Tagovi

Treći put – Ruža hrvatska


Ovih je dana prošlo dva mjeseca od prvog kruga lokalnih izbora nakon kojeg je u 99% sredina već sve bilo jasno i glede konačnog izbornih pobjednika, a u međuvremenu sam primio i podosta pp-a kao i e-mail poruka, vrijeme je i za iznošenje jednog rezimea o nastajanju i putu «Ruže trogirske» kao pokušaja stvaranja «Trećeg puta» na lokalnoj razini.

Kako se u posljednje vrijeme sve češće čuje ili čita slična priča u raznim medijima koja govori o istom ili sličnom pokušaju stvaranja Trećeg puta i na državnoj razini za predstojeće parlamentarne izbore možda ovaj tekst o mojim iskustvima na sličnom (ali tek lokalnom) projektu bar mrvicu pomogne zainteresiranima u otkrivanju ili pak potvrđivanju nekih pretpostavki koje možda već sada muče inicijatore te nove političke akcije, i naravno sve to pod uvjetom da se tako nešto doista i pokreće.
Bilo kako bilo moram priznati da je za tako nešto novoga i sve više znakova u vidu puštanja probnih balona, a da «veliki» doista kuže kolika im je to potencijalna opasnost vidljivo je i iz nedavnog nazovi pokretanja inicijative i to vjerovali ili ne, od samog SDP-a, za dogovor oko okrupnjivanja lijevog centra. Sve to se nedavno dogodilo u jednom malom mjestu u Istri, Kastavu što je samo još jedna dobra potvrda da su u strahu velike oči. I koliko god to paradoksalno zvučalo za ne/uspjeh stvaranja Trećeg puta na nacionalnoj razinu su (isti slučaj je bio i kod mene u Trogiru) u ovoj dakle sadašnjoj konstelaciji političkih odnosa. a računajući na trenutno najjaču moguću varijantu, ključne dvije relativno male stranke, HNS i HSS.
Naravno da ovo nije jedina moguća opcija jer postoji i još cijeli niz raznih kombinacija kao i nekih novih «igraća» u stvaranju Trećeg puta – Bloka no ova sadašnja je upravo ona kroz koju sam i ja prošao u svojoj sredini i koja mi (ne samo) je dala odgovore na niz zanimljivih pitanja.

Naše (moje) polazište je bilo u činjenici da je bipolarizacija biračkog tijela tolika da su u mnogim sredinama takva stanja rezultirala krahom ili potpunim nestajanjem manjih stranaka i nezavisnih lista pa sam predviđajući takav razvoj osmislio i pokrenuo jednu akciju okupljanja u jedan blok svih ostalih stranaka, nezavisnih lista i pojedinaca, izuzev naravno SDP-a i HDZ-a a, i to na isključivo jednoj potpuno transparentnoj, javnoj i jasnoj programskoj osnovi. Tako okupljeni i uz sigurnu pravnu zaštitu svih involviranih kao preduvjet, očekivao izborni rezultat približan dvjema «velikim» strankama, ali isto tako i sa svojim kandidatom za gradonačelnika uči u drugi krug u kojem bi bilo sve moguće jer jedan od kandidata dviju velikih stranaka ne bi prošao što bi otvorilo realnu šansu da na koncu pobjednik bude upravo naš kandidat. Da bi se došlo do svega toga valjalo je do određene kvalitativne i operativne razine:

1. Osmisliti program aktivnosti prihvatljiv građanima a ujedno i što širem političkom spektru
2. Otvoriti prostor za suradnju potencijalnim partnerima počevši od onih koji prelaze izborni prag pa do onih koji po dosadašnjim izbornim rezultatima (ili anketi) «znaju» da sami neće ili će vrlo teško proći izborni prag
3. Utvrditi interesne sfere i njihovu prihvatljivost za svakog od partnera - pojedinca
4. Zajedno dogovoriti kriterije i odabrati osobu prihvatljivu svima koja će biti i bi mogla biti na čelu kolone – liste
5. Dogovoriti sve parametre za poredak predstavnika svih ostalih (i novopridošlih) članova Ruže
6. Dogovoriti sustav donošenja odluka unutar Ruže
7. Dogovoriti način i pravna sredstva za zaštitu interesa svih podjednako – čvrst građanski ugovor sa velikim penalima za svako eventualno nepridržavanje dogovora - ugovora
8. Predstaviti se javnosti sa kratkim jasnim programom, osobama i ciljevima.
9. Dogovoriti zajedničko javno predstavljanje, istupanje,…. Web stranicu,…… (PR)
10. ……. Itd……

…. Što sam naravno kao prijedlog pripremio, sa partnerima malo još doradio i sve to smo predstavili na našoj prvoj zajedničkoj tiskovnoj konferenciji nakon koje smo u Gradskom vijeću čak formirali i naš klub vijećnika. Da bi bili što efikasniji iz zajedničkog programa smo izbacili sve ideološke komponente kada je u pitanju bilo zajedničko djelovanje – nastupanje no isto tako i ostavili sasvim dovoljno prostora i slobode za pojedinačno exponiranje svakog člana ponaosob, sada već «Ruže trogirske». U cilju utvrđivanja pojedinačnog rejtinga i kasnijeg međusobnog pozicioniranja unutar «Ruže» smo naručili i jednu opširnu anketu od PULS-a nakon koje više nije bilo gotovo nikakvih nedoumica ili nesporazuma. Sve je ovo bilo urađeno već prošlog ljeta, dakle skoro cijelu godinu dana pred lokalne izbore tako da je za razne dodatne dogovore ili finese bilo sasvim dovoljno vremena, no kako je svaki početak bilo čega ujedno i početak kraja toga istog, tako je bilo i u ovom slučaju, no krenimo redom na pojedinačne probleme koji su se događali.

Prvi veći problem je bio u odbijanju nekih članova «Ruže trogirske» da potpišu sporazum po kojem su svojom imovinom trebali garantirati poštivanje dogovorenog, kako do održavanja lokalnih izbora tako i nakon. Nema smisla sada navoditi sve izgovore ili obrazloženja od kojih je bilo i opravdanih no generalno je to dobrano poljuljalo samu vjerodostojnost nekih partnera otvorivši i pitanje o njihovim konačnim – stvarnim namjerama.

Drugi je problem bio već prilikom dogovora oko financiranja cijelog projekta jer jasno je da se bez nekoliko desetaka tisuća kuna nije moglo puno toga uraditi. Ukratko, obećanja i obrazlaganja puno, novca vrlo malo.

Treći, a mogao je biti i prvi jest ponašanje dviju «velikih» stranaka koje su jasno vidjevši što se događa, ili će se dogoditi, krenuli sa svojom već viđenom igrom bacanja raznih mamaca na koje su se naravno neki od partnera lako upecali te si tako odmah udijelili i crveni karton. Mada se ovdje, u ovom slučaju klasične trgovine radi isključivo osobne koristi nije upecao nitko od ključnih partnera to im je, a ubrzo se ispostavilo, bio samo dobar alibi za neke njihove, tada još skrivene planove koje su kovali sa lijevima i desnima….. jer mjesec po mjesec konstantnih traženja za dodatno razmišljanje i konzultacije sa «višim» razinama je već tada bio siguran znak da projekt stoji na vrlo tankim nogama i da su mu sve manje šanse za uspjeh, no isto tako je bilo jasno da odustajanje ništa ne bi moglo mijenjati u dotadašnjim političkim odnosima pa stoga nije dolazilo u obzir jer,…. stečena iskustva će prije ili kasnije vrijediti suha zlata…...

I da sada previše ne duljim takva igra, posebno vodstva lokalnog HNS-a i HSS-a, kao i svi moji pokušaji da «održim neodrživo» je bilo sve do dana predaje lista, i prihvaćanja neugodne istine u vidu jednog u tom trenutku potpunog političkog neuspjeha. Izbori došli i prošli, nekoliko njih uz nazovi pobjednički SDP će uzeti (ili su već) poneku sinekuru, a grad Trogir je opet po svemu onom do sada viđenom dobio još jednom veliko ništa jer se dogodila samo još jedna u nizu zamjena,…. hokejaška doduše jest, ali što se tiče same «igre» ona je za grad i građane na žalost ostala i ovaj puta gotovo potpuno ista. Možda je još vrijedno spomenuti i dodatnu otegotnu okolnost za građane Trogira koje pored niza drugih stvari treba dodatno brinuti, a to je činjenica što gotovo ni jedan igrač iz nove vladajuće ekipe nikada i nigdje u svom životu nije «igrao» ovu ili neku sličnu igru. Glede prethodno navedenog prognozirao sam im (nam) da će slijedećih 365 dana biti najtežih 365 dana u više tisućljetnoj povijesti drevnog nam grada Trogira iskrenuo se nadajući da sam grdno pogriješio. Rezultat koji smo svi zajedno dobili, pa čak i oni koji uopće nisu sudjelovali u «igri» zvanoj izbori, je htjeli ili ne htjeli ipak spoj ne/znanja, ne/sposobnosti, ne/stručnosti, potkupljivosti, bahatosti, licemjerja, egoizma, ne/zrelosti, ne/principijelnosti, gramzivosti, fobija, kriminala i još niza koječega drugog što zajedno tvori ono što bih ja nazvao našom današnjom nepatvorenom, ali okrutnom, za mnoge i bolnom stvarnošću.
Trogir dakle (ili možda samo ja) na upravo održanim lokalnim izborima nije bio sposoban izboriti se za toliko potreban «Treći put»,……
……… no promatrajući stanje i potrebe na državnoj razini nameće se jedno sasvim logično pitanje: Može li se sa sličnim projektom uspjeti na državnoj razini?

DA, i te kako može! …. ili bar tako ja mislim.

Treći put ne mora nužno biti ujedno i treća politička grupacija,… Treći put može biti i u korjenitoj promjeni obrasca ponašanja političkih faktora pa makar se to u nadolazećem vremenu svelo i na dvije suprotstavljene opcije – bloka. Nije baš tako teško zamisliti da se stvori jedan takav blok (ili pak i sasvim nova konfiguracija) čiji će članovi nakon usuglašavanja međusobnih odnosa i prava javno pred kamerama, dakle pred cjelokupnom javnosti, bogom i zakonom pročitati odnosno kazati nešto poput svojevrsne zakletve…… javno, nedvosmisleno dane riječi…. npr:

«Ja DEMOS kao predstavnik i zastupnik xy političke opcije se ovime pred vama,…. svim građanima lijepe naše javno obvezujem poštivati sve preuzete obveze glede našeg zajedničkog programa i vremenskih rokova izvršenja, odnosno kako slijedi……..(nabrojiti ih sve), te vam kao jamstvo dajem ovaj kamen (doslovno i bukvalno) kojeg mi u slučaju (mog - našeg) nepoštivanja ili neizvršavanja preuzetog odnosno ovdje javno dane riječi možete bez ikakvih pravnih i drugih posljedica vratiti («bežičnim putem») ravno u moju (našu) glavu i to svaki puta kada vam se za tako nešto našim kršenjem dogovora i ovdje javno izrečenog pruži prilika, a ujedno vas pozivam i obvezujem da u tom slučaju više nitko i nikada ne da svoj glas meni, svim mojim članovima i suradnicima kao i opciji koju predstavljam.» …. Hm, zvuči li ovo skoro pa «malo» i idealistički u zemlji koja gotovo da ne poznaje nikakve moralne vrijednosti i u kojoj je pojam pravne države tek neka nedokučiva i nedostižna (za sada) fikcija?
….hm, a nešto mi i neki japanski (vrlo učinkoviti) običaji glede očuvanja časti i samokažnjavanja padaju na pamet…., no bilo da se rabi onaj kamen od prije ili ovaj japanski model mislim da bi vrlo mali broj naših vrlih današnjih političara prošao bez vidljivih tragova na svojim glavama.

PS. Ipak, na kraju ostaje pitanje svih pitanja. Tko će ili tko uopće ovog trenutka može biti predvodnik «Trećeg puta» u Hrvatskoj? Da li će mo ga (moći) stvoriti mi, ili on sam sebe, ili će je/ga pokazati ili stvoriti tek događaji koji slijede????? Dolaskom jeseni možda ni lišće neće biti jedino što će «padati»…..

Komentari

Prije dva mjeseca napisao

Prije dva mjeseca napisao sam tri posta o kreiranju politicke opcije. Nisi komentirao, nisi dao plus, a postao si u to vrijeme na pollitika.com-u. Zbog cega bih sad ja tebi trebao pomoci, s obzirom da te ne dozivljavam kao bozju pojavu, vec u najboljem slucaju kao jednakog?

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Prije dva mjeseca napisao

Prije dva mjeseca napisao sam tri posta o kreiranju politicke opcije. Nisi komentirao, nisi dao plus, a postao si u to vrijeme na pollitika.com-u. Zbog cega bih sad ja tebi trebao pomoci, s obzirom da te ne dozivljavam kao bozju pojavu, vec u najboljem slucaju kao jednakog? Jedno vrijeme i to baš o kojem govoriš sam se gotovo potpuno isključio sa pollitike i doista rijetko dolazio, a još rijeđe komentirao..... mada je računalo ON 24 sata i nikada se nisam odlogirao..... pa to možda i dodatno buni ili dovodi do pogrešnog zaključka..... ni ništa za to..... pogledati ću tvoje tekstove jer ih uz ostale ima hrpa koje nisam pročitao, a predah sam uzeo prvenstveno jer su sadržaji i komentari u jednom trenutku bili ono što me ne privlači..... no kako ne želim da netko ruši nešto dobro, a pollitiak to definitivnojest, evo sam (i još neki) opet tu ........

E sad da se ja smatram ičim večim ili vrijednijim, a još manje nečim božanskim od ovdje bilo koga je ipak pretjerano.... možda sam malo viši od mnogih ili čak teži.... i to bi uglavnom bilo sve glede razlika koje se mogu kazati.
Objavom ovog teksta i stavljanje linkovia na istu temu (sa mog portala) je samo moj skromni doprinos onima koi bi "sutra" pokušali uraditi isti ili slični projekt. Možda će iz moji postupaka, pa i pogrešaka moći izvući neku pouku i ne ponavljati ih. Naravno da u samom tekstu nije navedeno sve jer bi tekst bio predugačak no koga bude zanimalo može lako kroz komenare doči i do onog što sam na neki način ispustio u samom tekstu.... a posebno je zanimljiv dio priče i ponašanju čelnika viših organizacijskih oblika pojedinih stanaka... koji su u stvari i vodile ove na našoj lokalnoj razini...... a svi se kao pozivaju na to da lokalne organizacije samostalno odlučuju o lokalnim koalicijama.... Da skratim @gale, Ovdje sam za "neke" samo ja bio problem, a bizarnost je posebna što nitko drugi u Trogiru naprosto nije u stanju bio okupiti sve na jedno mjesto..... Sve manje ili uopće nespsobne je uvijek strah od onih drugih, i uvijek ih je više......

Tko je glasao

Čekao sam i- dočekao. Tri

Čekao sam i- dočekao. Tri stvari sam znao sa sigurnošću još prošloga ljeta. Niste imali ni teoretske šanse napraviti dobar rezultat na izborima, jer ste se trudili prekomjerno, fokusirajući se na pogrešne stvari. Pogreške u vodstvu ideje niste mogli nadoknaditi iskrenom i poštenom namjerom. Na kraju, znao sam da na pogrešnom iskustvu nećete ništa naučiti, jer nemate naviku provjeravati stvari.

Nema smisla sada vam ponavljati prošlogodišnju priču. Sve dok se ne oslobodite zabluda i pogrešnih uvjerenja imati ćete veliki problem: nećete moći biti djelotvorniji, jer ne mislite dovoljno široko. Predrasude vam uništavaju osjećaj za proporciju, ravnotežu i još štošta vrijedno, a nužno za djelotvoran život.

Svi vrhunski uspješni ljudi, a to su dokazala brojna istraživanja, su u pravilu uspješni vizualizatori. Oni počinju imajući na umu krajnji rezultat. I naizgled nemoguće misije ostvaruju u potpunosti, jer oni "vide", "osjećaju" i "doživljavaju" svoj rezultat i prije nego ga ostvare. Na taj način ništa ne prepuštaju slučaju i sreći te ne mogu doživjeti neuspjeh.

Za mene nije pravo pitanje može li se ili ne može dogoditi treći put ili blok na državnoj razini. Pitanje je zašto nitko ne razumije da mu je dužnost snažno i dosljedno utjecati na lokalnu vlast da se opameti.
Znači li "pobjeda" nekolicine kretena na izborima, poraz svih ostalih građana? Znači, ali samo ako im to građani dopuste.

Tko je glasao

Nema smisla sada vam

Nema smisla sada vam ponavljati prošlogodišnju priču. Sve dok se ne oslobodite zabluda i pogrešnih uvjerenja imati ćete veliki problem: nećete moći biti djelotvorniji, jer ne mislite dovoljno široko. Predrasude vam uništavaju osjećaj za proporciju, ravnotežu i još štošta vrijedno, a nužno za djelotvoran život. Jel ovo znači da još nisi poslušao moj savjet... možda još nije kasno.....

Svi vrhunski uspješni ljudi, a to su dokazala brojna istraživanja, su u pravilu uspješni vizualizatori. Oni počinju imajući na umu krajnji rezultat. I naizgled nemoguće misije ostvaruju u potpunosti, jer oni "vide", "osjećaju" i "doživljavaju" svoj rezultat i prije nego ga ostvare. Na taj način ništa ne prepuštaju slučaju i sreći te ne mogu doživjeti neuspjeh. Božo moj ti očito ne vidiš i ne razumiješ ni kada ti se sve nacarta...... možad ja ipak najbolje da opet vidiš onaj moj davni savjet mada znam da ga nisi zaboravio....

Tko je glasao

DEMOS, nisam ja važan za

DEMOS, nisam ja važan za vašu priču, niti su meni potrebni savjeti. Za mene je priča o lokalnim izborima 2009. godine bila završena negdje u jesen 2008. godine. Tada mi je sve bilo jasno.

Na prvi krug nisam izašao glasati. Na glasanje u drugom krugu me nagovorila žena i pristao sam, jer mi je obećala kupiti sladoled. Da je moja obitelj glasala drugačije od dogovorenog, danas bi vlast u Korčuli imala druga, gora opcija. Znao sam da će odlučivati razlika od desetak glasova, jer su praktično svi isti.

Nema načina da se ja više bavim prošlim izborima. Ja se nikada ne zanimam prošlim, osim radi učenja. Zato ću vam na tu temu načelno reći nekoliko napomena.

U pothvate poput vašeg se nikada ne ide s ljudima u koje sumnjate ili nemate povjerenja. Ako ste već prisiljeni na suradnju s takvima, tada se preuzima apsolutna odgovornost na sebe i zanemaruju sve okolnosti. Okolnosti stvarate sami. Pravila igre treba mijenjati proaktivno, ne čekajući i ne tražeći dopuštenja. Protivnike treba zbunjivati i dovoditi u situacije da se ne mogu snaći. Ali da bi se tako nastupilo, čovjek mora biti "proizvod" vlastitih odluka donešenih davno prije. Samo onaj tko je u stanju biti ono što jeste zahvaljujući prošlosti, ima sposobnost mijenjati pravila svih životnih igara.

Morali ste znati s kakvim moralnim opačinama imate posla, a ne se sada izgovarati njihovom beskarakternošću. Što mislite, da će vaše inicijative u budućnosti i na državnoj razini proći bolje u sudaru s kriminalcima evropskog ili svjetskog tipa?

Vi očito ne znate kako funkcionira tehnika zavaravanja vlastite podsvjesti i nagovaranja iste da vam pronalazi pute do uspjeha u bilo kojem pothvatu. Vi ne znate da je Ruža trogirska ovisila isključivo o vašem odnosu prema toj vrijednoj ideji. Da ste vjerovali u uspjeh, ostvarili bi ga bez ostatka. Vi ste, nažalost, puno više sumnjali, nego vjerovali. Sami sebi ste postavljali ograničenja i prepreke i logično je da se tako ne može uspjeti.

Vi ste cijelu godinu dana prije izbora potrošili na važne, ali hitne stvari. Rješavali ste krize, hitne probleme i izrađivali projekte s čvrstim rokovima i obavezama. Važne i hitne stvari su vidljive, pritiskaju nas i tjeraju na reakciju. Uz to su ugodne, lake i zabavne, te nam stvaraju osjećaj napredovanja.

Važne, ali nehitne aktivnosti zahtijevaju puno više inicijative i proaktivnosti. Te aktivnosti nas tjeraju da djelujemo kako bismo iskoristili mogućnosti i izazivali događaje. Većina ljudi zazire od tih aktivnosti, jer ne shvaćaju da prevenciji, aktivnosti na gradnji vlastitih proizvodnih snaga, gradnji zdravih odnosa, prepoznavanju novih mogućnosti i planiranju treba posvetiti puno više vremena. Ove aktivnosti su isključivo povezane s rezultatima. Nekoga tko nije svjestan ove istine, vrlo je lako skrenuti na reagiranje na hitne stvari. Zbog toga mnogi djeluju poput nokautiranih boraca. Svaki novi val ih sruši i poslije svakog pada imaju sve manje snage za ustajanje, dok ne naiđe onaj posljednji val, poslije kojeg se ne izroni.

Nikako se niste smjeli boriti, pogotovo protiv. Pravilo je da se borbom postaje sličan ili isti onome protiv čega se borite. Borbom se brišu razlike i u percepciji građana svi postaju isti. Na taj način se uvećava moć protivnika, a uništavaju vlastite mogućnosti.

Na kraju, evo jedne zgodne i poučne pričice.

Leži nepokretni starac u krevetu do prozora i promatra padinu ispod svog dvorca. Sam je u dvorcu, jer je posluzi dao slobodan dan. U jednom trenutku zapanjeno ugleda svog smrtnog neprijatelja kako se jedva, s mukom oslanjajući na štap, penje prema dvorcu. Odmah je znao da se ovaj odlučio ubiti ga i osvetiti mu se za zlostavljanja u mladosti. Uhvatila ga je panika, ali je bio potpuno bespomoćan.

Kada je Mat ušao u sobu, Pat je na krevetu bio obliven znojem. Pokušao je umiriti Mat-a riječima: "Ne budi lud! Ne čini zlodjelo! Nismo više mladi i nismo više isti!". Na to je Mat izvukao pušku ispod jakne i rekao: "Odavna čekam ovaj trenutak! Ti više ne možeš ništa napraviti da se spasiš! Gotov si!". "Ipak ima nešto što mogu napraviti!"- poviče Pat. "Što to?" - upita Mat. "Mogu se probuditi!" I- Pat se probudio!

DEMOS, kada promislite da se ništa ne može učiniti, zaustavite se i probudite se. Shvatiti ćete odjednom da život nije noćna mora. Probudite se! Dobro je da se još nadate. Ali pazite, nada je vrlo varljiva stvar. Samo produžava patnju. Vi zaboravljate da već posjedujete sve čemu se nadate, samo što toga niste svjesni. Morate se usredotočiti na "sada". Treba razumjeti sadašnjost, a ne se nadati budućnosti. Budućnost vam je samo još jedna vrlo opasna zamka.

Tko je glasao

Ajde vi svi iz Trećeg puta,

Ajde vi svi iz Trećeg puta, skupite se konačno na jedno mjesto pa da vam pokažemo u kojem smjeru da krenete i da odete...
U Disneyland ili neki slični land gdje će te živjeti svoju bajku.. Možda u oni Jugoslaviju u malom u Vojvodini, to mi se čini kao neka vrsta Disneylanda...

youtube.com/bijesdrugi | 4hdz.com
Preporučam: youtube.com/maxprvi | Lion Queen

Tko je glasao

Ajde vi svi iz Trećeg puta,

Ajde vi svi iz Trećeg puta, skupite se konačno na jedno mjesto pa da vam pokažemo u kojem smjeru da krenete i da odete... Teško da nam to vi koji već padate u provaliju to možete pokazati.....

Tko je glasao

Ne brini besni, neće tu

Ne brini besni, neće tu biti nikakvog skupljanja.
Svi bježe od ozbiljnog političkog angažmana ko vrag od tamjana.
Čekaju mesiju koji će ih izvući iz govana. Bome će se načekati.
Dotle ti besni samo obiri vrhnje. Zašto ne derati praznoglave sitnozubane. Pa dok ide, ide. No, nekako vam šteka u zadnje vrijeme?

# Jedan neprijatelj pametnom čovjeku više vrijedi nego hiljadu prijatelja

# Jedan neprijatelj pametnom čovjeku više vrijedi nego hiljadu prijatelja

Tko je glasao

Odličan članak. Koristan i

Odličan članak. Koristan i konkretan. Mislim da u bilo kakvom trećem putu mora biti nekoliko prepoznatljivih lica. Jednostavno Hrvatska tako funkcionira. Stranka sa puno pametnih anonimaca ili outsidera nikada nije prošla na niti jednim izborima. A mali izbor nemaju samo birači nego i svi oni koji bi se željeli aktivno uključiti u politiku. Vodstva stranaka nisu se vjetrila već godinama. Ukoliko bi postojala dovoljno jaka inicijativa koja bi davala prostor i šansu novim ljudima za dokazivanje, mislim da bi se oni i brzo i našli da je povuku.

hatepogodak

Tko je glasao

Odličan članak. Koristan i

Odličan članak. Koristan i konkretan. Mislim da u bilo kakvom trećem putu mora biti nekoliko prepoznatljivih lica. Jednostavno Hrvatska tako funkcionira. Stranka sa puno pametnih anonimaca ili outsidera nikada nije prošla na niti jednim izborima. A mali izbor nemaju samo birači nego i svi oni koji bi se željeli aktivno uključiti u politiku. Vodstva stranaka nisu se vjetrila već godinama. Ukoliko bi postojala dovoljno jaka inicijativa koja bi davala prostor i šansu novim ljudima za dokazivanje, mislim da bi se oni i brzo i našli da je povuku. zahvala ma komplimentu no,...
I mi smo u Trogiru zaključili da sposobnost i pamet nije dovoljna jer se birači ne "lijepe" na atko nešto. Od tuda odnosno takvog načina razmišljanja dobrog dijeal biračkog tijela dolazi i nekima nevjerojatna popularnost klasičnih kriminalaca.... no to je HR realnost ap nije ni čudo da u takvim uvjetima i neki potpuni anonimus dobije ne rijetko i višestruko više glasova od nekih koji su u svemu daleko ispred i iznad... ali....

I ja sam mišljenja da političiki projekt "Treći put" gotovo nitko ne može relizirati osim nekoga (veči dio tima) od već etabliranih političara.... a nije da nemamo i atkvih, možda ne sve u baš jednom ali više njih... hm, vrlo je moguće

Tko je glasao

Tko će ili tko uopće ovog

Tko će ili tko uopće ovog trenutka može biti predvodnik «Trećeg puta» u Hrvatskoj?

Ti si se izgubio pa te netko treba voditi? ( salim se)

Od 1991 se u politici vrti 1500 istih faca.Rezultate imamo pred sobom.Sve su to isti tipovi.Sad bi svi bili u oporbi, jer ni sami nemaju pojma sto bi da se docepaju vlasti.
Voditi ce nas zato MMF i to za 60 dana najkasnije.

Tko je glasao

Od 1991 se u politici vrti

Od 1991 se u politici vrti 1500 istih faca.Rezultate imamo pred sobom.Sve su to isti tipovi.Sad bi svi bili u oporbi, jer ni sami nemaju pojma sto bi da se docepaju vlasti.
Voditi ce nas zato MMF i to za 60 dana najkasnije.
Problem je u tome što tih 1500 gospodari doslovno svime, pa i medijskim prostorom... i to bez obzira jeslu li trenutno u oporbi ili na vlasti jer je "neki dogovor" očito je uvijek na snazi.
I mene muči pitanje možemo li se uopće mi sami oskobeljati ili će nam za to ipak trebati neki tutor......

Tko je glasao

Tamo u onoj prošloj državi

Tamo u onoj prošloj državi je kao 22 milijuna upravljalo svime.. Pa ne znam kako se sad tih 1500 pojavilo - od kuda.
I gdje je tih 22 milijuna nestalo?

youtube.com/bijesdrugi | 4hdz.com
Preporučam: youtube.com/maxprvi | Lion Queen

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Novi dnevnici

 1. Pernarov teror ima dalekosežne posljedice po Hrvatsku / Domovinski zakon i Domovinska sigurnost jedini jamac stabilnosti od Laganini komentara 6
 2. Human Rights Watch, slučajno ili namjerno, pridružuje se naci-četničkom hibridnom ratu Četničke Džamahirije protiv Hrvatske od Laganini komentara 5
 3. Godina boli od otpisani komentara 5
 4. Plenković nastavlja izgubljenu Arbitražu s MOL-om, da bi krivnju za 5 milijardi kuna gubitka svalio s MOST-a i B.Petrova na HDZ od ppetra komentara 39
 5. NAŠA MISIJA od petarbosni4 komentara 0
 6. ŠEFovi reformiraju Republiku Hrvatsku od aluzija komentara 2
 7. Hrvatski nacionalni interes i kako ga steći od Feniks komentara 38
 8. Vrh HDZ-a onemogućava HDZ-u preuzimanje vlasti od ppetra komentara 3
 9. Može li Trump doživjeti i preživjeti inauguraciju od sjenka komentara 17
 10. Kao i hrvatsku državu, INU je prodala detuđmanizacija od MKn komentara 15
 11. Putevi i stranputice: Dvije godine mandata Kolinde Grabar Kitarović od sm komentara 6
 12. Fašizacija hrvatskog društva nesmetano napreduje od Feniks komentara 12
 13. Svemir je integralni organizam; uključuje i Kolindu od bube komentara 6
 14. Leakovina - Autodanuncijada - Nije li ljevica preživjela dovoljan broj 'Markovina'? od doza komentara 4
 15. iskustvo proizvodi vrijednost preživljavanja od aluzija komentara 0
 16. Božo Petrov i MOST napravili su 250 puta veću štetu RH, nego Hanžeković svojim ovrhama i spinovima od ppetra komentara 22
 17. Stop formatiranju diskova od robot komentara 13
 18. čovjek (SLUGA) MORA biti pokoran i poslušan čovjeku (ŠEF) od aluzija komentara 0
 19. dama s hermelinom i još 86 000 umjetnina od indian komentara 7
 20. Šteta od preko 5 milijardi kn građanima RH, traži ostavku Bože Petrova i hitnu akciju DORH-a od ppetra komentara 14
 21. Je li 2016. za Hrvatsku prijelomna godina? od vkrsnik komentara 11
 22. Politika Donalda Trumpa: ako su znanstvene činjenice suprutne mojoj politici, treba ukinuti znanost od Zoran Oštrić komentara 23
 23. O bankrotu ljevice u doba globalizacije od Zoran Oštrić komentara 4
 24. Međunarodni kazneni sud od Zlatno doba kap... komentara 1
 25. Veleizdaja Ustavnog suda RH od sjenka komentara 11

Tko je online

 • grdipajek
 • hlad
 • Laganini
 • Skviki

Trenutno online

 • Registriranih korisnika: 4
 • Gostiju: 42

Novi korisnici

 • F1
 • valentino
 • justiceforall
 • sandy199
 • Puležan