Tagovi

Sanader pobjegao ! Šta će dalje biti?

Pošto nema teksta o ovom važnom događaju evo ja prvi ću staviti linkove sa vjestima :

http://www.jutarnji.hr/uhicenje_sanadera/

http://www.index.hr/vijesti/clanak/sanader-pobjegao-iz-hrvatske-nakon-st...

http://www.vecernji.hr/vijesti/dorh-zatrazio-sanaderovo-privodenje-on-na...

http://www.hrsvijet.net/index.php?option=com_content&view=article&id=100...

Otvoreno je pitanje ko mu je dojavio da će se podignuti optužnica?

Kako je procurila ta vijest iz ureda Bajića?

Da li je utjecaj masona (iluminata i vladara svijeta...) iz svijeta zbog Hypo banke toliko jak da je jednostavno Sanaderu se nemoguće odbraniti (afera Hypo ...) ?

Da li će slijedeći možda biti Mesić ili on ima prilično jaku zaleđinu...?

Šta je sa vrhom HDZ-a koji ga je podržavao i pratio u svakom koraku...?

Da li će se napokon doznati pravi nalogodavci ubijenih Ivane Hodak i Pukanića...?

Koliko je ustvari ukradeno novaca (ja vjerujem deseci milijarda eura u cijelom tom lancu koji vodi skroz do malih običnih ljudi...)?

Koji će slijedeći biti koraci HDZ-a , njihovih saveznika , ali i opozicije...?

Da li će se predati optužnica Interpolu i nalog za uhićenje...?

Želja mi je da malo potaknem diskusiju o svemu ovome i da se vratimo malo u povijest kako su neki ovdje , ali i na drugim forumima dizali lik i djelo jednog običnog prevaranta Ive Sanadera... Da li su i oni imali koristi od njega ili njegovog HDZ-a ... VJerovatno jesu...

Za kraj jedan vic koji sam pročitao i stvarno se nasmijao...
Sanader dođe na granicu , a carinik ga upita :
Pa gdje ćeš Ivo?
Ivo odgovori idem po gume u Sloveniju...
Odgovori mu carinik :
Ne trebaju ti gume Ivo , u Hrvatskoj te čekaju kvalitetni lanci...

PS . ne znate ljudi koliko mi je drago da je bar malo taj šišmiš u znoju ...

Komentari

i bu se smijal svima nama!

".........u prosincu 1994. godine Hrvatski sabor je donio Zakon o potvrđivanju Europske konvencije o izručenju od 13. prosinca 1957., dopunskog protokola Europske konvencije o izručenju od 15. listopada 1975. i drugog dopunskog protokola Europske konvencije o izručenju od 17. ožujka 1978. Članak 14. te konvencije kaže:

„1. Protiv osobe koja se izruči neće se voditi postupak, ona neće biti osuđena niti pritvorena s ciljem izvršenja kazne ili sigurnosne mjere za kazneno djelo počinjeno prije njezinog izručenja, osim u odnosu na ono djelo zbog kojeg je ta osoba izručena.“

Ovo bi, otprilike, značilo da ako Republika Hrvatska zatraži izručenje za afere Dioki, Fimi medija i HEP, pa ako Sanader po tom zahtjevu bude izručen, ne može mu se suditi za afere Spice i INA, na primjer, Daimler, ili nedaj Bože Hypo, kao ni za neku petu koja se u međuvremenu otkrije. Ne može mu se ni za što drugo suditi, pa ga onda ni o čemu drugom ne treba ni pitati. Pa je to onda kraj priče. Svi sretni i veseli, Sanader u zatvoru na ne pretjerano dugo vrijeme, Hrvatska u Europi kao oličenje poštenja, a figa u džepu..........."

Izvor: http://www.laburisti.com/modules/news/article.php?storyid=351

Obrisan

Tko je glasao

Ne mogu se načuditi lakrdiji

Ne mogu se načuditi lakrdiji kojom se pokušava opravdati propust granične policije i naravno Mladena Bajića.

Da je djelatnik granične policije postupao kao pravi profesionalac Drivo bi bio uhićen pri pokušaju napuštanja Hrvatske. Sjetimo se samo koliko traje listanje i skeniranje putovnica kod običnih građana,

Profesionalni bi granični policajac cijeneći događanja vezana za Ivu Sanadera i višetjedna nagađanja o tome hoće li nakon niza za njega nepovoljnih iskaza i optužbi bliskih suradnika biti uhićen izvršio provjeru.

Ostatak je rutina, pri čemu se nema puno toga opravdavati.

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

Svakom poštenom čovjeku ne

Svakom poštenom čovjeku ne preostaje drugo nego čuditi se takvim genijalnim zločinačkim mozgovima:

http://www.index.hr/vijesti/clanak/opet-nas-lazu-bajic-spasio-ivu-sanade...

Problem je u tome što bi pošten normalan čovjek kad to shvati i reagirao i rekao dosta! No, neki će opet za njih glasati. Ti nisu ni pošteni ni normalni. Ili su samo glupi?

Tko je glasao

eto...uhitili Sanadera u

eto...uhitili Sanadera u Salzburgu...e sad, ako ima austrijsko državljanstvo mogu mu soli na rep staviti jer Austrija ne izručuje svoje državljane...bravo Bajiću, bravo Karamarko...

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

ako sanader i nema to

ako sanader i nema to austrijsko drzavljanstvo proces njegovog izrucenja ce trajati najmanje dvije godine, sto je i bila prikrivena namjera hdz-a te njihovih slugu, bajica i karamarka.
da je kojim slucajem bio sprijecen taj sanaderov bijeg, njegovo svjedocenje bi izazvalo nepopravljivu stetu stranci i izbori bi za njih bili sigurno izgubljeni.
a ovako, podizanjem optuznice protiv sanadera konacno zatvaraju to famozno poglavlje 23 i bez vecih steta(jer sanader tri godine nece svjedociti i tako prokazati njihovu lopovsku organizaciju), nakon zatvaranja predspristupnih pregovora, sa velikim sansama izlaze na izbore.
u svakom slucaju, moje cestitke hdz-u, bajicu, karamarku i svima ostalima koji su uspjesno odigrali ovaj pravosudni igrokaz za eu!

Tko je glasao

ako sanader i nema to

ako sanader i nema to austrijsko drzavljanstvo proces njegovog izrucenja ce trajati najmanje dvije godine, sto je i bila prikrivena namjera hdz-a te njihovih slugu, bajica i karamarka.

Zašto, možeš li to malo objasniti - kako ide sad "procedura"?

Inače, sudeći po vijestima s raznih strana, on nema austrijsko državljanstvo.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

bigulice, zagorac je

bigulice, zagorac je isporucen nakon pune dvije godine od hrvatskog podnosenja zahtjeva , pa pretpostavljam da ce sa sanaderom ici puno sporije jer ce se kao aktivni politicar( i bivsi premijer) pozivati na to da ce se u hrvatskoj protiv njega provoditi politicki proces, a ne postupak za utvrdjivanje njegove kaznene odgovornosti.
pretpostavljam da ce i zatraziti politicki azil sto bi dodatno usporilo proces izrucenja.
osobno mislim da bajic i karamarko nisu spasavali sanadera, vec jadranku kosor i hdz, jer da sanaderu nije omogucen taj bijeg i da je o svemu kriminalnom unutar svoje bivse stranke progovorio u remetinackom istraznom zatvoru i pred sudom, od hdz-a do izbora nebi ostalo gotovo nista.

Tko je glasao

Trostupanjski postupak

Procedura, u slučaju da Sanader odbije izručenje, predviđa da odluku o tome donosi austrijsko pravosuđe.

Sanader ima pravo žaliti se na odluku prvostupanjskog suda, o čemu odluku donosi drugostuanjski. Čak i nakon toga, ako bi drugostupanjski sud odobrio izručenje, ima pravo žaliti se još Ustavnom sudu. Tek nakon te odluke, ako bi bila nepovoljna za njega, Sanader bi bio izručen. Za sprovesti cijelu ovu proceduru, ako Sanader ne bi odmah prihvatio izručenje, potrebno je vrijeme.

I njihovim se sudovima trebaju predočiti dokazi, ne ide to "na lijepe oči". Teškoću našem pravosuđu mogu činiti brojni novinski naslovi, TV prilozi i izjave pojedinih visokopozicioniranih političara na temelju kojih bi Sanader mogao dokazivati kako je već osuđen, bez suda. Unaprijed najavljivanje presuda, a toga je bilo jako puno, karakteristika je političkih suđenja, a na to se Sanader cijelo vrijeme poziva.

Pravna bitka, ukoliko je Sanader bude želio voditi pred austrijskim pravosuđem, može biti duga.

B-52

Tko je glasao

najmanje dvije godine, a

najmanje dvije godine, a vjerojatno i puno vise.
valja naglasiti da ce uz pristojnu novcanu garanciju tu svoju bitku voditi sa slobode.

Tko je glasao

Kvaka 22

I još jedna sitnica. Kad ga Austrijanci izruče neće mu se moć suditi za Hypo (puno veća lova od Fimi medije i HEP-a) jer Bajić navodno šalje samo dokumentaciju za izručenje na bazi Fimi medije i HEP-a. Interpolova tjeralica je pušiona odn zločinačka organizacija perfektno odrađuje projekt kako je i edi3 opisao.

Tko je glasao

Zašto nisam iznenađena...

Zašto nisam iznenađena...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Nije dobro ako Sanader progovori

To je taj obrazac o kojem govorim
I to oni nazivaju pravednom državom gdje ni Bajić ni Karamarko ne znaju KZ.

Tko je glasao

ja mislim da oni dobro znaju

ja mislim da oni dobro znaju KZ samo se prave blesavi i interpretiraju ga kako im odgovara...i znaju da ih zbog ovakvih propusta nitko neće kazniti...barem do slijedećih izbora...a do tada 'ko živ 'ko mrtav...nabijem ih...

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

Predstavnici naroda nisu "stranke"

O kojim ti to izborima zboriš - kad si zadnji put birao svojeg predstavnika u Sabor a kaj ti daje pravo čl 1.3 i 72. Ustava. Progledajte već jednom ljudi. Ili je Omejecova svima popapala pamet.

Tko je glasao

zadnji put sam svog

zadnji put sam svog predstavnika birao na izborima 1990 :)...no to sada nije tema...na kaznu sam mislio pod tim, da će se nakon izbora promjeniti partije na vlasti, pa će i oni sami morati otići...ok?

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

a i ako nema austrijsko

a i ako nema austrijsko državljanstvo moći će mu se suditi samo za ono zašto je izručen i tu vjerojatno neće biti velikih dokaza i poslije dugog sudjenja kući. Predstava zbog Evorpe i izbora.

Tko je glasao

Gume

Meni je jučer dojavljeno da je Sanki u Sloveniju otišao kupiti zimske gume, a u Hrvatskoj ga čekaju lanci. (Šišljafgić).

grdi

Tko je glasao

Meni pada na pamet jedna

Meni pada na pamet jedna moguća situacija.
Bivši premijer se vraća u Hrvatsku, dolazi u USKOK i nudi aktualnu premijerku na pladnju kao svjedok pokajnik.
Bi li državni odvjetnik imao snage i hrabrosti prihvatiti nagodbu? Pustiti bivšeg premijera i hapsiti aktualnu premijerku?

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Sanader nije vrh piramide

E ja bi ga pustio da prokaže Gregurićev klan, pitanje cijene metka...

Tko je glasao

tako su i razlicito i

tako su i razlicito i drugacije, i razlicito i drugacije.

Tko je glasao

Za one koji dvoje da li je

Za one koji dvoje da li je postojala osnova za uhićenje Sanadera, ovo je citat iz ustava:

Članak 75.
.
Zastupnici u Hrvatskom saboru imaju imunitet.
...Zastupnik ne može biti pozvan na kaznenu odgovornost, pritvoren ili kažnjen za izraženo mišljenje ili glasovanje u Hrvatskom saboru.
Zastupnik ne može biti pritvoren niti se protiv njega može pokrenuti kazneni postupak bez odobrenja Hrvatskoga sabora.
Zastupnik može biti pritvoren bez odobrenja Hrvatskoga sabora samo ako je zatečen da vrši kažnjivo djelo za koje je propisana kazna zatvora u trajanju dužem od pet godina. O takvom se slučaju izvješćuje predsjednika Hrvatskoga sabora.
Ako Hrvatski sabor nije na okupu, odobrenje da se zastupnik liši slobode ili da se protiv njega nastavi kazneni postupak daje i o njegovu pravu na imunitet odlučuje mandatno-imunitetno povjerenstvo, s time što njegovu odluku mora naknadno potvrditi Hrvatski sabor.

zločinačka organizacija je kontinuirani proces i ako su stečena saznanja da ona postoji to je po meni sasvim dovoljan razlog za hapšenje

Tko je glasao

Kakofonija

U kakofoniji raznih mišljenja se o tome da li se je mogao ili se pak nije mogao spriječiti Sanaderov odlazak iz zemlje potežu različiti argumenti i protuargumenti.

Protuargument da se nije moglo zbog ustavnih odredbi o imunitetu saborskih zastupnika stoji jednako koliko i ovaj tvoj da je kontinuirani proces zločinačkog organiziranja sam po sebi dovoljan razlog za hapšenje bivšeg premijera. Međutim, oba ne vrijede ništa jer se između hapšenja i onemogućavanja napuštanja zemlje ne smije i ne može stavljati znak jednakosti. Kvaka je drugdje, u određivanju mjera opreza.

Naime, Zakon o kaznenom postupku predviđa mogućnost da se, kada se radi o djelima za koje je nužno ili je radi neometanog odvijanja postupka odrediti istražni zatvor (čl.123), mogu naložiti mjere opreza (čl.98).

Stavkom 5. je regulirano da mjere opreza mogu biti naložene prije i tijekom kaznenog postupka, obratiti pažnju na ovo "prije".

Obzirom na navedeno, i pored nemogućnosti da se protiv saborskog zastupnika pokrene kazneni postupak ili ga se liši slobode bez odobrenja Hrvatskog sabora, sasvim je moguće, u konkretnom slučaju se pokazalo i potrebnim, naložiti poduzimanje mjere opreza.

Kako znamo, neke od mjera opreza su npr. zabrana napuštanja mjesta boravišta i privremeno oduzimanje putne i druge isprave za prijelaz državne granice (čl.98 st.2).

Gotovo sam siguran kako je upravo ovo imao na umu predsjednik Josipović kada je govorio o potrebi utvrđivanja odgovornosti za propuste zbog kojih je Ivi Sanaderu bilo omogućeno da napusti zemlju.

B-52

Tko je glasao

Sve to je danas Indexu

Sve to je danas Indexu potanko objasnila prof. dr. Zlata Đurđević, predstojnica Katedre za kazneno-procesno pravo

http://www.index.hr/vijesti/clanak/opet-nas-lazu-bajic-spasio-ivu-sanade...

nemesis

Tko je glasao

Prije dvadeset minuta

Komentar na Indexu je objavljen prije 20 minuta, dakle iza moga ovdje.

Sad ću ga i pročitati ali moram istaći da sam ja pisao iz vlastite glave. ;) :)

B-52

Tko je glasao

da tako piše, iako sam ga ja

da tako piše, iako sam ga ja čitala prije više od sat vremena (via Facebook). To ne znači da ti odričem autorstvo gornjeg komentara :-)

nemesis

Tko je glasao

:)

...a otkad sam tek ja to napisala... ;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Pročitao ja

Mogao mu je po proceduri recimo biti 24sata parkiran kamion čistoće ispred kolnog ulaza (izlaza), u kvaru pomalo mimo procedure. Mogao mu je taj dan puknuti mimo procedure hidrant pred kućom. Moglo mu se na granici po proceduri preporučiti da ipak stavi lance na gume. Moglo se po hitnoj proceduri sazvati sjednica Sabora ujutro, a ne u 3 popodne... I tako dalje..

To je na tragu onoga od sinoć Puhovskog koji je rekao da su se dva policijska ili auta tajnih službi trebala zaletiti u Sanaderov auto i inscenirajući nesreću zadržati ga dok Sabor ne skine imunitet.

Iako su i te mjere u krajnjem moguće, osobno sam više za to da se iskoriste postojeće zakonske ovlasti i DORH-a i MUP-a kako se ovakvi cirkusi ne bi događali.

Se sjećaš kako ih se policija sjetila kad je Mrak bio u pitanju, zadržalo ga koliko hoće a sve bez kaznene prijave, hapšenja i tko zna čega sve ne?

B-52

Tko je glasao

Samo mala ispravka...

To nije na tragu onoga od Puhovskog, ali u svakom slučaju odgovara onoj - gdje ima volje, ima i načina!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Nego što bi sa onim tvojim

Nego što bi sa onim tvojim tumačenjem prilikom Sanaderove ostavke kako je to sve smišljenja i organizirana igra HDZ-a i Sanadera sa ciljem osvajanja izbora, tako nešto? Nisam mogao odoliti da ne spomenem. :)

Inače Sanader će se vratiti, samo mora biti teatar.

Tko je glasao

I sve bi

Nije u kontekstu ove teme, ali moja su predviđanja ostvarena činom Sanaderovog pokušaja da se vrati na čelo stranke.

Baš kao i ona o ponašanju Jadranke Kosor nakon što je oktroirana na čelo Vlade.

Pa i ona da će odstreljivati jednog po jednog konkurenta za vlast unutar stranke.

A po svemu sudeći, bit će i ona o strategiji Jadranke Kosor za nastup na predstojećim parlamentarnim izborima.

Ako ti se da, slobodno pročitaj moje ranije komentare u vezi toga.

Vezano uz ovu temu, vidiš da se i prof.Zlata Đurđević slaže s ovim što sam napisao. :)

Nisam imao vremena elaborirati još i to da je prošlogodišnjim paketom "antikorupcijskih zakona" omogućeno da se protiv saborskih zastupnika vodi istraga i bez skidanja imuniteta, te da je državni odvjetnik dobio puno veće ovlasti.

Smatrao sam dovoljnim ukazati tek na propuštanje da se u odnosu na Sanadera poduzmu opravdane mjere opreza.

B-52

Tko je glasao

Ustav? Mrtvo slovo na papiru!

Ono što bi trebalo biti i ono što je realnost su dva različita pojma!

Kako to da Ustav se vadi samo kada to ide u korist HDZu?

Evo malo crnog humora.. gadi mi se... totalno mi se gadi...

http://savjest.com/blog_clanak.php?s_blog_id=79&title=blog:ivo-ti-si-car

PS. Ovo sve samo potvrđuje ono što sam vjerovao do sada, po pitanju "partijaša"... njima je samo bitno da njihova partija bila na vlast....

Evolucija demokracije zahtjeva revoluciju uma!

Obrisan

Tko je glasao

"zatecen da vrsi k.d." je

"zatecen da vrsi k.d." je kljucni izraz. Tvoje siroko tumacenje bi nam dobro sjelo, ali definitivno se ne bih kladila da je tocno.
Uhvatiti nekoga na djelu ne znaci uhvatiti prije prekida nekog kontinuiranog ponasanja.
Ako netko uhvati "na djelu" zenu da ga vara, uhvatio ju je u nezgodnoj poziciji, a nije u utorak meditirajuci nadosao da se ona ponedjeljkom i srijedom nalazi s ljubavnikom. (svaka slicnost s Audicijom je slucajna)

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Tko je veči lopov?

U večinu demokracija nije potreban ovakav skandal da se oporba složi i da pokrenu postupak u kojem se omogući narodu priliku da sebi izaberu novu vlast.

Kako to Zoki i njegov SDP nisu ni pokušali pitam se:

Tko je veči lopov? (krivac)

1. Onaj koji krade? ZNA SE!

2. Oni koji drže lojtre? Koalicijski partneri.

ili

3. Onaj koji vidi sve i može zaustaviti to zlodjelo.. ali ne poduzme ono što može tijekom pljačke? SDP.

PS. Ne uvažavam odgovore koje krenu sa "Da ali..." "Nije on kriv... šta on može" (ili "oni").... lako je prezentirati jednu stranu ili drugu stranu....

ali di je pogled onog djeteta koji gleda kako se mama i tata svađaju?

LP. svima.. odoh se odmoriti od svega.

Obrisan

Tko je glasao

Kakve to veze ima s mojim

Kakve to veze ima s mojim komentarom?

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

neobično je u cijeloj pričida

neobično je u cijeloj pričida se u hrvatskoj drpa od rata naovamo,dakle cca 20-ak godina,
tek se sada razmotava,mislim pod pritiskom izvana
samo budala može vjerovati da "predistražne "radnje moraju trajati godinama
znači čeka se čuvena zastara
pitanje je tko omogućuje zastare,pitanje je razmjera drpanja,neki vele da je pokraden jedan cijeli godišnji proračun
e,toliki novac omogućuje mehanizme koji nadmašuju sanadera
toliko novca omogućuje selektivni pristup
lijepo predsjednik reče novu krilaticu " ili plati ili vrati"
tko je taj koji će omogućiti josipovićevoj krilatici prednost u odnosu na mehanizme koje postavlja novac skupljen u ovih 20-ak godina
ili možda netko misli da je sanader "teži"od abramoviča
bozanića se nije baš nešta podržalo kad je govorio o grijehu struktura
pa,eto sad,ak cijela država svršava što se hvata jedno "govedo"nek mu bude,ali stado,stado je veće ,puno veće

ZAGOR

Tko je glasao

Ne čudim se tebi mrače, nisi pravnik, ali Josipović...

Povodom brojnih upita,te velikog interesa javnosti glede današnjeg zahtjeva Državnog odvjetništva Republike Hrvatske odnosno pitanja "zašto Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta nije dao nalog za uhićenje odnosno zašto policija nije uhitila zastupnika u Hrvatskom saboru" i privela ga pritvorskom nadzorniku, smatramo potrebnim skrenuti pozornost na odredbu članka 75. Ustava Republike Hrvatske koja propisuje:
"Zastupnik ne može biti pozvan na kaznenu odgovornost, pritvoren ili kažnjen za izraženo mišljenje ili glasovanje u Hrvatskom saboru.
Zastupnik ne može biti pritvoren niti se protiv njega može pokrenuti kazneni postupak bez odobrenja Hrvatskoga sabora." (9. 12. 2010.)

Prema st. 3. istog članka zastupnik može biti pritvoren bez odobrenja Hrvatskoga sabora samo ako je zatečen da vrši kažnjivo djelo za koje je propisana kazna zatvora u trajanju dužem od pet godina. Zateći u izvršenju kaznenog djela znači da je ta osoba upravo tada činila kazneno djelo i zatečena je u tome.
Kako u ovom slučaju nije riječ o zaticanju u izvršenju kaznenog djela to bez odobrenja Hrvatskog sabora zastupnik nije mogao biti lišen slobode, jer se pod lišenjem slobode podrazumijeva svaka radnja i mjera kojom se nekoj osobi ograničava sloboda kretanja.

U konkretnom slučaju USKOK je donio nalog o provođenju istrage, a zatim je cijeneći kako postoje osnove za određivanje istražnog zatvora, u skladu s citiranim člankom Ustava Republike Hrvatske, zatražio odobrenje za uhićenje, s obzirom da se tek nakon davanja odobrenja za uhićenje, zastupnik u Hrvatskom saboru ili druga osoba koja ima imunitet može uhititi.

Hrvatski sabor je traženo odobrenje dao danas u 17 sati i tek je nakon toga postalo pravno moguće uhititi osobu koja je imala imunitet.

Odmah po primitku pisanog odobrenja Hrvatskog sabora, USKOK je zatražio od policije postupanje u skladu sa čl. 107. ZKP-a. Prema toj odredbi policija je ovlaštena uhititi osobu za koju postoje osnove sumnje da je počinila kazneno djelo za koje se progoni po službenoj dužnosti, za koje je propisana kazna zatvora tri ili više godina, kad postoji neki od razloga za određivanje istražnog zatvora iz čl. 123. ovog Zakona.

USKOK je također, u skladu s čl. 217. st. 4. ZKP-a, sucu istrage podnio zahtjev da se protiv osumnjičenika odredi istražni zatvor.

Ove radnje je bilo potrebno poduzeti kako bi u slučaju bijega osumnjičenika, što je vjerojatno u ovom slučaju, mogla biti raspisana međunarodna tjeralica i nakon toga biti podnesen nalog za ekstradiciju osumnjičenika zemlji u kojoj bude uhićen.

Iz svega naprijed iznesenog je vidljivo da je USKOK postupao u skladu s Ustavom i zakonom te je poduzeo sve radnje na koje je bio ovlašten. Uhićenje zastupnika Hrvatskog sabora bez odobrenja bilo bi ne samo protuzakonito već bi se time počinilo i kazneno djelo protupravnog oduzimanja slobode iz čl. 124. st. 2. Kaznenog zakona.
http://www.dorh.hr/NetocneSuI

Tko je glasao

što znači zatečen?

ti si policajac, čuješ pucanj i dotrčiš do ćoška i vidiš sanadera kako drži pištolj i šeksa kako se drži za trbuh pada na pod i umire

da li si zatekao Sanadera u kaznenom djelu? ja mislim da nisi, jer nisi svjedočio dok ovaj puca

zločinačka organizacija nije organizacija koja radi od 9 do 5 pa da su ga ulovili izvan radnog vremena, ili su se dečki raspustili prije dva mjeseca pa da više to ne vrijedi

jednostavno ne pristajem na takvo tumačenje (koje je, kako je to lijepo rečeno) samo dodatno zamućeno s okolišanjem oko glavaša

Tko je glasao

Zatečen u nedjelu u slučaju

Zatečen u nedjelu u slučaju Sanadera npr. da su ga ulovili prilikom preuzimanja crnih torbi punih novca. Ako je točno da Bajić već dosta dugo ima saznanja o tome kako je Sanader operirao, trebao mu je postaviti mamac i uhvatiti ga na djelu (kao što su npr. tajno snimili onog potpredsjenika HFP-a kako dogovara prodaju). No sve što Bajić ima jesu svjedočanstva trećih osoba (Barišić, mravak, jurak) koje i nisu morale govoriti istinu u želji da spase vlastito dupe. To što su oni govorili tek treba dokazati na sudu i možda je zato bolje što je ovako ispalo, nego da su išli na silu ili neki trik hapsiti što bi možda moglo ugroziti cijeli proces.
Sam Josipović pozivajući na donošenje novog preciznijeg zakona koji bi ovo regulirao, je ujedno priznao da je postojeći šupalj i da ga se može tumačiti na više načina.
Ako je točno ono što govori ona pravnica da se protiv svih osumnjičenih pa i protiv onih koji imaju imunitet može postupati, onda ne vidim koja je uopće svrha tog i takvog imuniteta?
Bajić i Karamarko su tada neprikosnovena vlast kao što su bili nekada Udbaši, a to nam valjda nije ponovo u interesu?
Bez obzira koliko bilo opravdano Sanaderovo hapšenje, sve ovo što se dešava pomalo podsjeća na linč i želju svekolikog puka da se Sanadera zgazi odmah i sada i ne dopusti mu se da uopće iznese obranu.
E pa onda i nije čudo što nas smatraju divljacima jer tako se i ponašamo. Čak isto primjećuju i neki strani mediji.
Ne treba zaboraviti da ovi koji najviše zagovaraju takav način rješavanja problema su potomci onih koji su rješili ustaše...po kratkom postupku.

Tko je glasao

institut imuniteta služi da

institut imuniteta služi da te zaštiti od progona radi klevete i sličnih gluposti a kako se ne bi desilo da te zaspu tužbama dok obavljaš svoju dužnost, ima logike u tome

no ponavljam još jednom, zločinačka organizacija je krivično djelo koje nema vijek trajanja od 15 minuta (opljačkao mjenjačnicu) nego traje mjesecima ili godinama i zato ovo "zateći" je po meni totalno nebitno u ovome slučaju jer proces još uvijek traje

smatram da je policija morala moći naći načina da zaustavi njegov odlazak i da nema isprike da se to nije moglo

Tko je glasao

nisam pravnik ali ukoliko

nisam pravnik ali ukoliko čitam ovaj članak ustava onda piše ili mandatno povjerenstvo ili postupak uhićenja gdje se samo izvješčuje predsjednik Hrvatskog sabora. Znači ili jedno ili drugo a postupak je pokrenut preko mandatno imunitetnog povjerenstva pa po meni policija nije krivo postupila jer nije imala pravnog osnova za uhićenje a trebala ga je imati čitajući ovaj članak ustava, ovako ili onako.

u svakom slučaju, pobjegao ili ne dorh radi svoj posao a on mira imati neće. on je sada samo napušteni pojedinac (baš od svih - i ovim činom osobito) koji nema šanse protiv aparata koji je pokrenut protiv njega.

Tko je glasao

Nisam niti ja pravnica...

...ali sam svakako građanka kojoj je dosta igrokaza naše vrle i uzorite pravne države, poznate po poštenju, efikasnosti i nadasve principijelnosti.

Pa se tako eto procedura nikako ne može "izvrdati" kad se ulovi klinac s jointom, ali eto procedura je procedura, pa se pusti npr. Arkan. Po proceduri je i Glavaš primao lijepu saborsku lovu dok je bio pod istragom, a po proceduri je i zbrisao u BiH iz koje po proceduri ne može biti izručen.

Isto tako se po proceduri Sanader, osumnjičeni No 1 Hrvatske a i šire, odvezao iz Hrvatske u nepoznatom smjeru. Do jučer je bio čuvana osoba, a sad najednom - vid' ruke!

Mogao mu je po proceduri recimo biti 24sata parkiran kamion čistoće ispred kolnog ulaza (izlaza), u kvaru pomalo mimo procedure. Mogao mu je taj dan puknuti mimo procedure hidrant pred kućom. Moglo mu se na granici po proceduri preporučiti da ipak stavi lance na gume. Moglo se po hitnoj proceduri sazvati sjednica Sabora ujutro, a ne u 3 popodne... I tako dalje...

Neki su toliko željni procedure, posebno po pitanju Sanadera, da su spremni ko klinci kojima fali kalcija - žderat zid!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

iz jedne krajnosti u drugu.

iz jedne krajnosti u drugu. komentar Krekanog gore bi ti trebao biti jasan. što će biti sutra kada tebi neka prava budu uskraćena? ili ćemo napraviti pravnu državu ili ćemo se svi poubijati ovisno o tome kako tko zasjedne na vlast a upravo iz primjera sanadera bi ti trebalo biti jasno da se stvari i pozicije mijenjaju...

Tko je glasao

Pravna država na djelu

Da bi se demonstriralo pravedno suđenje i postupanje, prvo ga treba - biti!

Ovdje je demonstrirano ne-činjenje, u čemu je ova pravna država izuzetno vješta. Time se otvaraju vrata ne-postupanju, te ne-pravdi. Svi bi naravno odahnuli da se upravo ovakva situacija održi - tj. oni bi ali ne mogu, imaju najbolju volju, ali procedura... rukice na očima, a vuk je još uvijek tu!

Moje je pravo sumnjati da ovakav razvoj događaja (tj farsa) uopće nije isključivo Sanaderova ideja.

(I da, on se ima s pravom bojati da neće dobiti pravedno suđenje.)

Što se tiče mene i uskraćivanja prava - ne brini ti za mene. Obrati se onima kojima mjesecima npr. nije isplaćena plaća. Ili recimo onima koji već više od 10 godina čekaju neku presudu. Ili onima čiji je predmet na katastru zapeo još u prošlom stoljeću... Ili onima koji idu prodati neki komadić svoje zemlje, pa najednom uvide kako više uopće nije njihova. Obrati se PanonVu-u koji ti može dati još neke informacije, koje su meni čak i nezamislive!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Upriliceno je maksimalno

Upriliceno je maksimalno ponizenje Sanadera, sto je vjerujem vrlo poucno za ostale, ali i za maksimalni ucinak progona lopova, tako da uopce ne zamjeram "pustanje" za bijeg.
Ne znam moze li nize pasti, a to je dobro da za sobom povuce sto vise toga jer vise valjda nema sto izgubiti.
Ipak dok je bio u snazi cinio je nevjerojatne stvari: pogledom je savijao zlice i vilice, dobivao izgubljene izbore, sastavljao koalicijske druzine,... maher - tetrolog, sve osobine naseg drustva uprilicio nam je u nezaboravnoj 7-godisnjoj predstavi i sto na kraju (a nije jos cijeli kraj) reci nego zapljeskati od muke.
Bravo majstore!

PS ... i vjerujte dragi prijatelji i sugradani nece se u njegovom procesu suditi bas samo njemu nego svima nama, svim nasim sklonostima i navikama,..., a za koje je ovo jedinstveni trenutak preokreta - katarze.

Tko je glasao

koliko znam, poziv na

koliko znam, poziv na obavjesni razgovor u policiju ili uskok se ne tretira kao pocetak kaznenog progona i mislim da je karamarko odgovoran sto (namjerno) nije sanadera pozvao i zadrzao na obavjesnom razgovoru u policiju tih par sati, dok je mandatno imunitetno rijesavalo problem ukidanja njegovog saborskog imuniteta.
koliko vidim, ustav ne prijeci policiji da saborskog zastupnika pozove na obavjesni razgovor i cinjenica je da se na taj nacin moglo kupiti vrijeme dok se nije rijesio problem skidanja imuniteta.
zasto ministar policije kojeg je postavio ivo sanader nije iskoristio tu mogucnost i tako ga sprijecio u bijegu!?
mislim da sam sa ovako slozenom recenicom, sam sve rekao!:))

Tko je glasao

Puno je jednostavnije

U svojem gornjem komentaru sam ukazao na zakonsku mogućnost da se mjere opreza poduzmu i prije pokretanja kaznenog postupka od pokretanja kojeg su saborski zastupnici zaštićeni imunitetom (dok im se ne skine).

U konkretnom je slučaju trebalo oduzeti putovnice, pogotovo onu diplomatsku (ah taj Jandroković !?!) a na raspolaganju je bila i zabrana napuštanja mjesta boravišta. Sve to se moglo, i trebalo, prije ove predstave u Saboru.

B-52

Tko je glasao

Koliko milijuna POKRADENIH, toliko razloga..

Ovo je sramotni, pacerski potez DORH-a i policije. Po tekstu zahtjeva za ukidanje imuniteta, već je jasno da se tako osumnjičenog, i prije skidanja imuniteta, stavlja u kućni pritvor...U svakoj normalnoj zemlji, a otkada smo mi normalna zemlja???ć
A razlozi za uhićenje?? Koliko pokradenih milijuna, skupljenih satova i slika, nekretnina... toliko razloga za uhićenje. I mojoj mački je to jasno, ali ne i - Karamarku i Kosorici... I svima onima kojima je do poštenja, pravde i mira u kući. Ovaj bijeg je najveće ohrabrenje svim mafiozima Hrvatske..., Ne svim, onima koji na vezi imaju krtice u DORH-u i policiji...
OSTAVKA KARAMARKA I VLADE J. KOSOR, ODMAH.. NEOPOZIVO...

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

dobro, nisu ga trebali

dobro, nisu ga trebali uhapsiti jer to nije po zakonu. Ali, mogli su mu zabraniti izlazak iz zemlje? Koliko je proslo od zahtjeva za skidanjem imuniteta i njegovog pojavljivana na granici? .... sta zelimo reci kako USKOK nije javio policiji da ga zeli uhapsiti, pa na granici to nisu znali, nego su ga jednostavno pustili da ode kao normalnog građanina koji prelazi granicu...

Tko je glasao

Časni ljudi i nečasne radnje

Pretpostavljam da bi saborski zastupnici trebali biti časni ljudi i u tom smislu iznenađuje takva zaštićenost jerbo kazna od 5 godina zatvora je stvarno kazna za vrlo ozbiljno djelo. No, možda ima i nešto dobroga u ovoj lošoj priči i možda je ovo trenutak da se ta priča o imunitetima svede na neku razumiju mjeru.

Stvar bi vjerojatno trebala ići po hitnom postupku obzirom da u današnjem sastavu Sabora ima još ponešto likova koji bi mogli zbrisati kao što su npr. velepoštovani zastupnik barba Luka ili poštovani zastupnik Šeks kojeg bi vjerojatno rado ugostio u svom novom domu poštovani zastupnik Branimir G.

leddevet

Tko je glasao

Radio Sljeme nakon vijesti u

Radio Sljeme nakon vijesti u 18:10 pustilo je pjesmu:
http://www.videoarhiv.net/zdenka-vuckovic-kralj-pajaca/video/6475

Mislim da najbolje govori o svemu.
Hvala Sljemenu!

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Novi dnevnici

 1. Resident Evil: HAVC Afterlife od Laganini komentara 15
 2. NATO je preskup i suvišan u mirovanju od aluzija komentara 0
 3. ŠEF ministarstva Dobrović bi ministarstvo širio od aluzija komentara 0
 4. Tomislav Merčep je bio i ostao na pravoj strani, dok je veliki dio pravosuđa i politike u RH na pogrešnoj strani od ppetra komentara 19
 5. HND bizarni agitprop van svakog razuma i zakona / Novosti – Hrvatska nije vaša država od Laganini komentara 10
 6. Stranka PETICIJA od mAjAdrK1IO komentara 14
 7. Indijska vlada najavljuje da bi se do 2024. mogla potpuno okrenuti obnovljivima od Zoran Oštrić komentara 15
 8. ŠEFovi hoće drugima NE plaćeno umiranje od aluzija komentara 0
 9. Proročanstvo od petarbosni4 komentara 14
 10. "Zašto sam napustio ljevicu" od MKn komentara 23
 11. PSIHIJATRI I PACIJENTI od mAjAdrK1IO komentara 2
 12. budućnost bit će kasno SUTRA razumjeti od aluzija komentara 1
 13. Prava hoće, kune hoće, upravljati hoće, obaveze neće? "Predsjednice odjebite" piše čoban Vojković sa indexa od Laganini komentara 51
 14. Kreatori smrti i zločina od otpisani komentara 81
 15. O banalnosti zla / Bernardić: SDP-u je mjesto na proslavi genocida nad Hrvatima od Laganini komentara 7
 16. Hribar: Ne priznaje etiku, pravosuđe i sudove i osobito zakone RH, priznaje samo sud partije od Laganini komentara 11
 17. Očekujte neočekivano: Pad potražnje za fosilnim gorivima već u 2020-ima? od Zoran Oštrić komentara 2
 18. Kada naivnost prelazi u lopovluk od acinum komentara 8
 19. Kako će funkcionirati svijet, u kojem Amerika više nije prvi policajac, prvi nasilnik i prvi rasipnik? od Zoran Oštrić komentara 27
 20. kapitalistički lopovluk kako živimo od aluzija komentara 0
 21. Donald Trump je uspješno promovirao SAD kao drugu svjetsku silu od Zoran Oštrić komentara 3
 22. Kreatori mržnje od boltek komentara 36
 23. ŠEFovanje ŠEFova od aluzija komentara 0
 24. Dinko Cvitan, DORH, A. Lalovac i „ Dan kada je Tovarnik plakao“ od ppetra komentara 3
 25. Iluzija i fantazija dementnog komunjare od otpisani komentara 28

Tko je online

 • bube
 • indian

Trenutno online

 • Registriranih korisnika: 2
 • Gostiju: 24

Novi korisnici

 • mAjAdrK1IO
 • F1
 • valentino
 • justiceforall
 • sandy199