Tagovi

S iskopanim kostima do radnih mjesta ili hoćemo li i protiv S.Goldsteina, I. Mandića...??

Jedna stara, meni omiljena, izreka kaže: «Loše je kada se izgubi novac, još je lošije kada se izgubi vrijeme, najlošije je kada se izgubi nada». Eto, promatrajući ovih dana veliku buku koja je stvorena najavom istrage (istragom?) protiv antifašista Josipa - Jože Manolića, Josipa Boljkovca i Rade Bulata moglo bi se ovoj izreci dodati - a olovno najlošije je kada se izgubi - pamet. Za ovaj poduži tekst trebate se naoružati - strpljenjem, ako ga nemate, možda bolje da ga ni ne čitate. Naime, nisam u stanju tu delikatnu temu «obraditi» na manjem broju stranica. Ovaj tekst pišem ipak subjektivno, a vjerujem i vi ćete ga subjektivno doživjeti. Naime, naše su zamalo sve obitelji najmanje nekom porodičnom pričom vezane za Drugi svjetski rat, mada već imamo i ratne priče novijeg datuma.
POGUBLJENJE BEZ SUĐENJA - ZLOČIN
Polazište je da je svaki pogubljen čovjek u toku rata, pa i u poraću, žrtva ukoliko je život izgubio bez pravednog suđenja.
Tomislav Karamarko,usput, diplomirani povjesničar(ccccccc) i uzburkao javnost. Ako se nastavi s istragama osumnjičenih, bit će nelagode za mnoge i postavljat će se i mnogobrojna pitanja. Javnost je na njih već dijelom odgovorila, a kolike štete se nanose pojedincima, ali i Hrvatskoj, tek se može predmnijevati. U raspolućenoj hrvatskoj javnosti bilo je za očekivati da se raspolućenost hrvatskog naroda iz vremena IIWW, sa zakašnjenjem od 66 godina manifestira zamalo jednako dramatično kao u ta presudna vremena za hrvatski narod. Inače, raspolućenost hrvatskog naroda, pojednostavljeno, s jedne strane na partizansko-antifašističku i s druge strane na ustaško-nacifašističku, nije nešto što je obilježavalo samo hrvatski narod -slične podjele su se dogodile i u Francuskoj, Grčkoj, Srbiji, Slovačkoj, Ukrajini, Norveškoj... Nasuprot otporu nacifašizmu postojao je blok antifašista s tom razlikom da je ovaj blok u Hrvatskoj bio masovan i kao narodna fronta otpora učinkovit. Povijesna je činjenica da je narodnooslobodilačka borba na prostoru Jugoslavije u IIWW vezala na sebe značajan broj pripadnika Wehrmachta, SS trupa i domaćih kolaboratera olakšavajući saveznicima borbe na drugim otvorenim ratištima (godine l943. samo bitka na Sutjesci angažirala je oko l30 000 vojnika sila Osovine).
Ono što uznemiruje u aktualnoj raspravi nije činjenica da će se suditi starim ljudima, od kojih Joža Manolić broji impozantne 92 godine (ratni zločini ne zastarijevaju),već činjenica da se u nas zamalo pred svake parlamentarne izbore otkopavaju kosti iz jama, da se zanemaruje gotovo u potpunosti što je prethodilo upitnim ratnim zločinima u završetku rata i poraću. I gledam oko sebe tu svoju ogromnu biblioteku JUDAIKE U ŠIREM SMISLU (oko l800 knjiga) i pitam se, čemu su napisane te knjige, često memoarska literatura, svjedočanstva o strahotama koje su žrtve proživjele, od logoraša u naci-ustaškim logorima do izbjeglica, recimo u El Shatu, u Egiptu, razmišljam čemu su snimljeni filmovi o Kozari, Neretvi, Sutjesci, čemu svjedočanstva o najgrozomornijim mukama naroda, ali i svjedočanstva o slobodarskom duhu onih koji su se suprotstavili VELIKOM ZLU,nacifašizmu?

ŠTO SE STVARNO DOGAĐALO?
Prelistavam raritetnu brošuru koju je napisao Ervin Šinko mađarsko-židovski antifašist, ali i antistaljinist, Krležin drug («Spomenici fašizma»,Kultura», Zagreb l946) kako bi ušao u povijesni kontekst NOB-a i vremena neposredno nakon rata. Ervin Šinko piše:
«Rat je rat. Borba je borba. Mi to znademo. Mi smo to znali.
Znali smo da čovjek može postati grabežljiva zvijer.
Međutim, nismo ni slutili da čovječanstvo može da proizvodi nešto, što predstavlja sintezu svih tekovina civilizacije i - zvjerstava.... Caliban se prozvao utemeljiteljem vjere i odgojiteljem, a postavio je svoje carstvo i svoje prijatelje nad milijunima lješina dojenčadi, djece, djevojaka,, žena i staraca, nad lješinama čitavih naroda. Mi smo to doživjeli, mi smo to vidjeli. Mi to ne želimo nikada više doživjeti, nikada više vidjeti...
Fašizam ima svoje spomenike u nebrojenim milijunima mrtvih, u razorenim zemljama, u duševnim i tjelesnim ranama sviju nas.....»
I još samo jedan navod iz knjige Egona Bergera koji je u Jasenovcu uspio izvući živu glavu iako je 44 mjeseci bio zatočenik toga logora:
«Jednom sam se baš vraćao s rada i vidio kako je streljano pet mladih žena. Streljane su zato što su ostale u drugom stanju poslije silovanja..Nisu streljane puškom, već je M.....ić svakoj pojedinoj ispalio metak revolverom u sljepoočnicu». (GZH, Zagreb, l966, str. 68 – 69)
Uzmimo da su to dva nepouzdana zapisa, da to nisu sveobuhvatna znanstvena djela, bacimo od l800 knjiga, 900, dakle pola, u vodu, ostaje još mnogo neospornih činjenica u mnoštvu svjedočanstava objavljivanih do - l99l. godine. Tada su oskvrnuti prvi spomenici ANTIFAŠIZMA, i kada su u Hrvatskoj spomenici partizanima i NOB-u srušeni ili prebačeni, u najboljim slučajevima, na gradska groblja - vjerojatno smo mi bili jedna od rijetkih zemalja tranzicije gdje su antifašistički spomenici sklanjani iz središta gradova, uništavani, rušeni...- otvoren je proces revizije povijesti, koji traje sve do današnjih dana. Nisu svi Hrvati, srećom, bili ustaše, dapače, hrvatski antifašizam osvjetlao je obraz hrvatskom narodu, no velika većina ustaša bili su - Hrvati. To je neprijeporna povijesna istina, i svatko onaj koji relativizira zločine Ante Pavelića, Maksa Luburića, Artukovića, Budaka, fra Majstorovića, Šakića...pretvarajući ustaše u Hrvate, tretirajući zajedno ratne zločince i stvarno jedan broj nevine hrvatske djece, staraca i žena, dio pogubljenih bez suđenja ili poštenog suđenja, ili ne razumije povijest ili namjerno radi njenu reviziju - na štetu vlastita naroda.

REDOSLIJED SUĐENJA?
Ne treba zaboraviti, primjerice, da na listi Efraima Zuroffa i drugih centara Simona Wiesenthala još ima naci-fašističkih ratnih zločinaca koje treba privesti pravdi.Moj je stav, s kojim se naravno ne morate složiti, sve dok i zadnji osumnjičeni nacist ili kolaborater ne bude pred sudom pravde, nema se potrebe žuriti sa suđenjem Josipu Manoliću, Josipu Boljkovci i Radi Bulatu To suđenje moglo bi izazvati i zahtjeve koji se ne iznose, razumijevajući ukupnu situaciju Hrvatske: da se, primjerice, židovskim zajednicama Hrvatske vrate sve nacionalizirane zgrade, stanovi, namještaj, umjetničke slike, lusteri, da se stvori odštetni fond od židovske imovine u privatizaciji, za koju se nije mogao naći konkretan nasljednik itd. Jer trojica osumnjičenih, osim sudjelovanja dijela Židova u NOB-u koju su se tako sami branili, branili su živote pripadnika svog naroda, ali i progonjenih Židova, oni su se dijelom iskupili za eventualne grijehe nastale u danima nakon 9. 05. l945. kada su ustaške, četničke i druge postrojbe poraženih vojski, nastavile borbu usprkos opće kapitulacije naci-fašista. Osim toga, zar se tako brzo zaboravlja da su prva dvojica bili ministri u hrvatskim vladama, Manolić čak i jedno vrijeme predsjednik hrvatske vlade?? Također, neka se sutra obavi lustracija vidjet će se koliko je ona zakašnjela i komplicirana, zapravo neizvediva i značila bi tektonski poremećaj u ionako siromaštvom i politički poljuljanog hrvatskog društva, koje stremi Evropskoj zajednici.

HOĆEMO LI PROTIV SLAVKA GOLDSTEINA, PROTIV IGORA MANDIĆA...?
I SAMO KAO PRETPOSTAVKA: uzmimo da se Slavko Goldstein kao l7 godišnjak raspitivao kod Josipa Boljkovca, šefa OZNE za Karlovac, tko mu je odveo oca u logor Jadovno, iz kojeg mu se otac nikada nije vratio, da je svjedočio protiv ustaša, hoćemo li pitati Slavka Goldsteina za zdravlje?? Antifašizam nije ideologija, to je prvenstveno svjetonazor, to je kritika svakog sustava u kojem se gaze ljudska prava i zatire sloboda. Ovaj svjetonazor nije rezerviran samo za komuniste, mnogi nemaju veze s komunizmom, ali su svojim stavovima antifašisti (inače, mislim da je ispravno govoriti o staljinizmu, koji je očit bio od l945 do sredine pedesetih godina), kasnije smo živjeli u socijalističkom društvenom uređenju...Komunizam kojeg su pune usta jednom profesoru Ivi Bancu(stvarno se pitam kako je takav zadrti čovjek mogao predavati na Yale sveučilištu u SAD??), jednom Ivanu Zvonimiru Čičku, kojem rok trajanja polako ali neumitno istječe, je fantom, tek neostvareni cilj marksista, socijalistički sustav s lošim, ali i dobrim stranama, a ne neki stvarni zločinački sustav. Primjerice, Igor Mandić desetljećima piše i antifašističke tekstove,protiv neoustaštva, ali i kritike autoritarnih, nedemokratskih sustava, zastupa građanske opcije. Hoćemo li to zamjeriti Igoru Mandića, hoćemo li ga prozivati zbog antifašizma? Hoćemo li uhititi djecu pa i unučad narodnih heroja jer ne dozvoljavaju da se blati lik partizanskih junaka? Ne treba zaboraviti da su članovi KP predvodili organizirani otpor nacifašizmu, da su komunisti u NOB-u stvorili front organiziranih antifašističkih snaga, i da je u tom frontu bilo članova HSS-a, drugih stranaka sve do velikog broja nestranački opredijeljenih ljudi, žena, nezavisnih intelektualca, do - svećenika Katoličke crkve. Uloga KPJ-KPH može se na određeni način uspoređivati s ulogom HDZ-a u Domovinskom ratu i stvaranju neovisne hrvatske države.
Nisam uspio pronaći da je antifašistima u svijetu suđeno za ratne zločine nakon 9. svibnja l945. i sudski proces Manoliću, Boljkovcu i Bulatu, sasvim sigurno, izazvat će reagiranja u svijetu koji nije ni u l94l., ni u l99l. nego u 20ll. godini. A oni koji analiziraju početak Domovinskog rata znaju dobro kako je Josip Boljkovac opisao taj početak.»Istina mora izaći van»- isto tako znaju da Josip Manolić i vjerojatno i Rade Bulat, imaju ponešto drugačije poglede na ta turbulentna vremena. Primjerice, valjalo bi istražiti ima li istine u tvrdnji jednog hrvatskog generala koji je kazao Stjepanu Mesiću da je Gojko Šušak naredio rušenje «Kamenog cvijeta» u Jasenovcu, ali je to spriječeno?? Želi li se ušutkati suđenjem Boljkovca, nije li «crimen» to što se već sada piše o nekim neugodnim detaljima Domovinskog rata - treba li ih gurati pod tepih i čekati 66 godina da se objave ti detalji?
Ne opravdavam nijedan ratni zločin, držim podlim i kukavičkim činom ubijati nenaoružane ljude, civile ali, može li netko odgovoriti zašto do danas nije suđeno savezničkim pilotima koji su bombardirali Dresden, jedan od najljepših njemačkih gradova te onim pilotima koji su poletjeli s atomskim bombama koje su, bačene, sravnile sa zemljom Hirošimu( 6.8.l945.) i Nagasaki (9.8.l945.)??
U promišljanju ratnih zločina «komunista» išao bih tragom pravnika i predsjednika Ive Josipovića: Neka se svaki zločin istraži, neka se svaki krivac kazni, ali neka Hrvatska zadrži poštovanje prema ljudima koji su se oduprli silama ZLA.- nacifašizmu, i koji su stvarali l99l. hrvatsku državu. Povijest koju su pisali partizani i njihova djeca, treba biti korigirana, ali ne na način da se čini salto mortale: poraženi ne mogu postati pobjednici, istina može biti ponešto drugačija, ali ona ne smije biti u temelju prekrajana, a najmanje sluškinja dnevno-političkih obračuna i predizbornih kampanja. Ako se odreknemo povijesnog konteksta događanja, onda gubimo i pravo da aktualni slučaj Purda promatramo u kontekstu borbi za Vukovar, odnosno u kontekstu Domovinskog rata.

VALJA PONOVITI I OPET PONOVITI
I kada je riječ o ovim prijeporima koji, u većini ne zanimaju mlade, i kada se objavljuje da je u Hrvatskoj trenutno 334 000 nezaposlenih, za pitati je nije li ova priča o mogućem suđenju «trojki», zapravo najgora vrsta poigravanja sa žrtvama Bleiburga i Križnog puta, dimna zavjesa iza koje se krije sav naš čemer, naši promašaji, korupcija, naša nesposobnost da izađemo iz duboke političko-ekonomske krize? Ovo što sada radi ova vlada umanjujući brojke nezaposlenih jedna je od najvećih manipulacija brojkama, poricanje stvarnosti (iako, reda u tom području mora biti, ali uvoditi ga nakon 7 godina, desetak mjeseci prije izbora je farsa), kao što je zamalo istovremeno davanje u javnost najave suđenja «trojki» i informacije o novih 750 milijuna eura zaduživanja Hrvatske, besramni spin vlade HDZ-a i trabanata.
Eventualno suđenje «trojki» neće podvući crtu ispod povijesnih događanja, dapače, izazvat će nove podjele i nesporazume u hrvatskom narodu, u vremenu kada su potrebni dogovori - stoga bi ih trebalo ostaviti prvenstveno povjesničarima, a nama se konačno prihvatiti rada i traženju rješenja da - bolje živimo. Kada bi suđenje «trojki» otvorilo bar stotinjak novih radnih mjesta, a ne opterećivalo ionako pretrpane sudove, tražio bih da to suđenje počne u roku od odmah.Nagli prestanak medijskog brujanja o «trojki» čini mi se znakom da tog suđenja neće biti i da će se javnosti pak baviti onime što je prioritet prioriteta ove države i društva – nezaposlenošću (jadna je država u kojoj je za mnoge posao desetljeća – popis stanovništva), poskupljenjima ključnih namirnica (poskupjelo je mlijeko, najavljuje se poskupljenje kruha za najmanje 20 %), nelikvidnošću koja je dramatično porasla, suđenjima teškim lopinama... Možda će zvučati heretički, ali dojma sam da je kritičnost građana Hrvatske ispod razine kritičnosti arapskih prosvjednika??

Ipak, valja ponoviti i opet ponoviti: osnutak sisačkog odreda označio je početak organizirane narodnooslobodilačke borbe u Hrvatskoj, u kojoj je aktivno sudjelovalo više od 500.000 hrvatskih građana. U postrojbama Narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije borilo se oko 230.000 boraca iz Hrvatske, a na njezinu teritoriju stvorene su 52 brigade, 17 divizija i pet, od ukupno 11, korpusa NOV-a. Ustroj današnjeg svijeta, bez obzira na brojne i temeljite promjene od l945, i dalje se temelji na antifašističkoj tradiciji, jer taj svijet projektiran je na ruševinama poraženih naci-fašistikih ideologija i snaga ZLA koje su te ideologije ostvarivale mačem, rasnim zakonima i drugim alatima pokoravanja naroda i slobodoumnih ljudi. Svako novo pisanje povijesti, koje o toj činjenici ne vodi računa, kao i prvim, masovnim i grozomornim zločinima počinjenim u ime naci-fašizma - može izazvati neopravdani revanšizam, stvarati klimu, kao nakon IWW, kada je otvoren prostor za uspon Mussolinija i Hitlera, čiji sustavi agresije i traženja novog «životnog prostora» su uzrokovali IIWW s najmanje 55 milijuna mrtvih do kraja IIWW, l945.
Nije li to opomena bar za idućih stotinu godina?

Komentari

Daj više shvatite vi

Daj više shvatite vi primitivni mozgovi,da u Hrvatskoj nije pobjedio antifašizam,nego nešto još gore,komunizam.Nema goreg sistema.On istrebljuje vlastite narode,što nije radio ni nacizam ni fašizam.Ako netko od kretenolikih potomaka komunista nezna,fašizam je nastao zbog terora komunista u Italiji,malo povijest,probajte proučiti.
30.000,00 komunista uz pomoć okupatora pobjedilo je Hrvatsku vojsku od 150.000,00 Domobrana i oko 80.000,00 Ustaša,kriva politička procjena Pavelića,nažalost,da je imao više takta,mogao se dogovoriti sa nekim al to je druga priča...
Kumunisti su nad Hrvatima napravili genocid,i to su nema št aviše skrivat,jedino bolesni mozgovi to još uvjek pokušavaju prikrivat.sve su zemlje osudile komunizam osim naše.ali evo dolaze ljudi koji će i to napraviti.A tada ćemo ubojicama i izdajnicima,jugoslovenima poput Goldsteina,Mandića,Manolića i Boljkovca i njima sličnim reći laku noć,peci te se u paklu.

M.
Lobor,grad.

Tko je glasao

Zarez nula nula

... Kada vidim ove nule iza zareza kraj broja koji broji LJUDE pitam se čitam li u nekom snoviđenju neki izvještaj o žiralnom novcu...

A slijedeća mi je pomisao radi li se o 'Freudovoj omašci' koja se, eto, nekom slučajnošću koju neki nazivaju i providnošću našla upravo u komentaru teksta Ljube Rubena Weissa, ovdje nemilice optuživanog zbog svog inzistiranja na očuvanju povijesne istine o događanjima u kojima su LJUDI bili OZNAČENI BROJEVIMA...

Na koncu se sjetim i onih narukvica sa brojem koje u rodilištu dobiju majka i dijete. A onda i židovske tradicije da se porijeklo utvrđuje po majci, što je svakako vrlo logično jer je trudnoća dugo vidljiva, a porođaj događaj kojem najčešće prisustvuju svjedoci u vidu nekih babica...

Kada bi se čovjek usudio sve to skupa zbrojiti, a ja se u to ne mislim pačati, možda bi čak došao i do zaključka da je bezgrešno začeće bio čin bezgotovinskog platnog prometa...
A što jest, jest - makar bio 'bezgotovinski' uvijek postoji pisani trag...

Tko je glasao

ljubice

treba istom mjerom osuditi sve zlocine, i fasisticke, a i onih koji se nazivaju "antiFasisti"!
napisi jedan dnevnik na temu purda, tj. kako je tvoj voljeni precjednik dogovarao tu akciju sa tadicem! ali, ja mislim da je to tek pocetak, vrag zna kakve je sve veleizdajnicke akcije taj dogovorio ne bi li se svojim nalogodavcima oduzio, ili jednostavno poslusao svoga oca, a svi dobro znaju koliki su veliki "domoljubi" clanovi njegove obitelji!

Kitz

Tko je glasao

@Kitz - Draško

Dragi Draško,
imaš li ikakvih dokaza da je predsjednik Josipović dogovarao s Tadićem išta oko Purde?? I ne diraj Josipovićevu poštenu, antifašističku obitelj...To su bili pravi hrvatski domoljubi, riskirajući svoje živote na antifašističkoj, pravoj strani, kao i mnogi Dalmatinci-Hrvati.
Što se tiče narudžbe dnevnika o Purdi ti dobro znaš tko je na pollitici specijaliziran za te teme. Mene je, u ovom dnevniku, zanimao samo povijesni kontekst slučaja Purda, a koliko vidim, obrađena tema je puno šira.

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

naravno da je antifasisticka

naravno da je antifasisticka strana prava strana, o tome uopce ne bih! ali kada antifasisti pocine iste zlocine kao i fasisti, koja je onda razlika!?
da, ti "dalmatinci-hrvati" priznaju hrvacku samo u granicama yugoslavije, a samostalnu nikako! znas dobro sta su dalmatinski partizani radili po zapadnoj hercegovini, isto sto i cetnici koje su doveli talijanski fasisti! i koja je onda razlika od onoga sto su ustase cinili?
a dnevnik o purdi bi rado procitao napisan od tvojega pera!
dokaze!?
a imas li ti dokaze da se nisu dogovorili kada se vremenski sve poklapa! a i namjere su ocite; vukovarske branitelje prikazati kao zlocince, hrvacku kao agresora, srbija nece morati platiti hrvackoj ratne odstete itd. itd.
yusipovic je vec puno puta dokazao da radi za srpsku stvar, a sto zbog toga trpe hrvacki interesi za to ga boli zvezda petokraka!

Kitz

Tko je glasao

Ratna odšteta

Mala informacija.
Da bi se mogla tražiti ratna odšteta, prvi preduvjet je postojanje ratnog stanja između dvije države.
Franjo Tuđman nije nikada proglasio ratno stanje u državi, a kamoli to učinio u odnosu na Srbiju. I konačno, Hrvatska nije podnijela nikakvu tužbu za naknadu ratne štete - tužili smo za genocid, što nema nikakve veze sa ratnom štetom - a imali smo 20 godina vremena.
Svojim dogovorima sa Miloševićem i muljanjima po BiH, Tuđman je potpuno poništio položaj Hrvatske kao žrtve - što je do budalesanja po Bosni cijeli svijet prepoznavao i priznavao.
I iz položaja žrtve stavljeni smo u gotovo jednaku razinu sa Srbijom.
To možemo zahvaliti prvenstveno Šušku i njegovim ustaško-hercegbosanskim fiksacijama.
Današnja kopanja po grobovima - osim što skreću pažnju sa pravih državnih problema i krivaca za današnje katastrofalno stanje - su bijedan pokušaj pranja ustaša kao nesumnjivih zločinaca i nacističko-fašističkih saveznika i suradnika te gubitnika WWII.
Uspoređivati partizanski pokret i ustaštvo - kao "sve je to isto" - može samo ili krajnje neobrazovan ili zlonamjeran čovjek.
Sjajan tekst, g. Weiss.

Tko je glasao

ljubice (iliti läufer)

malo dobijas pluseva pa si napravio jos jedan nick!
;~))))))))))))

Kitz

Tko je glasao

@laufer Hvala na razumijevanju dnevnika i komplimentu.

Zaista, dolazimo neki od na su čudnu situaciju, da manje-više uobičajenim zapažamnjima i ocjenama o poveijsnim događajima, klizimo u manjinu, ali i u laži koje bi trebale postati općeprihvaćene. I umjesto da se poražena strana i njihovi potomci SUOČE s istinama o IIWW, i ustaškom i četničkom kolaboraterstvu, i s kaznom koja je iz toga prosistekla, kaznom koja je u osvetničkom žaru i kao realcija, bila u određenom broju slučajeva neprihvatljiva. Pokušava se stalno kroz te neprihvatljive reakcije (koje se kvantificiraju odokativno, a ne znanstveno) rehabilititrrati naci-fašizam i ustaštvo, pa i četništvo. Mene brine i to što potomci partizana- antifašista su tihi i nedovoljno se suptotstavljaju ovim bjelodanim pokušajima revizije povijesti.
Znano je da je svijest u Njemačkoj, pa čak i u Austriji, posebno kod mladih i mlađih, o FAŠIZMU kao ZLU proširenija nego je to danas u Hrvatskoj slučaj. I tamo je bilo zločina saveznika nad stanovništvom, ali većina ipak sagledava štetočinstvo naci-fašizma i ne dozvoljava se neonacizmu da diže glavu. Kada se to i dogodi, mladi antifašisti se na ulicama njemačkih gradova žestoko sukobljavaju s neonacistima.
Mladim njemačkim i austrijskim antifašistima svaka čast....

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

@laufer

Isprika za nekoliko tip-felera u gornjem upisu, i jednu nezavršenu rečenicu.

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

dalmatinci - hrvati

Četnike u bosnu nisu doveli talijani nego su ih organizirali i naoružali, kao i ustaše u hrvackoj.
Red je da malo naučiš neke stvari.

Vojske sila osovine : njemačka ,talijanska, regionalna velesilska vojska NDH , regionalna velesilska nedićeva,ljotićevska,četnička ......
Vojske ne osovine : USA, SSSR, englezi,partizani........

Rekapitulacija

njemci, talijani , ustaše, četnici na istoj bandi.
amerikanci ,rusi,englezi , partizani na istoj bandi.

Zašto ne pitaš nekog preživjelog ustašu kako je moga bit na istoj strani sa četnicima koji su klali hrvate ??
Zašto mješaš Purdu u događaje od prije po stoljeća ??

Tko je glasao

tomice

ustase, cetnici, talijanski fasisti, partizanski zlocinci (izuzimam one koji, narocito nakon rata, nisu uprljali ruke krvlju), nacisti; sve isti k...c drugo pakovanje!
da, talijani su cetnicima davali logisticku podrsku, narocito 1942 kada su klali po zapadnoj i sjeverozapadnoj hercegovini, pricali mi prezivjeli svjedoci tih zlocina!
ja sam samo htio reci da su "hrabri" dalmatinski partizani nastavili tamo gdje su stali cetnici (mislim na zapadnu hercegovinu)...
a ti, kao sto vidim, pokusavas mi podmetnuti ustastvo! pa to ste radili, udbaski imbecili, cim je ijedan hrvat pokazivao imalo domoljublja! e, nece vise tako ici!

Kitz

Tko je glasao

Neko odnas dvoje halucinira.

Neko odnas dvoje halucinira. Sad ponovo pročitaj šta san napisa i nađi di san ti podmetnuo ustaštvo.
Ja san ovo tvoje dva put pročita :

,,a ti, kao sto vidim, pokusavas mi podmetnuti ustastvo! pa to ste radili, udbaski imbecili, cim je ijedan hrvat pokazivao imalo domoljublja! e, nece vise tako ici!,,

Ako me oči ne varaju po tebi san ja udbaški imbecil zato što sam ti razjasnijo ko je skim bija u drugom svjeckom ratu., i još ka nisam domoljub.

Nisam ni ustaša ni partizan ali cili svit zna da su se partizani borili protiv njemaca i talijana koji su bili okupatori . Domoljub se, po meni , bori protiv okupatora a nedomoljub surađuje sa okupatorom .

Da rekapituliram . Apsolutno me boli k...c štoš ti ili neki drugi domoljub tvog tipa mislit o meni, jerbo me boli ćuna i za hercegovinu i za te velike hrvatine lopine iz hercegovine.

Tko je glasao

nevjerni tomo

pa tako onda reci, mrzis i prezires ercegovce! nemoj njih sve trpati u isti kos, lopina ima svuda, u cijelom svijetu tako i u ercegovini! upravo si opet rekao jos jednu udbasko-komunjarsku floskulu a to je da je svaki ero lopov, zato jer je domoljub, pa ih valja odmah etiketirati i vec u startu sjebati!
nisu tada ti hrabri partizani u zapadnoj i sjeverozapadnoj ercegovini ubijali lopine kao sto su kutle, milan (onaj sto je prasio severinu), ljubo rojs & co. nego civile, tomice moj, zene, djecu, starce, SVE!
i, priznaj, malo si zavidan ercegovcima jer su ponosni, cestiti, sposobni, promocurni ljudi (osim, naravno, izuzetaka) a ti nikako da prebolis propalu sugoslaviju! a, je li te vec jednom posjetio ero s onog svijeta, a???

Kitz

Tko je glasao

Vidi se da sve što znaš

Vidi se da sve što znaš počiva na "provjerenim" informacijama portala Ljubuški i Poskok i Zirdumovim kolumnama.

Tamo ti je bolje komentirati, uklapaš se svezidbeno i razinski.

Tko je glasao

@Kitz Naočale??

Kada čitaš i pišeš, staviš li ti naočale?? Tomy izravno spominje lopine-Hercegovce, velike rvatine... Nigdje ne spominje SVE Hercegovce.
I daj, nemoj mi Tomyja svrstavati u jugonostalgičare... on ti je, ako nisi zna, splitski i hrvatski rodoljub...
I kakve veze ima ovaj moj dnevnik sa Severinom??

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

ratne odštete?

Kakve ratne odštete? Zar je bio neki rat?

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Novi dnevnici

 1. ŠEF ministarstva Dobrović bi ministarstvo širio od aluzija komentara 0
 2. Tomislav Merčep je bio i ostao na pravoj strani, dok je veliki dio pravosuđa i politike u RH na pogrešnoj strani od ppetra komentara 17
 3. HND bizarni agitprop van svakog razuma i zakona / Novosti – Hrvatska nije vaša država od Laganini komentara 8
 4. Stranka PETICIJA od mAjAdrK1IO komentara 14
 5. Indijska vlada najavljuje da bi se do 2024. mogla potpuno okrenuti obnovljivima od Zoran Oštrić komentara 15
 6. ŠEFovi hoće drugima NE plaćeno umiranje od aluzija komentara 0
 7. Proročanstvo od petarbosni4 komentara 14
 8. "Zašto sam napustio ljevicu" od MKn komentara 23
 9. PSIHIJATRI I PACIJENTI od mAjAdrK1IO komentara 2
 10. budućnost bit će kasno SUTRA razumjeti od aluzija komentara 1
 11. Prava hoće, kune hoće, upravljati hoće, obaveze neće? "Predsjednice odjebite" piše čoban Vojković sa indexa od Laganini komentara 51
 12. Kreatori smrti i zločina od otpisani komentara 67
 13. O banalnosti zla / Bernardić: SDP-u je mjesto na proslavi genocida nad Hrvatima od Laganini komentara 7
 14. Hribar: Ne priznaje etiku, pravosuđe i sudove i osobito zakone RH, priznaje samo sud partije od Laganini komentara 11
 15. Očekujte neočekivano: Pad potražnje za fosilnim gorivima već u 2020-ima? od Zoran Oštrić komentara 2
 16. Kada naivnost prelazi u lopovluk od acinum komentara 8
 17. Kako će funkcionirati svijet, u kojem Amerika više nije prvi policajac, prvi nasilnik i prvi rasipnik? od Zoran Oštrić komentara 27
 18. kapitalistički lopovluk kako živimo od aluzija komentara 0
 19. Donald Trump je uspješno promovirao SAD kao drugu svjetsku silu od Zoran Oštrić komentara 3
 20. Kreatori mržnje od boltek komentara 36
 21. ŠEFovanje ŠEFova od aluzija komentara 0
 22. Dinko Cvitan, DORH, A. Lalovac i „ Dan kada je Tovarnik plakao“ od ppetra komentara 3
 23. Iluzija i fantazija dementnog komunjare od otpisani komentara 28
 24. Živi i/ili umri u tuđini od otpisani komentara 2
 25. „… and Yugoslavia“ od Feniks komentara 6

Tko je online

 • indian
 • Laganini
 • marival

Trenutno online

 • Registriranih korisnika: 3
 • Gostiju: 51

Novi korisnici

 • mAjAdrK1IO
 • F1
 • valentino
 • justiceforall
 • sandy199