Tagovi

Šprajc je uzvinkuo “Car je gol!” (i to u dnevniku)

Jučerašnji dnevnik HTVa vodio je Zoran Šprajc. Jedan od priloga govorio je i o Vinku Budiši, osuđenom ubojici koji je zahvaljujući genijalnom potezu suca Slavka Lozine osuđen na kaznu zatvora manju od donje zakonom propisane. Dakle, taj isti Vinko Budiša je svega nakon pola godine izvršene kazne dobio jednomjesečni odmor (to mi je otkriće da se smiješ odmarati od zatvorske kazne!?).

Slavko Lozina je sramota hrvatskog pravosuđa, no njegova postignuća (ili nedostatak istih) su totalno mjerljivi s postignućem sucem zaduženog za izvršenje kazne Budiši, a koji se zove Branko Milanović i koji jegore navedeni odmor omogućio.

 

U dnevniku je Zoran Šprajc ustao protiv toga rekavši:

Sa nestrpljenjem očekujemo kakvo sudačko priopćenje kojim će se pozivati na neovisnost pravosuđa i prozvati nas zbog pritiska na pravosuđe. Pa im odmah priznajemo, da - vršimo pritisak na pravosuđe, ali neka ne brinu, jer je očito pritisak podzemlja i osuđenih ubojica - veći.

Tužan je dan kada se na ovaj način moraju rješavati više nego očigledne nepravde. Zorane, totalni respect!

 

Komentari

Evo i najnovijeg doprinosa

Evo i najnovijeg doprinosa razvoju demokracije kod Hrvata - kao što ap kaže odlučno naprijed i ne j...š živu silu

Tko je glasao

A evo i nastvka Dnevnika HTV

A evo i nastvka Dnevnika HTV 1 jer je u studiju Zoran Šprajc ugostio pučkog pravobranitelja Juricu Malčića

Tko je glasao

Sprajc je svojim komentarom

Sprajc je svojim komentarom postao legenda.

Vjerujem da ce se u SDPovom programu za reformu pravosudja i borbu protiv korupcije pronaci prostora za ideje koje za razliku od postojecih cementirajucih nece biti toliko nesuvisle.

Tko je glasao

Za razliku od Sprajca,

Za razliku od Sprajca, Sanadera danas u Splitu nitko nije pitao o temi broj jedan u Splitu - puštanju Vinka Budiše? Komentirao je sve živo, samo ne to, čak napao pravosuđe oko prometnih prekršitelja, ali o Budiši ni slovca...
'Jurčićeve izjave su za anale političke gluposti'

Tko je glasao

A tko je predložio i glasao

A tko je predložio i glasao za zakonsko rješenje po kojem nisu dozvoljeni javni komentari sudskih odluka?
Tko je suce pretvorio u doživotne suce?
Tko je ukinuo reizbor sudaca?
Tko je od te profesije napravio "svete krave"?

Tko je glasao

dragi drlesar izgleda da je

dragi drlesar izgleda da je sazrijelo vrijeme (doduše već odavno) da:
1) presude objavljivati na internetu jer hoću da znam dali mi je susjed ubojica , pedofil, manijak, i tome slićno... to je moje pravo kao obićnog građanina

2) da se ne sudi samo prema najtežem djelu već da se zbrajaju dijela i shodno tome kazne ---- jucer u jednoj raspravi (znao sam to i prije, ali kad ti netko da primjer iz prve ruke onda to zvući sablasno) mi je objašnjena slijedeća situacija--- osoba vezana, pretućena, silovana, frajer se kaje i prizna krivicu a kako pri silovanju nisu korištene i druge metode (neću ih ovdje nabrajati iz pristojnosti) penetracije dobija minimalnu kaznu samo za silovanje jer je to najteže djelo pa mu se za udaranje, vezanje i psihićki teror kao lakša dijela u odnosu na zadnje uopće ne sudi -- dakle suditi za sva dijela posebno u jednom procesu i zbrajati kazne

3) uvesti doživotnu kaznu, ovo je stvarno smješno da osoba za hladnokrvno ubojstvo dobija ovakvu presudu, pa za ovo (možda sam preosjećajan) bih srušio cijeli pravosudni sustav i izgradio ga iz poćetka---- neka mi pravnici objasne kako se nije oglasila neka viša pravna instanca i poništila takvu sramnu odluku kao što su to ućinili u slućaju ubojstva civila na Prokljanskom jezeru gdje smo prvo imali oslobađajuću presudu pa opet ispoćetka

4) sucima porotnicima povećati dnevnicu - riskiranje života u ovakvim slućajevima za 18kn na sat (mislim da je toliko) gdje znaju da će okrivljenik dobiti minornu kaznu a oni sami nemaju nikakvu zaštitu -- upitno

5) nakon odsluženja kazne za svaki slijedeći dokazan protupravni postupak bilo bi dobro opaliti veću kaznu s tim da ga se prati određeno vrijeme, a ne da nam se manijaci šeću okolo

6) uvesti rok poćetka suđenja, nema zsstare za niti jedno protupravno djelo dok god snopovi papira u ladicama ne nestanu

7) za ovakva i tome slićna djela određivati pritvor (ne kućni) sa izuzetno visokim jamćevinama a i onda ako i kada plati prikeljiti mu narukvicu i ogranićiti mu kretanje ne u krugu grada nego u krugu kvarta

danas se izgleda najviše isplati biti kriminalac, imam jednog u susjedstvu, krade aute, cijeli grad to zna, tip završi u zatvoru i izađe u roku od dan-dva, to mu dođe kao odmor --- i to ti je naš pravni sustav, meni se prije ćini da ga uopće nema?

savjesni

Tko je glasao

Tko je prije mjesec dana u

Tko je prije mjesec dana u saboru hvlio državnog odvjetnika, Bajića?
Tko nije pitao ništa za kriminal u privatizaciji?
Tko se boji pravosuđa da ne izvati prijave iz ladica?
Tko nije pokrenuo reformu pravosuđa?
Tko nije napravio prijedlo izmjene zakona o doživotnim sucima?
Tko nije ništa poduzeo protiv korupcije?
Tko se sada vadi na doživotne suce?
....
Zastupnici u Hrvatskom Saboru!

Poštovani, i ono što ste mogli napraviti. Niste.

Tko je glasao

po meni nije problem u tome

po meni nije problem u tome kaj su suci dozivotno na funkciji i kaj nemaju reizbora, ali te svete krave, da se sada malo poetskiji izrazi, na krivo mukanje moraju platiti odsjecanjem glave...
vrlo jednostavna metoda... imas sve benificije, imas sve povlastice, al to mozes izgubiti prije neg sto kazes keks...

--->
photopublika.blog.hr

--->
photopublika.blog.hr

Tko je glasao

Ma i mene zanima!

Ma i mene zanima!

Tko je glasao

tko?

tko?

Tko je glasao

I ja sam znatiželjan?

I ja sam znatiželjan?

Tko je glasao

Koliko god formalno-pravno

Koliko god formalno-pravno odluka o odobrenju dopusta imala uporišta, činjenica je da se primjenjuje rijetko i pozitivno samo prema nekima.

Kad usto znamo da skandalozne presude donose stalno isti suci, a da bez obzira na kasniju sudbinu presuda onaj tko ih je donio ne doživljava nikakve sankcije, nešto tu jako smrdi.

Simptomatično je da kad netko želi poštenu presudu predmet se dodijeli stalno istima, ali isto tako i kad netko želi presude poput ove, čini se da predmeti također idu stalno istim sucima. I tak osvaki put kad postoji "viši interes". Zanimljivo i nikako u prilog kvalitete i neovisnosti pravosuđa.

Zašto mi ne bi smjeli biti nezadovoljni istim? Zašto Šprajc ne bi smio biti nezadovoljan istim? Nije li on izvijestio u skladu s istinom? Ne odražava li njegov komentar mišljenje ogromne većine javnosti čiju TV on u ovoj prigodi predstavlja?

Šprajcov je čin hrabar samo u uvjetima pravosuđa i vlasti kakvu imamo.

Priželjkujem vrijeme kad će izvještavanje poput njegovog postati normalno ili kad neće biti potrebe za takvim izvještavanjem. To će biti znak da imamo državu i pravosuđe poput normalnih zemalja.

Njegov sinoćnji izvještaj je važan korak u tom pravcu. I treba ga zaštititi od eventualnih sankcija. Makar i uličnim prosvjedima.

B-52

Tko je glasao

Nista posebno za rec, nego

Nista posebno za rec, nego bravo sm! Potpisujem u potpunosti

Tko je glasao

Gospodin Šprajc je pokazao

Gospodin Šprajc je pokazao jednu zavidnu dozu profesionalne i osobne hrabrosti u miljeu gdje je osnovna formula uspjesnog opstanka i napredovanja "ne talasaj" - dakle ja se samo nadam da nece zbog toga imati nikakvih problema.
Uopce ne dvojim da je vec dobio bukvicu i vjerovatno mu je receno da je osobno misljenje u mogucnosti iznositi kad se kamere ugase, a inace ima obvezu iznosenja light razvodnjene verzije - u svakom slucaju - BRAVO MESTRE ...

Tko je glasao

"Sa nestrpljenjem očekujemo

"Sa nestrpljenjem očekujemo kakvo sudačko priopćenje kojim će se pozivati na neovisnost pravosuđa i prozvati nas zbog pritiska na pravosuđe. Pa im odmah priznajemo, da - vršimo pritisak na pravosuđe, ali neka ne brinu, jer je očito pritisak podzemlja i osuđenih ubojica - veći."

Gospodin Sprajc je ovom izjavom zasluzio da odleti sa TV, samo sto vi necete razmisljati realno svojom glavom jer se radi jednom hrvatskom policajcu, a bilo bi zanimljivo saznati da li bi ili bolje kazati zasto nije nikada komentirao prilicno slicne slucajeve kada je jedna druga narodnost u pitanju, koja nam je danas vise nego dragocjena, iako je od svoje nacionalnosti stvorila zanimanje.

Tko je glasao

Ne bi se složio, iako

Ne bi se složio, iako možda s pravom upozoravate na još jednu dimenziju slučaja - ubojica je ubojica bez obzira koga ubio - a kolega Cerovac se bavi ovim etničkim aspektom u svojem dnevniku.

Tko je glasao

Hehe. Sta ces drugo ocekivat

Hehe. Sta ces drugo ocekivat od kolege blogera? :-)

Tko je glasao

Sad će se, po uobičajenoj

Sad će se, po uobičajenoj hrvatskoj špranci, u roku od 7 dana naći Viječe i oštro ukoriti Šprajca zbog iznošenja istine (naravno, oni će to izreći kao iznošenje subjektivnog i neargumentiranog mišljenja - kao da ovaj slučaj nije argument). Neće dobiti otkaz, ali će i on i njegovi eventualni kolege s HRT-a opet izgubiti svu prikupljenu hrabrost i motivaciju za pokušajima profesionalnog i samostalnog obavljanja svog posla.

Tko je glasao

A valjda i naš glas nešto

A valjda i naš glas nešto konta - ovo bi mogao biti jedan od dnevnika s najvećim brojem glasova - idemo dati podršku Šprajcu! Ja uredno plaćam RTV pristojbu i zato imam pravo glasa!

Tko je glasao

Neka bude tako. Od prije

Neka bude tako.
Od prije znamo da valjda svi relevantni politički faktori čitaju Pollitiku. Tako ćemo znati da znaju što raja sa sajta misli. Možda i neće imati utjecaja, ali barem neće proći bez glasa.

Tko je glasao

Upravo sam na Stojedinici

Upravo sam na Stojedinici odslušao temu dana o ovoj Milanovićevoj presudi. Sessa se (očekivano) poziva na neovisnost pravosuđa, a koliko sam shvatio, s pravne strane Milanovićeva odluka nije sporna. No, kako se suci vole pozivati na svoje pravo na neovisnost, postavlja se pitanje ima li isto tako i javnost pravo pozivati se na brigu za svoju sigurnost. Radi se o načelnom pitanju: Milošću suca osuđeni ubojica šeta gradom! Danas je to Budiša, ali ne zaboravimo, «jučer» je to bio i Srđan Mlađan koji je slobodan vikend iskoristio u svom stilu, a pitanje je tko će to biti sutra i kakve će biti posljedice. Je li u ovakvim slučajevima interes javnosti važniji od neovisnosti (ovakvog) sudstva! Sudstvo se financira iz novca poreznih obveznika koji za uzvrat očekuju sigurnost i pravičnost, a ne samo bezgranično kukurikanje o neovisnosti i obranu vlastite nedodoriljvosti!

Zanimljiv je i drugi aspekt ove presude: pravdajući puštanje na «godišnji odmor» humanim razlozima, sudac Milanović je iskazao prezir prema obitelji žrtve koja nije zaslužila malo više humanosti niti «čistim» (misteriozan nestanak dokaza – pištolja) i brzim suđenjem, a niti visinom kazne. Istovremeno je pokazao da ona presuda u kojoj je svojevremeno osudio Srbina uz otegotne okolnosti jer su njegovi preci 500 godina tlačili Hrvate odraz njegovog mentalnog sklopa, a ne samo jedna nespretna formulacija koju je Vrhovni sud poništio pa kao takva, prema Sessinim riječima, uopće više nije relevantna i pravno je bezvrijedna te je ne treba ni spominjati.

I na kraju, iako Sessa za sada tvrdi da s pravne strane nije ništa upitno, stoji i činjenica da nigdje ne piše da se zahtjev osuđenika za privremeno puštanje na slobodu mora pozitivno riješiti. A ako sudac ne može predvidjeti posljedice svojih odluka, onda ne bi smio suditi niti u RTL-ovoj sudnici.

BRAVO ŠPRAJC!

Tko je glasao

Ako je sve po zakonu i

Ako je sve po zakonu i proceduri, a to tvrde i Sessa i Marjan, onda nam zakon definitivno nije dobar.

Tko je glasao

može biti da je tehnički

može biti da je tehnički odluka u okviru zakona, no upravo zato imamo suce koji služe zato da odmjere kaznu ili u ovom slučaju da prosude da li je netko zaslužio taj odmor ili nije

u tome i je problem, jer bi više pravde (a bojim se i prava) vidjeli od glupog kompjutora nego od mnogih sudaca

Tko je glasao

Jedan drugi sudac je u ovom

Jedan drugi sudac je u ovom slučaju odmjerio 4 godine i par mjeseci za brutalnu egzekuciju. I to je bilo po zakonu. Zakon u slučajima odobravanja odmora zatvoreniku ne uzima u obzir težinu počinjenig djela, niti bježanje od izvršenja presude, kako reče g. Sessa. Po tom istom zakonu je pušten na odmor i Mlađen, koji je poslije, na odmoru ubi policajca , da sad ne duljim. I nitko ne mjenja zakon. Da ne bude opet da se suci ne drže zakona ko pijan plota, nego da sami procjenjuju. Suci se moraju držati zakona, čvršće nego pijan plota, a ti zakoni moraju imati ugrađen zdrav razum u sebi, kao minimum.

Tko je glasao

Zivio Sprajc! Jedan od

Zivio Sprajc! Jedan od rijetkih novinara koji ima svoj stav i hrabrost da ga iznese. Oni ostali su nista drugo do blesimetri .
Htio bi samo podsjetiti da nije Budisa jedini ubojica kojeg suci vole. Sto nije i onaj Oreskovic iz Gospica na slobodi ( osudjen za ubojstvo oko 50 ljudi ) ? Ako me sjecanje sluzi, bio je i neki gradjevinar koji je u Sesvetama ubio covjeka pa se izvukao, onda ona ekipa koja je ubila obitelj Zec, neki zagrebacki sudac koji je pijan pregazio covjeka pa platio samo novcanu kaznu itd. Vjerujem da bi vi koji ste bolje infromirani mogli dopuniti listu.

Tko je glasao

MOJ NAKLON ŠPRAJC p.s.

MOJ NAKLON ŠPRAJC

p.s. rupert nisam htio pomaknuti tvoj komentar niže, pa sam ovo napisao kao odgovor

savjesni

Tko je glasao

Svaka čast Šprajcu na

Svaka čast Šprajcu na komentaru.

Hrvatskoj, uz pravosuđe, treba temeljita reforma kaznenog zakona. Kriminal raste, a ovakvim presudama se u stvari i potiče. Za sad ne vidim ni jednu stranku koja u svom programu ima borbu protiv kriminala, strože kazne itd... Bitnije je jel glasaju Hrvati iz BiH i je li Jurčić sluša Thompsona. Manje je bitno ako čovjeku spucaš metak u potiljak pa dobiješ godišnji da se odmoriš od odsluženja ionako smiješne kazne.

Tko je glasao

Smjenjivost stari, to je ono

Smjenjivost stari, to je ono sto se trazi. I naravno opce priznanje javnog pritiska kao jedinog prihvatljivog.

Tko je glasao

Možda je i ovo još jedna

Možda je i ovo još jedna prilika dati čovjeku punu i javnu potporu i inzistirati na poduzimanju odgovarajućih mjera protiv sudaca koji su sve samo časni suci ne.
Zorane neka malo i Bago da ruke i eto im ........

Tko je glasao

Šprajc je prilično

Šprajc je prilično odvažno iznio osobni komentar. Kad bi to barem postala praksa.

Bravo za njega!

Tko je glasao

Pridružujem se čestitkama

Pridružujem se čestitkama Šprajcu i osudama gospičkog suca. Ponavljam da Đuro Sessa nije ništa bolji. Takvo je pravosuđe i s tim izgleda moramo živjeti. Tko će to promijeniti?

Tko je glasao

Ja vidim jednog vrlo

Ja vidim jednog vrlo ozbiljnog kandidata.

Obožavatelja Dulcinee del Toboso.

Tko je glasao

Vodi računa o tome da ni

Vodi računa o tome da ni vjetrenjače nisu ono što su nekad bile. A i Sancha ne treba zanemariti. Može se to, može.

nvuljanic

Tko je glasao

Vjetrenjace su vjerojatno

Vjetrenjace su vjerojatno iste samo se vjetrovi mijenjaju.

Tko je glasao

Vjetrenjače su iste, samo

Vjetrenjače su iste, samo su im krila strunula.

Tko je glasao

Usporedite sudbinu Ane

Usporedite sudbinu Ane Magaš i njezinu kaznu za ubojsvo u nužnoj obrani, njezin status u zatvoru i mogucnost vidjanja djeteta, te ovog heroja-branitelja koji je ispalio hitac u glavu nenaoruzanog mladica.
Pametnome dovoljno.

Tko je glasao

Do sad se niko nije sjetil

Do sad se niko nije sjetil no probal bum ja pitat.

Usporedi sudbinu ona dva djelatnika HRT-a koji su danas bez posla i onog ko je pucal po njima.

Tko je glasao

Svaka ti čast!

Svaka ti čast!

Tko je glasao

Šprajc je lažov koji se

Šprajc je lažov koji se lažno predstavlja!

Tko je glasao

Poštovanje gospon Hebrang!

Poštovanje gospon Hebrang!

B-52

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Novi dnevnici

 1. U Hrvatskom saboru mnogi zastupnici od drveta ne vide šumu od Feniks komentara 2
 2. Međunarodni cirkus Franjo Tuđman od Mucke komentara 1
 3. Neka dosadna razmišljanja o kapitalizmu i socijalizmu od Zoran Oštrić komentara 13
 4. Ne pakirati drugovima Saucha-Milanović / Slon ima velike uši da bi lakše skakao sa cvijeta na cvijet od Laganini komentara 10
 5. prijatelju, tražim ovlaštena potpisnika od aluzija komentara 0
 6. Dnevni SHOWinist – Revolucija je narodna igra sa pjevanjem i pucanjem od Laganini komentara 4
 7. sistem gospodara tuđeg života (osvježeno) od aluzija komentara 0
 8. Jedan čekića dok drugi žanje od bube komentara 8
 9. Plenkovićev zadatak: uništiti zauvijek Tuđmanov HDZ od ppetra komentara 137
 10. Dugoročni cilj: Prgometovom kandidaturom Plenković kani konačno ovladati zagrebačkim HDZ-om od sm komentara 14
 11. The Wariors, by Walter Hill - FILM od petarbosni4 komentara 1
 12. majmun jesam, jer moram biti čovjek od aluzija komentara 0
 13. Što bi bilo da smo 1991. u SFRJ … od Feniks komentara 40
 14. Ljevičari i pro-ljevičarski dio HDZ-a pokušavaju nagovoriti Brunu Esih da im svojom kandidaturom pomogne osvojiti Zagreb od ppetra komentara 16
 15. Rakarova dvostruka mjerila od MKn komentara 54
 16. Kamate na uloženi kapital pristižu, jesu li naplative? od Feniks komentara 69
 17. Kamate na uloženi kapital pristižu, jesu li naplative? od Feniks komentara 0
 18. Izbori u Nizozemskoj: kako će utjecati sukob s Turskom? od Zoran Oštrić komentara 1
 19. utopija nije ŠEFovanje ŠEFova USAVRŠAVATI ! od aluzija komentara 0
 20. ŠEFovanje ŠEFova... kako zaustaviti ! od aluzija komentara 0
 21. Samo luđaci i luđakinje će ovdje naći poveznicu s kraljicom Balkana od bube komentara 4
 22. ŠEFovanje ŠEFova... zaustavimo ! od aluzija komentara 0
 23. ŽURNO OTVORENO PISMO VLADI RH od petarbosni4 komentara 59
 24. ŠEFovi profiteri talentirani su ŠEFovi od aluzija komentara 0
 25. "Afera dnevnice", skrivena i zajednička igra tripartitne vlasti i DORH-a od ppetra komentara 50

Tko je online

 • Mucke
 • otpisani

Trenutno online

 • Registriranih korisnika: 2
 • Gostiju: 32

Novi korisnici

 • mAjAdrK1IO
 • F1
 • valentino
 • justiceforall
 • sandy199