Tagovi

S Libijom se zatvara krug pada arapskih diktatora?

Nikada do sada arapski svijet nije bio suočen s takvim tektonskim poremećajem domino efekta kao što su prosvjedi započeti u Tunisu koji su se proširili većim brojem arapskih država, i sada, čini se, kulminaciju doživljavaju u Libiji. Naime, ova je zemlja s najrepresivnijim sustavom, «u posjedu» čak 42 godine Muamera el Gadafija, pukovnika koji ne prestaje puniti stranice novina otkako je l969. državnim udarom, preuzeo vlast od kralja Idrisa I. Nakon govora «vođe revolucije» koji će umrijeti, ako treba, kao mučenik, zemlja se nalazi u krvavom paklu i pitanje je što će međunarodna zajednica učiniti kako bi se spriječio građanski rat, a strane zemlje izvukle svoje građane iz libijskog pakla. Dramatična i krvava intervencija vojske ima za posljedicu broj usmrćenih u tisućama i koji nadmašuje ukupan broju stradalih u svim arapskim zemljama ustanka, zajedno
Valja ukazati i na neke povijesne i geopolitičke elemente krize koji, zasjenjeni medijskim izvještajima, ostaju u drugom planu.

REAGAN O GADAFIJU: «BIJESAN PAS»
Muamer el Gadafi iskoristio je boravak libijskog kralja u inozemstvu i proveo puč s 27 godina, prevrat koji jer planirao već kao mladić, oduševljavajući se potezima Gamala Abdela Nasera, egipatskog predsjednika. Osim što je od njega preuzeo i ideje panarabizma, Gadafi se uključio i u pokret nesvrstavanja, predstavljajući u tom pokretu, ali i u svijetu, grupu ekscentričnih, nepredvidljivih i arogantnih političara. Otkriće bogatih izvora nafte još u vrijeme kralja Idriza I, njena eksploatacija s moćnim naftnim kompanijama donijeli su Libiji prosperitet koji su slijedili samostalni politički potezi koji su Libiju predstavili svijetu kao respektabilan činitelj međunarodne zajednice. Koliko je Libija ojačala svjedoči i činjenica da se u jednom trenutku našla na meti USA, jednako kao i Moamer el Gadafi kojeg je predsjednik Ronald Reagan javno označio «bijesnim psom Bliskog istoka». Dogodilo se to l986. kada su na libijske gradove bačene i bombe iz američkih zrakoplova, sve u namjeri da ga se smekša. I ne samo to – Muamera el Gadafija povezivalo se sa nekoliko problematičnih pokreta i organizacija – od IRE, preko PLO-a do baskijskih separatista, sve do podmetanja bombi u diskoteke i zrakoplove (afera Lockerby). Da Gadafi može imati svakojakih opasnih ideja svjedoči i činjenica da je u jednom trenutku poslao delegaciju u Kinu koja je imala zadatak – kupiti atomsko oružje.Srećom, Kinezi su taj posao glatko odbili.
Inače. Libija, službeno «velika socijalistička libijsko-arapske narodna džamahirija» četvrta je zemlja po veličini u Africi s površinom od l. 769 540 kv. km od čega je samo 2 % obradivo, dok čak 85 % ukupne površine čini Sahara, najveća pustinja na svijetu. Od 5 680 000 stanovnika velika većina naseljena je u pojasu uz Sredozemno more, većina u gradovima.
Začudnim političkim manevrima, novcem koji je stekao kao gospodar «crnog zlata», (danas se procjenjuje da 4 % svjetskih rezervi nafte nalazi se u Libiji, čime je osma zemlja u svijetu po zalihama nafte) Gadafi se održavao na vlasti, sve do ovih dana kada su u Bengaziju, mediteranskoj luci, počeli prosvjedi koji znače početak pada autokratskog vođe. Kao i mnogi slični propovjednici «novog svijeta», i on je kreirao nesvakidašnji projekt «libijske demokracije» koji je bio mješavina socijalističkih, islamističkih i militarističkih ideja, objavljenih u zelenoj knjižici, slično knjižici Mao Ce Tunga, koja je označila početak kineske kulturne revolucije.

GADAFIJEVE OPSESIJE
Gadafi potječe iz skromne, religiozne obitelji, islamski je puritanac i primjerice do današnjih dana ustrajavao je na strogoj zabrani uživanja alkohola, podcjenjivačkom odnosu prema ženama ( nije ćudoredno nositi minice što ga nije smetalo da se istovremeno okruži tjelesnom gardom koju su činile fanatično privržene mu žene), tradicionalnom oblačenju i stanovanju -. u šatoru kao smještaju u kojem se najbolje osjećao. Okrenutost Egiptu dovela je i do osnivanja Ujedinjene arapske republike, koju su uz spomenute zemlje, činila i Sirija, uglavnom s ciljem da ovako povezane tri zemlje savladaju cionističku opasnost zvanu Izrael. Zanimljivo, i u ovim prosvjedima u Libiji jednim od organizatora bune označen je i Izrael, računajući da će ova teza proći u narodu koji je, kao i njegov vođa, u Izraelu desetljećima vidio smrtnog neprijatelja.
Gadafi je bio uvjeren da je predodređen za vođu arapskog svijeta, onoga koji će zamijeniti njegov uzor – Gamala Abdela Nasera. Stvarajući sa Sadatom i Asadom, sirijskim vođom, savez nekoliko arapskih zemalja (l972.) bio je uvjeren da će on biti «vođa» tog saveza, no Sadat ga je nadmudrio privatno se sastavši sa Asadom.
Jedna od opsesija Gadafija bila je da svu vlast treba predati libijskom narodu, i on službeno zapravo od l979. nema nijedne dužnosti, osim titule «vođe revolucije». Bila je to varka jer svu faktičnu vlast držao je i dalje u svojim rukama. Političkih stranaka nije bilo a može se zamisliti kako je djelovao Narodni kongres s 2700 zastupnika kao najviše političko tijelo u Libiji?

KAKO SU POČELI PROSVJEDI U LIBIJI?
Iz Libije stizale su oskudne informacije, svijet je bio zaokupljen događajima u Egiptu, pa je to jedan od razloga da su događaji iznenadili mnoge analitičare. Za razliku od Egipta, Jemena i Bahreina, informacije iz Libije potječu od poslovnih ljudi i «gastarbajtera» te hrabrih pojedinaca koji na Mrežu stavljaju video izvještaje, fotografije i slične poruke.
U Bengaziju( 637 000 stanovnika) tisuću kilometara udaljenom od glavnog grada Tripolija(l,l5 mil. stanovnika) demonstranti su zahtijevali oslobođenje uhićenog odvjetnika i borca za ljudska prava Fathi Turbija, a s kojima su se snage sigurnosti počele nemilosrdno obračunavati, uzrokujući prve žrtve u «danu gnjeva». A gnjev naroda uzrokuje u zemlji enormno bogatoj naftom nerazvijena ekonomija s izrazitom nezaposlenošću mladih, većom nego u bilo kojoj zemlji sjeverne Afrike - ona je između 40 i 50 % ukupno visoke nezaposlenosti. Naime, osim od stranaca upravljanom industrijom nafte, zemlja nema praktički nikakve druge industrije.
Nedostaje elementarna opskrba namirnicama, uvjeti stanovanja su za mase mizerni –čak dvije trećine stanovništva raspolaže s manje od dva dolara na dan, o nezavisnim medijima ne može biti ni riječi. Unutarnja oporba režimu nije se mogla razviti zbog policijske kontrole i represije i većina oporbenjaka ili su u inozemstvu ili sjede po libijskim zatvorima. Neki analitičari se čudom čude da je u takvim uvjetima uopće i došlo do revolta libijskog naroda.
Pojava jednog od trojice sinova Gadafija na TV bio je znak da Gadafi ne drži više kontrolu u zemlji, ali i da će njegova kamarila učiniti sve da zadrži vlast, uključujući i angažiranje profesionalnih vojnika i stranih plaćenika, pretežno iz «crne Afrike» te oslanjajući se na beduinska plemena, bliska vojsci. Situacija u Libiji je zanimljiva i stoga što su involvirane mnoge zemlje – 95 % izvoza čini nafta i s naftom povezani proizvodi (plin) a kupuju ih Italija, Njemačka, Španjolska i Turska, zatim u Libiji rade mnogi «gastarbajteri», iz Egipta, Italije, Kine - sve do Njemačke, Austrije, Turske i Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Mnoge zemlje izvoze u Libiju proizvode svakodnevne potrošnje… Sve to utječe da se države ne odlučuju za radikalniji pritisak na Gadafija i njegove snage, mada ne treba isključiti i odlučniju intervenciju SAD pa i NATO pakta, ukoliko strani interesi još više budu dovedeni u pitanje. Jer, strani interes nije enormno poskupljenje nafte (barel već košta više od l00 dolara), prekid rada naftovoda i plinovoda koji dovode gorivo u mnoge zemlje Evrope, gorivo koje još uvijek je pokretač gospodarskog života i uvjet održanja životnog standarda brojnog stanovništva.
Zadnje vijesti govore da je pukovnik Gadafi sve osamljeniji, napuštaju ga do jučer njegovi suborci (ministar unutarnjih poslova), diplomati, dva pilota su sletjela na Maltu odbijajući bombardirati Bengazi. Istočni dio Libije u rukama je prosvjednika, i za očekivati je da prosvjednici preuzmu vlast u cijeloj zemlji.
Ima istine u tome da svaki diktator na kraju strahovlade ostaje sam i to je pouka svima onima koji zaborave da se bajunetima može osvojiti vlast, ali ne na njima i održavati.

ARAPSKI SVIJET NA PREKTRETNICI, NOVA ISKUŠENJA?
Arapski svijet, očigledno je, nalazi se na prekretnici – okoštali sustavi bez socijalne pravde i ravnoteže, bez demokratske cirkulacije elita urušavala su se kao kule od karata, sve do slučaja Libije. Osim ovog zajedničkog nazivnika, postoje i druge sličnosti, ali i razlike koje su značajne ako se rade detaljne, komparativne analize.
Rub arapskog svijeta dotiče još jedna zemlja koja vjerojatno očekuje temeljito pospremanje – Iran. Dva iranska ratna broda prošla su kroz Sueski kanal i umjesto u luke Libanona, kreću prema lukama Sirije. Dok su SAD poručile «osmatrati kretanje brodova», Izrael je bio odlučniji i oštriji: «stacioniranje iranskih ratnih brodova u libanonskim lukama smatrat ćemo provokacijom». Uprava Sueskog kanala priopćila je da se radi o «vježbi», da na odobrenje prolaza obvezuje međunarodno pomorsko pravo te da brodovi ne nose atomsko i kemijsko naoružanje. Znači li to da je dozvoljen prijevoz klasičnog naoružanja i postavlja se pitanje, ako ga brodovi nose, kome je namijenjeno??
Iran od prvog dana izbijanja nemira u arapskom svijetu pažljivo prati događanja – iako sam nije arapska zemlja, kao islamska teokracija ima poveznicu s arapskim svijetom u kojem dominira islam. Zasigurno, otvaranje sukoba Irana i Izraela značilo bi određeno skretanje pažnje osiromašenim arapskim masama na «vječnog neprijatelja», cionističku tvorevinu koju bi se označilo još jasnije stranim tijelom u islamskom organizmu. Međutim, kako je u pitanju posvemašnji revolt «poniženih i uvrijeđenih» arapskih masa, veliko je pitanje može li se njima manipulirati kao do sada i može li Izrael biti neprijatelj koji bi homogenizirao arapski svijet?
Sigurno je - arapski svijet do prekretničkih događaja u Tunisu bio je jedan, a ovaj poslije Tunisa, Egipta i Libije, ipak je drugi i drugačiji. Bilo bi kratkovidno ako se ne bi vodilo računa da će se on jasno profilirati tek kada se završi agonija u Libiji, razriješi odnos Irana i Izraela, ali i unutrašnja situacija u Siriji, Jordanu i Saudijskoj Arabiji.
Također, sasvim je sigurno da svakoj diktaturi dođe kraj, no pitanje je kada, te sigurno je da svijet, društva i narodi, i pored tehničkog napretka, nisu našli djelotvoran recept da se diktature prepozna u začetku i zamijeni ih demokratskim sustavom.

Komentari

Ne znam zašto, ali nisam

Ne znam zašto, ali nisam uvjeren da je ovo Gadafijev kraj.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

@silverci Gadafijev kraj??

Čitam jednu biografiju Gadafija i zaprepašćujuće je koliko puta je bio ri kraju,i koliko puta se izvukao. No, bez podrške libijskog naroda, on ne može funkcionirati. Moguće je da sam sebi presudi, ili da organizira neku vrstu gerile, sa bazama u pustinji. No, i za to mu treba logistika koju vjerojatno neće imati.

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Ljubo, znaš što je meni

Ljubo, znaš što je meni najvažnije?
Samo da se SAD i Izrael ne uključuju u rješavanje problema pada arapskih diktatora, direktno i neprikriveno.
Potpuno sam uvjeren da se apsolutno ništa ne bi ni dogodilo u arapskom svijetu bez te dvije spomenute zemlje.
Moj najveći strah je od onoga što dolazi..., a to bi moglo pokrenuti nezapamćeni rat na tim prostorima. Najužasnije od svega će biti totalno uništenje Izraela. I ne samo njega.

Tko je glasao

@jelenska SAD, Izrael, Hrvatska??

Ne brini za Izrael, brini za Hrvatsku. I pored postojanja palestinskog problema, ovog trenutka, mislim da je Izrael stabilniji od Hrvatske.
Inače, pokušaj uništenja Izraela značio bi možda i kraj ove civilizacije. Previše moćnih zemalja je iza Izraela, da bi se tako nešto dogodilo. Tu na prvom mjestu ne mislim na SAD , nego na jednu drugu moćnu zemlju, a ti bi mogao pretpostaviti koja je ta.

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Cionistička...

...naklapanja.

Tko je glasao

Argumenata!?

Koji su argumenti potrebni nekome tko tvrdi kako je Gaza umalo ljetovalište a ne geto sa elementima konc logora?

Zadrtim wannabe cionistima poput tebe ne trebaju argumenti, ti ćeš tu i dalje trabunjati o Palestini i pravdati ono što se opravdati ne može.

A to je činjenica da je tkz. država Izrael stvorena na temeljima "zločinačkog poduhvata" od strane militantnih cionista.

Tko je glasao

@Rebel

Bio si pozvan na raspravu, nisi iskoristio poziv na pravi način pa ćeš si morati tražiti nekog drugog partnera za raspravu.Koliko vidim i slušam, Palestinci iz Gaze i Autonomije, nisu na ulicama poput naroda u Libiji, usto pod kišom metaka. Ako nisi znao, "logor" Gaza je hranila Egipat svo vrijeme krize u Egiptu.
Ostaješ zadrti anticionist, što je tvoje legitimno pravo.Uostalom, tema je prvenstveno Libija.
Sve dobro,

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

U Gazi nisu na ulicama..

...zato jer im je krasno, tko još prosvjeduje u sreći i izobilju.

Ti ili jesi ili se praviš glup, kada okrećeš glavu na činjenicu sa su Palestinci getoizirani u vlastitoj zemlji, to samo tebi može biti normalno.

No dobro licemjeri su sastavni dio društva.

Tko je glasao

@Rebel

Naklapaj i ti s nama, ako imaš argumenata.
Zanimljivo kako ti i neki tvoji ste iz prošlog sustava preuzeli njegove negativne strane, pa i priču o cionističkom neprijatelju. Još samo nedostaje da počneš lamentirati o podršci arapskoj pravednoj borbi protiv cionističkog agresora. Srećom, arapske mase prepoznale su u kojem grmu leži zec.

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Zadnje vjesti iz Egipta..

Zadnje vjesti iz Egipta..

نور اگر رفت سايه پيدا نيست نقش ديوار و چشم خيره ما نقش سايه دگر نمي دان نور اگر رفت سايه پيدا نيست نقش ديوار و چشم خيره ما نقش سايه دگر نمي دان نور اگر رفت سايه. ر رفت سايه پيدا نيست نقش ديوار و چشم خيره ما نقش سايه دگر نمي دان نور اگر رفت سايه پيدا نيست ننور اگر رفت سايه پيدا نيست نقش ديوار و چشم خيره ما نقش سايه دگر نمي دان نور اگر رفت سايه. ر رفت سايه پيدا نيست نقش ديوار و چشم خيره ما نقش سايه دگر نمي دان نور اگر رفت سايه پيدا نيست ننور اگر رفت سايه پيدا نيست نقش ديوار و چشم خيره ما نقش سايه دگر نمي دان نور اگر رفت سايه. ر رفت سايه پيدا نيست نقش ديوار و چشم خيره ما نقش سايه دگر نمي دان نور اگر رفت سايه پيدا نيست ننور اگر رفت سايه پيدا نيست نقش ديوار و چشم خيره ما نقش سايه دگر نمي دان نور اگر رفت سايه. ر رفت سايه پيدا نيست نقش ديوار و چشم خيره ما نقش سايه دگر نمي دان نور اگر رفت سايه پيدا نيست ننور اگر رفت سايه پيدا نيستنور اگر رفت سايه پيدا نيست نقش ديوار و چشم خيره ما نقش سايه دگر نمي دان نور اگر رفت سايه. ر رفت سايه پيدا نيست نقش ديوار و چشم خيره ما نقش سايه دگر نمي دان نور اگر رفت سايه پيدا نيست ننور اگر رفت سايه پيدا نيست نقش ديوار و چشم خيره ما نقش سايه دگر نمي دان نور اگر رفت سايه. ر رفت سايه پيدا نيست نقش ديوار و چشم خيره ما نقش سايه دگر نمي دان نور اگر رفت سايه پيدا نيست ننور اگر رفت سايه پيدا نيست نقش ديوار و چشم خيره ما نقش سايه دگر نمي دان نور اگر رفت سايه. ر رفت سايه پيدا نيست نقش ديوار و چشم خيره ما نقش سايه دگر نمي دان نور اگر رفت سايه پيدا نيست ننور اگر رفت سايه پيدا نيست نقش ديوار و چشم خيره ما نقش سايه دگر نمي دان نور اگر رفت سايه. ر رفت سايه پيدا نيست نقش ديوار و چشم خيره ما نقش سايه دگر نمي دان نور اگر رفت سايه پيدا نيست ننور اگر رفت سايه پيدا نيست نقش ديوار و چشم خيره ما نقش سايه دگر نمي دان نور اگر رفت سايه. ر رفت سايه پيدا نيست نقش ديوار و چشم خيره ما نقش سايه دگر نمي دان نور اگر رفت سايه پيدا نيست ننور اگر رفت سايه پيدا نيست نقش ديوار و چشم خيره ما نقش سايه دگر نمي دان نور اگر رفت سايه. ر رفت سايه پيدا نيست نقش ديوار و چشم خيره ما نقش سايه دگر نمي دان نور اگر رفت سايه پيدا نيست ننور اگر رفت سايه پيدا نيست نقش ديوار و چشم خيره ما نقش سايه دگر نمي دان نور اگر رفت سايه. ر رفت سايه پيدا نيست نقش ديوار و چشم خيره ما نقش سايه دگر نمي دان نور اگر رفت سايه پيدا نيست ننور اگر رفت سايه پيدا نيست نقش ديوار و چشم خيره ما نقش سايه دگر نمي دان نور اگر رفت سايه. ر رفت سايه پيدا نيست نقش ديوار و چشم خيره ما نقش سايه دگر نمي دان نور اگر رفت سايه پيدا نيست ننور اگر رفت سايه پيدا نيست نقش ديوار و چشم خيره ما نقش سايه دگر نمي دان نور اگر رفت سايه. ر رفت سايه پيدا نيست نقش ديوار و چشم خيره ما نقش سايه دگر نمي دان نور اگر رفت سايه پيدا نيست ننور اگر رفت سايه پيدا نيست نقش ديوار و چشم خيره ما نقش سايه دگر نمي دان نور اگر رفت سايه. ر رفت سايه پيدا نيست نقش ديوار و چشم خيره ما نقش سايه دگر نمي دان نور اگر رفت سايه پيدا نيست ننور اگر رفت سايه پيدا نيست نقش ديوار و چشم خيره ما نقش سايه دگر نمي دان نور اگر رفت سايه. ر رفت سايه پيدا نيست نقش ديوار و چشم خيره ما نقش سايه دگر نمي دان نور اگر رفت سايه پيدا نيست ننور اگر رفت سايه پيدا نيست نقش ديوار و چشم خيره ما نقش سايه دگر نمي دان نور اگر رفت سايه. ر رفت سايه پيدا نيست نقش ديوار و چشم خيره ما نقش سايه دگر نمي دان نور اگر رفت سايه پيدا نيست ننور اگر رفت سايه پيدا نيست نقش ديوار و چشم خيره ما نقش سايه دگر نمي دان نور اگر رفت سايه. ر رفت سايه پيدا نيست نقش ديوار و چشم خيره ما نقش سايه دگر نمي دان نور اگر رفت سايه پيدا نيست ننور اگر رفت سايه پيدا نيست نقش ديوار و چشم خيره ما نقش سايه دگر نمي دان نور اگر رفت سايه. ر رفت سايه پيدا نيست نقش ديوار و چشم خيره ما نقش سايه دگر نمي دان نور اگر رفت سايه پيدا نيست ننور اگر رفت سايه پيدا نيست نقش ديوار و چشم خيره ما نقش سايه دگر نمي دان نور اگر رفت سايه. ر رفت سايه پيدا نيست نقش ديوار و چشم خيره ما نقش سايه دگر نمي دان نور اگر رفت سايه پيدا نيست ننور اگر رفت سايه پيدا نيست نقش ديوار و چشم خيره ما نقش سايه دگر نمي دان نور اگر رفت سايه. ر رفت سايه پيدا نيست نقش ديوار و چشم خيره ما نقش سايه دگر نمي دان نور اگر رفت سايه پيدا نيست ننور اگر رفت سايه پيدا نيست نقش ديوار و چشم خيره ما نقش سايه دگر نمي دان نور اگر رفت سايه. ر رفت سايه پيدا نيست نقش ديوار و چشم خيره ما نقش سايه دگر نمي دان نور اگر رفت سايه پيدا نيست ننور اگر رفت سايه پيدا نيست نقش ديوار و چشم خيره ما نقش سايه دگر نمي دان نور اگر رفت سايه. ر رفت سايه پيدا نيست نقش ديوار و چشم خيره ما نقش سايه دگر نمي دان نور اگر رفت سايه پيدا نيست ننور اگر رفت سايه پيدا نيست نقش ديوار و چشم خيره ما نقش سايه دگر نمي دان نور اگر رفت سايه. ر رفت سايه پيدا نيست نقش ديوار و چشم خيره ما نقش سايه دگر نمي دان نور اگر رفت سايه پيدا نيست ننور اگر رفت سايه پيدا نيست نقش ديوار و چشم خيره ما نقش سايه دگر نمي دان نور اگر رفت سايه. ر رفت سايه پيدا نيست نقش ديوار و چشم خيره ما نقش سايه دگر نمي دان نور اگر رفت سايه پيدا نيست ننور اگر رفت سايه پيدا نيست نقش ديوار و چشم خيره ما نقش سايه دگر نمي دان نور اگر رفت سايه. ر رفت سايه پيدا نيست نقش ديوار و چشم خيره ما نقش سايه دگر نمي دان نور اگر رفت سايه پيدا نيست ن نقش ديوار و چشم خيره ما نقش سايه دگر نمي دان نور اگر رفت سايه. ر رفت سايه پيدا نيست نقش ديوار و چشم خيره ما نقش سايه دگر نمي دان نور اگر رفت سايه پيدا نيست ننور اگر رفت سايه پيدا نيست نقش ديوار و چشم خيره ما نقش سايه دگر نمي دان نور اگر رفت سايه. ر رفت سايه پيدا نيست نقش ديوار و چشم خيره ما نقش سايه دگر نمي دان نور اگر رفت سايه پيدا نيست ننور اگر رفت سايه پيدا نيست نقش ديوار و چشم خيره ما نقش سايه دگر نمي دان نور اگر رفت سايه. ر رفت سايه پيدا نيست نقش ديوار و چشم خيره ما نقش سايه دگر نمي دان نور اگر رفت سايه پيدا نيست ن نور اگر رفت سايه. ر رفت سايه پيدا نيست نقش ديوار و چشم خيره ما نقش سايه دگر نمي دان نور اگر رفت سايه پيدا نيست نقش ديوار و چشم خيره ما
Ako saznam nesto novo odmah se javljam..

Kitz

Tko je glasao

@Kitz Plus za arapski...

Dobio si plus za ovaj upis jer on ukazuje na jedan problem, a to je da mi u Hrvatskoj danas imamo vrlo malo arabista ili onih kojima je specijalnost arapski, islamski svijet. Poštujem dr. Jakovinu, ali zar nije neobično da nam o događanjima u arapskom svijetu piše i govori - povjesničar, i to preko teme "nesvrstana politika"??

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

arapski tekst

Oni koji kuže malo arapskog se sigurno čude ovom neprestanom ponavljanju iste dvije rečenice u tekstu koji nema veze s aktualnim zbivanjima.

Tko je glasao

baš sam se pitao kad će netko

baš sam se pitao kad će netko spomenut Libiju.

moj komentar od 12.2.2011. Essekeru

o Libiji jednako tako nećeš razmišljati dok ti ne kažu da o njoj razmišljaš i dok i tamo ne dođe "spontana revolucija"

i dao dva linka za NGO-e u Libiji i Jemenu.. u tim diktaturama brate NGO-a koliko ti srce želi...

Libija prije manje od 6 mjeseci

http://www.vjesnik.hr/html/2010/09/02/Clanak.asp?r=van&c=1 (izgleda da nije samo Mubarak diktator s najduljim stažem)

sve tako spontano i , zaželili se svi odjedanput demokracije. A vidimo kako su i u Hrvatskoj neki počeli "spontano demonstrirati".

i odma u novine, pa da ih je i trojica..

U Hrvatskoj bi doduše mogli doživjeti najveću svjetsku komediju u gotovo tisuću godina, od kad je Dante napisao svoju, ako i ovdje "padne vlada", uz spontano dizanje "naroda", 5 prosvjednika, 1 ozlijeđen, upala mu noga u šaht, 1 smrtno stradao (pregazio ga Čačić na putu u sabor) i 3 vrlo uznemirena čitavom situacijom.

Jadranka, Šuker i Josipović pobjegli u Beograd ili Bosnu kod Glavaša :)))).

Sve par mjeseci pred izbore :)))

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

a okidač bi mogo biti kad EU

a okidač bi mogo biti kad EU ili tko je već nadležan

http://www.mojevijesti.ba/novost/73546/situacija-u-libiji-dostigla-tacku...
(Tko o čemu, kurva o kredibilitetu)
zamrzne Unicredit
http://www.dnevni-list.ba/index.php?option=com_content&view=article&id=1...

pa bi mogli odmah srušiti i Berlusconija.. i njemu zvona zvone..

a unicredit je vlasnik ZABA-e

za prekobicnut se

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

zatvara se jedan krug pada

zatvara se jedan krug pada tih arapskih diktatora, a otvara se drugi krug potpune neizvjesnosti u daljnjem slijedu dogadjanja u tim arapskim zemljama!?.
najgora bi bila opcija jacanja arapskog militantnog islamizma u tim arapskim zemljama zbog kojeg je zapad uostalom(uz naftu) najvise i tolerirao te diktatore.

Tko je glasao

Što se tiče događanja naroda među arapskim zemljama...

...i militantnog islamizma, samo molim boga i Alaha da se mirotvorni zapad, koji se već i previše umiješao, previše ne miješa.

Svaka zapadna zemlja na ovaj ili ovaj način, dakako opravdano, brani svoj "sir i vrhnje", ali uvijek s isto tako opravdanom zabrinutošću gleda kad neka arapska zemlja hoće svoj "kuskus i datulje"...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

@edi3 Neizvjesnost??

Treba gledati događaje optimistički - to znači ako su narodi shvatili da su dikature pogubne, neće si jednu diktaturu zamijeniti drugom, teokratskom. No, neki narodi su čudne biljke - riješe se jedne nedemokratske vlasti, natovare si na leđa drugu. Inače, i komentari naših ljudi su, u najmanju ruku, čudni - kada se intervenira (recimo SAD u Afganistanu i Iraku), drvlje i kamenje na SAD, ako to ne čine, kao na primjeru Libije, opet nije dobro. Činjenica je da krupni kapital može surađivati i s crnim vragom, samo da isiše profit.,

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Novi dnevnici

 1. Februarska revolucija od Zlatno doba kap... komentara 0
 2. Orepiću, predmet si ismijavanja neprijatelja Hrvatske / DORH se odmetnuo i suspendirao Kazneni zakon čl. 349. od Laganini komentara 8
 3. ŠEFovski rashod (bez obzira na prihod) od aluzija komentara 0
 4. Im Süd-Osten nichts Neues od Feniks komentara 6
 5. ŠEFovi programiraju ubrzati humane ciljeve od aluzija komentara 0
 6. Uputa za borbu protiv loših sudaca/1 od rodjen komentara 1
 7. Resident Evil: HAVC Afterlife od Laganini komentara 24
 8. NATO je preskup i suvišan u mirovanju od aluzija komentara 0
 9. ŠEF ministarstva Dobrović bi ministarstvo širio od aluzija komentara 0
 10. Tomislav Merčep je bio i ostao na pravoj strani, dok je veliki dio pravosuđa i politike u RH na pogrešnoj strani od ppetra komentara 32
 11. HND bizarni agitprop van svakog razuma i zakona / Novosti – Hrvatska nije vaša država od Laganini komentara 18
 12. Stranka PETICIJA od mAjAdrK1IO komentara 14
 13. Indijska vlada najavljuje da bi se do 2024. mogla potpuno okrenuti obnovljivima od Zoran Oštrić komentara 15
 14. ŠEFovi hoće drugima NE plaćeno umiranje od aluzija komentara 0
 15. Proročanstvo od petarbosni4 komentara 14
 16. "Zašto sam napustio ljevicu" od MKn komentara 23
 17. PSIHIJATRI I PACIJENTI od mAjAdrK1IO komentara 2
 18. budućnost bit će kasno SUTRA razumjeti od aluzija komentara 1
 19. Prava hoće, kune hoće, upravljati hoće, obaveze neće? "Predsjednice odjebite" piše čoban Vojković sa indexa od Laganini komentara 51
 20. Kreatori smrti i zločina od otpisani komentara 97
 21. O banalnosti zla / Bernardić: SDP-u je mjesto na proslavi genocida nad Hrvatima od Laganini komentara 7
 22. Hribar: Ne priznaje etiku, pravosuđe i sudove i osobito zakone RH, priznaje samo sud partije od Laganini komentara 11
 23. Očekujte neočekivano: Pad potražnje za fosilnim gorivima već u 2020-ima? od Zoran Oštrić komentara 2
 24. Kada naivnost prelazi u lopovluk od acinum komentara 8
 25. Kako će funkcionirati svijet, u kojem Amerika više nije prvi policajac, prvi nasilnik i prvi rasipnik? od Zoran Oštrić komentara 27

Tko je online

 • hlad
 • Skviki
 • Zvone Radikalni

Trenutno online

 • Registriranih korisnika: 3
 • Gostiju: 50

Novi korisnici

 • mAjAdrK1IO
 • F1
 • valentino
 • justiceforall
 • sandy199