Tagovi

Sanader razvlaščuje 2. Stup!

Evo je Sanader najavio da će građanima dopustiti da prebace novac iz 2. mirovinskog stupa u takozvani 1. mirovinski stup.

2. Mirovinski stup je oblik kasice prasice, a koje smo svi zakonom vezani ulaćivati, te tzv. društva za upravljanjem mirovinskim fondovima brinu i trude se da oplođuju taj novac. Novac u 2. mirovinskom stupu je +fizički+ novac, tj on postoji na računima.

Za razliku od 2. mirovinskog stupa, 1. mirovinski stup kao takav ne postoji.

Ono što se kod nas zove 1. mirovinski stup je zapravo mjesečni obračun davanja/plaćanja mirovinskih (obveznih) doprinosa i potraživanaja od strane umirovljenika. Razlika koja tu fali se nadoknadjuje iz državnog proračuna.

Iako je to zamišljeno kao dobrovoljno kretanje/mjenjanje iz 2. mirovinskog stupa, jer je taj kao zakazao, ovdje se radi o jednom najprimitivnijom potezu pljačkanja hrvatskih radnika.

Iako zamišljen kao dobrovoljan, prijelaz iz 2. u 1. stup je jedna najobičnija pljačka koja treba da održati sistem na životu do lokalnih izbora.

Naime, prijelazom iz 2. u 1. mirovinski stup, taj novac prelazi u državni proračun i gubi se zauvijek. On je kao de iure u 1. stupu, mada de fakto taj novac prestaje fizički važiti. Ostvarivanje prava na tu vrstu ušteđevine je krajnje upitno, jer ovisi o više faktora, u koje sada ne bih ulazio, no dvije stvari upadaju odmah u oči iz kojih je jasno da se radi o pljački nečuvenih i neviđenih razmjera:

1, ostaje pitanje oplodjivanja novca.
Iako sam zagovaratelj 1. stupa, 2. stup nudi mogucnosti oplodjivanja na tržištu kapitala. To oplođivanje u ovoj konstelaciji pada u vodu jer bi se prenos valjda raćunao 1:1, te

2,
Inflacijskim kretanjima bi se taj novac, do tog trenutka kada dodje na isplatu (sada mislim na kraj radnog vijeka, što njih ne zanima, jer oni imaju horizont od max. 2 mandata, op.) bi najboljim slučajem presao u negativni prinos.

Imajući na umu ove dvije činjenice,

SVE UPLATE KOJE SE PRENESU IZ 1. U 2. STUP GUBE SVOJU REALNU VRIJEDNOST!!!!!

To je defakto dobrovoljno odricanje u korist ove besramne nesposobnosti koju naši mainstream mediji nazivaju vladom!

think about it

Komentari

˘°˛l¸°˘ Iako je to

˘°˛l¸°˘

Iako je to zamišljeno kao dobrovoljno kretanje/mjenjanje iz 2. mirovinskog stupa, jer je taj kao zakazao, ovdje se radi o jednom najprimitivnijom potezu pljačkanja hrvatskih radnika.

ajde progresivni ti meni objasni kako te netko može opljačkati, ako je stvar na dobrovoljnoj bazi, A??? ili ti ne kužiš taj pojam dobrovoljnosti???
ja naime kao patriota i domoljub želim pomoći svojoj državi u nevolji i dati im novac koji im ionako pripada, a kojega će mi vratiti kad odem u mirovinu. mene ne zanim u kojem se on stupu nalazi jer meni nije ni iz đepa ni u đep. bilo bi kada bi Vlada npr. smanjila ili povečala UKUPNU stopu izdvajanja.
a ona ostaje nepromijenjena.
Uostalom tko ti garantira za 20-30 godina kada budeš išao u mirovinu da ti ta ušteđevina u drugom stupu neće biti obezvrijeđena inflacijom što zanči da ćeš na kraju štednje realno imati manju vrijednost od stvarne uplate.

Imajući na umu ove dvije činjenice,

SVE UPLATE KOJE SE PRENESU IZ 1. U 2. STUP GUBE SVOJU REALNU VRIJEDNOST!!!!!

potpuno krivo razmišljanje, sve prenesene uplate sačuvati će svoju TRENUTNU vrijednost u realnom trenutku kroz otplate prispjelih dugova. da ne budeš oštećen pobrinuti će se Zakon o mirovinskom koji kroz usklađenja s kretanjima u gospodarstvu i financijama najbolje brine o tvojoj budućoj mirovini.

Tko je glasao

Kad sam bil u vojski ( NIš

Kad sam bil u vojski ( NIš u Srbiji ) je jedan dan pital oficir: Trebam par dobrovoljcih. Ja se javim i još par drugih, a svi mladi vojnici.

Dok su se drugi odmarali, su dobrovoljci čistili poljski zahod.

Nije vic.

Tko je glasao

Dojurio Šuki u licu sav

Dojurio Šuki u licu sav blijed...
blagajna mu prazna,mora probiti led!
U ruci mu pljuca, na sve je spreman,
da financije spasi, ubit će neman!
Uperio pljucu u Ivine grudi,
ratnički duh u njem se probudi!

Ne pucaj, Šuki... ne budi glup,
zar ne znaš da postoji drugi stup!!!
U njemu love ko u bajci ima,
napunit ću blagajnu, i sve štima!

Iz kabineta uze, najteži bat,
valjda će i taj stup, srušiti znat!

I krene konačno u odlučan boj,
na njem uniforma, ko ratni je stroj!
Misli on-ustat će narod u obranu love,
pa makar i započnu borbe nove!

Oprezno...on se stupu prikrada,
al...nema protesta ni barikada!!!
Oko stupa ...grobna tišina vlada.

Zamahne batom,spokojan u duši,
jednim udarcem...stup da sruši!
Al udarac stup pogodio nije,
jer nema ga tamo,gdje je stajao prije!
Na podu leži...sad jadna gromada...
od srama, sam pade...ko trula klada!!!

Tko je glasao

možda je i bolje

možda je i bolje

da ga se raspusti kad kao ovakav nema veće koristi,osim za vlasnike mirovinskih fondova tj.STRANE BANKE koje lijepe novce ubiru temeljem upravljanja fonda,a prinosi koje su ti fondovi ostvarili do sada koje koristi za nas, kad če vrijednost udjela neminovno još više pasti
a i bolje da s tim novcem upravlja država (bez obzira kakva je loša)nego stranci koji ionako s tim novcem ne podupiru naše gospodarstvo i ekonomiju već samo uvozne poslove koji su vezani za njihove matične države.

Tko je glasao

Ulagači trebaju obratiti

Ulagači trebaju obratiti pažnju na bar dvije stvar:

1. u šta se ulaže - ovdje su se fondovi pridružili bankama, osiguranjima i državi u ulaganju u kockanje, kamatarenje i nekretnine ili u najboljem slučaju u veliku ekspanziju preprodaje kineskih igračaka Bugarima u vidu Magma d.d. i slično, tako da još uvijek boli koga kofer tko će i kako će osigurati sve skupa ostalo navodno sporedno za tako važne operacije.

2. da li se šta nadzire i moderira - da nije bilo malo toga i na tešku iznudu, sva lova bi nestala u raznim balkanskim, islandskim, ruskim i drugim isparavanjima i saunama i još bi se pojavio dug

Ulagači u 2. stup trebaju biti presretni i vječno zahvalni onoj teškoj manjini, rijetkim budalama koji su umjesto da im pokupe lovu odmah nešto malo o tome brinuli i spasili. Da je pameti sada bi se bar malo udostojili koncentrirati na točke 1. i 2. Pod točkom 1. državni mirovinski fond je tradicijski poznat od socijalizma da se lova kod njega voli oslobađati okova na više načina:
- npr. investicije, vole tako elitno investirati da za domove umirovljenika na najvišem nivou, poznati hrvatski najviši nivo u svijetu koji je već na razini 5000 EUR/m2, plate unaprijed i kada se ne radi niti napravi (npr. u Dubrovniku za doba kada je čelnik bio Divjak a nadzornik Črnja koji je pomagao njihovom referentu Kutli da uprkos političke nemilosti u socijalizmu širi privatne poslove, a koje širenje je pak zaustavio HDZ u kojem je Kutle bio blagajnik, dakle paradoks)
- npr. ex čelnica Dunja Vidošević javno na pitanja novinara kaže vidjeti ču malo kako nam to ZABA za naše novce ne daje ništa a onda te iste novce posudi i zaračuna nam kamatu jednom 16, drugi put 21 a treći 25 %, i nakon toga ode u ZABA ...

Pod 2. Vidjeli ste da i sada Šuker-Roha-Luković pokupe svu lovu. A koliko je još takvih igrača koji čekaju kao napete puške. Skoro pola nacije je desetljećima vično krajnje rizičnim i nepriličnim financijskim igrama i povjerenju u krajnje jebivjetarske poslove a nepovjerenju u bilo šta što nije na toj najvišoj razini. Imati lovu je naročito sada moćna stvar ali i briga. Bez malo nadzora, znat šta se sve može desiti s lovom. Npr. lova opet teži da se oslobodi i kocka, potroši tek tako ...

Tko je glasao

Evo konačno tko su svi

Evo konačno tko su svi faktori u Hrvatskoj, ako je još netko bio u zabludi

http://www.jutarnji.hr/vijesti/clanak/art-2009,2,11,,151792.jl
Država mora napraviti radikalni rez u javnoj potrošnji. Zna se što treba napraviti i oko toga postoji konsenzus u Hrvatskoj jer tako kažu svi - Ekonomski institut, HGK, poslodavci, oporbene stranke. Svi to znaju, osim Sanaderove vlade koja vozi u suprotnom smjeru, kaže predsjednik HNS-a Radimir Čačić.
Ako niste oporbena stranka i HUP nema vas nigdje. Niste faktor. A i sami ste znali - kakav ste vi faktor. Ako tako kaže čelnik jedine građanske stranke i to poduzetnik koji zna da bi onaj tko je stvorio novac trebao i nešto značiti, onda nema dvojbe da ostale snage još manje računaju na vas kao faktor, osim kada treba od vas kupiti nešto malo neostajućih glasova (ali to se uhodano sredi i služi samo za male tekuće kotacije unutar faktora).

Pazite kako svoju lovu povjeravate faktorima, u koje svrhe i kako ih nadzirete.

Nemojmo više nismo znali da je samo upravljanje faktora na zajednički / tuđi račun.

P.S. Ratko Čačić zadnjih godina nesebično podučava naciju elementarnim stvarima (npr. da su svi za isto samo se razlikuju u spoosbnosti oko toga tj. netko potroši više a netko manje, da je udio ekstra troška za društveno-političku nadgradnju više od četvrtine troška dok se je npr. Italija raspala kada je to doseglo 2,5 manje, tko su faktori ...). Zahvalite čovjeku za te važna tajne, hvala ne košta ništa a on voli i takve stvari.

Tko je glasao

Ti penzici su oduvijek bili

Ti penzici su oduvijek bili kocnica napretka.Tako su morali u vrijeme kretanja u smijeru demokracije odstupiti iz svojih firmi i prepustiti ih novim snagama.Nakon toga oni jos zilavi su stavljeni u iskusenje mirovinskim dugom.
Kasnije uvodjenje participacija u zdravstvu i poplava raznih nadrilijecnika je uzela svoj % rijesavanja ove skupine nepotrebnih.
Izabrani su se redom lijecili u bijelom svijetu.( navodni)Grad Zagreb nije 20 godina ( ne slucajno) izgradio ni 1 staracki dom pa su se tu javile nove perspektive u prenamijeni opustijelih stala, svinjaca i kokosinjaca koje je ispraznio uvoznicki lobby u nove poduzetnicke poljoprivredno/hospcijske kapacitete.
Ovaj ce stup samo privremeno nestati, da bi se obrusio po praznim glavama onih koji jos ne razumiju kako je starost provedena samo uz mirovinu bez ranijih beneficija iz vremena pogodnosti & podobnosti cisto luzerstvo.
Tu se zapravo krije odgovor na pitanje:

A zasto politicari ne zele MMF?

1.Ne bi mogli maznuti penzicima lovicu
2. Ne bi mogli organizirati loptanja i izgradnju suvremenih gladijatorskih arena za jednokratnu upotrebu
3. Ne bi HEP imao gubitke, a kupovao flotu poslovnih automobila
4. Ne bi se metastaziranoj vojsci birokrata dalo 6% povisice i puno toga

Tko je glasao

Mirovinsku reformu nije

Mirovinsku reformu nije kreirao Sanader nego koalicijska vlada.
Bez obzira na pametne i dobronamjerne savjete da je reforma takve vrste preuranjena, veliki vizionar i reformator mirovinskog sustava Dragan Kovačević je krenuo dalje na krilima financijskog buma i Ponzi schema svih vrsta.
I tako smo dobili obećanja o kapitaliziranoj štednji, ogromnim prinosima, razvoju financijskih tržišta, zajamčenim prinosima i sl., sve u državici koja uopće nema ( sva sreća) ni burzu u pravom smislu riječi, nema industriju, a nema ni prakse ni naviku da se financijska sredstva prikupljaju emisijom vrijednosnica.
U Zagrebu se pojavio mali volstritić, fond manageri sa svjetskim plaćama, mirovinski fondovi krcati narodnim novcem, a sve pod strogom paskom D.Kovačevića i davno zaboravljene Hagene, danas Hanfe i Samodola.
Jedino čega nema su zdrave, snažne i dugoročno isplative vrijednosnice, u koje se može investirati.
Još gore, Crobex se strmoglavio za 50%, i danas su mirovinci ostali na pustom otoku s jedinom opcijom investiranja u državne obveznice s kamatom manjom od stope inflacije, i s proračunom koji ne može iskupiti obveznice.

Ljudi, koji su u dobroj vjeri pristali da “kapitaliziraju” svoju štednju u drugom stupu ili su jednostavno na to bili prisiljeni zbog godina starosti, nisu dužni sve to znati, nisu dužni poznavati financijski sustav i financijska tržišta, jer se jednostavno bave drugim i korisnijim poslom.
Zato im se još teže pomiriti sa činjenicom da je njihova štednja izgubljena, da novca u fondovima nema, i da je penzija u sustavu generacijske solidarnosti veća.

Mirovinski fondovi su zombiji, kao američke banke, a šanse za rekapitalizaciju su radi globalne financijske krize svakim danom sve manje.

Moja je prognoza da će se veliki broj ljudi odlučiti za transfer u sustav generacijske solidarnosti, i da će manje pogriješiti nego da ostanu u drugom stupu.
Velikodušna ponuda vlade RH da omogući ponovni izbor “mirovinskih stupova” je samo jednostavna računica: ako se veliki broj ljudi odluči za transfer, proračun štedi nekoliko milijardi kuna na otkupu obveznica, koje su u”assetima” mirovinaca.

Tko je glasao

Mirovinsku reformu nije

Mirovinsku reformu nije kreirao Sanader nego koalicijska vlada.

Mirovinska reforma i novi Zakon o mirovinskom osiguranju stupio je na snagi 01.01.1999.

Mirovinski sustav prije reforme
Ujesen 1995. Vlada prihvaća koncepciju Svjetske banke o utemeljenju višedijelnog mirovinskog sustava
U veljači 1998. Vlada utemeljuje Povjerenstvo za mirovinsku reformu
U svibnju 1998. Ustavni sud utvrđuje da postoje neizvršene obveze prema umirovljenicima te da mirovinski sustav nije usklađen s Ustavom iz 1990.
u srpnju 1998. donesen je Zakon o mirovinskom osiguranju koji predviđa postojanje trodijelnog mirovinskog sustava
Mirovinska reforma
Provedena je u razdoblju od 1998. do 2001. donošenjem petnaestak zakona
Zakon kojim je reformiran prvi dio mirovinskog sustava u primjeni je od 1. siječnja 1999. godine
Zakoni kojima se uređuje drugi i treći dio mirovinskog sustava u primjeni su od 1. siječnja 2002. godine

Tko je glasao

@anonimus (neprovjereno) Uza

@anonimus (neprovjereno)

Uza sve prednosti 1. stupa ili kako zovete princip medjugeneracijske solidarnosti, problem je u tome sto ce ljudi ako ne stede, a vecina ih prisiljena uplacivati, imati jos manje place/penzije.

drugi je problem u tome sto su to nove porezne obveze, samo sto za razliku od fonda novac ide direktno u proracun.

Zasto bih jos dodatno trebao financirati tudje penzije.

Sa te strane gledista se otvaraju problemi jer drzava kao sto je hrvatska ima vrlo ogranicene mogucnosti financiranja. Fondovi nemaju takav problem sa financiranjem jer se u njih slijeva svaki mjesec , neznam tocno koliko, ali nekih par stotina miljuna kuna.

Ovo je pocetak kraja jer nam je vlada sve vise stjerana u kut...

Tko je glasao

Premda se mirovinski sustavi

Premda se mirovinski sustavi definiranog doprinosa u neoliberalnoj doktrini smatraju superiornijim u usporedbi s mirovinskim sustavima definirane mirovine, temeljni problem ostaje, a to je transfer sredstava umirovljenicima od aktivnih osiguranika bilo preko PAYG mirovinskog sustava ili preko modela pojedinačne kapitalizirane štednje. Na tu činjenicu upozorava i Patrick Artus kada kaže: “Jedina nada za poboljšanje ravnoteže mirovinskih sustava početkom idućega stoljeća jest mogućnost ostvarenja veće razine proizvodnje, što će značiti manje uzimanje od svakog aktivnog u korist uzdržavanog”.

Tko je glasao

˘°˛l¸°˘ mogu reći

˘°˛l¸°˘

mogu reći samo pomolite se Bogu da Sanader najavu i ostvari. ovaj 2.mirovinski stup je čista pušiona što svatko može lako zaključiti upotrijebi li neki od kalkulatora za izračunavanje prinosa. kalkulatore imaju na svojim stranicama gotovo sve banke, hrportfolio, a i neki od mirovinskih fondova, npr. AZ. . ja da sam umjesto u 2.stup tih 5% uplaćivao u banku na račun vezane oročene štednje uz godišnji prinos (kamatu) od svega 3%, danas bih na tom bankovnom računu imao 20% više sredstava nego što ih trenutno imam na računu 2. stupa.

;)

Tko je glasao

:-) Slutim da bismo jednom u

:-) Slutim da bismo jednom u budućnosti opet mogli imati predizborno obećanje: ...i vratit ćemo dug umirovljenicima ...

Tko je glasao

Copy-paste dijela komentara

Copy-paste dijela komentara od 9.2.

Važno je naglasiti da nezakonite mirovine primaju svi umirovljenici. Prije ili poslije će se ustavnom tužbom dovesti u pitanje zakonitost obračunatih i starih i novih mirovina.

Za razlike između novih i starih mirovina nije uzrok samo proširenje obračunskog razdoblja ( po starom zakonu to je bilo 10 najpovoljnijih uzastopnih godišnjih plaća, od ove je godine to razdoblje 40 godina ). Činjenica je da su mirovine nezakonito usklađivane u razdoblju od 01.09.93.-31.12.98. Posljedica takvog nezakonitog određivanja mirovina je da su mirovine ostvarene u navedenom razdoblju za 31% manje nego što su prema zakonu trebale biti. Navedenim nezakonitim usklađivanjem i određivanjem mirovina oštećeni su ne samo korisnici starih mirovina ostvarenih do 31.12.98., nego i korisnici novih mirovina ostvarenih nakon 01.01.99. i to korisnici starih mirovina za razdoblje od 09/93 - 12/98, a korisnici starih i novih mirovina za razdoblje nakon 01.01.99. Da su stare mirovine usklađivane prema kretanju plaća, kako je to bilo propisano tadašnjim zakonom, razina mirovina bi 31.12.98. bila 108 % veća, a samim time bi i prva aktualna vrijednost mirovine kao i sve sljedeće bila za toliko veća. Korisnici novih mirovina imaju pravo na dodatak na mirovinu prema Zakonu o dodatku na mirovinu ostvarene prema ZOMO ( NN 79/07 ). Ako je zakonodavac primijetio da su novim zakonom o mirovinskom osiguranju nove mirovine očigledno znatno niže od starih mirovina mogao je povećati mirovine, a ne regulirati te razlike dodacima na mirovinu. Kvaka je u tome da se dodaci mogu lako ukinuti , dok smanjivanje mirovina nije tako jednostavno.

Tko je glasao

hehe.... a ja si utvaram da

hehe.... a ja si utvaram da sam u rušenju drugog stupa odigrao ulogu anuške i prolio ulje. da stvar bude bolja danas mi se stvarno prolilo malo suncokretovog ulja. što ti je sudbina.

Tko je glasao

I ne samo to. Obzirom da je

I ne samo to. Obzirom da je tako brzo "uspjelo", dao si odličan impuls za ubrzane treninge pred brojna i raznovrsna još zahtjevnija natjecanja.

Obzirom na višedesetljetne osnove i filozofije poslovanja a naročito koliko se pridaje značenja sferi rada i ekonomije, sredstva drugog stupa i sva sredstva moćne financijske industrije i bez krize povjerenja bi imala "izvrsnu" perspektivu - samo je pitanje kad i tko bi t samo upravno pobrstio.

A ovako s krizom povjerenja i fantastičnim prilikama uložiti ili u IGH čije dionice su sa 370 uzletjele na 15.000 ili u Magma d.d. čije dionice su uzletjele na nebo, pa čak i u ZABA za koju je pitanje tko je privatizirao i čija je, nema dvojbe u sudbinu genijelnog projekta agronom Kovačevića, koji je btw digao sidro i iz jedne od najmoćnijih i najpouzdanijih tvrtki ZG holding.

I sada umjesto da ta beskrajna i beskrajno moćna financijsko-ulagačka industrija konačno iskoristi bogom danu povjesnu šansu i počne misliti da je potrebno nešto što je tržišno perspektivno i može povećavati vrijednost a ne samo projecirati fikcije i samo upravnim tehnikama derivata pola sebi a pola za igre po Srbiji, vidljivo je još veliko taktiziranje i oklijevanje.

Još možda raspoloživih 5 mlrd kuna 2. stupa bi moglo pokrenuti cijelu RH, obzirom da je u nešto pouzdano zadnji put toliko uloženo negdje 1971.g. Za samo 1 % toga ili 50 milijun kuna moguće je pokrenuti sve bitno oko EU propisa i pravila te u vezi stvarnih podataka o isplativim ulaganjima po RH, u vezi čega se na proizvodnji smeća i zabuna zarađuje toliko mjesečno. Itd. U jednoj prigodi sa šefom jednog takvog vjerojtano najuglednijeg fonda upozorim na veliki trošak a kojeg mogu izbjeći ako ne žure i sačekaju 8 dana, on kakav jest fin i znatiželjan zatraži detaljnije objašnjenje ali ipak odluči da je njima brzina najvažnija a trošak je manje važna kategorije i naravno da su sami odabrali sebi slične turbo brze suradnike koji su im to isto zavukli skoro godinu dana ... Ni naj naj nisu stigli ništa elementarno, samo paljba, gas, gas ...

I zato pjesma - beži Jankec, beži Jankec, cug tu bu pobegel.
(u prijevodu - trči Jankić, trči Jankić, vlak će ti pobjeći)

Tko je glasao

od narodnog dioničarstva do

od narodnog dioničarstva do bankrota i mogućeg isparenja burze nije prošlo baš nešto puno vremena, hehe.
tko li će sad (htjeti) kupiti zg burzu? bečka ili varšavska, pitanje je sad?

Tko je glasao

"Deca su se malo igrala"

"Deca su se malo igrala" (Nikola Pašić)

Nije tako velika šteta kako je moglo biti a korisno je da te djeca dalje ne gnajve da nisu porobala sladoled, seks itd. jer jesu i to im je i više priređeno. Nesebičnom aktivnošću na pollitika.com smo spasili nešto milijardi. Da je bilo samo tako pustiti ne tu nego po svim beskrajnim bojištima gdje je sve žeglo i pržilo i nebo i zemlju, u tim igrama bi otišlo još tko zna koliko.

Ovako smo svoji na svome, hrvatska lisnica u hrvatskom džepu, hrvatska puška na hrvatskom ramenu, samo je lajbek malo krivo zakopčan (i ako to popravimo ...).

Tko je glasao

jučer ili prekjučer sam se

jučer ili prekjučer sam se dobro nasmijao na prijedlog zajedničke gradnje atomske centrale s albancima, a danas sam mislio da je tipfeler kad sam vidio naslov

to je suludo, ali SULUDO, ako danas neki manager mirovinskog fonda nije završio na srčanoj stanici onda nikada neće

jel nekome jasno kakve bi to konsekvence imalo na našu burzu? a da ne kažemo da je dobar dio tog novca ionako zamrznut u državnim obveznicama

Tko je glasao

burza? manager mirovinskog

burza? manager mirovinskog fonda?
2. stup je bio napravljen radi umirovljenika, a ne burze i managera.
što je s konsekvencama koje trpe oni koji radi drugog stupa imaju manje mirovine nego da su ostali u prvom.
je li palo kojem manageru na pamet što je s njima, je li tko pomislio da bi mogao sebi smanjiti plaću ili dati ostavku kad nije izvršio zadatak i osigurao bolju mirovinu ljudima.
ne, sve što imaju su izlike i bahatost. kad se oni igraju našim penzijama našim novcem pomisle li ikad da netko mora raditi da bi se oni mogli igrati, da se igraju ljudskim sudbinama i životima.

Tko je glasao

To se onda treba rješavati

To se onda treba rješavati zakonskim mjerama. Nadzorom ulaganja, obveznom diverzifikacijom ulaganja, pa i malo žeščim mjerama, npr. obvezatnim osiguranjem mirovinskih uloga od gubitka koji bi se naplatio iz imovine fonda ili iz police osiguranja, pa sve do gubljenja managerske licence itd. Ili zamrzavanjem rada fonda gubitaša na godinu dana. Mogućnosti ima bezbroj.

A ovo je čista državna pljačka privatne imovine i prelijevanje privatnih sredstava u državnu kasu. Fondovi još i imaju nekakvu odgovornost, a menageri lete ako loše posluju. Država nema nikakvu odgovornost, a političati ne lete ako loše posluju, jer uvijek ima netko tko će za njih glasovati, makar isti bio mrtav, nerođen ili dijasporac.

Tko je glasao

To se onda treba rješavati

To se onda treba rješavati zakonskim mjerama. Nadzorom ulaganja, obveznom diverzifikacijom ulaganja, pa i malo žeščim mjerama, npr. obvezatnim osiguranjem mirovinskih uloga od gubitka koji bi se naplatio iz imovine fonda ili iz police osiguranja, pa sve do gubljenja managerske licence itd. Ili zamrzavanjem rada fonda gubitaša na godinu dana. Mogućnosti ima bezbroj.

Sve je regulirano Zakonima. Nadzor nad Obaveznim mirovinskim fondovima vrši Hanfa. Određeno je sve od načina potvrđivanja imenovanja Uprave do npr. postotaka ulaganja ( fondovi npr. mogu ulagati gdje žele ulagati, ali su postoci određeni. Obvezni mirovinski fondovi imaju iza sebe Mirovinska osiguravajuća društva ( u naša 4 mirovinska fonda su to Societe Generale i Hypo Alpe Adria Bank ). Fondove koji ne posluju onako kako se od njih očekuje najbolje mogu kazniti korisnici ( radnici ) promjenom obveznog mirovinskog fonda što je omogućeno.

Societe generale objavila je npr.da svojim direktorima neće isplaćivati bonuse u zamjenu za pomoć države ( to su bile najnovije vijesti - oko 27.1. je napisan komentar ).

Tko je glasao

2. Mirovinski stup je oblik

2. Mirovinski stup je oblik kasice prasice, a koje smo svi zakonom vezani ulaćivati, te tzv. društva za upravljanjem mirovinskim fondovima brinu i trude se da oplođuju taj novac. Novac u 2. mirovinskom stupu je +fizički+ novac, tj on postoji na računima.

Mirovinskim zakonom predviđena su dva obvezna mirovinska stupa:

I stup - 15% - generacijska solidarnost
II stup - 5% - individualna kapitalizirana štednja - uplaćuju se sredstva u jedan od obveznih mirovinskih fondova koji svaki radnik sam odabere.

Nadzor nad obaveznim mirovinskim fondovima vrši HANFA.

Za razliku od 2. mirovinskog stupa, 1. mirovinski stup kao takav ne postoji.
Ono što se kod nas zove 1. mirovinski stup je zapravo mjesečni obračun davanja/plaćanja mirovinskih (obveznih) doprinosa i potraživanaja od strane umirovljenika. Razlika koja tu fali se nadoknadjuje iz državnog proračuna.

I mirovinski stup postoji jer se 15% uplaćuje HZMO ( Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje ). Ova sredstva koriste se za isplatu mirovina i u pravu si kad kažeš da se iz državnog proračuna namiruje iznos koji nedostaje za isplatu mirovina.

Iako je to zamišljeno kao dobrovoljno kretanje/mjenjanje iz 2. mirovinskog stupa, jer je taj kao zakazao, ovdje se radi o jednom najprimitivnijom potezu pljačkanja hrvatskih radnika.

Mirovinska reforma i II stup je zakazao jer su sve mirovine od početka nezakonite kao i prva Aktualna vrijednost mirovine koja služi za izračun mirovine. O tome sam na pollitici dosta pisala, pa se ne bi ponavljala. Ukoliko dođe do "najprimitivnijeg poteza pljačkanja" biti će to isključivo zato jer su "primitivci" to dozvolili i potpisali. Ne postoji Zakon koji bi ti oduzeo tvoju osobnu ušteđevinu.( ispričavam se na izrazu primitivci makar i pod navodnicima jer za mene nikad ni jedan radnik nije bio primitivac, a izraz koristim da bi vas malo razbudila i potaknula da razmišljate o pravim stvarima o kojima odlučujete vi a ne Sanader )

Iako zamišljen kao dobrovoljan, prijelaz iz 2. u 1. stup je jedna najobičnija pljačka koja treba da održati sistem na životu do lokalnih izbora.

Ovo je točna pretpostavka, poslužiti će i za financiranje reklamne kampanje, ali to opet moraš ti omogućiti svojim potpisom. Hoćeš li? U svakom slučaju možeš zahtijevati da to potpišeš za par mjeseci da vidiš kako će reagirati jer im gori pod nogama.

Naime, prijelazom iz 2. u 1. mirovinski stup, taj novac prelazi u državni proračun i gubi se zauvijek. On je kao de iure u 1. stupu, mada de fakto taj novac prestaje fizički važiti. Ostvarivanje prava na tu vrstu ušteđevine je krajnje upitno, jer ovisi o više faktora, u koje sada ne bih ulazio, no dvije stvari upadaju odmah u oči iz kojih je jasno da se radi o pljački nečuvenih i neviđenih razmjera:

Nadam se da je odgovor na ovo već usvojen.

1, ostaje pitanje oplodjivanja novca.
Iako sam zagovaratelj 1. stupa, 2. stup nudi mogucnosti oplodjivanja na tržištu kapitala. To oplođivanje u ovoj konstelaciji pada u vodu jer bi se prenos valjda raćunao 1:1, te

Novac može gubiti na vrijednosti i kad ga uplaćuješ u mirovinske fondove "za svoj račun". Pogledaj rast MIREX-a tj. ( u zadnje vrijeme pad ) na stranicama Hanfe. Na tim stranicama vidjeti ćeš koliko vrijedi tvoja štednja od trenutka ulaganja do danas, a vjerujem da dobiješ i godišnji izvještaj. Dakle tvoja štednja ima određenu vrijednost koja ne može biti 1:1 u smislu koji ti navodiš.

2,
Inflacijskim kretanjima bi se taj novac, do tog trenutka kada dodje na isplatu (sada mislim na kraj radnog vijeka, što njih ne zanima, jer oni imaju horizont od max. 2 mandata, op.) bi najboljim slučajem presao u negativni prinos.

Bez obzira bude li bilo sredstava ili ne - mirovinu ćeš primati. Nadam se da će se do tada ipak mnogo toga primijetiti.

Tko je glasao

Ukoliko dođe do

Ukoliko dođe do "najprimitivnijeg poteza pljačkanja" biti će to isključivo zato jer su "primitivci" to dozvolili i potpisali. Ne postoji Zakon koji bi ti oduzeo tvoju osobnu ušteđevinu.

Marival, zanemaruješ činjenicu da imaš nelojalnu konkurenciju u kojoj DRŽAVA KONKURIRA PRIVATNICIMA u privlačenju love iz II stupa, a država regulira zakonodavstvo i uvjete poslovanja.

Tko je glasao

Prijedloga zakona nema. Za

Prijedloga zakona nema. Za sada samo postoji namjera da se ljude privoli da svoju ušteđevinu prebace HZMO tj državi. Govoriti samo pljačka, pljačka po meni nema smisla. Pljačka je kad te neko opali po glavi i kad ti otme tvoju imovinu. Ako je nekome dobrovoljno prepustiš bez da dobro promisliš koje koristi ili štete možeš imati - za to nije kriv Sanader. Osim toga ni Obvezni mirovinski fondovi neće stajati prekriženih ruku. Na kraju će sve ispasti dogovor u kojem će i obvezni mirovinski fondovi i država izvući koristi, a nastradati će samo radnici. Ovaj put za to ipak nećemo moći optuživati ni Sanadera ni Obvezne mirovinske fondove ( tj.banke ). Ključ je u našim rukama da ih održimo na vlasti ili da im dobro "zapaprimo" ovisno o razvoju situacije. Kako sam na posljednjih nekoliko dnevnika o ovoj temi uporno zastupala neophodnost mijenjanja mirovinskog sustava, vjerujem da će do njega i doći ( sve mirovine koje se isplaćuju su nezakonite - to je dovoljan razlog ). Stoga pripremimo se za prave prijedloge i rješenja i budimo konstruktivni jer to na pollitika.com možemo biti kad hoćemo.

Tko je glasao

1 Stup se samo tako zove. To

1 Stup se samo tako zove. To nije mjesto gdje novac lezi i oplodjuje se i ceka da idemo u penziju, nego cista obracunska stavka. Glede oplodjivanja, kod 2. stupa to imas. Ja osobno zagovaram 1. stup, i 2. takodjer samo ne u ovome obliku ( da ne dubim u tehnikalije).

Ja sam racunao prenos iz 2. u 1. stup bi se, ako im ovo stvarno prodje, valjda trebao racunati 1:1. Dakle ja danas prenesem, recimo 100, iz drugoga u prvi. Kako ce mi se to obracunati? Koliko sam upoznat sa sustavom, sto se uvazava su neka prosjecna 'uplacivanja kojima se ostvaruju prava' na mirovinu. Dakle mirovina (1. stupa) ovisi iskljucivo o uplatama te time stecenim pravima.

U 2. stupu postoji i kamata, dakle jedna komponenta koja ublazava inflaciju. Ne znam kakva je demogafska slika hrvatske, ali o njoj i jos nekim faktorima ce ovisiti dio kolaca koji ce ici izravno na isplatu 1. stupa.

Ovaj obracun, dakle prenos u 1. stup -> kamata?(upitna!) -> Inflacija otvara vladi prostor za manvriranje, dok je za platise krajnje upitno na koji ce se nacin to sve skupa vrednovati.

Da cu mirovinu primati - za to se uopce ne brinem. Najvjerojatnije cemo svi primati neku vrstu socijale + ono sto je netko jamio/ustedio. Znam da je to perspektiva na zapadu, jer neki sistemi (Austrija/Njemacka) imaju iste probleme, tj da fali platisa u 1. stupu, te da se stoga moraju izdvajti sve veca sredstva iz proracuna za odrzavanje 'mirovinskog nivoa'.

A kada drzava bude za jos to morala idvajati, para ce biti sve manje.

Sto ti drzava danas da, to ce sutra da ti uzme - plus kamata naravno.
(D. Ricardo)

Tko je glasao

@neoprogressivan Ja ti

@neoprogressivan

Ja ti zaista ne mogu pomoći da razumiješ ono što sam napisala. Smatram ipak da bi se na pollitika.com trebali iznositi točni podaci pogotovo o ovakvim ozbiljnim temama koji zaista zaslužuju malo više pažnje kod pisanja. Ti ponovo pričaš npr. " ako im ovo stvarno prođe ". Znači da moj komentar nisi razumio jer ga nisi ni pročitao kako treba jer barem taj dio koji ponavljam tri puta i još je boldan - si trebao razumjeti.

Tko je glasao

Ako je ikada trebalo izaći

Ako je ikada trebalo izaći na ulice, treba sada! Taj prijedlog je najobičnija, ali i najveća pljačka stoke sitnog zuba dosad. Nadam se, s nekim krajičkom mozga se još nadam, da bi ova najavljena pljačka napokon mogla biti kap koja će preliti čašu, pa da ova hrpa diletanata s ozbiljnim psihičkim poremećajima, napokon završi tamo gdje joj je i mjesto. Uh, toliko sam ljuta, da ne mogu više pisati. Idem se prvo ohladiti :-)

Tko je glasao

Dakle......Ljudi pazite što

Dakle......Ljudi pazite što pišete po pollitici, Magarac je prije par dana napisao dnevnik o antirecesijskoj mjeri, 25 mlrd kn i evo ti ga na. Sanader ukida drugi stup...Mago ti si kriv...Ukrašće mi banda 38000kn...
PS. Premjeru jel bi se moglo do kakve penzije. Hvata me PTSP...

Put za pakao je popločen dobrim namjerama...

Tko je glasao

Ukrašće mi banda

Ukrašće mi banda 38000kn...
Ha, a meni bi maznuli skoro 50000!
Bit će bolje da to potrošim na sex, alkohol i drogu pa mogu i crknut', koliko toliko sretan, nakon toga :)

cogito ergo sum

Tko je glasao

Mago je bio samo probni

Mago je bio samo probni balončić. :)

Tko je glasao

da ja sam napisao pet

da ja sam napisao pet dnevnika na temu drugog stupa i toga kako mi se on nimalo ne sviđa.
znači igranje na burzi nas neće spasiti, što je dobro, sad je jasno da moramo raditi svi ako želimo penzije i ne postoje nikakve čarolije koje će nam stvoriti mirovine. samo rad, rad i rad i solidarnost.

Tko je glasao

stvarno bih volio da je to

stvarno bih volio da je to zbog mene, ali ovako ili onako rješenje pitanja stupa sramote i nesolidarnosti je za mene radosna vijest!

Tko je glasao

ajde daj probaj

ajde daj probaj restrukturirati javnu upravu, općine i daj zakači malo korupciju. Vidiš da te ivo sluša :))

Samo šteta što Ivo svoj opstanak namjerava finacirati novcem građana a ne smanjenjem raspianja državnog novca.

Tko je glasao

Ne, 'on nudi mogucnost

Ne, 'on nudi mogucnost prelaza' u 1. stup. Kakve su toga posljedice, vidi gore! Ako budes jos radio nekih 30ak godina, bez kamate i sa inflacijom, koliko ce onda da ti vrijedi tih 38k dlakavih zivotinjica. close to zero, nill, nada...

Tko je glasao

Da, on nudi mogućnost

Da, on nudi mogućnost prelaska. Ali ja njemu ne dam tih par desetaka dlavih životinjki ni pod razno. To je moje i ničije drugo. Ako zatvori drugi stup, neka mi isplati na ruke, a ja ću dalje se snalaziti. Naprosto, ja njemi ili njima ne vjerujem, osobito po pitanju novaca.
Ne može se koncepcija mirovinskog sustava mijenjati sjekirom. Danas ukidamo bla bla. Ako želi novu mirovisnki reformu, onda neka lijepo napravi model i opsežne testove, kako će to sve skupa utjecati i na mirovine, ali i na burzu i sl. Ovako sekirče, nema više ne ide. Ponaša se kao slon u staklani. Da li znači da je voda u uši ušla?

Tko je glasao

rece drivo, da je kao drugi

rece drivo, da je kao drugi stup je izgubio smisao... boze moj mili kao da nezna da je vezan na fondove i dionice i da je smanjena vrijednost istih utjecala na smanjenje vrijednosti drugog stupa.... i sada ce se ta lova pokupiti, a mi cemo i dalje sutjeti i besciljno gledati kroz prozor i za tri godine opet veselo i prposno zaokruziti ADZ zbog neke nove jamstvene kartice... i za kraj cudno da za ovo s drugim stupom nije krivnja prebacene na racanovu vladu....

--->
photopublika.blog.hr

--->
photopublika.blog.hr

Tko je glasao

Pljačka, pljačka und

Pljačka, pljačka und pljačka.
Burza se može komotno zatvoriti. Ovo je i novi udar na banke. Manijaci će sve povući na dno zbog mrve vlasti.
Ovo je potez dostojan nacionalizacije iz 1947. godine.

Dragan Kovačević, jedan od autora mirovinske reforme, a danas ekonomski analitičar HNS-a, kaže da je mirovinska industrija šokirana. - Ova odluka znači gospodrsko uništavanje Hrvatske. Radi se o podržavaljenju privatne imovine. Na takav korak odlučila se i Argentina prije svog bankrota kada je nacioanlizirala mirovinske fondove, ističe Kovačević.

Tko je glasao

Nije da branim Sanadera, ali

Nije da branim Sanadera, ali ne postoji mogućnost da bilo tko oduzme taj novac ukoliko se sam vlasnik na to ne odluči. Sanader će vjerojatno:

1.Kroz medije propagirati povoljnije mirovine ostvarene samo na temelju I stupa,
2.Ponuditi onima koji su do sada uplaćivali u II stup da se odluče za mirovinu na temelju I stupa za što im jamči država, a vlasnici ( radnici ) će potpisati punomoć kojom će sredstva iz Obveznih mirovinskih fondova biti prebačena HZMO ( tj. državi )
3. Potrošiti će dobar dio novca već do izbora jer je kriza ipak tu
4.Nadati se da će antirecesijske mjere u svijetu dati rezultata pa će mu turistička sezona odgoditi izglednu propast.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Novi dnevnici

 1. Pernarov teror ima dalekosežne posljedice po Hrvatsku / Domovinski zakon i Domovinska sigurnost jedini jamac stabilnosti od Laganini komentara 19
 2. Human Rights Watch, slučajno ili namjerno, pridružuje se naci-četničkom hibridnom ratu Četničke Džamahirije protiv Hrvatske od Laganini komentara 5
 3. Godina boli od otpisani komentara 5
 4. Plenković nastavlja izgubljenu Arbitražu s MOL-om, da bi krivnju za 5 milijardi kuna gubitka svalio s MOST-a i B.Petrova na HDZ od ppetra komentara 41
 5. NAŠA MISIJA od petarbosni4 komentara 0
 6. ŠEFovi reformiraju Republiku Hrvatsku od aluzija komentara 2
 7. Hrvatski nacionalni interes i kako ga steći od Feniks komentara 40
 8. Vrh HDZ-a onemogućava HDZ-u preuzimanje vlasti od ppetra komentara 3
 9. Može li Trump doživjeti i preživjeti inauguraciju od sjenka komentara 17
 10. Kao i hrvatsku državu, INU je prodala detuđmanizacija od MKn komentara 15
 11. Putevi i stranputice: Dvije godine mandata Kolinde Grabar Kitarović od sm komentara 6
 12. Fašizacija hrvatskog društva nesmetano napreduje od Feniks komentara 12
 13. Svemir je integralni organizam; uključuje i Kolindu od bube komentara 6
 14. Leakovina - Autodanuncijada - Nije li ljevica preživjela dovoljan broj 'Markovina'? od doza komentara 4
 15. iskustvo proizvodi vrijednost preživljavanja od aluzija komentara 0
 16. Božo Petrov i MOST napravili su 250 puta veću štetu RH, nego Hanžeković svojim ovrhama i spinovima od ppetra komentara 22
 17. Stop formatiranju diskova od robot komentara 13
 18. čovjek (SLUGA) MORA biti pokoran i poslušan čovjeku (ŠEF) od aluzija komentara 0
 19. dama s hermelinom i još 86 000 umjetnina od indian komentara 7
 20. Šteta od preko 5 milijardi kn građanima RH, traži ostavku Bože Petrova i hitnu akciju DORH-a od ppetra komentara 14
 21. Je li 2016. za Hrvatsku prijelomna godina? od vkrsnik komentara 11
 22. Politika Donalda Trumpa: ako su znanstvene činjenice suprutne mojoj politici, treba ukinuti znanost od Zoran Oštrić komentara 23
 23. O bankrotu ljevice u doba globalizacije od Zoran Oštrić komentara 4
 24. Međunarodni kazneni sud od Zlatno doba kap... komentara 1
 25. Veleizdaja Ustavnog suda RH od sjenka komentara 11

Trenutno online

 • Registriranih korisnika: 0
 • Gostiju: 26

Novi korisnici

 • F1
 • valentino
 • justiceforall
 • sandy199
 • Puležan