Tagovi

Razotkrivena Najveća Podvala U Povijesti - Javni Dug

Izvor: 10 ožujka 2011, Crom Alternativne Vijesti
Ben Bernanke Priznaje Najveću Prevaru Svih Vremena - Javni Dug

Dosta je onih koji su prije 24 sata zatražili skidanje s e-mail liste organizacije Crom Alternativni Novac zbog antipatičnog im sadržaja u članku "Jedina Alternativa Svjetskoj Krizi: Razvod S Dužničkim Ropstvom". Prije par dana, točnije 03 ožujka ove 2011 godine, u Kongresu Sjedinjenih Američkih Država, prilikom rasprave o polugodišnjem Izvještaju O Monetarnoj Politici, Ben Bernanke je pokušao objasniti zašto je Ponzi shema u obliku monetarnog sustava temeljenog na dugu - savršeno prihvatljiv sistem za Ameriku. Nasmiješenog lica poput klinca uhvaćenog u krađi čokolade, iako nije jasno znači li osmijeh nesvjesnost o počinjenom grijehu ili pokušaj dodvoravanja, Predsjednik privatne institucije - najpoznatije svjetske središnje banke - Federalne Rezerve - primajući lekciju o valutama i nacionalnom javnom dugu je ipak morao priznati da postoji i druga mogućnost - valuta bazirana na dugu nije jedina opcija! Dakle konačno je pala najveća od svih laži, javni dug nije neophodan! Kako je centralni bankar, Ben Bernanke, došao do ovog zaključka? Senator Mark Kirk ga je spomenuvši vremenski period u kojem su javni dug i oporezivanje bili nepoznanica, podsjetio da je povijest te države bogata za iskustvo u kojem je država bez ikakvih posrednika sama izdavala vlastiti novac neopterećen dugom i kamatama. Prava šteta što je Senator Kirk zaboravio upitati Guvernera Bernankea što će se desiti kad američki narod shvati koliku je ne samo materijalnu, već i kulturno obrazovnu štetu pretrpio ovom monetarnom obmanom, to jest financijskom prevarom, odnosno najpoštenije rečeno - pljačkom?

Gledajući ovaj video klip s You Tubea, a imajući u vidu da upravo kao cjelina, Mi Ljudska Vrsta prolazimo kroz nešto što sve manje njih naziva najvećom gospodarskom krizom u povijesti, a sve veći broj njih najvećom pljačkom svih vremena; čovjek ne može a da ne pomisli na još jedno važno Benovo nedavno priznanje, ono da su Federalne Rezerve krivac broj 1 za Veliku Depresiju.

Vlade svijeta su u bankrotu, skriveni dugovi se više ne mogu sakrivati, naglasio je neki dan Albert Edwards iz tima za globalnu strategiju financijske ustanove Societe Generale. "Globalna ekonomija je bolesnik u kritičnom stanju. Činjenica da je svjetsko gospodarstvo upravo uskrsnulo iz svog bolesničkog kreveta da bi na tržištima kapitala zaplesalo u slavljeničkom ritmu, više je rezultat djelovanja financijskog morfija i steroida koji su ubrizgani u njegovo omršavjelo tijelo nego čudotvorno ozdravljenje. Nije potrebno biti super doktor da bi se zaključilo da će pacijent opet pasti u duboku komu čim uticaj stimulansa oslabi. Svjetske vlade nisu u stečaju samo zbog javnih dugova na granici od 100% društvenih bruto proizvoda, već i zbog izvanbilančnih apsolutno neodrživih obveza od dodatnih 300-400 posto BDP-a".

Da, zbilja, što će se dogoditi kad američki narod shvati da je na prevaru žedan preveslan preko vode? Ili još bolje, hoće li eksplozija kad i drugi narodi to shvate biti 10, 20, 150 ili 500 puta jače od one u Hiroshimi?

Nema na planeti moćnijeg oružja od očiju i ušiju šire populacije. Uzrok aktualnom potapanju "moderne" ljudske civilizacije kojeg sudeći po medijskim strojevima za ispiranje mozgova nemoćno promatramo, nije torpedo ispaljen u novom 4 Svjetskom ratu, suvremeni svijet je kriva informacija nasukala na greben!

Osvrnimo se sada trenutak na službeni zahtjev naslovljen "Novac I Mentalna Higijena". Iako ono ne postoji, mislim na Ministarstvo Istine, ili na odjel Istina nacionalnog istraživačkog centra ili najkvalitetnijeg fakulteta, njegovi bi djelatnici umjesto podržavanja kriminalne radnje koja predstavlja najteži oblik zločina, onaj protiv čovječnosti - prijavljen sredinom 2009 godine institucijama - Interpol, FBI, Irska Policija, Srpska Policija, Policija Crne Gore, Policija Bosne i Hercegovine, Španjolska i Slovenska Policija; sada priznali monetarnu tiraniju banaka novcem izdavanim bez ikakve materijalne podloge u obliku duga:

"Vuk je uvijek bio vuk samo zato što su ovce oduvijek bile ovce. Bio ti iz Portugala, Hrvatske, Grčke, Bosne, Engleske, Slovenije ili Srbije, bi li ikad pristao vratiti mi s kamatama zrak kojeg ti nudim u posudbu? Ako to učiniš, onda si idiot koji je povjerovao da je zrak moje vlasništvo kojeg se mogu odreći i tako prestati disati zato da bi ga tebi posudio"!

Lista imena i prezimena sa spiska unutar tog službenog zahtjeva je zaista podugačka. Mogu li se svi oni okarakterizirati kao djelatnici Ministarstva Istine koji profitirajući od iste odbijaju javno priznati stvarnost; i svrstati u saučesnike u zločinu prijavljenom gore navedenim policijskim snagama? Vrijeme će to jako brzo pokazati... naime u normalnim uvjetima bi odavno kolektivni zdrav razum ponekom krunisanom glavom zaigrao nogomet na glavnom gradskom trgu.

U svakom slučaju, ako smatraš da bi se čekanje na to moglo odužiti, a tebi se već od ovog trenutka diktaturu ignorancije i neznanja više neda trpjeti; mir, sreća i blagostanje kojima težiš, alternativa su već dostupna u vidu drugačijih oblika platnih sredstava - samo joj ne daju da se vidi.

Komentari

Zašto brinemo tuđu brigu...

I dobro pitam. Zašto ?
Što mislite da Amerikanci ne znaju što rade. I to ne Bernake već ovi koje se spominju ovdje:

Prava šteta što je Senator Kirk zaboravio upitati Guvernera Bernankea što će se desiti kad američki narod shvati koliku je ne samo materijalnu, već i kulturno obrazovnu štetu pretrpio ovom monetarnom obmanom, to jest financijskom prevarom, odnosno najpoštenije rečeno - pljačkom?

Tako da zna dobro i običan amerikanac što radi ostatku svijeta. Zna on dobro koliko je dobio uspješnim vođenjem monetarne politike pretvaranja duga u novac. I zna on da to neće moći biti vječno, ali se 'nada' da balon neće puknuti za vrijeme njegovog životnog vijeka. Ili da će se nešto promijeniti u međuvremenu npr. neka tehnološka revolucija ili kakav veći rat.

Jer tzv. 'zemlje zapadne demokracije' jako dobro znaju kako se uspješnim upravljanjem dugom mogu postići značajni kratkoročni ciljevi. Znaju još to od kada su Britanci satrli Napoleona početkom 19 stoljeća uspješnim žongliranjem obveznicama i osigurali si status svjetske sile sljedećih skoro 150 godina. Kad je Britanski imperij polako poćeo odumirati, palicu je preuzela Amerika na gotovo isti način. Danas Amerika polako odumire i ulazimo u novi ciklus - samo što danas još ne vidimo što se valja iza brda.

S druge strane, američko žongliranje dugom i nije toliko 'nepravedno'. Kad muzika prestane svirati tj. kad dolar skvikne tko će ostati stajati ? Jer tko su ono najveći američki vjerovnici:
1. Kina - koja uporno odbija svoj vanjskotrgovinski suficit pretvoriti u boljitak vlastitog stanovništva koje ga je sa mukom zaradilo u najgoroj kombinaciji divljeg kapitalizma i državne diktature.
2. Saudijska Arabija i ostali izvoznici nafte koja bogom danu naftu pretvara u luksuz vladajuće klase i vojsku koja ga štiti od vlastitog naroda.
3. Rusija - pogledaj pod 2.
Od normalnih država u Top 5 ostaje jedino Japan, koji će se i sam snaći.

I zašto se onda uopće uzbuđivati oko općepoznatih stvari. Svi sve znaju, znaju da će stvari kad tad morati doći na naplatu i, vjerovali ili ne, spremni su na to.
Što će biti sa nama Hrvatima (i ostalim narodima u okruženju naravno), to je već druga priča. Mi realno nikad nismo živjeli na išta drugo nego na dug. A kad bi došlo do grla sklopio bi se ili neki svjetski rat ili bi si sami složili neki lokalni. A što će nam se sklopit sada to ćemo tek vidjet

Tko je glasao

u početku bijaše...

moglo bi se napisati po koja rječca na ovaj post, a ovaj put ću izostaviti bilderberg, trilateralu i slične babaroge premda bi mnoge sudionike "the gamea" mogao naći na njihovim službenim spiskovima, i stavit ćemo na virtualni papir poneku tvrdu činjenicu, a cijenjeni pollitičari će izvući zaključak da li je u pitanju obični lopovluk umotan u šarenu foliju laissez faire kojeg mnogi zazivaju. tih dana u međuzemlju, kada je kolabirao lehman brothers, u kombinaciji sa aigom ( osiguravajuća kuća koja je zamislite osiguravala vjerojatnost naplate neke tražbine), kada su ustanove koje procjenjuju kreditni bonitet davale lažne ocjene drek-dionicama ( dot.com crash ), a kada oni koji su to trebali kontrolirati nisu činili.
konačni sado 10 trilijuna dolara i 30 milijuna izgubljenih radnih mjesta, plus tsunami recesije. američki javni dug je dupliran.
uzrok-nakon krize iz 30-tih američka privreda i bankarstvo je bilo stabilno, a investicijske banke relativno male, broj zaposlenika minoran.
morgan stanley je 1972 imao ukupno zaposlenih 110 ljudi, jednu kancelariju i kapital od 12 mil zelembaća; danas ima 15.000 zaposlenika, milijarde kapitala i kancelarije po svijetu. 80'tih godina krenuo je bum investicijskih banaka koji je doveo go enormnog bogaćenja wall streeta; priča točnije počinje kada je regan izabrao donald regana za ministra financija koji je stvorio bum na wall streetu. zašto; odgovor leži na mjestu odakle je regan došao ( Regan was one of the original directors of the Securities Investor Protection Corporation and was vice chairman of the New York Stock Exchange from 1973 to 1975. Regan was a major proponent of brokerage firms going public, which he viewed as an important step in the modernization of Wall Street; under his supervision, Merrill Lynch had its IPO on June 23, 1971, becoming only the second Wall Street firm to go public, after Donaldson, Lufkin & Jenrette.) i to je značilo početak 30-godišnje financijske deregulacije ( ono što liberalni članovi pollitike komentiraju lakonski "pustite ljude, neka se novac vrti"), koja je rezultirala da su banke otpustile ventile i započele kocku sa ulozima. u sljedećih nekoliko godina propalo je na desetke banaka a preko stotinu milijardi dolara novca štediša je ukradeno; to je bila prva velika pljačka vlaka. jedan od velikih lopina je bio charles keating
http://en.wikipedia.org/wiki/Charles_Keating
jedan od financijskih savjetnika koji ga je savjetovao da ulaganje tuđega novca nije rizično, tada je bio građanin a g
http://www.nytimes.com/1989/11/20/business/greenspan-s-lincoln-savings-r...
kojega je nedugo kasnije regan imenovao za šefa feda, kojega su reimenovali clinton i bush, dok ga nije naslijedio tip iz naslova posta.
obični ljudi bi gulili jedno dvije tri doživotne u san quentinu, ali ne i "man in black". idemo dalje...
za vrijeme clintona financijska deregulacija doživljava klimaks, ministar financija zvao se
http://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Rubin
obratite pažnju na pasus;
"
Upon Rubin's retirement, Clinton called him the "greatest secretary of the Treasury since Alexander Hamilton." On April 18, 2010, in an interview on ABC’s “This Week” program, Clinton said Rubin was wrong in the advice he gave him not to regulate derivatives.
"
po domaće, robi zajebo' si me. za ovakve tipove džingis kan je dragovoljac crvenog križa. no gdje je ranije radio ( He joined Goldman Sachs in 1966 as an associate in the risk arbitrage department.). ok, sve nam je jasno, idemo dalje. 1998 je nastala citigroup
http://en.wikipedia.org/wiki/Citigroup direktno kršeći glass-steagall act -greenspan ni zuc. nezakonito spajanje...
http://en.wikipedia.org/wiki/Glass%E2%80%93Steagall_Act
( gdje je otišao rubin nakon "karijere" u politici-pa natrag na front, gdje se lije krv "In 1999, affirming his career-long interest in markets, Rubin joined Citigroup as a board member and as a participant "in strategic managerial and operational matters of the Company, but [...] no line responsibilities.").
potom je rubin kao zamjenik direktora citigroupa zaradio 126 milijuna dolerosa. i tata bi sine...
umjesto glass steagalla došao je gramm-leach-bliley act.
http://en.wikipedia.org/wiki/Gramm%E2%80%93Leach%E2%80%93Bliley_Act
grudva je zakotrljana....

Tko je glasao

robot@- pogledaj listu po

robot@- pogledaj listu po drzavama koje su najvise zaduzili SAD kupujuci obveznice drzavnog duga. A inace najveci udio duga je prouzrocio rat u Afganistanu i Iraku.( oko 1.000 mld $ ).
3-4 vruce gljive bi to rijesile daleko jeftinije ali Rusija je preblizu kao i Irak bitnim naftnim izvorima.
Kako god opet su najvece poslove sa irackom naftom sklopili kinezi, francuzi i drugi.
Oba rata su lose primljena u svijetu pa ce ovaj put Gadafi polako i moguce neometano pobiti na tisuce svojih protivnika.Eventualni zracni udar na Gadafijeve placene zrakoplovce nece donijeti preokret.
Ostaje samo EU ;). Tih se sjecamo....
Ukoliko naravno EU sama ne napravi nesto ozbiljnije na svoju ruku radi brige od poplave izbjeglicama.
Faktor pod shifrom "ahmadinejad" ima cca 3-5 godina fore prije nego se uljudi ili bude sprzen.Mladi iranci to znaju i pritiscu sve jace.
Do tad ce se aktivirati najvece zalihe nafte na planeti.U brazilskom podmorju ili na Aljaski.
Nije iskljuceno ni aktiviranje najvecih dokazanih rezervi na svjetu, onih zapecacenih u SAD-u.

Inace lista onih kojima su SAD najvise duzne izgleda ovako:

http://1.bp.blogspot.com/__ZRjDTujoEo/ShNEt-CQTWI/AAAAAAAAA7o/e0zBSbVMPS...

Kad bi se covjek bavio humoreskama mogao bi zakljuciti da je Bilderberg zapravo kinesko i tko zna ciji sve ne napad na SAD. Pa cak i patuljastog Luxemburga :).
Kako god bilo kineski je predsjednik nedavno rekao da su SAD njihov najvazniji partner.
S obzirom kojim tempom kineske banke daju kredite unutar SAD i kupuju americke dionice, i tehnologiju, ovo je mislio sasvim ozbiljno.
Kina ce realno usporiti i upasti u kracu krizu i dobro ce im doci prihod sa bilo koje strane.
Rusi za naftu i sirovine ne primaju nikakvu robu osim $ ili € jer roba koja njih zanima se nalazi u najskupljim trgovinama nakita, automobila i preskupih krpa u Londonu, Azurnoj obali, Svicarskoj gdje se silno razbacuje.
Jos nisu sagradili ni 1 km autocesta niti su sposobni proizvesti konkurentno ni sapun.

Tko je glasao

@gnews

premda mi se sviđa tvoj tijek misli, bit mog posta je da je moderna država talac interesnih grupacija povezanih preko financijsko vojnih lobbyja, a trilijun dolara koji spominješ je samo dio koji je nestao propašću burze. u mom postu dane su samo natuknice, a kada bih spomenuo cijelu priču potrošio bih previše dragocjenog vremena. point je da je cijela ekipa koja je bila odgovorna za krah prošla nekažnjeno, i manje više se opet uhljebila, što daje za pravo tvrdnjama o vladi u sjeni kojoj su predsjednici i administracije samo marionete.
spominjanje kineza u kontekstu amerike je neusporedivo obzirom da se kineski napredak plaća robovlasničkim sustavom u kojem drže svoju radnu snagu.

Tko je glasao

@poiner

ne gospodine, vi ste pokazali osnovno neznanje izjavom da se vraćanjem kredita dug poništava (wtf?!), dalje svojim izračunom u kojem uopće niste uključili kamatu, te izjavom da ovaj sustav "nema alternative" - teško mi se odlučiti koja od ovih izjava je promašenija, da ne upotrijebim težu riječ

@zoran ostric

vi ne baratate argumetnima u području kojem se bavite cijeli život (gloalno zatopljenje), zašto mislite da imate ikakav autoritet oko ovih pitanja, o kojima koliko vidim nikad niste pisali, niti ste ih istraživali?

zanimljivo je kako sve on koje misle drugačije od Vas, odmah proglašavate opasnim desničarima koji se hrane na krizi.

Vi ste taj koji je opasan, jer Vama ovaj trenutni sustav odgovara. Vi bi najsretniji bili da cijene svega odu u nebo, i da recimo benzin bude 30 kuna po litri, jer bi to spasilo polarne medvjede i pingvine, a to što bi to značilo smrt i siromaštvo za nebrojene ljude na planeti, to Vas i ne zanima previše, jer ionako ima previše ljudi na planeti i taj broj treba samanjiti. To je ta zelena politika koju vi propagirate, povratak u feudalno društvo. Tko je tu opasan, mi ili vi? Nitko Vam ne brani otići živjeti na Velebit i pomoći pingvinima, ali ne morate svima nama nametati taj nakaradni sustav u kojemu su pingvini važniji od ljudi.

Tko je glasao

Tvrdnje

No nitko me nije demantirao. "-" nije demanti
Sve svoje tvdnje iznio sam u replikama na http://pollitika.com/kredit-s-0-kamate-nije-lako-ali-moguce-je kako ne bi zagušio raspravu sve zainteresirane pozivam da pročitaju.
Lijep pozdrav , Pointer

->Pointer

Tko je glasao

Hapači vode sa 98:2

Nažalost, gornje konstatacije piju vodu. Doljnje pozivanje Oštrića na znanstvenu ekonomsku misao je običan trol iz razloga kaj je upravo ta znanost pomogla ispunjenju punine religije monetarizma kao glamurozne globalne prijevare. Lijenost pri istraživanju proizvodi etiketiranje i vožnju starim kolosjekom - 2:98...

Tko je glasao

Neke stvari u kritici suvremene ekonomije...

... ovdje djeluju suvislo. Nažalost, autori koji propagiraju taj "alternative money" sajt nastupaju kao religiozni fanatici. Ne dozvoljavaju nikakvu diskusiji, ne dozvoljavaju da se išta od njihove dogme dovede u pitanje. Diskusija je sama po sebi hereza. Ako im kažeš da se s njima DJELOMIČNO slažeš, to će shvatiti kao smrtnu uvredu i obrušiti se na tebe kao totalnog kretena ili plaćenika svjetskih moćnika. (Osobno iskustvo!)

Spadaju u one marginalne ekstemiste, koji se hrane na krizi, koji mogu biti opasni u određenim okolnostima.

Tko je glasao

Alternativa

To je vjerojatno zato što ovaj sustav nema baš neke alternative. Ne kažem da je sustav frakcijskih rezervi dobar, no nisam našao niti na jedan dobar protuprijedlog.

->Pointer

Tko je glasao

Ostricu, ne budi

Ostricu, ne budi preostar!
Stvari nisu nove nego se puk ne miri sa cinjenicom da mi iz Bilderberga zavrcemo usi, a oni cvile.
Takva je podjela uloga sto se moze...
A puk je uvijek u pravu, kao i svaki drugi kupac!
To im kazes i oni su sretni & zadovoljni.
I tako:
Naravno da nisu krivi glasaci koji su ove izglasali, niti pucanstvo koje je skrsilo na nerealno skupe igracke kao indijanci na staklene perle, gomilu para i dignulo nerealne kredite, dok su ih njihovi usudbenjacki idoli jos pocistili za barem 5 mld.€.
Kriv je Bernanke!
Krivo je i potrosacko drustvo i reklamokracija.
kad npr. s TV ekrana izadje ruka i prodrma zadrijemalog proletera za usi i kaze:
"Kupi, kupi, kupi", on je gotov.
Hipnotiziran ide i kupuje.
Trziste zavjera je kao i svako drugo.
Ljudi zovu telefonski brojeve sa kojih ih babe vracare, lijece, savjetuju i prognoziraju globalne trendove "za samo 6,5 kuna/ minuta + PDV"
Ako si trzisno sasvim obezmozgovljen, trcis slusati Ickea za 500 kuna.
Ako si nesto manje prolupao, kupis ga kako sam jucer vidio u posti na DVD-u " Za samo 29,99 kuna"
Akcije - vrhunac igre za one koji zeli kupovati, ali da ispadnu pametniji od trgovaca.
Ok onda se i za njih nadje roba.I kupe!
Kasnije se ponosno hvale " Da vidite sto sam kupila na akciji"
Sv. Akcija!
To sto im to realno ne treba jer im je nesto drugo bitnije, nije vazno.
Iskljucis mozak i ides kao oFca.
Sitnozubanski na blagajnu.
Kad vidis 3562. vrsta cokolada u trgovini i kad vidis 3563 po redu novu na TV-u, koja je tek izasla iz proivodnje, nije cilj proizvodjaca da te obavijesti da postoji i da opstane na trzistu.
Neeeeeeee, a a ( glavom lijevo/desno), cilj je da ti, hipnotiziran ODMAH otrcis po 14 komada a 15 je ( zamisli samo) - gratis, i sve to SAMO radi tebe!
Kad se kartica isprazni, onda zaskrgucu zubi "Grrrrrr onaj Bernanke, Bilderberg,....zavjera!"
Svi, a ne ja.
"Ja samo mudro i izuzetno pametno kupujem na akciji. ( najcesce sto mi nije primarno, a cesto i ono sto mi zapravo ne treba.)" - kazu.
" Je, je odlicno ste to kupili!" a u sebi se covjek misli ( pa koji ce joj .... to ?! )

Tko je glasao

... ovdje djeluju suvislo.

... ovdje djeluju suvislo. Nažalost, autori koji propagiraju taj "alternative money" sajt nastupaju kao religiozni fanatici. Ne dozvoljavaju nikakvu diskusiji, ne dozvoljavaju da se išta od njihove dogme dovede u pitanje. Diskusija je sama po sebi hereza. Ako im kažeš da se s njima DJELOMIČNO slažeš, to će shvatiti kao smrtnu uvredu i obrušiti se na tebe kao totalnog kretena ili plaćenika svjetskih moćnika. (Osobno iskustvo!) Spadaju u one marginalne ekstemiste, koji se hrane na krizi, koji mogu biti opasni u određenim okolnostima.

Korisni idioti: Kad se suoče s istinom koja je prijetnja za njihov armirani pogled na svijet, korisni idioti će učiniti sve kako bi spriječili ili barem usporili promjene. Pričati će loše viceve, pribjegavati djetinjastom ismijavanju, ignorirati hladni rat logike, neće se ustezati od prijetnji, negirati će vašu kompetentnost za predstavljanje činjenica iako činjenice dovoljno govore same za sebe bez obzira tko ih proslijedio... Čak i pod njihovim vlastitim uvjetima, veoma rijetko će se prihvatiti suočiti s istinom koju pokušavate predstaviti. Iako se treba raspravljati o informacijama kojima raspolažete, umjesto toga, oni će od vas pokušati učiniti jedino pitanje o kojem vrijedi raspravljati...

Novac I Mentalna Higijena: Sveukupni Broj Primljenih Konkretnih Odgovora: 1 + 1/3

Evo i te 1/3 odgovora: "O upitima na koje sam odgovorio, ne želim polemizirati, pa našu prepisku smatrajte završenom", Branko Ora (Splitsko-dalmatinska županija)

Tko je glasao

Evo mene opet, na ovu

Evo mene opet, na ovu tematiku. Velika se riječi upotrebljavaju, teorije, nerazumljive izvedenice, samo da bi se zamaglila stvarnost, koja je nevjerojatno jednostavna.

Tko radi tvornice, ceste, brane - pa ljudi, svojim radom i znanjem. Ne radi novac, novac je samo sredstvo koje olakšava razmjenu, da radnik za svoj rad može platiti stanarinu i staviti hranu na stol.

Zašto su ljudi nezaposleni, zato što nema posla ili zato što nema novca da im se plati njihov rad? Posla uvijek ima, a ljudi su nezaposleni jer nema novca za platiti njihov rad.

Država da želi, sutra može zaposliti sve nezaposlene koji žele raditi. Dovoljno bi bilo napraviti emisiju beskamatnoga novca, kojima bi ljudima omogućio da svoj rad razmjene na tržištu.

Vrlo jednostavno.

Tko je glasao

Mister Know, bolje, krace,

Mister Know, bolje, krace, jednostavnije i razumljivije od toga ne moze - odlicno - cista desetka :)

Tko je glasao

:) Vidjeti ćeš sada, kada

:) Vidjeti ćeš sada, kada dođu teoretičari sa formulama, školama mišljenja, čudnim terminima i običnom umu nezamislivim konceptima i objasne nam kako je to u biti super, da banke stvaraju novac iz ničega jer ebz toga nema razvoja i civilizacije, kao da ljudi nisu živjeli, gradili i trgovali tisućama godina koristeći novac samo kao sredstvo razmjene i ništa više. Novac kao sredstvo razmjene je jedan od najvećih izuma čovječanstva koji je omogućio razvoj civilizacije. A gdje je antropološka i društvena vrijednost novca? Zamislite samo koliko danas odbačenih ljudi ima na marginama društva, samo zato što nemaju novac i koliko to jada, bijede i užasa generira.

Tko je glasao

Osnove

U dnevniku http://pollitika.com/kredit-s-0-kamate-nije-lako-ali-moguce-je pokazali ste neznanje ne samo monetarnog sustava nego i u replici 6.3. 13:11 elementarne matematike. Plavi patuljak je bar shvatio da ne razumije i promjenio provobitni dnevnik, Vi ustrajavate u toj ideju bez ikakve osnove.
Lijep pozdrav, Pointer

->Pointer

Tko je glasao

Odlično !

"Globalna ekonomija je bolesnik u kritičnom stanju. Činjenica da je svjetsko gospodarstvo upravo uskrsnulo iz svog bolesničkog kreveta da bi na tržištima kapitala zaplesalo u slavljeničkom ritmu, više je rezultat djelovanja financijskog morfija i steroida koji su ubrizgani u njegovo omršavjelo tijelo nego čudotvorno ozdravljenje.

Ne treba tu velike nauke ilitiga doktorata jer su stvari krajnje jednostavne...
Osnova ekonomije je kolanje novca.
Za zdravlje organizma potrebito je i kolanje krvi.
Kada se krv zgruša na jednom mjestu tada organizam slabi, odumire...
Tako je i u ekonomiji.. Kada se novac nagomila (zgruša) na jednom mjestu tada ekonomija slabi, odumire...

raspršimo novac da se ne zgrušava na jednom mjestu... Dajmo Radnicima da sudjeluju u raspodjeli profita

http://pollitika.com/tak-se-to-dela

Provinciopolis

Tko je glasao

Osnove

Osnova ekonomije su proizvodi i usluge s visokom dodanom vrijednošću.
U Waimarskoj republici, bivšim komunističkim zemljama, Zimbabveu... Novaca je bilo na pretek, sjetimo se Topčiderske šamparije, pa je li to stvorilo blagostanje!?
Lijep pozdrav, Pointer

->Pointer

Tko je glasao

A ja mislio

da je osnova ekonomije tržište "vrijednosnim papirima"...
Biće bih trebao navađati i to da treba piti vodu da bi se preživjelo...
Džaba ti proizvodi i usluge s vrijednosnom imaginacijom ukoliko sav novac ide k tebi, a ostatak svijeta nema ni lipe...Osim ako si egoista koji se hrani svojom glupošću...
Kolanje novca u ekonomiji je kao kolanje krvi u organizmu pa ako se krv gruša tada organizam slabi, odumire...Isto je i sa ekonomijom odnosno društveno-ekonomskim životom pa ako se novac-moć gomila na jednom mjestu tada ekonomija-društvo slabi, odumire...
Ma koliko formalna naobrazba pričala o špekulaciji , brandovima i sličnim neRealnim primjesama...
Zbog tih devijacija nam i jest tako kako jest...
A tebi @pointeru to očito paše jer ukoliko ne podržavaš raspršivanje moći kroz kolanje novca i pravedniju raspodjelu onima koji vrijednost i stvaraju tada ili nekaj nije s tobom u redu ili imaš osobne interese u zaštiti postojećeg Sustava, a možda i političkih motiva za dezavuiranje ideje koja poništava postojeći Sustav...Ili si samo educirani fahista od strane formalne naobrazbe kao jednog u nizu instrumenata za eksploataciju Rada, a time i ljudi...

Provinciopolis

Tko je glasao

Novac!?

Stalno uplićeš novac
"Kolanje novca u ekonomiji je kao kolanje krvi"
I bez novca bi ekonomija funkcionirala (imamo za to primjere u povijesti), dok bez proizodnje i usluga ne.
Na uvrede i etiketiranje ne bi odgovoara. Lijep pozdrav

->Pointer

Tko je glasao

Tak je i meni tvoja "argumentacija" uvredljiva

pa si kontam da koji će nam RobiK uopće ta "ekonomija" jer u povijesti imamo i primjere kad je jači lovac osvajao teritorije od slabijih lovaca i hranio svoju obitelj...

Provinciopolis

Tko je glasao

Ne treba tu velike nauke

Ne treba tu velike nauke ilitiga doktorata jer su stvari krajnje jednostavne...
Osnova ekonomije je kolanje novca. Za zdravlje organizma potrebito je i kolanje krvi.
Kada se krv zgruša na jednom mjestu tada organizam slabi, odumire... Tako je i u ekonomiji.. Kada se novac nagomila (zgruša) na jednom mjestu tada ekonomija slabi, odumire...

Ljudske krvne stanice hemoglobina ne naplaćuju novac ili kamate za životno neophodni kisik kojeg svakodnevno dostavljaju drugim stanicama u našim tijelima.

To kolanje novca i krvi bi u biti bilo pitanje koje je u sluzbenom zahtjevu postavljeno kao opcija odgovaranju na svih 16:

"Zašto se kroz koncept u kojem se novčane jedinice bez ikakve materijalne podloge stvaraju iz ničeg, Mi Ljudi Svijeta, ne dobivši ništa za uzvrat, i dalje prihvaćamo zaduživati prema privatnoj instituciji za iznos svog novca u opticaju"?

Tko je glasao

Ne vjerujem

da bi prelazak na život bez novca bio moguć tek tako olako i bez prekatastrofičnih posljedica i uopće se niti ne slažem s promišljanjima vezanim uz život bez novca ( nekako sam dojma da svojim promišljanjima blizu takvog stava, ali ako i nisi - nije niti prevažno tj.presudno za ovu temu, raspravu vezanu uz organizam, krv, moć, raspršivanje, novac, profit...)...

Novac kao i sve drugo ima svojih dobrih i loših strana pa hajdemo sagledati samo onu dobru stranu koja nam omogućava da ne moramo baš tumarati bespućima dok ne istrampimo robu već da novcem kao sredstvom možemo lakše izoperacionalizirati nabavku potrebitih stvari...

Pritom se slažem da je problem "povjesne pljačke" - problem, ali to ne znači da valja tražiti isključiva riješenja... Sublimacija pozitive spram negativ i to je to...
Participacija Radništva u raspodjeli onoga što svojim Radom i stvaraju jest nešto pozitivno pa bih se čak i usudio dovesti je u kontekst prirodnog prava... Oporezivanje bogatih ( pa nek neko veli da ne znam pohvaliti i SDP :)...) je samo još jedan u nizu instrumenata za stvaranje općeg dobra...
Oprost duga ili pak beskamatni "krediti" / pozajmice također su dio prihvatljivih alata...

A možemo i pričat o isključivim metodama pa zaglibit u bespućima i ostavit prostor za vegetaciju postojećeg Sustava, a nauštrb općeg dobra...

Provinciopolis

Tko je glasao

Pritom se slažem da je

Pritom se slažem da je problem "povjesne pljačke" - problem, ali to ne znači da valja tražiti isključiva riješenja... Oprost duga ili pak beskamatni "krediti" / pozajmice također su dio prihvatljivih alata...

Nisam jos cuo da niti jedna policija nije trazila iskljuciva rjesenja kad se radi o pljackasima banaka, kao sto nisam jos cuo da niti jedna vlada nije trazila iskljuciva rjesenja kad se radi o neplacanju poreza.

Oprost duga ne znaci nista drugo nego restartiranje starog trulog sustava, ajmo Jovo sve nanovo - Znam ja da bi neki to voljeli, ali sto cemo sa svim onim stotinama milijuna ubijenih i unakazenih? Zamisli sad da ja krknem Rohatinskog, Bernankea i Trichet-a, pa predlozim isto... dobro znajuci da cu prekosutra ponovo morati krknuti nekog treceg ili cetvrtog...

Beskamatni krediti? Od koga? Od banaka? Kredit moze dati samo onaj tko nesto posjeduje, a to s bankama nije slucaj...

Tko je glasao

Nisam rekao od Banaka

beskamatni kredit iako to može biti i državna Banka ili pak Ured neki državni...
Oprost duga uz ostale instrumente sam rekao, a ne restartanje starog ( točnije - postojećeg ) Sustava i rekao sam upravo sve suprotno od onoga što si ti shvatio...

A policijska (ne)isključivost i isključivost koju sam ja spomenuo nemaju baš previše dodirnih točaka u meritumu moje polemike... Otprilike bih to sveo pod "mješanje krušaka i jabuka"...

Provinciopolis

Tko je glasao

Žalosno

Sastavljati popis 'proskribiranih' bez ikakve stvarne osnove, bilo kakve konkretne optužbe i stvarnog dokaza, osim što se radi o ljudima koji javno djeluju i/ili su djelovali, podsjeća na raznorazne prijeke sudove i mrtve straže davno prohujalih vremena. Žalosno je takav tekst čitati na ovom mjestu. (Naputak na omotu: Otrovno. Ne držati na dohvatu djece. Ukoliko Vam članak dospije u oči, oči pažljivo isprati čistom vodom.)

Tko je glasao

Zalim slucaj, ali tugu ovdje

Zalim slucaj, ali tugu ovdje predstavlja nesto drugo - u prijevodu, ono sto se uporno suprostavlja miru, sreci i blagostanju kojima nas 99% tezi od kako je Isus uskrsnuo...

Da nije bilo televizije, kazu, a bogami i ja sam u to uvjeren 300 posto, ne bi bilo rata u bivsoj Jugi - eto ti jedne ali vrijedne stvarne osnove: sluzbeni zahtjev je upućen svima onima koji imaju utjecaj na oblikovanje javne svijesti - saborskim zastupnicima, lokalnim i regionalnim vlastima, političkim strankama, medijima, sindikatima, udrugama civilnog društva, ljudima iz znanstvenog i obrazovnog sektora...

Da dovrsim prevodjenje tuge, od otrova koji nas razjeda gdje god da bacis pogled, ni mirisa ni okusa, ni traga ni glasa... inace bi iskonovci, indeksovci, fejsbukovci i ostali najnizi katovi piramide ove zemlje vec odavno....

Tko je glasao

Do sustava kojeg sada imamo

Do sustava kojeg sada imamo smo došli nakon nekih pet tisuća godina evolicije vlasti, te je jedina istina da će se i ovaj sustav nastaviti mijenjati.

Bacati drvlje i kamenje po sustavu koji je omogućio da se u sto godina broj stanovnika na planeti poveća skoro 6 puta, a da se pritom ljudski vijek udvostruči je dvojbeno i ima smisla jednio ako sada nas sedam milijardi nismo u stanju naći rješenje za tekuće probleme odnosno izvršiti evoluciju sustava na novu razinu.

No tu je onda greška u nama ljudskoj vrsti i onda bi to znaćilo da smo došli do kraja razvoja i da kao vrsta počinjemo propadati. Ja u to ne vjerujem.

Tko je glasao

Mi ljudi smo ljena stoka,

počevši od mene, i ne vjerujem da bi itko radio na liniji za proizvodnju toalet-papira da ne treba novce. Tako da, slažem se da je novac kao drajv jako pomogao iil bar jako bitno ubrzao dostupnost materijalnih dobara svima, uključujuči malog čovca.

Da li je kamata, koja je tu zapravo najbljaks stvar, ta koja je to omogućila, nisam siguran. Dostupnost novca, da, ali kamata? Sigurno je ubrzala kolanje novca, i sigurno je rezultirala koncentracijom moći u rukama banaka, a za drugo nisam baš siguran.

Mi smo sada, prvi put u pisanoj povijesti, u mogućnosti aktualizirati svoju ljenost. Proizvodnja je toliko automatizirana (ili ako još nije, ima mogućnosti biti) da gotovo ne zahtjeva ljudski rad u direktnom fizičkom smislu. Skoro svaki rad se koristi nekom vrstom "pojačala" da bi dobio veće i kvalitetnije rezultate.
A kako izgledaju perspektive daljnjeg razvoja ljudske ljenosti? Iz trendova produžavanja radnog vremena po razvijenim zemljama možemo reći, jako loše.

Ako nam postojeći sustav koči razvoj ljenosti, onda nešto treba mijenjati. Drvlje i kamenje su tu ipak prvi korak.

Tko je glasao

Nisi baš lijen ako si se

Nisi baš lijen ako si se digao sat vremena prije mene. hehe. Ljudi su rezultat evolucije, a koraci u evoluciji se dešavaju tek kad nastupi kataklizma. Kao rezultat barem 500 milijuna godina usavršavanja tog mehanizma logično je da se i mi pokrećemo tek kad nastupi neposredna opasnost. Lav spava 20 sati i ide u lov tek kad je toliko gladan da mora protegnuti noge.

Naš sustav funkcionira na tri principa:
1) kolateral za novac je dug
2) posljedica ovog pod 1) je da imamo inflaciju
3) bankrot je ugrađen u sustav i dešava se svako malo inaće bi sustav otišao u eksponencionalu

U trenutku velikog bankrota smjenjuju se politike veće i manje uloge države u gospodarstvu. Do velike krize 29. je bila mala uloga države, a nakon toga do Reagana velika uloga. Reaganomics traje sve do zadnje godine Busheva mandata. Dakle 50 godina jedni 50 godina drugi.

Ovo s većom i manjom ulogom države na gospodarstvo se može pratiti još od Rima (Dioklecijan je bio velika uloga) i otprilike je isto 50:50. Ovo da je kolateral dug je ja mislim novotarija 20. stoljeća.

Tko je glasao

Nije se povecao broj

Nije se povecao broj stanovnika nego broj robova, nije se povecao zivotni vec radni vijek. Do sustava kojeg imamo nismo dosli evolucijom vlasti nego pet tisuca godina dugim nazadovanjem kroz izbjegavanje suocavanja s jednim te istim problemom - izmisljajuci mu nove nazive... Ja isto ne vjerujem jednu stvar - da ce ovako jos dugo ostati...

Tko je glasao

Šteta jedino što je prepisano

Šteta jedino što je prepisano , odličan tekst... Ne znam da li će to mrak odobriti !

Justice for all !

Tko je glasao
Tko je glasao

Naveden je izvor.

Naveden je izvor.

Tko je glasao

Jahači monetarne apokalipse

Vrlo dobar upis Peace, naravno da se tema neće svidjeti onima koji u svemu vide blebetanja zavjera kao što se desilo i Plavom patuljku koji se posuo pepelom, obrisao uvodni tekst a komentatore ostavio na cjedilu jer mi svoje komentare ne možemo pobrisati. Zato svoj komentar koji je tamo objavljen selim ovdje, možda netko u istraživanju istine zagrize i proba osporiti (ili pohvaliti) navedeno.
Monetarizam kao religija, monetarizam kao zavjera – znam nekima se želudac okreće na spomen i pokušaj raskrinkavanja praktičnih primjera zavjera – nije mi ni bitno hoćemo li takvu društvenu pojavu (ponašanje) nazivati tako ili drugačiji, bitno je ono što nazivamo sadržajem. Prema tome monetarni sustav kao polovica globalne ekonomske stvarnosti (uz religiju tržišta koje preferira interakciju ljudi koji se natjeću za zaradu kroz spektar proizvodnje i raspodjele rada) se reklamira kao skup pravila-dogmi koje su postavile financijske institucije s namjerom da stvaraju uvjete i za sustav tržišta. To podrazumijeva uključenje pojmova kao napr kamatna stopa, pozajmica, dug, zaliha novca, inflacija ... I možda bi si čovjek poželio počupati kosu (pod uvjetom da nije čelav!) slušajući blebetanje monetarnih ekonomista: „Skromne preventivne mjere, mogu spriječiti potrebe za drastičnijim mjerama kasnije.“
Priroda i učinak ovog sustava je bezobrazno jednostavan: Naša ekonomija ima... ili globalna ekonomija ima nekoliko bazičnih sidara koje njome upravljaju od kojih jedna od njih je tzv bankarenje frakcijskim rezervama (iliti prodaja muda pod bubrege) u kojim operacijama banke generiraju novac iz ničega. A mene nekada učili da nema perpetumobila – koji sam ja neuki mulac... To navedeno bankarenje pretpostavlja i zidanje kamate na kamatu (zidarska posla). Kada se posudi novac, mora se vratiti više nego se posudilo, što znači da se ustvari ponovo stvara novac iz ničega, a ovaj se mora podržavati s još još više stvorenog novca – lijepi obrazac beskonačnog rasta iliti Ponzijeva shema (umišljeni bedak). Ništ nemože rasti beskonačno – osim raka, a i njega smrt prekida. E sad, nije samo količina novca koja mora stalno rasti, to je i količina potrošačkih ljudova. Ti ljudi moraju posuđivati novac uz kamate da proizvedu više novca, a očito to nije moguće na ograničenom planetu. Ljudi su u suštini strojevi za stvaranje novca, koji moraju stvarati još više novca kako se cijela stvar ne bi raspala, a to je ono što se trenutno dešava. Postoje samo dvije stvari koje svaki čovjek treba znati o monetarnom sustavu:
1. Sav novac nastaje iz duga, novac je monetizirani dug bez obzira jel materijaliziran iz obveznica, ugovora stanbenog kredita ili kreditnih kartica. Drugim riječima, ako bi se sav postojeći dug upravo sada otplatio ne bi postojao ni jedan novčić u protoku.
2. Kamata se naplaćuje na sve kredite koji se dignu,a novac koji treba da bi se te kamate vratile ne postoji u trenutnim zalihama novca. Samo se osnovica stvara kreditima, a osnovica je zaliha novca. Tako da, kad bi se sav taj dug vratio upravo sada, ne samo da ne bi ostao ni jedan novčić u protoku, nego pi postojala i ogromna „crna rupa“ – količina novca koji se duguje, a koju je bukvalno nemoguće otplatiti, jer ne postoji.
Posljedica svega ovoga je da su dvije stvari neizbježne: inflacija i bankrot. Što se inflacije tiče, na nju se može gledati kao na povijesni trend u svakoj zemlji na svijetu danas s relativno lakom dijagnozom uzroka, a to je neprestano povećavanje snabdijevanja novcem koje je neophodno kako bi se pokrile kamate koje se naplaćuju i kako bi sustav opstao. Što se pak tiče bankrota on je predstavljen u formi kolapsa kroz dugovanje. Ovaj kolaps će se neizbježno desiti osobi, firmi ili državi i najčešće se dešava kada više nije moguće isplatiti kamatu. „Svijetla“ strana te priče kada govorimo o religiji tržišta – dugovanje stvara pritisak, dugovanje stvara robove koji rade za nadnicu-plaću. Osoba koja duguje će lakše prihvatiti nižu plaću od osobe koja ne duguje, pa tako postaje jeftina roba i to je prilično komotna situacija za tržišne magove da imaju na raspolaganju ljude koji nemaju financijsku stabilnost i mobilnost. Naravno da taj obrazac važi i za čitave države – MMF i Svjetska banka kao zastupnici multinacionalki daju gigantske kredite zemljama u problemima po veoma visokim kamatama, i onda kada jednom te zemlje potonu u rupu nemogućnosti otplate nastupaju stroge mjere; korporacije se uvuku i uzimaju prirodne resurse na raspolaganje. Sličan scenarij je predviđen i s našim vodama, poljoprivrednim zemljištem, energetskim sektorom... To je tržišna efikasnost – i ima još: postoji ovaj unikatni hibrid monetarnog i i tržišnog sustava koji se naziva tržištem dionicama koji umjesto da nešto proizvedu samo kupuju i prodaju novac. A kad dođe do dugovanja znate što rade – oni njime trguju. Oni u stvari kupuju i prodaju dug kako bi na njemu zaradili. E sad tu ima nekih kompliciranih šema koje se koriste kako bi se zamaskirao dug cijelih zemalja kao što je recimo dogovor banke Goldman Sachsa i Grčke radi kojeg je cijela ekonomija EU zamalo kolabirala.

Tako da kad govorimo o dionicama onda je tu nekakvi reprezent-etalon Wall Street gdje vidimo potpuno jedan novi nivo ludosti koja se rađa iz novčanog slijeda vrijednosti. U tiskanom žurnalu Wall Streeta može se nači sve o trgovanju na burzi te je tako prije nekoliko godina objavljen članak pod naslovom “ „Lekcije investitora sa oštećenjem mozga“. U ovom članku su člankopisci objasnili zakaj će ljudi sa neznatnim oštečenjem mozga postizati bolje rezultate kao investitori nego ljudi s mozgom koji normalno funkcionira. Samo zato što osoba sa neznatnim oštečenjem nema suosjećanje. To te ja pitam, ako ne osjećate empatiju poslovat ćete dobro kao investitor. Tako da Wall Street uzgaja ljude koji ne osjećaju empatiju. Kako bi se tamo ušlo i donosilo odluke i trgovalo, oni trebaju ne osjećati grižnju savjesti o bilo kojoj misli, vezano za efekte njihovih radnji i kako one utječu na druga ljudska bića – tako oni uzgajaju robote, ljude koji nemaju duše u čemu prednjači prije navedeni “Goldman Sachs koji je uz malo podmićivanja od prijevare napravio sustav posebno u trgovanju lažnim potraživanjima multi-smjerno. Ako napr napišem 20 milijardi dolara na salvetu i prodam ju J.P.Morganu, a ovaj isto tako meni nacrta istu cifru na svojoj salveti koju proda meni, te svaki plati sebi četvrtinu od 1% provizije evo ti božičnog bonusa sa salvetama uk vrijednosti 40 mld dolara a stvarnom vrijednošću „0“! I to tako hoda dok sustav više ne može gutati lažne salvete – tada se ide vladi da nam plati otkupninu kao što je to Obama napravio. Navodno danas ima cca 7000 milijardi dolara takvih nepodmirenih lažnih potraživanja prozvanih kao izvodi koji još čekaju da propadnu. Njihova je virtualna vrijednost 10 puta veća od godišnje vrijednosti BDP-a cijele planete. Ukratko svijet je pred bankrotom što god to značilo zbog ideje nazvane „dugovanje“ koja ni ne postoji u fizičkoj stvarnosti. Milijarda ljudi umire od gladi zbog te izmišljotine nasilne manjine koja je u novčani sustav ugradila klasnu podijeljenost ovisno jesi li zajmodavac ili zajmoprimac. Tako se krade siromašnima da bi se dalo bogatima – „strukturalni klasizam“. Tako se rađa društvena nejednakost koja je glavni uzročnik narušene potentnosti zdravlja stanovništva, stresa – kao tihog ubojice.

Tko je glasao

Nije mi palo na pamet

..obrisao uvodni tekst a komentatore ostavio na cjedilu jer mi svoje komentare ne možemo pobrisati.

tako da ću vratiti tekst, ili bar dopisati o čemu se radilo. Izrazito mi ide na živce kod drugih točno to što sam ja napravio; ispalio sam dva ogromno netočna zaključka zbog neznanja, tako da molim za razumijevanje.

Nema nikakve potrebe za preuveličavanjem, cijela kamatno-bankarsko-monetarna priča je dovoljno šokantna i bez toga.

Možda se čini prenjanjavo, ali ja se volim fokusirati na stvari koje se mogu napraviti danas, u postojećim uvjetima i okviru. Tek ako stvarno vidim da se ništa ne može, tražim izmjenu okvira. Do toga kopam tu gdje jesam. Ako se okvir promijeni, i ja ću uskladiti način.

Svakako ću pogledati video, ali bojiim se da će ovo proći kao i hrpa drugih izrečenih stvari - bez realiziranog rezultata.

ALI, ako svatko od nas učini bar nešto dobro od onoga što može po svojim sposobnostima i životnim stavovima...

Tko je glasao

pitanje

Tek ako stvarno vidim da se ništa ne može, tražim izmjenu okvira.

Zar ti mozak ne funkcionira bez okvira ? Uokvireni Um ?????

Tko je glasao

:)

..ja se volim fokusirati na stvari koje se mogu napraviti danas, u postojećim uvjetima i okviru.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci