Tagovi

Tko manipulira poviješću „Titovog trga“

Skupila se ekipa koji sebe doživljavaju većim građanima od ostalih građana, ekipa nazvana Građanska inicijativa ‘Krug za trg’ i predložila, s 500 pridruženih javnih djelatnika Skupštini grada Zagreba zahtjev za promjenu imena Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske.
Sve sami akademski građani, intelektualci, demokrati – njih 539 smatra da njihovo mišljenje o destruktivnosti Titova imena jednog zagrebačkog trga ima snagu božjeg poslanja i da samo vražje osobe mogu biti protivne takvoj inicijativi.
Interesantno, ti dokazani demokrati predvođeni sinom pokojnog Banca ni u jednom segmentu svoje inicijative ne smatraju svrsishodnim da to pitanje razriješe svi građani na referendumu. A nije da ne znaju da promjena tog imena nije samo puka promjena imena jednog trga.Taj Banac je velio kako promjenom imena Trga maršala Tita moramo s naše zemlje i naroda dignuti tu mrtvu ruku, s kojom su, kako smatra, još uvijek povezane mnoge strukture. ‘Znam koje ime Trg svakako ne bi trebao nositi’, rekao je dodavši kako mu nije važno kako će se poslije promjene zvati. Može i Ante Pavelića (opG). Može li važnost razrješenja tog nadasve političkog pitanja ispravno domisliti SDP većina u Zg skupštini ili će ta većina na tom pitanju pokazati da je ista većina nečega o čem do sad pojma kao politički građani nismo imali...

Potpisnici predstavke navode kako mnoge strane države u glavnom hrvatskom gradu imaju svoje trgove i ulice, a da sama hrvatska država u Zagrebu nema ni trga, ni ulice ni perivoja. Čudno da ne propituju zakaj je (veliki) Trg Republike preimenovan u Jelačićev plac! Po čemu je to Jelačić povijesno veći i jači od Tita!!!U zahtjevu se navodi kako je radi civilizirana i nenasilna prevladavanja neprestanih opasnih političkih i građanskih sukoba oko naziva sadašnjeg Trga maršala Tita važno da se taj trg nazove po Republici Hrvatskoj, dakle, vrijednosti koju najveći broj Zagrepčana i građana Lijepe naše smatra neupitnom nacionalnom i civilizacijskom vrijednošću te epohalnim narodnim postignućem. Oni točno znaju kaj većina građana misli i osjeća i zato tu većinu nije potrebno inkomodirati jednim napornim referendumom.
Naravno da je to sve na tragu spojenih posuda odluke Ustavnog suda Slovenije koji je zabranio da jedna od novih ulica u Ljubljani nosi ime Josipa Broza Tita uz obrazloženje da je Jugoslavija bila totalitarna tvorevina, a Tito kao doživotni predsjednik samim tim simbolizira totalitarni režim?
Ajmo sada mi malo seljački razgrnuti tu akademsku i intelektualnu zavjesu i magluštinu koja nam prodaje holografsku sliku pod stvarnu samo zato jer se isti smatraju uglednicima svekoliko korumpirane Hrvatske.
A sad zmislite da Kerumovo gradsko vijeće grada Splita donese odluku da se u Splitu ukinu sva obilježja s imenom Dioklecijana, pa tako i Dioklecijanova ulica. A opravdanje bi, slično slovenskom ustavnom sudu, (i naših akademskih uglednika) mogli pronaći u činjenici da se radi o diktatoru, tiraninu i progonitelju nedužnih ljudi, koji su mučeni i ubijani samo zato što su bili kršćanske vjere. Takvih primjera je na ovim prostorima i previše, ali što su oni iz dalje prošlosti, emocije su slabije, a potreba da se problemu priđe kritički puno manje izražena. Jel Tito s obzirom na to da je bio doživotni predsjednik unutar totalitarnog sustava, prema današnjem poimanju demokracije bio diktator? Nezgodno pitanje za naše akademske građane koji odgovor sigurno neće tražiti mišljenjem običnih građana! Je li po današnjem poimanju demokracije država Vatikan iz 2011. demokratska država? Možemo li papu, koji se bira za doživotnog vladara s gotovo apsolutnom izvršnom i zakonodavnom vlašću, nazvati diktatorom? Ili, da ne idemo iz vlastitog dvorišta. Jesu li svi postupci demokratski izabranog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana od prije desetak godina bili u skladu s današnjim poimanjem demokracije? Možemo li njegovu odluku da ne prihvati volju većine birača, te u četiri navrata odbije potvrditi gradonačelnika Zagreba koji nije bio po njegovoj volji, okarakterizirati kao demokratski ili autokratski-diktatorski postupak.

Imam ja i vlastiti primjer podrućja na kojem živim. Poslije seljačke bune slijedila je odmazda nad lokalnim stanovništvom čiji je idejni tvorac bio biskup Drašković. A ta odmazda se sastojala u tome da je stotinjak dimova obitelji koje uopće nisu sudjelovale u samoj buni ugašeno (likvidirane čitave obitelji) a u ostalih par stotina obitelji glavi porodice je tijelo skračeno za ruku ili nogu. A Zagreb se danas diči Draškovićevom ulicom i velikim demokratima je to na ponos.
Jeli se ta akademska elita uglednika ikada pojavila u jednoj priči Varšavske, zagrebačkih šetaća, Kamenskog... I nebi oni referendum jer bi stoka sitnog zuba mogla krivo odlučiti...
Pun kufer mi je tih samodopadnih akademika i njihovih hipnotiziranih pasa!!!

Komentari

Dobro, ne treba ljudima,

Dobro, ne treba ljudima, makar se radilo i o najgorim Tuđmanovim vodonošama, odricati pravo na demokratske proplamsaje. Samo što pokušaj dokidanja Tita iz kolektivne memorije, pa još uz asistenciju onih koji su čvrsto dijelili uvjerenja njegove partije, otvara ozbiljan problem i ostalih despota i silnika čija imena mahom nose ulice i trgovi hrvatskih gradova. Evo, na primjer, što da se radi s tolikim Trpimirima, Krešimirima, Tomislavima… to jest kraljevima koji su svi s reda bili barabe i ubojice, skloni krvavom kažnjavanju vlastitih podanika? Što sa znamenitim banom Jelačićem koji je, sve onako po Ženevskim konvencijama, masakrirao Mađare, a čije ime nosi središnji zagrebački trg? Ili nešto bliže u povijest – zaslužuje li na desetke ulica i trgova Franjo Tuđman, zločinac i diktator, koji se s neistomišljnicima ili etnički drukčijima obračunavao najgrubljim metodama? Hani Erceg

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao
Tko je glasao
Tko je glasao

Treba znati

da fejsbuk zaglupljuje i otuđuje ljude.

Još oni koji čak pristaju na FC ankete,e ti su posebno navučeni bez obzira što glasuju.

sve dobro...

Tko je glasao

kazu i da raste mozak ako

kazu i da raste mozak ako imas vise frendova .. medu inim od bisera u koje i te tvoje tvrdnje svrstavam..

mozda i oci postaju plave.

joooj..

:))

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Knjigon po glavi

Očito da zagovaratelji ukidanja imena "Trg maršala Tita" nisu na Facebooku. Vjerojatno im ono "book" smeta.

P.S. A i ovi sa Facebooka bi mogli učiniti nešto po pitanju pismenosti i možda bi shvatili da ono "Maršal" nije ime dotičnog gospodina i utoliko ide "Trg maršala Tita" i utoliko bi i ja glasao "DA", jelte?

leddevet

Tko je glasao

Da, tko manipulira poviješću ?

Nikad me posebno ne iznenade inicijative koje povede Letica,Banac,Jurčević i ostala akademska elita. Iznenadi me izostanak adekvatne reakcije onih koje želim da smatram avangardom ( ha,koje uzvišene riječi ). Problem sa Titovim naslijeđem ( što god to značilo) imaju sitne duše koje su u novonastalim okolnostima imale potrebu da recimo obuku njegove kupaće gaćice iz ormara na Brijunima ili ispred psihe paradirati u maršalskoj uniformi. Neki drugi su mislili ili još uvijek misle kako je vila na Pantovčaku ostavila u svojim zidovima mudrost i snagu mrskog im prethodnika.
Ljut sam i razočaran djelovanjem Predsjednika Josipovića. Sakrivajući se iza Ustava koji mu ne daje ovlasti da se miješa u vlastiti posao čini veliku štetu državi kojoj stoji na čelu ( vrhovni komandant, zar ne ).
"Već gotovo polovicu svog mandata predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović bavi se najnapornijim i najnezahvalnijim poslom u zemlji: traga za dokazima svoje potrebnosti."

http://www.novossti.com/2011/10/status-fikusa/

Tko je glasao

Ivančić je i nehotice "ubo",

Ivančić je i nehotice "ubo", naime u pravim parlamentarnim sustavima predsjednik države ne bira se izravno, i nema gotovo nikakvu drugu funkciju doli raspustiti parlament i raspisati nove izbore kad nestane vladajuća većina.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

HAZU

Danas, desetak nas u društvu, ničim izazvan zapitam : Ma, tko je ono predsjednik HAZU-a?
Muk, rezultat 0:10 na domaćem terenu. I onda pomoću guglea, Zvonko Kusić. Još veći muk.
Ne terbam spomenuti kako smo se sjetili i Grge Novaka, Sirotkovića, Supeka i Padovana.
Moguš, dva glasa. Kusić u ništa.
Ne znam, možda mi nije neki reprezentativni uzorak, ali mislim da dovoljno govori zašto su ovakve inicijative iz dnevnika "ono bez čega se ne može".

Tko je glasao

Dobar tekst!

Mislim da si dobro pogodio problem. Dosta se toga sakriva iza "plemenite" želje za izbacivanjem imena javnih površina koje imaju veze s totalitarnim režimima.

Mislim da bi se čak i ova inicijativa mogla vrlo lako i jednostavno razotkriti. Npr. pristaneš na promjenu imena, ali pod uvjetom da sljedeće ime može biti samo jedno od ovih: trg NOB-a, trg antifašizma / antifašističke borbe, trg žrtava NDH, trg partizanskog pokreta, trg 2. zasjedanja AVNOJ-a itd.

Mislim da bi se lako vidjelo da ni ova inicijativa nije lišena loše ideologije, koja inače iz Banca iscuri kad god ga stisneš.

Ako mogu dodao bih još samo jednu stvar; nije ni potrebno diskutirati odbijanje imenovanja gradonačelnika, to kronološki ionako dolazi tek nakon nekih mnogo većih problema Franje Tuđmana kao npr heliodrom, Sveučilišna bolnica u Mostaru, Keraterm, Omarska itd.

pozz
doza

Tko je glasao

Nije gotovo kad je gotovo

Da, protokoli dinarskih mudraca!

Tko je glasao

doza,

Ako mogu dodao bih još samo jednu stvar; nije ni potrebno diskutirati odbijanje imenovanja gradonačelnika, to kronološki ionako dolazi tek nakon nekih mnogo većih problema Franje Tuđmana kao npr heliodrom, Sveučilišna bolnica u Mostaru, Keraterm, Omarska itd.

hmm...ne kužim zašto si keraterm i omarsku stavio tuđmanu na dušu?

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

zar ne misliš da ima razloga?

zar ne misliš da ima razloga?

pozz
doza

Tko je glasao

keraterm i omarska

su bili srpski logori u kojima su zatvarani, mučeni i ubijani muslimani, hrvati i ostali nesrbi...zašto bi oni išli na treret tuđmanu? eto, stvarno ne kužim...

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

Nije slučajno

ali ni sam ne znam koliko bih dobro to ovdje uspio obraniti. Razmišljao sam nešto o odgovornosti i dosadašnjim skalpelskim podjelama koje sam radio u vezi odgovornosti i vidio da se one ne slažu s mojim načelnim stavom da su za rat potrebne dvije strane. Moje je mišljenje da su za posljednji rat krivi i Tuđman i Milošević, ali ne svatko za svoje dvorište nego komplementarno.

Ako se netko predstavi kao vojskovođa i kaže idemo u rat, onda on mora jednim dijelom biti odgovoran i za ono što će se njegovim ljudima događati. No, jednako je tako i s druge strane, pa je Milošević kriv, ne samo za ono što je činio drugim stranama, nego i za ono što su druge strane činile njemu.

Da sam se zatekao u npr. Manjači mogao sam se zapitati; dobro a što moj predsjednik čini da se meni ovo ne dogodi i je li odgovor logorom na logor najbolja strategija?

Možemo reći da je u jednom slučaju odgovornost izravna, a u drugom posredna, pa time i manja. Pitanje je postoji li ili ne?

Što ti misliš?

pozz
doza

Tko je glasao

Opaaaa

Ne može se čovjek ni tjedan dana baciti na posao, odmah se nakupi hrpa kritika i minusa.

No, što je tu je. Napisat ću jedan komentar kojim ću nastojat pokrit veći dio vaših upita i kritika jer vidim da imaju mnogih sličnosti, a jednako tako i mnogih zajedničkih pogrešaka. Zato ga postam ovdje pod svoj, jer je vaša rasprava otišla u tri...

Većina je vas išla u smjeru pokušaja da se posve univerzalno prihvati i primijeni moje mišljenje o odgovornosti koje sam naveo u trećem svom komentaru ispod ovog dnevnika. Neki su u tome otišli toliko daleko da su pokušali moj stav primijeniti i na silovanje što je blesavo i smiješno. Ali s obzirom na dosad iskazane stavove blogerice koja je davala primjer sa silovanjem, mogu jedino reći da ona možda stvarno ima osjećaj da je Hrvatska bila silovana u zadnjem ratu. Samo, to nije bilo baš tako.

Druga je generalizacija (također pogrešna) ona koja odmah skače na nacističku Njemačku. To da je danas nacistička Njemačka univerzalni metar svih zala je stara stvar. Međutim, to krije i određene opasnosti. Ne može se primjer nacizma primijeniti na sve (npr. gluposti s Obamom s Hitlerovim brkovima) niti se može svaka vrsta odgvornosti oprobati na njemačkom primjeru.

Tako je netko pitao za logore u Poljskoj, ali te mi usporedbe više govore o tome kakvim sebe Hrvati žele vidjeti i kakvom žele vidjeti svoju ulogu u zadnjem ratu. Samo sanje su sanje, Hrvatska i Poljska nemaju nikakve sličnosti u tome smislu. Sviđala se nekome politika Poljske prije Drugog svjetskog rata ili ne, Poljska jest bila nedužna napadnuta onako kako bi Hrvati voljeli da su oni bili napadnuti. Očito je da ovdje ljudi ili ne žele vidjeti razliku između okupatora i agresora, ili je doista ne razumiju. Poljska nije dobrovoljno s Njemačkom gradila zajedničku državu koju je onda otvoreno zagovarala uništiti jedva skupljenom nacionalističkom većinom i pri tome najavljivala i mogućnost rata. Poljska je bila zasebna samostalna država koju je Njemačka okupirala. Hrvatska nije.

Hrvatska je otvoreno zagovarala rat kao legitimno i prihvatljivo rješenje čak i prije nego li je rat počeo. Odnosno, ne Hrvatska, nego primitivac Tuđman.

Moje mišljenje, u koje ma za sada niste uspijeli razuvjeriti je da ako netko otvoreno zagovara rat, ako mu je rat prihvatljiv i ako je to za njega u redu, on MORA nužno biti odgovoran za sve što rat nosi. Njemu moraju nužno biti prihvatljive i civilne žrtve i kolateralne žrtve i svi najgori scenariji koje rat podrazumijeva. Ne može malo ovo, malo ono - ja bih pola, ali drugih pola ne bi.

Dakle, pravednije je ipak reći: premda si manje kriv za ono što neprijatelj radi tebi nego za ono što ti radiš njemu, budući da si rat proklamirao i zagovarao kao prihvatljivu opciju, ti jesi pomalo kriv i za ono što on radi tebi.

To je ta komplementarna odgovornost, za razliku od one: ja za svoje logore, ti za svoje. Da bi ta ideja funkcionirala netko bi me morao uvjeriti da je Tuđman bio posve siguran, izvan svake sumnje, da njegovo zagovaranje rata neće rezultirati logorima – što je pizdarija.

Još jedna primjedba vama trigger-happy minuserima; moj argument iz prvog komentara pod ovim dnevnikom uopće ne ovisi o mojim stavovima u vezi ratne odgovornosti. Čak i da sam ja posve u krivu i da je Tuđman kriv samo za svoje logore, moj bi argument stajao. Što dosta govori o vašem minusiranju.

pozz
doza

Tko je glasao

Američki obrazac kolateralne štete

Moje mišljenje, u koje ma za sada niste uspijeli razuvjeriti je da ako netko otvoreno zagovara rat, ako mu je rat prihvatljiv i ako je to za njega u redu, on MORA nužno biti odgovoran za sve što rat nosi
Po američkom obrascu cijena svekolikog (svjetskog) hapanja opravdava sredstvo. Odgovornost ne stoluje u našem dvorištu, uostalom u "obrani se nikad ne može počiniti zločin!!"

Tko je glasao

Gomila nebuloza

..izgovorena zbog nikada prežaljene pokojnice SFRJ.

Tko je glasao

Nisu se predali, pa su krivi što su živi

Moje je mišljenje da su za posljednji rat krivi i Tuđman i Milošević, ali ne svatko za svoje dvorište nego komplementarno.
Mišljenje ti je ovako: Za ww2 krivi su nacisti, ali i oni koji im se nisu predali, "ali ne svatko za svoje dvorište nego komplementarno".

Tko je glasao

Ne zato

jer se nisu predali, nego zato jer nisu htjeli shvatiti što Hitler smjera, i jer ga nisu neutralizirali prije nego što je bilo kasno.

Za svaki rat je potrebno dvoje (najčešće). U slučaju rata na Balkanu to se vidjelo iz aviona.

U toj igri svaki partner izabere figure, kao u šahu. Netko bijele, napadačke, netko crne, obrambene.

Tuki je, smatrajući se jako pametnim i svijetu neobično važnim, izabrao obrambene figure.

Teza je bila: žrtvovat ćemo par ljudi (desetak, dvadesetak), potom će svijet to zaustaviti, jer zaboga, nismo mi Afrika nego Europa, oni ne mogu dozvoliti baš pravi rat na Balkanu.

I tako ćemo mi, kao simpatične žrtve, skinuti s vrata Srbe i Jugoslaviju.

Rekla bih da je tako otprilike izgledala ta figa u džepu hrvatske politike pod vodstvom oca Tuđmana.

Rekla bih da je zamisao bila prilično prozirna.

Tko je glasao

Bilo jednom na brdovitom balkanu

Priča sa Hrvatsko-Srpskim ratom je puno dublja od ove sa figom u džepu i za neke istine još jednostavno nije vrijeme kolko god to nekima bljutavo zvučalo. Ali da je hrvatska ekipa u toj igri (žrtvenog monopolyja) igrala prljavo - naravno. I planirano dosta detaljno na tuđoj grbači...

Tko je glasao

Treba dvoje

Za svaki rat je potrebno dvoje (najčešće). U slučaju rata na Balkanu to se vidjelo iz aviona.
Potrebno je najmanje dvoje, ali ne moraju obadvoje željeti rat.
Tvoje opravdanje u obliku "za rat trebaju dvoje" u kontekstu umiješanosti F.Tuđmana u rat, je poput izjave silovatelja :"za seks treba dvoje".
Očito je silovatelju trebao/la partner/ica, pa si je našao partera/icu na nasilan način.
Eto tako je i Milošević našao Tuđmana za partnera, odnosno Srbija partnericu Hrvatsku.

Srbija se na Balkanu pokazala kao višestruki silovatelj, a krila joj daju oni koji govore kako "za svaki seks treba dvoje", umjesto da bude kažnjena za nasilje i koji joj podvode žrtve da se na njima i dalje iživljava (haaški podvoditelji).

Tuki je, smatrajući se jako pametnim i svijetu neobično važnim, izabrao obrambene figure.
Tuđman se dogovorio s Miloševićem, da ovaj izgubi rat u Hrvatskoj, da njegovo zrakoplovstvo iz NATO snaga (ta već tada se znalo da ćemo mi biti glavni, nakon te partijice šaha) napravi bojevu vježbu po Beogradu i malo okolo, te da Milošević oslobodi Kosovo od Srbije, jer je nerazvijeno i samo ih iscrpljuje, ako mu prepusti crne figure i uzme što je preostalo- bijele.

Rekla bih da je zamisao bila prilično prozirna.
Pokazalo se da je. Sve je razotkriveno, a i Tuđman je nešto razmišljao kako bi mu crne figure bile dobre da su se bojeve vježbe odvijale po Srbiji, a ne po Hrvatskoj. Međutim, iako ga kao generala, to možda i privlačio, nije ništa mogao jer mu je vojska odgajana u tradiciji koju opjevavaju čak i Japanci:
http://www.youtube.com/watch?v=uKYRPzc_3M8

Tko je glasao

Jadna Ppetra!

Ubojstvo Reihl-Kira nije naručio Milošević... Čovjek koji je htio mir smetao je hrvatskim zazivačima rata....

Onaj tko ne želi rat, taj neće hodati po masovnim skupovima i razjarivati narod tvrdnjama da "Srbi imaju kockaste (ili špičaste) glave"....

Ratnohuškači vihor i sa istočne i sa zapadne strane otpuhnuo je Antu Markovića, Hrvata, predsjednika jugoslavenske Vlade, pametnog čovjeka, koji se mogao nositi sa problemima - ali na miroljubiv način, a ne oružjem....

Poklonstvo jednog beznačajnog, umirovljenog Titovog generala klero-ustaškoj emigraciji u Kanadi.....

Ajme majko, kad se samo sjetim!

Hrvatska je stekla samostalnost, ali ju je skupo platila, da! Naime, postala je ropkinja takvih poput tebe, žednih i gladnih jedino srpske krvi, takvih kojima bi život izgubio svaki smisao kad bi se kojim slučajem Srbija odselila na Novi Zeland ili na Mars, i kada je više ne bi bilo tu u blizini, da vas hrani, hrani, hrani....

Kad bi se moj život sastojao od toga da me vječito Srbi napajaju strašću... majko božja, bilo bi me stid!

Tko je glasao

Poštovana Foma

hajde se malo bolje upoznaj sa slučajem pokojnog Josipa,ali u kontekstu pogibije 12 redarstvenika.

Biti mirotvorac kod svojih gdje druga strana nemilice ubija je vrlo opasno,što se u ovom slučaju potvrdilo.

sve dobro...

Tko je glasao

Gdje da se

bolje upoznam sa tim slučajem? Kod Vladimira šeksa?

Tko je glasao

Ne kod Šeksija

pokušajte pronaći izjave preživjelih,saznati cijeli kontekst događanja,neki redoslijed.

Btw.tada se znači lako ostajalo bez glave.

Kada si među vukovima moraš izgledati kao vuk,smrditi kao vuk ,režati i škljocati zubima kao vuk.
Ukoliko ti se samo na trenutak otme BEEEE,rastrgat će te.
Ukoliko prepoznaju čulom njuha da si bolestan,rastrgat će te.

Čista biologija primjenjiva u politici.

sve dobro...

Tko je glasao

Jeste li to rekli:

mirotvorac koji se nađe među ubojicama je - bolestan?!?

Tko je glasao

Oprostite, ali

vi mijenjate svoje filozofsko stanovište prema prilici!

Ako ste tako okrutni pragmatik, ili kako to već da nazovemo, kao što pokazujete ovim upisom, gdje nalazite uporište za to da Tita nazivate "vampirom"?

Kako to da Titov "vampirizam" ne možete opravdati na isti način: vampirskim okolišem u kojem se nalazio?

Tko je glasao

Gladni i žedni

Govoriti o tome da je netko, mogao spriječiti "svojom miroljubivom politikom" namjere četnika, je ili naivno, ili zlonamjerno.
Podsjećaš me na one koji tvrde da je janje krivo što je vuku mutilo vodu, iako je bilo nizvodno od njega.

Tvoja uvjeravanja su slična tvrdnjama da bi vukovi pasli travu i postali biljojedi, da su im janjići manje skakutali po livadama.

Hrvatska je stekla samostalnost, ali ju je skupo platila, da! Naime, postala je ropkinja takvih poput tebe, žednih i gladnih jedino srpske krvi, takvih kojima bi život izgubio svaki smisao kad bi se kojim slučajem Srbija odselila na Novi Zeland ili na Mars, i kada je više ne bi bilo tu u blizini, da vas hrani, hrani, hrani....
Ne treba Srbija nikuda odseliti. Ona je već odselila gdje treba - u Srbiju, a mislila se naseliti u Dubrovniku, Vukovaru, Osijeku, Zadru,. Šibeniku, Benkovcu, Kninu, Sisku, Petrinji, Korenici, Škabrnji, Voćinu, Kijevu,Ćelijama, Drnišu, Kostrićima,...
Meni su oni baš simpatični, kada su miroljubivi. Bolji su mi od Engleza, Nijemaca, Francuza, Grka i ostalih.

Uvijek bi mi bili draži, miroljubivi Srbi, oni koji ne pečate velikosrpskim pečatom- zemlju po kojoj hodaju, nego neki drugi, jer kada su miroljubivi "dušu bi ti dali", a kada su ratoborni "dušu bi ti izvadili".

Zato imam dobroga kuma Srbina. Miroljubiv je i bolji od mnogih Hrvata. I još uvijek, mu je krv na mjestu, a i meso. (ovo ti je na ovo tvoje: "takvih poput tebe, žednih i gladnih jedino srpske krvi".)

Kad bi se moj život sastojao od toga da me vječito Srbi napajaju strašću... majko božja, bilo bi me stid!Zato tebe Hrvati, vječno napajaju strašću, a nisi imuna ni na Hrvatice:)))

Tko je glasao

Čvrsta argumentacija, svaka čast!

Pretpostavljam da one konkretne stvari nisi komentirala samo zato jer ti treba još malo vremena za sastavljenje prikladnih rečenica (a ne, recimo, zato jer si ih namjerno zaobišla!)

Mislim na ubojstvo Kira i takve događaje, mislim na val najprimitivnijeg šovinizma i takve događaje, mislim na to kome je Tuđman prije svega toga išao u Kanadu na savjetovanje i primanje zadataka....

Ali, ne sumnjam da ćeš ti već smisliti čvrste argumente i za te i takve događajčiće. Ti si puna elana, jadna Ppetra...

Tko je glasao

Vukovi bi bili vegetarijanci da je bilo pravoga nagovora.)))

Ali, ne sumnjam da ćeš ti već smisliti čvrste argumente i za te i takve događajčiće. Ti si puna elana, jadna Ppetra...

Ti nastavljaš s pričom: "da su janjići manje skakutali po travi, vukovi bi postali biljojedi", a to mi se ne da opovrgavati, jer je pametnima sasvim jasno što je time rečeno.
Evo , Srbi bi poslušali i kojega miroljubivoga Albanca s Kosova da im lijepo imao priliku smireno i staloženo objasniti: "Čujte, vi ste u državi Kosovo. Nju je narod odabrao referendumom".
I ne bi bilo balvana, ni paljenja, ni zidanja zidova na cesti.

A Tuđman je dobro znao s čime ima posla i nastojao je pripremiti svoj narod na udare bradatih Orki iz podzemlja, odnjegovanih u laboratorijima SANU i na galofaku umišljene srpske državotvornosti i vojničke superiornosti, gdje god da su se došetali ili prošetali s teškim oružjem naprema nenaoružanim civilima.

Smišljavati argumente onome tko uči druge da vukovi mogu postati vegetarijanci na nagovor dobrih i mjroljubivih ovaca!?

Ovo "jadna Ppetra" ti je toliko jadno da mogu reći kako sam pogriješila smatrajući te dostojnom svoga vremena.

Tko je glasao

Pusti, Petra, nema smisla,

Pusti, Petra, nema smisla, jasno je na čijoj su oni strani. Da se fome, doze, lunoprofe, zaphode & Pollitika co. pitalo, danas bi Hvatska bila Bosna Broj Dva - raspadajući međunarodni protektorat s četničkom "Republikom Srpskom Krajinom" državom u državi. I to bi im bilo sasvim OK, jer su Hrvati, eto, pobili 700.000.000.000 Srba u Jasenovcu.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Toliko Srba nema,

pa ih nisu pobili toliko.

Stilsko preuveličavanje ima - kakvu svrhu?

Svaki dijalog učiniti besmislenim i nemogućim.

I nisu "pobili Hrvati".

Pobili su Pavelićevi ustaše. Hrvatski kvislinzi.

(Knjiga za čitanje: "Konc logor na Savi" Ilije Jakovljevića)

Tko je glasao

Sreća

da se nije pitalo "nas", nego se dodijelilo "vama" u zadatak.

Tako, zahvaljujući "vama" danas nismo "Bosna Broj Dva", nego smo slobodna Hrvatska, opljačkana od slobodnih Hrvatina, koji su konačno, nakon dugog komunističko-jugoslavenskog mraka, došli "svoji na svoje" - da pljačkaju i devastiraju ono što su od stoljeća sedmog sanjali.

Tko je glasao

provociranje

Kojim misaonim postupkom si došao do tog zaključka?

Što je tvoja idealna Hrvatska - Hrvatska u kojoj svi jednako misle? Većina ljudi ovdje je - što svojim osobnim sudjelovanjem u ratnu, što svojim firmama, ostajanjem u RH i sličnim postupcima - gradila Hrvatsku. Kakvu-takvu. Zar toliko mrziš vlastitu zemlju da je non-stop podrivaš ovakvim razjedinjavanjima i etiketiranjima? Da ne spominjem da je ovo već osobno vrijeđanje.

Tko je glasao

Molim? Sad tu kao neko

Molim? Sad tu kao neko "vrijeđanje"? A što je netočno u onom što sam napisao?

Da podsjetim. Svima vama, od zadnjeg NN ovdje pa do dr. Ive "konglomerat pogrešnih politika" Josipovića i njegovog bijednog prethodnika, Tuđman je jednako, ili barem apsolutno usporedivo, kriv za rat kao i Milošević. Jel' tako? Jest.

Ili da spustimo to na osobnu razinu. Dakle, ja koji sam u ljeto 1991. išao u patikama i kožnjaku s bokericom duplonkom na JNA transportere, svi mi koji smo tih godina od jada i muke pravili "oružje" od cijevi i konzervi, bojlera, plinskih boca, vozili svoje automobile, koristili svoj alat... svi mi smo jednako, ili barem usporedivo, krivi za rat kao JNA četnici, što domaći, što uvezeni iz Srbije, koji su na balvanaškim barikadama imali svako oružje i opremu koje im je palo na pamet, i koji su nam dan i noć derali po gradu bukvalno svime mogućim i zamislivim. Jel' tako? Tako je, drugovi.

E ako je tako, a vi kažete da jest, onda je jedini mogući zaključak koji slijedi iz takovih premisa upravo onaj koji sam gore iznio - vi se ne biste borili. Vi biste vodili "ispravnu" politku, recimo tipa "to nije vaš rat." Nastavili biste živjeti u toj vašoj vječnoj infantilnoj, idiotskoj deluziji da je SFR Jugoslavija bila ona Strossmayerova, pa biste kao impotentni Alija, u nadi da će vas "zapad" spasiti, pustili četnike da pokolju, popale i silom zadrže što god su htjeli. I čak ni tada vam ne bi bili oni krivi, nego ustaše, Jasenovac, Kosovska bitka, Marsovci...

Dakle, izvoli se pogledati u ogledalo i upitati tko koga tu vrijeđa.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

pa...

... kad se ne bi gledali u oči i lagali, možda bi se i dalo razgovarati.

Moje je mišljenje da je rat (nažalost) bio neminovan. No - koje to veze ima s tezom - za rat je potrebno dvoje (kao i za silovanje)?

Pošto nisam niti ja s kruške pao - vrlo dobro se sjećam okupacije više-manje svih zagrebačkih vojarni. Znam kako su izgledale jedne, a kako druge. Znam akcije koje su izvedene savršeno, znam one gdje bih osobno pozatvarao pola sudionika (s naše strane) zbog nevjerojatne gluposti i ugrožavanja civilnog stanovništva. Čak se sjećam i velebnog rušenja (tj. propucavanja) našeg prvog helikoptera na črnomerečkim bregima, kada je živa sreća da se dvije barake međusobno nisu poubijale. Itd., itd. Dakle - postoje pameni i glupi potezi, kako u mikro-politici, tako i u makro.

Ova tvoja nabrajanja nickova i fore tipa "vi navijate za Bosnu", "vi se ne bi borili" i slično si zadjeni za - patiku. Odakle tebi pravo raditi reviziju povijesti? I to na tako glup način - dok su sudionici još živi.

Tko je glasao

Ogledalce, ogledalce,

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Smisao? ..ogoliti njihovu

Smisao? ..ogoliti njihovu gebelsovštinu, zbog frustriranosti što nije tako kako pišeš.

A nisam baš dobro mislila o Franji nekih davnih godina, ali ovakvi su me uvjerili da je napravio najbolje što je mogao, u kakvom je okruženju bio.

Genijalac koji je usmjeravao i njihovo djelovanje na korist samostalne Hrvatske.
Riječi koje su mi onda izgledale pretjerane i mrske, pokazale su se duboko istinite i proročanske.

Najvažnije je tu -vlastita država, a sve ostalo se za trenutak napravi, jer nema više džepova njihovih budućih oružanih pobuna, a @foma i ostali mogu uvjeravati koliko god hoće "da bi vukovi pasli travu, da je u Hrvatskoj bilo više miroljubivih" i da je za opravdati silovatelje dovoljno reći "za seks je potrebno dvoje" i tako žrtvi pripisati jednaku ulogu u seksanju.

Kako lisica izjavljuje da je kiselo grožđe, tako i šaroliko društvo tvrdi da je Franjo prihvatio Z-4, pa su eto Srbi spasili Hrvatsku od sebe, jer to nisu prihvatili.

Lijepo od njih ,i od Franje što im je dao priliku i pustio ih da pokažu što zapravo hoće, a lijepo i od ovih koji tvrde da je lisici uistinu kiselo grožđe, da su vukovi u duši biljojedi, a da je ppetra jadna, jer tvrdi da su vukovi nepromjenjivi, lisica lisičje ćudi, da žrtva silovanja nije potraživala seks,....

Tko je glasao

Kako lisica izjavljuje da je

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Franjo i Tito

A nisam baš dobro mislila o Franji nekih davnih godina, ali ovakvi su me uvjerili da je napravio najbolje što je mogao, u kakvom je okruženju bio.

Vidiš, i meni se nešto slično događa, ali ne po pitanju Franje, nego po pitanju Tite...

Kad je Tito umro, glavna mi je bila briga da nam ne ukinu maturalac zbog nekakve glupe nacionalne žalosti...
Na jedinim izborima na kojima sam bila u SFRJ ponosno sam prekrižila listić, umišljajući da barem na taj način pokazujem prezir prema demokraciji koja to nije bila.
Ispisala sam se iz Saveza Omladine po JOT-u.
Kad su nas pokušavali regrutirati u SK još u srednjoj školi (a glavni je agitator bio jedan današnji eminentni desničar), ismijala sam ga isto tako po JOT-u.

Danas pak kad vidim sve ove devastirane državice, plodove eminentnih vizionara tipa Franjo, kako se koprcaju svaka u svom blatu, mislim si - Tito je bio genijalac!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Petra: A nisam baš dobro

Petra:
A nisam baš dobro mislila o Franji nekih davnih godina, ali ovakvi su me uvjerili da je napravio najbolje što je mogao, u kakvom je okruženju bio.

Bigulica:
Vidiš, i meni se nešto slično događa, ali ne po pitanju Franje, nego po pitanju Tite...
Danas pak kad vidim sve ove devastirane državice, plodove eminentnih vizionara tipa Franjo, kako se koprcaju svaka u svom blatu, mislim si - Tito je bio genijalac!

Ovo je posve razumljivo - Petra gleda iz hrvatske perspektive, dok tebe zanima samo ona jugoslavenska (u prijevodu: srpska).

Međutim, na tvoju žalost, čak i ova današnja izdana, rasprodana i očerupana Hrvatska (onu Tuđmanovu snažnu, pobjedničku i ponosnu Hrvatsku uopće nema smisla uspoređivati), je opet daleko slobodnija, bolja i uspješnija, nego ona bezglava i beskičmenjačka nakaza u Titovoj Jugoslaviji. A ti slobodno svisni od muke...

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Stvar je puno jednostavnija.

Ja ti to više sagledavam iz hrvatske ne-perspektive...

(I da, žao mi je ako su te tukli u srednjoj...)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Orlići pustili vrapca, da uhvate sokola, pa morali odlepršati

kako se koprcaju svaka u svom blatu, mislim si - Tito je bio genijalac!
Za Srbe je i ostat će

Imali su s njime soft Veliku Srbiju, ali su htjeli Hard Velikosrbiju, onako iz obijesti. Ostatak znaš: DR, seoba,....

Isto ti je i sa Z-4. Orlići pustili vrapca iz ruke, jer su htjeli zadavaiti sokola.)), a sada žale i za soft velikom Srbijom, a pogotovo ta Titom.

U hrvatskoj još trebaju preispitivati njegovu ulogu, jer ima i dobroga i lošega što je za nju napravio. Ipak, sva sreća da nije bio prorok: znaš ono o toku Save uzvodno.

Danas pak kad vidim sve ove devastirane državice, plodove eminentnih vizionara tipa Franjo
Misliš na ove devastirane državice i njihovu ovisnost o "eminetnom vizionaru Franji":

http://www.vecernji.hr/vijesti/pala-vlada-slovacki-parlament-odbio-fond-...

http://www.index.hr/vijesti/clanak/gori-od-grcke-glavni-grad-pennsylvani...
http://www.nacional.hr/clanak/49630/financijska-katastrofa-unistava-mada...
http://www.jutarnji.hr/nemiri-u-spanjolskoj---ovo-nije-kriza--ovo-je-pre...
http://www.business.hr/hr/Naslovnica/Burza/Duznicka-kriza-u-Italiji-kriz...
ww.index.hr/vijesti/clanak/mmf-i-eu-ce-zaraditi-9-milijardi-dolara-na-otkupljivanju-irskih-dugova/559828.aspx
http://www.advance.hr/vijesti/kriza-u-velikoj-britaniji-mogla-bi-biti-na...

Tko je glasao

idiotluk

Za Srbe je i ostat će

Ja živim u selu crno-bijelom svom,
Prezirem boje jer um mi je trom.
Što su uopće o toj temi ima pričat'?
Tko voli Franju Hrvat je, samo će Srbin Tita veličat!

To što Franjo objašnjavaše stalno,
Da smo dio Europe trajno,
Što ga je priznao za svog maršala,
Ja znadem da je to bila samo šala-mala.

A sada idem i dalje laprdati,
Ljude ismijavati i bezveze ih sprdati,
Tako sam sama sebi važna jako,
Što priznat ćete - uopće nije lako!

Tko je glasao

Tko voli Franju Hrvat je,

Tko voli Franju Hrvat je, samo će Srbin Tita veličat!

"Srbin" ne mora biti etnički Srbin, nego kako vidimo može biti i Ranko, Rajko, Zoki, Veljko i Rade.

A u tome i jest problem. Nije u etničkim Srbima - ovi naši domaći su samo budalasto topovsko meso, nesretnici koje Beograd svaki put iskoristi, nahucka, zajebe i ostavi, a oni nikako nisu u stanju iz toga išta naučiti. Oni iz Srbije su, opet, hrpa nesposobnjakovića, jebote, s tolikim oružjem i vojskom, pa popušiti sve jugo ratove redom? Ne... sve je to, ipak, podnošljivo u onoj mjeri u kojoj je - očekivano.

Pravi zajeb su ovi naši Ranko, Rajko, Zoki, Veljko i Rade, etnički Hrvati (obožavaju si tepati "Jugoslaveni") koji svjesno ili nesvjesno, htijući to ili ne, znajući to ili ne, zastupaju srpske interese - interese države Srbije.

Nažalost politički su vrlo utjecajni, jer su oduvijek otvoreno, materijalno, medijski i na sve druge načine podržavani od strane Velike Britanije, koja Balkan kontrolira preko svog kućnog ljubimca Srbije. Zato jednostavno ne dopuštaju da se proces hrvatskog narodnog i državnog osamostaljenja dovrši.

Ti naši Ranko, Rajko, Zoki, Veljko i Rade ne žele da Hrvatska ide svojim putem. Oni bi radije u "Jugosferu" nego u EU, oni bi radije "srpskohrvatski" nego vlastiti jezik. Njima su Tuđman i Milošević jednako krivi za rat, njima je 20k pobijenih 100k ranjenih i >500k prognanih ne-Srba 1991. jednako kao dvije stotine mrtvih Srba u "Oluji" i nakon nje. Njima je normalno da se Srbija potrga iz petnih žila da osudi Gotovinu, ali im je upitno treba li Hrvatska financirati njegovu obranu. Njima je "ustaštvo konstitutivni element hrvatskog nacionalnog identiteta", a Draža Mihailović "tragična ličnost", njima je "etničko čišćenje" Srba oduvijek "praksa" u Hrvatskoj, njima ne smeta srpsko pravno prisvajanje hrvatskog teritorija, njima ne smeta srpsko svojatanje hrvatskih književnika i hrvatske kulture, njima je ban Jelačić "bitanga", a hrvatski kraljevi "štetočine"... njima je svaki potez ili izjava koji na bilo koji način ide za hrvatskim državnim i narodnim interesima automatski "nacionalizam", "ustaštvo", "klerofašizam" itd. itd.

Da mi je znati kako se uopće možete podnijeti, gospodo drugovi?

Nije vam lako. Živite u "ustaškoj državi", kao dio tzv. naroda čiji "identitet" nije ni postojao prije Ante Pavelića, čiji jezik je "nacionalistička izmišljotina", čija povijest je povijest genocidnih bitangi i štetočina. Mrzite sami sebe iz dna duše.

Zajebano... :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

dopisni tečaj psihologije :)

Ajd, ajd, možeš ti i bolje, ovo je na razini kolumni s pismima čitatelja...

Poštovao bih desničare tvog tipa da ste bili u stanju zaustaviti sve ono loše što se događalo u zadnjih 20 godina, a dolazilo je upravo sa strane "desnog krila". Međutim, kako vas to "desno krilo" baš i nije puno uzimalo u obzir - ostaje samo kivnja na sebe. Nevjerojatno je koliko su vam oči bile zamagljene držanjem ruku na srcu prilikom intoniranja himne. Prava patetika - dovoljno je samo malo državnih simbola - i ode sav oprez. Sav ovaj trud i žar kojim se bacaš na "traženje mrskih Jugoslavena među etničkih Hrvatima" - da si ti (i tebi slični, da sad ne nabrajam nickove) iskoristio za dobrobit ove države - danas bi bili Švicarska (u pozitivnom smislu te riječi).

Sada si u nemogućoj situaciji. Živiš u državi u kojoj 17 godina "vladaju tvoji" (moji nisu sigurno), gledaš kako se rasprodaju njezina bogatstva, zemlja, ljudi iseljavaju - a sve pod zaklinjanjem u hrvatske nacionalne interese. Zeznuše te ti isti kojima si slijepo vjerovao. Vjerojatno mrziš sebe iz dna duše.

Zajebano... :-)

Tko je glasao

Horror vacui

Poštovao bih desničare tvog tipa da ste bili u stanju zaustaviti sve ono loše što se događalo u zadnjih 20 godina, a dolazilo je upravo sa strane "desnog krila".

Jučer je na dalekovidnici gostovao sjajni nizozemski publicist Rob Reimen gdje je između ostalog citirao Fellinija koji je pred kraj života izjavio (više manje):

Cijeli sam se život pitao od kud dolazi fašizam, a doživio sam ga, i na kraju samo otkrio da on dolazi od nas samih i naše gluposti. Glavno oružje fašizma nije nasilje nego glupost.

Link za tekst na holandskom:
http://www.coolpolitics.nl/projecten/Rob%20Riemen
(ima Google Translate i upotrebljivo je)

Link na njegov site:
http://www.robriemen.nl/

leddevet

Tko je glasao

Rima dobro štima

Kod pravednika rima
po običaju uvijek dobro štima.
A i zaphod dobro rimovito propjeva
kada je pravednik prvi odpjeva.

Iz moga komentara:
U hrvatskoj još trebaju preispitivati njegovu ulogu, jer ima i dobroga i lošega što je za nju napravio. Ipak, sva sreća da nije bio prorok: znaš ono o toku Save uzvodno.pravednik uze, samo što mu odgovara.
pa monokromatski mu um
ispaljuje riječi: dum-dum.

A sada idem i dalje laprdati,
Ljude ismijavati i bezveze ih sprdati,

Tko je glasao
Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Novi dnevnici

  1. živjeti od otpada i smeća od aluzija komentara 0
  2. Pred parlamentarne izbore u Njemačkoj (1): ankete i socijalna psihologija od Zoran Oštrić komentara 0
  3. Javno trganje originalnog znaka,mrtvom HOS-ovom ratniku,nije odavanje počasti nego izdajnička zlouporaba i zločiniziranje Hrvata od ppetra komentara 0
  4. demoKracija ministara od aluzija komentara 0
  5. I bez SAD, svijet nastavlja akcije zaštite klime od Zoran Oštrić komentara 0
  6. Predsjednik vlade RH, A. Plenković, odrađuje protiv SAD-a i predsjednika D.Trumpa, protiv KGK i protiv RH od ppetra komentara 2
  7. historijska top lista uspješnih opsjena/ra od indian komentara 95
  8. čovjek proizvodi uzrok i posljedice od aluzija komentara 0
  9. čovjek ima alat... alat ima čovjeka od aluzija komentara 0
  10. Trg maršala Tita od aluzija komentara 1
  11. UMJETNI VLASNIK od petarbosni4 komentara 6
  12. Stanje Firmi U Bosni I Hercegovini od AlexD komentara 0
  13. Mala analiza od drvosjek komentara 46
  14. gospodari naši od aluzija komentara 0
  15. imati NOVO za posljedicu NOVU od aluzija komentara 0
  16. zadomspremni od drvosjek komentara 5
  17. NE jednakost zašto postoji od aluzija komentara 0
  18. Razotkrivanje: „Istanbulska konvencija“ je agresija na sve države koje su zaštitile brak kao zajednicu muškarca i žene od ppetra komentara 9
  19. I meni je žao svih nevinih od drvosjek komentara 31
  20. porezoPrimci naredboDavci ŠEFovi od aluzija komentara 0
  21. VLASNITVO I UPRAVLJANJE NJIME - ius gubernandi od petarbosni4 komentara 15
  22. Ne prestanete li s „pomirbom“, zakrvit ćemo se još i više od Feniks komentara 26
  23. kobna diktatura ŠEFovanja - ažuriranje 2017-08-16 od aluzija komentara 0
  24. naređenje/izvršenje (a za NE poslušnost kažnjavanje) od aluzija komentara 0
  25. Vlada treba služiti građanima od Mucke komentara 0

Tko je online

  • indian

Trenutno online

  • Registriranih korisnika: 1
  • Gostiju: 23

Novi korisnici

  • mmarijan
  • Crvena
  • gived
  • AlexD
  • Voltron