Tagovi

Uloga države u tržišnom gospodarstvu

U današnje doba neoliberalizma, privatizacije, deregulacije i monetarizma, često se pokušava zanemariti ili zataškati važnu ulogu države u suvremenim ekonomijama.

Koliko se god donedavno zanemarivala, uloga države sve više postaje aktualna zbog sveopće nepredvidivosti, neizvjesnosti, polarizacije između bogatih i siromašnih (ljudi, ali i zemalja), sve raširenijeg pohlepnog špekulativnog ponašanja i sve većeg broja dokaza kako je "laissez faire", koliko god cijenim Adama Smitha i njegov doprinos suvremenoj ekonomskoj znanosti, bio samo stručni, sofisticirani izraz za poticanje nastanka čistog kapitalizma, konzumerizma, profitnoorijentiranih pohlepnih pojedinaca i nevjerojatnih zarada koje su tolike da bi više 100 ljudi na svijetu moglo osobnom imovinom otplatiti vanjski dug Republike Hrvatske...

Ovaj post neću posvetiti Keynesu koji je, po mom mišljenju, još uvijek najveći ekonomski um 20. stoljeća i njegovoj vrhunskoj kejnezijanskoj ekonomiji, već ću iznijeti stav njegovog glavnog kritičara Miltona Friedmana, čija je ekonomija (i njegovih sljedbenika) dovela do gore navedenih pojava u svjetskim ekonomijama i društvima...

Kao što znate, on je bio zagovornik ideje da država treba postaviti zakonski okvir, unutar kojeg će se zatim ekonomija slobodno razvijati i odvijati dokle god korištenje te slobode na narušava drugoga. On je jasno definirao 14 djelatnosti države u koje se ona ne bi smjela mješati kako bi ekonomija funkcionirala:

1) određivanje paritetnih cijena za poljoprivredne proizvode
2) kontrola proizvodnje poljoprivrednih proizvoda
3) kontrola stanarina, ranti i nadnica
4) određivanje minimalnih nadnica i i maksimalnih cijena nekih proizvoda
5) određivanje uvoznih kvota
6) posebna regulacija industrijskih poduzeća i banaka
7) kontrola radija i televizije (jedina djelatnost u kojoj dijelim mišljenje s Friedmanom)
8) program socijalnog osiguranja - pogotovo obveznog mirovinskog
9) izdavanje licenci za obavljanje neke djelatnosti
10) financiranje public housing
11) obvezna vojna služba u doba mira
12) održavanje nacionalnih parkova
13) zabrana privatnog obavljanja poštanske službe
14) javne ceste na kojima se naplaćuje cestarina

Sada kada ste pročitali ove djelatnosti, htio bih da prokomentirate moje pitanje:

Da li je onda ikada postojalo slobodno tržište i "laissez faire" u nekoj zemlji jer je, po meni, bez 90% ovih djelatnosti apsolutno nemoguće zamisliti jednu normalnu, razvijenu, socijalnu državu?

On je najbolji dokaz da pojam "državnog intervencionizma i paternalizma" ne mora uopće biti vezan uz socijalizam ili komanditno gospodarstvo. Pa skoro svaku od ovih djelatnosti provode Vlade najkapitalističkijih, tržišno najliberalnijih, zemalja na svijetu...

Tagovi

Komentari

Bez da se definiramo

Bez da se definiramo ograničavajući se paradigmama keynezijanizma ili neoliberalizma, jedna je činjenica nepobitna. Država je u prvom redu ta koja je omogućila i poticala masovno bogaćenje nekih na račun mnogih. Država je ta koja ima moć zakonom i silom istjerati novčiće iz džepa svojih građana puno bolje nego bilo koja kompanija, i država je ta koje je ključna u uspostavljanju monopola, od trgovine narkoticima do bankarskog sustava. Država je ta koja je odgovorna za trenutno stanje svjetskog financijskog sustava.

Očekivati da će država djelovati u interesu svojih građana je naivno i povijesno neutemeljeno. Slobodno tržište postojalo je samo u ograničenom obujmu tijekom povijesti, jer su određeni krugovi oduvijek znali prednost monopola i regulacije u sprezi s državom.

trenutak istine

Tko je glasao

@ magnacarta Bez da se

@ magnacarta
Bez da se definiramo ograničavajući se paradigmama keynezijanizma ili neoliberalizma, jedna je činjenica nepobitna. Država je u prvom redu ta koja je omogućila i poticala masovno bogaćenje nekih na račun mnogih. Država je ta koja ima moć zakonom i silom istjerati novčiće iz džepa svojih građana puno bolje nego bilo koja kompanija, i država je ta koje je ključna u uspostavljanju monopola, od trgovine narkoticima do bankarskog sustava. Država je ta koja je odgovorna za trenutno stanje svjetskog financijskog sustava.
Da, ali ne tako i naša država.

Ona je, kao i neke druge ex SFRJ kardeljistički medij među štapskih dogovora i medijacije dogovora na temu nedoljivih predmeta žudnje, zajednički kupleraj raznih kupleraj niša.

I sada, kao se je navodno otišlo najdalje od toga na sve načine i kada je nešto što se zove kriza, uključujući krizu povjerenja:

1. većina naprednih snaga je skoncentrirana i na otvorenoj sceni kao glavni program se bavi šta bi tko htio i mogao ... kao da su u širokom besplatnom kupleraju kojeg neke druge snage opslužuju a napredne frakcije i snage se na miru bave unutarkuplerajskim temema;

2. ne samo da nema znakova logike i bavljenja tim izvan toga, nego i ono rijetko što je vijest karaktera da je netko krenuo s nečim što omogućuje neki dio poslovanja i života nije vijest nego nešto psoradično izvan središnje arene zbivanja, kupleraja. Lokalni izbori i programi i kada taksativno navode ne bave se tom temom (što je bolje jer od teme i bavljenja boli glava).

Ne radi se o pukom samo upravnom egoizmu i posesivnosti nego o nečem širem i ozbiljnijem, nimalo mističnom i složenom ali ipak totalitarnom, kulturnorevolucionarnom - radi se o širokim kupleraj navikama iz kojih se malo kome ide na neizvjesno izvan toga.

Očekivati da će država djelovati u interesu svojih građana je naivno i povijesno neutemeljeno. Slobodno tržište postojalo je samo u ograničenom obujmu tijekom povijesti, jer su određeni krugovi oduvijek znali prednost monopola i regulacije u sprezi s državom.
Naša bivša i sadašnja država su djelovale i djeluju u interesu svoji građana, svjetski iznimno i sa iznimnim rezultatima - deseti ešalon, kakav niži član i SSS referentić za nešto je bitno iznad upravljačke elite glaven svetske imperije, ima bolju vikendicu pa i lovačku nego ta leita glavnu kuću u Arlingtonu, djelu Washingtona, ljetuje na elitnijim destinacijama, radi dese puta manje a uživa i poroši deset puta više, njihova elita mora strpljivo i disciplinirano skromno dok taj/ta "naš(a)" iz desetog ešalona mora održati gard i oko nekog rutinskog papira, koji btw postoji jedino kod nas a inače nije potreban.
Pri važnoj činjenici da "naša država iznimno brine o svojim građanima" treba uzeti u obzir da se to odnosi na onih skromnih 50 % koji su što potpuno što duboko unutar kupleraj hrama. Za ostalo je stalno važilo da su oni obična baza u funkciji toga, a najmanje od početka osamdesetih "jebite se" i to više nisu drugovi a poslije gospoda. To nije iz neke nehumanosti, nego naprosto zbog ograničenih kapaciteta kupleraja - kao što hotel Kulmerovi dvori neki dan nije mogao primiti sve nove goste jer je već popunjen, tako je i ovo, "žao nam je, popunjeno, i previše, ni ovo što je unutra neće moći izdržati kolika je gužva i koliko nema zraka i bilo čega otpad i zagađenje rastu ..."

Iz navedenog se da nazrijeti da tako brižna država već sada treba pomoć svoje baze te da je to jedinstvena povjesna šansa da se uz pomoć svjetske krize* malo drukčije moderiraju kupleraj poslovanja.

* Kriza je vodeći kupleraj, što automatizirani (revolucionarni) zamor pretvara u čuda što dan za danom bujaju iz plodne zemlje, donoseći nove i nove izazove, gozbe duhovima i tijelima, što opslužuju nekoć neupitne sitno kuplerajske industrije.

Tko je glasao

Dr.sc. Deskar, na zalost

Dr.sc. Deskar,

na zalost pacijentica Ekonomija je preminula.Tako da sad preostaje jedino izraziti duboku sucut ucviljenoj obitelji.Bilo bi mudro to uciniti cim prije, da se ne pogrijavaju nerealna ocekivanja i sok ne bude jos veci.
Po meni tesko da ce se preminula moci duze od 2-3 tjedna skrivati u hladnjaci.Postat ce previse sumljivo.Najbolje da posaljemo dr. M.M.F-a za objavljivanje te neugodnosti. A mi cemo se praviti blesavi i iznenadjeni.

Tko je glasao

Na kojeg Keynesa se misli na

Na kojeg Keynesa se misli na ranog ili starog.Jer kao i u Wittgensteina postoji razlika. "laissez faire" ne postoji u SAD-u vec jedno 130 godina tako da ove tricarije o ultrabogatasima valja zaboraviti.Uostalom,Gates je otisao iz Microsofta i osnovao zakladu za pomoc svemu i svacem tako da gramezljivost i pohlepu kao primarnim porivima kapitalizma ne valja olako okarakterizirati.Ima tu jako puno faktora koji ni danas nisu razrijeseni od najvecih ekonomista.Medjutim,u drzavi koja cini 60 ako ne i vise posto udjela u ekonomiji to postaje bezpredmetno.Pitanje je samo moze li postojati treci put izmedju soc. i kapitalizma.Tesko

Tko je glasao

Pitanje da li može

Pitanje da li može postojati tzv. treći put između socijalizma i kapitalizma, dakako, nije moguće uopće postaviti ako se prethodno ne postavi definicija kapitalizma. Skrećem, stoga, pozornost na činjenicu da posotji "podosta" definicija riječi i pojma kapitalizam.
Prema tome, ako "ratujemo" s temeljnom definicijom, tada ne možemo govoriti o nalaženju "pravoga" trećeg puta !!! :)

Tko je glasao

kapitalizam i socijalizam

kapitalizam i socijalizam samo su rijeci, i to prilicno neodredjene..

treci put je jos apstraktnija tvorevina..

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

Lako je biti Keynes ili

Lako je biti Keynes ili Friedman kad stvari šljakaju, kad stvari potonu,ali kad političari ulupaju bilijune u ratove, privreda kolabira, a bankari i financijske institucije odu na bubanj, onda treba biti frajer.
Nakon propasti klasika....štamparije novca rade u 3 smjene, zatvaraju se ventili, štednja raji, onda malo javni radovi, siječenje krakova birokratskoj hidri,do novog ciklusa; e sad postoje dvije opcije, ajmo u rat, pa što bude, i tko što uhvati ili polagani oporavak, pa high life, i opet iznova. U principu predvidljivo;s tim da smo vidjeli u komunizmu što je državna kontrola, kolhozi, petogodišnji planovi i radni elan; sa druge strane tobožnja tržišna sloboda vrlo lako pohlepne bankare odvede tamo gdje su danas.
Kao i u svemu najvjerojatnija istina je negdje u sredini...

Tko je glasao

Preporucujem orace sa max

Preporucujem orace sa max keiserom..

kaze ovako o baby boomerima: prvo je bila sloboda, ljubav, cvijece, droge, beatlesi..

onda je bilo : greed is good, capitalism is good.

sad kad je pizdarija: lets be socialist, and let our slave children pay for everything

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

:))))) Ima u tome nešto!

:))))) Ima u tome nešto!

Tko je glasao

sredina bi trebao biti

sredina bi trebao biti razvojni porezni sustav,što mi nažalost nemamo.

Tko je glasao

Teško je govoriti o

Teško je govoriti o "srednjem" putu u situaciji kada je de facto došlo do sloma modernog ekonomsko-financijskog sustava, sa nesagledivim posljedicama u budućnosti i čije će se prave posljedice tek vidjeti za nekoliko godina. Nadalje, posljednje izjave čelnika Amerike, Francuske i Njemačke da će prvenstveno pomagati svojoj ekonomiji, pa onda ostalima; panika u bankama koje su pokupovale istočne banke, daje naslutiti da je financijski globalizam na umoru i da ga održavaju umjetnim aparatima upumpavajući enormne svote novca u financijske rupetine. Odustajanjem od zlatnog standarda (čime je dozvoljena manipulacija sa vrijednošću kursa i emisijom), te privatizacijom Centralne američke banke, i Clintonovim neslavnim aktom udareni su čavli u kovčeg međunarodni financijski sustav koji zasigurno više nikada neće biti onakav kakav je bio. Potrebno je nešto novo i ukoliko odgovorni ljudi ne zauzdaju ovaj suludi financijski dance macabre svjetskoj ekonomiji se ne piše dobro; a bogme ni nama; malo je prilika i vjerojatno će travanjski susret G20 pokušati obuzdati ovaj šumski požar.... Na kraju, obzirom da sam ja sklon iracionalnim teorijama zavjera, ne vjerujem da su ove kaotična događanja slučajna; ne vjerujem da iza svega ovoga nazovi kaotičnoga ne postoji nitko koji nije mogao predvidjeti da će stvari krenuti ovim tijekom, u konačnici na ovaj način mnoge zemlje su potpuno i isključivo dovedene u ovisnost od šake bankara sa Manhattana ( htjeli to mi ili ne, realno gledajući Hrvatskom vlada konzorcij banaka koji u svakom trenutku može zatvaranjem financijske slavine baciti bilo koju trenutnu vladu na koljena, što čini mi se, nema baš puno veze sa demokracijom, parlamentom, izborima, "voljom birača" i sličnim ukrasnim tričarijama).
U svakom slučaju dominacija zlatnog financijskog trokuta Manhattan-London-Tokio je opasno dovedena u iskušenje; tron im se opasno zatresao i biti će zanimljivo vidjeti što će poduzeti za spas vlastitih stražnjica, ne sumnjam da u ovoj partiji šaha sada mora pasti žrtva figure ili dvije....

Tko je glasao

Ima jedna točka van

Ima jedna točka van trokuta: Beijing iliti Peking. Evo ih po Europi, krenuli su kupovati...

Tko je glasao

mnogi su predvidjeli ovo jos

mnogi su predvidjeli ovo jos u 90ima i prije.. kao takvo, sigurno nije slucajno..

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

Zapadu se događa ono što

Zapadu se događa ono što smo mi imali prije nekoliko godina kada smo sanirali banke da bi danas bili tu gdje jesmo--žalimo što nismo novce uložili u održiva radna mjesta.

Općenito iz svega iznesenog uvezi krize može se reći da je problem u ponašanju a ne u sustavu.
Imamo dva raličita sustava(npr.Kina i SAD), koja su u prošlosti bili suprotno ono što su danas tj.došlo je do promjene u ponašanju.

Stoga pod "srednji put" smatram drugačije ponašanje a ne neki novi sustav kao alternativa komunizmu/kapitalizmu--konkretno drukčija porezna politika(nadam se razvojna).

Tko je glasao

Pa fino veli Ap, danas

Pa fino veli Ap, danas jašiju na zapadu kaj smo mi nekad jašili. Znači da imamo više iskustva.

Tko je glasao

šta je to Ap?

šta je to Ap?

Tko je glasao

Ap fino govori.

Ap fino govori.

Tko je glasao

aha i ti također

aha i ti također

Tko je glasao

To je samo Friedmanovo

To je samo Friedmanovo mišljenje.

Originalni američki i britanski sustav nije bio daleko od ovog. Regulacije su se postupno uvodile da bi se ublažili ekstremi. Svaku od ovih stavki se može kritizirati iz naše perspektive, ali je on pisao iz dosta drugačije perspektive.

Tko je glasao

Izgleda da je fulana bit

Izgleda da je fulana bit problema zbog kojeg pada postojeca ekonomija.

To je ukratko nelojalna konkurencija, odnosno prevelika moc koja u postojecem sustavu nema mogucnost da ne bude zloupotrebljena.

Pa stoga veliki igraci jedu male igrace, uspostavljaju monopole i diktiraju trzistem sa pozicije u kojoj mogu ucjenjivati, te na ucjeni temeljiti svoje odrzanje.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Novi dnevnici

 1. U sjeni ŠAJBERICE - dnevnik za starije drugove i gospodu od Ljubo Ruben Weiss komentara 4
 2. Elemenati totalitarizma u poreznom sustavu kraljevine? od rodjen komentara 0
 3. Za Dan sjećanja HRT dovela A. Rašetu uživo u emisiju, a danas "Bujica" V. Šešelja od ppetra komentara 10
 4. SAD kao generator svjetskog rasizma-fašizma od sjenka komentara 15
 5. Politika prokletih & Sjeta u očima anđela od Laganini komentara 40
 6. Jedino obećanje koje je ispunila vlada Zorana Milanovića od katkapital komentara 6
 7. Podrška, „stvaralaštvo“, doktrina, deklaracija … od Feniks komentara 15
 8. Jesu li tvrdnje g. Josepha Stiglitza (JS) stručne i istinite? od rodjen komentara 4
 9. Život bez stresa i politike od live123 komentara 1
 10. političarski ili trgovački izbori za predsjednika RH? od aluzija komentara 1
 11. pudlice i ostali psi od drvosjek komentara 59
 12. Lalovac "u ništa" od marival komentara 28
 13. Urbane rane moje varoši od Ljubo Ruben Weiss komentara 12
 14. Sramotne reakcije hrvatskih političara na Šešeljeve provokacije od vkrsnik komentara 28
 15. Hanžeković kao delegat sotone u Hrvatskoj od sjenka komentara 11
 16. Obama i Putin jesu li trgovci? od aluzija komentara 0
 17. Uputa za borbu protiv sredstava manipulacije čitatelja od rodjen komentara 7
 18. Hanibal ante portas & Velikosrpska fašistička propaganda od Laganini komentara 74
 19. Nije šija, nego vrat, nije Bešker, nego Feniks od MKn komentara 71
 20. Istina nalazi put i kroz njihove laži jer viri baš iz samih tih laži - Dan sjećanja 2014. od ppetra komentara 41
 21. Pismo investitora petogodišnjem unuku od rodjen komentara 2
 22. Ima se – platilo se! od Feniks komentara 24
 23. referendumsko internetsko upravljanje od aluzija komentara 2
 24. Vukovarsko znati i ne znati od Feniks komentara 39
 25. "Klemovi" anglosaksonski balvani u Savskoj od sjenka komentara 93

Preporučeni dnevnici

Tko je online

 • aluzija

Trenutno online

 • Registriranih korisnika: 1
 • Gostiju: 26

Novi korisnici

 • Gigaset
 • punktuar
 • Zlatno doba kap...
 • BlackLily
 • Ness