Tagovi

Tko tu koga? - KIM po n-ti puta

Čitam pollitiku već duže vrijeme, tu i tamo bacim koji komentar, no događaji ovih dana su prelili svo moje strpljene i odlučio sam se za svoj prvi dnevnik.

Slušam (a nažalost i gledam) Polančeca u Magazinu. Pita ga Bago da li je doista sve u redu s privatizacijom KIM-a te da li će poništiti natječaj. Odgovara (mada moram reči da nije djelovao baš samouvjereno) da je sve u najboljem redu te da nema razloga za poništenje.

Čitam danas Večernji On-line i dr. Ivo kaze:

Ako je Chemoderm kao jamstvo dao dionice KIM-a, onda nema šanse. To je praksa 90-tih koju smo odbacili pa će taj koji je dobio (KIM) donijeti bankovno jamstvo ili nema ništa od posla.

E sad ili sam ja glup pa ne kužim kak se posluje ili Polančec nema blage kako se posluje ili tu smrdi jače od amonijaka.

Krenimo redom sa rasčlambom. HFP (čitaj Polančec) je donio odluku o prodajim KIM-a Chemodermu. Logično je da je dotična firma morala priložiti na koji način misli financirati projekt. Ako je donjela bankovno jamstvo logično je da treba provjeriti na što se bankovno jamstvo odnosi. To je osnova osnove. To zna i moja kćer koja još nije krenula u osnovnu školu. Nakon ove Sanaderove izjave, razvidno je da oni pojma nemaju što je dano pod jamstvo.
Naoko laiku mozda da. Ali dečki su ipak loše odigrali. Nisu se nadali da će stvar tako bombastično doći u javnost u vrijeme godišnjih odmora. Sad im ozbiljno prijeti i oni okreću pilu naopako ali ne shvaćaju da kako god odigrali da ispadaju ili nesposobni (to im je valjda manje zlo) ili korumpirani.

Druga stvar je da je jamstvo dala Karlovačka banka. Ne znam kak vi ali meni ta banka ne ulijeva baš neko povjerenje kao banka koja nije pod utjecajem lokalne politike (citaj HDZ-a) i koja bi dala jamstva firmi s 2 zaposlena bez da iza svega ne stoji neki veći interes. Baš me zanima da li bi dobili jamstva Zagrebačke, Privredne, Raiffeisen ili Erste banke??? Možda od Hypo Banke :-)!!

Treća stvar za koju nemam temelja, već je plod moje mašte (no pokazalo se da sam relativno pronicljiv). Karlovačka banka daje jamstvo od 16,9 mil. kuna za nešto sto u nekretninama vrijedi 90 mil. kuna. Chemoderm ne moze placati i banka provodi ovrhu. Rasproda nekretnine i zaradi 73,1 milijun kuna. 5 milijuna da vlasniku Chemoderma, 20 milijuna HDZ-u, 30 milijuna ostavi za sebe da si poveca aktivu, 5 Ivi, 3 Polančecu, 2 Kalmeti, 2 Čobankoviću, i bla bla....

I za kraj zelim da mi Bijesdrugi objasni kako je moguće da se proda tvrtka kojoj se ne zna na osnovu cega je dobila bankovna jamstva, koja ima 2 zaposlena, koja ima temeljni kapital 21.000 Kn, i mjesecni prihod od 300 EUR-a???

Komentari

ja imam samo dva komentara

ja imam samo dva komentara na najnoviji razvoj događaja:

a) nevjerojatno je da se polančec i sanader nisu uskladili u priči u 48 sati koliko dugo priča dominira medijima, to mi ukazuje na to da je problem malo dublje prirode

b) sanaderova "da nema prodaje KIMa bez bankovne garancije" je totalna glupost; naime ono što je sanader rekao je slijedeće: "nije moguće prvo upisati zalog na dionice a potom isplatiti državu"; kada bi se to desilo to bi bilo nezakonito raspolaganje državnom imovinom, no to se može vrlo lako riješiti i to na slijedeći način - opcija jedan bi bila da se potpiše kupoprodajni ugovor s ugovorenim rokom plaćanja 30 dana, u toj kombinaciji chemoderm dobije vlasništvo dionica odmah, potom ima 30 dana da ih optereti (jer su njegove) i isplati državu ili opcija dva da ih plati odmah, a banka kao naknadni uvjet optereti dionice - obje kombinacije su totalno legalne i obje su uobičajene

Tko je glasao

Dobrodošao s prvim postom.

Dobrodošao s prvim postom. Raščlamba je u redu ali može i zornije.

Odluka o prodaji je donesena 02.kolovoza.

Upravni odbor HFP-a 2. kolovoza je za novog vlasnika KIM-a odabrao tvrtku Chemoderm. Protiv te odluke bio je predstavnik sindikata u UO, dok su je svi predstavnici Vlade smatrali prihvatljivom.
(boldirao ja)

Tako kaže Jutarnji. Obratiti pažnju na prošlo svršeno vrijeme kod odabiranja.

Odluka je dakle donijeta i ako tu neide na "dođem ti", sve je gotovo.

Polančec sad muti:

“Taj uvjet koji je ponudio Chemoderm u svojoj ponudi nije prihvaćen i ako Chemoderm ne donese druga jamstva, neće biti kupnje”

Dakle zalog dionica je ponuđen. Ako nije prihvaćen, od kuda odluka da se ipak da? Na "dođem ti"? Ili na "Zna se"?
Pa nema tu naknadnog donošenja drugih jamstava. Ili za Polančeca i HDZ-ovce vrijede drugi zakoni?

Sanaderova iz Večernjaka potvrđuje da jamstvo dionicama ili postoji ili ne postoji, nema trećeg. I da Polančec muti sve u šesnaest. Nema tu futura. Sve je već moralo i jest.

"Ako je Chemoderm kao jamstvo dao dionice KIM-a, onda nema šanse", rekao je Sanader novinarima..

E sad, ako je zalog dionica ponuđen, a Polančec priznaje da jest, netko (zna se) treba u zatvor jer je odluka o prodaji donesena.

Dalje, ako je odluka donesena bez bez normalnog bankovnog jamstva, a Polančec priznaje da jest, opet netko (zna se) treba u zatvor.

Polančecovo "ako ne donese" je priznanje da drugog jamstva nema, pa opet netko (zna se) treba u zatvor.

Ribari bi rekli, "vrška se zatvorila". Som očito nije odolio mamcu. A zna se što soma čeka kad se uvali u vršku.

Jedino ako ga Sanader opet pusti da pliva dalje.

No, u eri gladi, to ovaj put ne bi bilo uputno.

Tava s vrelim uljem čeka.

B-52

Tko je glasao

Čitavši ovu analizu milo

Čitavši ovu analizu milo mi je oko srca jer pametnih ljudi ima .

Delete

Tko je glasao

Izvrsna analiza!

Izvrsna analiza!

Tko je glasao

Imam osjećaj da su se

Imam osjećaj da su se dečki zaigrali, pa ih mediji iznenadili. Da li pretjerujem, ali mi se čini da je cijela lavina počela s ovg site-a?Zaboravili su da nisu '90, i da nije samo HTV medij. Sad opet vade vruć krumpir. Da li ovo ivme veze s korupcijom, da li će istraga Maestro proširiti i na ovu transakciju? ne reče li dr.Ivo da će se HFP ugasiti? Pa kako ustanova pred gašenjem može nešto prodavati. Nije li trebalo nakon Maestra sve zamrznuti i isprovjeravati? Opet niko ništa nije znao. Već mi je mučn slušati. A izbori se bliže. Koliko laži još hrvatska javnost može progutati, i koliko je debel obraz dr. Ive kad još može lagati, ups, zaobilaziti istinu? davno je prešao onih 10% Hebrangovih.

Tko je glasao

A evo što oporba kaže na

A evo što oporba kaže na taj šoping by HDZ iz 90-ih

Tko je glasao

Meni nije jasno kako su

Meni nije jasno kako su ministri jučer mogli proglasiti Chemoderm pobjednikom natječaja, a danas Polančec tvrdi kako Chemoderm mora promijeniti svoju ponudu ili nista od posla. Ta Polančecova izjava bila je posljedica premijera Sanadera koji izjavljuje :
- Ako je Chemoderm dao jamstva dionicama KIM-a nema nikakve šanse za ovaj posao - rekao je Sanader, uz ogradu da još čeka potpuno izvješće o tom slučaju.
- Pristajanje na takav posao značilo bi da nastavljamo praksu iz devedesetih koju smo odbacili. Ili će taj koji je dobio KIM donijeti bankovno jamstvo, ili nema ništa od posla! - poručio je Sanader.

Nažalost, ministri su na to pristali jučer proglasivši pobjednika prije kraja utakmice.

Delete

Tko je glasao

Nažalost, ministri su na to

Nažalost, ministri su na to pristali jučer proglasivši pobjednika prije kraja utakmice.

Nisu oni proglasili prije kraja. Kraj je bio o2.kolovoza kad je odluka donesena.

Oni bi sad da su produžetci, osam dana nakon što je sudac odsvirao kraj, pa da lažiraju i poprave rezultat.

To se čak ni u Hrvatskoj ne smije.

Kapitalci su u vršci.

Ostao je još dirigent.

Koji sad spašava što se spasiti da.

A ne da se ništa.

B-52

Tko je glasao

Ne znam zašto euforija,

Ne znam zašto euforija, previše sve to upada u okvire personalizirane HDZ-ove kampanje. Da li je Drivo najavio nove snage? Jeste. Znači da Njegova visost treba poentirati na padu starih i na prezentaciji novih. Ovo je vrijeme za taj prvi dio, pad starih, a valjda samo Drivo zna što će sve upasti u njega.

Tko je glasao

Nema tu euforije, samo gole

Nema tu euforije, samo gole činjenice.

Sanader je najavio ali nije najisplativije da se mijenjaju na ovakav način, pogotovo jer se zna kako vlada funkcionira.

Eto i sad Sanader kaže "ako je ..., onda ništa od posla". Pazi, pored legitimne odluke UO HFP. To jasno ukazuje na arbitrarnost kao obrazac ponašanja i rada vlade.

Ako Sanader slučajno misli da može posmjenjivat (i pozatvarat) svog potpredsjednika i nešto ministara a da on osobno ostane čist, pa i s pohvalama za odlučnost, bio bi jako cijenjen u "Hlebinskom krugu".

Da je to napravio tamo prije dvije-tri godine, mogao bi se furat na riješenost za borbu protiv korupcije.
Ovako, kad sva brodska zvona zvone na uzbunu zbog potopa, vremena za iskrcavanje bilo koga više nema.

Tu nikakav spin ne pomaže.

B-52

Tko je glasao
Tko je glasao

Mozda sam se krivo izrazio,

Mozda sam se krivo izrazio, ali mislio sam na to da je Chemoderm pobijedio ali ne sa zadovoljavajucom ponudom, jer sada se ponuda mora mijenjati. S tobom se slažem, veoma mi se sviđa tvoja metafora. Respect ! :)

Delete

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Novi dnevnici

 1. Zna Indijanac ali ne zna Plenković!!!! od otpisani komentara 31
 2. Obranimo HEP, ne dajmo naše svjetlo onima koji bi ga odnijeli drugima! od ppetra komentara 7
 3. president Trump od Zlatno doba kap... komentara 6
 4. Pernarov teror ima dalekosežne posljedice po Hrvatsku / Domovinski zakon i Domovinska sigurnost jedini jamac stabilnosti od Laganini komentara 21
 5. Human Rights Watch, slučajno ili namjerno, pridružuje se naci-četničkom hibridnom ratu Četničke Džamahirije protiv Hrvatske od Laganini komentara 6
 6. Godina boli od otpisani komentara 5
 7. Plenković nastavlja izgubljenu Arbitražu s MOL-om, da bi krivnju za 5 milijardi kuna gubitka svalio s MOST-a i B.Petrova na HDZ od ppetra komentara 49
 8. NAŠA MISIJA od petarbosni4 komentara 1
 9. ŠEFovi reformiraju Republiku Hrvatsku od aluzija komentara 2
 10. Hrvatski nacionalni interes i kako ga steći od Feniks komentara 42
 11. Vrh HDZ-a onemogućava HDZ-u preuzimanje vlasti od ppetra komentara 3
 12. Može li Trump doživjeti i preživjeti inauguraciju od sjenka komentara 17
 13. Kao i hrvatsku državu, INU je prodala detuđmanizacija od MKn komentara 15
 14. Putevi i stranputice: Dvije godine mandata Kolinde Grabar Kitarović od sm komentara 6
 15. Fašizacija hrvatskog društva nesmetano napreduje od Feniks komentara 12
 16. Svemir je integralni organizam; uključuje i Kolindu od bube komentara 6
 17. Leakovina - Autodanuncijada - Nije li ljevica preživjela dovoljan broj 'Markovina'? od doza komentara 4
 18. iskustvo proizvodi vrijednost preživljavanja od aluzija komentara 0
 19. Božo Petrov i MOST napravili su 250 puta veću štetu RH, nego Hanžeković svojim ovrhama i spinovima od ppetra komentara 22
 20. Stop formatiranju diskova od robot komentara 13
 21. čovjek (SLUGA) MORA biti pokoran i poslušan čovjeku (ŠEF) od aluzija komentara 0
 22. dama s hermelinom i još 86 000 umjetnina od indian komentara 7
 23. Šteta od preko 5 milijardi kn građanima RH, traži ostavku Bože Petrova i hitnu akciju DORH-a od ppetra komentara 14
 24. Je li 2016. za Hrvatsku prijelomna godina? od vkrsnik komentara 11
 25. Politika Donalda Trumpa: ako su znanstvene činjenice suprutne mojoj politici, treba ukinuti znanost od Zoran Oštrić komentara 23

Tko je online

 • dinamitd
 • hlad
 • indian
 • Laganini
 • otpisani

Trenutno online

 • Registriranih korisnika: 5
 • Gostiju: 40

Novi korisnici

 • F1
 • valentino
 • justiceforall
 • sandy199
 • Puležan