodi o gospodarskoj šteti su lažni, tvrde okolišari. "U Podravini postoji veliki broj legalnih šljunčara smještenih van korita rijeke koje sasvim normalno funkcioniraju i opskrbljuju tržište šljunkom."

S druge strane, iskapanje u koritu dovodi do ogromnih šteta za okoliš. Uslijed kopanja šljunka i regulacija vodotoka, Drava kod Terezinog polja se u zadnjih sto godina ukopala četiri metra, a od toga dva metra samo u posljednjih dvadesetak godina. Time dolazi do opadanja razine podzemnih voda s negativnim utjecajem na poljoprivredu i šumarstvo. Također se isušuju mrtvice koje su prirodno mrijestilište riba i turističke destinacije. Uništavaju se prirodne mogućnosti samopročišćavanja voda te obrane od poplava.

Okolišari ističu da iskapanje šljunka na dozvoljenim mjestima, van korita, ima i pozitivne učinke, jer u šljunčarama nastaju kupališta za ljude, ali i močvarna područja za ptice i ostala živa bića.

Tko su stvarno "glupani i mafijaši"?

Okolišari navode da danas iskapanje iz korita nije pod nadležnošću Rudarske inspekcije, nego vodopravne inspekcije Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva. Ministarstvo daje dozvole za iskapanja u okviru regulacijskih radova, ali "sve indicije pokazuju da je iskapanje šljunka iz korita potpuno nekontrolirano te da se izvade mnogo veće količine nego što je to službeno odobreno." (Na jedan takav primjer upozorila je Udruga za istraživanje i popularizaciju znanosti Baobab u prosincu prošle godine: Hrvatske vode štite i pomažu ilegalno iskopavanje šljunka.)

Pojedine kompanije, koje se bune da su "žrtve", godinama su prijavljivanje za ilegalno kopanje šljunka. Time predstavljaju nelojalnu konkurenciju legalnim šljunčarima. Svoj dopis okolišari završavaju apelom: "Pozivamo institucije pravne države da nastave već započeti posao na raskrinkavanju i kažnjavanju nelegalnih aktivnosti."

Javno poduzeće Hrvatske vode još od 1990-ih izloženo je žestokim kritikama stručnjaka i aktivista za okoliš. Iako je nedavno proglašen međudržavni Regionalni park prirode Mura-Drava, te cijelo područje zaštićeno od UNESCO-a kao rezervat biosfere, na politiku hrvatske države i dalje najveću ulogu imaju parcijalni, kratkoročni komercijalni interesi. Hrvatske vode iz vodopravne naknade prikupljaju mnogo novca, kojeg treba utrošiti. U skladu s interesima moćnih lobija, a prvenstveno građevinskog, planiraju se radovi na "regulaciji" koji su nepotrebni i štetni. U prosvjede protiv takve situacije nedavno se uključila čak i Hrvatska biskupska konferencija.

Treba razvlastiti "Hrvatske vode"

Dr.sc. Martin Schneider-Jacoby, austrijski znanstvenik iz međunarodne udruge "Euronatur", koji je već 30 godina zaljubljenik u prirodu sjeverne Hrvatske, poručuje: Reformirajte Hrvatske vode i novac dajte proračunu! "Morate shvatiti da su rijeke u ovom dijelu Hrvatske jednako vrijedne kao i vaše more (...) Čudi me što lobi vodnogospodarstva uspijeva nametnuti takve projekte koji izravno ugrožavaju druge sektore, poput šumarstva", kaže Schneider-Jacoby.

On predlaže značajnu institucionalnu reformu organiziranja i financiranja vodnog gospodarstva."Naknade koje plaćaju porezni obveznici, građani i tvrtke, trebale bi se uplaćivati izravno u državni proračun. Tek tada bi se određivali prioriteti – koliko će sredstava godišnje dobiti zaštita prirode, zaštita okoliša, zatim vodno gospodarstvo, šumarstvo i tako dalje. Ovako, sve novce potroše Hrvatske vode. Ta institucija ima previše novca."

Nelegalno iskapanje šljunka i kamena - pravilo

Nelegalno ili polulegalno vađenje kamena, šljunka i pijeska postojalo je već u socijalizmu, ali problem je naglo porastao tijekom 1990-ih godina. Određeni napori Državnog inspektorata početkom prošloga desetljeća da se uvede red ostali su bez uspjeha. Hrvatske i međunarodne udruge za okoliš upozoravale su na probleme, a također i predstavnici Europske unije zbog postupanja suprotnog Okvirnoj direktivi o vodama. Npr. u listopadu 2003., na sastanku u Državnoj upravi za vode, međunarodni koordinator za Dravu WWF-a David Reeder upozorio je, između ostaloga, na pretjerani iskop šljunka.

Događalo se niz lokalnih građanskih prosvjeda, koji su uglavnom ostajali bez uspjeha. (vidi npr članak Pljačka vrijedna 140 milijuna kuna iz 1997. ) Nadavno je afera s krađom šljunka prilikom gradnje Golf Country Cluba Zagreb završena pogodbom, po kojoj će Klub u državni proračun, na ime odštete zbog 300.000 prostornih metara ilegalno iskopanog šljunka i pijeska, uplatiti 4,5 milijuna kuna. Istovremeno su legalizirane 54 vile, sagrađene bez građevinske dozvole.

Pogledajte na YouTube: Podravski rat za šljunak?

Sutok Mure i Drave - hrvatska Amazona

Kako nas pljačka šljunčana mafija (prezentacija, 6 Mb)

Časopis Međunarodne komisije za zaštitu Dunava "Danube Watch" u br. 2/2002. donosi tematski blok o rijeci Dravi (engleski).

O ovoj ćemo temi još pisati, da bismo prikazali širu sliku zbivanja.

Komentari

hebate vrag u dope!!! riječna

hebate vrag u dope!!! riječna mafija?!! a naveke san ja govoril da šljunka se treba čuvati... nije to baš ono... ko šljunak.. kak građevina horvata danas cvjeta tak je nekak i logično da se šljunki vode iz vode, ne? e, al sam kaj dežela isto oče svoj del, oče da se i njoj plati, e kad deželi plotiš onda moreš vadit šljunak kolko očeš... ekološki..

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao
Tko je glasao

Zahuktava se

Sve češće čitam o tome, valjda će se nešto i postići. Nedavno su i uslikani na jednom mjestu kako ilegalno iskopavaju šljunak. A mazanje oči javnosti kako ne utječe na rijeku jer se spusti samo nekoliko milimetara je raskrinkano činjenicom da se zapravo ne vidi pod vodom koliko se Drava ukopava. Bilo je i komentara iz stranih država koje su napravile isti problem sebi uređivanjem obala i korita pa su tek nakon desetljeća shvatili da se time radi ogromna šteta pa sada pokušavaju vratiti rijeke u prvobitno stanje. Oni shvaćaju vrijednost rijeka u prirodnom stanju kakvom jesu i težinu koje promjene istih uzrokuju, te nam zavide na netaknutim rijekama - nadajmo se da će uspjeti takve i ostati uz borbu.

istina* ljubav* sloboda* mir*

Tko je glasao

da ne bi mislili krivo

afera sa direktorom hrvatskih voda iz ozujka, naravno nis s toga..

eto coveka lovca na lavove nedavno u Rijeci:

Generalni direktor Hrvatskih voda Jadranko Husarić izrazio je zadovoljstvo što nastavkom druge faze projekta Jadran, ukupno vrijedne čak 75 milijuna kuna, najavivši kako će se u sklopu druge faze, pored upravo potpisanih ugovora, do kraja godine potpisati još nekoliko.

http://www.rijeka.hr/NastavakDrugeFaze?dm=2

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Kaj se tiče šljunka, pa to

Kaj se tiče šljunka, pa to več ide desetlječima, a ima toga i u Zagrebačkoj županiji.
Prije tri godine smo imali i sljedeči slučaj.

http://pollitika.com/sdp-kaj-ima-toga-kod-njih

Tko je glasao

iz ozujka vijest o ugovorenim poslovima hrvatskih voda

ili dogovorenim?

Hrvatske vode su u samo 7 dana, u ozujku ove godine "podijelile" ugovore za 2,5 milijardi kuna i to

na 29 tvrtki, a najvece su uglavnom "dobili" donatori HSS..

natjecaji se kao provjeravaju, direktor Hrvatskih voda na Safariju u Africi .. koji su izgleda financirali oni koji su "dobili" ili zeljeli dobiti ugovore..

koliko du smisleni, tj. potrebni poslovi koji su se ugovoroli upitno je

http://www.glas-slavonije.hr/vijest.asp?rub=8&ID_VIJESTI=138801

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Novi dnevnici

 1. Banke u istinskom i lažnom kapitalizmu od rodjen komentara 0
 2. HDZ napada, SDP uzvraća od aluzija komentara 4
 3. Prijelomna vijest: SDP kolektivno emigrira u Irsku! od MKn komentara 10
 4. Dvostruka mjerila i u Hrvatskoj policiji: branitelja ubiti smiješ, a kriminalca ne od ppetra komentara 26
 5. Koliko su slični KGK i IJ kao predsjednici države? od rodjen komentara 9
 6. Spor oko mimohoda kao puzajuća ustavna kriza od vkrsnik komentara 71
 7. Srnjak i žena koja to nije od drvosjek komentara 43
 8. Istria - terra dolente od Atomos komentara 17
 9. Dosta mi je više falsifikatora istine i vremena (nastavak) od Feniks komentara 96
 10. Dosta mi je više falsifikatora istine i vremena od Feniks komentara 26
 11. predsjednica opet razočarala od aluzija komentara 28
 12. Miljenićev poučak: Trebaju li političari počet bježati od građana? od sm komentara 70
 13. «De-photoshop-iranje» najvažnije rečenice za budućnost države* od rodjen komentara 4
 14. Ja sam zbunjen od drvosjek komentara 66
 15. "Antifašizam" Zorana Pusića kao borba protiv hrvatstva i demokracije od vkrsnik komentara 9
 16. Ministar V.Mornar dužan je postupati po rezoluciji Vijeća Europe i zaštititi školarce od ppetra komentara 35
 17. Četiri novosti iz energetike: Finska (nuklearna), Jordan (solarna), Italija (baterije), Kina (ugljen) od Zoran Oštrić komentara 12
 18. Dva presedana od bosancero komentara 7
 19. Bleiburg - mitovi i stvarnost od Weteran komentara 123
 20. «10 najvećih problema» i 10 najvećih uzroka teškoća države od rodjen komentara 0
 21. Makedonija ti daje ljubav i sne od 3103 komentara 13
 22. Komemoracija ili prije „komemoracija“ u funkciji povijesnog revizionizma od Feniks komentara 12
 23. blajburška tumačenja kako razumjeti od aluzija komentara 0
 24. Pola godine prije parlamentarnih izbora od Robert Hirc komentara 0
 25. Za posao u Pravosudnoj policiji, nazovi 098 477 911 Orsat Miljenić i Arsen Bauk sređuju stvar od ppetra komentara 46

Preporučeni dnevnici

Tko je online

 • Atomos
 • dinamitd
 • drvosjek
 • grdilin
 • indian
 • martin
 • otpisani
 • profesor
 • tenor
 • vkrsnik

Trenutno online

 • Registriranih korisnika: 10
 • Gostiju: 48

Novi korisnici

 • efka
 • Saša Ceci
 • darkblueau
 • A jel
 • trigan